Jump to content

Skytestilling storviltprøven


prokuratoren

Recommended Posts

Nja, skytestillinger er spesifiserte. Ikke fast anlegg (hender eller våpen kan ikke ligge an mot noe) ikke skytebenk, ikke støtte, kun albueanlegg på lår/knær. Skytereim er tillatt. Det finnes sikkert mange kreative vrier på dette med skytestillinger, men jeg mener nok skyteleder er på trygg grunn om han /hun ikke tillater å støtte kroppen mot vegg, rekkverk eller lignende. Det kan dog søkes om andre skytstillinger om en kan dokumentere funksjonshemning.

Link to comment
Share on other sites

Hei, jeg takker for svar som er mottatt. Det jeg lurte på var om noen kjente til at det var nærmere definert fra overordna instans. Praksisen varierer nok i dag, uten nærmere definering er det vel ikke så rart.

 

Spørsmålet er vel om alt som ikke er nevnt spesielt er forbudt, det virker rart, eller det mer naturlige, det som ikke spesielt er forbudt er tillatt.

 

Mvh Prokuratoren

Link to comment
Share on other sites

Om du mener det er såpass diffust vil jeg anbefale deg i å bruke sunn fornuft. Tror du ikke at du klarer å skyte 5 skudd innenfor reinen under kontrollerte forhold med oppgitt avstand og alt lagt til rette for en fin liten rose - da bør du simpelthen trene mer!

Link to comment
Share on other sites

Fikk lyst til å kommentere dette. Støtte i ryggen (eller ryggen mot en skråning), er den beste stilling jeg vet, for pressis skyting med håndvåpen. Har ikke testet med rifle.

 

Men jeg skyter dårlig med rifle, på typiske rifleskytebaner. En ligger med overkroppen i nedoverbakke og med rifle, så må skuldre og hode relativt høyt opp. I den stillngen blir jeg veldig annspent (vondt i ryggen) og skyter dårlig. Det kan hende flere har det problemet. Da jeg var mer aktiv pistolskytter, skjøt jeg bedre på samme hold stående, selv med en hånd, enn liggende med rifle på slike baner!

 

Så selv om prøven normalt ikke burde by på problemer (med litt regelmessig trening), kan likevel nevnte problem, skape vanskeligheter for folk som er stive i ryggen. Personlig så kan jeg legge håndflaten i gulvet forran meg, med er ganske stiv den andre veien. Ligger jeg flatt (helst med helling, den andre veien), skyter jeg rimelig bra, uten super pressise våpen og stor forstørrelse på kikkert.

 

Så for de med nevnte problem, kunne det vært en fordel med horrisontalt underlag, eller motsatt helling, kanskje en platting. I terrenget, er dette sjelden et problem. Og er det det, så lar en være å skyte.

 

Selv skyter jeg heller prøven sittende, eller knestående, med mye bedre resultat. Med litt trening, burde vel de fleste også ta prøven stående.

Link to comment
Share on other sites

Men jeg skyter dårlig med rifle, på typiske rifleskytebaner. En ligger med overkroppen i nedoverbakke og med rifle, så må skuldre og hode relativt høyt opp.

 

skjønner ikke helt hva du mener, er det ikke flatt på standplass?

Link to comment
Share on other sites

Det viktigste og beste rådet er å sikte seg inn på reinsfigurens hode med trådkorset, samtidig som du sjekker at skuddet sitter midt i sirkelen over bogen. Hodet er lite og greit å sikte på, så når du følger regelen ovenfor, treffer du med prøven sentralt i sirkelen. Sånn!! Da var det ut på jakt!!

 

 

Dette gjøres faktisk på vår skytebane, og ingen kan stoppe vedkommende, for skuddene sitter innenfor sirkelen

Link to comment
Share on other sites

@Geco5

Jeg vet hva du snakker om.

Helsa er ikke lenger slik at jeg kan skyte liggende hver gang jeg er på banen. Jeg har laget meg en isoporkloss på 20 cm høyde med ei snor igjennom for da blir den enkel å få med seg. Vanntett trykkfast type isopor. Skal ikke utbrodere størrelsen ellers, men ræva mi har det behagelig. :)

Skyter sittende på klossen, og har ingen problemer da. Det er også tillatt på prøve. Bruker reim, men ikke noe støtte utover det. Har bedre samlinger på denne måten enn om jeg skal bryte meg ned i liggende.

 

mvh

Isbjønn

Link to comment
Share on other sites

Grunn til at jeg nevnte denne problemstillingen, var at det kan være mange andre jegere, som har samme problem. (Trolig har de også "rett korsrygg" - lite svai). Og da må de ha en løsning, som er bedre tilpasset deres anatomi. Eller benytte andre stillinger, enn liggende på skytebane.

 

Som jeg nevnte i mitt første innlegg, så tar jeg prøven greit, bare ikke liggende med overkroppen i "nedoverbakke". :) Så for meg, er ikke prøven et problem. Hadde det vært hadde jeg trent mer og om nødvendig tatt den stående.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har laget meg en isoporkloss på 20 cm høyde med ei snor igjennom for da blir den enkel å få med seg. Vanntett trykkfast type isopor.

 

Kjempetips. Vi har noen furukubber i varierende høyde på 100meteren som gjør samme jobb (fordi fine, forseggjorte isoporklosser ville blitt stjælt :twisted: ).

Link to comment
Share on other sites

Ofte er kubbene som tilbys på standplass alt for høye. Full stolhøyde er for høyt for meg ihvertfall. 20cm høres mer harmonisk ut. Dro en stund rundt på en verktøyboks. I tillegg tapet jeg fast en bit liggeunderlag på en 12.7-ammunisjonskasse. Funket greit, men 12.7-boksen var litt liten.

Link to comment
Share on other sites

.. men på selve oppskytinga må man nok klare seg uten benken , slik jeg tolker instruksen...:

 

Skuddene mot villreinfigur skal gjennomføres i valgfri

stilling uten fast anlegg. Tillatte skytestillinger er

liggende, knestående, sittende med albuene støttende

på lår/knærne eller stående. Det er forbudt å sitte i

skytebenk eller benytte fastmonterte støtteben.

Det er tillatt å benytte skyterem/riflestropp ved

gjennomføring av skyteprøven.

 

http://www.miljodirektoratet.no/Global/ ... %20skyteprøve%20for%20storviltjegere.pdf

(hm , ser ut til at linker med ø i ikke blir klikkbare...?)

Link to comment
Share on other sites

Merkelig opplegg egentlig... Prøva altså. Jeg er ikke helt sikker på hva som skal testes, rifla, skytteren eller samspillet. 99,9% skyter med annen ammo enn det de bruker under jakta, så noe av meningen faller bort. Jeg er ikke eldre enn at jeg så dagens lys på 70-tallet. Men i år kan jeg skyte prøva liggende med tofot. Det skal bli morro å kunne jakte igjen selv om det betyr forhatt "bøjakt" og ellers enkle utfordringer. Treningskuddene tror jeg at jeg har koll på. 2-3-4000 pr år gjør at jeg føler meg greit sikker ;) Men uansett må man på banen å klemme ut disse prøveskuddene. Logisk?

Link to comment
Share on other sites

Jeg er ikke helt sikker på hva som skal testes, rifla, skytteren eller samspillet.
Alle tre egentlig.
99' date='9% skyter med annen ammo enn det de bruker under jakta, så noe av meningen faller bort.[/quote']Spennende å vite hvor du har det fra at 99.9% ikke gjennomfører prøve iht reglene?
Men i år kan jeg skyte prøva liggende med tofot.
Nei.
Treningskuddene tror jeg at jeg har koll på. 2-3-4000 pr år gjør at jeg føler meg greit sikker ;) Men uansett må man på banen å klemme ut disse prøveskuddene. Logisk?
Ja, det er meget logisk. All den tid svært få jegere skyter flere tusen skudd i året og myndighetene ikke har noe måte å sjekke det på. Konkurranseskyttere (noen typer) slipper prøveskuddene hvis de kan vise til resultater etter 1/4 btw...
Link to comment
Share on other sites

99,9% skyter med annen ammo enn det de bruker under jakta, så noe av meningen faller bort.
Spennende å vite hvor du har det fra at 99.9% ikke gjennomfører prøve iht reglene?

 

hvor står det at man må jakte med samme ammo man skyter opp med?

Link to comment
Share on other sites

Jeg pleier å skyte opp med rester av gammel ammo, være seg jaktammo eller hva som helst, oftest rester av kuler, jaktammo fra tidligere, diverse, som ikke er spesifisert, eller presist - ammo som en kan skyte uten å bry seg. Bruker å trene litt skytestillinger, og så skyte opp, i en eller annen stilling jeg er sikker på å ikke stryke. "Fin-ammoen" søler jeg ikke ut i stress og prat-settingen på oppskytingen, ei heller stående eller slikt.

Jeg skjøt opp med 223en på mandag, og det var med jaktammoen, 3 skudd x 2 liggende med støtte i haue og ræva, for å se om de to lotene hadde forskjell i treffpunkt eller presisjon, og så 5 skudd på simla sittende med ræva på gulvet. Ikke tøff nok til å stå i år :oops:

 

Før jakta, umiddelbart før, og i en periode før det, bekrefter jeg treffpunkt og verifiserer kulebane med jaktammoen, og trener med det jeg har for hånden. Det er en sak jeg er nokså nøye på, men en sak mellom meg, viltet og mitt eget behov for å ha kontroll på det jeg driver med.

Verifiseringen gjør jeg på papp og bare papp. Elektronikk er fint, og den stemmer nesten alltid - nesten...

Selve oppskytingen er en ren formalitet, og jeg kan ikke si at jeg bryr meg en døyt om den er med jaktammo eller vannpistol, bare jeg får stemplet i kortet.

 

Folk som ikke har mulighet eller lyst til å være så grundige, bør nok bruke de få skuddene de faktisk skyter, til å skyte med jaktammoen de skal bruke. Men det velger de jo selv, enten de er "teite" eller ikke. Skal man skyte elg på 30m hold så er det grenser for hvor pinlig nøyaktig en trenger å være.

 

K

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...