Jump to content

HJORTEJAKTA 2011


Hjortetrekk

Recommended Posts

  • Replies 783
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Då blei det ei kolle i dag på 58 kg.. Den blei skutt på ca 20-25 meter, 6.5x55, Norma Nosler Partition, gjennomskytning og utgangssåret var litt større enn ein 5 kroner, det spruta lungebiter utav den og minimal ødelegging av kjøtt.. Kolla sprang ca 25-30 meter og falt rett om, slitsom men utrulig fin jaktdag.. :)

 

Hjort2011_2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Skaut ei 1.5 års kolle laurdag ettermiddag. 30-06 165grs heimeladd Hornady Interbond avstand 84m. Perfekt bogtreff, dyret sto i ro. Raste i veg 80-90m i slak oppoverbakke. Rett før ho skulle forsvinne over ein kant gav eg ho eit skot ovanfrå i ryggen- eg sat noko høgre , ho datt moment då eg skaut. Sjelden har eg sett eit så klart blodspor. Rett før ho datt var det masse blodsprut oppover trea. Merkeleg nok var det berre eit treff i ho, så sannsynlegvis datt ho tilfeldigvis akkurat i det eg skaut andre skotet som då gjekk over. :? Lite kjøtskader utenom dei normale hola tvers igjennom som blir ved bogskot. Utgangsholet var omtrent som for ein 5 kroning.

Link to comment
Share on other sites

Får vel opplyse om at jeg i mitt andre år på hjortejakt, felte ei kolle for 2-3 helger siden (min første hjort). Slakte vekt 45kg (Skrapdyr som ble klasset ned til ungdyr).

 

Har ett spørsmål:

 

Hva gjør normalt Hjorten når det blir ruskevær (Vind og regn)?

 

P.s Her brøles det i liene. :D

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Hei. Jeg har bare muligheter til bøjakt(med fullmåne). Er det sånn at hjorten trekker ut fra skogen og ned på bøene med en gang det blir mørkt osv ? Kan den beite hele natta eller er den bare nede etter det blir mørkt og før det blir lyst? Hjemme har jeg sett de mest seint på kveldene. Og vil brunsten hindre at de trekker ned for å beite? (noe de vanligvis gjør her hver kveld/natt)

Link to comment
Share on other sites

Liten oppdatering fra denne kanten: Vi hart jaktet 2 helger så langt, ok resultat med 4 dyr felt. 3 koller og 1 spissbukk er fasiten. Situasjonen med spissbukken var litt spesiell, sat på post hele dage mens en av de andre stilte innpå en bukk. Sat kikra en del der og ble var en spissbukk som låg så høyt opp det går an i terrenget vårt før det bare er steinrøys. Låg bak ei einebuske og såg på meg hele dagen. Ettersom forøket med bukken ikke lykkest så ville jeg prøve på spissbukken.

Sagt så gjort, gikk tilbake og opp rundt den, innpå 80-90 m. Der la jeg meg ned, sterk vind rett i mot meg og venta på at den skulle reise seg. Men nei, ingenting skjedde. Kasta stein i røysa overfor den, ropte og til slutt smalt jeg et skudd oppi steinrøysa bortafor den. Men spissbukken låg like rolig.

 

Da vi skulle hjem igjen samme kveld så måtte jeg foreta meg noe, begynte rusle bortover, dette er så høyt oppe at det er null tre, bare litt kjerr. Nærma meg buska som jeg vist han låg bak, skimta pelsen gjennom buska, jeg gikk tett innpå, rett på oversida av den. Står oppreist og venter bare på at den skal reise seg. Tar litt tid, men omsider reiser den seg og strekker på seg, da var det bare å smelle på den. Ble liggende der den hadde ligget hele dagen. avstanden da jeg skjøt var bare 7 meter! artig og spesiell situasjon :) De andre hadde sett alt med kikkert fra nede i dalen, trudde jeg kom til å trakke på den før det smalt!

Andre helga felte vi bare ei kolle, dette på smyg/postering. Jeg gikk og de 3 andre posterte, hadde kikra ut 2 dyr fra andre sida av dalen tidligere på morgenen som vi skulle prøve på. Stilte meg oppover mot de, omtrent i samme høgde som dyra var observert, bli jeg plutselig var en bukk som ligger 30 m nedenfor meg. Samtidig har jeg støkka ut de 2 dyra vi hadde sett, disse kom på øverste posten og et dyr ble felt der. Bukken reiste omsider opp, da ser jeg at det er en veldig fin 12 tagger faktisk :) Etter å ha sikta på bukken ei stund så slipper den seg ned i granfeltet og blir borte. Artig situasjon :) Valgte å la bukken gå, da den blir større med 3-4 år til på baken, bukken blir ikke eldre i fryseren :) - Gøy med store, grove bukker i skogen, da kan man ikke se seg blind på antall tagger.

 

Bilder kommer senere i jakta, 10 dyr igjen på kvota enda, 3 koller, 5 kalver og 2 bukker 

Link to comment
Share on other sites

Høstferie, ungene i barnehagen og god vind ispedd regnbyger. Alt duket for smygjakt. Gikk opp i bratt ulende og ville jakte mot vinden. Var usikker på om jeg skulle legge ruta i grankjem-høyde, men ville lenger opp når jeg først var i terrenget. Fikk se ei kolle under ei stor gran som stod i bjørkeskogen. I le under grana stod også en kalv. Vanskelig vind. Kolla hadde nok hørt noe, men visste ikke om meg. Satte meg ned og kikret. Hadde ikke noe godt tak på kalven der den stod. Kolla kunne jeg tatt. Etter 20 min tenkte jeg at enten støkker jeg de eller så får jeg skuddsjanse. Litt opp ovenfor og mot de. Da var de under 50 m unna. Vinden slo ned og dyra tusla nedover inn i et granfelt og i sikkerhet. Spennende økt. Brukte god tid oppover. Følte at det gikk greit med vind og lyd i skogen. Kom opp i glissen fjellbjørkeskog. Hagl-skur og sterk vind. Nei, her er det bare å komme seg nedover. Bratt terreng og glatt mose. Fikk se et øre bak noe blom. Kom meg inn på 20-30 m og satte meg ned. Lett å komme innpå i dette været. Såg ører og litt av et hode av og til. Litt dugg i kikkerten men såg det jeg trengte. Dyret gikk et par skritt fram og fikk se at det var en kalv. Siktet på ryggen og dyret rulla 30-40 m nedover. Hannkalv på 23 kg. Inngangshullet/skinnet reiv seg opp. Stripsa det igjen. Men med terrenget så hadde kalven vært ferdigflådd om jeg dro den. Så jeg tok den på skuldrene og kom meg ned uten å bli skadd. Lett å skli og slå seg stygt. Vel, nå kjenner jeg at kroppen har blitt brukt. Nøgd!

Bilde0435.jpg

Jaktform: Smygjakt

Avstand: 30 m

Rifle: Winchester XTR Featherweight .308w

Sikte: Swarovski AV 3-10x42

Kule: 165 grs. Woodleigh PP

Link to comment
Share on other sites

Ikke flere fall de siste dagene? Er det lite dyr rundt om? Hadde meg en biltur i går kveld. Erfaringsmessig er det et par områder der det er mye hjort i disse tider. Tomt! Tror enkelte vald her rundt vil måtte slite hardt for å nå full fellingsprosent. I mitt vald har det ramla ca. 10 stk av 65. Rekordsvak start. Feltet mitt har dog 4 av 11, så vi er ikke så langt unna ajour.

Link to comment
Share on other sites

Har i Tinn pleier det å være mest brøling fra 10 okt til 1 nov. Noen år er bedre enn andre, å det kommer vel mye ann på hvor mye bukker det er i terrenget. Blei skutt 1 stk 11 tagger på lokk nå ikveld men hadde ikke ett eneste brøl før han begynnte å lokke.

Link to comment
Share on other sites

Tok meg en 4 timers smygjakt tur idag, i regn og kuling. Dyra har gått høy i det siste, men idag tror jeg de stod i tetteste granskogen, for jeg så ikke snurten av noe som helst. Var masse spor, skikkelige råser med mold, så det er tydligvis mye trafikk oppe i lia. Hører litt brøling tidlig om morgenene, men det avtar når det lysner. Vi har skutt 28 av 50 dyr, og er godt i rute. Nå kommer kanskje månen over helga og da regner jeg med at det ramler noen dyr.

 

Har 13 på samvittigheten så langt, skjøt en kalv høyt oppe i lia på mandags ettermiddag. 40-60 meter, knall og fall med 140 grs Berger VLD fra 6.5x65 RWS. 29 kg slaktevekt. Fint dyr.

Link to comment
Share on other sites

8) Var på hjortejakt for første gang, 23-25 September i Sogndal området.

På dag 2 kom det 2 koller og kalv bak meg på ca 50-60 meter.

 

Skjøt den fremste kollen med en cz 550 american i 6,5*55 med aimpoint micro og a-tec demper.

Lapua mega med blyspiss.

 

Kolla sprang ca 10 meter før den ble liggende.

Kula hadde gått gjennom hjerte, lunger og ut gjennom mellom 2 og 3 ribbein.

 

Det var en ubeskrivelig god følelse å skyte min første hjort, og ikke minst et perfekt treff med en lykkelig avslutning på jakten den dagen.

Skal tilbake i November!

 

 

Mr Drilling

 

Ny jakt helg 11-13 November i samme terrenget. :smile:

Klarte på lørdagen å komme inn på ei kolle på 30 meter uten at jeg var klar over det.

Kolla stod stille bak ei furu og ventet til jeg gikk motsatt vei, da spratt den av gårde uten mulighet til å få skutt.

På søndag var vi tre jegere som gikk opp i en liten dal hvor jeg ikke har vært før.

Det var tydelig jeg som gikk saktest, for etter ca 2-2,5 timer hørte jeg mye bråk ca 100 meter kl 1 for meg.

Satte meg ned på huk og gjorde meg klar, det måtte være en hjort.

Joda, etter ca 1-2 minutter kom ei kolle rolig gående ned ei slakk åsside.

Kolla vinklet til høyre for meg og på ca 30 meter ropte jeg "HEI".

Kolla stoppet, jeg skjøt og kolla sluntret/ramlet fremover ca 10-15 meter før den ble liggende.

Hadde truffet hjerte og lungene så skuddet var bra, selv om de andre to mente jeg burde skutt litt høyere for å spare bogkjøttet... :winke1:

 

Blir ny tur om 2 uker..... 8)

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Jeg skal ut og myse i måneskinnet i kveld, er kaldt her nå og snøen lå langt nede i fjellsida i dag tidlig. Er helt skyfritt her og endel vind,så det er ikke ideelt månevær, men man må jo ut og se. Må koke noe kakao og ha med brødskiver med hjorte tunge på, nam nam :)

Link to comment
Share on other sites

Da var man tilbake fra hjortejakta 2011.Siden vi har en liten kvote,kan det ofte gå raskt å fylle kvoten.Vi jakter i Høyanger i Sogn og Fjordane.Vi dro tirsdag 04.10 og ble møtt av ett forferdelig vær da vi hadde krysset Hemsedalsfjellene.Værmeldingen var heller ikke særlig oppløftende,og det viste seg å holde stikk.Det regnet døgnet rundt med kun korte opphold,det blåste også til tider kraftig.

 

Men været er det ikke noe å gjøre med,så det var bare å kle seg godt og komme seg opp i lia.Vi bedriver kun smygjakt,samt kombinert smyg/postering i skog.Litt skuffende at det ikke var noe brøling,da brunsten burde være godt i gang.Men det er vel kanskje dritværet som må ta skylden for det.

 

Fredags natt/morgen var det ett forjævlig blåsevær så vi trodde hele hytta skulle reise på sjøen.Grunnet dette kom vi ikke ut i lia før ca 0830,og trua var ikke helt til stede.Men jaggu fant jeg ikke en voksen kar ganske langt oppi lia.Ganske tett i lia der bukken sto,så jeg så han ikke før jeg var på 80 meter.Da var det bare å legge seg langflat å prøve å komme seg i skuddposisjon.

 

Etter ett par meter åling i myr og bekk :shock: ,så jeg tilstrekkelig med bog og hals til å kunne klemme avgårde ett skudd.

 

12 tagger,ikke veid den ennå men veier nok rundt 105-110 kg.

bgpu7o.jpg

Link to comment
Share on other sites

Flott bukk det der.

Jeg felte en spissbukk på måneskinnet i natt, som er min femte hjort hitill i år.

Litt mindre hjort å se i skogen denne helgen, jeg tror en del er trekt inn i paringsommråde utenfor valdet våres.

I det ene valdet våres har vi skutt 8 av 10 dyr.

I et annet kun to av 8.

Her merker vi en kraftig nedgang i bestanden.

Link to comment
Share on other sites

I begge valda våre har vi aldri før observert så mykje dyr. På eit av valda har vi skutt 8/15 til no. Dette terrenget ligger lavt og nær fjorden. Derfor kjem dyra trekkande ned fra bygda jevnt og trutt utover i sesongen. I år derimot har det vært mykje dyr her allereie fra 10 sept, noke som er veldig uvanlig i terrenget vårt.

 

Vi har dei siste 10 åra aldri hatt problemer med å fylle kvota her. Min teori er at dyra presses over et større område enn før på grunn av den veksande bestanden. Lengre inne i bygda og høgare over havet blei det observert 71 dyr fyrste jaktmorgen på eit jaktvald :shock: Desse dyra trekker gradvis nedover i retning fjorden utover i okt/nov. Vi trenger derfor ikkje å stresse dei første vekene som fleire andre vald må gjere pågrunna av at dei ligger høgt over havet. Har til no skutt to fjorskoller og en bukk. Sett dyr på samtlige turer eg har vært ute. Gleder meg til fortsettelsen :)

Link to comment
Share on other sites

Var med på å felle den første hjorten i terrenget her i nyere tid idag. Kun et fåtall har blitt felt i terrengene rundt de siste årene, men hjorten er virkelig på fremmarsj her. Så de første sporene etter hjort for 4-5 år siden, mens det nå er omtrent like mye spor etter hjort som elg. Dette er i Våler i Hedmark, østsiden av Glomma.

 

Det ble en spissbukk(30 cm lange tagger ca.). Kan så lite om hjort, så lurer på hvor gammel den er. 1,5 år? 2,5? Vekta var ca 65kg.

 

Gjennomskyting med Lapua Mega 10,1g 6,5x55. Bukken gikk rett i bakken og ble liggende, så skuddet var bra. Utrolig pent slakt i tillegg.

Link to comment
Share on other sites

Var med på å felle den første hjorten i terrenget her i nyere tid idag. Kun et fåtall har blitt felt i terrengene rundt de siste årene, men hjorten er virkelig på fremmarsj her. Så de første sporene etter hjort for 4-5 år siden, mens det nå er omtrent like mye spor etter hjort som elg. Dette er i Våler i Hedmark, østsiden av Glomma.

 

Det ble en spissbukk(30 cm lange tagger ca.). Kan så lite om hjort, så lurer på hvor gammel den er. 1,5 år? 2,5? Vekta var ca 65kg.

 

Gjennomskyting med Lapua Mega 10,1g 6,5x55. Bukken gikk rett i bakken og ble liggende, så skuddet var bra. Utrolig pent slakt i tillegg.

 

Spissbukkane kan vere 2 1/2 år gamle. Tell tenner så får du svar på dette. Har skote "spissbukkar" på over 70 kg som har vore 2 1/2 år. Rosenkransen på geviret er også ofte kraftigare på 2 1/2 åringane.

Link to comment
Share on other sites

For oss som kanskje skal prøve oss i måneskinnet senere i uka. Når er det best å være ute, dersom man ikke sitter hele natta, men skal velge mellom tidlig natt, eller nærmere morgenen?

 

Bør man helst velge seg et jorde, eller er det ok også med et hogstfelt med mye feiinger? Spør fordi jeg ikke har så mange dagene å speide i terrenget selv, men er der kun to helger i året. Og onsdag er det fullmåne... :-)

Link to comment
Share on other sites

unledtkhe.th.png

 

Bilde av bukken :winke1:

 

 

Tror neppe det der er 1,5 åring! :)

heilt sikkert 2,5 åring, vi skaut ein nesten identisk på gevir og størrelse i helga:)

 

 

For å gjøre det enkelt så er forskjellen på en spissbukk (1,5år) og en 2,5års at sistnevnte har tydelige rosenkranser. Spissbukken har en 6-7cm langt litt tykkere parti nederst som er knudrete/perlet.

Link to comment
Share on other sites

Haha, lasta ned njff lokkeapp nettop. Hjortebrølene der tror jeg har havnet under feil kategori... Ikke sææærli bra nei... Men fikk meg en god latter iallefall:)

 

Veit ikke åssen den høres ut, men den her funker iallefall.....helt til tlf ringer :) En bekjent var ute å prøvde en .mp3 fil han hadde på tlf.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...