bk00 Posted August 16, 2010 Share Posted August 16, 2010 Har (av en eller annen grunn) fått for meg at jeg skal prøve ut en del utradisjonelle kjøttretter. Dvs, jeg skal spise de fuglene jeg skyter! De fleste rynker på nesen dersom en nevner måke og kråke på tallerknen, men etter å ha prøvd det så lurer jeg på hvorfor dette ikke er mer vanlig! Jeg freste to måkebryst i smør og fortalte til jentungen at vi skulle spise måke. Hun ble skuffet da hun fikk smake, og kommentaren var "Det er jo ikke måke, det er jo bare KJØTT, jo!" Hehe. Poenget mitt er at det faktisk smaker som kjøtt. Jeg synes kjøttet kan sammenliknes med skarv. Videre så lagte jeg grillspyd med kråkebryst, tomat, squash og løk her en dag. Det ble egentlig bare en liten smaksprøve til oss (og gjestene vi hadde på besøk.) Men konklusjonen fra SAMTLIGE av de som smakte var at dette var KJEMPEGODT! Ikke viste jeg at jeg hadde rypekjøtt flyendes rundt i hagen kamuflert som kråker Neste på menyen er skjæra. Andre som har erfaringen fra disse eller andre dyr/fugler som er utradisjonelle på matbordet? For de av dere som nå er klar til å skrive at måkene og kråkene spiser søppel, så vil jeg si at høns er akkuratt like. De spiser ALT - og kylling er jo daglig på matbordet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LoD Posted August 16, 2010 Share Posted August 16, 2010 Spiser du utelukkende ungfuler eller spiser du de gammle og? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bk00 Posted August 16, 2010 Author Share Posted August 16, 2010 Har bare spist ei måke, den var voksen, men muligens ikke en av de riktig gamle traverne. Den smakte hvertfall godt! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted August 16, 2010 Share Posted August 16, 2010 Far min har vokst opp, på stort sett alt bestefattern fekk skutt, eller dei fekk fanga i snarer.. Alternativet var saltsild og poteter, så du kan sei at det blei fanga og skutt litt diverse fugler.. Ungfugler skal være meget velsmakende, bestemor mi, laga stort sett alltid viltgryte med fugler, og det var veldig godt.. Eg slit litt til å motivera meg å eta sånt som eg i alle dager har skutt kun i forbannelse, men eg rekner med at det er fullt på høyde med mange andre viltarter.. I ein blindtest for mange år sidan, så høyrde eg at måker kom på toppen av lista, meiner at 6 av 10 personer meinte at denne var betre enn både, and, gås, rype og andre fuglearter.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
omega Posted August 16, 2010 Share Posted August 16, 2010 Dette hørtes tøft ut. Skulle ønske jeg hadde samme det motet selv. OT: Denne tråden minner meg om ei t-skjorte som jeg angrer på at jeg ikke kjøpte. På brystet var det en tegning av en katt, med teksten CAT - the other white meat ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted August 16, 2010 Share Posted August 16, 2010 Får sånn flashback til en tidligere tråd (riktignok om trolljakt, men troll anses jo stort sett som skadedyr de også..) Føler meg helt trygg på at på et eller annet sted på vestlandet er trollkjøtt en delikatesse;"Eter dei ikkje binyrane?? Dao e jo da besta pao heila trollet!" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VestlandsJeger Posted August 16, 2010 Share Posted August 16, 2010 Eg har ete kråke, og kan anbefale det. (Men klart at ein er litt kresen i høve til kor slike fuglar kjem i frå. Eg ville lugge unna søppelkråker etc.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mS Posted August 16, 2010 Share Posted August 16, 2010 Har nok spist noen hundre måker og det er absolutt å anbefale, eneste som kanskje skulle være negativt er at det smaker litt "kjedelig" i forhold til annen sjøfugl. (skjønner godt hun som var skuffet over at "det smakte bare kjøtt jo", for det er nettop det det gjør). Pleier stort sett å holde meg til ungfugl, men det er mer fordi det er "nok og ta av" til å være kresen enn at jeg synes det er nødvendig. Skal du bare spise "biffene" er det omtrent likegyldig om du skyter ung eller gammel måke, men straks du skal bruke lår og vinger og slikt merker du forskjellen: gammel måke smaker gjerne bedre (dvs. mer viltpreg og mindre kjedelig "Gilde kjøttdeig"-smak), men den kan være helt usannsynelig seig. (selve kjøttet er ikke så seigt med normal mørning, men sener og hinner er omtrent som kevlar-fiber å regne). Skal se om ikke det dukker opp en foto-reportasje om "måke: jakt og mat" i stil med: Sjøfuglgryte (alt. "hjelp jeg har skutt en ærfugl") Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
D.T Posted August 16, 2010 Share Posted August 16, 2010 Dette må jo testes! Hvis det ikke blir så godt, så bruker jeg bare litt ekstra krydder Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeT|Us Posted August 16, 2010 Share Posted August 16, 2010 Hmmmm... Har alltid sagt jeg vil prøve kråke. Dette ga motivasjon! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
t-erwibe Posted August 16, 2010 Share Posted August 16, 2010 Har spist gransjur tilberedt på bål engang var ikke store stykkene som var innafor fjærdrakta, men smaken var fortreffelig den Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muflon Posted August 16, 2010 Share Posted August 16, 2010 For maaaaaaange år siden husker jeg det var en artikkel i Vi Menn der de lot et panel kokker og matmonser prøve ulike typer fugl, tilberedt på godt vis, men servert med samme saus og tilbehør. Panelet skulle velge hva de foretrakk av de ulike stykkene de ble servert. Kråke og måke vant foran and, rype og skogsfugl ... tror ikke skjære var med. Avhengig av hvor disse har spist, så skulle jeg tro det er fuglekjøtt godt som noe - men det er vel litt som med breiflabb og steinbit, det skulle en kokk fra Østerrike som satte dem på menyen oppe i Tromsø til før det ble godkjent som fin mat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted August 16, 2010 Share Posted August 16, 2010 Muflon, trur det var den testen du snakker om, eg også har fått med meg.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
243 winchester Posted August 16, 2010 Share Posted August 16, 2010 Hva skal vi med v-max nå . Kommer til å rulle tråder om kråke ammo, som holder gått sammen og gir pene hull i kjøttet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vingemutteren Posted August 16, 2010 Share Posted August 16, 2010 V-Max, ammunisjon for dyrevernere. Gi Mikkel ett herre måltid, med sprengt Kråke på menyen. Skjønner ikke problemet, det jeg ikke spiser. Er det alltids noen andre i naturen som spiser. Ellers må dette være noe for de som bruker felle på Kråka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kvamsgutten Posted September 15, 2010 Share Posted September 15, 2010 Men kråken er vel egentlig åtselfugl? den spiser jo alt av råtten kjøtt og alt den finne.. å de ligger jo råttne kadaver i hele Norge.. Så for min del frister de ikke, men for all del mulig de er godt:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DELTA Posted September 15, 2010 Share Posted September 15, 2010 Trodde faktisk at kråke og måke var " det glemte viltkjøttet" pga det høye innholdet av PCB, dioksiner og andre miljøgifter. Barn og gravide blir jo advart av Mattilsynet mot å spise måsegg og da står det neppe særlig bra til med fuglen heller. http://nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_trondelag/1.7115009 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roffa Posted September 15, 2010 Share Posted September 15, 2010 Hva spiser dere på kråken da? Har sett en bilde serie der de skjærer ut brystene på due, er det tilsvarende fremgangsmåte på kråke? Kan kjøttet stekes i skogen samme dag eller må den henge først? Føler meg litt dum når det kommer til jakt, men slik jeg har forstått det er så modningen en prosess for å få mer smak på kjøttet? Eller har jeg missforstått noe vesentlig haha.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skaubjønn Posted September 15, 2010 Share Posted September 15, 2010 Men kråken er vel egentlig åtselfugl? den spiser jo alt av råtten kjøtt og alt den finne.. Det gjelder også hummeren... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oddgeir Posted September 15, 2010 Share Posted September 15, 2010 Hva spiser dere på kråken da?Har sett en bilde serie der de skjærer ut brystene på due, er det tilsvarende fremgangsmåte på kråke? Kan kjøttet stekes i skogen samme dag eller må den henge først? Føler meg litt dum når det kommer til jakt, men slik jeg har forstått det er så modningen en prosess for å få mer smak på kjøttet? Eller har jeg missforstått noe vesentlig haha.. Modningen er vell mest for å få kjøttet mørere. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Kid Posted September 15, 2010 Share Posted September 15, 2010 Er det ikke noe fare for trekiner her?? Jeg er nok litt for kresen til og spise kråke, muligens at jeg kunne ha svelga en måke, men jeg spiser jo krabber og hummer og de er jo større åtseletere en både kråke og måke.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Kid Posted September 15, 2010 Share Posted September 15, 2010 her ble det stille... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aldhissla Posted September 15, 2010 Share Posted September 15, 2010 her ble det stille... Skal ikke være noen problemer med trikiner forutsatt at du varmebehandler kjøttet godt. Forøvrig er jeg ikke engang sikker på om kråke har trikiner. http://no.wikipedia.org/wiki/Trikiner http://en.wikipedia.org/wiki/Trichinella http://www.forskning.no/artikler/2008/november/201971 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bk00 Posted September 15, 2010 Author Share Posted September 15, 2010 Vet ikke om kråka kan få trikiner eller ikke, men jeg gjennomsteker kjøttet uansett, så trkiner vil ikke være noe problem. MANGE dyr vi spiser er åtseletere. Som nevnt tidligere er jo hummeren en delikatesse. Jeg satt å obsertverte en hønsegård her i sommer. Følgende skjedde; Hanen trykker ut en saftig bæsj, og hønene og kyllingene flokker seg rundt og spiser om kapp. NAM! Hva med Gris? Villsvin? Hva spiser disse? Kan jo nevne at rotter er en god del av deres meny... På kråka er det kun bryststykkene jeg tar ut. Vet ikke om den har så mye mer kjøtt! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reinhard Posted September 15, 2010 Share Posted September 15, 2010 Men kråken er vel egentlig åtselfugl? den spiser jo alt av råtten kjøtt og alt den finne.. Det gjelder også hummeren... Og ørreten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OptiBond FL Posted September 15, 2010 Share Posted September 15, 2010 Hva med reven da? Når en først er i gang...er vel bare å varmebehandle kjøttet godt nok?? Når kommer "røkt lår av hannrev" på menyen?? Høres jo ut som en kanonbra delikatesse, på nivå med snegler, sushi og annen delikat mat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kvamsgutten Posted September 15, 2010 Share Posted September 15, 2010 sant, de har jeg ikke tenkt på.. Tror jeg kommer til og bli sulten til slutt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oddgeir Posted September 15, 2010 Share Posted September 15, 2010 Hva med reven da? Når en først er i gang...er vel bare å varmebehandle kjøttet godt nok?? Når kommer "røkt lår av hannrev" på menyen?? Høres jo ut som en kanonbra delikatesse, på nivå med snegler, sushi og annen delikat mat? Her kan du jo se hva Kristoffer Clausen syns om rev på menyen:) http://www.envillmann.no/2009/12/se-video-av-kristoffer-spiser-rev/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Kid Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Trekiner setter seg ikke i dyr i skjøen. asså åtseletere som lever under vann, som krabbe, hummer, reker og enkelte fisk.. Men ja varmebehndling eller langtidsfrysing kaldere en -20grader over tid dreper trekiner. Ja, det kan forekomme trekiner i villsvinkjøtt, rev, grevling og bjørn. jeg har også hørt at det forekommer i hest, men hvorfor de får det vet jeg ikke.. Det er jo derfor en skal sende inn prøver av den type kjøtt. (dette gjør vel alle???) Men om det kommer i fugler vet jeg ikke, noen som vet?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mS Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 (edited) Her er en artikkel om trikinens verter. Ett lite utdrag: 5. BirdsSince 1974, experimental infections of birds (e.g., hens, ducks, magpies, pigeons, crows, sparrows, starlings, partridges, owls, kites and herons) have shown that these vertebrates are suitable hosts for the non-encapsulated species, T. pseudospiralis (Bessonov et al., 1976). The first natural infection of birds(crows, Corvus frugilegus) with T. pseudospiralis wasdocumented in 1980 (Shaikenov, 1980). In the last 24 years, nematode larvae similar to that of the genus Trichinella, have been detected in 13 different bird species in nature (Pozio et al., 1992; Lindsay et al., 1995; Pozio et al., 1999; B.L. Garkavi, personal communication), although T. pseudospiralis has been identified at the species level in only seven of them(Table 4). The low genetic variability of T. pseudospiralis isolates present in the Nearctic and Palearctic regions (La Rosa et al., 2001; Gamble et al., 2005)could be related to a high gene flow between isolatesfavoured by birds of each geographical region. The low number of reports of T. pseudospiralis in birds could be due to the low number of examined birds in comparison to that of mammals and to the use of trichinelloscope instead of artificial digestion. The role played by birds in the epidemiology of this parasite in comparison to that of mammals is still unknown. Kortversjonen er at det er trikiner i fugler også, men ikke av den innkapslede typen som vi finner i gris/sel/hest/oter/rev og som vi lett kan smittes med, men en annen trikin-art som lever på litt annet vis. Om det er "umulig" for mennesker å bli smittet/syk* av trikiner fra fugl har jeg ikke helt fått taket på, men uvanlig er det hvertfall. Selv spiser jeg måke og kråke (og skarv og rype og due) rosastekt uten den minste tanke på slike parasitter. (Salmonella, derimot, er en reell og betydelig fare ved å behandle slikt vilt og skikkelig hygiene er påkrevet. f.eks ikke slakt kråke på samme fjæla som du skal kutte salat eller smøre matpakka til junior på....) *dvs. smittet kan vi helt sikkert bli, men kan vi også bli syke av det? Edited September 16, 2010 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aldhissla Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Men om det kommer i fugler vet jeg ikke, noen som vet?? Ja, det forekommer. Etter hva jeg har skjønt så er de bærere av spesielt en type trikiner kalt Trichinella Pseudospiralis, som både angriper fugler og pattedyr. Og ja, de kan være farlige for mennesker. Trikiner er forøvrig et økende problem i vår del av verden grunnet blant annet Sovjet sitt fall og krigen i tidligere Jugoslavia som har medført at det statlige veterinærapparatet har godt fløyten. Hester får trikiner gjennom at de fôres med matrester fra husholdningen hvor det ofte finnes kjøttrester som kan være infisert av trikiner. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10461966 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11516583 http://animaldiversity.ummz.umich.edu/site/accounts/information/Trichinella_pseudospiralis.html http://www.cdc.gov/ncidod/eid/vol6no5/ranque.htm Skjedde noe tull med siste linkene mine... Og så klart var noen før meg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OptiBond FL Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Problemer med trikiner er vel at en ikke blir kvitt dem hvis man først blir infisert. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Kid Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Problemer med trikiner er vel at en ikke blir kvitt dem hvis man først blir infisert. betyr det at en aldri blir frisk igjen?? ser jo at en kan dø av det. men hvis en ikke dør av det, hva skjer da?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mS Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Da gjør det dritvondt, du får feber og slikt, du går til legen han gir deg noe kortison og noe slangeolje og noe greier (kanskje han ofrer en kylling eller en geit også). Så blir du kvitt alle symptomene, du er kanskje litt tufs enda, men stort sett frisk og rask. Men disse små markene i kjøttet ditt blir du altså ikke kvitt, selv om de antakelig ikke plager deg noe mer. Akkurat som med f.eks malaria. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Kid Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Er man da imun mot trikiner da?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OptiBond FL Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 http://www.snl.no/.sml_artikkel/trikinose Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mS Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 niks Men ser ut til at folk stort sett blir helt friske igjen: her har du en artikkel fra 1966 som tar for seg 4 ganske alvorlige tilfeller av trikinose Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fat_dog86 Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Har ei nøtteskrike liggende på kjøkkenbenken som tanken var å steike til kvelds. Men tror det blir å ta ut brystene nå, og heller gjemme dem til brødskiva i morra tidlig! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.