Guest graahund Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 Da har brutter skaffet årets rakfisk. Kjøpte den i nærheten av Oset høyfjellshotell. Skulle vist være noe av det aller beste på markedet. Å... hvor jeg gleder meg. Har kjøpt mandelpoteter fra Folldal, har meget god erfaring med disse fra fjordåret. Så lørdag blir det rakfisk med alle ingredienser . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GammalAmazon Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 Blir nok bra! Vi pleier å vente til 2. juledag. Da kommer den virkelige julematen på bordet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bronx Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 Rakfisk er suverent Jeg testet årets produksjon for et par uker siden, og den tegner til å bli super. En måned til i butten nå, så tenker jeg at det blir perfekt førjulsstemning i heimen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 Hadde rakfisklaug i helga, med mandelpoteter, lefse, egg, rødbeter, rødløk, purreløk, rømme, rakfisk akevitt, Erdringer weissbier og masse godt juleøl.. Hadde 2 typer rakfisk, Wangsten og ein som eg ikkje er sikker på, skikkelig snaddermat.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bronx Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 Intressant å høre hva folk bruker som tilbehør.. Vet at noen bruker rømme og løk til, egg og rødbeter var nytt for meg. Hos oss skal rakfisk være så "Plain" som mulig; fisk, potet, lefse og godt smør ferdig med det! Og akevitt da selvfølgelig...! Her er det sikkert mye variasjoner ute og går. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 Eg har aldri vore til bords på eit rakfisklaug, så for meg var det i grunn nytt.. Vår familie har ikkje hatt sånne tradisjoner og det vesle eg har smakt av rakfisk før, har vært på spillejobber på julebord på hotell og sånt, og det har vært for søppel å rekne. Derfor har eg aldri stressa med det sjølv heller.. Men det skal nok desidert ikkje bli det siste måltidet mitt av rakfisk, det er sikkert, det var rett å slett snop. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest graahund Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 Vi bruker det samme som Mauser68 bortsett fra egg. Kanskje skulle jeg prøve det i år ? . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SSamiK Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 Hadde mitt egne lille rakfisklag for en liten uke siden. Med det meste av tilbehør, men da ingen av de jeg kjenner her i området er rakfiskspisere (såvidt jeg veit) ble det bare jeg som spiste og derfor ble det litt halvhjerta. MEN; Snadder var det uansett! Savner et skikkelig rakfisklag, har ikke vært på det på noen år nå. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jeffery Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 Rakfisk skal severes med ertebrød, smør og finstrimlet purre Andre varianter går jo for såvidt an som avveksling, men jeg ramler alltid tilbake til denne flatbygdsklassikeren. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
balderman Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 Rakfisk er mat for mons... Første rakfisken ble fortært 24 sept. Tradisjon i jaktlaget... Røen-fisk fra ehh, Røros tror jeg... Den spises med lefse, potetmos, smør, purre, rødløk(ikke samtidig), rømme og har akkurat oppdaga en ting som er helt fortreffelig til. Og selvfølgelig øl og akevitt... Løkbombe! 1 stk sjalottløk 1 stk rødløk strimlet purre majones chreme fraiche En av de tingene med høsten som gjør att man ser frem til den... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Buster Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 Synes det er godt med litt rødbeter også jeg da... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flanged Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 Jeg skal tradisjonen tro på rakfisklag med fattern og bror min den 16 des. Fisken som skal fortæres er selvfiska ørret fra Tinnsjøen. Fattern legger fisken til rak, og vi andre gomler og eter oss fordervet Det går en del øl og akevitt... Vi har som regel også med: Mandelpoteter. Rømme. Rødløk. Potetlefse. Eggerøre. Ovnsbakt brød. Kviteseid smør. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Polar Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 Smaken er som baken..delt og hårete Jeg forstår godt at det går med mye akevitt og øl når denne type mat skal fortæres..noe må man jo bedøve hodet med Åja..jeg har smakt dette flere ganger..det er som blåskjell for meg. Nydelig å se på når det er dandert. Jeg klarer å få den inn i munnen,å tygge litt. Men jeg klarer ikke for mitt bare liv å svelge dette..dessverre. Kanske jeg skulle drukket meg kanon på akevitt først,slik at hodet var bedøvd? Huff..jeg liker ikke akevitt heller. Ergo er det ikke håp for meg Kos dere med,sikkert,et vannvittig godt herremåltid Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olesøn Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 Flatbrød. Smør. Poteter. Øl og akevitt. Alt annet er overflødig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flatin Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 Røen-fisk fra ehh, Røros tror jeg... Du tenker muligens på fisk fra Røn gard? Det er i så fall midt i rakfiskland; Valdres. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest graahund Posted November 17, 2011 Share Posted November 17, 2011 @ Trappermann, hadde vogn stående på Tinnsjøen (Sandviken) i nesten 20 år. Men fikk aldri tak i rakfisk, noe jeg prøvde flere ganger. Er det ingen som selger rakfisk derfra ? Både røya og øretten derfra er jo fantastiske saker . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GammalAmazon Posted November 17, 2011 Share Posted November 17, 2011 Vi bruker hjemmelaget potetstappe, lefse, smør og strimlet purreløk. Noen ganger også finhakkede rødbeter. Skal man drikke akeveitt til maten kan man like godt spise Grandiosa, maten er ødelagt lell. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
900SS Posted November 17, 2011 Share Posted November 17, 2011 Erterbrød, smør og litt purre støttes, øl og akevitt også. Til frokost er fisk på smør og lefse med melk veldig ok. Alt som kan ta glansen fra fisken er uaktuelt. Lettrømme f.eks. forandrer smaken på fisken i motsetning til smør. Edit: hjemmelaget potetstappe full av smør og fløte høres ut som en god ide om det er begrenset med fisk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jelan1a Posted November 17, 2011 Share Posted November 17, 2011 God mat og drikke hører sammen. Rakfisk,mandelpotet,smør,rødbetter,flatbrød,rødløk,ØLog Akevitt. Det er bare ett herre måltid. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ursus arctos Posted November 17, 2011 Share Posted November 17, 2011 Snøfrisk naturell på lefse, smakar godt til Rakfisk,då saman med løk og kvit geitost. Øl og akevitt er ein selvfølge. Er komen i botnen på fyrst butten allereie. Den som har Rakafisk og reinskjøt, svelt ikkje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skattebo Posted November 17, 2011 Share Posted November 17, 2011 kan ikkje skjøne at noko som lufta så vondt bli servert te følk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest graahund Posted November 18, 2011 Share Posted November 18, 2011 kan ikkje skjøne at noko som lufta så vondt bli servert te følk Da veit du ikke hva du prater om . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jeger83 Posted November 18, 2011 Share Posted November 18, 2011 Rakfisk med tilbehør og godt drikke er etter min mening noe av det ypperste man kan servere. Kjenner jeg blir sulten bare ved å tenke på det Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagl Posted November 18, 2011 Share Posted November 18, 2011 Jeg ble også etterhvert glad i rakfisk. Likte det ikke til å begynne med. Men hjemme var det tradisjon å ha en rakfisk i jula. Den ble tatt fram og spist på flatbrød med smør til. Dette ble gjerne en avrunding av andre brød-måltider som frokost og lunsj. Dette så veldig trivelig ut, og jeg bestemte meg for å lær meg å like rakfisk. Jeg begynte med mye smør på flatbrødet, og lite fisk. Økte fiskemengden og reduserte smørmengden etterhvert. Nå spiser jeg rakfisk i alle varianter. Favoritten av tilbehør er: flatbrød/lefse, mandelpotet, rå eggeplomme og finhakket løk. Jeg moser rakfisk og blander med finhakket løk. Tømmer litt rå eggeplomme over, og blander litt. Legges på flatbrød eller i lefse. Mandelpotet kan også legges på flatbrød/lefsa, men jeg spiser det gjerne ved siden av sammen med litt smør. Rømme og rødbeter serveres ofte til hos oss, men jeg holder meg unna det. Øl og akevitt er selvskrevne følgere uansett (dog ikke ved frokostbordet.... kanskje..). Mvh Dagl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
7x75R Posted November 18, 2011 Share Posted November 18, 2011 Ikke glemme Kviteseidsmøret til fisken. Måltidet får en ny dimensjon Rakfisk,Kviteseidsmør,purre og rødløk,varme mandelpoteter i lefse namnamnam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jeger83 Posted November 18, 2011 Share Posted November 18, 2011 Fjernet unødig sitering. G.Larson Kviteseidsmør er definitivt obligatorisk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Desert-Beagle Posted November 18, 2011 Share Posted November 18, 2011 Enkelte retter som smaker sjit som barn har jeg i voksen alder lært meg å like. Jeg kunne ønske jeg likte rakfisk, men jeg syns det smaker råtten bajs, dessverre. Alt tilbehøret er jo kjempe. Er rakfisk noe de fleste elsker fra første munnfull, eller er det noe en må lære seg å like? Med andre ord, er det håp? Røkt og gravet fisk er nydelig, men denne rakfisken sliter jeg med. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dbm Posted November 18, 2011 Share Posted November 18, 2011 Rakfisk er nydelig, men mann må ha prima smør. Salt! + øl og akkar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest graahund Posted November 18, 2011 Share Posted November 18, 2011 (edited) Enig med de over her, Kviteseidsmør er veldig viktig. Uten det blir det liksom bare halvveis . Edited November 18, 2011 by graahund Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 18, 2011 Share Posted November 18, 2011 Jeg kunne ønske jeg likte rakfisk, men jeg syns det smaker råtten bajs, dessverre. Alt tilbehøret er jo kjempe. M76, gjett om eg har vore der du er.. Men for at du skal kanskje få ein liten opplevelse av det, så smører du lefsa med smør, har i litt rømme, alle ingrediensene og fisken, så blir rakfisksmaken så utvatna, at det blir ikkje så værst. Begynn med tynne skiver rakfisk og bygg deg oppover. Når du då begynner å venne deg til den litt sære smaken, så begynner du litt i det små og lager til tallerkt med ingrediensene på og smaker litt på alle ting.. Når det er sagt, så er ein jo ikkje nødt å lure seg sjølv til å like rakfisk, berre fordi mange synst det er topp mat. Men ofte er det ting ein må læra seg å lika, som ein ikkje liker første gongen, som kan bli dei store måltidene.. Det hjelpte iallfall meg på vegen til å setje pris på rakfisken. Ikkje minst det faktum at ein kjøper skikkelig god fisk. Det som er på dei fleste hoteller/julebord og liknende, det er ikkje akkurat prima vare... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Desert-Beagle Posted November 18, 2011 Share Posted November 18, 2011 Takk for det Mauser. Livet går videre uten rakfisk, men jeg syns en god Nordmann bør takle det meste av norsk tradisjonsmat........Har bare prøvd ei gang, det var på ei fjellstove med lange tradisjoner for slikt. Tviler ikke på råverane, selv om jeg var positivt da jeg våkna om morgenen dagen etter og fremdeles var i live Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bronx Posted November 18, 2011 Share Posted November 18, 2011 Har intrykk av at lukta er det som gjør at mange ikke greier å sette pris på denne fantastiske maten. Til disse har jeg et godt tips som reduserer lukt betraktelig; Det er vel sånn at mange av de som spiser lite av dette kjøper rakfisken ferdig i vakumpakkede fileter eller stykker. Gjør man det er det VELDIG viktig å åpne pakken tidlig slik at fisken får luftet seg godt før den serveres. Legg den på et fat i en kjølig kjeller el gjerne et par tre timer før den skal spises, da blir det betraktelig mindre odør, og eventuelle skeptikere rundt bordet får ikke alle fordommer bekreftet allerede før de har smakt. Prøv, det utgjør virkelig en stor forskjell.... Mistenker at dette også er noe av grunnen til at mange har dårlig erfaring med rakfisk fra buffeter på hoteller ol, når fatene begynner å bli tomme åpnes en ny pakke og serveres direkte med stinkende følger..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 18, 2011 Share Posted November 18, 2011 Har bare prøvd ei gang, det var på ei fjellstove med lange tradisjoner for slikt. Tviler ikke på råverane, selv om jeg var positivt da jeg våkna om morgenen dagen etter og fremdeles var i live Då synst eg du skal gå på f.eks ein bra fiskebutikk eller Meny, sjekke ut om du får kjøpt ein mild type rakfisk og ta eit forsøk ein gong til, med alt tilbehør og tynne skiver med fisk i første omgang.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Waldez Posted November 18, 2011 Share Posted November 18, 2011 Rakfisk lukter da ikke prøv surströmmning det kan kalles lukt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Desert-Beagle Posted November 18, 2011 Share Posted November 18, 2011 Takk for tips! Minner meg om da jeg altfor ung tvang meg til å like kaffi...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagl Posted November 21, 2011 Share Posted November 21, 2011 @M76: Jeg likte heller ikke rakfisk, men tvang/lærte meg til å spise det. Det klarer du fint! Gjør som Mauser68 sier, begynn med mye tilbehør og lite fisk. Øk mengden fisk etterhvert. Lykke til! mvh Dagl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GammalAmazon Posted November 29, 2011 Share Posted November 29, 2011 Høre stadig vekk folk som spiser rakfisk som lukter vondt. Jeg har spist rakfisk hele livet, både egenproduksjon og kjøpefisk, men har ennå til gode å spise rakfisk som lukter vondt. Men ved nærmere etterranke så finnes det en del ukultiverte mennesker som mener det lukter vondt av pultost også.... @M76: Prøv å gi fisken et raskt oppkok, da mildner den veldig. Men ikke la den ligge å trekke, da blir det bare suppe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagl Posted November 29, 2011 Share Posted November 29, 2011 Høre stadig vekk folk som spiser rakfisk som lukter vondt. Jeg har spist rakfisk hele livet, både egenproduksjon og kjøpefisk, men har ennå til gode å spise rakfisk som lukter vondt. Men ved nærmere etterranke så finnes det en del ukultiverte mennesker som mener det lukter vondt av pultost også.... Har opplevd rakefisk som lukter, og som ikke lukter. Ved ett tilfelle fikk ikke mannen ha fisken i hus av kona, og vi kjente lukta midt på gårdsplassen da han åpnet budøra Så at rakfisk kan lukte, er hevet over tvil. Om den da kvalifiseres til å være ødelagt rakefisk, er en annen sak. Selv heller jeg til den kanten. Skikkelig rakfisk skal ikke lukte (bare litt). Pultost derimot, lukter utedass, og smaker likeså! Men nå er jo engang smaken som baken, delt i to. Mvh Dagl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GammalAmazon Posted November 29, 2011 Share Posted November 29, 2011 "Smaken er som baken, den er ræva." Sitat Atle Antonsen. Pultost lukter kultur og tradisjon Rakfisk som lukter noe annet enn rakfisk er ikke trygg, og må ikke spises. Så kan man jo sikkert diskutere hva/hvor mye rakfisk skal lukte.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oysteinlarsen Posted November 29, 2011 Share Posted November 29, 2011 Berre ikkje drukne den i sprit og rømme, slik somme gjer som kanskje ikkje eigentleg likar dette. Lauk og lefser, slik Hellbillies syng, er alt som skal til. Her er noko eg kom til å tenkje ein gong: nesten alt det beste som er, går vegen om fermentering (altså det me ofte berre kallar gjæring, sjølv om bakteriar kan vera involvert i staden for gjærsopp): kaffi vin, sprit, øl kjøt (gjennom modning) yoghurt og surmjølk, modna ost, smør og rømme tobakk (vel, det er ikkje mat, men ein god pris med grov, fersk snus kan dekka for litt sein formiddagsmat) kakao og sjokolade gjæra brød og surdeigsbrød soyasaus og ymse gjæra soyabønneprodukt ...og altså rakfisk. Meir er det sikkert òg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Desert-Beagle Posted November 29, 2011 Share Posted November 29, 2011 Var innom fiskebrygga i Kristiansand i går. Det bugner av havets delikatesser i diskene, samt litt lakse- og innlandfisk. De hadde en plakat med " Nå er rakfisken ankommet!" Er denne form for rakfisk noe å satse på tro? Det er nok et dumt spørsmål siden jeg ikke vet noen verdens ting om den utover at det generelt et bra saker de selger på fiskebasaren. Kjøpe av seriøs fiskehandler, eller gå på restaurant? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flatin Posted November 29, 2011 Share Posted November 29, 2011 Lauk og lefser, slik Hellbillies syng, er alt som skal til. Lauk?! Nei, fy! Da smaker det kun lauk. Hallinger har uansett ikke greie på rakafisk. Det hører Valdres til. Fisken i fokus, tilbehøret må få lov å være nettop det; tilbehør. Mitt stalltips til rakafisk er Noraker gård. http://www.noraker.no/ Det er ikke mange steder den selges, men den er verdt bryet. Om gjæring/fermentering: kaffi Er kaffe gjæra? Er ikke det bare bær som er plukket, skrelt, tørket og brent? *tusle bort i hylla og sjekke Wendelboes bok om kaffe* Jo, du har visst rett. Mange kaffetyper er fermentert. Har forresten et tips om kaffe også. Kjøp grønn (ubrent) kaffe og brenn selv i steikeovnen. Det gir en himmelsk smak og aroma. 225 grader, 12-15 minutter. Og kast kaffetrakteren så langt du klarer... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oysteinlarsen Posted December 2, 2011 Share Posted December 2, 2011 Lauk og lefser, slik Hellbillies syng, er alt som skal til. Lauk?! Nei, fy! Da smaker det kun lauk. Hallinger har uansett ikke greie på rakafisk. Det hører Valdres til. Fisken i fokus, tilbehøret må få lov å være nettop det; tilbehør. Mitt stalltips til rakafisk er Noraker gård. http://www.noraker.no/" target="_blank Det er ikke mange steder den selges, men den er verdt bryet. Noraker gård er notert. Og eg vil framleis insistera på at nokre ringar med søt lauk er det som skal til for å laga eit perfekt kontrapunkt til den smøraktige fisken! Og litt nykverna svart peppar. Om gjæring/fermentering: kaffi Er kaffe gjæra? Er ikke det bare bær som er plukket, skrelt, tørket og brent? *tusle bort i hylla og sjekke Wendelboes bok om kaffe* Jo, du har visst rett. Mange kaffetyper er fermentert. Har forresten et tips om kaffe også. Kjøp grønn (ubrent) kaffe og brenn selv i steikeovnen. Det gir en himmelsk smak og aroma. 225 grader, 12-15 minutter. Og kast kaffetrakteren så langt du klarer... Du har nok rett på kaffien...eg har alltid tenkt på den som gjæra, men den er jo faktisk stort sett berre brent. Og eg skal til å brenne til helga no. Ferdigbrent og vakuumpakka som ein malar sjølv er i seg sjølv ei anna verd enn Coop-posen. Og til forbausande lite innsats. Det er snålt å tenkje på at det å male kaffi var like normalt for femti år sidan som å vaske golv og tørke støv. Ein annan ting som overraskar meg, er at det faktisk er meir smak i kaffi som er lite brent enn den som er hardt brent. Pose med "Löfbergs Colombia Mellanrost" på Eda Supermarknad: 59SEK Billig kaffikvern: 100,- Presskanne: 200,- Truleg den beste kaffien du nokon gong har smakt: Priceless. På jobben har dei starta med sånt kapselsystem. Eg prøvar å boikotta så godt det let seg gjera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
POS Posted December 4, 2011 Share Posted December 4, 2011 Flatbrød.Smør. Poteter. Øl og akevitt. Alt annet er overflødig. Nå handler jo denne tråden om rakfisk, og da syns iallfall jeg at det er greit med litt fisk til alt dette tilbehøret Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASi Posted December 14, 2011 Share Posted December 14, 2011 Nei, nå skal årets produksjon smakes på. Gubben kom nedom for litt siden med fisken, og nå ligger det en filet oppskjært i kjølekapet. Nå tar jeg en velfortjent akevitt til deilig røye fra grenstrakten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
balter Posted December 15, 2011 Share Posted December 15, 2011 Rakfisk fra Hardangervidda er topp saker. Medium vekt på 800g iår og nydelig vare fra den produsenten jeg får kjøpt fra. Men prisene stiger hvert år, etterspørselen er stor. Tørr nesten ikke skryte av denne varen, for da blir det vel bare værre å få tak i, pluss dyrere. Hva synes folk om 315kr/kg, begynner det å nå taket? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melk Posted December 15, 2011 Share Posted December 15, 2011 Ekte rakfisk er laget av røye! alt annet er fake, men godt alikevell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
45-70gov Posted December 15, 2011 Share Posted December 15, 2011 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest graahund Posted December 18, 2011 Share Posted December 18, 2011 @Melk, rakfisk av røye er bra det, spist det mange ganger. Men og si at resten er fake er og gå for langt. Rakfisk av fin ørret er fantastisk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HB Posted January 13, 2012 Share Posted January 13, 2012 Må bare vise bilde av den siste rakfisken ,me fekk,frå Kallhovd fjorden!!! Den har lege i lake sidan eg fekk den 1 desember i 2011 og sammen med maltøl smaka den kjempe!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.