Jump to content

Ulv tok hund igjen..


JoachimN

Recommended Posts

  • Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Tja, jeg mener vel at jeg på sett og vis kan påberope meg å vite litt "om hvor skoen trykker". Jeg er oppvokst på gård, med sauer. Min bror har overtatt gårdsdriften, fordi jeg fant ut at jeg ville bruke hverdagene mine på andre ting. Jeg er likevel med på sauesanking om høsten.

 

Jeg bruker i det minste "litt" tid ute i skogen, både alene og sammen med barna (minste er ikke mer enn 6 måneder). Og, vi har som sagt ulv rundt oss. Jeg har tidligere her inne linket til et ulveangrep bare 500 meter fra vårt "faste tursted" hvor vi har tilbrakt mange lørdager og søndager denne høsten...

 

Jeg har ikke hund nå, men har tidligere hatt flere hunder. Bl.a. en Finsk Spets.

Link to comment
Share on other sites

Hvordan går det nå med "fremtidens ulvejegere" som ønsker ulv for å kunne jakte på den :lol::lol:

Uansett om svenskene får dette gjennom, er mine 5 cent at den norske Regjeringen aldri i livet vil utsette seg for samme kritikken som svenskene har fått etter jakten.

 

http://www.dn.se/opinion/debatt/forskare-ska-avliva-vargvalpar-pa-varen-1.1027023

 

”Forskare ska avliva vargvalpar på våren”

Rovdjursexpert: Det finns goda skäl att förkasta det jägarmässiga sättet att decimera vargstammen. Ingen kan väl säga att kravet på ”strängt kontrollerade förhållanden” uppfylldes under den nyss avslutade vargjakten. Det torde aldrig kunna ske när tusentals jägare samtidigt ger sig ut för att skjuta några tiotal djur. I stället bör en liten grupp forskare ge sig ut på våren och besöka utvalda lyor och där avliva de valpar som ska tas bort. Då slipper man skadskjutningar och dödade föräldrapar, skriver Anders Bjärvall.

Link to comment
Share on other sites

Jeg så programmet, og helt i avslutningen kom vel kanskje noe av det du mente var verdt å merke seg. Nemlig Risnes sitt poeng om at uten bønder, så stopper Norge (vedlikehold av kulturlandskapet). Som en naturlig følge av dette, mener han altså at ulven må vike for bøndene.

 

Dette er jo ikke nye tanker, og for så vidt også tanker som norsk rovdyrpolitikk i stor grad har søkt å ta opp i seg. Eksempelvis med å etablere noen områder hvor disse rovdyrene kan være., mens andre områder er for beitedyr (sau, rein osv).

Merk at i mine øyne er det rom for ulv i norsk natur, men også at denne må kunne jaktes på både for å holde stammen nede på et akseptabelt nivå, og for at ulven skal frykte mennesket.

 

Det som slår meg er at vi i diskusjonen om ulv, alltid ender opp med ”ja til ulv”, eller ”nei til ulv”. I liten grad diskuterer vi ”på hvilken måte”, eller ”i hvilke områder” skal vi ha ulv - og, "hvor mange ulv" kan vi ha.

Link to comment
Share on other sites

siden det stadig påpekes det "enorme" økonomiske muligheten for ulveturisme lurer jeg på hvor mange som kjenner noen som har deltatt på slikt i andre land som har store flotte bestander av ulv?

 

Siden dette har så stort potensiale vil jeg tro at det er mange flere som har vært i Alaska eller Russland på ulvesafari kontra jakt.

Dette til tross kjenner jeg ingen som faktisk har dratt på ulvesafari. lurer på om min bekjentskapskrets er en smule sære for det er faktisk ingen som har lyst heller. Men stort sett alle liker både viltkjøtt og en tur i skog og mark uten å få se ulv.

 

Et annet spørsmål jeg ikke klarer å finne svar på er hvordan frykt kan klassifiseres så lett. Jeg bor i en by, og straks noen frykter at et barn KAN bli påkjørt utredes det i det vide og breie. Selv om ingen barn (eller voksne) er påkjørt på det aktuelle stedet. Ingen setter spøsmålstegn med frykt eller potensiale for skade når en bil treffer et barn. Heller ikke settes det spørsmålstegn om fremtidige biler kan skade barn, siden de fleste opplyste mennesker vet at om en bil kan skade et barn i Russland, kan det faktisk også skje i Norge (dette er kanskje tungt vitenskapelig stoff for enkelte debattanter her).

 

Selv setter jeg heller ikke spørsmålstegn ved behovet for å forebygge ulykker, hverken her, Oslo eller Elverum.

 

 

Videre vil jeg påpeke (sitat) at man skal ikke undervurdere folks intelligens, men heller ikke overvurdere folks kunnskaper.

 

Dette har jeg vitterlig opplevd i ulike sosiale sammenhenger. Jeg møtte blant annet et par som var rystet over gaupejakten. Så mange som jaktet på en stakkars katt. Med våpen og klær var jo dyret hjelpesløst fortapt. De mente at det ville vært rettferdig om jegerne alene gikk ut i skogen, uten annet en en kniv og møttes til dyst. Da ville jakten vært rettferdig. De ble forferdet når jeg opplyste at viltloven påpeker at dette er strengt forbudt. Som de gode og utdannede menneskene de var hadde de jobbet i Afrika med bistand. Der hadde jegere en helt annen moral. De fortalte gledelig hvordan pygmeene fulgte ett dyr i dagesvis over store avstander hvorpå tilslutt dyret plutselig sto stille og pygmeen kunne gå bort til dyret, gjennomføre en kort seromoni og avlive dyret med en kniv. Dette dyret døde visst med respekt for jeger. Grunnen til at den stoppet var dens respekt for jegeren hvorpå den gladelig ofret sitt liv for denne.

Mitt spørsmål om utmattelse og hvilke frykt dyret opplevde under denne jakten ble avfeid med at dette var slik verden alltid har vært og alltid bør være.

 

Nå skal det nevnes at samme par syns det var helt ok å benytte senepp, i den grad man traff, på kattene til deres naboer som så frekt benyttet blomsterbedd og annen løsmasse til å foreta nødvendige gjøremål. Jeg ble også invitert til å avlive disse plagsomme krekene som folk nektet å ha i bånd. Jeg takket høflig nei og foreslo kniv... Hvorpå de spurte om hvor luftgevær kunne anskaffes for å skremme krekene. Siden det å drepe dyr med kniv var imot deres holdning i å behandle dyr. Dessuten nektet kattene å stå stille siden den første gangen de benyttet sennepp, derfor syns de at å skremme dyrene med luftgevær var en god ide. jeg nevnte at luftgevær også kan skade og drepe, men det var ikke så farlig. Naboene hadde så mange. Personlig hadde jeg problemer med å kontrollere meg og måtte derfor avstå fra en videre samtale i fare for at jeg også kom til å benytte senepp..

 

Det skal sies at de er sterke tilhengere av ulv og gledelig diskuterer både forvaltning og jakt med enhver som måtte komme i kontakt med dem. Men de var tydelige på at de var veldig kunnskapsrike på både ulven og de påståtte plagene bygdetullingene hadde. Med lattermild stemme konstaterte de hvor lite bygdefolket viste om ulv.

Dessverre tror jeg ikke dette paret er unike, i enkelte kretser helt normale. Dette er individer som står på barrikadene for ulve forkjemperne og tror de vet alt.

 

 

Jeg plages ikke av at folk benytter gevær, men derimot plages jeg over hvor lite ulveforkjemperne bryr seg om de som lever med den. de distanserer seg fra problemene , mens de slår seg på brystet og skryter av å være politisk korrekte og for et lykkelig mangfold (kjøp deg en hygen er nå min mening). lurer på om disse menneskene er like korrekte hvis konsekvensene hadde rammet dem. Men jeg er sikkert mistroisk, de lar nok bilen stå i disse tider med global oppvarming.

 

Derfor tror jeg den eneste løsningen på ulveproblemet er å få de som rammes på banen. På nyhetene, levende bilder av hunder som så hyggelig har møtt ulv og søderrevne lam mens søya står å breker.

Vise konsekvenser, heller enn å diskutere, for jeg tror at de fleste kommer til riktig konklusjon, bare nok fakta fra de som berøres kan gi oss løsningen(selv om jeg selv tror jeg har fattet den riktige allerede).

 

Dessuten må ordet drepe aldri benyttes av jegere, dette er et nytt trinn i å menneskeliggjøre dyrene og får motsatt effekt av det rødhette og ulven i sin tid gjorde.

Link to comment
Share on other sites

siden det stadig påpekes det "enorme" økonomiske muligheten for ulveturisme lurer jeg på hvor mange som kjenner noen som har deltatt på slikt i andre land som har store flotte bestander av ulv?

 

Jeg har ikke sett at "ulveturisme" er noe som "stadig trekkes frem med et enormt økonomisk potensiale”. Men, jeg vet at her hos oss arrangeres det ”ulvevandring” – hvor man får guidede turer ut i skogen, hvor man da kan sitte og høre ulven ule utover kvelden og natta.

 

Men, jeg har vanskelig for å se for meg at dette er noen stor økonomisk gullgruve for noen. Dette er vel mer for spesielt interesserte, og for ildsjeler.

Link to comment
Share on other sites

siden det stadig påpekes det "enorme" økonomiske muligheten for ulveturisme lurer jeg på hvor mange som kjenner noen som har deltatt på slikt i andre land som har store flotte bestander av ulv?

 

Siden dette har så stort potensiale vil jeg tro at det er mange flere som har vært i Alaska eller Russland på ulvesafari kontra jakt.

Dette til tross kjenner jeg ingen som faktisk har dratt på ulvesafari. lurer på om min bekjentskapskrets er en smule sære for det er faktisk ingen som har lyst heller. Men stort sett alle liker både viltkjøtt og en tur i skog og mark uten å få se ulv.

 

Er vel bare å innse at mange folk på bygda i norge ikke er særlig positivt innstilt til turisme. De liker rett og slett ikke byfolk, elelr enda værre; utlendinger. (dette gjelder ikke alle, men det gjelder noen) Dette er noe som faktisk vil være begrensende for eventuell utnyttelse av ressursen. Det er vel ingen som har prøvd utnytte ressursen, så da kan vi ikke si om det er et potensiale eller ikke.

NB: jeg har ikke sagt det er en enorm ressurs!

 

Jeg er finnmarking, å kan ikke forstå hvorfor folk vil reise til finnmark for å se på rein og midnattsol. Men det er tusenvis av turister som kommer for å blandt annet se de to tingene. I finnmark har vi også fått snøscootersafari som et turistprodukt (ikke skjønner jeg at noen gidder betale masse penger for å kjøre kolonne i en scooterløype, men det er meg)

Om det hadde vært lov med isbjørnsafari på svalbard, så hadde det nok vært et potensiale for å tjene peng på det og.

 

Ingen i min bekjentskapskrets har vært på svalbard for å kjøre scooter heller (endel har vært på svalbard, men ikke for å kjøre scooter, det kan vi jo gjøre hjemme) Men jeg vet mange sørfra som drar til svalbard for det.

Link to comment
Share on other sites

Det er jo også familier fra urbane strøk som betaler for å få tilbringe en helg, eller en uke, på en gård - hvor de er med i fjøset og ellers bidrar til gårdsarbeidet som "hjelpearbeidere".

 

Det samme gjelder for de som har en seter i drift.

 

Potensiale er allerede stort, men vil noe bli enda større etterhvert som urbaniseringen tiltar. Jeg tror Høggern har et poeng i forhold til at deler av "bøgda" ikke evner å utnytte det potensiale som ligger der.

 

Men, i forhold til utgangspunktet for denne tråden, så har vi vel sporet litt av...

Link to comment
Share on other sites

En ting som har kommet opp gang på gang, er at ulven hører natuligt hjemme i Norge. Og ja, det gjorde den før vi utryddet den. Og det ble ikke gjort uten grunn.

 

Men nå er vi i en annen verden, ulven som var her er forlengst død. Norge er ikke lenger som det var, det er omformet for å kunne virke som ett spiskamers for næringsdrift og rekreasjon.

 

Så hører egentlig ulven naturligt hjemme her lenger?

 

Har dens plass i naturen, ikke forlengst blitt opptatt av mennesket og de andre rovdyrene vi har valgt å ta vare på?

Link to comment
Share on other sites

Enig.

 

Dessverre er det noen som tror at alt utenfor byer er øde- og villmark.

 

Fikk en telefon tidligere og skal vist til Bergslagen på jaktprøve i morgen. Det er med noe blandede følelser, bikkja er bra, men har vært en del ulv der oppe. Dommeren mener det er ryddet opp noe og ingen ferske spor i det aktuelle området. Så vi får prøve, hadde jo vært artig med en N J(L)CH med en S også.

Link to comment
Share on other sites

Så hører egentlig ulven naturligt hjemme her lenger?

 

Det kan synes som om det er noe uenighet rundt dette spørsmålet - også blant kammerets brukere. Så langt mener jeg å ha registrert at både "ja" siden, og "nei" siden har en delegasjon her inne - mens "kanskje" siden synes å være noe underrepresentert. ;)

Link to comment
Share on other sites

Jeg tilhører "kanskje"-gruppen.

Men med den forvaltningen vi ser i dag, er jeg kanskje litt mer "neppe". For å skli over mot "ja" er det ihvertfall én ting som må på plass, og det er respekten for meg og mitt - med andre ord: Jeg vil ha nødrett for hunden min, slik bufeeiere har det for dyrene sine. Profittargumentet er, etter min oppfatning, helt irrelevant i en slik sammenheng.

Link to comment
Share on other sites

Så hører egentlig ulven naturligt hjemme her lenger?

 

Det kan synes som om det er noe uenighet rundt dette spørsmålet - også blant kammerets brukere. Så langt mener jeg å ha registrert at både "ja" siden, og "nei" siden har en delegasjon her inne - mens "kanskje" siden synes å være noe underrepresentert. ;)

Er vel en smule forskjell på hva folk stemmer om ulv og drømmer romantiske drømmer om svunnene tider, og hva som kan defineres som villmark i den norske virkeligheten. Jeg ville f.eks ikke kalle Frognerparken naturlig våtmarksområde selv om det gakker noen ender i dammen.

 

 

Er nå lykkelig tilbake fra Sverige. Betryggende at prøve dommer og bekjente hadde sjekket terrenget på forhånd og at han hele dagen bar med seg sin trofaste Tikka 55 ladd.

 

Så litt enig med Truls, men hadde ikke gjort meg noe om problemet bare ble borte heller.

Link to comment
Share on other sites

Fem ordførere krever at staten ikke lenger holder Østfold-ulven hemmelig

– Via omveier har vi hørt at det trolig er fire til fem dyr i flokken og at alfahannen er revirhevdende og at tispa har løpetid. Men de lokale myndighetene er ikke informert om sporing, vi er ikke informert om at det kan være en ny helnorsk ulvefamilie som har etablert seg her. Vi får ikke vite noe som helst offisielt, men høre det via rykter og kjentfolk, sier Marker-ordføreren, og de andre fire nikker samtykkende.

 

Dette kan bety at regjeringens bestandsmål om ulv i Norge er nådd, dersom ordførerne i distriktet får bekreftet antakelsene om den helnorske ulvefamilien i Østfold.

 

http://www.smaalenene.no/nyheter/article4811586.ece

Link to comment
Share on other sites

Sverige må være et fælt land for jakthunder, 20 vådeskutte og 663 trafikk drepe i året, og tallene gjaldt bare et forsikringsselskap og har alle forsikring, neppe. Kan ikke være rart med jakthunder de har igjen der borte, HVIS man skal tro artikkelen, og med den balansert fremstillingen MÅ man jo det. Neppe.

Link to comment
Share on other sites

Nei, dette synes jeg ikke virker fornuftig. Tvert imot. Det ligner mer på manipulering av naturen. Egentlig er det ganske merkelig at en del av dem som er mest innbitte ulveforkjempere, ut fra et ideal om mest mulig urørt natur med ulven som en villmarksindikator, plutselig ikke har en eneste innvending når det blir aktuelt å forvalte rovdyr nesten på samme linje som tamdyr.

Link to comment
Share on other sites

Ja i motsenning til enkelt relativt uberørte, så har ulven direkte invirkning på jegere, friluftsfolk, hundeiere og en rekke andres liv i de berørte områdene, er man desperat kan det glefses litt til høyre og venstre. Overgriper og medløpere kan jo finne det ubehaglig.

Link to comment
Share on other sites

Sitat fra Wabakken i linken over:

"– Konflikten er mye større i media enn den er i virkeligheten. Media er veldig opptatt av å få tak i de som roper høyest og tydeligst, sier Wabakken, som mener at dette bidrar til å skru opp konfliktnivået"

 

I grunnen veldig godt sagt og beskriver situasjonen godt (i begge leire)

Link to comment
Share on other sites

Kom plutselig over noen bilder på Facebook...

Bildene av ulven er tatt 11. februar i Tistedal. Begynner å komme litt vel nærme bebyggelsen kanskje?

 

20053_326322267222_546412222_4605602_6801901_n.jpg

På bildet over og under går den visst langs en skolevei.

20053_326322287222_546412222_4605603_412011_n.jpg

20053_326322312222_546412222_4605606_135428_n.jpg

20053_326322317222_546412222_4605607_6530851_n.jpg

20053_326322322222_546412222_4605608_5594274_n.jpg

20053_326322402222_546412222_4605615_1519883_n.jpg

20053_326322412222_546412222_4605616_2193561_n.jpg

20053_326322417222_546412222_4605617_6618121_n.jpg

 

Link til albumet (må logge inn for å se): http://www.facebook.com/album.php?aid=184208&id=546412222

Ligger noen flere bilder der, pluss tekst.

 

Halden Arbeiderblad har også skrevet et stykke ser jeg: http://ha-halden.no/artikkel.asp?Artid=223530

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...