Jump to content

Skeptisk

Members
  • Posts

    94
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Skeptisk

  1. Jamten er stor på godt og vondt. Den grå er mindre på godt og vondt. Jaktlyst har de begge. Kjøper du valp etter jaktpremierte foreldre og gir den de muligheter den fortjener er det store sjanser for at du får ei høvelig elgbikkje. Det viktigste er at den får være i skogen og prøve seg. Innjaging og skogstilvenning er viktigst. Kontakt og dressur er en sak mellom eier og hund,uansett rase.
  2. Jakt & Friluft AS vet dette, hør med dem. Tror det er rundt 35 000,-
  3. Ok, hvis den da i tillegg ikke har syntetskjefte i treimitasjon er jeg sterkt i tvil om at dette dreier seg om en standard fabrikkmodell av Blaser R93. Det finnes imidlertid noen ulike tyske/østerriske/sveitsiske børsemakere som har laget stokker og egne varianter av vidunderet.
  4. Har den todelt skjefte men sideplater av tre er det en Luxus modell "Nur Holz". Låskassen er da enten svart eller blank Er den lik over men gravyre i tillegg rundt sideplaten (av tre) er det trolig en Grand Lux modell Holz Har den svart låskasse, hevarmkule i tre, gullfarget avtrekker og bolthode, og flutet løp er det en Attache.
  5. Dette er slett ingen fasit men litt på husken og litt fra katalogene. (R93 er etterhvert blitt ei salig blanding av modeller og betegnelser) Den første R93 som ble vist frem i katalog var så vidt jeg husker en Luxus (nur Holz) I 1996 var modellene Std, Prestige, Luxus (bla. Safari), Jagdmatch, UIT (match) og Grand Luxe i forskjellige utførelser, alle hadde treskjefter. I tillegg også Super luxus og Royal som var håndgraverte modeller i diverse utførelser. Attache og Offroad mener jeg å huske kom noe senere (1997?) I tillegg ble det samtidig laget noen for det amerikanske markedet som ble benevnet US+(modellnavn) eks. US std. Disse hadde rett stokk, ikke bayersk. I 2000 laget de i tillegg Exclusive og Super Exclusive som håndgraverte modeller. Her var også Offroad Timber (syntetstokk med treimitasjon) I 2004 var det de samme modeller men i tillegg Offroad Tracking, R93 SemiWeigt og Match.
  6. Gild og forseggjort børse dette, men som noen sier litt grovbygd. Snellert, fasettpolerte sidelåser og øvrige innvendige flater vitner om mange arbeidstimer. Vi snakker vel om produksjon sent på 70-tallet og tidlig 80-tall. Min er utrolig presis på første og andre skuddet med rifla. Siden begynner det å klatre, men det er vel helt naturlig for kombier med loddet pipe. Men avkjølt pipe og et minutt mellom hvert skudd er presisjonen meget bra. Gratulerer med ei fin børse det ikke er mange av.
  7. Det var innlegget sitt det. Takk, nå ble jeg sulten og inspirert:-)
  8. Du får forskjellige fjærer til avtrekket som kan byttes. Fjærene har forskjellig hardhetsgrad. Det er ingen tradisjonell justering på dette avtrekket. Hør med din forhandler.
  9. Skeptisk

    Gemsejakt

    Østerrike er vel de vanligste (og enkleste) alternativet. De fleste jaktreisebyrå selger jakt dit. Går nok fort drøye 20 000,- for opphold, jaktføring og trofeavgift.
  10. Dåhjorten finnes vill i brukbare bestander ihvertfall nord til ca. Örebro, mener jeg. Der er vel en forholdsvis grei bestand i sørlige/midtre og østlige deler av nabolandet. Skytes vel ca 20 000 stk i året. Har vel blitt satt ut fra hegn og diverse opp gjennom de siste hundreåra. Den sprer seg sakte pga. veldig et veldig flokkinnstinkt. Kan vel (sterkt overdrevet) nærmest gå fritt i parker uten å stryke der i fra selv om det ikke er gjerder . Minimal spredningsvilje på det dyret er meg blitt fortalt av en yrkesjeger jeg var på jakt hos. Hadde man først fått den inn på godset dro de aldri der ifra og glade var de selvsagt for det. Gode områder for jakt er feks Östergötland. Jaktområdene sammenfaller ofte med plasser hvor det finnes gris og gir slik sett fin kombinasjonsjakt. Jakta er utfordrene nettop pga det kan være mange dyr og mange øyne/ører/neser til å være farer. En fullskovel bukk er et prektig dyr. Mange gods i de nevte områder tilbyr jakt på den. Vil vel også være muligheter hos andre tilbydere. Et tips kan være å høre seg for der man kan jakte villsvin.
  11. Skal en få til bjønnbikkje må en ha tilgang på bjønn og dermed mye trening. Rasen på bikkja tror jeg i og for seg ikke er avgjørende, det er vel snarere viktigere at eieren er av rette rasen. Det kreves mye tid og ressurser for å få preget bikkja såpass at man kan kalle det bjønnbikkje.
  12. Zeiss er gjenstand for stadige diskusjoner om dagen og de har tydeligvis skaffet blest om sine "nye" produkter. Var mye bedre før når det var bare en Zeiss og den var best Dette innlegget er kanskje ikke så oppklarende om kvaliteten kontra andre kikkerter, men her er ihvertfall litt info den nye Duralyten og tankegangen bak. Dette er fra Zeiss sine egne folk og da får vi satse på de har nødvendig kunnskap og erfaring om saken. " target="_blank" target="_blank fra 1-ca 8 min.
  13. Hvis du vil skyte bjønn, så vil jeg anbefale å dra andre steder. Men vil du oppleve den nordiske bjørnejakta og med litt flaks få se en bamse, så er det fint med en Sverigetur. Når man deltar på slik jakt er man en del av et jaktlag og må forholde seg deretter. Det er ikke sikkert man engang har bjørnespor på markene de dagene man er der så forhåpningene for bjørnefall bør ikke være for store.
  14. Eies, Skottland kan vel stå som et eksempel på det du sier. Både eierstruktur og avskytningsmodeller ligger til rette for store trofeer, men gevirstørrelsen som blir produsert ligger på Norges-nivå.
  15. Nei, vi holder utsettingsdebatten til siden, ihvertfall en stund til... Genetikken på de skandinaviske ulvene later det til at det er forsket mye på, så man har vel oversikt over dette. Men det vil vel reise seg ei forvaltningspolitisk utfordring eller to når jakten er gjennomført og eventuellt nye dyr ikke kan utplasseres.
  16. Jo, slik har jeg forstått det også. En slik gen-utveksling skulle gjennomføres i etterkant av lovlig ulvejakt. Da fikk både forskerne og jegerne litt "morro". Nå viser det seg imidlertid, ifølge siste utg. av Jakt&Jägare at det er en viss skepsis fra dyreparkforeningen for å være med på dette. Man er redd konsekvensene til folkeopunionen hvis det går galt med de utsatte valpene, noe det visstnok er en reell fare for. Et annen finurlig sak i artikkelen er at genetikken på parkulvene må undersøkes nøye, da det det allerede er nært slektskap mellom ville ulver i Norden og parkulver. Blir underholdene dette etterhvert tror jeg...
  17. Skal bli interresant å følge utviklingen på dette. Fra den svenske leiren er det, så vidt jeg har forstått, blitt hevdet at en slik utsetting er en forutsetning for ulvejakten som er gjennomført de siste årene.
  18. Svar: Ja Skal man være litt mer konkret er nok våren den beste med tanke på beverens aktivitet og skytelys. Det blir korte dager og fort mørkt i oktober. På våren har jeg hatt like stort hell både morgen og kveld. Man må som regel opp ukristelig tidlig hvis man skal ta beveren på morgenbeitet. Fint å passe på når den er på tur inn fra beiting og skal inn mot hytta igjen. Her kan det gjerne dukke opp skuddmuligheter da den ofte går på land for å pusse seg litt. Personlig liker jeg å sitte med litt avstand til hytta, skyter ikke når den er like ved. Når du da sitter ved en stilleflytende elv og hører orrfugl, trane og svarttrost en tidlig bevermorgen i april.......da er jegerlivet brukbart.
  19. Vi snakker her om "Oh my God"-landet og der gjelder en hel egen moral. Youtube. com er forøvrig en gave til folket....
  20. Prisene på jakt i Danmark er ofte svært presset, så å oppleve rimelig og god jakt der tror jeg er vanskelig. Mange jegere og lite jakterreng. Mange danske jegere betrakter Sverige og Polen som "sine" jaktland og det har vel sin årsak. Jeg ville i såfall tatt direkte kontakt med noen danske gods og undersøkt om det var mulig å komme ned å skyte noen avskytningsbukker. I og for seg ikke relevant i forhold til ditt spørsmål, men den billigste bukkejakta får du nok her hjemme på berget. Sverige er også en greit alternativ med stor tilgang på rådyr.
  21. Derfor er det viktig å ta seg god tid når man er på nye plasser. Sitt, sitt og atter sitt. Slik sett er det mye behageligere for far med valp på våren , lykke til fremover!
  22. Lysten til å følge elgspor kommer tidsnok hvis valpen får muligheter til det. Valpen din er nok i en slik alder at alle lukter er interessante. Viktigste er å være ute og snuse i starten. Elgmøkk, mus og annet snask er selvfølgelig interessant og skal være det i denne alderen. Elgspor i mye snø blir litt "isolerte" og er ikke så enkle å følge for en udreven hund. Sporstrengen er nok litt enklere å følge for en valp ved mindre snømengder. Kan også trene sporing den litt ved å dra en elgfot 10-20 meter for senere å spore på den. Gjerne en skank i enden av sporet (gjemmes litt) Her kan man også kombinere med blod. Gå ikke for fort frem i starten. Skal være lett og morro for hunden, hvis ikke går den lei. Jeg trener blod og ferskspor paralellt hele tiden.
  23. Hvis det i det hele tatt er rein
  24. 15 grams Oryx slutta jeg å bruke etter et par-tre skutte elger. Ikke fordi den ikke gjorde jobben, men fordi jeg personlig liker gjennomskudd. Ser ut som mine erfaringer på det stemmer bra overens med andre brukere. Det blir egentlig opp til deg selv hva du ønsker. Effekten er det ingen ting å si på etter min mening. Oryx 15 gram var vel også tatt frem av Norma den gangen for å dekke 9,3x57 som er mye brukt i Sverige. Hadde det vært en ren 9,3x62 kule ville jeg tippet at den hadde kommet i 18,5 gram fra starten av.
×
×
  • Create New...