Jump to content

Reinsdyrjakta 2011


SauerHansen

Recommended Posts

  • Replies 554
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Jeg skal prøve meg vest for Dagali til helgen, men har fått inntrykk av at dette området ikke er fullpakket av reinsdyr akkurat. Er det da slik at det knapt er vits i å prøve, eller kan man mer eller mindre alltid treffe på noen slengere?

 

Er det håp??

mhv

 

Tja, kanskje. Er meldt nordavær fra i kveld og t.o.m. onsdag/torsdag så hvis det slår til vil nok dyra trekke nordover mot Dagali, spørsmålet er vel hvor langt nord de vil. Jeg drar til fjells nå (Skrykken) som er mellom der mye av dyra står nå og Dagali. Kan sende deg en PM tordag kveld hvis jeg har sett/hørt om dyr som har retning Dagali....

Link to comment
Share on other sites

Fikk akurat mms fra Villreinjegeren som jakter på Lesjasia.. han har skutt ungdyr eller simle...litt vanskelig å se på bildet..

 

Har også hatt kontakt med G.Larson i dag nedi Lordalen.. ikke sett en klauv hele helga, men venter på overgang i fellesjakta..

 

Sjøl ser det smått ut for meg foreløpig...er nødt til å vente på at vinden snur eller til fellesjakta starter over helga

Link to comment
Share on other sites

....Har også hatt kontakt med G.Larson i dag nedi Lordalen.. ikke sett en klauv hele helga, men venter på overgang i fellesjakta.. ...

 

Ja, finns nesten ikke noe dyr i Lordalen, kun noen få enkelte dyr av og til. Resten har reist inn Finndalen eller mot Skjåk :(. Skal vel bli nordavær fra i morgen ettermiddag og da blir det håp igjen.

Link to comment
Share on other sites

Da skjøt Villreinjegeren en kalv rett øst for Lavvoen din

 

Ja, nå har jeg lært og kommer ikke til å gå mer enn 200 meter fra lavvoen neste gang jeg er på reinjakt :lol:, ihvertfall når jeg presterer å legge meg midt i tråkket. Håper på litt bedre vær til neste helg, tåke og 20 mm nedbør gjorde det mildt sagt småvanskelig på søndag.

Link to comment
Share on other sites

Det er meget sjelden dyr krysser lågen på sommer/høst. Da tror jeg dere må ha nordavind i 2 uker sammenhengende. Vest for Dagali sør for lågen, skal det ikke så mange dager til med nordøst vind , før det kan komme dyr.

 

Dyrene trenger ikke krysse lågen for å komme på nordsiden, hvor pastoren har kort.

Det er fult mulig å trekke over ved olavsdalen i nordenden på Normanslågen.

Snakket med en oppsynsmann i dag som har kontakter med oppsynet på vidda. Det står dyr spredt over hele vidda selv om hovedtyngden står langt sør/øst, og det er meldt om god jakt.

Det er også meldt nordavind i store deler av uken.

"Pastor" Ommrådene rundt store grananuten kan være en lur plass til helgen hvis nordavinden som er kommet fortsetter og du har god kondis :wink: .

Link to comment
Share on other sites

Takker for alle råd! :) ser ut som jeg tar turen i morgen da jeg har fri, så ser jeg hvor lenge blir. Tror jeg begynner ved Trondavad nutane ved Nordmannslågen, og muligens jobber meg nord vest hvor 202 outback anbefaler. Blir nok en fin tur uansett. Hvis noen ser en pesimistisk reinsdyrjeger med en 36 liter sekk så er det Pastoren på tur! :) bare å hilse på!

Link to comment
Share on other sites

Om jeg har forstått det riktig så er det slik at mine to kort egentlig gjelder for hele Hardangervidda, men at jeg må ha grunneiers tillatelse til å jakte? Er det da noen som vet hvordan jeg kommer i kontakt med grunneiere sør for Synsnuten/Ossjøen?

 

Er det noen som helst grunn til at en grunneier skal si ’OK’ til en slik forespørsel?

Link to comment
Share on other sites

Husk på at det ved overføring av kort skal gis skriftlig tillatelse på kortet av både utstedende gruneier og mottakende grunneier. Noen av grunneierene tar seg betalt for overføringer. Du kan jo høre med Geir prestegården på Skjorte, eller Opdal renkompani. Det beste terrenget nå om dagen er jo i Tinn, særlig hos Maarfjell. Men de har vært restriktive på å ta imot kort fra andre fylker eller kommuner

Link to comment
Share on other sites

hei! var i lordalen sist helg og gjekk i 10 tima uten og sjå et einaste dyr !! alle dyra hadde trekt over i finndalen,, Men no i dag og i morga ser eg at vinden skal blåse frå nord vest! http://www.yr.no/sted/Norge/Oppland/Lesja/Lordalen/

og de vill vell sei at det kommer til å komme nokken dyr over i lordalen i morga? er heilt nye som reinsjeger ,, så eg må berre spør :P

Men eg har sett litt på nette og Finndalshorrungen og Leirungsvatnet skal de vere to store flokker. korleis kommer dissa flokkane til å trekke når de blir nordøst vind ? :)

Link to comment
Share on other sites

Takk til dem som ga tips ang hvor reinen stod i Knutshø!

Det førte til at jeg fikk skutt ei simle første dagen på villreinjakt noensinne ;)

Snakk om flaks :D Blir nok ikke siste gangen på villreinjakt! :)

 

img1092m.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Grattis! Jeg klarer ikke helt å se hvor du er en her. Hvor er dyret skutt?

Link to comment
Share on other sites

Skal sei det var stort! :shock: Gratulerer :) Kor skaut du kalven? Drar til Kvikne på fredag, også med kalvekort. Står vinden fremdeles nordvest? Har du vært i området rundt hestfjellet??

 

Ser på yr at vinden skal dreie sør fra torsdag av

 

Takk for det :D Kalven ble skutt i Budal i Midtre-Gauldal :D Her er det nå nord-vest ja. Storparten av reinen har nok nå begynnt å trekke fra Vingelen til områdene rundt Kvikne, Midtre-gauldal osv. Er glad jeg skjøt kalven i kveld, ettersom det sikkert blir "køjakt" i morgen :)

 

Kan komme med litt "inside information": Fikk høre i kveld at det nå er en flokk på 500-600 dyr på vei nettopp mot Hestfjellet! Dette er dyr som har kommer fra Vingelen. Denne flokken vil sannsynlighvis holde seg i grensetraktene rundt Kvikne og Soknedal og Budal i dagene fremover såfremt ikke vindtrekken snur kraftig. Isåfall, gode nyheter for deg :winke1:

 

Selv gikk jeg ikke sålangt fra Hestfjellet idag. Det Begynte å regne etter at slaktinga var over, og da gjensto en 1,5 timers fottur med en 35-kilos sekk på ryggen. Stas :D

 

Her er et bilde av kalven:

 

2ed09ki.jpg

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Heisann!

 

Noen som vet hvordan det er med rein i øyer nå?

Drar opp fredag morgen og regner med å jakt i området Eldåhøgda - Lyngkampen.

Første gangen i terrenget så blir spennende.

Har vært dyr innom der for en uke siden,også sett dyr andre steder hvor det er korte gange :wink: selv har jeg kun sett for store bukker,og hatt for liten tid,og mye dårlig vær,så tviler på at jeg får noe i år..

Link to comment
Share on other sites

Jeg vil at alle reinjegerne som påtraff meg og kompis BjarteB i området ovenfor Nysætra i Dalsida Ø sist helg skal gi seg selv en klapp på skuldra! Makan til trivelige folk! Har ikke jaktet rein før, og må si det hersket en helt annen stemning oppe på fjellet, enn det jeg er vant til i elg- og rådyrskogen.

 

Folk som bare smiler og er blide, og som deler villig vekk av både tips og gode råd til to blad ferskinger i reinsammenheng. Herlig.

 

Er det like trivelig over hele reinsfjellet? I så fall er dette min nye favorittjakt :D

 

For øvrig, vi var de to med oransje luer og gjenduggede kikkerter, som hadde satt opp lavvo midt oppe på sletta, og som kunne skutt både det ene og det andre om vi ikke hadde insistert på å forlate lavvoen, for reinen var stadig vekk på farten akkurat der. Men da var jo selvfølgelig ikke vi der :roll:

Link to comment
Share on other sites

De to røde luene så jeg til stadighet bevege seg rundt i kjørret i nærheten av almenningsvarden, jeg satt på en haug ved foten på Knausan og så disse to røde luene bevege seg, til slutt så lå luene igjen og eierne drev og smøg litt rundt, Jeg skjøt kalven ca 300 meter nedenfor der dere satt på eftassiden. Må si dere syntes godt, svært godt, anbefaler også andre til å bruke rød lue i fjellet

Link to comment
Share on other sites

Heisann!

 

Noen som vet hvordan det er med rein i øyer nå?

Drar opp fredag morgen og regner med å jakt i området Eldåhøgda - Lyngkampen.

Første gangen i terrenget så blir spennende.

Har vært dyr innom der for en uke siden,også sett dyr andre steder hvor det er korte gange :wink: selv har jeg kun sett for store bukker,og hatt for liten tid,og mye dårlig vær,så tviler på at jeg får noe i år..

 

Har liten bukk sjøl. Ser ut som om det er bra værdrag med sønnavind så får håpe dyra trekker sørover fra ringebu.

Link to comment
Share on other sites

Felte denne bukken første dagen i jakta på Hardangervidda. Flott jakt med mye dyr i terrenget.

P8200224.JPG

 

Gratulerer, fin bukk! Jeg skøyt tvillingbroren 2 dager seinere men uten bast (bilder på side 9)

Kom hjem igjen nå i kveld men den j*#&a sønnavinden ødela for oss denne turen så vi så ingen ting :cry: Får se om det blir en tur til om ett par uker....

Link to comment
Share on other sites

Hvordan er det med brunst i forhold til småbukker?

Har et kort på liten bukk i Forollhogna som jeg ikke har fått brukt. Ennå. (Vet sant og si ikke helt når jeg skal få tid heller...)

Noen som vet om brunst vil påvirke kjøttkvaliteten på et sånt dyr? Er det bare storbukkene det smaker brunst av, eller gjelder det alle hannkjønn på fjellet? Hannkjønn av REIN altså, ikke jegere :wink:

Hvis såfremt i fall, når slår brunsten inn?

 

Takker for svar

Link to comment
Share on other sites

Wow! Mye flotte dyr som er felt. Gratulerer igjen til alle som har skutt og takk for at dere deler bilder og historier!

 

Driver som nevnt med et filmprosjekt denne høsten og jammen har vi hatt medvind i jakta. Andre helga i jakta dro Stubberud og meg til Norefjell-Reinsjøfjell. Hadde med oss simlekort og to kalvekort. Været var ikke det beste, med mye regn og tåke. Vi hadde allikevel hellet med oss. Lørdag satt vi å sturet i Fjellduken, da tåka plutselig lettet. 100 meter unna sto en fin liten blandingsflokk. Stubberud skjøt kalv og mens vi slaktet kom simla tilbake. Dermed fikk vi også denne på film. Her noen inntrykk.

 

00170_Capture_b.jpg

 

00170_Capture_1_b.jpg

 

00190_Capture_b.jpg

 

Tirsdag denne uken var det ny tur til fjells. Denne gang Hardangervidda. Stian S., som skriver er på Kammeret er en erfaren jeger, men har faktisk ikke skutt rein inntil nå. Vi tok Krossobanen opp fra Rjukan på morgenen. Hytteeiere i området kunne melde om at de hadde sett en flokk på ca. 300 dyr samme morgen. Frem med kikkert og speide med vakre Gaustatoppen som bakgrunn.

 

00171_Capture_b.jpg

 

Uansett hvor mye vi speidet og gikk, så fant vi ikke igjen denne flokken. Men Stian oppdaget plutselig to simler og to kalver i godt driv over et myrparti. Etter en spurt på 800 meter kom vi oss i posisjon. Dyrene hadde da roet seg ned.

 

00188_Capture_b.jpg

 

Etter noen intense minutter med venting på at en av kalvene skulle stille seg fri, fikk Stian endelig en sjanse. Dyret var dødt i smellen. Gratulerer!

 

00201_Capture_b.jpg

 

Etter en kort bæring var det to fornøyde jegere som returnerte til Rjukan via Krossobanen. :)

Link to comment
Share on other sites

Ser på de flotte bildene at flere kjører demper på reinsjakt. Det blir jo litt ekstra vekt særlig hvis man må krabbe innpå. Er det noen spesiell fordel med demper på reinsjakt?

Ekstra vekt? Ikke hvis man kapper løpet. Dersom du velger et kaliber som tåler løpskapping uten å miste betydelig fart fungerer det helt greit. Fordelen er som ved annen jakt vil jeg tro:

1. (Først og fremst!!!) "alle jegere sier HÆ? " Man sparer sin egen hørsel. Tinnitus er et sant helvete, visstnok.

2. Dyret klarer ikke å lokalisere hvor skuddlyden kommer fra. Kruttsmellen forsvinner, blir bare panget når kula bryet lydmuren igjen, og den er litt fra overalt :D . Det er altså lettere å få flere dyr fra samme flokk dersom man vil det.

3. Man hører anslaget. Etter å ha skutt noen dyr kan man høre om det er en treff, og ofte om det er en god treff.

4. Rekylen blir redusert, noe som ofte resulterer i bedre skudd. De fleste av oss skyter bedre med mindre rekyl, rett og slett. Og så slipper man å pynte fjeset med halvmåneformede arr over øyet (jeg har flere....).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...