Jump to content
EspenTh

Bygge STR eller kjøpe f.eks Savage 110BA eller noe annet brukt.

Recommended Posts

Hei

 

Har fått lyst på en langholdsrifle. Det bør også være mulig å bruke den på jakt. Skyte et villsvin eller en rev etc.  
De siste åra har jeg skutt lite, men jeg har en 200STR jeg har hatt siden konfirmasjonen tidlig i 90 åra. Kjenner den ganske godt og syntes det er et supert våpen, men etter å ha holdt på med DFS skyting i hele oppveksten ble jeg på et tidspunkt litt lei. 
Den siste tiden har interessen for skyting tatt

 seg opp igjen og jeg har lyst på en langholdsrigg. 
 

Jeg dras litt mellom å bygge en STR basert rifle, eller å kjøpe noe ferdig på Finn. Og når man kjøper noe for langhold kommer man jo ikke unna 338 LM som jo egentlig er idiotisk å kjøpe for å skyte på 200-600m som de fleste banene her på Østlandet har. 
 

Sliter også litt med å finne ut hva jeg egentlig trenger for å bygge en STR. Er kommet til at jeg ikke vil ofre den jeg har. Så må i tilfelle kjøpe en til, dette bør vel gå om man putter den i jakt garderoben?  Så om jeg kjøper en brukt 200STR og bytter til vision chassis. Hva med løp? Eller demper? Og Kikkert?  De fleste alternativene jeg ser på her virker å bli dyrere en å kjøpe en Savage eller lignende som man får brukt med bra sikte, demper osv til 30.000. Bare en brukt sauer og et chassis koster jo mer. 
Er en STR så mye bedre på de aktuelle avstanden som prisdifferansen vil bli? Driftskostnader ikke inkludert ;) 
 

ser også at man kan få en Ruger Precision rifle til en ganske bra pris, men disse er ofte i 308, eller «katapult» som vi kalte det i gamle dager. 

Er overraskende mange langholdsrifler i dette kaliberet. Har jeg en for kritisk holdning til 308? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvilke "bra" sikter får du med en brukt Savage? ;)

Jeg antar du er nybegynner. Da kjøper du IKKE en slarkete rifle med såsomså tilpasning og som er kamret for en idiotisk dyr patron.

 

Brukt STR med ny pipe, originalkolben, skikkelig montasje/ringer, god (brukt) optikk og en tofot kommer du langt med..

6,5x55 får du "billig" matchammo til, og rimelige matchkuler, det er 500 ganger mer fornuftig enn .308W som blir et handicap i forhold.

 

@M67 

 

Ole

Share this post


Link to post
Share on other sites

Du vil ikke "ofre" den du har? 

Vil det si at du vil ha den klar til DFS-bruk og ikke vil bytte skjefte osv mellom slaga? 

Det er egentlig bare snakk om å bytte ut diopteret med et kikkertsikte så er du klar. 

Ringer fra Sportsmatch går direkte i kassa, tofoten fester du i skinna med et adapter til et par hundrelapper. 

Vipps så er du klar for 1000m.

 

Hvis du ser senere at langhold er tingen og DFS ikke blir prioritert så kan du bygge videre, evt kjøpe en STR til hvis DFS fortsatt er aktuelt. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Hei, og velkommen til forumet!

 

Jeg tar noen spørsmål, langholds-ekspertene får ta de mer spesifikke:

 

28 minutter siden, EspenTh skrev:

Sliter også litt med å finne ut hva jeg egentlig trenger for å bygge en STR. Er kommet til at jeg ikke vil ofre den jeg har. Så må i tilfelle kjøpe en til, dette bør vel gå om man putter den i jakt garderoben?

 

Har du medlemskort i DFS-lag (som du bør ha, når du har STR 200, og dessuten bør ha, for å få treningsmuligheter), kan du kjøpe iallfall 3 STR-er uten noen som helst spørsmål.

 

28 minutter siden, EspenTh skrev:

  -  en Ruger Precision rifle til en ganske bra pris, men disse er ofte i 308, eller «katapult» som vi kalte det i gamle dager. 

Er overraskende mange langholdsrifler i dette kaliberet. Har jeg en for kritisk holdning til 308? 

 

308 Win (eller "automat-dvergen, som noen av oss kaller den!) er en utmerket patron, men i forbindelse med "langhold" er den hvertfall overgått, med klar margin, lenge før du passerer 300 meter. 6,5x55 er omtrent uovertruffen ut til hvertfall 1500 meter, hvorfor kan ekspertene forklare deg bedre. At mange våpen leveres i 308 W beror på at kjennskapen til vår hjemlige 6,5 er fraværende (man har jo innsett noe når kalibre som 6,5 Creedmore er blitt populære), og at de satser på leveranser til militære og politi.

 

28 minutter siden, EspenTh skrev:

Og når man kjøper noe for langhold kommer man jo ikke unna 338 LM

 

   -   hvertfall ikke i "billig til salgs"-annonsene! Du finner masse "rigger" i 338 LM, 300 Win Mag etc., til latterlig lave priser, lagt til salg av folk som har blitt forledet til å tro at "bigger is better". Ikke gå i den fella!

 

28 minutter siden, EspenTh skrev:

   -   Så om jeg kjøper en brukt 200STR og bytter til vision chassis. 

 

   -   som strengt tatt ikke er nødvendig i første omgang. En STR gir god nok presisjon med standardskjeftet, rett fra eska, uten bedding eller beddeblokk.

 

28 minutter siden, EspenTh skrev:

   -  men etter å ha holdt på med DFS skyting i hele oppveksten ble jeg på et tidspunkt litt lei. 

 

Men fra 1/1 i år innførte DFS "kikkertklassen", der kan man skyte med omtrent hva som helst, som ikke bruker tofot/bakstøtte, på vanlige DFS feltstevner! Vi har en egen tråd om det, flere virkelig ihuga langholdsfanatikere her inne har allerede prøvd opplegget! Hiv deg med i ditt nærmeste skytterlag!

Edited by Jegermeistern

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nybegynner på langhold ja.
Har en del 1000 skudd gjennom masuser og 200STR i løpet av 90 tallet så helt blank er jeg ikke. Tror 250 og 349 var rekorden på 100 meter i gamle dager. 

Ligger en savage på Finn med en Kahles 624i og det går så vidt jeg vet for å være en god kikkert. 
 

Har lyst på noe «nytt» ikke rifla jeg har hatt i 25 år, så 200STR med orginalkolbe kommer nok ikke på tale. Men et standard «billig» løp i normal lengde er greit? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutter siden, EspenTh skrev:

Men et standard «billig» løp i normal lengde er greit? 

 

Husk at alle priser (våpen-tilbehør-ammo) i forbindelse med DFS er halvparten av "normal" pris! Piper fra Våpensmia koster nå 4 - 5 store, men tilsvarende fra andre leverandører er dyrere. Blaser kunne jo levere piper til DFS-skyting for under 3.000,-, mens de samtidig tok nærmere 10 store for omtrent samme pipa, til sine egne våpen!

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minutter siden, EspenTh skrev:

Har fått lyst på en langholdsrifle. Det bør også være mulig å bruke den på jakt.

 

Njaaa - jeg har en kjenning som går i skogen med et digert rakkelverk av en Steyr langholdsrifle i 338 LM, med en avansert stjernekikkert. Han går ikke langt fra parkeringsplassen, for å si det sånn!

 

Da jeg fikk min første M/67 i 1973, fikk broren min låne original-mauseren, mens jeg gikk med M/67-en. Det kom over en halvmeter snø midt i oktober det året, og jeg gikk og dro på den tunge banerifla.

 

Neste år stilte jeg på jakta med nyinnkjøpt "Godseier-Otterup" fra Schultz & Larsen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Har du vurdert en McMillan? Har sett de på Finn til 6-9000kr rett som det er.
Sammen med ei ny 74cm pipe så har du noe som holder følge med det aller meste ut til kilometeren.

Edit:
Og les hva @Jegermeistern skriver om å drasse på disse på jakt.
Har selv prøvd og funnet det tilnærmet ubrukelig.

Skal du ha noe nytt så er det dritkjedelige T3 supervarmint i 6,5x55. De funker også bra på jakt hvis man velger optikk med omhu. March 3-24x42 f.eks.

Edited by jmosbakk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Du kommer til å angre på å ikke bruke 200str'n, ikke det at savage lager dårlige rifler, synes egentlig de er ganske bra, personlig hadde jeg valgt en savage 10 over en mauser m18 eller sauer 101, etter min mening likestilt med tikka t3x. Det er bare det at 200str er en utmerket rifle, spesielt her på berget.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Etter Vision chassiset kom på markedet har det blitt en god del billige McMillan stokker for STR på finn.no dersom du ikke vil bruke originalstokken. Skal ikke så mye til for å få STR’en klar for 1000m+

190D215A-18EC-4963-A1FC-DA79B0814842.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Savage BA er en drittrifle.

Og 338lm er null poeng hvis du ikke skal jakte på dryge hold eller skyte på 1000+.

 

Da ville jeg ihvertfall heller gått for 6.5 creedmoor hvis du vil ha noe nytt, men strengt talt ikke noe poeng.

 

Du ofrer jo ikke riflen, ingenting som ødelegges, er bare å skru av og på. En kikkert med god montasje er alt du trenger i første omgang, så kan du se på McMillan stokk etterhvert. Gamle stokken og diopteret kan jo bare lagres bak i skapet til/om du vil bruke det igjen.

 

Kahles kikkerten er god derimot, men disse finnes det mange av brukt. Samme med Schmidt und Bender PM2 etc.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Klassisk tråd, 200STR mot resten, Gaymoor mot x55

 

Det er et par harde fakta.

lader du ikke selv, så er 6.5x55 SYKT mye billigere enn alt

selv om du lader selv, så er 6.5mm patronene billigere enn det meste

og de er bedre enn det meste

Glem 338 foreløpig.

 

Alle skal ha den rifla de vil ha selv, jeg har 4 STR. Ikke fordi de 4 er kulest, mest presise, best... men de er mer enn presise nok - og ladegrepet er fantastisk.

Men grunnen er at jeg kan ha 4. En til felt, en til bane, en til 15m, og en til langhold. Eller to til langhold/kikkertklassen på bekostning av bane f.eks.

 

Kjøp deg en RPR, eller bygg noe custom, men mitt tips er å skyte ei stund med Saueren mens du ser hva andre har og hva du vil ha, IRL, ikke her. Så vet du hva du gjør når du handler - for du skal SKYTE? Ikke HA ei kul rifle? Da teller uansett ingenting under AI ;)1F13AE3F-BB2E-4B93-8298-005ACCF35906.jpeg.81efc640bf8bbc21078f70db876cd368.jpegC6ECD672-AF23-4B9B-A5E0-9B4061CFE520.jpeg.8b96d19f80308c1177c9a8c5cfa5062b.jpeg26478D19-99FF-485A-BE85-38324DF88F4F.jpeg.fce131de318e4dd243a96a8fce338dcb.jpegCA208258-4154-43FF-A8CF-AD70532DCED1.jpeg.41367fb8355433acca8e9a63dd645346.jpeg5DB93B77-977C-48D0-9849-C921DAE3E337.jpeg.9269b814afd248ec782d772cb2a1452f.jpeg

Hvor bor du? 

 

K

Edited by M67

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

****snippetti-snipp. unødig sitering fjernet****
Her var det mye porno :)

Så du sier jeg må ha en AI hvis det skal være noe å vise frem? Ser det ligger en til salgs, prismessig er den langt over det jeg tenkte å bruke. Samtidig kunne jeg fått omtrent det samme om jeg solgte snøscooteren jeg kjørte 4 mil i fjor vinter, og ikke ser ut til å kunne bruke en eneste gang denne vinteren. Så helt utenkelig er det ikke.  Men så var det kaliberet på den da. 308 som jeg har litt motforestillinger mot. Kanskje feilaktig.  Og 6.5x47 Lapua som jeg ikke kjenner. Denne har kanskje for kort kasse til 6.5x55? 
 

Bor forøvrig i Gjerdrum. 

Edited by psAico

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 time siden, Elgjaeger skrev:

Etter Vision chassiset kom på markedet har det blitt en god del billige McMillan stokker for STR på finn.no

Det trodde jeg også, har ikke sett en eneste en enda.

Har ikke lyst på chassis. Så får nok heller vente på GRS Bifrost. Hvis den i det hele tatt kommer.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minutter siden, Mix skrev:

Det trodde jeg også, har ikke sett en eneste en enda.

Har ikke lyst på chassis. Så får nok heller vente på GRS Bifrost. Hvis den i det hele tatt kommer.

Solgte hvertfall min McMillan i høst, og har sett flere på finn.no....

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minutes ago, Mix said:

Det trodde jeg også, har ikke sett en eneste en enda.

Har ikke lyst på chassis. Så får nok heller vente på GRS Bifrost. Hvis den i det hele tatt kommer.


Hvis den kommer? 
Betyr det at man ikke kan kjøpe den her? 
https://www.norhunt.no/products/grs-bifrost

Så på den men ønsker meg nok chassis. Syntes bare det ser kulere ut, og det teller jo også litt. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hjelper ofte å lese hele beskrivelsen ;)

 

Quote

Ventende varianter (levering ukjent, antatt 2020):

- Ruger 10/22
- Sauer 200 STR
- Browning x-bolt

 

Ole

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
11 minutter siden, EspenTh skrev:

Syntes bare det ser kulere ut, og det teller jo også litt. 

 

Absolutt, særlig i turn, skihopp og kunstløp! Jeg kommer i farten ikke på andre grener der det deles ut stilpoeng   -   -   :mrgreen:

 

Tråden om "Kikkertklassen" i DFS ligger her:

 

https://www.kammeret.no/topic/88298-feltskyting-i-dfs-kikkertklassen/

 

59 minutter siden, EspenTh skrev:

Men så var det kaliberet på den da. 308 som jeg har litt motforestillinger mot. Kanskje feilaktig.

 

Når du ser ganske mye skriblerier om 308 på utaskjærs nettsteder, så vær obs på at internasjonalt er det en ganske stor greie som heter "Palma Match". Der har man valget mellom kalibrene 308 W og 223 Rem. Ingen andre kalibre er tillatt, på 800, 900, og 1000 yards! Vi har - SELVFØLGELIG!!!!!! - tråd om det også her inne:

 

https://www.kammeret.no/topic/9727-palma-match-er-det-noensinne-norske-lag-som-deltar/

 

Edited by Jegermeistern

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minutter siden, Elgjaeger skrev:

Solgte hvertfall min McMillan i høst, og har sett flere på finn.no....

Shit, jeg har nok ikke fulgt godt nok med. Gikk den med en gang ? Hva gikk den for ? Stand ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minutes ago, EspenTh said:

ønsker meg nok chassis


Da er jo saken grei. Kjøp deg et chassis til den børsa du har, kom deg ut på banen også supplerer du med ei billig jaktbørse i tillegg.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

mcmillan og GRS har mye kult til 200STR, nå også ymse andre options. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

La oss si at jeg kjøper et chassis til rifla jeg har. Hvordan kikkert kjøper man, et hakk under k624i eller S&B PM2? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Et hakk under k624/pm2 på bruktmarkedet? 

Det vil si under 15k da ca? 

 

Ny Meopta Optika 6 bør være med i vurderingen og ellers så finnes det noe Ior, Delta og Vortex på bruktmarkedet. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Når vi er inne på kikkert beveger vi oss over i et område jeg virkelig har 0 peiling. 
Trodde jeg visste forskjellen på mil og moa men når jeg leser dette om meopta kikkerten blir jeg forvirret. Er ikke MRAD mili radian og det samme som mil?
Lagres hovedsaklig i MILDOT3, men også noen i MRAD1. Skaffer de andre på bestilling.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 timer siden, Jegermeistern skrev:

Absolutt, særlig i turn, skihopp og kunstløp! Jeg kommer i farten ikke på andre grener der det deles ut stilpoeng

Dans?

 

K

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 timer siden, EspenTh skrev:

****snippetti-snipp. unødig sitering fjernet****
Her var det mye porno :)

Så du sier jeg må ha en AI hvis det skal være noe å vise frem? Ser det ligger en til salgs, prismessig er den langt over det jeg tenkte å bruke. Samtidig kunne jeg fått omtrent det samme om jeg solgte snøscooteren jeg kjørte 4 mil i fjor vinter, og ikke ser ut til å kunne bruke en eneste gang denne vinteren. Så helt utenkelig er det ikke.  Men så var det kaliberet på den da. 308 som jeg har litt motforestillinger mot. Kanskje feilaktig.  Og 6.5x47 Lapua som jeg ikke kjenner. Denne har kanskje for kort kasse til 6.5x55? 
 

Bor forøvrig i Gjerdrum. 

AIen til Tommy kan du trygt kjøpe, jeg gjør det snart selv....

og x47 gjør nesten det samme som x55, ikke helt, men nok. Ja jeg har begge.

AIen har for kort kasse til x55 og magasinene liker ikke hylseformen.

Uansett mister du cred-poengene om du har det kjedelige DFS-kaliberet 6.5x55. 

Alt som kan assosieres med DFS sletter automatisk alle kulhets og cred-poeng i langholdsmiljøet ;)

Det eneste du står igjen med er poeng for å treffe.

 

Forresten er folk så mette av fancy rifler nå at du ikke får cred for det uansett, av annet enn noobs - eller om du kommer med noe nytt kult som i tillegg virker.

Om du holder deg unna folk som vet hva de driver med, eller faktisk skyter - så surfer du litt på en RPR, eller en Tikka TicTac... begge er forøvrig utmerkede rifler, men ikke pga utseendet.

 

Ta kontakt med OALH, Kurt Bekkevold, Jarl Smirre og den gjengen.

 

K

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det hele er et spørsmål om hva du egentlig er ute etter. 

Kule kommentarer og fancy utstyr eller å treffe et mål 1500 m borte.

Er det treff i målet så har du alt du trenger bortsett fra kikkertsikte og montasje. 200 STR er en av de absolutt beste og billigste til å starte med. Den treffer sannsynligvis bedre enn du er i stand til å utnytte selv med originalkolbe, og ja, jeg har prøvd.

Bruk penger på et meget godt kikkertsikte og en god montasje. Dårlig kikkert er det første du kommer til å bytte ut og da har du kastet bort mye penger.

6,5 x 55 gir større hastighet og billigere ammunisjon enn noen av de oppskrytte amerikanske 6,5 patronene. Løp er billig å skifte ut, og du kommer til å slite ut mange av dem.

En slik løsning gir deg også råd til å trene, det er mange som tror at bare en har kjøpt nok fancy utstyr så kommer treffene av seg selv, men det er tull. Det er trening som gjør at du treffer, ikke antall kroner du har brukt på utstyr. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 timer siden, EspenTh skrev:

La oss si at jeg kjøper et chassis til rifla jeg har. Hvordan kikkert kjøper man, et hakk under k624i eller S&B PM2? 

Som Per-S sier kjøp heller PM2 eller k624i og en Spuhr montasje i stede for chassis. STR stokken kan du lakke rosa eller noe, så blir den også kul 😉

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
12 timer siden, M67 skrev:

Dans?

 

Ja, selvfølgelig! For eksempel på det såkalte "Verdensmesterskap i Rørospols" på Vauldalen, der skytterkamerat Svein har vunnet flere ganger. Den konkurransen er ikke mer "seriøs" enn at også jeg kunne stilt opp. Mer seriøs er derimot "Dans klasse A" på Landskappleiken, Heidi og Svein har vunnet der også:

 

 

 

Skytterforbundet har "Norgesmesterskap" på Elverum hvert år, der er reglene tillempet, så vi kan delta med vanlig DFS-utstyr (unntatt sideskyggene på lua!). Da lar vi DFS-gubber oss imponere over alle de fine Bleiker- og Grünig & Elmiger-våpna de dedikerte 50- og 300-m-skytterne stiller med:

 

https://www.kammeret.no/topic/81300-accuracy-international/?do=findComment&comment=1229130

 

Det er imidlertid noen av oss som ikke blir mer imponert enn at de skyter og vinner som vanlig, skytterkameratene Willy og Helge er blant dem.

 

https://k-kristiansen.no/Skytterlag/ElverumRifleklubb/ResListe/Ligg/V65.pdf

 

Saueren er god nok, også mot våpen med 5-dobbelt prislapp!

 

1 time siden, Bly skrev:

STR stokken kan du lakke rosa eller noe, så blir den også kul 😉

 

Dette var ei lissepasning, for å servere litt hjemlig rasisme (unnskyld, @høggern og andre, som har mer sameblod i årene enn meg):

 

Samen hadde kjøpt ny snøskuter, og viste den til en østlending, som ble mektig imponert:

"Denna var jaggu meg kul!".

"Nei, ten e ikke kul - ten e krønn!".

 

Edited by Jegermeistern

Share this post


Link to post
Share on other sites

@EspenTh Jeg regner med du ikke har fått de svarene du ønsket deg, men det er en grunn til det.
Mange her inne har sittet i den båten du sitter i nå. Flere har spekulert og blitt på grensen til fornærmet når de samme (kjedelige) rådene dukker opp.
Det er dog en grunn til at de samme rådene går igjen, det er fordi det virker.


Ta det fra en av de mange som har prøvd både "kult" og "kjedelig fornuftig", det er kult med original 200STR med et godt kikkertsikte i en god montasje. Hvorfor? Fordi det fungerer vanvittig godt til det du ønsker å oppnå.
Når du vil se på kikkertsikter i klassen under K624i/PM2 for å finansiere et chassis (beklager hvis jeg har misforstått) så anbefaler jeg å drite i chassis, kjøp en brukt K624i (eller noe tilsvarende) og finne ut om det originale skjeftet begrenser deg.
Hvis du ser at skjeftet begrenser deg så hadde det vært flott om du kunne skrevet litt om på hvilken måte.

Jeg bruker selv et vanlig jaktskjefte til jakt på stål. Optimalt er det sikkert ikke, men jeg treffer ganske ofte der jeg skal såfremt at vinden ikke lurer meg. (hvilket den gjør i 50% av tilfellene, men det kan jeg ikke skylde på skjeftet)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har egentlig fått en del svar. Det jeg sitter igjen med er følgende.

1. 200STR er fortsatt en veldig bra rifle, og hvis jeg skal ha chassis på den er det fordi jeg syntes det er kult, ikke fordi jeg trenger det.
2. Ingen protesterte vilt når jeg "disset" 308, så det er ikke noe poeng å kjøpe en god 308 langholdsrigg, med mindre det er en AI

3. 338 LM er tull til alt under 1000m, og hvis man absolutt skal ha det fordi man vil, så må man regne med å skyte dårligere en med en STR på avstander under 1000m.
4. Penger brukt på optikk gir mer tilbake en penger brukt på chassis etc. 

5. Kjøp en lett rifle til jakt i tilleg.

 

 

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Der har du fått med deg essensen av det (kjedelige!) noen av oss skriver, ja. Jeg kan presisere en del:

 

STR er ei BRA rifle, ja. Det som er særlig bra, er omsetningskanalen. Den selges gjennom direkte avtale mellom Sauer og DFS, og koster dermed ca. halvparten av det den ville kostet ellers. Sammenlign prisene på STR 200 og Sauer 202, i praksis samme våpen.

 

6,5-kulene har utmerkede egenskaper. For over 50 år siden fikk noen USA-ianere øynene opp for Normas 139 gr helmantel, og laget rifler i kalibre som 6,5-300 WWH. De feide straks alle digre 30-kalibre av banen.

 

308 W er bra, den, men skal ei kule i kaliber .30 få gode flyveegenskaper, må den være lang og tung, og da må man ha mer volum i hylsa enn 308 W har, for å få plass til nok krutt til å gi den høy hastighet. Men da kommer neste problem:

 

338 Lapua Magnum er sikkert en utmerket patron også på avstander under 1000 meter. Hvorfor er det så ingen som bruker den på 15-meter, og istedet bruker noe så totalt blodfattig som .22 LR? Der kommer de hersens naturlovene inn igjen, særlig Newtons 3.: "Actio = reaktio". 338 LM er et godt valg, for skyttere som er 2,6 m høye, og veier 230 kilo. For oss andre spjælingene må hvertfall rifla veie minst 15 kilo, for at vi skal kunne konsentrere oss mer om å treffe, enn om hvordan vi skal ta opp rekylen likt fra skudd til skudd.

 

Gode alternativer til 6,5x55 er faktisk mindre, ikke større, så lenge en ikke skyter på avstander så veldig langt over en kilometer. 6mm-kalibrene har det meste av gode egenskaper.

 

På optikk-fronten får en omtrent det en betaler for (nåja, søppel er verdt akkurat kr. 0,00, uansett "gode tilbud"-priser!). Og europeisk kvalitetsoptikk holder seg såpass i pris, at det er omtrent risikofritt å kjøpe pent brukt. Eller nytt, for den del.

 

Hvis man skyter vilt på avstander der en "langholds-rigg" ville kommet til sin rett, får man ubetinget fengsel her i landet, sjøl om man feller dyrene mer sikkert og skånsomt enn ved vanlig drivjakt (vet det, har gjort det, men kan ikke skrive om det på åpent forum!!!).

 

Edited by Jegermeistern

Share this post


Link to post
Share on other sites
43 minutter siden, Jegermeistern skrev:

338 Lapua Magnum er sikkert en utmerket patron også på avstander under 1000 meter. Hvorfor er det så ingen som bruker den på 15-meter, og istedet bruker noe så totalt blodfattig som .22 LR? Der kommer de hersens naturlovene inn igjen, særlig Newtons 3.: "Actio = reaktio". 338 LM er et godt valg, for skyttere som er 2,6 m høye, og veier 230 kilo. For oss andre spjælingene må hvertfall rifla veie minst 15 kilo, for at vi skal kunne konsentrere oss mer om å treffe, enn om hvordan vi skal ta opp rekylen likt fra skudd til skudd.

Er nok uenig i noe her, debatterer litt på fysikken først. Rekyl følger Newton. Kjøttet på en 2,6 m kjempe og på en spjæling på 1,25 er like elastisk, og våpenet vil få omtrent samme hastighet bakover på grunn av rekyl og kolbekappen har samme areal, Men på kjempen er det så mye vekt bak kolben at kroppen ikke viker unna, og all rekylen blir avlevert lokalt over veldig kort tid. Derfor vil det bli større påkjenning lokalt, og mer smerte for kjempen.

.338 LM med 250 gr kule har nesten identisk hastighet og kulebane som en 6,5 x 55 med 140 gr kule på alle avstander. Hvorfor da bruke .338 når det blir dyrere, vanskeligere å skyte med og mye ekstra arbeid?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fordi det er tøft. Kan du nevne noen badass tactical warrior operation special needs units command troops division sniper corps som bruker STR i 6,5? Neppe. Men Barrett, AI, eller Tikka/Sako i .338? Oh yes.

 

Faktum er at en del nybegynnere driter i hva som fungerer, de vil ha det de bestemte seg for var tøft og kult, eller høyest og kraftigst, og gjerne hva Jon Vik i den der filmen brukte. Se bare på antallet nybegynnere i pistolklubber som går rett på Klåkk Najnteen eller turbomagnum-1911, og slutter etter 3 uker.

 

Ellers er jeg helt enig og anbefaler 6,5x55 til det kjedsommelige.

 

Ole

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutter siden, Per-S skrev:

Derfor vil det bli større påkjenning lokalt, og mer smerte for kjempen.

 

Smerten er en ting, bevegelsen i våpenet noe annet. "Kjempen" og hans (?? Skal vi være kjønnsnøytrale, kanskje? Dame på 2,60???) kraftige skuldre yter omtrent samme motstand fra skudd til skudd. Eller -

8 minutter siden, Per-S skrev:

  -  kroppen ikke viker unna,

 

  -  som den (heldigvis!) gjør hos oss spjælingene. Men skal vi små pyser få samling, må denne "unnvikingen" være lik, fra skudd til skudd. Det er lettere å få "unnvikingen" noenlunde lik, jo mindre rekylen er.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Skulle jeg gått bananas og kjøpt meg en av de mest kostbare AI'ene hadde jeg kjøpt en AI MC i 308win. Så hadde jeg bestilt et ekstra magasinadapter eller to og tilpasset disse til andre dobbeltradmagasiner for 6,5x55 og eventuelt x-284 eller xx-06. (Komplett sett med alle deler i magnum hadde sikkert også vært gøy. 10-skudds 300winmag/338LM hadde sikkert gjort noe med bankkontoen.. :-) )

 

Husk å bestille med lite tennstempel i 308 slik at man uproblematisk kan skyte XmmBR..

 

AI MC i 308: 

 

ai-axmc-308-blk-20-brake.jpg?w=1100

 

Her er en tegning fra AI som viser magasinadapter:

 

 

 

 

AI.PNG

AI127268BL-4.jpg

Edited by Torf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Når jeg ligger og skyter på ting som bare sier pling eller får små hull i seg liker jeg 6,5 i ymse varianter. 8KG + sauern min eller AR10 i 260 rem/6.5CM og lignende er fascinerende behagelig å skyte med, selv lang dag blir det ingen merker, er jo knapt rekyl når tingene er så tunge. 

Jeg er ikke spesielt liten eller tynn, men å banke en hel dag med 338LM i lett børse... det kjenner du i hue og kroppen..... og lommboka ;) 

 

om valgene var 110 eller 200STR hadde det ikke vært veldig vanskelig. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Hei! 

Ser ut som du henger med i timen. Langholdskyting på facebook har mye mer aktivitet enn her, og der finner du mye spennende folk og børser.
https://www.facebook.com/groups/160117420699816/?epa=SEARCH_BOX

200str i både JET-01, Vision eller Mcmillan er ei ekstremt bra børse, som har kun en ulempe, og det er 5skudd(6skudds med +1 brønn). Ser man bort i fra akkurat det er den på høyde med alt annen custom til halve prisen. 


Problemet her i norge er jo at norma selger så sjukt billig matchammo, under 10 kroner smellen for ammo som går bedre enn "alle" klarer å skyte, så noe annet en 6,5x55 er helt dust med mindre du lader selv.

Lader du selv kan man jo feks vurdere en https://www.pvas.no/produkter/vaapen/rifle/bergara-b14-hmr

Kan varmt anbefale Vortex pst gen 2 5-25, hvis du ikke ønsker å bruke mye penger med engang. Men optikken er det viktigste, og det blir litt bedre hver gang du dobler pengene dine. 
Du MÅ ha FFP og MRAD. Pass på her, det er en del rimelige PM2 og K24i med merkelige retikkel og SFP. Disse er umulige å få solgt, og de som selger venter bare på den første idioten.  

Hvor holder du til?

Edited by Zippaznip
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Zippaznip said:

Hvor holder du til?

Har svart på dette en gang tidligere :)  Gjerdrum kommune, bor på vei opp til skytterbanen i Ulvedalen. 

Jeg henger ikke helt med på alle disse kikkert betegnelsene. 
Noen som kjenner denne kikkerten, og kan svare på om den har det man trenger.

https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=161403950

 

Ser k525i får bra omtaler også, er den verdt 10store mer?

 

Kom også over denne "pakken" på skytterlinken

I forhold til å kjøpe bare chassis og benytte en gammel "donor sauer" får man vel ganske bra pris på låsekasse og nytt løp med denne?

https://www.skytterlinken.no/rifle-langhold-vision

Butikken er jo nesten innen skuddhold fra meg, så tror jeg skal stikke å se og føle litt på den ;)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Kurt, som driver Skytterlinken er tilsnakkende, så ta en prat med han. Jeg rådet deg til å ta kontakt med ham tidlig i tråden - han er sentral i OALH - og det er klubben du havner i tipper jeg.

istedenfor den gamle Kahlesen - se på en Stryker HD, du ser den på noen av bildene mine.

 

 

K

Edited by M67
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@M67 Den har de også på skytterlinken ser jeg.  Retikel kommer er kanskje litt avhengig av personelig preferanse, eller anbefaler du en av de?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg liker det jeg har, men jeg husker ikke hva det heter. TROR det heter DLR1, det er bedre enn det meste der ute synes jeg - og jeg har hatt eller har det meste.

Mulig Kurt husker hva det heter.

 

K

Share this post


Link to post
Share on other sites

C4A94D88-355A-4D93-8EFA-830A43071A68.jpeg.e67d296303c8c3b73a17ed0bff039053.jpegFelt mye "dissing" av 338LM da😉 (ikke misforstå, jeg er for så vidt enig) men jeg kan ikke noe for at jeg digger å skyte med  338LM Og ved siden av 308w og 6.5x55 så er det 338LM jeg skyter definitivt mest med.. skyte teknisk så får skytteren en del mere tilbakemelding i forhold til liggestilling, pust, avtrekk og rekylopptak med 338LM enn med feks 6.5x55.. skyter en godt med 338LM så skyter en godt med det meste.. 

Som sagt jeg digger 338LM men det er dyrere.. gir få presisjons fordeler i forhold til feks 6.5x55 på hold under 1000m.. og definitivt ikke om skytteren ikke skyter mye med kaliberet..

Når det kommer til 308w så er det et "undervurdert" kaliber.. mange hevder at den slutter å virke på 800-meter.. det er feil.. en kan fint skyte akseptable samlinger med 308w på både 1000-1200m om en håndterer vinden og skytteren kan sitt.. og en lærer fortere om vindens påvirkning på kulen ved skyting av 308w enn ved 6.5x55.. ganske enkelt fordi den påvirkes i større grad..(har ikke tall på alle gangene jeg har skutt bedre samlinger på 8-9 og 1000 meter med 308w enn andre har skutt med 6.5x55)  så 308w fungerer fint (mye har hendt med tanke på gode 30kal kuler de siste årene).. det er skytteren som betyr mest uansett valg av kaliber..

Skal en først gå for 338LM rifle..så kjøp et system våpen slik som jeg..da får en ikke dårlig samvittighet fordi en har en 100K pluss rifle i skapet som ikke blir brukt nok..AI har blitt nevnt..Sako TRG M10 som jeg har (bilde) er en annen..et 308w..6,5x47..6mmBR osv..løp ekstra så vil riflen bli brukt mye..

 

Uansett så har du et godt utgangspunkt i STR200 du har.. har du 30K til disposisjon så bruk de på optikk, montasje og en god tofot..(finnes ingenting mere frustrerende enn dårlig optikk) og kom i gang med å skyte..

 

Langhold kan du trene nesten hvor som helst..i alle fall det å trene på å lese vind (og det er en vesentlig del av oppskriften for å bli virkelig god) jeg har vindmåler i lommen nesten alltid når jeg går ut..og trener på å tippe på vinden der jeg kan..setter en seg ned en plass så kan en bruke litt tid på å observere vegetasjon.. kjenne på følt vind..tippe vind verdi..og sjekke fasit med vindmåleren..hvordan kjennes vinden mot håndbaken..mot kinnene.. osv.. det gir resultater..på banen..

avtrekk..pust og liggestilling kan billig trenes på 15m inne på vinteren..og en har et stort fortrinn når en møter alle de som satt bort og oljet riflen når jakta begynte..og tok den fram igjen når gradestokken kom over 10 grader.. så et rekrutt 22LR  sett til STR200 blir aldri feil.. lykke til..

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
På 8.1.2020 den 23.06, EspenTh skrev:

Har svart på dette en gang tidligere :)  Gjerdrum kommune, bor på vei opp til skytterbanen i Ulvedalen. 

Jeg henger ikke helt med på alle disse kikkert betegnelsene. 
Noen som kjenner denne kikkerten, og kan svare på om den har det man trenger.

https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=161403950

 

Ser k525i får bra omtaler også, er den verdt 10store mer?

 

Kom også over denne "pakken" på skytterlinken

I forhold til å kjøpe bare chassis og benytte en gammel "donor sauer" får man vel ganske bra pris på låsekasse og nytt løp med denne?

https://www.skytterlinken.no/rifle-langhold-vision

Butikken er jo nesten innen skuddhold fra meg, så tror jeg skal stikke å se og føle litt på den ;)

 

Den har mildot, som ikke stemmer med klikka i siktet. Styr langt unna! 

 

Fint å dra innom skytterlinken, men husk at 30k er før tofot, kikkert og forhåpentligvis lyddemper. M67 kommer vel til å si at demper er tull, men ta vare på di og andres hørsel! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

sånn for å være party pooper, hvem har skutt mer enn 200 skudd over 600 meter siste 12 mnd, opp med henda 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Du ødela alt nå.... 

Kan ikke drive på sånn med realitetsorientering og det som verre er. 

Stæsj er kult, ferdig snakka. 😁

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...