Jump to content

Sunnmøring

Members
 • Content count

  491
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

31 Excellent

About Sunnmøring

 • Birthday 05/23/1972

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Burris XTR II 5-25 er uten tvil det siktet som gir mest og best optikk for pengene på markedet PR dags dato.. Burris har CCW tårn .. Har samenlignet XTR II med både Razor gen I..Razor Gen II samt PST pluss en mengde andre sikter både dyrere og billigere..og min subjektive oppfatning er at, Burris XTR II er mye bedre optisk enn både Razor Gen1 og PST.. han som var eier av Razor Gen 1 trodde linsene på Vortex kikkertsikter var skittene fordi forskjellen var så stor.. jeg vet om minst 15 stk som tidligere har vært brukere av Vortex som nå bruker Burris XTR II og er fornøyd med valget.. men jeg skyter også med en del som har Vortex og er fornøyd med sine valg.. så det beste en kan gjøre er å se selv og gjør seg opp en mening basert på egen erfaring og ikke hva andre mener..
 2. Sunnmøring

  .300 Win Mag Vith N-150

  n150 er et svært lite egnet krutt i 300WM.. det kan brukes på lette kuler som 123 grs kuler men ikke tyngre..
 3. Sunnmøring

  Skadeskyting - Langhold vs drev

  Det må en teste selv ut på de holdene en har tenkt å bruke en kule.. en kan ikke stole på hva som står på en eske heller.. tester en selv så vet en at kulen ekspanderer ut til feks 800-meter..
 4. Sunnmøring

  Terminal Ballistikk

  Hvor stod det at en skulle ta forbehold om at en skulle skyte dyret skrått forfra? Når en skyter så bestemmer jegeren selv når og hvor en slepper et skudd mot levende vilt.. tror du Moviken må komme deg vekk fra tastaturet og få deg et «nypp» slik at du ikke sitter der og skal ta ut «frustrasjonen» din på alle og en hver..
 5. Sunnmøring

  Terminal Ballistikk

  Hehe.. (her var det mye sarkasme) men tåler det..det kommer helt ann på skuddvinkel..om en skyter oppover, eller nedover..om hvilken vinkel dyret har..men jeg lærte tidlig i min jakt karriere at "sikt på den bogen du ikke ser" på avskyting av hjortedyr i utlandet så skyter en om en kan hodeskudd..
 6. Sunnmøring

  Terminal Ballistikk

  Skuddplassering er viktigere enn kuletype, og er den viktigste faktoren i forhold til fluktstrekning på vilt.. en kan få like lang/kort fluktstrening med 6.5x55 og 375 H&H på f.eks Hjort alt etter om det er et godt treff eller et dårlig treff..
 7. Sunnmøring

  Erfaringer med Merkel Helix

  Rongve Våpen er ny importør av Merkel i Norge..
 8. Sunnmøring

  Skadeskyting - Langhold vs drev

  Er vel de færreste som holder på med langholdsjakt som skyter med «ferdigrulla» ammunisjon.. de fleste jeg kjenner som holder på med langholdsjakt lader selv..(meg innbefattet) har stålkontroll på både nedre ekspansjonsgrense, anslagsenergi og ES.. de trener med samme kulen som de skal jakte med..en har verifisert kulen mye lenger ut en det en har tenkt å jakte til.. Ikke bruker de «marginale» kaliber heller.. men kaliber som har mer enn nok «pust» igjen på de hold en har tenkt å skyte på..
 9. Sunnmøring

  Skadeskyting - Langhold vs drev

  Få ting er mere «frustrerende» enn at dårlige skyttere med dårlig treningsgrunnlag år etter år «slepper» dyr forbi på post, fordi «evnene» ikke er tilstrekkelig til å løsne skudd.. jo da den dårlige trente jegeren gjør alt riktig i henhold til «boka» men når de ikke tar et hint å begynner å trene mere.. så blir de ikke satt på de postene som det kommer mest dyr på.. Det «føles» litt bortkastet at et helt jaktlag gang etter gang går hjem med mindre/ ingen dyr fordi «noen» ikke «gidder» å trene mere.. Eller at de samme personene år etter år «ødelegger» en jakt dag for laget..fordi de har løsnet skudd på dyr som har resultert i ettersøk.. Det ble etterspurt definisjon av hva «skadeskyting» er? I mitt hode så er alle skudd på vilt som en ikke ser faller en potensiell skadeskyting..en skadeskyting er/forblir det fram til at dyret blir funnet, eller blir friskmeldt av ettersøk ekvipasjen.. Jeg foretrekker å skyte dyrene på litt hold..( der dyrene ikke er stresset eller anser meg for å utgjør en fare for de) men jeg skyter definitivt mest dyr i drev..rett og slett fordi de fleste terrengene ikke passer til noen andre jaktformer.. Jeg håper inderlig at NJFF «våkner» fra sitt «inngrodde» tankesett og heller ser mulighetene som ligger i dagens utstyr og et godt treningsgrunnlag i forhold til å kunne løsne sikre jakt skudd på dyr over de anbefalte 120-150 m.. at de heller synliggjør hva godt treningsgrunnlag gjør med en som skytter.. at det er skytterens evner som setter begrensingene på avstandog ikke et regelverk..
 10. Sunnmøring

  Skadeskyting - Langhold vs drev

  Hvilke dyr jakter du på? Hjorten prøver så langt det går å bevege seg mot vinden når den skal «flykte» fra hund eller drivere.. den vet som regel at det er en fare/trussel foran som den må unngå.. er som regel alltid i mere bevegelse eller mere urolig enn dyr en kan observere på lenger hold.. Hjorten kan stå å presse mellom postrekken og driverne/hund og når den først tar av så er den gjerne «eksplosiv» i bevegelsen sin.. ikke stopper den for hoying eller plystring.. den gir «flatt jern».. De fleste dyrene jeg skyter er i drev..for hund og hundefører.. og de kommer som regel i relativ stor fart forbi.. de dyrene som jeg feller på over gjennomsnitts Norsk jakthold har jeg veldig mye bedre tid og ro på.. begge jaktformer har sin sjarm..men om jeg kunne valgt så hadde jeg skutt alle dyrene på lenger hold da det er ferre parameter å ta hensyn til ved skudd på litt hold.. enn ved drev jakt..
 11. Sunnmøring

  Skadeskyting - Langhold vs drev

  Det er helt klart en sammenheng her.. til mere en skyter til bedre er en til å kjenne sin egen begrensning som skytter.. til oftere en skyter på varierte hold til bedre er en til å avstandbedømme holdene til et eventuelt dyr.. Dyr som blir felt på hold over 300 -400 meter opplever gjerne ikke jegeren som en fare..de gresse..ligger i dagleie..osv men de er rolig..en har all verdens av tid til å kunne ligge å observere et dyr og vær/vind forhold..ta ut korrekt avstand .. er dyr og forhold av en slik art at jeger føler seg komfortabel med omgivelsene og forholdene så er dette en meget sikker felling..( om skytter har trent nok på disse avstandene, samt lenger hold..)
 12. Sunnmøring

  Skadeskyting - Langhold vs drev

  Skadeskytings prosenten i Møre og Romsdal ved tradisjonell Norsk hjortejakt, ligger på pluss minus ca 22%.. ( kanskje kan en gå ut fra at det ikke er så langt unna landsgjennomsnittet ) de eneste Norske statistikkene vi kan forholde oss når det kommer til «langholdsjakt» er de som er referert i bladet jakt som omhandler hjortejakt på over gjennomsnitt Norsk jakt hold, utført av KER.. der han av 426 dyr har en skade skyting prosent på 0.46%.. Så vidt meg bekjent så er tallene til KER de eneste «offentlige» tallene når det kommer til «langholdsjakt» Når det kommer til tradisjonell Norsk jakt, så er utførelsen av denne ikke så forskjellig fra den kontinentale drevjakt formen.. forskjellen er at vi i Norge har en mye høyere «terskel» for å løsne skudd på levende vilt.. (eller har vi det?) Hovedgrunnen til at vi i Norge har mange ettersøk er det uhorvelig dårlige treningsgrunnlaget til den gjengse «Norske Jeger».. 35 skudd er stort sett det vi ser de fleste deltakerne på skyter, pluss de ekstra skuddene som må skytes for at de ikke klarte storviltprøven og måtte ha 3-5 ekstra forsøk.. (Skyting er «ferskvare» at en var «djevelsk» dyktig å skyte for en mannsalder siden betyr ikke at en er «djevelsk» dyktig skytter i dag..) Jeg og de jeg jakter sammen med har i snitt 30-50 jakt dager pr. år vi feller i snitt mellom 30-50 hjortedyr pr.år .. de fleste jeg jakter med skyter fra noen få hundre skudd til mange tusen skudd pr år.. i 2017 hadde vi ingen ettersøk og i 2016 hadde vi 1 ettersøk.. men det som er gjentagende er at de som produserer ettersøk er de som dårligst treningsgrunnlag.. På terreng rundt våre terreng består jegere standen av en like differensiert jager sammensetning som en har ellers i landet.. der en oftest ser behovet for ettersøk er der det er jegere som har leid jakt for kortere perioder ( en helg..en uke) her blir det ofte løsnet skudd på dyr som ikke burde blitt avfyrt..
 13. Sunnmøring

  Tung slegge eller splintbombe

  Ammo utvalget er ikke så dårlig som en skulle tro.. den kulen jeg har skutt flest villsvin med er Hornady Interlock 154grs som er en relativ myk kule.. har vel skutt 70 stk pluss villsvin med denne kulen.. har fått tilbake 2 av kulene etter å ha skutt to store dyr og restvekten er hennholdsvis 142 og 138 grs kulen hadde vekt på 154 grs før den ble skutt.. V0 var 890m/s
 14. Sunnmøring

  Tung slegge eller splintbombe

  En jeg kjenner i Polen som er stor på arrangerte jaktturer.. han har ca 220 jakt døgn i året og driver kun på med dette, fortalte meg at de mest brukte kaliberne i de landene han opererte i var kaliber 7x64 og 8x57is..( 3006 er for øvrig stigende i popularitet) kulene var som regel relativt myke jaktkuler som for eksempel Hornady Interlock eller tilsvarende.. ikke bondet kuler.. kulevekten i 7mm varierte mellom 140-160 grs og i 8mm gjerne 196 grs. han holdt en knapp på kuler som ekspanderer lett.. Har testet mange forskjellige kuletyper fra homogene barnes TTSX til myke kuler som AMAX og ELDM.. den kulen som jeg har felt absolutt flest villsvin med er Interlock fra hornady.. har jaktet med kaliber som 308W..3006..7x64..8x57..8x68s..300WM..300NM samt 9.3x62.. det kaliberet jeg finner mest hensiktsmessig i forhold til fart..effekt i viltet og moderat rekyl som gjør at en får et hurtigere 2..3..4..5 skudd samt er på dyret er 7x64..
 15. Sunnmøring

  Tung slegge eller splintbombe

  Bbdg.. da er det jaggu mange Normenn som «glemmer» moralen sin her hjemme når de reiser på jakt i utlandet.. en kan selvfølgelig «pakke det inn» beskrive jakten på en annen og mindre «åpen» måte.. men når en står på post i Polen og det kommer dyr..så står jakt leder bak deg og brøler «shoot..shoot» når dyrene kommer i full fart gjennom en 3 meter stor åpning.. og løsnet du ikke skudd så får en «kjeft» etterpå.. og risikerer å bli satt på en «dritt post» ved neste drev.. upakket og usminket.. og helt lovlig.. veldig lovlig..
×