Jump to content

ladebenken

Members
 • Content Count

  1,187
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

ladebenken last won the day on August 12

ladebenken had the most liked content!

Community Reputation

172 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Har du mikrometer? Mål utvendig hals på skutt hylse og på uskutt hylse. For benkeskytere som jakter grupper skal det minimum være .002" / 0,05mm klaring rundt halsen slik at du ikke kniper kula, og den slippes jevnt. Når du måler en skutt hylse må du regne inn at den fjører litt tilbake. Det er vanlig å legge til .001" / 0,025mm på dimensjonen til den skutte hylsa. På fabrikk rifler med standard kammer er det ikke uvanlig med opptil .010" / 0,25mm klaring. Dette er en klar fordel i jaktrifler, det er plass til litt sot og annet svineri før det blir problemer. I praksis skal du være i stand til å føre en kule ned i skutt hylse uten motstand. Går ikke dette kan du enten dreie utvendig, eller kjøpe fres som tar innvendig.
 2. Har prøvd mange forskjellige merker og generelt synes jeg holdbarhet har blitt mye dårligere. Nært alle merker begynner ofte å få sår og revner mellom sesong 1 og 2. De er ikke tette mer. Etter sesong 2 er det bare å kjøpe nytt. De skoene jeg liker best er crispi titan. Lette og med ypperlig passform. Holdbarhet er som for alle andre merker, ca 2 sesonger. Nå er sko veldig subjektivt, da vi alle er forskjellige, men anbefaler deg til å prøve crispi titan. De dårligste jaktstøvlene jeg har hatt er harkila, sendte de inn etter 1 sesong. Vanlig slitasje, altså utslitt var svaret.. sømmer som revner.
 3. Irrelevante i den form at de ikke sier noe om ES. Jeg var nok litt uklar.
 4. Tro Bly har kontroll på dette. På 500- 1000 meter med samme ammo ser han garantert fasiten, skudd som viser lav hastighet gir lave treff.. Forresten så gir 30m/s variasjon en høydevariasjon: Med v0 på 810 m/s og 840 m/s på 100 meter: ca 6mm på 200 meter: 2,3 cm på 300 meter: ca 5,4cm.
 5. Hvis jeg presser i vanlige dier: Press hylsa, tar hettelomma, har de i beholder og gnikker litt zalo på de. varmt vann fra springen imens jeg rører litt rundt. Venter 5 minutter, skyller de, så 1 t i stekeovn på 96 grader. Det er ikke feil å vaske de før pressing, men prøv å regn litt på det. Det tar dobbelt så lang tid. Ett diesett koster 500-1000kr. Du har en helt sinnsykt dårlig timesbetaling for å gjøre dobbelt arbeid. Rett i pressa med de, så kjøper du nytt diesett om 9 år, når det tilfeldigvis har fått seg en ripe. De gamleste jeg har er rundt 25 år og er like fine.
 6. Samlinger på 100 meter er irrelevant. Ammunisjon kan samle meget bra på 100 meter, men være totalt katastrofe på 1000 meter.
 7. Labradar har en nøyaktighet på 0,1%. Tror ikke magnetospeed er så langt unna heller.. Man trenger ikke chrono, skal man ha god langholdsammunisjon er det beste å faktisk utvikle ladningen på den avstand den er ment å fungere. Skyter man over en labradar samtidig gir det jo deg litt mer informasjon å ta beslutninger på. Nå er jeg særdeles lite interessert i anal lading, jeg liker å skyte, ikke lade. Utvikler jeg en lading som skal fungere på lange hold skytes det på 5-6-700 meter. På 500 er jeg fornøyd når jeg har under 0,1 mil høydespredning. Til DFS skyting fungerer det meste..
 8. I sauer 200 går det meste imellom 8-15mm på 100 meter.. trenger ikke være pokker så heldig..
 9. Så effektivt ut det Lapuamag! Hva skyter du med GOS?
 10. Hvordan ble slaktet med 300 winmag og 208 amax? Ble en bukk ikveld også, Grendel idag også. Stygt nær skadeskyting idag, skjøt bukken ca 50 meter inne i skogen bak bildet på smygjakt. Fikk se den med breisida til i kratt/langgras på ca 30 meters hold, kom meg i knestående og klemte av.. akkurat i det man kjenner det skal smelle så ser jeg i siktet at den reiser seg?!? 🤣 Jaja, hullet satt 5-6 cm opp fra brystbeinet. 15 meter flukt så død.
 11. Starter denne tråden slik at vi kan benytte denne til å beskrive våre erfaringer med forskjellige kjemikalier til pussing, være kjøpt eller egenkomponert. https://youtu.be/NcZmpZIkJ_I Wipe Out tactical advantage er nok den råeste fjerneren av karbon/kruttslam jeg har prøvd. Her testet på en hylsehals for å se effekten, kruttslammet her sitter godt. . Det finnes også en "accelerator" som visstnok øker effekten. Har ikke prøvd den. Kom med deres erfaringer og rutiner! 😃
 12. Ja, helt normalt, 308 win er heller ikke unntatt fysikkens lover. Trykk* areal = kraft. Kraft * tid (løpslengde) = arbeid. Grunnen til at noen tror at 308 ikke taper så mye fart er fordi den har relativt lite hylsevolum ift kaliber, som gjør at den bruker raskere krutt enn større hylser. Dette gjør at den opprettholder forbrenningseffektiviteten i kortere løp. (% av kruttet forbrent før kula går ut munningen). la oss for eksemplets skyld si at 100% av kruttet er forbrent ved 30 cm løpslengde, allikevel vil trykket være svært høyt bak kula. Sålenge kraften bakfra er større en motkraften så akselereres kulen. En hylse med større volum vil alltid gi høyere hastighet, gitt at forutsetningene er like. Den eneste fordelen 308 har ift f.eks 30-06 ved kapping er litt mindre munningsblåst, men hva har det å si?
 13. ladebenken

  Ei rifle til alt

  Hvis du er så sparsommelige anlagt så går du faktisk i pluss om du selger børsa du har, jobber overtid istf å jakte. Enda mere objektivt så kunne du vært på jobb istf å sitte på nett også. Det nest beste alternativet er da å bruke det du har. Lykke til.
 14. En liten bukk på lokk igår kveld. 6,5 Grendel. 😃
 15. ladebenken

  Ei rifle til alt

  Ei rifle til alt - da hadde jeg valgt en helt standard jaktrifle i en av std patronene. Det er en grunn til at "standard" jaktrifle er slik den er, det er et kompromiss som passer til det meste, men ikke best på noe. Ikke kapp løpet for kort, 50-55cm og en knøttliten demper. Hendig og funksjonelt våpen. Jeg har alltid min rem 700 med 40 cm 30-06 løp og hauske jd151 innskutt med accubond. så er resten av garderoben og konkuransevåpen tilpasset spesielle formål. Hadde jeg vært i dine sko hadde jeg kjøpt en rustfri T3 med justerbar kam. Ferdig. Det funker til alt og gir vanligvis god presisjon.
×
×
 • Create New...