Jump to content

mdm

Members
 • Content Count

  309
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

10 Good

1 Follower

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. mdm

  Knivstål FAQ

  ny bok om knivstål: se /topic/91027-bok-knife-engineering-steel-heat-treating-and-geometry-av-dr-larrin-thomas
 2. Ikke ofte det kommer ut bøker om kniver, så tipser om denne som jeg oppdaget nå: Knife Engineering: Steel, Heat Treating, and Geometry, av Dr. Larrin Thomas. Juli 2020, fra eget forlag. knifesteelnerds.com/2020/07/22/new-book-knife-engineering-steel-heat-treating-and-geometry/ www.amazon.co.uk/Knife-Engineering-Steel-Treating-Geometry/dp/B08D4P9D95/ Fra omslaget:
 3. Blodrand: "renne langsetter bladet på blankvåpen" Blood Groove! - Fullers & Grooves in Knives and Swords Nov 14, 2019 Walter Sorrells https://www.youtube.com/watch?v=pduCRnVCRgc
 4. Tidligere denne uken sendte jeg en ny mail til Tolletatens infosenter (Vareførselsdivisjonen - Infosenteret), der jeg bl.a. skrev: Fikk i dag en telefon fra en hyggelig seniorrådgiver hos tolletaten som kunne bekreftet at de ikke har pålagt Posten dette. Fikk vite at det nok har vært en del usikkerhet om dette i Posten, der saksbehandlere åpenbart har vært redd for å gjøre feil m.t.p. at noen kniver ikke er lovlig i Norge ihht Våpenforskriften. Men dette gir jo ikke noe grunnlag for at kniver per se skal behandles med ordinær fortolling. De har sendt ut informasjon til post
 5. Da har jeg vært på posten å levert hentelappen med påskrift av meg - "Retur, nektet mottatt" - som Posten krever om man vil at sendingen skal gå i retur før det har gått 3 uker. I går sendte jeg også en mail til UPS og spurte spesifikt om hva jeg må ut med dersom jeg kjøper kniv fra Finland. Bare litt "føre var" altså. De svarte i dag: Så da blir det snart ny bestilling - med UPS som speditør og fortoller.
 6. Du må nok både lese og tenke her. Det står "kan" ja, men de sier ikke posten MÅ benytte ordinær fortolling (som posten gir uttrykk for i sine svar), og posten selv sier at varer med verdi 350-3000 fortolles forenklet når de ikke er restriksjonsbelagt.
 7. Amen til det! Blir nok UPS fremover nå for min del. (frem til og med i fjor var fortollingen inkludert i EMS alternativet. Men dette ble endret fra 1. januar i år da tollvilkår for internasjonale postavtaler ble endret slik at avsender betalt fortolling ikke lenger inngår i EMS-frakten. EMS = Express Mail Service, "offered by postal operators of the Universal Postal Union" )
 8. Hva og hvor? Har du en litt mer presis referanse til hva jeg bør lese enn den som Posten ga meg? De henviste jo bare til toll.no. De kunne like gjerne bedt meg lese alt på lovdata.no Som du ser her er det flere som har erfart tilsvarende som meg nå, så de har nok også interesse av å få vite hva du mener jeg bør lese.
 9. Du blander nok kortene litt her nå. Speditøren, posten i dette tilfellet, fastsetter selv prisene for de tjenester de utfører. Riktig så langt. Prisene deres kan du lese om her: https://www.posten.no/fortolling/motta-fra-utlandet. Der informerer de oss forbrukere om hva som kan behandles som forenklet fortolling og hva gebyret er, og at dette gjelder varer med verdi (inkl frakt) mellom kr 350 og 3.000 og som ikke er restriksjonsbelagt. Den kniven jeg bestilte er ikke restriksjonsbelagt, og da kan ikke posten "overprise" ved å ta betalt for en tjeneste (ordinær tollbehandling) de i dette til
 10. Bra poeng for da kan man vel også vise til at det er en del helsekostprodukter som det ikke er lov å innføre, men de fakturer jo ikke kundene for ordinær fortolling av alt av helsekostprodukter/vitamintilskudd osv bare av den grunn, altså gitt verdi under kr 3000.
 11. Bestilte en kniv fra det store utland, eks moms var prislappen ink frakt 167 EUR. Dette er godt under grensen på kr 3000 som er øvre grense for forenklet fortolling (Postens gebyr kr 158). Likevel endte denne forsendelsen opp med gebyr for ordinær fortolling (kr 341,-) Når jeg spør hvorfor - ble jeg av Postens logistikksenter (omfortolling.privat@posten.no) til svar at "Alle kniver og sverd må fortolles ordinært". De viser i svaret bare til tolletatens sin hjemmeside, uten noen referanse til hvilke lov/forskrift eller annet man sikter til som hjemme for d
 12. mdm

  Knivstål FAQ

  Deler bare en link til en amerikansk metallurg (Larrin Thomas) med interessant nettsted: knifesteelnerds.com
 13. mdm

  Foldekniv tråden

  Fikk en Benchmade Bugout 535 i posten i dag. Blå, som vist her: https://www.benchmade.com/bugout-family.html Ai ai ai. Den går lett i lomma! Men skjønner ikke hvorfor de kaller den "Bugout". Er ikke akurat noen "survival kniv" med sine 52,5g og skaft av " Grivory" (forholdvis hard plast). Skulle jeg valgt navn på den ville jeg kalt den for "Hike-out" og satset på "gram-jegerne" blant turfolket
 14. Takke for forklaringen! Forstår da at forskjellen her primært ligger i forventet konsistens i stålkvaliteten (N690, samme produsent vs 440c ulike produsenter) og at egenskapene for de to ståltypene på papiret ellers er nokså like. Synd at Brusletto ikke går for litt alternative valg av stål. Som sagt, designet til Rodane tiltaler meg. Men det er sikkert grunner for at Brusletto velger som de gjør, og det bunner vel i økonomi (produksjonskostnader, etterspørselen størst for rustfritt her Nord) og ...eventuelt.... gammel vane?.
 15. Like designet på Rondane, men ikke 440c. Ser nå at Brusletto har byttet til Böhler 690 i denne modellen (også andre?) . Etter det jeg kan kan se er ikke det store forskjellen ifht 440c, men gjør forskjellen utslag - eller er 690 omtrent like sprøtt? Ser at XXL, som selger denne, skriver om ståltypen at: "Böhler N690 (Minner om VG10)" Sakser data fra zknife.com:
×
×
 • Create New...