Jump to content

ladebenken

Members
 • Content Count

  1,229
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

ladebenken last won the day on August 12

ladebenken had the most liked content!

Community Reputation

206 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Enig. Anslag bør være over 650 - 700 m/s med ttsx i kaliber under .30. For å sikre god effekt. 820 m/s betyr da ikke skyt over ca 200 meter.
 2. Her jeg bor er det normalt å forhåndsbetale en viss sum per fellingsløyve på de forskjellige arter. Utkalling og gjennomføring av ettersøk medfører ingen økte kostnader. Etter min mening er dette den riktige måten, ingen grunn til å ikke ringe etter hjelp..
 3. Ro ned litt da. Vi snakker om en nybegynner med første rifle, som skal brukes til storviltjakt. Hverken 10 000 skudd i året / (30 skudd per dag), eller klisterlapp presisjon har noe som helst med saken å gjøre. Hvor mange prosent av landets jegere skyter over 200 skudd i året? Mange har 308 og 30-06 som er av de mest rekylsvake av tillatte storviltpatroner. Mange av jegerne jeg kjenner og jakter sammen med har hatt nettopp .308, eller 30-06 som første rifle og det går helt fint, på jakt handler det om holdninger og å kjenne egne begrensninger. Det vet alle. Ingen dum ide med en demper, lettere å skyte og du sparer hørselen. Kjøp en lett og kort demper, som du orker å dra med på jakt. Hausken JD 151/184/224, svemko, eller atec.
 4. Teknikk for å lære seg å takle rekyl, uten å få unoter med avtrekk: Legg deg ned i ett grustak, eller annen egnet plass med vid og brei sikker bakgrunn. Gjør alt som du bruker når du skal skyte, men ikke sikt på noe. Hold begge øyne lukket og konsentrer deg bare om pust, avtrekk og mottak av rekyl. Det er ikke "slaget" som er problemet for de fleste, det er slag i kombinasjon med mye bevegelse tett på øyet. Når du kjenner at dette er greit, gjerne etter en 5-6 skudd så er det bare å fortsette trening på vanlig måte. Ellers er 30-06 ingen problem rekylmessig, litt trening så går det fint, men det er nok rekyl til at det er vanskeligere å skyte godt med enn f.eks .223rem.
 5. Rustbestandighet er også noe man må tenke gjennom når det gjelder jaktbruk med systemvåpen, hovedgrunnen til at jeg solgte mine sauer 202. Egner seg dårlig med bart stål uten oljefilm til hjortejakt i drittvær, eller dagesvis på reinsjakt. Når treffpunkt attpåtil forandrer seg ved demontering...
 6. Men du skyter kråke? Hva er poenget med det?
 7. I praksis: Er det gress, eller kvist i veien skyter man selvsagt ikke, dette må man ta på tabbekvoten. I det tilfellet jeg nevnte tidligere med bogskuddet så var kvisten som ble avskutt ca 0,5 meter fra dyret. Kvisten var ca 0,5cm tykk. Kula traff der skytter siktet, men kula var enten splintret, eller ekspandert. Inngangsbogen ble knust, men ingenting entret brysthulen. For mange år siden skjøt jeg en rådyrbukk i skumringen i skogen. Det ble brukt en 6,5x65 RWS og en 130gr Scirocco i 920 m/s. Kula traff kvist tett på dyret. Dyret datt rett ned. Når vi fikk av det skinnet var det ett hovedhull gjennom rett bak bogen, det var også en 5-6 små hull spredd utover fra lår - hals. Har vært borti noen ettersøk etter skyting gjennom gress.
 8. Var ute for lignende på en rådyrkalv med 222 rem og Hornady GMX. Skjøt den 5-6 cm bak bog på 40 meters hold. Etter 4 timers ettersøk måtte jeg slippe hunden etter den, da vi ikke kom innpå. Turingen ble bare snevrere og snevrere og til slutt sto den for hunden slik at jeg fikk avlivet den. Første skuddet var igjennom begge lunger og utgangshullet var på størrelse med en 1 krone. I år har vi avlivet en hjortebukk under ettersøk, jeg gikk med hund og skytter posterte fremfor. Den var skutt i bog, kula nådde aldri brysthulen, men inngangsbogen var totalt knust. Mest sannsynlig vært borti kvist. Inngangshullet var 5 cm i diameter. Jeg tror det oftere er kvist, eller gress som gjør at man får slike historier, enn dårlige kuler.
 9. Accubond virker på samme måte som partition, fremre del er tynnmantlet og splintrer. Bakre del har tykk mantel og reiser gjennom. Restvekt bruker å være rundt 70%, ekspandert diameter er mindre enn andre bondede kuler, men man skal ikke undervurdere effekten av splintrende kule. Accubond er ett greit valg om det skal skytes på lange hold, eller med veldig korte løp slik at farten blir lav. Har du normal løpslengde, eller ikke skal skyte særlig lenger enn 150 meter så finnes det bedre kuler. Tropyhy bonded er en veldig bra allround kule. Trophy bonded tip Swift scirocco a-frame interbond Woodleigh Rhino North fork Oryx Mega TTSX/TSX GMX E-TIP
 10. Takk, morsomt å lese om jakt og friluftsliv i andre land !
 11. De sjekker nok om jegerne er veggiser og kanskje har spist mye gullrøtter som ett ledd i vurderingen om de skal anmelde de, de vil nok neppe anmelde mulige medlemmer av noah. 🥕
 12. Det er blitt en motesak å frede rypa. Jeg bor i en kommune hvor det er og har vært total fredning i nabokommunen i sikkert 10 år, det ble fredet ett nytt jaktfelt nå i fjor, nabofjellet vårt. -Det har ikke vært en økning i de fredede områdene, utover normal svingning. -Det er ikke mer rype der, enn hos oss hvor vi har jaktet hele tiden. -På fjellrypejakt her hjemme ifjor var min dårligste dagstur på 6 ryper, beste på 17. Såg fra 2-300 ryper på turene. Er det da grunnlag for å frede? Lite rype sier de som har fredet nabofjellet.. De har faen ikke vært på fjellet engang. Ikke har de jaktet rype heller, litt begrenset hva man ser når man bare går etter tur stiene. Jeg tror det er annen årsak, og jeg tror det er storviltjakt og egoisme. Hvor skal ungdommen få begynne å jakte egentlig? Det burde vært fritt frem for alle under 20 år med småviltjakt i fjellet.
 13. Det er egentlig ganske logisk hva som beskriver inntrengningsevne til en kule. SD gir ikke det fulle bildet på ekspanderende kuler, konstruksjon og hvordan den ekspanderer er viktigere. Vekt og inngangshastighet ( massefart), og diameter på det som bremser ned farten. Svært forenklet. Homogene kuler har svært stor inntrengningsevne, det er to årsaker 1: Den beholder nær 100% restvekt, som er med og presser gjennom hele veien. 2: Den ekspanderer mindre, senere og påfører totalt mindre mekanisk skade enn en tilsvarende kule med lavere inntrengningsevne. En Lapua Mega 156gr er en svært god kule i 6,5x55, som normalt gir gjennomskyting. Jeg brukte denne kula før jeg begynnte å få interesse for skyting på lange hold. Det er kanskje noe av det beste man kan bruke i 6,5x55. Nå de senere år har jeg skutt hjort, rådyr og rein med "mye rart" av kuler, har egentlig gått fra blyspiss, til premium kuler og tilbake til enda dårligere blykuler. Årsaken til disse egentlig merkelige valgene er BC og ekspanderende egenskaper i lave hastigheter på lange hold, samt trening med "jakt ammo". I starten var jeg skeptisk selv, men effekten er over all forventning med kuler som ablr, eld og berger, det du skyter på dør veldig raskt. Med disse raskt ekspanderende kulene har jeg hatt en 4-5 tilfeller hvor jeg ikke har hatt gjennomskyting ved bogskudd. Bak bog går de igjennom. Jeg har også 2 tilfeller av ikke gjennomskyting med 140gr accubond, den oppfører seg likt som partition. Jeg anbefaler deg til å fortsette å bruke mega.
×
×
 • Create New...