Jump to content

Østerdøl

Members
  • Posts

    310
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Østerdøl

  1. Og akkurat nå er det jo krise på den øya. Ikke fordi "balansen" elg/ulv er skjev, men fordi ulven har eksistert der i noen tiår nå uten påfyll av nye gener. Dette beviser for meg hvor viktig det er at noen av streifulvene faktisk får gjort det den skal, nemlig å fornye våre eksisterende revir.
  2. Hegn er dødfødt, det har vi allerede i Kristiandsand, Langedrag og Polar Zoo. Da kan vi la være. Ellers finnes det nok forskningsmateriale på ulvens predasjon av elg. Som Høggern nevner, så finner du den på hjemmesiden til Skandulv.. Ser at mye av de siste sidene har dreid seg om erstatning for manglende elg..? Ja, det er kanskje riktig, men fy pokker å dette skurrer litt i øra når samme grunneiere også vil ha erstatning for beiteskader forårsaket av elg...?
  3. Hvor..? Tenker du på de angivelige 3 dyrene i Forelhogna..? De ble vel observert i oktober..? Og observanten kunne meddele at det var et voksent dyr og 2 valper... Godt gjort på noen hundre meters avstand.... Meg bekjent så er valpene av lik størrelse som voksne på denne tiden av året. Og, skulle denne observasjonen være korrekt så snakker vi revir..? De er ikke observert siden, og min kontakt har konkludert med hunder... Hvor er det ellers observert ulv i villreinområder?
  4. Det er jo faktisk ikke slik at de kan bestemme selv hva de skal bruke tid på.. En annen ting er jo at fjellreven har da jaggu fått nok hjelp gjennom åra. Skulle faktisk ikke forundre meg om den har kostet mer enn ulveforskinga i Norge. Fjellreven døde ut av seg selv, ulven var det vi som klarte å utrydde. Nå er det visst igjen påvist rekordyngling av fjellrev, og bestanden er vel på en 2-300 dyr. Det paradokse er at den holdes kunstig i live med foring.. Mye fordi den mangler åtsler kanskje..?
  5. Tror ingen ønsker 500 ulv i Norge... Ikke engang Wabakken.. En Rapport Skandulv publiserte juni 2013 konkluderer med at ca 300 dyr totalt i Sverige / Norge er nok til å opprettholde en sunn stamme, hvis en viss innvandring fra Finland / Russland fortsetter. Det er vel omtrent der vi kommer til å havne...
  6. Selvfølgelig så er det nok ingen av nevnte organisasjoner som går ut og støtter jakt på ulv, i alle fall ikke enda. Men det er flere som har unnlatt å sende klage på lisensjakt. Å sabotere jakt er vel ikke vanlig? At de er på stedet og observerer kan nok hende, men aktiv sabotasje har jeg ikke hørt mye om.. Streifdyr er ungdyr som plutselig dukker opp på steder hvor det ikke skal være ulv.. Av 14 skutte ulver i 2013 så var vel 13 DNA testet til å være svenske ungdyr. Sist gang jeg hørte Wabakken (Østmarka) så forklarte han at ulven er slik skrudd sammen at utvandrende ulver fra Sverige vandrer vestover, noen få nordover. Utvandrende ulver fra Norge går østover, noen få sørover. Dette gjør at innavlingen minimaliseres. Derfor mente Wabakken også at det var synd hvis alt det friske blodet skulle skytes vekk. Skandulv kan si dette fordi de har DNA av hver eneste flokk i Skandinavia. Ulver klarer seg brukbart noen få tiår før genetikken tar knekken på de. Isle Royal er et levende eksempel på det..
  7. Tror hele prosjektet med å sette ut dyreparkulver er skrinlagt. Dette også fordi genetikken har blitt tilført mer friskt blod enn forventet de to siste årene. Ser for øvrig at ARR,BFR,FVR osv.osv.. tillegges meninger de slett ikke har. Det er ingen av disse som er for et ukontrollert "frislipp" av ulv. Det eneste disse står for er at vi skal ha en levedyktig stamme. I allefall er det slik jeg har forstått disse gruppene. At det protesteres mot jakt, er som regel på det grunnlaget at det er streifdyr. Og ingen steder står det at streifdyr ikke kan aksepteres utenfor sonen. Disse streifdyrene er viktige for ulvestammen, da det er de som tilfører nytt friskt blod.
  8. Jeg vet at du faktisk er inne på noe vesentlig Bluto.. Sist jeg hørte Wabakken snakke om dette problemet ulv/hund, så sa han at det er 3 utganger på en konfrontasjon. Død, lek, eller bare overse hverandre. Det var absolutt ikke gitt at en konfrontasjon endte i død. Derfor måtte det blitt uhyre interessant å finne ut av hva som skjer i situasjoner hvor døden unngås.. Tispe møter tispe?, hann mot hann? tispe mot hann?, vica versa... Streifulv?, revirulv?.. Type hund, når på året..osv.osv..
  9. Det er utrolig å se så mye "dritprat" om forskere på ulv. Wabakken får vel sin lønn fra høyskolen, og er vel ansatt som "lærer". Han kan ikke bestemme hva som skal forskes på, han kan ikke bestemme hvilke ulver som skal merkes osv. Så vidt jeg vet så får han avslag på bortimot 90% av det han kunne tenke seg penger til å undersøke. Og hvor stort er altså problemet? Jo, 7 hunder blir i gjennomsnitt drept av ulv hvert år... 7 hunder av 350 - 400 000 stk. Kanskje en ide å forske på hvordan unngå at bikkjer blir påkjørt i stedet.... Er faktisk flere som dør av hoggormbitt i løpet av året, og det får dere pokker ikke gjort noe med..
  10. Tror ikke du skal undervurdere dette spørsmålet Krone. For meg er det en berikelse, og for veldig mange av mine bekjente som bruker Østmarka er den også en berikelse. Siste turen jeg hadde i marka så traff jeg i hvert fall 15 stykker med løs hund. De aller fleste hadde nogenlunde kontroll, unntaket var en som hadde bikkja 500 meter foran seg.. Sjøl går jeg alltid med sporline hvis jeg er i områder med ulv. Av de jeg snakket med så var ingen hysterisk negativ til ulv, et par var skeptisk, men langt de fleste syntes det var spennende... Harejakt med løshund pågikk denne dagen, samt skogsfugljakt med hund.
  11. Kiwi har rett i at det er streifdyrene som stort sett forvolder skade, og de kommer fra Sverige. Noen streifdyr må få lov til å leve, av den enkle grunn at det er kun de som kan forhindre innavl. Det er jo akkurat det samme som skjer overalt i dyreverden, stammene får friskt blod av dyr som trekker. Hjorteviltstammen i Østmarka vil helt klart bli mindre, og det får bli et definisjonsspørsmål om den kommer ned på et nivå som kanskje er naturlig..? Vi må ikke glemme at selv om Norge har ulv øst for Glomma i Hedmark, så er det faktisk fortsatt verdens tetteste elgstamme der..
  12. Hvis en elg sparker i hjel en hund.... Skal vi da knerte all elgen..?
  13. Biter meg merke i et par utsagn her som jeg mener fortjener en kommentar... Det snakkes om store mengder rovdyr, ja så store at de kan komme ut av kontroll..? Det er jo vås fra ende til annet. Vi har ca 1000 rovdyr i dette landet, fordelt på ulv, jerv, bjørn og gaupe. Stammene vil aldri bli større, forvaltningen sørger for det. Det vil f.eks aldri bli mer enn 3 ynglende ulveflokker, på et meget begrenset område. Bjørn, jerv og gaupe er underlagt bestandsmål hvor vekst ikke tillates. Og å tro at ulven baserer sitt revir på sau er sprøyt. Mattilgang på vinter er det som er avgjørende for en etablering av ulv.
  14. Artikkelen ble publisert 26 feb. 2008. Etterforskningen etterpå avdekket at det var jegerens egen hund som hadde hoppet på han...
  15. Hvis hundeloven tolkes på så mange forskjellige måter, ja da må det være noe feil med loven... Da må selve loven revideres slik at det ikke blir rom for feiltolkinger... Ellers har jeg tolket loven slik som Vingemutteren...
  16. Tja... Se og analyser denne..http://tv.nrk.no/serie/ut-i-naturen/prn ... 04-10-2005
  17. Sekstakkeren min har enda ikke felt horna.. Er det noen grønnsaker dyra ikke spiser? Jeg bruker eple, potet, gulerøtter, salat og mye brød.
  18. Disse dokumentene antyder noe annet, det er nok sannsynlig at det finnes en god del dyrepark ulver i norsk og svensk natur allerede. http://www.jagareforbundet.se/dalarna/tunabygden/rovvilt/blandat%20varg%202008%20januari.pdf http://www.vargfakta.se/wp-content/uploads/2011/08/rapport-fran-projekt-varg_snf-juni1976.pdf Det er jo merkelig da at ingen hever dusøren...?
  19. Som en jeger som har lagt børsa på hylla, så spør jeg: Er reven et problem? Hører ikke reven til i vår fauna som alle andre arter? http://www.ostlendingen.no/nyheter/nord ... -1.7120615 Er det slik at vi må arrangere jaktkurs for å få has på denne "morderen" ? Jeg spør fordi jeg nå har observert 3 forskjellige utlegg av elgkadavre i østerdalen. Ingen av disse er besøkt av rev på lang tid. Kun skjære, kråke, ravn og skrike har besøkt disse kadavrene. Da er min soleklare konklusjon at det faktisk er manko på rev i disse områdene. Jeg har heller ikke observert spor etter rev i umiddelbar nærhet. Dette har vedvart i de siste 5-6 år, og i følge min logikk er dette helt feil. Jeg vet at det blir jaktet hardt på rev i Stor Elvdal.... kanskje for hardt..?
  20. kopi fra Wikipedia. Til tross for at ingen hadde sett ørnen fly avgårde med jenta, har mange vært overbevist om at historien er sann. Samtidig har det blitt sådd tvil til hendelsen fra mange hold. Ornitologer benekter at en ørn kan løfte 19 kg, og selv om det senere blitt hevdet at veiingen var feil og at Svanhild sannsynlig ikke var tyngre en 10 – 12 kg da hun forsvant[1], er også dette langt over de 2-3 kilo som en voksen havørn kan bære[2]. Flere kritikere mener at terrenget rundt funnstedet er lettfremkommelig og slettes ikke er utilgjengelig for småbarn. Det er dermed stor sannsynlighet for at Svanhild kan ha gått strekningen på egenhånd. Norsk Ornitologisk Forening hevder at historien i dag kun tjener til å skape ugrunnet frykt blant barn og småbarnsforeldre, og som definitivt er med på å bryte ned muligheten for den opplevelsesglede møtet med havørnen i en levende kystnatur representerer[2]. Boken «Ørnerovet på Leka», som ble gitt ut av Damm forlag i 2006, fikk skarp kritikk både fra Norsk Ornitologisk forening og Foreningen Våre Rovdyr som fremstilte boken som rene skremselsreportasjen.[3] I enkelte kilder skrives det at Svanhild Hardtvigsen gjennom hele livet hevdet at historien var sann [4]. Imidlertid presiserte hun som 30-åring at hun ikke husket noe av det som skjedde[2]. For meg er det ubegripelig at jenta var uskadd hvis dette skulle skjedd. Hun burde hatt dype sår etter klørne.
  21. Et kjapt google søk gir deg svar. Dette er er av noe eldre dato http://www.alpha-gruppen.com/hybrid.htm Det er vel kanskje på sin plass å fortelle resten av historien også.....??
  22. Dette er rart...? De fleste jegere godtar en hund som blir tråkka ihjel av elg, kjørt ihjel av bil, slått av bjønn, skutt av andre jegere..... etc, etc... Men en som blir tatt av ulv..? Nei, det er fy, fy..... Skjønner ikke logikken her jeg.... Det dette forteller meg er at ulvens drap av hunder ikke er problemet. Problemet for jegeren er ulvens konkurranse mot det jaktbare viltet....
  23. Golden retriver topper listen over de rasene som gjør mest skade mot mennesker. Ellers går det veldig fint å ha småhundraser avlet for jakt som familiehunder. En dachs kan fint være familiehund uten å brukes på jakt, så sant den blir aktivert på andre måter.
  24. Synes innlegget til Medica82 er fullt relevant. Og at noen er "sjokkerte" over en ungulv på vandring på Jømna er like uforståelig.... Videre at atter andre hevder at vi ikke har nok villmark til å huse noen få ulver..!! Hva da med gaupe og bjørn, og jerv..? De er i utgangspunktet like avhengige av villmark som ulven.. Og andre land klarer fint å huse ulv med vesentlig mindre villmark enn gamle mor Norge..
×
×
  • Create New...