motordude Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 Snodig spørsmål dette her, men hvordan smaker tiur? Grunnen til at jeg spør er at jeg ikke ønsker å skyte noe jeg ikke kommer til å ete. Jeg spiste rype for noen år siden, og den hadde ikke hengt, så den smakte pyton. Er tiur i samme gata smaksmessig? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
t-erwibe Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 tiuren e etter min mening mye mildere i smaken, rett å slett en fest middag Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MorganKane Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 (edited) Tiur er fantastisk.. rype er fantastisk.. som en tommelfinger regel, så er alt du kan legge ned i skog og fjell fortreffelig på smak servert på riktig måte De blir ikke fòret opp kun for å vokse så kjapt som mulig slik som frysediskens alternativer, det merkes når man kan klappe seg mett på magen etter halvparten så mye kjøtt. (Vil anta tiur under tiurleiken er någet drøy i smaken, men det er jo ikke en tid av året med kruttrøyk i lufta uansett) Edited June 25, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FMH Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 Jeg er ingen gourmet kokk så skal ikke komme med oppskrifter. Det ligger det forresten noen oppskrifter her i matkammeret..... MEN....skal være kort: Tiur smaker veldig bra!!! Burde absolutt prøves!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 Tiur - og røy for den del - er nydelig mat. Bedre enn rype syns nå jeg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mS Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 [...] Tiur smaker veldig bra!!! Burde absolutt prøves!! Selvfølgelig forutsatt at man er i stand til å sette pris på nye smaker. Er 'grandis med ketchup' det eneste man synes er 'skikkelig godt' og man gjerne peller av paprikaen også. Da er det nok best å la pippippene være i fred. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hoffvoff Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 Tiur har en utpreget viltsmak. En del (inkl. meg selv) synes det er helt nydelig, mens en del synes den blir litt vel kraftig. Smaken er ikke helt ulik rype, så hvis du ikke liker rype er vel risken stor for at du heller ikke vil like tiur. . Jeg spiste rype for noen år siden, og den hadde ikke hengt, så den smakte pyton. At rypa ikke har hengt gjør antakelig ikke så stor forskjell på smaken, i tilfelle blir smaken kraftigere ved henging. Den vil derimot bli (enda) mørere ved henging. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skaubjønn Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 Du må få noen som kan det til å lage både tiur og rype, så skal du se det smaker godt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonnyvang Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 Angående rype så prøvde jeg å steike slik som brimien gjør her: http://dinmat.adressa.no/Finn-oppskrift ... 5-Vianvang Ingen krydder, bare meierismør. Var veldig godt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malle Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 Du skal ikke spise tiuren før den er skutt ! Jo da, tiur er god mat, men røya er best! Personlig synes jeg at storfugl smaker best hvis de henger litt kortere enn de anbefalte 40 døgngrader. Det finnes en bok som heter "Det smaker av fugl" (http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=107582). Mange fine oppskrifter som jeg har brukt med hell. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
General Custer Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 men røya er best! Tatt ut av sammenheng Ellers er jeg enig så lenge det er snakk om voksen fugl. Tiur er en høydare både og spise å jakte, og ikke minst tilberede, tenker Sako 3006 har ei god oppskrift Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerognal Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 Tiur er noe dritt egentlig. Bare å sende de til meg så skal eg destruere de forsvarlig.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeger93 Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 Tiur er, i følge meg, vanvittig god mat. Noe av det beste viltkjøttet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 Mora te en kamerat er oppfostra på "tiursuppe", som iflg. henne smaker som lunkent myrvann. Hehe. Tiur'n er ekstremt god synes jeg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M67 Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 mens en del synes den blir litt vel kraftig Det er jo ikke alle som er like glade i viltsmak, Tiur/storfugl kan smake alt fra nokså mildt til "som å spise granbar", særlig utpå ettervinteren kan de bli nokså ramme i smaken, grensende mot "ikke godt". De er definitivt best om høsten, da er de noe av det beste som fins. Så lenge siden jeg spiste tiur nå at nesten er på gråten bare av å tenke på det K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tulling Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 Nei fysj, det kan man jo ikke spise, men skulle du komme til å skyte en så kan jeg helt vederlagsfritt ta i mot den til destruksjon. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G.Larson Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 (edited) særlig utpå ettervinteren kan de bli nokså ramme i smaken, grensende mot "ikke godt". Tiur felt på ettervinteren har nok en bismak ja. Iom jakta på tiur er ferdig til jul og ikke på ettervinteren. Edited June 25, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ranger Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 Tiur! Er det godt? - Er paven katolikk? Det er knallgodt, kan du vel skjønne! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guttapåskauen Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 Jeg vil driste meg til et litt flåsete utsagn: Jeg jakter rype fordi jeg elsker rypekjøtt og jeg jakter skogsfugl fordi jeg elsker skogsfugljakt. Jeg synes ryper er et mye tryggere valg dersom man skal imponere svigermor. Storfugl kan man være uheldig å mislykkes med. Jeg presterte å mislykkes totalt med en røy i høst. Den døde i skuddet og hang sine døgndrader, men like forbanna ble det respatex med furunålsmak. Jeg synes det er fint å bruke storfugl av årets produksjon til tradisjonell middag, og speke bryststykkene av eldre fugl. Mitt svar til trådstarter er: Ja. Tiur er godt, men det kan være en krevende råvare. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hopalong Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 Tiur smaker balle - om du tilbereder den feil. Akkurat som rype, rådyr, and og alt annet vilt. Hvis du har fått en rype som ikke smakte godt, er det enten fordi du ikke er glad i viltsmak - og da liker du heller ikke tiur - eller så er det fordi fuglen var for mye stekt. Et velhengt, rosastekt rypebryst er en mør og velsmakende delikatesse, mens et overstekt (eller- gud forby- kokt) rypebryst leder tankene mot gamle tøfler med leversmak. Slik er det med tiur også. Men, som Guttapåskauen skriver, en gammel tiur kan kanskje bli noe av en utfording. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
villdyret Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 Den siste tiur`n jeg skjøt var gullende god, muligens på grunn av ei veldig flink kokke Røy er sikkert mildere i smaken, men jeg skyter ikke "brunfugl". Jerpe anser jeg som det beste spise av de fuglene vi har her på berget Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 Har spist både tiur som har vært frosset og tiur som gikk rett fra henging til kjøkken. Mitt råd er å ikke fryse fuglen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vømmøl Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 Hei motordude! Hvorfor spør du? Har du kjørt på en tiur du ikke tør å smake på Jeg synes også rypa er skarpere i smaken enn tiur. Jeg har etterhvert begynt å koke rypebrystene i sausen istedet for å koke kraft til sausen. På denne måten får sausen litt viltsmak, og rypa blir mildere. Til og med kjærringa eter rype nå. Skal du imidlertid gjøre dette med tiur, m,å du finne fram STOR-gryta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
East Clintwood Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 Her var det mange meninger, jeg er ikke Gordon Ramsey, men får det meste av vilt til og bli godt, men har ikke draget på tiuren.. De jeg skyter selger jeg enten til bekjente eller så har jeg laget gryte av de fra tid til annen/ kokt lapskaus (får vel så hatten passer av dere tiur fantaster nå) Men en godt voksen tiuer er 4-500 kr så hvis den er pen selger jeg den. Må nesten bare smake selv og prøve deg frem litt, finner sikkert mange gode oppskrifter på google.. Lykke til med middagen, men det er ikke bare bare og skyte en tiur... Mange som aldri får den gleden i løpet av livet... Blir det samme som og diskutere om bever er godt, jeg liker bever, men mange andre som ikke gjør det.. Skitt jakt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rusup Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 Ja! (korte svar er ofte det beste) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reinhard Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 Balle har jeg heldigvis ikke smakt, men jeg har god fantasi. Jeg har en eneste gang smakt rype som smakte omtrent som noen mislykkede levergryter jeg fikk som barn. Det rypebrystet hadde en kompis plukka opp i en frysedisk på et supermarked, og det var helt ubrukelig. Seigt og ganske vondt. Levergryter kan forøvrig være meget bra, men kan også sikkert smake tilnærmet balle. Jeg har ingenting høyere opp på lista en storfugl. Det er best! Minner meg forresten om at det er på tide å få spist den tiurkyllingen som ligger i fryser’n. Hm, når jeg tenker meg om så har jeg vel faktisk smakt balle. Islandske værballer skyllet ned med Svartadaudir. Jeg tror man skal være meget uheldig om man klarer å få en tiur til å smake så jævlig, jeg tviler faktisk på om det er mulig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted June 25, 2009 Share Posted June 25, 2009 Tiur som er riktig tilberedt er kjempegod mat. Heilsteikte tiurbryst, med god rosafarge mot midten, er knall.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melk Posted June 26, 2009 Share Posted June 26, 2009 Okey, her kan jeg legge til noe. Skal ikke kuppe tråden, men den passet ganske godt inn her. Røy : Villtsmaket er på si plass! Fargen på kjøttet er mørkt! Tiur : Smaker neste over hode ikke villt! Kjøtt farge : HVITT Men her kommer spørsmålet mitt : Hvordan kan det være så innihelve*** stor forskjell på hunnfuglen og hannfuglen??! Alså det er som å spise kylling i forhold til vannbøffel!! Jeg mener begge deler smaker utmerket, men forskjellen er så enorm. Er det noen som har noe forklaring på dette? Har lenge lurt på det Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert Posted June 26, 2009 Share Posted June 26, 2009 Uten at jeg egentlig har noen anelse: testosteron vs østrogen? Har opplevd det sammel selv en gang. Da hadde vi ei røy og en tiur som skulle bli middag. Røya var en godt voksen fugl som i tillegg hadde vært fryst. Tiuren var en årskylling som akkurat var ferdighengt. Mulig det er lettere å skyte gamle røyer enn gamle tiurer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eivind338. Posted June 26, 2009 Share Posted June 26, 2009 Har bare spist (og skutt) tiur en gang. den var selvskutt og det var ganske tidlig i karrieren ca. ti år siden. da var det bestemor som tilberedet den og jeg syns det smakte kjempe godt. desverre er det lite tiur her i området så det er skjelden vare for å si det sånn Dette blir vel som å banne i kirka, men det er mange som legger vilt kjøttet i melk kansje natta over eller noen timer (i kjøleskapet selvfølgelig ) dette skal ta bort en del av den kraftigste viltsmaken, det kan jo være noe å prøve hvis du ikke er så glad i den. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MorganKane Posted June 26, 2009 Share Posted June 26, 2009 (edited) Røy : Villtsmaket er på si plass! Fargen på kjøttet er mørkt! Tiur : Smaker neste over hode ikke villt! Kjøtt farge : HVITT Liker ikke jerpe heller du da? Har spist meg gjennom mye av den norske faunaen, og rangerer den på topp blant de med vinger. De som holder igjen skuddet i frykt for å havne i kategorien 'jerpe jeger' bør prøve en bit av denne Edited June 26, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FMH Posted June 26, 2009 Share Posted June 26, 2009 Selv om trådstarter spør spesifikt etter Tiur så vil jeg bare understreke det Morgan Kane sier..... De som ikke spist Jerpe har noe tilgode......og bør absolutt ikke holde igjen skuddet når en slik er på vingene. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
villdyret Posted June 26, 2009 Share Posted June 26, 2009 Jerpa er dessuten en god del enklere å komme til livs, enn tiur Prøv jerpepipe, en kamerat har lokket inn mange. Den minste fuglesteika jeg har spist var Enkeltbekkasin, veldig god, men du trenger maaange for å bli mett Kjøtt farge : HVITT Tiur har vel både rødt og hvitt kjøtt, det hvite innerst i bryststykket. Sagnet sier at Jerpa var den største skogsfuglen, men av en eller annen grunn ble den krympet, og de andre skogsfuglene fikk litt av det hvite kjøttet. Men vingeslagene og bråkete oppflukt glemte vedkommende magiker å ta fra jerpa. Hengetid og kokke tror jeg har mye å si på hvordan middagen blir Sorry OT, mvh jerpefanatiker`n Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 26, 2009 Share Posted June 26, 2009 De to hvite bitene med kjøtt på tiur'n er jo helt fantastisk. Men resten av fugln smaker da ikke så værst heller Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pal1487686699 Posted June 29, 2009 Share Posted June 29, 2009 Når man snakker om smak, synes jeg man ikke kan ta hensyn til servering eller tilberedning, men at man kun steker og smaker. Generelt sett synes jeg de minste fuglene smaker best. Det blir som å sammenligne kylling og kalkun. Kalkun blir alt for tørt for min del. På samme måte havner due over tiur på min smaksskala. Forøvrig er det en fugl som skiller seg ut, og som havner helt på topp. Det er tidlig skutt orrhøne. Jeg synes orrhøne har forskjellig smak til forskjellige tider på året. Jeg antar at dette har med den føden hun tar til seg mens hun går sammen med kullet. Om dette også stemmer på røy, har jeg spist for lite røy til å uttale meg om. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M67 Posted June 29, 2009 Share Posted June 29, 2009 Kalkun blir alt for tørt for min del. Det er vel fordi du ikke tar hensyn til tilberedning, stek den riktig og den er så saftig at.. At den nesten ikke smaker noe som helst er en annen sak - At due er høyt på smakstoppen er jeg enig i, sammen med vaktel. K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.