Jump to content

Hjortejakt 2013


Nanook

Recommended Posts

  • Replies 472
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Synes det er synd hvis Jaktlykke ikke lenger vil dele sine historier med oss. Har alltid satt pris på hennes historier og såvidt jeg kan huske er den siste historien den eneste gangen hun har fortalt om felling av en stor bukk.

Å felle en slik er vel noe de fleste av oss drømmer om og er noe av grunnen til at vi går på jakt.

Noen av de mest minnerike av jaktturene mine har vært på smygjakt på "smådyr", men husker fortsatt min eneste tolvtakker og hvilken opplevelse det var. Var 19 den gangen og det var en stor opplevelse.

Har jaktet i over 20 år etter det og har felt 1-2 bukker omtrent hvert år før og etter det siden jeg startet å jakte. Storbukkene holder til på andre siden av dalen der jeg jakter så det er bare småbukker der jeg jakter, selv om jeg vet at de svinser innom i brunsten. Ser dem hvert år i kikkerten på andre siden av dalen, og har såvidt sett dem i brunsten og om sommeren på vårt terreng.

Koller, kalver og spissbukker er det bra med, 2 1/2 års bukker finnes også.

Av den grunn har jeg bortsett fra den ene felt kun spissbukker og 2 1/2 åringer, ganske jevnt fordelt, også ca samme fordelingen eller litt mere av kolle og kalv. Har hverken hatt skuddsjanse på 8,10 eller 12 takkere på den tiden bortsett fra en gang da det kom en diger tolvtakker men det kun var spissbukk på kvoten.

 

Kommer det en større bukk når jeg sitter på post, før,etter eller under brunst så benytter jeg sjansen uten et snev dårlig samvittighet. Har ikke merket noe antydning på dårlig smak på de bukkene jeg har skutt så langt heller, mulig det er verre med de store.

 

Gratulerer med bukken Jaktlykke.

Link to comment
Share on other sites

Det stemmer det @Olemann at det er den eneste store bukken jeg har skrevet om; på mine 20 år som aktiv jeger har jeg kun skutt spissbukker, fjorkoller og mindre dyr. Ikke for at jeg er så grusomt flink å forvalte men for at sjansen aldri har bydd seg...

 

 

`nuff said - nå er det litt under en måned igjen av hjortejakta gutter; så hold fokus :wink:

 

ps; takk for gratulasjonene :)

Link to comment
Share on other sites

Veldig fin bukk Lykke :D Gratulerer :!:

Liker spesielt det første bildet med månen i bakgrunnen.

Som du sier, en måned igjen. Håper å få skutt en svær jævel. Har ennå ikke gjort det, tross 10-12 år som hjortejeger. Sjansen har aldri bydd seg der jeg jakter. Bare mindre bukker. Hvis jeg lykkes, kommer bilde her inne. Har ingen grunn for å skamme meg. Jeg betaler nok, reiser relativt langt, jakter mye for hvert kilo kjøtt.

Skulle kjøttet være seigt pga. at dyret ikke er skutt i rette skuddår, under det rette stjernetegn , skal jeg gnage det i meg bare på trass :wink:

Link to comment
Share on other sites

Rart du henviser til denne tråden, mens du selv skal diskutere dine meninger overalt. Synes de fleste temaer om forvaltning, avskyting, store eller små dyr, sent eller tidlig, er interessant å følge med på. Men da i egne tråder. Er så lei av at gode innlegg og historier på kammeret og fb blir spammet av forvaltningsmisjonærer som til enhver tid skal predikere den absolutte sannhet.

 

Det er også lett å glemme at de fleste jegere har et oppegående syn på ting som dreier seg om hjorten og jakta på denne. Forskjellen er at de praktiserer sin egen jakt på en god måte, uten å kommentere alle rundt seg.

Link to comment
Share on other sites

Har vært dårlig med innlegg her i år av meg... :oops:

 

Men har blitt noen hjortefall på meg i år, nærmere sagt 4 stk på jakt, samt jeg har avliva 2 stk på ettersøk( ikke jeg som skadeskaut).

 

Etter en treg start med stang ut hver gang løsna det en morning i september. Det gikk 3 dyr på bøen, såg at det ene dyret var større en de andre, men var fortsatt for mørkt til at jeg kunne sjå hvilken type de var. Etter hvert som det ble lysere såg jeg at den største hadde gevir, men var ikke lett å sjå kor stor den var. Jeg sneik meg nærmere dyra då dei trakk seg litt i vekk fra meg. Tilslutt var jeg innpå 50-60m. Men plutselig var bukken vekke... Pokker tenkte jeg,, de to andre var 2 fjorkoller. Men men, satt meg tilrette på kne og starta å sikte mot kollene, men dei gjekk med bakdelen mot meg, i over 5 min satt jeg men ikke pokker at de ville snu seg. Plutselig ser jeg i sidesynet at bukken var kommet innpå igjen og stod fint til. Holdet var ca 80-90m. Han beita rolig, jeg snudde meg litt for å få bedre retning mot bukken. Skuddet gikk og bukken datt.

S3I0T3Zp.jpeg

 

Ikke antydning til bevegelse i bukken, så jeg såg bort mot kollene, de stod å stirra mot bukken... Fant stillingen mot kollene og la an siktet mot den som såg minst ut( var igrunn veldig jevnstor) og skaut... ingen antydning til skuddreaksjon. Dyret stod heilt i ro,, ka i all verden tenkte jeg,, hørte innslaget tydelig ( skyter med demper). Gav ho et skudd til, og då viser ho endelig skuddtegn, sjangler 10-15m før hu dett over ende

UERYUTRI.jpeg

Var 2 skudd i bogen, så oppfølglingsskuddet var unødvendig, men tok ingen sjanser.

 

Bukken veide 93kg og kollo 46kg

 

 

Månen i september gikk uten hjortefall for min del, vart skutt en kalv av han andre som jeg jakter i lag med.

Men månen i oktober vart det noen dager med effektiv jakt:

 

Første kvelden ute, månen tidlig oppe og tidlig ned. Men i de 2 timene månen viste seg så kom da innpå ei lita fjorkolle, han andre jeg jakter med prøvde seg først, men vart oppdaga så kollo sprang ut. ca 30 min etterpå kom ho innpå igjen. Denne gangen stilte ho seg sånn opp at jeg satt veldig bra til. Og nyrifla skulle få vise hva den var god for

cTZrVFNj.jpeg En Sauer 200str, med GRS jaktmatch stokk. ( er DFS konkuranseskytter)

Kollo kom innpå 30-40m og stilte seg fint opp. Datt i smellet.

V1VKaTRx.jpeg

Aldri skote med rød-dot i siktet før, men det gav mersmak! Kollo veide 44 kg

 

Så fulgte et par dager uten månelys, men så lysna da opp igjen.

Denne gangen var han andre jeg jakta med på plass en liten halvtime før meg, når jeg nesten var kommet på plass så smalt det fra han, og jaggu ble slakting den kvelden også. Ei fjorkolle på ca 50kg(har ikke bilde av den desverre)

 

Natten etterpå var vi på plass igjen. Denne gangen var jeg på plass tidlig..... :twisted: Var på plass i 20.00 tiden, timene gjekk men ingen dyr kom. Frosten tok sikkelig tak i meg, så jeg måtte ta meg en runde for å få varme i meg igjen. På vei tilbake så ser jeg 3 dyr som var på vei inn på bøen. Klokken var ca 03 da. De 3 dyrene var kolle m/kalv, og en 8-10 tagger bukk. Bukkeløyvet var allerede tatt, så då konsentrerte vi oss om kollo og kalven. Etter ca 1 time var vi endelig i posisjon. Hadde dyra på ca 100m og vi låg rett ved siden av hverandre. Kalven stilte seg fint opp og saueren fekk lagt sitt andre dyr i bakken. Han andre fekk tatt kollo ca 5 sek etter jeg tok kalven. Utroligt morsom opplevelse, skal litt til for at det skal klaffe at begge for skutt hver sitt dyr omtrent samtidig.

 

bjBRMTNN.jpeg

 

Nå har vi et løyve igjen, vi stresser ikke med å ta det, tatt 7 av 8 dyr i høst. Sett bra med dyr, bukken baura godt i brunsten. Vi er egentlig godt fornøyd, men noen jag blir det gjerna opp i fjellsiden :)

 

Ha en fin sistejakt mnd alle sammen.

 

Jegerak

 

 

(edit dvs skriveleif)

Link to comment
Share on other sites

Ikke for at jeg er så grusomt flink å forvalte men for at sjansen aldri har bydd seg

Heilt enig med du der pilla, en må jo ta dyra når en har muligheten,kan ikke sitte på verandaen og si:næ, deg for jeg vente til uti november med å skyte........

Skaut forøvrig denne på tampen kl 2350 23/12 for et par år siden......glimrende godt kjøtt :-)

normal_IMAG0101.jpg

 

Grattis med flott bukk, håper du får sjansen på en reinsbukk neste år :-)

Link to comment
Share on other sites

...Grattis med flott bukk, håper du får sjansen på en reinsbukk neste år :-)

 

Takk jaktkompis!

 

Bukken ble forøvrig veid til 108,5 kg i dag etter å ha hengt halvannen uke på låven. Det var bra med fett inni buken og lårene var gode og runde; ikke innsunkne som de gjerne er når de er på det magreste.

 

Hvor tung han har vært rett etterpå kan jeg ikke spå, men er det ikke sånn at de taper noen % vekt i løpet av de første dagene?

 

bukk1_zpsa6a4ab83.jpg

 

bukk6_zps816dcf6a.jpg

Link to comment
Share on other sites

Kjenner igjen Knut Erik's situasjon. Har vært en laber høst der anledningen til jakt har vært ALT for liten.

 

Mangler fortsatt 3 dyr igjen på hjortekvoten så venter på fullmånen rett før jul med håp. Så får en heller nøye seg med å skyte ett par dyr på "Bakkane" om det kniper.

 

Grattis til Jaktlykke med fin bukk! :D

 

Får kanskje være forsiktig med å legge ut bilder av storbukkene. Er nok ikke bedre forvalter enn at jeg skyter 1-2 stk hvert år. Ikke veldig dårlig samvittighet for det. Har sett 29 ulike bukker denne sesongen, der 10 av dem er 12 taggere eller mer.

 

Koller derimot er stor mangelvare og de fastboende blir beskyttet med hard hånd.

Link to comment
Share on other sites

Gratulere til alle som har skutt hjort, stor eller liten! Mange flotte bilder og gode historier. I terrenget som jeg jakter er det dessverre forbud mot å skyte storbukker (over 10 takker), noe som visstnok storvaldet har bestemt. Var heldig og skjøt en 10 takker i fjor, et ikke alt for kraftig gevir, men tilnærmet 100 % symmetrisk, måtte selvfølgelig stoppes ut, selv om jeg ikke har plass.

Det har blitt mye stang ut i høst, men sist helg var det min tur.

Smøg meg opp på en kolle med god utsikt over et hogstfelt og noen åpne gressbakker. Jaggu sto det ikke en spissbukk på den åpne gressbakken, 60-70 m unna. Fant ei lita bjørk å legge an mot og kikka mot bukken, så ingenting ! Frem med papir for å tørke, så fremdeles ingenting ! Brillene ja, de dogget som f.. Av med brillene og DA så jeg bukken. Sikta litt bak bogen og trakk av. Så ikke skuddreaksjonen pga kruttrøyk, men da den letta så jeg bukken liggende 3 m fra skuddstedet. Første gang jeg har fått sikten hindra pga kruttrøyk, men det var ekstremt fuktig i været og helt vindstille. Var nesten som å skyte med svartkrutt ! Slaktet ble veldig pent med 2 knekte ribbein, et på hver side. Kan ikke få fullrost Barnes TSX nok, presisjon i massevis og pene slakt og dyra detter i smellen- hva mere kan forlanges av ei jaktkule- ikke minst er den blyfri, ikke at jeg har så veldig mye tro på at det er så skadelig med bly, men når det finnes knallgode kobberkuler så ser jeg ikke noe behov for å bruke bly.

Slaktevekta var ikke all verden, 40 kg, men det er heller normalt på vårt terreng, dyra er små. Helga før skjøt vi en annen spissbukk, den veide 36 kg. 10 takkeren jeg skjøt i fjor veide kun 64 kg (i desember) Vet ikke helt årsaken til at dyra er så små, men det er nok ennå litt for mye dyr i skogen. Terrenget vårt er litt vanskelig å jakte før midten av november, det er lite dyr tidlig og de forsvinner totalt i brunsten. Det er ikke brunstaktivitet på vårt terreng, de brøler som gale på andre sida av dalen (er forresten freda i brøleområdet) Etter brunsten tar det seg opp og blir bare bedre og bedre utover seinhøsten og vinteren. Nok av dyr er det nok, det ble sett 15 hjort på innmarka hos naboen på fredags kveld og vi har 6-8 dyr på kameraene hver natt inne i skogen hos oss. Bare så synd at de eksponerer seg lite i dagslys, tidligere år var de aktive på dagtid inne i storskogen, men i pr har det vært heller labert.

Vet ikke årsaken, men en ting har jeg lært etter mange år på jakt : Jo mere man jakter desto mer forstår man at man ikke skjønner !

Vi har bare 2 kalver igjen på kvota for i år og får vi en av de er vi fornøyd. 3 av 4 er ok uttelling. Har tidligere hatt 100% felling, men om vi et år ikke får full uttelling betyr ikke noe, frysreren er fylt !

Link to comment
Share on other sites

ny pers med 6 hjort i år! Jakta blei avslutta midt i oktober med 2 kolle og 1 kalv igjen på kvota sånn at brunsten fekk pågå i fred.. Sett en masse med bukka, mange med 10 tagga ++ men ikkje det heilt store med brøling..

 

Felte dinna første dagen då han beita sammen med 10 andre dyr på bøen. 3 greiner på 80 kg

961736-8-1386162511304.jpg

 

Kolle og kalv kom beitande heilt på tampen med tanke på lysforholda, tokk kalven

961736-8-1386162521743.jpg

 

Var egentlig ferdig med jage men på vei ned kom dinna løpande forbi meg. begynte å sikte på den så kom eg på at eg faen ikkje hadde skot i så blei litt stressa men fekk no lada i ei kule og som dåkke ser så gjekk det bra!

961736-8-1386162508388.jpg

 

Va på smygjakt heilt oppunder tregrensa då eg fekk se 3 kolle og 1 kalv stikke hode sitt over en haug 30 meter over der eg stod, så kom eine kolla med kalven etter rett imot meg. hadde egentlig ikkje lyst å skyte dei (Planen va å skyte en storbukk) Men når dei kom luskande vedsiden av meg på 1,5 m tenkte eg bare "faen i helvete eg får no ikkje sjangs på andre dyr no" så vride eg meg rundt å skaut, va ikkje råd å sikte engang.. med tanke på beste jaktopplevelsane i år va ditta topp 2!

961736-8-1386162505823.jpg

 

Så etter at kalven va slept heim og ferdig flådd satt eg meg ut på altanen å såg om det va noke hjort utforbi hytta. etter 10 min kom det ei kolle med kalv oppå en kant ca 30 meter ifrå, satt å såg på di så kom storbukken rett bak dei. lista meg inn å henta rifla å når eg kom ut sto han der fortsatt i himmelsjå med flott kveldslys i bakgrunnen. venta til den va komt litt lenger ned i bakken før eg løyste av skuddet med tanke på hus i bakgrunnen! Fin avslutning på jakta :smile:

961736-8-1386162512795.jpg

961736-8-1386162515137.jpg

961736-8-1386163069921.jpg

 

 

961736-8-1386163080353.jpg

Link to comment
Share on other sites

Sunnhordaland, etne kommune

 

Bukken min er også skutt i Etne. Det har vært lite dyr nedpå bøene og omtrent ikke brøling i vårt område. De dyrene vi har sett og hatt skuddsjanse på (men ikke skutt pga "feil" dyr) har vært høyt til fjells.

 

Bukken min var i godt hold; 108.5 kg etter halvannen uke på låven.

Link to comment
Share on other sites

Takk for gode innlegg :)

 

Med oss har det stort sett vert bra med dyr på begge valda. Men det var utvilsomt meir dyr på bøane på samme tid for 5-8 år sida. Det var nok toppåra hos oss. Forrige tur satt eg på bøen og skulle ta ut ungdyr. Da kom det i alt 12 dyr, samtlige koller og kalva. Her har vi skutt 15/18 til no. Stresser ikkje med å ta ut dei siste tre spissbukkane. Maks ein til blir felt. Det andre valdet som ligger lengre ute i fjorden har vi sett veldig mykje dyr i år. Kan vere tilfeldig, men der kan vi med god samvittighet ta ut fleire dyr enn vi har gjort hittil i år. Vanskelig å seie kor stor bestanden eigentleg er da dyra somme tider åpenbarer seg i små åpne glenner og skreder inne i U-dalen. Men spennande jakt er det likevel :)

Link to comment
Share on other sites

Var ei periode for noen år siden at vi søkte om ti dyr mer enn det driftsplana la opp til. Men så fikk vi 21 dyr mer. De kortene blir hvert år lagt til side. Vi deler ut 65 i stedet for 86. Rimer mye bedre. Vi barberer oss, men ønsker ikke å skjære av oss haka.....

Den praksisen er det heldigvis slutt på fra og med forskriftsendringen i fjor. Driftsplaner som avviker fra virkeligheten blir forkastet, og det kreves at man utarbeider ny. Problemet er ikke de lagene som gjør som dere beskriver, men de lagene som bruker den utvidede jakttiden til å pine livet av det siste dyret på kvoten, som da er urealistisk høy.

Link to comment
Share on other sites

Ser vekttap / letning ved henging blir nevnt. Husker på slakteriet i gamle dager at man trakk av 4% på varmvekt., da gikk skrottene rett på kjøling.

Sjekket et dyr som veide 101kg varmt, 5-6dager senere veide den 95kg. Da hadde den hengt første døgn med to vifter hvorav en gulvvifte, begge på god guff. Videre begge vifter på "1".

 

Der er mange ting som virker inn på letningen:

Hvor nedkjølt er slaktet når det blir flådd, hvis det er kaldt så blir der mye mindre avdamping grunnet mangel på kroppsvarme.

Hvor stort volum er hengelokalet

Hvor stor er luftsirkulasjonen i lokalet og utskifting av luft, avsug.

Luftfuktighet.

Selvsagt vil hengetiden også virke inn særlig ved god luftsirkulasjon.

 

Tror nevte faktorer er de viktigste men der er helt sikkert andre ting som virker inn.

 

krissa1s

Først gratulerer med flott sesong. Den første bukken du viser bilde av, veide den hele 80kg? For meg ser den ut som en pinglete 2,5åring som idag normalt veier 60kg.

Link to comment
Share on other sites

Mangler spissbukk og kalv vi da, men d kan vi vel se langt etter da noen supersmarte folk har satt vektbegrensning på dyra,, kalv skal ikke veie over 30 kg og spissbukk ikke over 57 kg ,+ at spissbukken ikke må ha lengre stenger en 25 cm...... Snakker meg om idioti,, med andre ord så er jakta slutt i midt av okt.. Finner knapt nok en kalv som er under 30 kg i nov/ des... Og målbånd og vekt har jeg ikke med på måneskinsjakt.,., Nei i gamle dager var kalv en kalv og spissbukk en spissbukk .,.,.,.,med sånne åndsvake regler blir d mange mørketall,, dyra veies etter at di er skutt og er di ikke innenfor grensa driter folk i innmeldinga,,,(vi gjør ikke det bare så det er nevnt)

Link to comment
Share on other sites

Helt enig med deg Mork. Dess mindre kunnskap og vett dess mer idiotisk detaljstyring. Kanskje de også skulle begynt med at kalver kun må skytes på lørdager, spissbukker på tirsdager o.s.v. i nevnte vald.

 

Må bare huske at slike tussete regler kun er privat-rettslige, ikke noe lensmannen har noe som helst med.

Link to comment
Share on other sites

Vi er ein gjeng som skal ut i fjorden på laurdag og prøve oss på dyra som har trekt ned frå fjellet etter forrige snøfall. Ser ut som at mildværet som har komt siste to dagane smelter vekk det meste av snøen som lava ned forrige helg. Erfaringsmessig velger dyra å enda gå lavt, men det blir betydeleg vanskeligare å finne dyra utan snøven i bakgrunnen som gir kontura.

 

Vi skal uansett gjere eit forsøk, så får det gå som det går. Blir å cruise langs land med båten til vi finner dyr. Skreiv ein artikkel om "Hjortejakt fra båt" i bladet "Jakt" i fjor. Kanskje noken her som har lest den? Vi prøver samme taktikk i år, og mindre dyr i terrenget er det heller ikkje.

Link to comment
Share on other sites

Skal utstoppe et hjortehode 13 tagger, hvem er å anbefale i M&R ? :)

 

http://schankestrofedesign.no/" target="_blank" target="_blank

En veldig god utstopper. Ligger vel ganske høyt i pris, men kvalitet og pris heng vel som regel sammen. Jeg benyttet meg av Vebjørn Vikan på reinshode jeg fikk stoppet ut i høst. Vart veldig fornøyd med resultatet. Han er og en erfaren kar som har drevet i faget i 30 år. Prisen var og til å leve med. Han holder til i nærheten av Trondheim

http://www.vikanutstopping.no/" target="_blank" target="_blank

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Da var Hjortajakta over for i år for min del, kvoten ble fyllt (7 dyr) og det ble fire dyr på meg, noe som er personlig rekord, og jeg er oppe i 8 totalt! :D Kjenner at jeg gleder meg til neste år.

Dagens hjort var en Hokalv, skutt på ca 40 meter, langt til fjells :) Jeg lå på plassen der storbukken jeg skjøt tidligere i høst lå, og det var nok en 6-12 dyr i denne flokken. de oppdaget meg først, men jeg la meg sakte ned, og dyrene ble værende til det smalt :)

 

Ønsker alle jegere en riktig god jul og et godt nytt år!

1517396_10151782510786447_269353416_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

Da er jakta over for i år, og eit svangerskap unna neste sesong. Grunna familiesituasjonen min har det blitt jakta betydeleg mindre i år enn vanleg. Men det er heilt greit, for eg kan sjå tilbake på fleire minnerike opplevingar. Ein spissbukk og ei kolle har det blitt, men begge i krevande terreng og under spennande snikjakt. Den desidert største opplevelsen i år var når eg var så heldig å fekk lokka inn ein 14 taggar til 30 meter. Han stilte seg bak eit tre, og der blei han ståande til han omsider fekk ferten av meg og fant det best å spurte av gårde. Brunstlukta reiv i nasa på meg. Minnet sitter som spikra i netthinna. Trøsten er at den ikkje blei skutt av andre i år, og eg har derfor øyremerka den til neste år :lol:

 

God Jul til alle likesinna jaktidioter, og må Diana vere med dokke i 2014!

 

 

 

Hjortetrekk

Link to comment
Share on other sites

Starter med friskt mot nå i 2014! Jon og jeg fikk 0 hjort i 2013, det samme i 2012. Mye spor i terrenget og kvote på 16 dyr hjelper ikke når vi ikke ser dem.

 

I 2013 fikk jeg ikke jaktet hjort pga jobb, men vi gleder oss faktisk til jaktstart selv om resultatet de siste sesongene har uteblitt. Jon skjøt 3 spissbukker i 2011, og lever lenge på de opplevelsene, mens jeg kun så øra på en hind.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...