Jump to content
Adventspatronquizen 2018 er i gang Read more... ×

Metallurgen

Members
 • Content Count

  1,557
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Metallurgen last won the day on December 11

Metallurgen had the most liked content!

Community Reputation

16 Good

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Metallurgen

  Knivstål FAQ

  Ser ut som de har lagt hardheten på RTAK II'ene lavere enn RAT/TAK'ene. Antagelig for å få bedre seighet pga størrelsen. Er litt lavt, men det er vanlig på større kniver og macheter, så det vil fungere. En total eggvinkel på 30-35 grader burde fungere fint. På ferskt treverk rundt 30, og om du skal jobbe med tørr gran rundt 35.
 2. Metallurgen

  Knivstål FAQ

  Det er litt mer karbon i 1095 enn det som er optimalt for en stor kniv som skal hugge treverk. Mellom 0,5 og 0,7% karbon vil være anbefalt, med høyest seighet ved laves karboninnhold. Har hatt en Condor parang selv, og målte hardheten til 53 HRC, så du kan risikere litt lav hardhet på disse, men det er nok gjort bevisst for å få de seige og lette å sette opp. De sparer endel i produksjonen på å ha en røff finish, så dette er med på å gjøre de rimelige. Har inntrykk av at dette er et firma som produserer brukskniver til bønder og lignende (framfor pyntekniver), som Mora og Laurin metalli.
 3. Metallurgen

  Knivstål FAQ

  Har hørt noen historier, men ikke fått noe bekrefta, så vil ikke si så mye der. Som alle fabrikker må BRKT gjøre noen kompromisser, men det finner man hos de fleste. Gitt at det er herda riktig skal 3V være bedre enn A2 ja. Når det kommer til slitasjeomotstand så er det en egenskap som er blitt overdrevent i de siste åra. Enkle karbonstål har fungert mer enn godt nok til kniver så sant det bare er blitt herda rett. Se f.eks. på sameknivene fra Strømeng, håndsmidde blader, og alt som er laga i 1095. I en jaktkniv eller andre spesialkniver hvor bruk og eggvinkel er tilpassa så man ikke får chipping vil du kunne ha betydelig økt eggholdbarhet med mer slitesterke stål, men i (røft) trearbeid hvor en spiss eggvinkel og dermed også motstand mot chipping er viktig, vil ikke gevinsten være stor med et slitesterkt stål. I mange tilfeller vil man kunne oppleve økt slitasje, da chipping fjerner mer stål fra eggen enn abrasiv slitasje.
 4. Metallurgen

  Knivstål FAQ

  Fysikern: Nå er ikke akkurat den kniven så dyr, og blir jo fort opp i samme prisområdet om du skulle hatt en ESEE eller lignende. CPM3V er på papiret et godt stål, men i praksis må det igjennom en herdeprosedyre som reduserer noe av seigheten. Det er i tillegg mer krevende, så det er større risiko for at herderiet roter det til i forhold til et enklere lavlegert stål. Til en så stor kniv vil stål som 5160, L6, S7, C75/1075 og lignende fungere mer enn godt nok (og muligens bedre enn 3V) bare herdinga er gjort skikkelig. Du bør også se på eggvinkel og geometri. BRKT sliper eggen konveks og relativt spiss, og til hugging av hardt, kvistholdig treverk som gran kan den nok være i spisseste laget, så for bekymringsfri hugging må du vurdere å bryne den noe buttere.
 5. Metallurgen

  Ønskeliste

  En Woksharp og et bryne blir litt forskjellige ting. Bryne er bedre egna til ren vedlikehold, mens worksharpen er mer effektiv når kniver er mer slitt eller skadet. En worksharp vil i tillegg gi en svak konveks egg, så eggen du får blir ikke like god til å bryne. En rund slipestein er mer egna til å kombinere med bryner. Er enig med Erlend Meyer at spydercos bryner er gode, og selv om bryner krever mer trening er de kjappere å ta i bruk underveis, og spesielt i felt. Vil du ha et veldig enkelt system kan du se på Spyderco Sharpmaker eller lignende. Veldig kjappe og enkle å bruke, men har sine begrensninger. De vil blant annet gi en sekundæregg så er ikke ideelle for skandinavisk slipte kniver, i likhet mer worksharpen.
 6. Metallurgen

  Ønskeliste

  Jepp Det er selvsagt andre knivmakere dere kan diskutere sliping/bryning med også der.
 7. Metallurgen

  Ønskeliste

  Det stemmer, så du kan kjenne meg igjen på knivene: http://xxxknives.blogspot.com/
 8. Metallurgen

  Ønskeliste

  Du kommer langt med prøving og trening. En hulslipt kniv (skandinavisk sliping) vil være det beste å begynne med. Press med pekefingeren så eggen ligger plant mot steinen, beveg bladet sakte fram og tilbake, og løft skaftet for å ta tuppen. Kniver med sekundæregg krever litt mer trening. Du kommer langt med en 1000/4000 kombinasjonsstein som denne. Du finner nok denne i noen norske butikker også: http://www.leevalley.com/us/Wood/page.aspx?p=33009&cat=1,43072,67175,67177&ap=1 Men du vil også måtte rette den av når den blir krum: http://www.leevalley.com/us/Wood/page.aspx?p=55067&cat=1,43072,67175,67176&ap=1 Holder til i Rogaland, så om du er i området kan jeg alltids vise deg noen triks. Ellers har jeg stand på Camp Villmark på Lillestrøm på våren.
 9. Metallurgen

  Ønskeliste

  Disse videoene er ganske gode:
 10. Metallurgen

  Nye Bruslettomodeller, men hvor?

  440C inneholder mer karbon enn 440A, ellers er de stort sett like. Økt karbon fører til større volumfraksjon karbider, som igjen fører til økt slitasjemotstand og redusert seighet. På grunn av den reduserte seigheten vil man i en kniv med en spiss eggvinkel få problem med chipping, som igjen fører til slitasje hvis eggen får nok mekanisk belastning, så man får nødvendig vis ikke den teoretiske økte slitasjemotstanden i en kniv. Den lave seigheten gjør også 440C uegna til større kniver tiltenkt hugging, da de vil knekke lettere. Eggvinkel på en kniv i 440C bør være +40 grader totalt, mens stål som 12C27 og 440A kan komme under 30 grader totalt. Dette merkes godt på kutteegenskapene om kniver er slipt/brynt rett. Enkelt forklart: 440C kan være et greit stål til rene jaktkniver med ikke alt for spiss eggvinkel, men er mindre godt til spikking/trearbeid og annen hardere bruk.
 11. Metallurgen

  Nye Bruslettomodeller, men hvor?

  Disse knivene i 440C og N690 er nok produsert i utlandet, og valg av stål kommer nok av hva produsenten foretrekker å bruke/har tilgjengelig. Brusletto har lang erfaring med 12C27, og det er ikke tilfeldig. 12C27 er et av få stål utvikla for kniver og er et godt kompromiss mellom rustmotstand, seighet og slitasjemotstand når det er herda rett. De burde ha holdt seg til det.
 12. Metallurgen

  Nye Bruslettomodeller, men hvor?

  Det som vil gjøre størst utslag på om hvilket av de som er sprøest vil være valseretningen, etterfulgt av utstøpningsmetode, deformasjonsgrad og varmebehandling. Bohler N690 er en gitt kvalitet fra en stålprodusent, mens 440C bare er en standard, så man kan forvente jevnere kvalitet mellom to blader av N690 framfor to blader fra forskjellige leverandører av 440C. Uansett er disse tre stålene i samme gruppe og forventningene til egenskaper vil være rimelig like gitt at de er prosessert skikkelig, og de er mer egna for jakt enn trearbeid.
 13. Metallurgen

  Knivstål FAQ

  Du kan høre med disse, men ikke sikkert de selger mindre biter: http://www.johnson-metall.com/ Ellers er det å sjekke med skraphandlere.
 14. Metallurgen

  Knivstål FAQ

  Det er nok mer mitt felt enn Edvard sitt. SS2722 er et high speed stål (M2) og vil kreve relativt høye temperaurer både på herding og anløpning. Herderier som Raufoss Offshore, Bodycote og det jeg driver kan gjøre det, men prisen blir relativt høy med mindre det kan herdes sammen med noe annet. Om ikke du har høye krav vil det være mulig å gjøre det i en "hobbyovn" som kan komme opp i 1100 C, og da kan du høre med f.eks. Morten Håkonsen.
 15. Metallurgen

  Knivstål FAQ

  Har du holdt på i 4--5 timer kan det være i området en millimeter ja.
×