Jump to content

Sunnmøring

Members
 • Content Count

  625
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Sunnmøring

 1. Etikken i et jakt skudd burde vært knyttet opp i mot skytterens treningsgrunnlag og valg av kaliber og kule..og ikke avstand.. på 350m pluss så opplever veldig sjeldent dyrene oss mennesker som en reell trussel og er i så måte roligere..enn når de er støkket i en jakt situasjon.. kaliberet på lik linje med kule valget bør samsvare med tenkt bruk.. ekspansjon bør sjekkes ut til de hold en har tenkt å skyte på og helst et stykke lenger.. rett og slett finne begrensingene i både kule og kaliber.. til jakt på litt hold bruker jeg 7x64..300NM..og 338LM.. med relative lett ekspanderende kuler med høy BC og ladd nært opp i mot Max hastighet.. til drivjakt..trange poster så benyttes 8x57is og 160 grs Ttsx homogen kule.. Det viktigste for meg er at dyret detter etter skudd.. ikke om en må skjære vekk 2-400gram kjøtt.. for egen del så setter jeg avstanden for de enkelte kaliber med tanke på anslagsenergi til 1600 joule.. det holder feks 7x64 til 760m.. og 338LM holder dette kravet ut til 1500m..selv om det er uaktuelt å jakte dyr på slike avstander.. Men jeg har blitt tilkalt for å avlive en skade skutt hjortebukk som stod på en fjellhylle på andre siden av et vann.. og vi etter mye om og men ikke kom nærmere enn 1130m.. jeg satt da ett skudd i fjellveggen litt til siden for hjorten for å verifisere vind og treffpunkt for så å sette skuddet i hjorten.. All treningen var liksom verdt det når en kunne stoppe dyrets lidelser.. (en av jegerne i jaktlaget hadde skutt av høyre fram fot på dyret..) Så om ikke for jakt..så kan kunnskapen om langholdsskyting komme til nytte i nevnte sammenhenger..
 2. @bly jo da..våpene «slipper ut» titt og ofte.. og i alt slags vær også..
 3. Sunnmøring

  Zeiss v8

  Opplevelsen av Optikk fra øverste hylle er ofte styrt av subjektive preferanser.. det som gjør at Zeiss ikke havner på mine børser.. er at de ikke er "kantskarpe" jeg foretrekker det "optiske bildet" i Swarovski framfor Zeiss.. det er ikke det at jeg ikke har prøvd å like Zeiss.. jeg har hatt div V8 og HT sikter på «langtidstest» men de blir som regel fort pakket ned i esken sin igjen..og Swarovski er fort på plass der den hører hjemme..på toppen av riflene mine.. På langholdsriflene mine har jeg kjørt Kahles K624 og K525.. så jeg holder det innad i familien.. Som sagt.. dette er min subjektive mening/opplevelse av Zeiss.. andre står fritt til å ha sine subjektive meninger..
 4. Dette stemmer med noen ELD M kuler..men andre ELD Mkuler får høyere BC hos Litz enn hos Hornady..
 5. @Strikkejeger Hornady ELD M har jeg skutt mange tusen skudd med i 30 cal..6.5mm 7mm og 338 de fungerer veldig bra.. 10 skudd 1000m 285grs ELD M ca 25 cm samling.. 155 grs ELD M 500m har bestilt 300grs A tip men de er ikke kommet ennå..ei heller A tip 7mm.. og ut i fra det du kaller "salgspraten" til Hornady så holder den ganske bra.. det den lover..
 6. Høy BC vil merkes på alle avstander..men forskjellen vil bli større og større alt etter at avstand øker.. en kule med høyere BC vil ha mindre hastighetstap og vil bli mindre påvirket av vind en en kule med lavere BC.. de fleste kuler vil ha forskjellig BC alt etter fart..twist og slitasje i løpet.. i forhold til å skyte langt så er Scenar fraløpt av mange produsenter med tanke på kuler med høy BC ..
 7. Våpenskapet står på lade rommet..og der er det 22 grader hele året.. Med overvåkning av luftfuktigheten i rommet og i våpenskapet..
 8. Mine løp er enten Blaser R8 standard eller match løp..eller orginale sako trg m10 løp.. ingenting custom
 9. @PerS hva jeg oppnår.. tilfredstillende samlinger.. 5 skudd 400m 10 skudd 1000m ca 25 cm samling 3 skudd 252m 3 skudd 200m @beaker jeg skjøt 6400 skudd i fjor..uten feil.. med drivjakt i utlandet 70 dyr..uten feil..hvorfor skal jeg forandre på noe?
 10. @PerS i utgangspunktet aldri..eller det har aldri skjedd på mange 10 tusen av skudd..og og mesteparten av jakt skuddene blir skutt i Blaser R8 eller i K95 Kipplauf.. bruket body die og bushing neck sizing die til alle mine 11 kaliber.. alle hylsene blir glødet i AMP før hver omlading.. opplever ikke noen form for spring back eller andre problemer..
 11. @bardp Jeg har flere måter å måle dette.. Redding Instant indicator Willson Case Gage Depth Micrometer Forster datum dial system Eller en bruker sorting stand og en Head space gauge.. bruker alle litt om hverandre og en har mulighet til å kontrollmåle på forskjellige måter for å sikre at det ikke har sneket seg inn en feil..
 12. Æææ.. nei!! Ingen kommafeil.. For bane bruk..så setter jeg skulderen tilbake 0.01mm for jakt ammo så setter jeg skulderen tilbake 0.03mm..
 13. Når det kommer til hylser så har lengden på halsen en del og si i forhold til kulehold og dermed også Trykk.. hastighet og ES.. Å helpresse hylsene gjør at en sikrer at hylsene er like..jeg setter alltid skulderen tilbake 0.01mm ved hver ladning.. En kan sortere hylsene på vekt og volum.. Gløding av hylser og måling av settetrykket som oppstår når en setter i kulen vil også gi en indikasjon på kuleholdet er så likt som mulig.. målet som må være likt er til ogiven på kulen..det er der «bæreflaten» på kulen begynner..og det er denne delen av kulen som kommer først i kontakt med «bommene» i rifleløpet ikke spissen.. om en har col som gjør at en setter kulen nært bommene og kulene har ujevne overflater slik at ogiven ikke er lik på kulene så kan en risikere at noen kuler står i bommene og andre ikke..og dermed vil en få forskjellig trykk og hastighet.. gjør hastighet forskjellene at en ligger på hver sin side av en presisjons node så vil dette medføre at samlingen ikke blir så bra som den kunne blitt.. Hvor nøye en skal være bestemmes egentlig av ambisjonsnivået og hvor langt en skal skyte.. til PRS og Felt skyting så trenger en ikke BR ammo.. men om målet bare er at ting skal være så bra som overhode mulig.. koste hva det koste vil..så er det bare å sette i gang..og være nøye.. men å måle COL gir bare en indikasjon.. den forteller ikke hvor nært kulen står bommene.. det er ogiviale målene som gjør.. en kan også sorter kulene på vekt og ogiv på forhånd..og på den måten sikre at kulene er mest mulig like før en begynner å lade..
 14. @Bergara-Man hvilken farge hylsen har etter gløding kan variere i forhold til hvordan hylsene har vært behandlet på forhånd.. feks så får en ikke «Lapua» blåfargen på hylsene..om de har vært «stainless steel thumblet» i forkant.. om en bare lader om samme hylsen uten å vaske den så blir fargen en helt annen.. så ikke se deg blind på at hylsene skal ha en «hvis farge» for at hylsene skal være «riktig» glødet..
 15. Jeg var vel en av de tre første i Norge som kjøpte AMP Annealing Made Perfect maskinen.. jeg glødet med gass og temp stift tidligere..men det ble for mye «styr» for min del.. nå så annealer jeg rett før jeg skal lade..skal jeg lade 50 skudd så gløder jeg rett rett før.. slik at messingen er så «fersk» som overhode mulig.. jeg har 103 stk Norma 7x64 hylser som er på sin 63 omladning.. de er like «jomfruelig» i messingen nå som nye..utenom at noen av hylsene har fått romme tennhettelommer.. gass vil også gjøre jobben..men med mye mere «innsats» for at alt skal bli like likt mellom hver gang..
 16. Skal du ha demper til jakt så kan den godt gå bakover løpet.. skal du ha demper til feltskyting og jaktfelt..samt trene mye.. hadde jeg gått for en ståldemper som feks Ase Utra https://www.2alfa.no/ase-utra-s-series-sl5i.htmleller https://www.2alfa.no/ase-utra-s-series-sl7i.html det blir ujevn temperatur i pipen.. og i tillegg så vil en alu demper svekkes om den blir skutt for varm.. en ståldemper kan skytes rødglødende for så å kjøles ned i en bøtte med vann..i snø..en våt fille viklet rundt demperen.. uansett den kan kjøles ned fort og være klar til bruk.. og helt upåvirket av temperaturen den har vært eksponert for..
 17. @M67 selvfølgelig skal man verifisere.. og spesielt om en skal jakte levende vilt.. men når en skyter..så verifiserer en jo underveis.. poenget er jo at Med dagens hjelpemidler.. Som jeg nevnte ovenfor, Er veien mye kortere enn det var for noen år siden.. selv om det var mye "knoting" og justering av BC og Fart for at ting skulle stemme..eller drite i alt..og bare skyte/verifisere seg en tabell ut til en gitt distanse uten å vite hverken nøyaktig fart eller BC.. det funket det også..samt prosessen fram til ferdig tabell var lærerikt.. dritten var nå ting stemte fra 0-1000 m men på lenger hold så var det mere så som så.. i dag så er det helt uproblematisk å ta en skytter som kan skyte..som aldri har skutt lenger enn 100m, som har en kule med kjent BC..nøyaktig Zero..og kjent fart.. til å treffe alle stålmål fra 100-1000 meter på første forsøk.. dette forutsetter selvfølgelig at skytter error ikke er tilstede.. Og at egen presisjonen i riflen er av normal kvalitet..og siktet har nok klikk til at en kan skru seg ut på de avstander som er aktuelle.
 18. Når nøyaktige kronografer som Magnetospeed og LabRadar ble gjort tilgjengelig for menigmann, og en har verifiserte BC verdier feks Applied Ballistics og "Custom drag curve" og stabilitets faktoren på «twist..kule..fart» er over 1.50. Så er det svært sjeldent..(om våpen og løp er slik det skal være).. at en ikke kan gå direkte fra en nøyaktig Zero på 100m med data på V0..ES..SD og treffe og være «spot on» høyde messig på alle hold ut til at kulen når transsonisk hastighet.. etter dette så er det noen kuler som stemmer bedre og andre ikke.. feks..så går min 338LM med 285grs ELD M over i transsonisk hastighet ved 1700ish meter.. men allikevel så er jeg med AB sin CDC spot on eller sagt på en annen måte..skummel nøyaktig..ut til 2200m.. om jeg har kontroll på alle parameter.. Når en passerer 1500 meter så blir også trykk..luftfuktighet..temperatur..ammo temperatur.. små variasjoner av vind retning.. og selvfølgelig ES..avgjørende for vertikal spredning..
 19. @hewi Nå ønsker jeg ikke å gjøre om denne tråden til «ja eller nei til langholdsjakt», ei er jeg helt overbevist om at det er de med mest trening og som allmenheten vet utfører den type jakt som er det største problemet.. Største problemet er faktisk reklamen for optikk og salgsargumenter som blir brukt av selgere og produsenter.. de maler et bilde som ikke stemmer med virkeligheten..(kjøp siktet..last ned appen..og Vipps så er en i gang) De forteller ikke at om en skal skyte og jakte på lange hold, så kreves det hundrevis av treningstimer og tusenvis av skudd.. Jeg skjønner produsenten..jeg skjønner selgeren i butikken.. de skal ha lønnen sin..og derfor blir slike tråder som dette desto viktigere..i hvert fall om ikke budskapet drukner i støy.. En kan ikke bedømme folk på utstyret.. og om noen har rifle og optikk til flere månedslønner så betyr det ikke at de ikke kan å bruke utstyret.. og der en mindre bemidlet person faktisk har spart og undersøkt kaliber..optikk..rifle.. i mange år..og ingenting er overlatt til tilfeldighetene.. bruksanvisningen er lest og pugget utenatt før han har fått produktene..så er kanskje en mere bemidlet person mere tilbøyelig til impulskjøp og kanskje ikke har satt seg like godt inn i alle finesser og bruksområder.. men det betyr ikke at de som er bemidlet ikke er grundige også..det finnes begge typer i alle samfunnslag.. Det som er viktig er å få flere folk/jegere/skyttere til å begynne å skyte.. for hva skjer når en begynner å skyte på litt hold? Jo skytteren finner sin egen begrensning.. de finner ut at marginen for treff..bom..er liten..de finner ut av at vinden ikke kan kjøpes, den er der samme f... uansett om du er på jakt eller ikke.. men sist men ikke minst..de finner ut at trening hjelper.. og da er en inne på den riktige stien..opplysning og kunnskap..det er beste medisinen for flere trygge humane skudd på hold.. og etterhvert så finner langholds jegeren ut..at dette gidder jeg ikke..og gir faen..og fortsetter å skyte dyrene på trygge og korte hold..eller så får vi en bedre skytter som får et nytt "verktøy" i verktøykassen.. Definisjonen på hvor trygt og humant et jakt skudd er..burde ikke bestemmes av avstand.. men hvor mye en trener og på hvilke avstander en trener.. et skudd kan være akkurat like lite humant og utrygt..der en skyter på 80m og en annen på 600 meter..slik et skudd på 600m er mere humant og trygt enn ett skudd på 80m.. har skytteren rette treningen..og forholdene ligger til rette for skudd..så kan skudd på vilt på avstander 500m pluss være veldig safe..og humane.. Jeg har vært mere utrygg på skudd på dyr..og der jeg har vært "usikker" på om skuddet var godt..på avstander under 75m.. enn på avstander over 300m.. hovedgrunnen er at på korte hold så har jegeren dårligere tid..mye skjer på en gang og skuddet må gå om det skal bli felling..i tillegg så er dyret som regel klar over jegerens tilstedeværelse.. På hold over 300m så opplever dyrene svært sjeldent jegeren som en fare.. på hold over 500m så er sjansen enda mindre for at de i det hele tatt er klar over jegeren.. på 500m pluss kan en faktisk ta et prøveskudd på en stein i nærheten av hjorten utenat dyret bryr seg.. da får en sjekket at vinden ikke vil lage noen problemer og at skuddet går dit en har tenkt.. og en har tid..en kan ligge å observere dyret i så lenge en vil..mange ganger har jeg ligget i 30min til en time..og noen ganger lenger enn det og bare observert dyrene og lært meg rytmen til dyret før jeg har skutt.. Slik at langholdsjakt opplever jeg for egen del..som humant, trygt og godt.. mens drevjakt..er mere adrenalin..spenning og fartsfylt..
 20. Jeg gjør som flere har sagt lenger oppe..blir bare ekstra motivert til mere jakt når noen kommer å kritiserer lovlig jakt..enten det er ordinær jakt..eller lisens jakt.. jeg skyter enhver kråke jeg ser..med trygg bakgrunn og på grunn jeg har lov å jakte ..mellom 15 juli og 31 mars.. det meste vi har klart å ta ut på en sesong er nesten 2500 kråker.. men da hadde vi 6 Kråkefeller stående rundt i distriktet.. det ble djevelsk mye jobb..fellene måtte sjekkes hver dag.. og vi kunne ikke begynne avlivningen av kråkene før det hadde blitt mørkt.. det gikk noen 22LR skudd det året.. og det ble med det året..ble for mye jobb..men fellene har vi..og det har vært diskutert om det ikke er på tide å plukke de fram igjen.. En boks med First price vått hundefor..gir god effekt..og ligger en på 300 meters avstand og litt kamuflasje så kan en fint ta ut en 10-15 stk på ganske kort tid.. er en heldig så får en tatt ut 3-5 ravner også..om de er i jaktbar periode.. i året som var ble jeg oppringt av en bonde som hadde fått skadefellings tillatelse på å ta ut en flokk ravner..de gikk symptomatisk etter lammene hans.. og han hadde de siste årene mistet/måtte avlivet 6 lam pga ravnen hadde hakket ut øynene deres..for så å vente på at de døde.. Ravnene var "smarte" og bonden hadde prøvd alt.. kom han ut av huset med hagle eller rifle så var de 500m pluss unna.. vi plukket de i løpet av 30 min..første falt på 310 ish meter.. maken kom for å sjekke hva som hadde hendt med "frøkna" han fikk samme medisin.. de andre satt seg litt lenger unna for å følge med..de datt de også.. bonden strålende fornøyd..Og jeg en flaske cognac rikere.. Så til trådstarter..om du ikke tror/har sett at kråke og ravn tar egg og plyndrer reder..så foreslår jeg at du bruker mere tid ute..en å sitte her å tale for "døve" ører.
 21. "Som en jakter..trener mann" og med en lett rifle er dette enda viktigere.. ved siden av selvfølgelig trene nok med den.. på bildet så ser dere slik jeg trener når jeg skyter liggende.. sekken den er stappet med enten de samme tingene jeg har med på jakt..eller noen gensere..og eller en jervenduk.. samme det..bare volumet på sekken er noenlunde likt som det den er på jakt.. slik riflen ligger på bildet så veier den under 3kg.. og den er uten tvil den riflen som krever mest av meg som skytter.. 162 grs ELDx i enten 7x57r/7x65r gir juling.. eller det er ikke det at rekylen er så kraftig..den er bare "vond".. eller den er ikke vond..bare verre enn alle andre rifler jeg skyter med.. 200skudd på en dag..så hadde jeg heller valg å skyte de skuddene med 338Lm i en M10 enn med Kippen.. slik "vond" er den😉 stående /sittende er mye mere behagelig.. og det er ikke til å stikke under en stol at mesteparten av treningen blir foretatt stående eller sittende med kippen.. og der er den fantastisk..med balanse som en god hagle så er det en fryd å kaste den opp for å foreta et hurtig skudd (der skuddet blir avfyrt i samme sekund kolben treffer skulderen) på hjorte figuren på 100m.. Her ser dere tre serier med lett rifle..skutt samme dagen og i samme stilling som bildet over viser 3skudd 100m 3skudd 100m Dette er snittet liggende med støtte på sekken, slik som bildet viser.. jeg skyter så og si aldri mere enn 3 skudd samling..da det tynne løpet er varmt nok etter 3 skudd.. jeg har frontmontert demper..den hjelper en del.. jeg holder alltid forskjeftet i venstre hånd..som igjen blir støttet på sekken.. og jeg "prøver" alltid å holde samme grepet rundt forskjeftet uansett om jeg skyter med støtte på sekken..et tre..eller stående/sittende.. skjeftet plasserer jeg i skulder gropen ikke hardt..men med et bestemt press.. høyre hånd holder også et bestemt grep rundt kolben.. ikke hardt..ikke lett..men bestemt.. hvor hardt vet jeg ikke.."muskel hukommelsen" bestemmer det.. avtrekket er nesten for lett..eller det er for lett..det hadde passet perfekt på en konkurranse rifle..null kryp..knekker som løvtynn glass.. noe som gjør at jeg aldri spenner opp riflen før stilling..og dyret er konstatert skytbart..og det er i siktet.. men det må trenes.. jeg har mere enn en gang opplevd jegere som har kjøpt ultra light rifle.. kommer på banen og skal skyte..som har blitt skremt..enten så har riflen havnet på Finn.no..eller den har fått æren av å stå i skapet på ubestemt tid..flere turer på banen ble det ikke for den i hvert fall.. Jeg har aldri vært under 200 skudd pr sesong med K95.. men jeg har heller ikke vært over 500skudd pr sesong.. det tar tid å skyte med den..den blir fort varm.. 3 skudd- pause..3skudd-pause tar tid..
 22. Tråden her vil faktisk ha noe for seg..om rette "personene" finner den og velger å lese den.. for å skyte vilt på avstander over den avstanden riflen er innskutt og jegeren har trent kan i mange tilfeller være utfordrende nok..selv med CDS..BT.. fett kikkertsikte og rifle til en månedslønn eller to.. poenget er at "kunnskapen" til å få de ballistiske data til å stemme med virkeligheten ikke er der.. og de stoler blindt på hastigheten som dukker opp i Swarovski/ Zeiss appen..eller det som står på esken.. jeg har mang en gang..ødelagt visjonen om langholdsjakt til en jeger med nytt kikkertsikte med justerbare utvendige tårn.. Standarden er.. jegeren skyter inn.. og så lenge skuddene står i 10 er børsa innskutt.. 2-3-4cm opp/ned fra senter spiller ingen rolle..børsa går "hull i hull" og er klar for jakt.. friskt i minne så har de salgs argumentene til selgeren som solgte de kikkertsikte.. så fram med telefon.. legge inn hastighet..BC som kommer opp i overnevnte app/eller data på esken.. og om ikke de finner akkurat samme ammunisjonen så så tar de noe som ligner.. velger "riktig" ring..tut og kjør..vi er klar..nåde den hjorten som kommer innenfor synsvidde til denne karen.. Dette scenarioet skjer som regel på hver eneste trening.. har vi tid og det ikke står 60 mann i kø for å skyte sine 15 skudd så har vi mulighet til å ta tak i det..men dessverre så ryker det flere ut av døren uten at vi får snakket litt fornuft til de.. enn de en klarer å "hjelpe" og når de går ut av døren med overnevnte "data" i tårnet så har alt som kan gå gale..gått gale.. Nå tror jeg faktisk ikke at alle de som går ut av døren, faktisk klarer å få seg til å klemme av skuddet om de er så heldig at hjorten dukker opp på 200 meter pluss.. den så plutselig djevelsk liten ut.. heldigvis.kan en nesten si.. På banen vår har vi en stål gong hengende på 258m.. den er ca 25 cm ish.. og henger slik at det er ikke annen bakgrunn bak enn skog 10-15 meter bak..og fjell bak skogen.. gongen henger også såpass høyt..at skuddene ikke treffer bakken under.. så det er så å si umulig å spotte bom..og "gafling" inn på målet er vanskelig.. Når jeger med nytt kikkertsikte innskutt for "langholdsjakt" da blir plukket til side..og spurt om han ikke har lyst til å skyte litt lenger enn 100 meter..så sier de fleste ja.. Spørsmål 1 fra jeger.. «hvor langt er det» tja sier jeg..står det avstand på siden av hjorten? Noe jegeren bekrefter at det ikke gjør.. Spørsmål fra meg.. «hvor langt tror du det er?» svaret fra jegeren.. «170-200meter» ja da stiller du for det sier jeg..ja men hvilke avstand er det..spør jegeren.. det må du velge sier jeg.. Jeger skrur til den avstanden han har tippet..og legger seg ned..og skyter..BOM.. sier jeg..litt irritert og overrasket skrur jeger på tårnet..nå til har han kommet til at det må være 200meter minst..skudd 2-3-4-5..10 smeller og jeg melder..BOM..BOM.. jeg sier til jegeren at avstanden er 258m.. han skrur da til gitt og riktig avstand og skyter..BOM.. enda mere overrasket..så snur han seg til meg og sier.. «er du sikker på avstanden er 258m?» ja sier jeg.. og..han legger seg ned og sikter og skyter..BOM sier jeg.. enda ett skudd..BOM.. Jeger er frustrert..han mumler og er helt sikker på at siktet er ødelagt.. her skal det klages til selger..det er sikker og visst.. Jeg sier til han..jeg skal få deg til å treffe på første skuddet..om du gjør som jeg sier.. inn igjen på 100 meter..jeger skyter 3 skudd..samlingen er fin den..karen kan skyte han.. jeg legger inn 3 cm høyt treffpunkt i appen min..kikker på Labradaren min..legger inn riktig hastighet..og gir han riktig antall klikk til 258m.. bang..Kling.. treff.. han traff.. Husk nå på..siktet ditt er like feil innstilt..og data du har brukt..er akkurat like feil som tidligere.. dvs..du vil bomme like mye på alle avstander utover 100meter.. så i år tror jeg at du ikke bør bruke de tårnene dine når du skal jakte.. du får heller møte opp litt tidligere neste år..trene litt sammen med oss så skal du se at det blir bedre.. ja svarer jeger « det skal jeg virkelig gjøre» neste år..treffer jeg han igjen..det er tre treninger igjen før banen stenger for jegerskyting.. jaså..den karen sier jeg..fått trent litt mere i år da spør jeg? Nei..svarer jegeren.. du vet..for lite tid.. ja svarer jeg..slik er det.. Denne samtalen..har jeg hatt med visse variasjoner..flere ganger enn jeg ønsker å tenke på.. så igjen..jeg håper virkelig tråden her blir bra..og at flest mulig leser den..i hvert fall de som trenger det..
 23. Våpen håndteringen til Politiet har blir diskutert opp og ned i mente..men det som ikke kan «stikkes under en stol» er at våpen er en del av stillingsinstruksen til en patruljerende betjent.. de skal bære våpen i bybildet..blant voksene og barn..i skarpe situasjoner osv.. om en trekker parallell til HMS arbeid i en bedrift så hadde det blitt rabalder om det hadde blitt avdekket etter en ulykke at opplæring og sikkerhetsarbeidet hadde vært like slett som det det virker som det er blant politietaten.. Som jeg nevnte ovenfor så har jeg mang en gang observert politiet under deres treninger.. som regel de 30 siste minuttene de holder på.. men nesten uten unntak så har jeg lagt merke til hendelser som ikke har noe med sikker våpen håndtering å gjøre.. skudd i bakke..skarpe våpen som blir rettet mot andre personer og ikke i skyte retning.. tømming av skarpe våpen på parkeringsplassen med ikke sikker bakgrunn..osv.. men jeg har aldri sett at noen har fått påpekninger under seansen.. Jeg sier ikke at Ola Jeger er noe bedre..og jeg gir som regel streng beskjed en til to ganger på en jeger økt.. til forskjellige individer om at «skjer dette en gang til så blir det siste gangen de setter sine ben på banen» Jeg har sett folk komme på banen med skarpt skudd i kammeret..som har stått der siden jakta i fjor..(og en kan tenke seg syk..på hvor den riflen har vært i løpet av de siste 12 md.. hjem fra jakt..i bil..inn i hus..inn i våpenskap..ut av våpenskap..inn i bil..og inn på banen..osv)..mange potensiell katastrofer.. Politiet er en «proff bruker» som har våpen håndtering og bruk av våpen som en del av stillingsinstruksen sin.. en må nesten kunne forvente at tilstrekkelig opplæring og mulighet for trening i sikker våpen håndtering blir gitt..og at det blir terpet på det..for evig og alltid.. og selv om våpen bare er en liten del av stillingen til en politibetjent så er det den delen som har stor ødeleggende konsekvenser brukt feil.. derfor må det være lov av allmenheten til å stille høye krav til de med tanke på sikker våpen håndtering.. og hvert fall om de skal få lov til å bære de i det offentlige rom.
 24. Det at de godt kan trene mere..er sikker og visst..jeg har aldri observert de lokale "skarpskyttere" fra Politiet på trening utenom de oppsatte tidene de har..fra Januar til og med Mars så har de 5 oppsatte treninger..og fra april til og med juni så har de 18 treninger.. på disse dagene så skal alle områdets politibetjenter trenes og godkjennes for å bruke pistol og MP5.. samt at inni mellom så blir det trent med SSG08.. de enkelte betjentene får vel ikke mulighet til å delta på alle treningene.. Treningen med SSG08 foregår stort sett på 200m..blinkene passer de på som gull..så hvor tette samlinger de skyter vites ikke.. men det har blitt noen ganger der vi har blitt sittende og vente på at de skal bli ferdig.. Innimellom så har jeg med meg en mandarin eller to..for å sjekke Om CB skuddet går dit det skal.. og etter at jeg hadde labbet ut for å sette opp blinker på 3-4-500 meter så la jeg igjen en mandarin på toppen av en stamme på 387m.. riflen ble pakket ut..og de to "skarpskytterne" til politiet ble litt nysgjerrig på trg M10 min og kom bort for å studere den.. Etter litt våpen prat så lurte de på hvor langt ut vi skulle skyte..og jeg pekte opp mot de kvite blinkene jeg hadde satt opp.. de lurte på om hvor mange skudd vi ville bruke på å komme oss inn på "papptalerken" blinken vi hadde satt opp..vi som skulle til å begynne å skyte måtte smile litt..og svarte at om vi ikke traff den på første skuddet så var det bare å «legge inn årene" jeg rakte han ene kikkerten min..forklarte han hvor han skulle se..og spurte om han så mandarinen jeg hadde lagt fra meg.. det bekreftet han.. skuddet gikk..mandarinen forsvant i en sky av fruktsaft.. uten et ord..så la han fra seg kikkerten..tverrsnudde og forsvant inn i bilen.. Poenget er vel at som lidenskapelige "hobby" skytter som har det som hobby og lidenskap..kanskje har et litt annet forhold til presisjon..trening enn de som har det som jobb..og enten så tilfredsstiller de kravene som blir stilt til de..eller så gjør de det ikke.. (og hva som er kravet til treffsikkerhet som stilles til Politiets skarpskyttere vites ikke..men hadde vært moro å vite) Har også observert at skudd har blitt avfyrt i bakken (ikke rett ned..men i div vinkler ut fra kroppen mot blinken) )under øvelse der de skal trekke våpen og skyte mot blinken.. om dette blir definert som utilsiktede skudd eller ikke vites ikke..men vi holder oss på god avstand når de trener.
 25. @Gillen ingenting på et våpen har godt av å bli skutt "styggvarmt" unntaket er faktisk en ståldemper som jeg faktisk ikke kan se har tatt skade av varmskyting.. Min regel er at pipen ikke skal bli varmere enn at jeg kan knytte hånden rundt pipen og holde den der uten at jeg føler ubehag.. Er det noe som virkelig tar knekken på pipene så er det varmskyting..og ved aldri å skyte pipen varmere enn det jeg beskrev ovenfor, så har jeg sett at levetiden og antall skudd med god presisjon har økt betraktelig.. Å blåse fuktig luft fra lungene inn i løp/demper anser jeg som en svært dårlig ide med tanke på korrosjon..
×
×
 • Create New...