Jump to content

Olemann

Members
  • Posts

    372
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    3

Everything posted by Olemann

  1. Har TS eller flere erfaring med disse skapene. Vurderer et, men burde kunne fått inn et par små hjort så mulig 10000 varianten eller 110000 er mest relevant. Evt 2 stk 9000 skap, mulig det blir billigere. Tanken er å ha det i en ikke oppvarmet gammel fjøs, tipper omgivelsestemperatur vil variere mellom 20 og -5 under jakta og lurer på om det da vil fungere, dvs både kan øke og senke temperaturen samt tåle å stå i kalde omgivelser.
  2. Har du prøvd å presse ei hylse uten utstøterstang/ekspander? Dersom den da presser nok er det sannsynligvis ekspander som må poleres litt mere. Som skrevet over så må dien være justert helt ned.
  3. Har du sjekket at skruene i forskjeftet er skrudd til? Minnes at jeg hadde noe problemer en gang som skyldtes at skruene der hadde løsnet litt. Husker imidlertid ikke hva problemet var..
  4. Grattis. Så ut til å være av god størrelse også ut fra bilder. Slutten av sesongen mener jeg å huske var best da jeg drev på. Startet i midten av oktober og holdt på ut mars. Solgte skinnene, men elendig timesbetaling husker jeg. Portoen for å sende til Oslo skinnauksjoner og gebyr derifra dro avgårde med det meste. God viltpleie så skulle vel egentlig hatt de ute lengre og droppet jobben med å flå, skrape og tane skinnene. Mye jobb og pirk.
  5. Har en av røyskattene jeg fikk selv utstoppet, synes røyskatten er det fineste mårdyret. Fikk til en deal der utstopperen fikk en mår for jobben. Mår er litt mere populært enn mink. Sikkert verre å få til i dag. Uansett så er utstoppede dyr noe som de fleste damer merkelig nok ikke liker, men gjør seg godt i våpenrommet eller annet gutterom..
  6. Grattis, moro at du lyktes. ikke mange andre som kommenterer på denne tråden desverre, men er vel ikke så mange som fangster mink. Virker som at det meste du har gjort er rett. Å unngå å fange røyskatt er nok vanskelig. Fikk et par selv i minkfellene, og litt bifangst er vanskelig å unngå. Fikk også mår et par ganger. En gang greide desverre også en villkatt å stikke labben langt nok inn til å løse ut fella. Det siste var en svært ubehagelig opplevelse som ikke skal gå med dagens godkjente feller. De jeg brukte arvet jeg delvis av min far/bestefar og et par jeg lagde selv av samme design. Penger hadde jeg lite av da og det skjedde i forrige årtusen da jeg var ung og dum(mere) John S Opdahl er en legende innen fangst. Han har skrevet en del bøker og innlegg om fangst av det meste. Ligger sannsynligvis noe på nettet og antar at du får kjøpt eller lånt noen av bøkene hans på bibliotek hvis du er interessert.
  7. Så ut til å kunne funke det der. Imidlertid litt skeptisk til spesielt den i råken når vårsmeltinga kommer, spesielt hvis det bruker å være isgang der. Følger du med på værmeldingen og flytter den til trygg grunn før vårsmeltinga begynner for alvor går det sikker bra.
  8. Vanskelig å si. Normalt finnes det plasser der det ikke er så mye snø. Enten under rotvelt, steinhelller, under trær eller annet. Alternativt kan en lage et lite tak. Helst så nærme elvebredden som mulig, der sideelv kommer ned bør være bra plass. Sikre fellene med streng eller tau da både flom og Minken kan dra den med seg hvis den ikke dør øyeblikkelig. Snø var alltid et problem, måtte ofte spa frem fellene selv etter store snøfall. Kan gjerne lage en liten sti ned til elvebredden også, Minken er nysgjerrig og ganske lett å få i feller.
  9. Veldig mange år siden jeg drev på med dette. Du skriver ikke i hvilket terreng du tenkte å sette fellene i, dvs om det er langs sjø eller lenger inne i landet. Da jeg vokste opp fanget jeg en del mink langs en bekk/elv der jeg vokste opp ca en mil inne i landet. Satte da fellene langs stryk i elven, dvs der minken må på land for å ferdes. En ekstra fordel med stryk var at flom ikke ga like store utslag som i roligere deler av elven, Minken går gjerne helt i vannkanten langs bekker og elver, fellene bør derfor settes så nærme som mulig vannkanten, men samtidig sikker mot flom. Brukte fiskehoder som agn. i nærheten av steinur vil jeg tro er bra langs sjøen, gjerne i nærheten sv elveoser. Beste tipset ellers er å bruke nysnø til å finne spor og følge disse.
  10. Olemann

    223 1.8 twist

    Antar du ikke lader selv? Jeg hadde Tikka T3 med 1:8 og ladet selv, samt prøvde en del fabrikkammo. 40 grs V-Max og 69grs Sierra gikk strålende. Alle andre kuler og vekter gikk relativt dårlig til elendig. 62grs TBBC fikk jeg til å gå greit nok til at den ble med et par turer på rådyrjakt. Solgte den etterhvert og kjøpte 6,5x55 i stedet. Har nok med sær kjerring om jeg ikke skal ha sær børse også. Kanskje ikke mye hjelp i dette, men inntrykk av at 223 av og til er mere sær å få presisjon med enn mye annet.
  11. Jeg mener motsatt, pipesvingninger er signifikant på treffpunkt, men ikke nødvendigvis på presisjon. Se feks hvis en tar av og på demper, på noen rifler er det minimal forskjell på andre kanskje titalls cm. Enkelte setter nesten uansett kule alt innenfor et par cm, andre over hele skiva. Presisjonen i seg selv for hver enkelt kule kan være lik. Nesten umulig å vite uten å teste. Tipper at du med samme kule som fabrikkammunisjon vil få ganske likt treffpunkt, men så lenge det er variasjoner på komponenter er det umulig å si sikkert. Må bare testes. Rifler/piper er som kvinnfolk, uberegnelige og må bare testes ut enkeltvis.
  12. Om du trenger kronograf svare jeg ikke på da mange har svart om dette. Jeg er heller ikke den som har ladet mest her inne, men har et par innspill. De skuddene jeg ladet hadde stort sett svært liten til ingen stigning på varierende kruttmengde. (100m) Svingninger i løpet, lyddemper eller ikke spiller mere inn. Selv om du bruker samme kule og tilnærmet samme type krutt og hette er det ikke sikkert du får samme treffpunkt som fabrikkammo. Sannsynligheten er der, men ingen garanti. Dersom du bruker treffpunkt for fabrikkammo som referanse og bruker det som referanse for å øke kruttmengde kan du derfor gå på en (høy) smell. Bruker du kjent kule og krutt i hht annerkjente ladetabeller og holder deg mellom min og maks skal du være trygg.
  13. Litt begrensninger hvis en skal bære med seg børsa med demperen langt.. Virker også som at presisjonen kan bli skadelidende.. Galskap egentlig, men satte ihvertfall verdensrekord..
  14. Mulig jeg er naiv. Uten at jeg har lest dommene og satt meg veldig inn i knivregler så forstår jeg at disse er lovlige. Du har ikke fått noe bot eller beskjed om permanent inndragelse av knivene, foreløpig så er de sannsynligvis bare i tvil. Jeg ville som beskrevet tidligere tatt med dommene og mailen du har sendt og møtt i avhør. Vært litt forsiktig med hvordan jeg uttalte meg om ting kanskje, men ikke hatt meg med noe advokat. Dersom det ender med bot eller permanent inndragelse så er det mulig å kontakte advokat da og så lenge en ikke har sagt noe veldig dumt ang tenkt bruksområde på knivene i avhør så ser jeg ikke at en har noen dårligere sak enn hvis en hadde hatt med advokat på avhør.
  15. Så lenge du skal skyte de i egen børse så kan du jo måle maks hylselengde. Jeg presset halsen på en hylse og kappet halsen på den. Satte så ei kule relativt dypt i hylsa og tredde halsbiten jeg kappet sånn passe over. Kamret så hylsen flere ganger og hadde på litt tusj for å sjekke at den ikke hang igjen. Måler du så lengden får du maks hylselengde. Trakk fra 1mm eller noe sånt selv, og såvidt jeg husket så var det ganske mye lenger enn trimmelengde oppgitt i tabell.
  16. Kraftig redigert innlegg fra TS som sitat. Det eneste jeg kan se kan svekke saken er hva som står i brevet. Hvis du der f.eks skrev at bakgrunnen ikke var helt bra, men ikke trodde det var andre i nærheten eller på annen måte skrev noe som kan tolkes feil så har de sannsynligvis en skriftlig forklaring fra deg på dette og kan legge den til grunn.
  17. Som andre skriver ville jeg ikke godtatt bot hvis jeg mener at jeg ikke har gjort noe feil. Bevis de har utenom vitner som bare hørte skuddet kan være brevet/mailen du skrev til fjellstyret. Skrev du noe der som kan tolkes som innrømmelse av skyld?
  18. Olemann

    Thermisk og IR

    Ikke enkelt å formulere og bestemme ny lov. Termisk og IR (sorry, restlysforsterker med IR lykt) må ihvertfall være likestilt. Å forby denne type sikter totalt er en dårlig løsning. Stadig flere liker å filme jakten og skuddet, og det mener jeg de må få lov til. Dersom de blir forbudt på natten så bør de være lovlige så lenge det er dagslys. Ca 1/3 av hjorten jeg skyter tipper jeg er under fullmånen eller dårlig lys. Så lenge det ikke er forbud å jakte i skumring/på natten så vil det av og til felles dyr i grenseland av det som er forsvarlig. Termisk og den andre typen med lang beskrivelse vil da være sikrere. De fleste har i tillegg den fordelen at de har opptaksfunksjon, og en kan før evt ettersøk se gjennom filmen og danne seg et bilde av hvor skuddet traff. (Eller ikke traff)Ulempen med termisk er at en ser kvist dårlig, ulempen med den med det lange navnet er at en ser bare kvist og blad hvis det er tett vegetasjon. Å kunne jakte på natten uansett lysforhold tror jeg vil ødelegge mye av jaktopplevelsen for meg . Å ha mulighet til å kunne tatt ut siste dyrene på kvoten på innmark når det nærmer seg jul kunne jeg på mange måter ha tenkt meg. Uansett utfall av ny lov så blir jeg ikke fornøyd, har alt for vanskelig med å bli enig med meg selv hva som bør stå.
  19. Olemann

    Thermisk og IR

    Siden det var min bruk av beskrivelsen IR og termisk som startet avsporingen så må jeg bare beklage for dette.. jeg og jaktkompiser har gjort det til en «uvane» å skille mellom restlysforsterkere med IR lys og termiske kikkerter ved å si IR kikkert og termisk kikkert. Er jo mye diskutert rundt omkring, spesielt når vi er på villsvinjakt. Skal prøve å huske å skrive mere korrekt neste gang, men glemmer fort. Når det er sagt så synes jeg det er litt moro hvordan tråder av og til sporer av pga en bagatell også.. Godt Nytt År alle sammen forresten.
  20. Olemann

    Thermisk og IR

    Mener restlysforsterkere som (nesten) alltid brukes sammen med ekstern eller Innebygd IR lykt om natten. Derfor ofte omtalt som IR kikkert. (Ja, definisjonen er nok ikke helt presis)
  21. Olemann

    Thermisk og IR

    Saken ble henlagt etter at politijurist og senere statsadvokat vurderte at det ikke var straffbart i hht gjeldende lov. https://www.jeger.no/jakt-og-samfunn/viltforvaltning/vil-ikke-anmelde-bruk-av-nattoptikk
  22. Olemann

    Thermisk og IR

    Spinnofftråd fra Romjulsjakt Sako_35 moderator Eneste som er sikkert er at mange blir misfornøyd med ny viltlov uansett hva som blir resultatet. Når den kommer aner jeg ikke. Jeg personlig synes mye i NJFF sine innspill er bra. Fredning 3 dager i julen synes jeg det uansett bør være, selv om jeg ikke er kristen så er det dager for ettertanke og familie, mange vil nok reagere hvis det blir jakt da. Påsken har jeg egentlig ikke noen mening om. Termisk er rettsprøvd at er lovlig, selv om hensikten med loven nok var at det skulle vært ulovlig på natten. En jakter også i dag til alle døgnets tider på vilt, ihvertfall når det er fullmåne mange plasser. Håper at ihvertfall håndholdt spotter blir lovlig med ny viltlov. IR og Termisk må bli likestilt og om det blir lov eller ikke lov på natten får lovgiver bestemme, lever godt med begge deler. Med dagens hjortebestand og problemer for gårdbrukere enkelte plasser kunne det etter min mening vært fornuftig med nattoptikk på innmark. I utmark/skog på natten synes jeg ikke det burde vært lov. Gir såklart problemer da de fleste bruker samme gevær og gjerne jakter innmark og utmark om hverandre så vanskelig i praksis. Det er sikkert solgt tusenvis av termiske kikkertsikter etter at Clausen vant saken om lovlighet, blir det ulovlig med ny viltlov er det nok mange som blir misfornøyde.
  23. Er vel opp til hver enkelt hvilke dager en isåfall vil jakte. Antar at det vurderes innspillene fra NJFF, dvs fredning juleaften,1 og 2 juledag, jakt resten. Jeg kommer neppe til å jakte så mye, men hadde vært greit å kunne sette seg på revepost eller gå en skitur og spenne opp feller etc. Ellers vært greit å få endelig definert om det er greit eller ikke å bruke termisk/IR til nattjakt. (Ja, jeg vet at termisk er lov pr i dag, men må være likestilt med IR i mitt hode) https://www.njff.no/aktuelt/jakt-pa-arter-pa-rodlista/_/attachment/inline/01a53258-ab72-4947-80d7-e9b7f9a31a1d:3d29f3a21928e8383b8ce5482f0a8d6187aaa043/Innspill viltloven 28.12.2022.pdf
  24. Mulig endring på gang. https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/frp-vil-ha-slutt-paa-jaktforbud-i-romjulen.QAUaIRloZ?utm_source=vgfront&utm_content=hovedlopet_row5_pos2&utm_medium=dre-658dc263e6b0b39371c9fed6
  25. Hei. S55 er nok modellen ja. Søker du på Beretta S55 på Finn finner jeg 2 stk til salgs, avertert til 6 og 7 tusen. Regner med at du da kan få 4-6k hvis du er heldig og den er i grei stand. Vanskelig å søke her på forumet, men her er noen tråder om børsa (også mange flere)
×
×
  • Create New...