Jump to content

ladebenken

Members
 • Content Count

  1,254
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

ladebenken last won the day on August 12

ladebenken had the most liked content!

Community Reputation

230 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ser i loggen min med 62cm pipe/ 140 gr kule: 52gr N-15 gav 843 m/s. 57gr N-15 gav 948 m/s Står ikke noe om soting. Skal du ha lavere fart enn dette er det sikkert ikke dumt å gå for ett litt raskere krutt, som per-s skriver. Rundt 49gr N160 er greit å starte. Det man må være obs på med disse patronene, som har stort hylsevolum ift kaliber, det er kort vei fra himmel til h.. og det soter fremfor kuleskråning. Kjøp noe skikkelig stoff som tar fastbrent kruttslam. Etter 50-60 skudd vil du oppleve at trykket stiger og presisjonen avtar. Det krever pussing.
 2. Rev og hjortevilt ser godt IR lys. Bare prøv å sitt på post i bekmørket med dyr fremfor deg, så skru på IR lykta. Du får bruktbart med oppmerksomhet en stund da. Uansett, hvis DU skal ha nytte av IR lyset så må du ha optikk som ser dette lyset.. 🤐 Den største fordelen med å ha åte nært hus/bebyggelse er at det er naturlig at det er lyskilder og matrester her. Sett opp ett lys fra husveggen, så du får ett skinn bortover. Mer trenger du ikke, og reven er ikke skeptisk. Ett eksempel, hverken mikkel eller gaupa er skeptisk på veikryssing, selv om den er flombelyst. Ofte så benytter både rev og gaupe vei til transportettapper når det er mye snø...
 3. Max er rundt 54-56gr N-15, litt etter krutt lot, våpen og kule. 140 gr kule. Start rundt 50-52gr og lad deg sakte oppover, bruk kronograf og se etter trykktegn. Jeg bruker aldri å lade til max i brytevåpen. Holder meg ett par grain under, vanligvis holder farten i massevis til jakt uansett. Litt ekstra forsiktighet hvis du er ukjent med våpen og patron. I boltrifle kamret i 6,5x65 har jeg skutt opp mot 58gr N-15 uten trykktegn.
 4. At man har lov og rett på sin side, betyr ikke at det er en god ide.. Hadde noen kommet med slikt tull når jeg gikk tur, ja da vet jeg hvor min faste turløype hadde blitt heretter.
 5. Sikte godt å kapp beint.
 6. Høres ut som det fungerer bra, ganske ideelt etter min mening. 👍 Generelt så tror jeg oftere det er eieren det er noe galt med, enn hunderase. Forbausende mange jakthunder hvor ikke en gang det mest grunnleggende av dressur sitter. - innkalling -.
 7. Hvor lenge henger din vanligvis på før den gir seg?
 8. Litt på siden av tema. Her er litt gammelt oppslagsverk https://www.chuckhawks.com/sd_beginners.htm Som man leser er ikke det norske kravet tatt helt ut av luften, slik enkelte hevder. Høres veldig rart ut at ei 120gr kobberkule ikke kommer seg gjennom ett ribbein, en Oryx har vel kroppsmasse omtrent som en gjennomsnittlig elg? Også veldig rart at den var ekspandert slik at soppen var under huden og bakenden står ut. Hvis historien stemmer tror jeg de har skutt igjennom kvist slik at kula har ekspandert før den traff dyret. Hvis man skal ha en seriøs diskusjon om 120gr kobber er godt nok må man sammenligne den med dagens gjeldende krav, som er en 140 gr blyspiss, men for eksempelets skyld kan vi bruke en partition, eller en Accubond 140gr - En partition/accubond har vanligvis en restvekt på 60-70%. (80-100 gr restvekt) og er ansett som en effektiv kule. Størrelse på sårkanal Penetrasjon En 120 gr Kobber får en ekspandert diameter på rundt 15mm ved anslag over 700-750 m/s og beholder 99-100% restvekt, slik at massen er med på å penetrere helt til kulen stopper opp. en 140gr accubond/partition har en ekspandert diameter på 11-13mm og mister nok mye vekt de første 10cm den penetrerer. (da har den størst hastighet). Hvilken kule har størst evne til å penetrere og potensiale til å påføre skade? Fysikk langt over mitt nivå, men ifølge tallene jeg lister opp, mener jeg det går i favør kobberkula. Allikevel tilsier min praktiske erfaring at hjorten jeg skyter dauer raskere av en 9 gram nosler, enn 150 gr barnes ttsx i 30-06. Under er noen accubond og en partition fra hjort. Nederst er hjort skutt i bog med blyspiss hvor kula ikke kom seg gjennom bogen og inn i ribbene. Kvist var årsak.
 9. Det er fullt mulig å stoppe "innvasjonen", men det krever noe mer ressurser enn å tillate nattopptikk, eller fri jakt. Skal man være realistisk: Første bud er å ta bort tilførselen. - Gjerde. Så fjerne individene som er her. - Helikopter "jakt" på vinteren. Jegeren i meg har lyst på villsvin for å jakte på, grunneieren - not so much. Hvordan påvirker villsvin andre matviltbestander? https://www.aphis.usda.gov/publications/wildlife_damage/2016/fsc-feral-swine-impacts-game-species.pdf Kanskje ikke bare positivt for andre viltbestander.
 10. Storbukker kan stå, spessielt nå etter brunsten. Det viktigste kriteriet er poster og avsløring av annen menneskelig aktivitet i området. Hører hjorten at det er flere i nærheten, eller får været av folk så er det rett ut. Fikk stålos en gang på 3 storbukker, da var det ikke så kjekt å være hund, da kom den taslende tilbake. Jeg har ingen egen erfaring med grå elghund, men det ville ikke vært førstevalget mitt for hjort. Beagle, Dachs, drever og Wachtel. Selv har jeg sistnevnte nå og det fungerer veldig bra for oss. Dachs synes jeg blir for treig, greit hvis postene liker å fryse og hundefører liker å hjelpe hunden som sitter fast.. Litt terrengavhengig. En kompis bruker å ha med seg en dachs på førjulsjakt hos oss, på ett terreng som Wachtelen søker av på 4-5 minutt brukte Dachsen 1t15min.. Vet ikke hvilken erfaring du har med hund, eller jakt fra før, men tror jeg vil anbefale deg til å jakte noen sesonger først, hvis du ikke allerede er dreven med hund. Ser en del folk som går i den fella, spesielt fuglehund. Da kan det bli mye tull og billig underholdning for tilskuere. 🤣 Drivende hund krever ikke så mye utenfor vanlig god dressur, men er man ikke kjent med jaktformen blir det lite utbytte og belønning for hunden..
 11. https://www.ballisticstudies.com/Knowledgebase/Homogenous+copper+bullets+can+be+inhumane.html Nordfjella; Brukerfeil? Hvordan er det mulig med fabrikkammo.. Kort løp? 40cm løp, vs 60 cm løp i .308win: ca 60-70 m/s. Det er ikke mer enn kula taper på på 70 meter. teskje: samme effekt på ca 100 meter med 60cm løp, som ved 30 meter med 40cm løp. Jeg og jaktlaget har skutt en del dyr med kobberkuler, og det fungerer greit. Det blir pene slakt, men ofte mye blod ut i hinner. Utvilsomt at det går lengre tid før de dauer, ofte mye sprelling. Er ikke dette prisen vi betaler for pene slakt? Mindre skader påført = lengre tid for å blø ut. Vi bruker mye kobber på innmarksjakt på salgsvare, ikke store grunnlaget for min del. 8-10 dyr i året med kobber, resten med bly. Jeg bruker 150TTSX i 30-06, 50gr GMX i 222rem. En gang har kobber kule feilet for meg, det var ifjor på en rådyrkalv. Skutt gjennom begge lunger litt bak bog. Brukte 4 timer etter, måtte slippe hund før vi klarte å presse den til å ta ut mot postskytter, 50 gr GMX i 222 rem, 40- 50 meter hold. Den er byttet ut med blykule, uggent å være på jakt og ikke stole på at ammunisjonen gjør det den skal. Har testet aktuell ammunisjon i vannkanner og den gir 12mm +/- ekspandert diameter. Vi bruker fortsatt 150 TTSX i .30. Den har fungert godt, det er litt dårligere effekt, ja, men det er noe som heter "godt nok".
 12. Siden vi nærmer oss USAianske tilstander, hva hadde skjedd hvis en av tilskuerne går til søksmål mot deg etterpå, siden personen "utviklet" angst etter situasjonen hvor du dro frem børsa og skjøt elgen så hjernemassen spruta, imens hun var ufrivillig tilskuer?
 13. Det er ingen problem å høvle vekk mellom 10-20 cm, uten å "rote" i massene. Pusseskuffe og en noenlunde habil maskinfører fikser det. Du får da bort sikkert 99% av bly i fast form. Kanskje du har større tiltro til denne rapporten da: https://www.fylkesmannen.no/globalassets/fm-oslo-og-viken/horinger-og-kunngjoringer/klima-og-miljovern/lovenskioldbanen---rapport-forurenset-grunn-og-tiltak-30.08.16.pdf
 14. Forsåvidt enig, men tror man bør tenke godt gjennom fremgangsmåte her, jeg tror denne fremgangsmåten lett ender med at man legger til rette for ett blyforbud. Ellers synes jeg jegere og skyttere bør opptre som voksne folk, på banen i artikkelen er det beviselige høye nivåer av bly både i nedslagsfelt og avrenning, det er ikke bra. Da må man komme opp med tiltak for å begrense forurensningen. Skave av øverste 15cm i nedslagsfelt hvor det er brukt bly og levere dritten som avfall. Lage dobble grøfter rundt området, hvor man har filter på utløp av vann fra forurenset område. Dette koster penger og det er selvsagt problemet. Kanskje midler fra viltfond kunne bidratt? De pengene blir i særdeles liten grad brukt til vilt/jakt/skyte fremmende tiltak idag iallefall.
×
×
 • Create New...