Jump to content

Milde himmel for noen bruktpriser


Aircooled

Recommended Posts

I min evige jakt på den neste ett eller annet, er jeg ivrig på finn, og bruktsidene her inne. Bruktprisene her inne er rimelig edruelige, men enkelte på finn er helt på bærtur, mener nå jeg i alle fall. Ikke meningen å henge ut enkelt personer her, men ønsker en konstruktiv debatt. Kan ta noen eksempler. Var på jakt etter en Smith , og kom over en Smith 28, altså K ramme priset til 4500, enda selger skrev at den hadde avtrekkproblemer og måtte til smed. Altså, jeg betaler ikke 4500 for en revolver fra noen og 80 med avtrekksfeil. Ett annet eksempel er en ruger Sr1911 på finn til 11990 :shock: Altså, å betale 12 000 for en 1911 som i utgangspunktet koster 7000 er i mine øyne vilt. Selv om det følger med hylster, belte, 8 mag og har fått en avtrekksjobb.

I mine øyne er halv pris utgangspunktet for en brukt gjenstand utgangspunktet for forhandlingene, hvis det ikke er noe veldig spesielt til salgs.

Er det jeg som er på bærtur eller har folk alt for store forventninger til hva ting er verdt. Brukt er brukt mener nå jeg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 111
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Jeg la også merke til den 1911'en, jeg måtte studere annonsen for å se om man fikk med 2 pistoler eller en koffert i gull :mrgreen: for den prisen var latterlig. Til den prisen så får man en High-End 1911 som er i 20K-klassen brukt.

 

Folk tror de sitter på gull. Akkurat som de som selger en HÆR-Mauser til 2000 og oppover. For ikke å glemme de som selger typiske pakkeløsninger av jaktrifler de har kjøpt til samme pris eller mer enn det de gav.

Link to comment
Share on other sites

Vil bare opplyse om en ting. Våpen (les gjerne "manne-leker") er ofte overpriset og dette er det en grunn til som ikke nevnes i annonsen. Opplysninger om at varen selges grunnet fruens ønske/vilje blir ofte utelatt ;) Ser man slike annonser så vil jeg oppfordre til å IKKE gjøre en annen mann ulykkelig ved å kjøpe/ frarøve ham sitt leketøy :D

Link to comment
Share on other sites

Skulle kjøpe en erstattning for Nova jeg solgte noen år siden. Så på Winchester og fant en SXP Defender på finn, her skulle selgeren ha 5000 blanke for en brukt! Jeg fikk så tak i en hos en forretning på Romerike for 4500 og han slang med en MTM boks jeg plukka med meg.

 

Ikke fatter jeg hva selgere tenker på med å prise 90% eller over for brukt. Men ikke alt som er handlet må nødvendigvis selges for halv pris mener jeg. Så høy som prisene i Norge er, skjønner jeg at folk som har bommet på kjøp ikke ønsker å tape halve verdien. Men er varen brukt, stiller saken seg annerledes.

 

Når kjøper nevner børsemakerarbeid på brukte våpen, styrer jeg helt unna. Hvem vet hva som er gjort da..

Link to comment
Share on other sites

Det er det kjøper er villig å betale som styrer pris. I Norge er enkelte merker tilnærmet nypris på bruktmarkedet, fordi folk er villige til å betale. Blaser, sauer og T3 er eksempler der en gjerne bare sparer noen tusenlapper på nypris. Rugeren min har jeg prøvd å selge med kikkert til 1/3 av nypris i et halvt år, liten interesse da dette merket ikke er like populært blant norske jegere.

Jeg kjøpte ny R93 links etter å ha sett etter brukt i et år. Var selvfølgelig få links tilsalgs, og de jeg så lå høyt i pris.

Som selger vil en ha mest mulig igjen, og når noen er "dumme nok" til å betale opp mot nypris så er ikke det selgers problem. Føler denne trenden er i ferd med å snu, men det er det ikke alle selgere som har fått med seg enda :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Kommer veldig an på synes jeg.

 

1/2 på pent brukt synes jeg er billig, og det tror jeg mange er enige i, for da pleier ting å forsvinne fort. Rundt 2/3 kan fort være ganske greit hvis standen er pen. Dette vil jo uansett variere mye med hva man ønsker å kjøpe eller selge, altså hvor populære ting er bestemmer jo i stor grad til hvilken bruktpris de selger. Man kan tydeligvis få kjøpt en baby Glock i 10mm auto til 1900,- av forhandler, og det kan jeg skjønne, for den helt store etterspørselen er vel ikke der. Samtidig ligger vel gjerne 686'er i grei stand på rundt 4000,-, og de pleier å selge ser det ut til. Nyprisen på de to er vel ikke så langt unna hverandre (eller? Mulig jeg surrer), men tilbud og etterspørsel vil jo alltid styre.

 

Hvis det står noe om børsemakerarbeid, da etterspør jeg alltid hva som er gjort helt konkret, og ikke minst hvem som har gjort det. Noen ganger er ting filt i stykker og man styrer unna, andre ganger kan det være fornuftig arbeid (altså arbeid jeg også ville ha vurdert å få gjort) utført av en velrenommert børsemaker. Jeg kjøpte selv for et par år siden ei brukt børse til elgjakta. I annonsen var det dårlig bilde og det sto ikke stort, bare at det var en Remington 700 med litt børsemakerarbeid utført. Jeg ringte og snakket med selger, og det viste seg å være ei børse bygd av Ragnar Hansen på ei 700 kasse, med rustfritt fluta løp, McMillan kolbe og en eldre Kahles kikkert på toppen. Jeg er fortsatt storfornøyd med det kjøpet der, for å si det sånn, selv om jeg ga mer enn 1/2 pris av en ny 700.

 

Jeg synes uansett det virker som om mange legger litt vel mye følelser i kjøp og salg. Hvis du ser en annonse du synes er overpriset, enten ignorer den eller gi et bud du mener er fornuftig. Hvis du skal selge og noen gir et bud du synes er for lavt, ingen grunn til å bli sur, si enten nei takk eller kom med et motbud. Er ikke verre enn det.

Link to comment
Share on other sites

Verdi er ikke et objektivt begrep, når alt kommer til alt er det bare to priser å forholde seg til: Hva selger ønsker og hva kjøper er villig til å gi. Om de to ikke stemmer så blir det ikke noe salg.

 

Det er mye rart jeg gjerne skulle hatt her i livet, men som ikke er verdt nok for meg til å betale det andre er villig til...

Link to comment
Share on other sites

Det å selge brukte våpen i dag er ofte nesten det samme som å gi de vekk. Derfor havner alt jeg skal selge som jeg ikke får 2000kr for tilbake i skapet, eller om noe må ut så havner det hos politiet til spikerproduksjon. Joda taper sikkert penger på det, men gidder ikke folk betale for brukt så vil de heller ikke ha det :wink:

Link to comment
Share on other sites

Våpen som er "ferdig" til bruk - synes jeg gjerne man kan få betalt for.

Selv om det er brukt :shock:

 

Kjøper man en "ren og ny" 686, og ikke er fingerferdig selv - vil det fort koste noen tusen - å få det perfekte feltvåpenet.

 

For det er ikke gitt at det bare blir med en avtrekksjobb.

 

Sikter av bra kvalitet koster.

Problemer med timing - er jo heller ikke ukjent på en S&W. Og det koster det også å gjøre noe med.

Link to comment
Share on other sites

Og si at en brukt vare er verd 1/2 av ny er vel en overdrivelse. Mener folk at noen av kikkertene mine kunn er verd 7500 om jeg skulle solgt??

Men kan være enig at det finnes enkelte som tror det dem har er verd gull. Jeg kan godt betale 2/3 pris mulig mer også om det er rette varen jeg vil ha som er brukt. Også når man selger våpen så er de alltid noen som må prøve seg på tull bud. Har du ikke råd så trenger man ikke og ta kontakt heller tenker jeg :)

Link to comment
Share on other sites

En god del av riflene som ligger ute på nett har bla følgende tekst: ...Kappet løp og demper ......

Enkelte ønsker sikkert en slik rigg, men ikke alle kaliber egner seg like godt til "kapping".

For min egen del vil ei rifle som er bearbeidet på en slik måte (og kanskje av den lokale Petter Smart) ha svært liten interesse.

Selger mener kanskje at dette vil trekke opp verdien av våpenet, men realiteten er kanskje det stikk motsatte?

Samme gjelder hvor det er ettermontert nye stokker, hvor feks bedding og tilpassing er gjort i kjelleren.

 

Når det gjelder kikkertsikter syns jeg at halv pris på anerkjente merker som er lite/pent brukt og forholdsvis nye, blir i minste laget.

Har prøvd å selge to stykker etter nyttår, men er budt godt under halv pris for begge (Zeiss Victory og Leupold VX-3)

Da er det helt uaktuellt å selge.

Så en på en facebookside hvor det omsettes slikt utstyr som ble budt 2000.- for en nesten ubrukt Nikon Monarc Gold 1,5-6x42.

Han konkluderte med at istedet for å selge til den prisen, ville han bruke siktet en stund til og heller kaste det enn å "gi det vekk".

 

Det virker som kjøpere også forventer å få ting bortimot gratis, og for de fleste som selger finns det uten tvil en nedre smertegrense.

En god del salg (mine inklusive), er nok basert på ønske om å finne noe annet / nytt, men er markedet dødt, blir det til at en beholder det en har.

Link to comment
Share on other sites

En brukt gjenstand, har i bunn og grunn ingen verdi pengemessig, før den faktisk er solgt til noen som er villig til å betale en sum som selger aksepterer. Eksempelvis kan jeg godt selge min ruger SR9 for en sum som gjør at jeg kan erstatte den med en pistol jeg har lyst på. Om en interessert kjøper ikke syns det er god nok pris, da selger jeg ikke.

Link to comment
Share on other sites

Jeg mener at nyere våpen, eller gjenstander generelt med en eier så er bruktpris 2/3 ett godt utgangspunkt. Men det er rom for pruting når en kjøper og en må tåle det når en selger ellers så kan en bare overse budet. Noe mange gjør. Jeg kjøper som oftest ingenting hvis jeg ikke får noe avslag. Da går jeg videre til neste selger. :D Eneste steder jeg ikke pruter på er rema1000 eller klesbutikk.

Link to comment
Share on other sites

........... Jeg kjøper som oftest ingenting hvis jeg ikke får noe avslag. Da går jeg videre til neste selger............

Fantastisk.....da er jo det kjente mottiltaket at man setter opp prisen litt ekstra slik at desse 'pruterne' skal tro at dem får en god deal når dem får litt avslag............

 

Kanskje det er derfor at prisene er så kunstigt høye. Det er prute-priser laget for kun for pruterne.

Link to comment
Share on other sites

Jeg snakker ikke om de som ønsker 6-7 tusen for ett nesten nytt våpen til 10' eller ønsker 5 tusen for tilsvarende godt brukt. Det er fair og ingen ting å murke for, men de som ønsker mer enn ny pris, eller tror at gamle greier med skavanker er god knall, jeg reagerer på. Personlig gidder jeg ikke kjøpe brukt om ikke prisen oppveier ulempen, så enkelt er det

Link to comment
Share on other sites

Når vi er inne på bruktpriser, hva synes dere om en pent og lite brukt Beretta 686 SP til 11500.- ??

 

jeg hadde spart en mnd til å kjøpt en ny istede.

 

Synes dette godt beskriver brukthandel i Norge i dag, Mange har brukte ting til salgs som ofte er så godt som nytt og i bedre stand enn f. Eks utsillingsvåpen hos nermeste dealer. Det driter vi i for vi har lomma full av oljekroner, vi (jeg)skal enten kjøpe brukt til gi bortpris eller så kjøper vi nytt. Vi er blitt så bortskjemt att bilforhandlere ikke tar inn brukt fordi videresalg er vanskelig, å levere innbytt(våpen) til forhandler er meningsløst, nesten billigere å levere til politiet og du sparer krangel om pris.

 

Vi lever så råflott på våre gullbelagde pidestaller at den kan få en til å ønske dårligere tider og bedre mennesker. Vi må begynne å anse tings reele verdi, ikke bare som noe vi bør kaste for å kjøpe noe enda flottere.

 

Hadde jeg sett på oss Nordmenn utenfra, ville jeg blitt kvalm :oops:

Link to comment
Share on other sites

Eg ville no si at prisen blir styrt av kor gammelt det er å ka stand det er i, vist vi tar et eksempel, du kjøper en pistol/revolver til 4k i butikken, du har den i 2 månder og du har skutt 100/200 skudd med den, mener dere alle her inne at denne burde da selges til halvpris?

Link to comment
Share on other sites

Pga. fysiske skavanker - har jeg tenkt å gi meg med revolver/pistol.

 

Har alt av våpen som er mega til alle disipliner - men gidder ikke å avertere et våpen.

 

Pga. at jeg ser at markedet ikke er interessant.

 

En S&W 629 8 3/8 løp, med mega sikter, og mega avtrekk - vil jeg faktisk ha betalt for.

Det samme for en mod 14 - med div. forbedringer.

X-esse.

Sti

Osv, osv. og ennå mer osv.

 

Jeg er ikke på kanten av ruin - og lar heller være å selge noe.

 

Hadde jeg fått det jeg mente at mine gode våpen er verdt - ville jeg solgt alle.

 

Og kanskje flere andre også - har skapene fulle av våpen som mange kunne hatt glede av.

Men pga. lave priser - forblir de i skapene.

 

Hvis man ikke mangler til smør på brødet - så blir man ikke fattigere av å ha gode våpen til arvingene :)

 

(Som ikke skjønner hva de er verdt :x - og gir de bort . Jeg kommer til å vri meg i graven - når de selger min Freedom Arms for kr 1000,-, og mange andre for samme pris :shock: )

Link to comment
Share on other sites

Selv om du sikkert finner løsninger, både for deg selv og dine arvinger Shadob, så har Litago et interessant poeng. Særlig for håndvåpeneierne. Både krav til aktivitet, og antallsbegrensninger, påvirker hvor lenge en selger kan vente på å finne rett kjøper, som er villig til å betale den reelle verdien. Dette kan gjøre utslag for prisen, og selger kan tape verdier som følge av dette. På den annen side, med dagens regelverk kan håndvåpeneierne egentlig ikke regne seg selv som eiere av våpnene de har kjøpt for egne penger. Så et slikt eventuelt verditap er man jo egentlig klar over på forhånd. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Har vært borti mange fantasipriser når det gjelder brukte ting, til og med folk som skal ha mer enn full utsalgspris på ny vare!

 

Er gjenstandene pene og i god stand synes jeg 50-75% av ny pris er greit. Heller ned mot 50 % om garanti og kjøpsloven ikke lengre gir rettigheter.

Link to comment
Share on other sites

Nå er det dessverre slik at en gjenstand ikke er mere verdt enn det noen vil betale for den.

 

Men hvis du vil sitte igjen med litt penger er kammeret ikke stedet å annonsere. Her er det fullt av skotter og svensker. Tidligere prøvde jeg for moroskyld først legge ut gjenstanden her, for å så legge den ut på FINN. Null respons på kammeret og alltid solgt på FINN, til samme pris. Det skal jo sies at man når flere folk på FINN.

 

Et eksempel er en Sako Finnlight 75 i 30-06 jeg skulle selge med Leupold QR montasje, Lee Lux dieset, 50 skudd og 200 engangsskutte hylser. Børsa hadde gått 80 skudd og var 4 år gammel. Forlangte 13.990,- for dette. Dette var i 2009.

 

Klok av skade la jeg den ut på FINN med en gang, med link til annonsen på kammeret. Første dagen jeg ble bombadert av meldinger fra en ikke ukjent aktør her på kammeret fra Skaun om hvor feil pris jeg hadde satt. Og at Sako 85 hadde tatt over for 75 og at 30-06 var værre å selge enn 308w og at 85 var MYYYYE bedre enn 75 osv osv.

 

Tok ikke lang tid før en hyggelig fyr fra Arendal kjøpte hele pakka, til prisforlangende.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har kjøpt mye brukt gjennom årene, og med et unntak vært strålende fornøyd. Noen har jeg fått billig, de fleste har jeg gitt riktig pris for, og den ene litt for dyrt.

For meg så er det så enkelt som at folk må få kreve akkurat hva de vil når de selger sine våpen. Jeg tenker på denne måten; Er de urealistisk høyt priset(altså nypris eller mer) så svarer jeg ikke engang på annonsen. Dette er tydeligvis folk som ikke skjønner helt hva bruktsalg betyr. Er det folk som legger prisene mer realistisk, så sender jeg en melding og tilbyr det jeg tror våpenet er verdt. Aldri skambud. Og ligger prisene lavt så kjøper jeg :D .

Jeg blir aldri fornærmet når folk sier nei til å selge til prisen jeg foreslår. Det er deres våpen, så de må jo bestemme. På den annen side bør jo heller ikke selger bli fornærmet av et prisforlag av meg. En vare er jo bare kronemessig verdt det noen er villig til å gi for den. Affeksjon kan ingen vente at skal øke verdien.

Link to comment
Share on other sites

Det er vel nå noen burde si noe om det frie marked osv.
Det var nettopp det jeg prøvde på. Jaktgarderobe og aktivitetskrav er faktorer som påvirker det "frie" markedet. På godt og på vondt.

 

Til syvende og sist, handler denne tråden egentlig om folk sine forventninger. Hvis du kjøper en luxus-løsvagina på Kondomeriet i Oslo. En slik supersilikon, som er en nøyaktig avstøpning av en kjent pornostjerne. Selv om den koster flere tusen kroner ny, og du bare har pult den 3 ganger (god som ny), kan du da forvente 2/3 deler av ny pris? :lol::lol:

Link to comment
Share on other sites

Ja, det er jo nettop det dette er. Det frie marked. Alternativet er jo kanskje å opprette to-tre statlige utvalg for å regne ut hva et bruktvåpen skal gå for. Foreslår følgende fremgamgsmåte;

 

1. Hva kostet våpenet nytt. Opprett en underkomite som får i oppgave å sjekke prisene i samtlige butikker i Norge ved nykjøp av våpen. Dette må siden prisindeksjusteres til dagens dato. Deretter trekkes det fra et prosentbeløp pr annum ned mot en forutbestemt nedre grense.

 

2. Våpenets stand. Det bør regnes både i utseende og teknisk stand. Her vil vi nok få et sprik på prisene, da medlemmer av denne komiteen vil legge vekt på forkjellige aspekter. Komitteens medlemmer fra vestkanten vil trolig legge mest vekt på blånering og treverk, mens østkantsmedlemmer muligens vil prioritere den tekniske standen. Det naturlige vil da være å ta en middelpris av disse to summene.

 

3. Våpenets historie. Her bør det skilles mellom følelser og faktisk historie. Hvis det er skutt store dyr, eventuellt om det var solnedgang når disse ble skutt, så bør dette legge på minimum 20-30% på pris. Vi må ha forståelse for at det smerter en person å kvitte seg med et slikt klenodium. Når det gjelder det rent historiske så må det undersøkes om a) er våpenet brukt av en kjent person b) vært med i noen strider i kjente slag c) eventuellt

 

4. Avvik/omgåelse fra ovennevnte modell straffes hardt da det vil underminere hele systemet. Forslag til straff er inndraging av selger/kjøpers våpen som siden selges til inntekt for staten.

 

Før noen tror jeg er gal, så må jeg understreke at ovennevnte er en spøk! Men jeg mener fortsatt det frie marked er å foretrekke på de fleste områder.

Link to comment
Share on other sites

Nå har det vel litt å si hva slags våpen det er snakk om også, ei jaktrifle som går 20 skudd i året eller en konkurransepistol som går 4000 skudd i året, vil vel gjerne tro at rifla da vil ha beholdt verdien noe mer. hvis den ikke er full av hakk og riper.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...