Jump to content

Hjortejakta 08


Jespen

Recommended Posts

Å går då eg sat på post dukka det opp ein bukk som var heilt kvit i ansiktet. Han lyste veldig godt opp i landskapet der han kom. Tidlegare har eg kun sett dette på bilde,men aldri sjølv i alle dei år eg har jakta hjort. Tyder dette på ein gammal bukk eller er det berre slik at einkelte hjortar er kvite i ansiktet?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 487
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Dette hendte meg og, torsdag, kom en svær bukk, hadde den i kikkertsikte lenge men fikk aldri skuddmulighet, samma hvor mye jeg brølte og plystra fikk jeg aldri breisia til.. men nok om det, den var helt grå/hvit i hele kroppen og ansiktet og lyste opp der den gikk ifra meg...

Link to comment
Share on other sites

Då var helg nummer to ferdig, og 5 nye hjortar har forlatt denne jord i terrenget vårt. Laurdag vart det 4 dyr. Eg fekk meg to 8-taggarar. Ein på 95 kg og ein på 97.

normal_P9200797.JPG

normal_009.jpg

I tillegg vart det ei kolle og ein kalv på ein annan jeger.

I dag skaut svogeren min ein 10-taggar på 103 kg.

 

Så det kryp oppover med fellingar. 16 av 31 dyr, på 4 drev, må vi vere fornøgde med :D

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

I kveld tok jeg turen ut i skogen igjen. Siste patrona som ble lagt i fikk et "gi-meg-en-hjort"-kyss og jaggu deg så gikk det ikke troll i ord!

Jeg hadde ikke før kommet meg opp på posten min og fått pulsen ned i normalt leie igjen da jeg ser et enslig dyr beite under meg. Det må enten være en kalv eller ei lita fjorkolle og jeg speider etter flere dyr.

Avstanden er rundt 100 meter og dyret står med rumpa mot meg. Ikke skytbar vinkel med andre ord. Men etter noen minutter vrir han seg over mot høyre og jeg legger skuddet rett bak bogen og dyret ramler på stedet. Det er en kalv viser det seg og den må ha vært alene da det var alldeles tyst etter at jeg skjøt. Mulig noen har tatt moren på naboterrenget? Ikke godt å si. Slaktevekta er 25 kg.

2igd95l.jpg

Link to comment
Share on other sites

I helga var det Sogn sin tur å få besøk.

På vei inn dalen tar eg børsa ut og sniker meg nedfor hytta, der det vanligvis står dyr i krattet. (Min godpost).

Ser noe brunt i buskene. Stopper og venter. Fram kommer kolle med kalv på ca. 50 mtr. Løfter børsa og sikter. Men kalven blir ikke fri mora. Mora ser meg og vips; borte vekk.

Ja,ja. Får kjøre ned til huset da og melde min ankomst, tenker jeg.

På vei ned treffer eg en av gutta på vei opp til post. Vi avtaler hvor vi skal poste i skumringa, og kjører i vei.

På vei ned står en bukk og beiter i kanten av bøen. Bestemmer meg for å kjøre forbi, vente 10 min. og snike meg opp igjen. På vei ned til snuplassen, hopper en svær kolle med fjordyr over veien. De stopper i skogkanten og ser etter meg. Kjører ned og parkerer bilen. Sniker meg oppover og ser fjordyret åpent. Opp med børsa og PANG. Ned i smellen. Kolla står bak noe kratt og har ikke sett meg. Lurer meg fram to-tre meter og kolla er fri. PANG. Hun ruser ut og faller etter 30 mtr.

I det jeg har begynt å dra dyra ned, smeller det fra øverste posten.

 

En times jakt = tre dyr.

Gjeldkolle - 75 kg.

Fjordyr 1 - 48 kg.

Fjordyr 2 - 45 kg.

 

God start. :D

 

Resten av helgen fikk vi ikke jakte grunnet varmen i været. Har ikke kjøl der inne.

Men lørdag morgen måtte eg ut å titte. Så 22 dyr på en liten turs på skogsveien. :D

Link to comment
Share on other sites

Her ute ved havet brukar det som oftast å starte rundt 10. oktober, men i år trur eg nok det vil starte før. Bukkane vi skaut i helga lukta skikkeleg brunst, og det var berre "småbukkar" i forhold til andre vi såg.

 

Så eg trur brølinga er i gang i løpet av neste veke, i alle fall om det vert litt kaldare i veret.

 

Spennande vert det uansett :D

Link to comment
Share on other sites

Vi har en liten pause i jakta, har ett fjordyr og ett fritt dyr igjen.

Så vi lar terrenget hvile fram mot brunsten, bukkene skal normalt være på vei mot terrenget vårt i disse dager :D

 

Gleder meg til oktober, og lyden av hjortebrøl.

 

 

Når pleier brølinga å starte hos dere andre?

 

Var på årsførste hjortejakt i helga, og mens vi dreiv å vomma ut ei kolle og kalv, brølte det en bukk rett bak oss. Første gang eg har høyrt brøling so tidlig i jakta. Seinere utpå natta brølte opptil fleire gonger, og attpå til regna det! :o Vanligvis har brølinga pleid å starte rundt 5-10 oktober med høgbrunst rundt 15-20 okt. Trur det er tegn på at det er fleire bukker enn vanlig i terrenget i år. Noken som har formening om det?

 

Kalven var vel å merke 14 kg :shock::shock: Den minste vi har sett noken gong. Hadde kvite flekker. Noken som har kjennskap til ca kor gammal kalven kunne vert? Var en ho-kalv

Link to comment
Share on other sites

Her starta rautinga Onsdag 17 September.

Ikke noe fullt kjør.

Men 4-5 bukker samtidig på 1km strekning.

Dette er også rekord tidlig.

Tidligste felling eg har med lokk før dette er 25 september.

Link to comment
Share on other sites

Nå er det like før Agdenesbukken svømmer over Tr.heimsfjorden igjen. Ellers har Frænakolla som tok turen inni Erstaddalen (Isfjorden) tatt turen over Langfjorden igjen og er snart på merkestedet sitt. Skal si dyra trekker. Vi har ei kolle som skal til Eidsbygda igjen. Nå går den på Mittet, men passerer lia der jeg jakter en gang i okt./nov tipper jeg.

 

http://www.hjortmerk.no/index.asp

Link to comment
Share on other sites

Gikk ut i 18 tiden, og la meg mellom skogen å en ny renska potetåker. Håpet at det ville gjøre susen. Men det så lenge mørkt ut, og det begynte faktisk å bli ganske så mørkt da jeg fikk se noe i sidesynet. Kolla sto i skogkanten 100 meter unna meg, helt til side for meg. Jeg trodde med en gang at jeg var solgt, pga vind trekken gikk imot henne. Kolla snudde og gikk inn i skogen, da trodde jeg ikke at jeg fikk se noe mere til henne. Men ho gikk tydeligvis inn bare å ta en ny sti, for plutselig kom hun byksende ned fra en liten haug. Hadde henne lenge i kikkerten, men små kratt ødela skudd sjangsen. Måtte faktisk vente helt til ho var 40 m unna meg. Rett forut med breisida til. Skuddet satte høyt i ryggen, og tok hovedstrøms kabelen. Kolla gikk direkte i bakken.

 

Det var er skikkeli stor kolle, fikk veid ho idag, å vekta stoppa ikke før 82 kilo. Kjempe arti.

 

Håper det kommer bukker sigende snart.

 

PS. Noen som vet om en side der man kan høre bukke lyder? Slik at man kan øve seg? Har også interesse av å høre hvilke lyder kolla har.

Link to comment
Share on other sites

82 kg slaktevekt??? :shock: Det var jo veldig bra da! sjelden vare i desse dager

 

Apropo brøling. Her er noken av mine favorittlinker:

 

http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/215483#

 

http://jeger.tbt.no/slik_lykkes_du_med_brolejakt.htm

 

http://jeger.tbt.no/fem_tips_for_a_lykk ... jakten.htm

 

Ja, det var ei veldig stor kolle. Har ikke registrert så høy vekt på valdet vårt før heller. Så det var morro.

 

Takk for linkene, har sett to av de tidliger. Å egentlig var jeg på utkikk etter linker med lyd, men dete r vell ikke så enkelt å oppdrive?

Link to comment
Share on other sites

16 sepember dro vi på hjorte jakt på vestlandet.Terrenget er som lovet , men hjorte bøen var inngjerdet med saue netting , 2rader piggtråd og strømtråd i grensen mellom bøen og hjorte lia :twisted: ingen spor ingen dyr.

 

Jakter også i område med gjerde m/piggtråd samt strømgjerde rundt bøen. Hjorten hopper enkelt over hvis den vil beite.

Dette gjelder selv om det er kyr eller noen sauer på bøen. Blir det mange sauer kommer ikke hjorten på bøen.

Link to comment
Share on other sites

Første dag Hjortejakta 08 for min del. Skikkelig dritvær, blaut til skinnet selv om jeg satt i fjellduken To drivere og tre poster. Driverne tok ut to dyr det ene kom på meg, det andre på naboposten! Begge datt, storfornøyd med dagen, en spissbukk og en 9 tagger på ca 90 kg.

 

Her et par bilder av min:normal_9_tagger_90_kg_002_%28Medium%29.jpg

 

normal_9_tagger_90_kg_010_%28Medium%29.jpg

Link to comment
Share on other sites

Kom meg omsider tilbake fra sjøen og fikk startet på hjortejakta. Kolle på 73kg og en hokalv på 29kg på de første to dagene er jeg godt fornøyd med. Tror ikke jeg har skutt så stor kolle og kalv før, ihvertfall ikke så stor kalv tidlig i jakta. Burde kanskje latt de gå og tatt ei mindre ei forvaltningsmessig, men det ble nå bare sånn da det var den som kom først... Mangler bare en bukk og kalv nå, men må pleie familien noen dager og noe jobbgreier før sjansen byr seg igjen forhåpentligvis midt i brunsten... 8)

Link to comment
Share on other sites

Hvor er dette. Leste noe her tidligere om at været kanskje fremskyndet brunsten i år. Har du / eller andre her inne føling med det. Er jo enda noen dager til fullmåne bl.a. Jakter ved Åndalsnes - bare nysgjerrig på om dere jakter langt unna eller om det er gjengs tidlig stort sett......

Link to comment
Share on other sites

I Kvinnherad var det ikke stilt ! Masse dyr overalt :D

 

 

På kjølerommet også :mrgreen: Etter at streken med blaseren fikk gå fritt er det ikke trygt å være hjort derinne :mrgreen:

Men litt OT: Er det nødvendig å skyte to skudd i et dyr når en skyter i samme hullet? :wink:

Link to comment
Share on other sites

I Kvinnherad var det ikke stilt ! Masse dyr overalt :D

 

 

På kjølerommet også :mrgreen: Etter at streken med blaseren fikk gå fritt er det ikke trygt å være hjort derinne :mrgreen:

Men litt OT: Er det nødvendig å skyte to skudd i et dyr når en skyter i samme hullet? :wink:

7mm er et såpass marginalt kaliber at det kan være greit å "vie det litt ut" med en kule til. Blir bedre gjennomtrekk da, og således bedre kjøttkvalitet.

Ugh, jeg har talt.

Link to comment
Share on other sites

Hørte første brølet 29. aug. i år, men brølinga starta for alvor rundt 10-11 sept, etter første støkkinga av dyr...

 

Har blitt en kolle og kalv hittil på meg i år (50kg og 20kg slaktevekt)...

14 er felt til nå og har 10 dyr igjen her på jaktfeltet, (er forøvrig med i nyoppstarta storvald, Ytre Haram...)

Størst felte dyr er en 10 tagger på 92kg slaktevekt.

Minste er en kalv på 18kg.

 

Her er FLUST med hjort :D Og flere bukker som har mer en 10 tagger og solide slaktevekter.

Grunnen til dette og kvota på 24 dyr, er at vi prøver å ikke skyte mer en et par større bukker (fom.10 tagger), i året. Bruker heller resten av bukkekvota på 6-8 taggere.

Og det at vi prøver å spare store koller med store kalver hjelper også på. Går heller etter mindre koller med små kalver.

Ungdyr er her nok av, kansje litt flere spissbukker enn ungkoller.

 

Er rett kos med Hjort og hjortejakt :wink:

Link to comment
Share on other sites

Det er lite hjort! Utrolig å lese ut fra hva dere andre skriver, men ytterst i Sunnfjord så har vi sett lite dyr. Jakta 5-6 dager fra 10. september, og jeg så 6 dyr (fikk 2). Det er uvanlig lite. Vi har ett jaktfelt som vender mot sør og ett som vender mot øst. Jeg tror det er to grunner til at det er lite dyr: det har vært veldig tørt, varmt og regnfattig fra sommeren og omtrent til nå. Da jeg jakta i området mot sør så var det lite mat igjen. I feltet mot øst så kommer dette i skyggen og det var mye mer mat (og flere dyr). Den andre grunnen er at i områder som vi grenser mot så har de (etter det jeg vet) skutt ca 50 drektige koller de siste 3 årene for å få bestanden ned - jeg tror de kanskje har vært vel harde i nedskytingen!

 

Jeg skal "hjem" igjen i midten av oktober og håper selvfølgelig på at det er noe mer dyr da.

 

Skitt jakt!

Link to comment
Share on other sites

På det eine valdet vårt heime har det også vert lite dyr i starten. Har akkurat samme oppfatning som deg "Hyperlink" når det gjeld været. Har vert innmarri tørt siste del av sommaren, noke som igjen gir sårlig beitegrunnlag. Men dyra pleier likevel å trekke til oss uti jakta, og da spesielt når kulda og snøen sakte med sikkert kjem sigande. Har 14 dyr på kvota og har enda ikkje skøte noke på det valdet. Men vi har ingen grunn til å være bekymra enda.

 

Valdet vi har uti sunnylvsfjorden derimot, såg vi MYKJE dyr forrige helg. Dette området er også eit brunstområde og dyra som har komt dit no, har kommet for å bli ut oktober. Om beitet er bedre der enn førstnevnte valdet, kan ikkje eg svare på.

 

Kan det være en sammenheng med at områder kor man veit bukkane brøler kvart år og som er faste brunstplasser med brunstgroper, at desse dyra ikkje er så påvirka av været enn i områder der man nesten aldri hører brøling, men som man likevel skyter mykje dyr ifra kvart år (?) Berre ein teori frå mi side...Kjekt med innspel! :D

Link to comment
Share on other sites

Hei!

 

Når veier dere dyrene.

Er det ved nedskjæring etter 40 døgngrader, eller med gang dyret henger under taket? Med eller

uten hode og skinn?

 

Her er nok mange praksisar rundt om, og ingen fasit.

Det tallet vi rapportera inn som slaktevekt, er vekta rett etter at dyret er ferdig slakta. Altso dyret er flådd, og all innmat er ute (utenom nyrene). Dersom vi har skore vekk skotskada kjøt, legg vi till litt for det. Dersom vi veg dyret etter modning, legg vi til opp til 10% etter skjønnsmessig vurdering, alt etter kor lenge slaktet har henge.

 

Eit "triks" for enkel veging, er å vege eit lår og gange med 6. Det gjev ei sånn ca vekt, men stemmer nok ikkje heilt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...