Jump to content

Metallurgen

Members
 • Content Count

  1,590
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Metallurgen last won the day on December 11 2018

Metallurgen had the most liked content!

Community Reputation

35 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Elmax og N690 er ikke noen allround-stål, men mer nisjestål som har god korrosjonsmotstand og slitasjemotstand, på kostnad av seighet/motstand mot chipping og slipbarhet. Greie valg til dedikerte jaktkniver, men vil du bruke kniven til spikking og annen hardere bruk er de ikke optimale. O1 vil derimot ruste lett, men er seigere, og lettere å bryne.
 2. Om det er damasteel'en du tenker på, så er dette høylegert/rustfritt og er mindre egna til smiing, så vil fungere best med utsliping. Bør også herdes i elektrisk ovn pga herdetemperatur og holdetid. Har laga blader både av damasteel og RWL-34, selv om det ikke er så ofte.
 3. Hvis det er laga for bruk, så er den nok ikke for hard. Et det er "hardt stål" kan bare bety at den er bedre herda enn mye annet.
 4. Det går an om det er høy hardhet som er problemet. Skaftet må nok av, siden temperaturen vil skade både limet og treverket. Hjelper å vite hva slags stål det er og hvor mye det er anløpt på før, men du kan prøve 2 timer på 225 grader.
 5. Et bål blir nok ikke varmt nok, du må ha enn form for lufttilførsel så det blir en "esse". Du må også ha høyere temperatur enn når magneten slipper. For dette stålet vil det skje rundt 720 C, mens du må opp i rundt 800-820 C. Ideelt skal du holde i 15-20 minutter minimum, men i praksis skal det gå greit å kjøle omtrent når du når rett temperarur, siden oppvarmingen går langsomt.
 6. Har hatt noen CRKT og har stort sett vært fornøyd med de, i forhold til prisen. Nå er de i tillegg billigere hos f.eks. Knifecenter og Lamnia enn veiledende, så ikke store risikoen heller. :)
 7. Ja, det er det som er utfordringen; når kniven er rimelig er det med stor sannsynlighet at herdeprosessen og orienteringen på bladet (forskjellige mekaniske egenskaper etter retning på blad i forhold til valseretning på plata) ikke er optimalt, men det er det ikke nødvendigvis på dyrere kniver heller. :)
 8. 8Cr13MoV, ligger på rundt 0,8% karbon og 13 krom, så tilsvarer AUS8. Dette er en ganske gunstig sammensetning for et stål til kniv som skal være korrosjonsmotstandig, og vil med rett herding holde eggen noe bedre enn 12C27. Ikke fullt så seigt som 12C27, men bedre valg enn rustfrie stål med mer karbon, som 440C, ATS-34 osv. Til en vanlig brukskniv/arbeidskniv foretrekker stål som dette framfor pulverstål med mer karbon.
 9. Jeg ville nok bare slipt den med en plan sekundæregg, men om du vil ha den konveks er det antagelig enklere å "jokkebryne" på en flat stein. Et slipestål (i stål) fungerer ved at man drar fram en grad, som på en sikling, og optimal hardhet for dette skal være rundt 53 HRC. På en Fällkniven eller annen kjøkkenkniv på nærmere 60 HRC ville jeg ikke anbefalt det, men mindre man har et "slipestål" i keramikk eller diamant. Med et stål vil man belaste eggen og kunne skade den om den har så høy hardhet eller er sprø pga karbidinnhold. Nå er det selve eggvinkelen nærmest eggen som gir s
 10. Du kan prøve en kobbersulfat-test. Ett gram kobbersulfat blandes med 62,5 ml destilert vann og en dråpe legges på stålet. Blir stålet kobberfarga er det ikke rustfritt.
 11. På 240 mm totallengde er Tundraen relativt stor ja. Bare skaftet er 125 mm, som blir langt.
 12. Elmax vil ha betraktelig lavere seighet enn CPM 3V pga en mye høyere volumfraksjon karbider (fra det høyere karbon og krominnholdet). Selv om Elmax er herda til noe lavere hardhet enn 3V er dette tilfellet, så lenge det ikke er svært store forskjeller i hardhet eller noe er gjort feil med varmebehndlingen. Nå er det på ingen måte sikkert at varmebehandlingen er utført ideelt selv om det er fra et kjent merke eller knivmaker. Elmax kan fungere fint til dedikerte jaktkniver, men om du ønsker en spiss eggvinkel og skal bruke det til spikking og lignende er det mindre godt egna.
 13. Er ikke noe forbud mot tveegga kniver i Norge. I lovverket er det et forbud mot stiletter, som POD definerer som "...spisst stikkvåpen med tynn klinge, mest typisk med trekantet eller firkantet tverrsnitt." og "voldssprodukter". (Kilde PODs rundskriv fra 2009.) Dog er det endel tollere og politi som tolker loven slik de selv ønsker. Som nevt over så går det nok fint så lenge man ikke gjør noe man ikke skulle ha gjort med hvilken som helst annen kniv.
 14. "5Cr15MoV henviser nok til 0,5% karbon og 15% krom, som er omtrent den samme sammensetningen Buck har brukt på mange av sine kniver tidligere. Stålet er nok brukbart i seg selv, men til prisen spørst det om herdinga er så god. Du kan nok bruke den på å trene, men om stålet er mylt vil det være vanskelig å få en god eggm så dermed ser du ikke så godt framgangen i slipinga. Du vil kunne risikere å ødelegge herdinga på alle hurtiggående slipere der det ikke er god nok kjøling. Det beste for å ungå dette er skarpe bånd (skifte bånd før det er for sløvt), og å bevege bladet jevnt mens du sli
 15. Ja, men i masseproduksjon som er tilfellet her er det gjerne noen kompromisser i herdeprosessen for å holde kostnadene nede. Mener å ha lest at de var i 440C, men jeg kan huske feil. 46Cr13 ville være et mye bedre valg til en bajonett.
×
×
 • Create New...