Jump to content

Stor kniv.. Anbefaling..?


neros

Recommended Posts

Den gamle Strømeng kniven min har et blad på litt over 22cm, det er jo stort, men kniven er også laget slik at den passer til både å skjære brød og smøre på brødskiva.

Passer også utmerket til å forberede bålved, og etterpå kan man jo spikke av et par fliser av spekeskinka, og skylle ned med en liten skarp en :)

Link to comment
Share on other sites

MUELA

 

fra like i nærheten av Toledo, Spania.

 

http://www.mmuela.com/

 

Sjekk ut jaktknivene med skaft av gevir eller horn for estetikken eller med gummi grep for praktisk bruk. Godt grep selv om hendene er fulle av blod og gørr (som de skal være ofte under utøvelse av jakt)

 

Slirene er ikke allverden, så regn med at du må sy noe selv for praktisk bruk.

 

I tillegg kan du kjøpe bestikk med samme design for viltmiddagen!

 

Har selv en model 85-161 som har vært med på mye siden 1990. Drop point og svak hulkil egg med liten ekstra brekk nermest eggen. Holder eggen suverent, men trenger diamant bryne for å settes opp.

 

L

Link to comment
Share on other sites

Den gamle Strømeng kniven min har et blad på litt over 22cm, det er jo stort, men kniven er også laget slik at den passer til både å skjære brød og smøre på brødskiva.

Passer også utmerket til å forberede bålved, og etterpå kan man jo spikke av et par fliser av spekeskinka, og skylle ned med en liten skarp en :)

 

Tiltredes...

Det spørs jo også hvor man skal på tur. Hvis jeg planla en ukes tur i Femundmarka, ville nok jeg heller valgt ei lita øks og en foldesag. Men der jeg oftest ferdes, i høyfjellet , består bålveden av småeiner og vierkratt. Og til det er en stor samekniv helt fint. Selv om foldesaga gjerne er med likevel.Forøvrig henger storkniven aldri i beltet, men i ett klips på bærereima foran på sekken, slik at den kan nås lett uten å ta av sekken.Kniv i beltet har jeg som oftest ikke på tur pga hoftebeltet på sekken , men har istedet en god foldekniv (Carl Walter) i lomma.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 weeks later...

Jeg har hatt en trailmaster i 316 (rustfritt tror jeg). Denne kjøpte jeg i -92. To aspekter ved denne: mykt og seigt stål med rullet egg, eneste mulighet for å holde denne brukbart skarp er å dra den på lærreim etter hver bruk. Det negative ved dette kratonskaftet ved hugging er raspeffekten til "checkeringa" (mønsteret) i gummi'n.

 

Min ANBEFALING: TOPS Armageddon < 300 $ og 10'' blad i 1095 carbon, er forresten en Trace Rinaldi design.

Link to comment
Share on other sites

cold steel hadde en 316 versjon trailmaster som ble promotert som øks og brekkjern....cold steel var også hyggelige nok til å nevne at dette stålet var bløtt

 

Vil tro det er en missforståelse et sted. Ingen knivprodusent kan finne på ideen om å lage kniv i 316. Eggen vil kunne bøyes permanent med omtrent fingerkraft og ved hugg i treverk.

 

Derimot er parerbøylen til noen av disse laget i 304/316.

Link to comment
Share on other sites

316 er et rustfritt stål som vi bruker mye for (delvis) korrosiv service og for lavtemperaturapplikasjoner i prosessindustrien.

 

Jeg regner det for lite trolig at en seriøs produsent har smidd knivblad i dette materialet. Det egner seg bedre som innvortes deler i trykkbeholdere og som ventilseter osv.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

det domme med cold steel er at nå de setter på finger vern på kniv tangen sveiser de to plater under som holder den oppe. sveisingen varmer tangen og ødlegger tempereringen. du kan etterpå se at noen tanger er begynt å få "regnbue farger på seg av det" av slik varming blir stålet sprøtt. så denne sveisinga gjør at tange styrken varierer veldig fra kniv til kniv dette gjelder på trail master knivene. har sett en uavhengig test av cs tm og busse basic 9 med en mye eldre verson av infi (ikke så bra somden de bruker nå) og carbon v stålet holdt eggen like bra og tålte bare 13 grader mindre i bøyning test. derfor tror jeg at hvis oppskrytte san mai stål lagene av stål splitter (sånn som i testen av fallniven på knifetests.com) seg så tåler varbon v like mye. men carbon v er jo ikke rustfritt. imotsetning til sidestålet 420j2 eller no sånt.

Link to comment
Share on other sites

Strømeng har jo både 5" og 8" kniver med søringsperre. Oops, jeg mener fingervern...

 

1204032701_ks8f.jpg

 

De knivene er fantastiske saker til sitt bruk. Forsvaret som fikk masa seg til fingervern fordi det var så mange i nord som kutta seg på kalde og våte dager.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Jeg bruker sjøl en Bowiekniv, og er fornøyd med den, for jeg har stort sett ei lita øks i sekken i tillegg, de gangene jeg har med meg sekk og mat.

 

Men skal du ha en god allround kniv, så ville jeg klart gått for en 9" samekniv. Den har veldig godt blad som er lett å få veldig skarpt. Den er tung nok til å takle kløyving av ved, og den er såpass krum mot spissen at det er fint mulig å sprette opp en buk og ta ut innmaten av hjortevilt uten å kutte opp vomma, og den funker til å skjære brødblingser og kjøttbiter også.

 

Jeg har en 9" samekniv også, men jeg bruker Bowiekniven fordi det var favorittkniven til faren min, og han er dau. Så det er mest av sentimentale grunner, og føler litt at han er med meg. Ja, jeg veit jeg er rar :lol:

Link to comment
Share on other sites

Strømeng har jo både 5" og 8" kniver med søringsperre. Oops, jeg mener fingervern...

 

1204032701_ks8f.jpg

 

De knivene er fantastiske saker til sitt bruk. Forsvaret som fikk masa seg til fingervern fordi det var så mange i nord som kutta seg på kalde og våte dager.

 

Joikesabel er en fin ting ja.

Link to comment
Share on other sites

Skal du ha en stor kniv med "sjel i " ,så ville eg gått av med en Randall 14 ,eller Chris Reeve siste fastblad modeller. De er bare fantastiske !! og Chris sine foldere (men det er en annen tråd)er bare topp,har 2 av hans siste folder "Umnumzaan"

Og en SEAL ATAK fra Mad Dog :lol:

Link to comment
Share on other sites

Skal du ha en stor kniv med "sjel i " ,så ville eg gått av med en Randall 14 ,eller Chris Reeve siste fastblad modeller. De er bare fantastiske !! og Chris sine foldere (men det er en annen tråd)er bare topp,har 2 av hans siste folder "Umnumzaan"

Og en SEAL ATAK fra Mad Dog :lol:

 

Randall 14 er nok håpløs å bruke for de aller fleste. Fingregrepet vil ganske enkelt ikke passe.

Chris Reeves kniver i S30V er greie design, men ikke særlig pålitelige til å hugge med (feil valg av stål og varmebehandling). One Piece kan være brukenes hvis man er komfortabel med det runde skaftet.

Mad Dog har flere greie varianter, men er dyre og svært vanskelig å få tak i dessverre.

Link to comment
Share on other sites

Skal du ha en stor kniv med "sjel i " ,så ville eg gått av med en Randall 14 ,eller Chris Reeve siste fastblad modeller. De er bare fantastiske !! og Chris sine foldere (men det er en annen tråd)er bare topp,har 2 av hans siste folder "Umnumzaan"

Og en SEAL ATAK fra Mad Dog :lol:

 

Randall 14 er nok håpløs å bruke for de aller fleste. Fingregrepet vil ganske enkelt ikke passe.

Chris Reeves kniver i S30V er greie design, men ikke særlig pålitelige til å hugge med (feil valg av stål og varmebehandling). One Piece kan være brukenes hvis man er komfortabel med det runde skaftet.

Mad Dog har flere greie varianter, men er dyre og svært vanskelig å få tak i dessverre.

 

 

Enig at finger grepet ikke passer mange,men det er flere greptyper å velge mellom,jeg bruker "Border patrol " i micarta. Det runde grepet til CR knives er ikke brukbar til å hogge med,siden de vrir seg i handa.

Mad Dog er ikke billige,har en SEAL ATAK som jeg har fått tak på, tok en laaaaang stund før jeg fant den rette.

Link to comment
Share on other sites

Enig at finger grepet ikke passer mange,men det er flere greptyper å velge mellom,jeg bruker "Border patrol " i micarta. Det runde grepet til CR knives er ikke brukbar til å hogge med,siden de vrir seg i handa.

Mad Dog er ikke billige,har en SEAL ATAK som jeg har fått tak på, tok en laaaaang stund før jeg fant den rette.

 

Da er nok Randallen mer brukbar ja.

Har du noen bilder? :)

Regna nesten med at One Piece-serien ikke var så anvendelige. Bare holdt de, men ikke testa de noe. Blir mer for å pynte opp samlinga, i likhet med de andre fast-blad knivene fra CR.

 

Ellers er jo knivene du nevner litt mer for oss spesielt interesserte. :mrgreen:

Man regner med at smertegrensen til en person som trenger en god kniv, men ikke er spesielt interessert i kniver, ligger på ca 2500,-.

Link to comment
Share on other sites

Strømeng har jo både 5" og 8" kniver med søringsperre. Oops, jeg mener fingervern...

 

1204032701_ks8f.jpg

 

De knivene er fantastiske saker til sitt bruk. Forsvaret som fikk masa seg til fingervern fordi det var så mange i nord som kutta seg på kalde og våte dager.

 

Joikesabel er en fin ting ja.

 

 

Jeg kjøpte en slik, har bare hat den en måndes tid så jeg har ikke fått brukt den særlig mye ennå, men den virker bra! Har alltid hatt sansen for den militær utgaven av same kniven, sperre er et krav jeg setter på kniv, har sett folk som har skjært seg helt ned til beinet fordi sperren mangler! :!:

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...
Ta en kikk på Browning Barker Competition (eller no sånt) kniven. 10" blad, micarta grep og regnet som et av de desidert beste kjøpene i USA om dagen. Søk etter den på eBay, tror de ligger like i overkant av $100.

http://www.browning.com/products/knives/general-purpose-knives/crowell-barker-competition.html

 

Denne har jeg hatt inn og ut av "ønskelista" mi noen ganger nå. Mye taler for den. Veldig pen i mine øyne, og en farlig god kutter. Det som taler mot den, om kniven skal brukes og ikke bare henge på veggen, er at det blir veldig mye karbonstål som det må stelles med her. Skal bare en liten flekk til, så er den flotte finishen ikke så flott mer. Og der har vi det. Det er nok i stor grad det estetiske som trekker her. En sexy kniv, om det er lov å si det slik. Bruksegenskapene mister man jo ikke med noen flekker, men...har man "råd" til å gi avkall på det fine ytre da? Det var det da! Hmm, kanskje må man ha to. En til bruk og en til veggen? :-)

Link to comment
Share on other sites

Ta en kikk på Browning Barker Competition (eller no sånt) kniven. 10" blad, micarta grep og regnet som et av de desidert beste kjøpene i USA om dagen. Søk etter den på eBay, tror de ligger like i overkant av $100.

http://www.browning.com/products/knives/general-purpose-knives/crowell-barker-competition.html

 

Denne har jeg hatt inn og ut av "ønskelista" mi noen ganger nå. Mye taler for den. Veldig pen i mine øyne, og en farlig god kutter. Det som taler mot den, om kniven skal brukes og ikke bare henge på veggen, er at det blir veldig mye karbonstål som det må stelles med her. Skal bare en liten flekk til, så er den flotte finishen ikke så flott mer. Og der har vi det. Det er nok i stor grad det estetiske som trekker her. En sexy kniv, om det er lov å si det slik. Bruksegenskapene mister man jo ikke med noen flekker, men...har man "råd" til å gi avkall på det fine ytre da? Det var det da! Hmm, kanskje må man ha to. En til bruk og en til veggen? :-)

 

Du vil ha karbonstål framfor rustfritt i en stor kniv for å få seigheten, og litt flekker og merker på kniven trenger ikke nødvendigvis være stygt, det viser bare at den er brukt.

Du kan eventuelt se på å etse bladet ("forced patina").

Link to comment
Share on other sites

Du vil ha karbonstål framfor rustfritt i en stor kniv for å få seigheten, og litt flekker og merker på kniven trenger ikke nødvendigvis være stygt, det viser bare at den er brukt.

Du kan eventuelt se på å etse bladet ("forced patina").

 

Ville ikke hatt rustfritt her nei. Syns bare den var så blank å fin at jeg kanskje ville være redd for å bruke den, om jeg ikke har to da. Tror altså ikke at det bare er bruksegenskapene som gjør at jeg får lyst på denne, men at den er så blank å fin. Tiltales av designet også. Så om man velger å leve med at den vil få noen flekker, eller at man fremtvinger patina selv, så kan man jo alltids lure på om det er andre alternativer i karbonstål man heller burde vurdere, altså noe med "coating" da (som man får fra f.eks Ka-Bar, Esee, Ontario m.fl.). :-)

Link to comment
Share on other sites

Ville ikke hatt rustfritt her nei. Syns bare den var så blank å fin at jeg kanskje ville være redd for å bruke den, om jeg ikke har to da. Tror altså ikke at det bare er bruksegenskapene som gjør at jeg får lyst på denne, men at den er så blank å fin. Tiltales av designet også. Så om man velger å leve med at den vil få noen flekker, eller at man fremtvinger patina selv, så kan man jo alltids lure på om det er andre alternativer i karbonstål man heller burde vurdere, altså noe med "coating" da (som man får fra f.eks Ka-Bar, Esee, Ontario m.fl.). :-)

Coating vil jo slites ved bruk, så der får du samme problem når det kommer til estetikk. Du kan jo også coate Browning'en, men du kommer langt med litt olje og vedlikehold.

Link to comment
Share on other sites

[...] Du kan jo også coate Browning'en, men du kommer langt med litt olje og vedlikehold.
Vel, om jeg tar med en slik på tur, så tror jeg ikke jeg kommer så langt. For jeg blir nok sittende på en stubbe å olje og pusse på kniven :-) ... har bestilt en .... ikke lagervare, noe leveringstid må påregnes, par-tre uker.

 

btw, takk for input - skulle jeg jo også si! :)

 

PS: Bestilte samtidig et par veldig mye mindre kniver, en Ka-bar/Esee Eskabar og en Ontario RAT-2.

http://bladereviews.com/ka-bar-bk14-becker-knife-tool-eskabar-review/

http://bladereviews.com/ontario-rat-ii-review/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Knivporno, i form av bilder av mottatt kniv, kan jeg dessverre ikke by på, men kan nå fortelle at den har kommet, ser fin ut, men ikke så fin at jeg ikke tør bruke den (som jeg en stund fryktet). Akkurat nå henger den på veggen bak pc-skjermen her, mellom en Leuku 230 fra YP Taonta og en (mye eldre) 8" Strømeng.

 

Liker løsningen med slira, der selve slira kan trekkes opp og ut av hempen man fester i beltet. Men nå er ikke dette en kniv jeg ser for meg at jeg vil gå rundt med "på hofta" så veldig ofte da. :)

Her er en som har lagt ut bilder av sin egen: http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php/767151-Browning-Crowell-amp-Barker-Competition-Knife

Link to comment
Share on other sites

Stor kniv ja, https://www.lamnia.com/no/p/6355/kniver-og-foldekniver/svord-von-tempsky-forest-ranger-bowie-kniv,

27,8cm langt blad på den. er 2,2cm lenger enn bladet på min nye Browning.

https://www.lamnia.com/no/p/12835/kniver-og-foldekniver/browning-crowell-barker-competition-knife-kniv.

 

Hørte/leste et sted at bakgrunnen for at Bowie fikk seg laget en kniv med ekstra langt blad var tidligere nærkontakt med en bjørn. Vet ikke hvor langt blad en original Bowie hadde, eller om historien er sann. Vet bare at det er lite bjørn der jeg bor, og at behovet ikke er så stort i så måte. :-)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Kan anbefale flere kniver i den store klassen.

 

Dette er alle kniver jeg bla. har hogget meg igjennom en bil med (kjenner en veldig hyggelig skraphandler), splittet utallige knipper med ved og hogget ned flere middels størrelse trær enn jeg kan telle.

 

Strømengs Samekniv

Stål: Høykarbon

Pris: fra 1180kr

7506de9ca0bf3e67d2b3ffdc7ae0a0c9-image.jpeg

 

Schrade Frontier 36

Stål: Høykarbon

Pris: 500kr (disse er jeg importør av, så litt farget, men kommer med livstidsgaranti)

2mwuykk.jpg

 

Schrade Frontier 37

Stål: Høykarbon

Pris: 600kr (disse er jeg importør av, så litt farget, men kommer med livstidsgaranti)

hqdefault.jpg

 

Fallkniven A1

Stål: VG10 Lam.

Pris: fra 2000ish

fallkniven-a1.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...