Jump to content

Storfornøyd med Blaser tråden:-)


cervus elaphus

Recommended Posts

Jeg søkte på 223, 22-250, 243, 338 og 9.3x62 + hagle og salongrifle når jeg var der før jul. Nå kjøpte jeg nettop et 375 løp til r8 og dermed ble det en ny tur nede på kammeret, men vanskelig å fornemme hva man kommer til "må ha" fram i tid. Men vill tippe et 222, 223 eller 22-250 kan ligge i emning en gang i fremtiden. Men husk å forlenge etter et halvår så de ikke går ut.

Link to comment
Share on other sites

tja regelen i enkelte afrikanske land er vel rent byråkratisk og baserer seg på diameter man skal ikke glemme at 9,3 har en høyere SD (Sectional Density)

begge patronene har sine fordeler og svakheter i forhold til hverandre med andre ord store konkurrenter

ligger en del flotte artikler ute på nett om dette:) og i de fleste land med .375 diameter regler så gjør man lett et unntak for 9,3 (.366)

og i andre land der man kan bruke begge går det på ytelse og ikke etter diameter

 

i grunn er det smak og behag som avgjør hva man velger og bruke :) begge får jobben gjort og det blir aldri feil

Link to comment
Share on other sites

-Kortere

-Mindre Rekyl

-Passer i standard låskasse samt standard sluttstykke

-Høyere SD

-Billigere kuler

-Lettere tilgang til kjøpe ammo værtfall her

-I følge ladeboken "Ytelsen ligger ikke forferdelig langt unna 375H&H" Ref Side 298 Ladeboken Nr6

-Uten magnum belte for de som bryr seg om slikt

 

sikkert flere fordeler jeg kan ha glemt her..

Link to comment
Share on other sites

en annen quote som kommer her ifra kammeret er jo

 

"Det eneste Taylor regnet 9,3n som ubrukelig til, var ettersøk på elefant i tykk bush. Penetrasjonen med 9,3 er god nok til å nå hjernen fra alle vinkler, men den mangler kraft nok til å stoppe eller snu et angrep hvis du så vidt skulle bomme på hjernen. Det samme kan vel også sies om 375H&H."

 

en artikkel skrevet av Rino Hals her inne på kammeret anbefaler og lese da dette er god lesning 8)

 

http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=54&t=31487

Link to comment
Share on other sites

Vel, en del av argumentene dine er jo i og for seg greie, men jeg klarer uansett ikke å unngå å reagere på at det her blir diskutert 9,3x62 og 375 H&H, dedikerte storviltkalibere, og da blir argumenter som kortere hylse litt på sida. Skulle ha latt det passere hvis bruksområdet som var gjenstand for diskusjonen var nordisk jakt, men når du selv drar inn jakt på tykkhuder i Afrika må du selv argumentere for fordeler 9,3x62 har på dette området ifht. 375 H&H.

 

Høyere SD kan jo stemme, da man gjerne får høyere SD hvis kula har høy vekt, men liten diameter. Men hva slags tverrsnittsbelastning får du om du lader en 375 H&H med 350gr eller 380gr kuler? Tipper på at du ikke finner kuler til 9,3'en din som matcher dette. Når disse kulene i tillegg forlater løpet i 2200-2500 fps ville ikke jeg stått å tatt imot hvert fall.

 

Tviler ikke på at du kan finne kuler til en litt lavere pris, men mye av kulene jeg har sett på ligger omtrent likt i pris mellom disse 2 kalibrene. Gå inn på f.eks. jaktdepotet å sjekk ut pris på rhino, hornady osv på begge kalibrene.

 

Ladebokargumentet ditt har jeg lest deg bruke flere ganger her inne, men selv om du gjentar det mange ganger blir det ikke mer riktig allikevel. 375'en kan du lade med kuler fra 200gr - 380 gr, gå inn i QL og simuler litt. Hva slags resultater får du som tilsier at 9,3x62 ikke ligger "forferdelig langt unna" ytelsen til 375 H/H? Og hva vil egentlig uttrykket "forferdelig langt unna" si i dette tilfellet, er det på generelt grunnlag, eller gjelder det kun for et knippe kulevekter og ladninger?

 

9,3x62 er utvilsomt en veldig bra jaktpatron. Og ja, den har bevist sin evne til å felle selv de største i Afrika til gangs, men hvilken patron har ikke det? "Selv" 6,5mm-7mm har blitt brukt med stort hell til alt afrikansk vilt, men hvorfor prøve å prate den opp på høyde med 375 H&H eller andre grovere jaktpatroner? Kjøp deg heller ei afrikabørse hvis det er det som er viktig.

Link to comment
Share on other sites

Jeg vil hvert fall at du skal vise til håndfaste tall på ytelsen på de to patronene for et representativt utvalg av kulevekter og ladninger og dermed bevise at ytelsen på 9,3x62 ikke ligger "forferdelig langt unna" ytelsen på 375 H&H.

 

Så kan du gjerne si at jeg burde presentere data som viser at forskjellen i ytelsen er større enn hva du påstår, men nå er det ikke slik at det er jeg som til stadighet sier at forskjellen i ytelse på 9,3x62 og 375 H&H ikke er nevneverdig, og ikke argumenterer jeg i veldig stor grad for at forskjellen er av avgjørende karakter heller, men jeg stiller meg dog tvilende til utsagn som

ytelsen til 9,3x62 ligger ikke forferdelig langt unna 375 H&H
da det er klare forskjeller på de to kalibrene i både anvendte kulevekter, og mengde krutt man får oppi hylsa - 2 faktorer som hvert fall for meg har potensiale til å utgjøre en forskjell i ytelse/effekt hos en patron.

 

Det skal sies at jeg ikke har noe særlig erfaring med bruk av f.eks. QL, og har ingen praktisk erfaring med hverken det ene eller andre kaliberet. Men, de resultatene jeg får i QL viser (be)tydelige forskjeller på det to.

 

Hva du vektlegger er jo opp til deg selv, og elgen kan gjerne gå like kort/langt for et skudd med en 9,3x62/375 H&H eller 6,5x55 for den del, men hva er det ytelse egentlig måles i? Det er et sammensatt begrep som kan variere mye fra person til person, men hvis man kun ser på effekt på vilt, så vil du ha vanskeligheter med å se betydelige forskjeller i fluktstrekning for f.eks. de vanlige storvitkalibrene brukt her til lands; 6,5x55-9,3x62 ++

 

Hva er egentlig så poenget? Kanskje blir det feil å måle ytelsen til en patron i effekt på vilt? I effekt på vilt inngår det så mange faktorer som vanskelig kan tas høyde for, at det blir håpløst å sette et tydelig skille mellom de ulike kalibrene, da blir det, i hvert fall for meg, mer logisk å vurdere patroners ytelse utifra kvantifiserbare verdier.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Hva Ladeboken legger i det de skriver må vel nesten de som skriver dette forklare

er vel Jørund lien & Co som skriver disse bøkene og ville vel vært spennende og hørt med dem hva de legger i dette

9,3x62 er uansett en patron som er og blir brukt på farligvilt i Afrika på lik linje som 375H&H der de tillater det

hva man velger av disse er smak og behag

for min del passer 9,3'n best hva som passer for andre må jo så klart andre finne ut av selv

Link to comment
Share on other sites

Er det noen på Kammert som har macht pipe i kaliber .223 til Blaser R93 ?

Jeg har vanlig standard pipe i .223 på min R93 med KKC stokk som jeg bruker til jaktfelt.

Denne pipa er kappet på 50 cm og påmontert Atec CTM4 demper. Lader med69 grs Senare og har bra presisjon. Og jeg mener det er riflestigning 1:9 i den pipa.

Vurderer likevel å kjøpe match pipe. Men det er 3-6 mnd leveringstid sa de hos Norma i dag.

På en amerikansk nettside leste jeg at det er 1:10 stigning i Match pipa i 223.

Kan noen bekrefte eller avkrefte dette?

Jeg lurer også litt på hva vekta er på match pipe i .223 siden jeg skyter i jegerklassen, og dermed er avhengig av at rifle med kikkert veier under 5 kg.

Link to comment
Share on other sites

Enig med 1983, se p åskytestilling - når du skyter med tofot bør du legge deg slik at du får rekylopptaket mest mulig rett bakover. Legg også press fremover på tofoten. Søk litt rundt skyteteknikk og -stilling for tofot, mener å huske at M67 har skrevet noen gode innlegg om dette temaet.

Link to comment
Share on other sites

Ja jeg har lest m67 sine innlegg. Bra som de er. Ligger nok ikke rett bak rifla da den hopper litt venstre. Men har skutt en del med tikka t3 i 6,5x55 og aldri hatt dette problemet. Riktignok en harris tofot. Kanskje den ikke er så følsom for dette.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har lenge lurt på en ting, og tror dette er riktig sted og spørre. Dette spørsmålet har sikkert blitt spurt mange ganger men spør alikevell. :D

Hvis det er rettrekker-mekanismen som er den store goden med Blaser riflene, hvorfor bruke 30-40 tusen på en R8 eller R93, når du kan kjøpe for eksempel en Browning BAR til 5 tusen, også feste en gassplugg i den. Så der har man plutselig en fin rettrekker til 5 tusen. :roll:

Link to comment
Share on other sites

Nå er det vel for dei fleste (?) det samla våpenkonseptet med løpsskiftesystem osv som er viktigst, ikkje nødvendigvis å sleppe å ta ordinært ladegrep. For min egen del var totalen avgjerande når eg kjøpte min Blaser i 2005. Kriteria mine var links , systemvåpen, løpsbytte/ demontering- montering utan ny innskyting. Da var det lite å velge i, men at det var rettrekker isolert sett var revnande likegyldig. (Jakta med mauser M98 før eg fekk Blaseren)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...