Jump to content

Skarpskyttere i Afghanistan


M67

Recommended Posts

Skal leses. Ene delen av meg mener at det er viktig at slike historier kommer ut, sånn at vanlig sivile kan få et innblikk i hva som faktisk foregår ute i teig. Andre delen av meg, derimot, vet at "folk flest" ikke tåler dette, og ikke skjønner noe av det. At forsvaret er skeptiske til publiseringen bør ikke overraske noen. Der i gården ligger sikkerhet og hemmelighold så langt inn i ryggmargsrefleksen at det er såvidt de kan innrømme at AG'n er laget på Kongsberg.

Link to comment
Share on other sites

Var mange lyriske kulebaner i de sitatene ja, og flytider og vetikkehva :roll: Ble fort litt i tvil, både om sunnhets- og sannhets-gehalt

Jeg er ikke i tvil om at våre gutter i -stan gjør en god jobb, og det de er satt til og vel så det.

 

Derimot mener jeg at våre politikere gjør en slett jobb med å sende dem dit - oppdraget kan vel ordlegges eksakt som det Sovjetrusserne hadde der og likeledes Wehrmacht hadde her - opprettholde lov og orden, holde "vennligsinnede" ved makten - vår lov og orden.

 

Hva hadde vi gjort om det kom et gjeng hit og begynte å "opprettholde lov og orden"?

 

K

Link to comment
Share on other sites

Kanskje jeg skal sette meg ned og skrive en meget detaljert bok om alle hjortene jeg har skutt, der blod og gørr står på tapetet, noe annet enn de romantiske fremstilligene som man leser om i jaktbladene som blir solgt. På tide at folk får lese om hvordan jakta virkelig er. Noen som vil kjøpe boka mi? :)

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

tja, her er det vel endel villøyd voldsporno av dårlig gammelt merke.

Noen av de sitatene som er referert i media er jo helt på linje med Sven Hazel..

Grei underholdning, om man liker sånt, men ikke spesielt etterettelig.

 

"Purpurhjertene" kommer også i flashback.

Kjenner at jeg rødmer litt på forfatteren vegne.

 

jaja..

Link to comment
Share on other sites

Det er mye penger i å finne på eventyr, og markedet diktere hva de vil ha. En av de bedre militær historie / histporier fra militæret bøkene jeg har lest heter "A dose of frontier soldiering" og handdler om en infanteriust i Texas på 1870 tallet. Der handler det om å kjede seg, ale opp griser i kjøkken hagen og å dra på litt utmarsjer uten å finne geronimo. Ikke spennende og eventyrlig, men realistisk...

Link to comment
Share on other sites

Jeg tror problemet med fremstillingen av skarpskytterne er at de dreper uten å være i noen slags form for forsvarssituasjon. Mange har ikke tatt inn over seg denne delen av en krig, at du tar ut fienden på den mest praktiske måten. Du har ikke våpenet bare for å forsvare deg mot angrep. Jeg vil tro at dette er det viktigste budskapet og det kommer etter min mening til å påvirke folket i gaten mot det som foregår i Afganistan. Politikerne derimot vet dette for de har vært med på å gi soldatene mandatet de har.

Link to comment
Share on other sites

Kanskje jeg skal sette meg ned og skrive en meget detaljert bok om alle hjortene jeg har skutt, der blod og gørr står på tapetet, noe annet enn de romantiske fremstilligene som man leser om i jaktbladene som blir solgt. På tide at folk får lese om hvordan jakta virkelig er. Noen som vil kjøpe boka mi? :)

 

Ja, jeg! :D

Link to comment
Share on other sites

Leste boka i går.

Det bevingede språket kunne med fordel vært unngått, men boka tar tak i mye av essensen av hva Norske gutter må stri med der nede. Det er på tide at det norske folk får forståelse av hva soldater må gjøre, og ikke minst kanskje får en annen holdning til oss når vi kommer hjem. Av egen erfaring etter to perioder der nede vet jeg at det å omstille seg til et sivilt liv etterpå er mye mye verre enn å gå den andre veien.

Nå er jeg ganske sikker på at jeg ikke har tatt liv der nede. Heldigvis. Det Norske folk må ganske enkelt på en mye bedre måte ta vare på og integrere sine dimmiterte veteraner på en verdig måte.

Om boken blir lest på rette måten kan den være et bidrag i den retning etter min mening.

Link to comment
Share on other sites

Har ikke lest boka ennå, vil bare si at enkelte politikeres reaksjoner på boka synes å være bak mål. Og egnet til å gi meg enda mindre lyst til å stemme på deres parti. Hva tror de bruk av militærmakt egentlig er for noe? Skal vi bruke andre midler enn kapasiteter som skarpskytterne representerer, f.eks. bombe huset/nabolaget som målet befinner seg i? Eller kanskje skarpskytterne bare skulle latt objektet slippe unna, og dermed undergrave hele operasjonen, til stor fare for både sivilbefolkningen og egne styrker?

 

Mange av disse politiker- og journalistreaksjonene avdekker - nok en gang - en latterlig dårlig forståelse av militærmakt og en enda dårligere sikkerhetspolitisk innsikt generelt.

Link to comment
Share on other sites

En ond sirkel, siden forsvaret nærmest er lagt ned ønsker forsvarsledelsen selvsagt å opprettholde en form for aktivitet slik at de kan berge restene og få inn penger på budsjett for videre drift, og videre drift trenger reklame, kan man få bedre reklame enn vellykkede operasjoner i felt?

Politikerne vil gjerne vise seg på den internasjonale arena, og hvis de store guttene ber om hjelp så er det klart at man fra Norsk politisk hold hopper inn i sandkassa når sjansen byr seg.

Ulempen her er at internasjonale operasjoner er betraktelig dyrere enn å opprettholde f.eks. en grensevakt i nord basert på vernepliktige, selv om det kanskje dreier seg om en ellers lik styrke i antall mannskaper.

Dessuten er det slik at man nå setter kvalitet foran kvantitet, dermed kjøper man mer hi-tech utstyr, trener mer og betaler mer...slike investeringer krever resultater for å kunne rettferdiggjøres, og resultater det får man gjennom vellykkede oprasjoner i felt.

 

Kvalitet til lavest mulig pris vil i dette tilfellet si skarpskyttere i Afghanistan.

 

En besnærende tanke, at ubehagelige situasjoner kan løses med et skudd avfyrt på en relativt trygg avstand.

Betraktelig mer renslig, og mye billigere enn å bombe målet.

 

Noen som har lyst til å gjette hvor mange mann som trengs for å holde en F16 i lufta, for ikke å si bombe et slikt mål? :roll:

 

Altså, politikerne får vist seg på den internasjonale arena, forsvaret får rettferdiggjort sine investeringer, og man løser en internasjonal konflikt som ellers kunne true verdensfreden...omtrent som man gjorde i Gaza og Libanon...bare litt mer effektivt liksom..

 

En annen ulempe er at noen må gjøre den ubehagelige delen av jobben, og selv om disse er betraktelig bedre trent og forberedt enn de gutta som vi sendte til Libanon på 1970 tallet, så sitter man likevel igjen med ubehagelige ettervirkninger av sånt.

En av de mest ubehagelige, for våre politikere altså, er påminnelsen om at den militære støtten til internasjonale operasjoner i Afghanistan faktisk begynner å minne om krig.

Link to comment
Share on other sites

Mange av disse politiker- og journalistreaksjonene avdekker - nok en gang - en latterlig dårlig forståelse av militærmakt og en enda dårligere sikkerhetspolitisk innsikt generelt.

 

Det var vel et par Canadiske skarpskyttere i Afghanistan for noen år siden som ble nektet dekorasjoner de var anbefalt - nektet fra politisk hold. Innsatsen ble tydeligvis ikke regnet som "renslig" nok av Canadiske myndigheter.

 

Hvis jeg husker historien rett så endte det opp med at de ble dekorert av USA.

Link to comment
Share on other sites

Steffen, jeg håper du ikke mener det der...

 

Islam er en verdensreligion, og anerkjenner den samme Gud som Kristendommen.

En av de sørste forskjellene, er at Jesus er en profet i Koranen, og ikke Guds sønn.

 

Koranen inneholder de samme moralske verdiene som Bibelen, og lik Bibelen har den blitt misbrukt i konflikter siden tidenes morgen.

 

Det er ikke fullt 100 år siden norske prester ba "Gud bevare krigsmakten, til lands og til vanns"

Du finner ikke dekning i Bibelen for sånt..

Jihad omtales i Koranen, og det er riktig at en av betydningene er "hellig krig" samtidig presiseres det at jihad ikke kan utkjempes med våpen, men med ånd. Det er altså snakk om en moralsk strid. En debatt om livssyn om du vil.

Men det blir naturligvis oversett i Propagandaen fra begge sider.

 

Nå er jeg offtåpikk så det holder, og jeg håper at TS kan tilgi meg det.

Men kalde fakta er at Afghanistan er okkupert, og vi er blant okkupantene.

Etter krigens folkerett har Afghanerne rett til å yte oss motstand, og også drepe oss. Vi kan mislike det, selvfølgelig, men det er en av konsekvensene vi må ta inn over oss når det først er bestemt at vi skal bidra til okkupasjonen av et fremmed land.

 

Det er ingen, heller ikke USA som påstår at Afghanistan sto bak 11 september, bare at de nektet å utlevere BIn Laden.

Det ville ikke Norgenh htt anledning til å gjøre heller, siden han i så fall ville risikere dødsstraff. Vi kan jo lure på hvordan USA ville stille seg til det?

Alt dette gjør at mange mennesker stiller spørsmål ved hvorfor vi er i Afgahnistan, og hvilket mandat vi har.

Det betyr ikke at soldatene våre ikke fortjener vår støtte, det gjør de naturligvis. Men våre ærede folkevalgte har en forklaring å komme med, og et standpunkt å oppklare. De må tørre å innrømme at vi er okkupanter, og i strid. Det har våre menn og kvinner i uniform krav på.

Link to comment
Share on other sites

Okkupanter og okkupanter! For den talibansympatiserende delen av befolkningen så blir vi nok oppfattet som det. Men brorparten av befolkningen ser ikke på oss som okkupanter men som frigjørere.

 

Problemet som har skjedd etter endel år, er at befolkningen føler de ikke får tilstrekkelig hjelp fra oss og dermed ikke er fornøyd med bidraget da taliban ikke er under kontroll.

Nord i Afghanistan har taliban aldri hatt skikkelig fotfeste, men nordalliansen har regjert her, disse samarbeidet under innvasjonen med å presse taliban ut.

 

Enkel og kjedelig oppsummering for de som har satt seg inn i saken eller bidratt der, men så ut som noen her ikke helt vet hva det går ut på der nede :)

Link to comment
Share on other sites

@Trombone

 

Taliban er ondskap og undertrykkelse satt i system, og både før og etter invasjonen så har de gjort sitt beste for å skape et helvete på jord for den vanlige afghaner. Hvis du mener det å støtte en side i det som i ytterste folkerettslige konsekvens er et internt anliggende i et land, i kampen mot denne dævelskapen, skulle gi noen som helst rett i henhold til folkerette til å yte motstand eller ”drepe oss”, så må du ”lese bibelen slik fanden gjør det”.

 

Retorikken du bruker er en farlig fordumming av en utrolig kompleks situasjon som startet med borgerkrigen etter at Sovjet trakk seg ut av landet.

Det er faktisk kun i enkelte ganske få områder at jihadister utfører angrep imot allierte tropper og sin egen befolkning, å lefle med tanken om at disse angrepene, som ofte er renne terror aksjoner skal kunne rettferdiggjøres som legal motstandskam mht. folkeretten er hoderystende.

 

Off topic, yes. Men herre gud man :shock:

Link to comment
Share on other sites

Jeg kan ikke annet en lure på hvilken versjon av Koranen som Trombone har lest, da så godt som alle versjonene som er tilgjenglig nå for tiden på engelsk er sterkt redigert for å fremstå som adskillig mildere en orginal versjonen. En del av det du skriver opplever jeg ganske enkelt som ren desinformasjon. Jeg må også stille spørsmål til om du egentlig har tilbrakt noe særlig tid i fundamentalistiske muslimske land, da din fremstilling av "virkeligheten" ligner veldig på det jeg har hørt fra akademiske teoretikere som har kun opplevd solskinnsiden av slike land.

 

Beklager til trådstarter at dette er såpass OT.

 

Når det gjelder boken, så har jeg bare lest de utsnittene som har vært sitert i media, og jeg kan ikke si at jeg er særlig imponert over det "blomstrete" språket de har valgt å bruke... Uansett, de har hatt en krevende jobb å gjøre der nede, og gjort det etter beste evne. Vi må passe på at Norge ikke går i den samme mediastyrte politisk korrekte fellen som skjedde med USA's Vietnam veteraner, hvor veteranenes behandling når de kom hjem var rett og slett skammlig.

Link to comment
Share on other sites

Eg vil berre minne om eit par punkt i forumreglementet:

- Diskusjoner om krig eller andre konflikter – væpnet eller ikke – med mindre det konkret berører relevante tema og aktiviterer, og disse har fokus.
og denne
- Diskusjoner eller postinger om politikk, med mindre tema spesifikt er innenfor sportsskyting og jakt slik dette drives i Norge i regulerte former.

So eg tenker vi overlatar den diskusjonen der til Migrapolis, Dagsnytt atten eller VGnett.

 

Med diplomatisk helsing, VestlandsJeger

Link to comment
Share on other sites

@Thor + andre:

 

Jeg synes forresten uttalelsen nedenfor er herlig. Den kom i statskanalen forrige uke, og opphavsperson er ingen ringere enn vår egen forsvarsminister:

 

jeg har ingen problemer med å stille meg bak det inntrykket som norske soldater har av at de deltar i kamphandlinger.

Ifølge forsvarsministeren har altså jentene og gutta som er med i trefninger, blir skadet — til og med de som ofret livet for landet vårt — et inntrykk(!) av at de deltar i kamphandlinger. Den som tviler på at forsvarsministeren kan ha sagt dette, eller tror sitatet er tatt ut av kontekst, kan laste ned NRK Ukeslutt-programmet og høre det selv. (29:28 ut i klippet; OBS: mp3-fil, 45 Mb)

 

Det var jo sjeldent kildeklar og ren nytale (eng. newspeak) for penga! En passasje fra en bok jeg stadig oftere griper meg selv i å hente ned fra bokhylla, får virkelig ny og sørgelig aktualitet:

 

I en tid av universelt bedrag, er det å fortelle sannheten en revolusjonær handling.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...