Jump to content

Jamthunden

Members
  • Posts

    95
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Jamthunden

  1. Takk for svar. Utrolig artig at den vesten ser ut til å virke! Tror helt klart at slikt kan ha en oppdragende effekt på ulve jævelskapet. De er jo relativt lærenemme og tilpasningsdyktige så det er nok ikke mange forsøkene som skal til før de tenker seg om. Det vil jo også sannsynligvis overføres til valpene også.
  2. Ja, med utsatte forposter. Går ut fra at du ikke mener som båndhund på snikjakt? Da tror jeg en må trene de på det fra valp. Lett for å lage lyd og mase for mye i båndet hvis de er vant til å drive.
  3. Nå er det mulig jeg mister poenget her også... Hvordan kan utalelsen at du ikke hørte en eneste los underbygge at nå er det sikkert??? Det er jo tvert om merkelig spør du meg. Midt i den beste tiden og ingen los. Ergo er det enten ikke hare der, altså ingen los. (Som egentlig var mitt hoved spørsmål) Eller så er det andre grunner at folk ikke slipper. Feks kan dette være pga ulv uten at jeg vet noe om det, derfor spørsmålet her. Det er vel ikke alle steder i Halden det er ansett som veldig trygt heller? Jeg velger i alle fall å ikke slippe bevist innenfor bekreftede revir. Hvis en ser på ulverevirene i Sverige og Norge så er nok Trysil i en særstilling. Det er revir i vest og en haug i øst på svensk side. Leste i etterkant at Trysil kommune selv har misstanke om 3 revir, selv om det er bare et som er påvist helt sikkert med valping hvert år. Slengere (altså uten revir) er det nok stort sett over hele landet, det går jo stort sett bra selv om det har vært enkelte unntak, feks utenfor Oslo for et par år siden. Jeg har ingen problem med å slippe der det muligens kan være streif dyr, det må jeg eller så må jeg flytte, siden jeg bor i Østfold. Her er jeg dog lokal kjent og vet hvor revirene er. En annen ting, uten å være frekk, når en spør her på et forum så er jo håpet at en får svar fra lokal kjente eller andre som har litt fakta om forholdene. (Tro kan en gjøre i kirken! )
  4. Hm, er det så ille? Har prøvd å søke litt. Fant en artikkel med hund som var drept, da i selve Slettås reviret. På spor registreringene (vilt registrering) så er det nærmest aldri ulvespor. Men, det kan være at ingen slipper hund lenger eller at jeg ikke finner korrekt info ved søk. (Det er jo derfor jeg spør her! )
  5. Hei, Noen som har slippet harehund i Trysil i år? Evt observert harer? Jeg lurer da jeg skal til Trysil for første gang på hare jakt i høst. Fikk beskjed om ulve revir vest for Trysil elva, eller så var det ikke kjente revir. Streifdyr må vel en regne med her uansett?
  6. Alt skutt i Tikka T3, 50 cm løp og A-Tec demper. 320 grs Woodleigh RN, Norma Hylse, Fed LR 210, 58 grs N-150, 685 m/sek, 15-20 mm samling. Rundt max ladning i mitt våpen, målt mot fabrikk amo. Ingen som helst trykktegn. 250 grs Nosler Accubond, Norma hylse, Fed LR 210, 61 grs N-150, 780 m/sek, 20-25 mm samling. Rett i underkant av max i mitt våpen. (Går ca 2-3 cm høyere i rett linje i forhold til 320 grs WL) 270 grs Speer, Norma hylse, Fed LR 210, 57 grs N-150, 660 m/sek, 15 mm samling, meget svakt ladet, men soter ikke. (Går ca 2-3 cm under 320 grs WL) Dette er en svært snill og billig treningspatron som brukes for innskyting og prøve. Da er WL ferdig skutt inn med noe overslag på 100 m, og NAB med enda litt overslag for de lange holdene!
  7. Ser at det IKKE blir los indikator i Skandinavia...
  8. Noen som har erfaring med disse? Holder det med å bytte bare magasin eller må hele underbeslag byttes? http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs/annonse?finnkode=26711067
  9. Jeg vil anbefalle deg svenske linjer. Ikke fordi de nødvendigvis er bedre en våre, men der kan du sjekke prøveresultater både til foreldre, besteforeldre, søskenkull, tidligere kull etc. Det vil gi et godt bilde av vilke linjer du skal kjøpe. Dette er ganske nyttig. Jeg har sett et par merkelige anbefallinger her i Norge. Som det kun var flaks og bekjentskap som gjorde at det ble oppdaget både muligens arvbar sykdom og graverende feil på prøver. Vet også om linjer som har blitt utelukket på tvers av fagelig anbefalling. Når det gjelde rasevalg støtter jeg deg 100%!! Selvfølgelig så finnes det flotte hunder innenfor alle raser, men som nevnt tidligere i tråden er det få som kan tukte finnen. Man skal ikke henge seg opp i enkelt individer, men bredden. Se, på alle store mesterskap i Norge, Sverige og Finland. Finnen dominerer. Det er også i all hovedsak utrolig milde og greie hunder. Men, de har en ubendelig jaktlyst, så dressuren bør være på plass! To gode steder kan feks være: http://www.kilbacken.com/ eller http://www.solstrimman.se
  10. Hei! Har en slik selv til min laika. Har vært i Sverige ei uke på jakt nå, så jeg har fått testa den litt. Som de fleste som har sjekka ut litt om disse, så har de i hovedsak 2 funksjoner. 1.) Losindikator: Du ringer opp hunden for å høre om den loser. Når du legger på så skal du først få en sms der det står at peileren søker etter gps-posisjon + batterikapasitet og hastighet. Noen sekunder senere får du en sms med gps-posisjonen. 2.)GPS-posisjon: Funker som punkt 1. men istedet for å ringe opp hunden så sender du en sms som inneholder et passord og en kode. Jeg testa ut her hjemme før jeg dro til sverige, og alt funka som det skulle. Når jeg kom til sverige så funka alt bortsett fra at jeg ikke fikk tilsendt den siste sms`en med gps-posisjonen. Etter første økta den 3. dagen Hadde veska til peileren falt av hunden. I og med at funksjonen med gps-posisjon ikke funka, trodde jeg at peilen var tapt. Gjorde likevell et forsøk, og utrolig nok funka det nå. Plotta inn koordinatene på astroen og dro for å lete. Da jeg ankom posisjonen, ringte jeg opp losindikatoren og ropte og gaula, men hørte ingen ting i telefonen. Etter at jeg la på fikk jeg en ny sms med gps-posisjon, men denne gangen 3-400 meter lenger bort. Sendte nye sms`er flere ganger for å få tilsendt posisjon, men fikk aldrig samme posisjon 2 ganger. Likevell var de fleste innen et område på ca 150x150m. Tok fram sporloggen til hunden på Astroen og finkjemma sporet. Etter mye leting fant jeg den til slutt. Så etter en ukes testing ser jeg at den helt klart trenger noen forbedringer. 1.) Funksjonen med gps-posisjon må funke fra første stund. 2.) Gps-posisjonens nøyaktighet holder ikke mål i det hele tatt. 3-400 metter holder i massevis for å få dekning på Astroen, men ikke hvis hunden mister peilen. 3.) Sømmene til peilens veske som følger med er alt for dårlig. Etter at peilen min falt av sjekka vi veska til en kompis som har samme type peil, også der begynte sømmene å rakne. 4.) Veska er svart. Den bør så absolutt være signalfarget. Rød er et minimum. Min oppsumering til nå er at Track & Bark peilen ikke holder mål. Men hvis de 4 punktene over blir utbedret, så er det et perfekt tilbehør til Astroen. De krever også ganske så god gsm dekning. Var en uke i Jamtland nå, kunne sende sms mellom vanlig tlf, men ikke på B&T dingsen... Det var veldig skuffende da det ofte er nettop slike steder en ønsker å bruke dem.
  11. Tror nok du kan ha et viktig poeng Truls. Har også inntrykk av at hovedgruppen med finske støver eiere er prøve folk som ikke nøler med å avhende individer som ikke slår til. Det har til og med blitt hevdet at til prøver bruker du finskestøver og til jakta bruker du dunker'n! Det blir jo å balansere på en knivegg med så stor jaktlyst som finnen har. Med det mener jeg at lykkes du (selv om mesteparten sitter i genene) med tapsarbeidet og kontakt har du en hund som jager som en gud, men fy f hvor slitsomt det er med en jaktidiot av finskestøver. En kammerat av meg hadde en finskstøver som i voksen alder ble mer og mer revehund til tross for store anstrengelser for å forhindre dette. Ho var fullstendig jaktgal også. Så oftere og oftere så du på peilen at det streket ut km etter km og da viste du at denne dagen var gått... Men, etter som årene har gått med flere hunder har jeg gradvis kommet frem til at individet er mer viktig enn rase selv om visse rasetrekk er der.
  12. Jeg kjøpte med støver i fjor, den er 16 mnd nå. Har egentlig "Alltid" sagt at jeg har lyst på norsk harehund, særlig dunker. Men, det ble til slutt Finske støver kjøpt i Nord Sverige... Hvorfor valgte jeg ikke Norsk? Det som ble utslagsgivende for meg er Svenske støver data. I Sverige kan du spore alt! Løshet, omjag, hvilke forhold på 0 premie etc. Videre er det 50% finske linjer. En kan være ganske trygg på resultatene derifra, bla kan det jo nevnes at det er 2 dommere på prøvene, blir ikke så lett med "kompis dømming" da. Etter å ha observert 2 valpe kjøp prosseser her hjemme gjennom avlsråd med tydelig dårlige anbefallinger (Kammerater) var det kun flaks og omfattene research som avslørte både omjag og løshet bare en linje bak. Slike ting er vanskelig å få verifisert hvis du ikke har god kjennskap til miljøet og personene her i Norge... Eneste jeg ikke liker med svenske prøveregler er at du kan få jch på rev. En gris kan jo jage rev! Videre så er jo finskestøveren en meget hardfør hundmed sterke poter og et mildt og medgjørlig lynne. Kan ikke bli så galt da. Nå er det ikke sikkert dette er utslagsgivende for alle, men for meg er linjer ekstremt viktig ved valpekjøp og det har i alle fall frem til nå ikke vært så lett å verifisere i Norge. Tror det hadde gagnet de norske rasen hvis vi hadde mere åpenhet i hundemiljøene.
  13. Jeg hadde en Sabatti i 20/76 og 7x57R i over 10 år. Vet ikke om jeg var uheldig med mitt eksemplar, men det var litt mye avvik på mitt kikkertsikte for hagl skyting når den var skutt imm med rifla på 100m. Det var loddet løp og den var skutt inn med 160 grs Speer GS kule (Hjemmeladning). Kikkertsiktet var en burris Signature 1,5-6x28 satt på 11 mm skinne. Faktisk var avviket så mye at jeg kompenserte for det, 20-30 cm ut av senter på 30 m. I dag har jeg en gammel drilling 12/70 og 7x57R, der er dette ikke et problem.
  14. For å svare på det trådstarter spør om. Kal 20 til rådyr er en god kombinasjon. Jeg har skutt minst 30-40 rådyr med kal 20. Lengste holdet var (dårlig dømmekraft i situasjonen) nærmere 40 m... Til å begynne med brukte jeg konsekvent 20/76 på rådyr og rev, men så leste jeg en gammel artikkel fra Jørund Lien som påpekte at mye hagl er fint for tette skuddbilder, men det er ikke et tema på det største dyret vi jakter med hagle. Den tanken kjøpte jeg og mesteparten av dyrene er skutt med 20/70 og 28 gram. En bør være klar over at treffer du med feks 7-10 haggel i overgang hals/bog detter dyret hvis inntrengningen er god nok. Dermed bør man ha fokus på hastighet etter mitt syn og ikke maksimal med hagl. Har kronografert slike semi mag patroner med hastighet helt nede i 340 m/sek. Rotweil i 20/70 hadde rundt 400 m/sek. Når det gjelder alternative hagl har jeg ikke data. Så min erfaring er å treffe godt på dyret med god hastighet på hagl. Det spiller ingen rolle om det er 10 eller 40 hagl, det er dødt uansett... Å strekke holdet pga inkompetanse eller basert på et eller flere heldig tilfeller vil før eller siden føre til kjedelige situasjoner. Jeg synes at maks hold bør være 25 m, da kan du bomme med noen meter og alikevell klare deg. Jeg har selv gått flere ettersøk etter idiotskyting på lange hold med buck shot eller overdreven tro på at masse gram i patronen berger situasjonen. Jeg husker ikke detalj nå, men hvis en ser hvor mye hastighet et hagl har mistet på feks 40 m, så kjønner en hvor det ikke hjelper uansett hvor gram det er i patronen...
  15. Litt OT, det er riktig at grunneier må gi tillatelse for trening av hund. Alikevell er det greit å vite at det IKKE er straff for samme. Så folkelig tolket juss tilsier jo da at retten til grunneier er verdiløs siden det ikke finnes sanksjoner. En annen ting er jo selvfølgelig at hvis grunneier blir så forbannet at han skyter hunden så har jo ikke akkuratt hunden så høyt rettsvern heller. (I praksis når vi ser på konsekvensene for tidligere hendelser).
  16. Jeg har opplevd 2 hunder (dachs og jamthund) som jeg rett og slett aldri fikk avklart rang innbyrdes til tross for mye jobb med problemet. Det var to han hunder og det skal jo i teorien være litt enklere enn to tisper som er skarpe... Det som jeg endte opp med var at de overhodet ikke vurderte å prøve seg når jeg var i nærheten, men at det smalt når de var alene eller med kona. Så det er nok ikke alltid så enkelt med to. Min erfaring er også generelt at hunder som stadig sloss og holder på, generelt blir mer og mer aggressive. En annen ting er at ting de opplever i ung alder kan bli negativ ballast hele livet. For mange år siden hadde jeg en dachs som ble angrepet som valp og den andre sluttet ikke å bite selv om han underkastet seg. Du kan trygt si at i resten av han's liv var aldri underkastelse et teama igjen... Så mitt råd er å prøve innefor rimelighetens grense å ordne opp i dette, hvis det ikke går så ha de adskilt resten av livet eller omplasere en av dem. Men det er kanskje ikke det rådet du ønsker.
  17. Ok, da prøver jeg 458 win ladninger. Jeg har blitt fortalt at selv om Lott er laget for å kunne skyte 458 win bør en ikke gjøre det mer en som en nødløsning...
  18. Har noen tips om ladninger med 300 grs kule? Har ikke raskere krutt en N-135 og med 88 grs i Hornady hylser er ladningen komprimert. Kan heller ikke finne noe på robsoft eller i ladebøker. Har lurt litt på å prøve noen 458 win ladninger men er usikker på om det blir for svakt... (Så før jeg kjøper noe nytt krutt og må forske selv er det jo greit om noen har erfaring! ) Ser også at det er oppgitt noe data (458 w) med pisltolkrutt, må vi da fylle opp hylsa med noe eller går det greit uten?
  19. Fant ut av det nå. Takk for hjelp!!
  20. ok, skal prøve litt videre. Da tolker jeg det slik at bulk skal det ikke være, men at hylsehalsen skal ha en større diameter der kula er kontra resten av hylsa?
  21. Takk for raskt svar. Jeg får kamret i børse uten problem, men har ikke prøvd å skyte da jeg lader nå. Det er en ombygd Brno 602. Jeg har prøvd både helpresset brukt og ny hylse. Skal prøve å presse litt mindre. Men den ekspander die'en har jeg også, men vet ikke helt bruksområdet. Skal den brukes uansett? Er det nettopp for å unngå de problemene jeg spurte om?
  22. Hei. Har ladet mye med "standard" kaliber før, men prøver nå for første gang med Lott'en. Når jeg setter i kula så utvider hylse halsen seg tydelig og det blir et slags søkk under bunn av kule... Er dette normalt på dette kaliberet? Aktuell kule er 450 grs TSX, men har sjekket diameter mot 500 grs Woodleigh, den er lik.
  23. Da er i sa fal 6 av 10 etter premierte... Det som nok mange ikke tenker på er at det gjelder å optimalisere mulighetene, det er nok ikke i alle hjem hvor det er ok å fjerne en hund og et familie medlem hvis den ikke fungerer. Da blir du drassende med ubrukelig hund i en stor del av livet ditt. Nå gir jo ikke flotte stamtavler en garanti, men det er jo opplagt at hvis ledd etter ledd jager bra øker muligheten for å få en brukbar hund.
  24. Begge hundene jeg har nå er kjøpt i Sverige, nettopp pga full sporbarhet.
  25. Det blir stadig henvist til retten har vurdert... Retten har IKKE vurdert noe som helst. POLITIET har henlagt saken pga bevisets stilling. Dvs at de ikke anser det sannsynlig med evt domfellse i en rettsak. Om bonden har brukt bly eller transportert våpen uriktig etc har ikke noe med saken å gjøre. Det er også rimelig å tro at politi juristen faktisk har satt seg inn i saken på bakgrunn av medieomtale og ikke minst div forbund som sannsynlig vil bidra økonomisk i evt rettsak. Nå er det ikke slutt med dette vil tru, hennlegelse kan påklages og ikke minst kan det jo bli erstanings søksmål. Her er kravene tilbevisførsel betydelig lettere. Kan feks refere til Tengs saken, hvor søskenbarnet ble frikjent i retten, men måtte betale erstatning... Jeg håper inderlig at dette blir fulgt opp av almenn preventiv hensyn. Jeg var ikke der og kan uttale meg med sikkerhet, men har ikke en god mage følelse av det bonden gjorde. Videre så jakter jeg selv med løse hunder, Jamthund og Finskestøver, så det er viktig for meg at avlivning skal være absolutt siste utvei!
×
×
  • Create New...