Jump to content

Stans i behandling av søknader på halvatomatiske rifler


Taffin

Recommended Posts

  • Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Jeg klarer ikke i farten å ta igjen impulsregning fra den gang da, men en 40mm Bofors sender ut en granat på nær 900 gram i omlag 880 m/s, gjennom et løp på 2,25m. Kammeret har kapasitet på 464 ml og maks arbeidstrykk på rett over 3000 bar. Om noen ønsker å finne impulsen er det vel dette som må til?

Hentet fra denne siden (link).

 

Ikke noe jeg kunne tenke meg å sette til skulderen, akkurat...

Link to comment
Share on other sites

40mm granatkastere er lovlige å eie i de fleste stater i USA så lenge man tar seg tid til å registrere dem som Destructive Device (DD) og betale myndighetene en avgift på $200. 37mm tåragassgranatkastere er i fritt salg. Rifler med permanent festet spigot for eldre granater med 22mm halesats eller tilsvarende munningssatser er også i fritt salg i de fleste stater. Det samme gjelder granater uten høyeksplosivt innhold. HE granater er også underlagt NFA som DD.

 

Så langt har det ikke vært noe misbruk av dem, så det har aldri vært noe behov for å innføre ytterligere begrensninger.

Link to comment
Share on other sites

Nå har vel denne tråden glidd litt langt ut siden det neppe er noen som mener vi skal lovliggjøre håndgranater til folk flest. Derimot synes jeg heller ikke at man i våpenloven/forskriften skal hverken forby eller godkjenne spesielle typer ammunisjon eller våpen.

 

Uuuummmm. Kan du forklare den? Du mener at håndgranater ikke bør være tilgjengelig, men vil ikke ha tilsvarende regler på ammunisjon? Så 40mm fomp er greit? Der snakker vi jo i praksis om en håndgranat i prosjektilform. Ser du hvor vilt det vil bli om man ikke har noen grenser?

 

Jeg snakker selvsagt om håndholdte våpen og mener ikke at man skal la folk flest erverve anti-aircraft, bazooka, og andre eksplosive prosjektiler. Det er stor forskjell mellom disse og hva jeg snakket om.

Link to comment
Share on other sites

40mm Bofors sender ut en granat på nær

Er "ikke bare litt" forskjell på 40mm GUR(fomp) og 40mm bofors da. ;)

Den første skyter du feks fra et granat-utskytings-rør (GUR) montert på en handholdt rifle eller fra et eget våpen(lik en stor hagle med kort løp, eller en stor pistol) , den andre er en kanon.

Link to comment
Share on other sites

Jeg snakker selvsagt om håndholdte våpen og mener ikke at man skal la folk flest erverve anti-aircraft, bazooka, og andre eksplosive prosjektiler. Det er stor forskjell mellom disse og hva jeg snakket om.

Så med andre ord setter også du grensen et sted. Det er artig at du setter den ved eksplosiver prosjektiler, for fra og med tolvsju er det tilgjengelig.

 

Jeg beklager kverulering fra min side, men jeg tror det er viktig å få frem at man faktisk MÅ sette grensen ett eller annet sted.

Link to comment
Share on other sites

Vet det, skrev det fordi istmus blandet de sammen nederst på forrige side

 

Jeg blandet vel ikke sammen, jeg forholdt meg til Erlend Meyers utsagn om 40 mm Bofors, da oppfatter jeg at det var snakk om kanonen, ikke om granatkastere. :lol:

 

Ellers er det jo greit at det går en grense et sted, bare den er konsekvent og begrunnet i hensynet til "samfunnets sikkerhet". Det er defor jeg har mast om det inkonsekvente i at man forbyr 12,7x99, men ikke 12,7x108, 14,5x114, Gibbs 505, Nitro Ekspress 600 og 700 og så videre. Det er forresten avbildet en Wildcat laget på hylse fra en 20 mm maskinkanon tidligere i tråden, og påpekt at den heller ikke er forbudt.

 

Derfor kan det, muligens, være et alternativ, dersom man mener at det er nødvendig av hensyn til "samfunnets sikkerhet", å bruke anslagsenergi som kriterium, praktisk bruk vil da begrenses ut fra hva man kan avfyre fra skulderen uten å risikere at rekylen knuser skulder eller kravebein.

 

Men, dette vil vel bli møtt at "big bore"-entsuiaster som lader opp i utgangspunktet lovlig ammo til uante høyder med anslagsenergi :roll: .

 

Løsningen må være at det blir opp til den enkelte hva han/hun finner seg tjent med å avfyre fra våpen som kan avvfyres uten at du trenger en lavett for å unngå skader på skytteren. :winke1:

 

Istmus

Link to comment
Share on other sites

Jeg er lei for det Erlend Meyer, men jeg må nok være uenig med deg. Det finnes nemlig i litt mindre kalibre også (link)...

Edit: For den som er interessert i slikt, her er link til en test av eksplosiv .22lr-ammo i gelatin.

 

Istmus: Jeg ble lurt av dette:

Jeg tviler ikke på at en 40mm fomp ville kunne brukes til jakt eller sport på en eller annen måte, men det betyr ikke at det er et reellt behov for slike.
OT:

 

Du hadde vel vært først i køen, og etterpå i køen på kirurgisk for å lappe sammen kragebenet. :mrgreen: Vet ikke hva rekyl-impulsen på 40 mm ville være, men jeg mener jeg så et sted at for 14,5x114 oversteg den 300 Joule. Det er nok til å slå av kragebenet. :evil:

Men samme det, tviler på 40mm blir aktuelt til noen form for jakt i Norge med det første.

 

Jeg vil tippe ut fra min beskjede erfaring at et forbud mot prosjektiler med eksplosive egenskaper (ikke brutalt fragmenterende) vil være så detaljert loven kan være og fremdeles ha reell nytteverdi. Jo mere futt man får i den skumle enden, jo vondere er den andre enden, og eventuell bruk av våpen i skummel sammenheng vil nok bli begrenset av dette. Ser ikke for meg at kriminelle ønsker å bruke våpen som er like farlige i begge ender, og da er det egentlig bare de lovlydige entusiastene igjen.

Link to comment
Share on other sites

Jeg er lei for det Erlend Meyer, men jeg må nok være uenig med deg. Det finnes nemlig i litt mindre kalibre også (link)...

 

Det vil alltid finnes unntak, sant det. Det er også derfor jeg har nevnt militære patroner fra 12,7, det er først i den klassen at man får reell materiell-ødeleggende egenskaper. Disse patronene nærmer seg også en praktisk øvre grense for hva som lar seg avfyre i håndholdte våpen. De representerer også en ytterst marginal del av skytesporten, og kan lett erstattes av andre patroner i samme klasse.

At det i ettertid kommer uønsket ammunisjon til populære kaliber er ikke til å unngå. Jeg vil sammenlikne det med våpen som lett kan bygges om til helauto, det har kommet enkle ombyggingsdeler til bl.a. Glock uten at de har blitt forbudt av den grunn.

Link to comment
Share on other sites

Men da blir det vel til at man forbyr ombyggingssett og eksplosiv ammunisjon, og så får man heller melde seg ut av Schengen og stramme inn litt på grensa...

 

Samme hva man forbyr kan man finne teoretiske måter å omgå forbudene på, så fornuft og fakta bør nok være tungt vektlagt om man skal få et fornuftig regelverk. Det hjelper for eksempel ikke å pansre ute en Raufoss MP, når man kjører over kumlokk med plass til kilovis med sprengstoff...

Link to comment
Share on other sites

Det er heller ikke et noe "saklig" behovsgrunnlag for våpen i 12,7 x 99 i kongeriket.

Summen er vel det, at selv om "spesial" ammunisjon er tilgjengelig til andre og mindre kalibre, og at det også finss grover kalibre som kan bruke slik ammunisjon - så er 12,7 x 99 forbudt ervervet i kongeriket. Kanksje fordi den i motsetttningen til de andre alternativene er greit tilgjegelig og har høyt skadepotenisale? en ting å skaffe seg en 14,5 russer, men det er lettere med ammo til 12,7 x 99. OG det er nå en viss forskjell i det løst definerte "effekt" mellom en svartuppet 30-06 og en 12,7 x 99 MP.

Link to comment
Share on other sites

hei alle sammen,

For å.. eh.. spore av OT litt..

 

Nå er det sånn at ingen får HA greier på en stund, men gjelder det da også våpendeler, eller bare rifler?

Skjønner, jeg skulle gjerne hatt en ny upper i annet kaliber, er det noen her som vet?

 

Mvh

Link to comment
Share on other sites

Argumentet for privat eie av 12,7x99 er like saklig som for .357 revolver. Det er så langt jeg kan se ingen aktverdige bruksområder for revolveren utenfor banen, på samme måte som for 12,7x99. Faktisk kan man (dog med tynt grunnlag, ser den) argumentere for at 12,7x99 er brukbart (merk brukbart, ikke praktisk) til jakt, det er ikke revolvere (eller pistoler for den del). Det finnes to årsaker til at man kan få pistol her i riket, rekreasjons/konkurranse-skyting og selvforsvar. Det siste er så langt jeg har forstått noe som ikke skjer hver dag.

 

Hvem er du (eller jeg, eller noen andre her i tråden) til å dømme hvilken skytegren som er "fornuftig" eller ikke, all den tid en konkurranse er en konkurranse? Det finnes internasjonale konkurranser for revolvere, og internasjonale konkurranser for rifle der 12,7x99 er meget godt egnet. Den eneste grunnen til at vi ikke har norske konkurranser for tolvsju er at den er forbudt. Jeg vil hevde at den dagen det forbudet eventuelt ville bli opphevet, ville politikamrene få et drøss av folk som søkte med konkurranse som begrunnelse, og jeg ser ikke for meg at så veldig mange ville misbrukt de. De er for dyre, og er man villig til å svi av så mye på et våpen er man enten entusiast som vil beholde hobbyen, eller fanatiker som vil skaffe seg våpen med samme eller høyere skadepotensiale uansett. Det blir i mine øyne litt som å påstå at om "noen" ikke hadde fått tak i "noe", så hadde "noe" i fjor sommer ikke hendt. Det hadde kanskje blitt forsinket, men å tro at det ville blitt avverget er i mitt syn noget blaaøyet...

Link to comment
Share on other sites

øh... Sieghallo... :forvirra:

.357 magnum revoler er det saklig behov for i Norge. Da det er flust av av forbund som administrer konkuranseskyting med slike her i Norge. Noe som er grunnlegende for å få ervervet skytevåpen for noe annet en jakt.

Er usikker på om benkeskytteren har internasjonale regler med 12,7 x 99 mulighet - men ellers kjenner ikke jeg til noe bruksområde som er dekket av lovverket.

 

 

Beklager forøvrig om jeg var litt uklar, og ike presiserte at jeg med "saklig" i gåsetegn mente hva myndigheten har forholdt seg til. Ikke min mening.

Link to comment
Share on other sites

Argumentet for privat eie av 12,7x99 er like saklig som for .357 revolver.

 

Overhodet ikke.

 

Hvilken konkurranse er det man kan bruke 50 BMG på i Norge?

Hvor mange/hvilke baner er godkjent for .50 BMG utover militære?

 

Hvor mange konkurranser var det holdt mens .50 var lovlig i Norge? Uoffisielle stevner hvor en gjeng møtes for å skyte teller ikk, da det ikke ville gi ervervsgrunnlag.

 

Eneste ervervs-argumentet man kunne bruke (da som nå), var evt kjøpt til jakt.

 

men i det øyeblikk man begynner å ville tillate salg av 40mm og slikt i disse dager vil man nok miste all aksept og forståelse blant POD/JD/politikere og blant folk på gata.

Man blir sett på som noen useriøse skrullinger.

 

Skulle man hatt ett fnugg av en sjanse til å få .50 inn igjen i Norge måtte det være hvis det var en eller annen internasjonal konkurranse gren/sport med .50 som man fikk godkjent hos POD.

mern det kan man nok glemme.

Link to comment
Share on other sites

Ser ikke andre grunner for forbud av 12,7X99 enn staten er redd for at noen utro tjenere igjen skal tømme lagrene!

Det finnes INGEN god grunn for at denne typen skal være forbudt som jeg ser det.

Men hey, nå liker jeg alt som har med skyting å gjøre og oppholder meg så mye som mulig på skytebanen fordi dette er bedre enn sex, og en kan holde på hele dagen med det!! Mere å nyte på banen i form av å konkurere eller øvelse/terapi/kos/trening/livskvalitet osv osv osv for ikke å glemme på jakt!

Trenger du noe annet for å gå på storvilt eller storvilt i africa eller canada om du hadde hatt noe slikt?

 

Den dagen et forbund tar slikt inn i varmen og presser pod/direktorat for å oppheve forbud, så er jeg der pronte!

Og jeg er sikker på at mange hadde meldt seg på der :)

 

Men, nå venter jeg bare på at våpenkontoret skal åpne, slik at jeg kan diskutere litt med dem om godkjenning av søknaden på 22lr halv auto og ar15 223 så jeg slipper å låne pang resten av året på stevner :(

Link to comment
Share on other sites

vel fast freddy... Utro tjener har tømt militære lagre i årevis, så den argumentasjonen er vel ikkehelt heldig.

Du får ha lykke til med krangling med politiet, men det eneste du kan kreve er at de tar i mot søknaden.

 

Hva vi selv syns og mener er ikke så relevant når en skal forholde seg til lovverk og hva som faktisk finnes av regulasjoner. Det er også lov å tenke på at vi skytter er et mindretall i befolkningen og at våre ønsker og behov, kanskje kommer på tvers av andre ting.

Link to comment
Share on other sites

 

Hvilken konkurranse er det man kan bruke 50 BMG på i Norge?

Ingen for øyeblikket siden 50 BMG ikke er lovlig for sivile og det er jo noe av poenget her. Hadde de vært lovlige så hadde det nok vært konkuranser. Det er jo noe av det samme med hagler til bruk i IPSC, som per i dag ikke er godkjent, men det er jo noe det kan bli muligheter for senere (kanskje mere sannsynelig enn 50 BMG).

 

Det er vel forresten en god del pumpehagler i Norge som blir brukt til jakt som kunne bli brukt til IPSC Shotgun Standard Manual, men er interessen for liten eller er det en annen grunn til at man ikke skyter IPSC hagle i Norge?

Link to comment
Share on other sites

Mine søknader har ligget der en stund alt Hassel.

Men det er kommet en del svar her som en må prøve å videreformiddle... Blant annet at det ikke er blitt datert ved innlevering...!

 

Noen må ville og ønske noe hardt nok for at en regel skal bli forandret!!

Om alle er fornøyd og holder kjeft Hassel så skjer det ingenting overhodet... ;)

Og at jeg skal lide for at en i forsvaret stjeler er vel ikke riktig? Da får forsvaret rydde i egne rekker og høyne sikkerheten sin noen små hakk så ikke slik ammo kommer på avveie!

Link to comment
Share on other sites

Er usikker på om benkeskytteren har internasjonale regler med 12,7 x 99 mulighet - men ellers kjenner ikke jeg til noe bruksområde som er dekket av lovverket.

Kanerne har (selvsagt) et eget "50caliber shooters association". http://www.fcsa.org/wwwroot/index.php

 

Her er en "primer": http://bulletin.accurateshooter.com/2011/04/introduction-to-the-fifty-caliber-shooters-association-fcsa/, http://bulletin.accurateshooter.com/2012/01/care-and-feeding-of-the-50-bmg-a-look-at-big-bore-shooting/

 

Nå er dette en "lost cause" her hjemme, og med den banesitusjonen vi har så er .50cal egentlig bare en en måte å gjøre ting tungvint på - men om noen skulle ha lyst så må jeg si at jeg ikke forstår hvorfor de riflene vi ser skal være så fordømt farlige.

20kg tunge enkeltskuddsrifler er ikke det helt store i ildstrid. Gi meg en M98 og en bag med klips derimot.

 

Men jeg ser ikke for meg at NBSF gjør dette til en fanesak...

 

 

bigbat02b.jpg

 

 

 

K

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Ingen for øyeblikket siden 50 BMG ikke er lovlig for sivile og det er jo noe av poenget her. Hadde de vært lovlige så hadde det nok vært konkuranser.

 

Vært i USA for lenge? :winke1:

 

I norge må man først ha ett ervervsgrunnlag før man kan søke om våpen, ikke å kjøpe våpen for å så finne noe å bruke dem til.

Dvs først må en eksisterende skytterorg eller man starter en ny, søke om å få godkjent ett program med . 50 og så kan man kjøpe våpen. Andre veien vil aldri gå i Norge.

Link to comment
Share on other sites

Selvfølgelig er det ikke baner og programmer spesifikt for .50BMG i Norge, det blir jo som å ha et forbund som driver med ulovlig gateracing. Det er forbudt, så ingen tar seg bryet med å lage verken baner eller programmer. De vil jo ikke bli brukt.

 

Er det ingen forbund i Norge som skyter ut til 3-4-5-600 meter? Et tungt prosjektil vil jo i en slik konkurranse ha en fordel som følge av mindre avdrift.

 

 

Mulig noen har misforstått meg litt, jeg skal prøve å presisere:

 

En revolver, pistol eller annen kortpang har i Norge ett eneste aktverdig bruksområde som er omfattende nok til at det er mening i å snakke om det, og det er baneskyting. Man kan bruke et slikt våpen utenfor banen, og man kan bruke et slikt våpen til ulovlige aktiviteter.

 

En 12,7x99 rifle har i Norge ett eneste aktverdig bruksområde som er omfattende nok til at det er mening i å snakke om det, og det er baneskyting. Man kan bruke et slikt våpen utenfor banen, og man kan bruke et slikt våpen til ulovlige aktiviteter.

 

Det ene er forbudt, det andre ikke. Jeg vil påstå at potensialet for misbruk av en kortpang er langt større enn for en halvannenmeters minikanon som krever to mann for å avgi effektiv ild i situasjoner der andre våpen ikke vil være like, eller mer, effektive.

 

Og den 40mm-historien var en useriøs avsporing, for mange sier det seg selv at en 40mm Bofors ikke akkurat er noe man drar med seg på langholdsskyting (dog, vindavdrift ville vel blitt litt mindre?).

 

Når det er sagt, om man begynte å lage en lov fra bunnen av som ikke ble basert på føleri, ville man kunne diskutere om en slik skulle bli forbudt eller ikke. Det er få aktverdige formål, men samtidig vil jeg tro at skadepotensialet (konsekvens ved misbruk sett opp mot sannsynlighet for misbruk) vil bli blant de lavere på listen.

 

"Vi får ikke skyte med tolvsju fordi det ikke finnes baner, og det finnes ikke baner fordi vi ikke får skyte med tolvsju". En ende må man begynne i, om man vil endre det.

Link to comment
Share on other sites

Er det ingen forbund i Norge som skyter ut til 3-4-5-600 meter? Et tungt prosjektil vil jo i en slik konkurranse ha en fordel som følge av mindre avdrift.

 

 

 

"Vi får ikke skyte med tolvsju fordi det ikke finnes baner, og det finnes ikke baner fordi vi ikke får skyte med tolvsju". En ende må man begynne i, om man vil endre det.

 

 

Jo BR på 500m men 50 har ingenn fordeler der. Faktum er at med mindre man har bruk for "payloaden" dvs MP for ødelegging av harde mål, finnes det alle andre omr bedre kaliber enn 50

 

 

 

Og isåfall må du starte med å få godkjent baner før du kan tenke på våpen.

 

 

 

Men alt dette er veldig OT. Tråden handlet om Halvautorifler, ikke .50

Link to comment
Share on other sites

Ingen for øyeblikket siden 50 BMG ikke er lovlig for sivile og det er jo noe av poenget her. Hadde de vært lovlige så hadde det nok vært konkuranser.

Mandalitten... Det er fint du er engasjert, og jeg kjenner til behovet for kontakt med det norkse miljøet når man bor "over tthere" men med litt manglende kunnskap så blir fort debatten tullete og usakelig.

 

Det finnes en del .50 BMG rilfer i norge. Men det skapte ikke noe forbund eller konkuranser. Samtidig er det nok problmer med å få til langholdsklyting ut på mDFS gamle 600m rekkevidde. Å gnage på dette er unyttig.

Selvfølgelig er det ikke baner og programmer spesifikt for .50BMG i Norge, det blir jo som å ha et forbund som driver med ulovlig gateracing. Det er forbudt, så ingen tar seg bryet med å lage verken baner eller programmer. De vil jo ikke bli brukt.

Samme her, Det fantes 12,7 x99 rifler men ingen konkurranser, så ble de forbudt og den eneste muligheten for å få tilatelse er å skape en legal mulighet for dette. Det er er forksjellen mellom .50 BMG og .357 revoler. Det ene har et bruksområde Drit i aktverdig eller ikke, men et lovlig et. OG den andre har det ikke. I tilegg har det ene et betraktelig større skadepotensiale en det andre, og det er noe myndigheten kan tenkes å være interessert i. (og det har blitt funnet minst en Barret halvauto 12,7 x 99 rifle av politet i Norge)

 

Når det er sagt, om man begynte å lage en lov fra bunnen av som ikke ble basert på føleri, ville man kunne diskutere om en slik skulle bli forbudt eller ikke.

Alle lover er basert på føleri... Vi syns ikke at det er ok at andre tar greiene våre? ergo vi lager en lov mot å stjele osv.

 

Mine søknader har ligget der en stund alt Hassel.

Men det er kommet en del svar her som en må prøve å videreformiddle... Blant annet at det ikke er blitt datert ved innlevering...!

 

Bra, push på datering!

 

Noen må ville og ønske noe hardt nok for at en regel skal bli forandret!!

Om alle er fornøyd og holder kjeft Hassel så skjer det ingenting overhodet...

Om den er siktet til meg skyter du både bom og i blinde :wink: Men det er vanskelig å nå frem når all står og roper i kor, og når fakta og synsing (Tøt jeg påstå "føleri") blandes sammen er det lett å bli motarbeidet.

Link to comment
Share on other sites

Hvilken konkurranse er det man kan bruke 50 BMG på i Norge?

Ingen for øyeblikket siden 50 BMG ikke er lovlig for sivile og det er jo noe av poenget her. Hadde de vært lovlige så hadde det nok vært konkuranser.

Det har ikke vært lov å skyte med 12,7x99 på sivile baner i alle fall siden 1. juli 1988. Når kom forbudet om 12,7x99 for sivile? I 2009?

Som du ser har det vært direkte vrient å få tatt æljprøva med tolvsju'n i lengre tid. :)

Link to comment
Share on other sites

Om den er siktet til meg skyter du både bom og i blinde :wink:

Nope, Jeg har sett deg på stage og så ivrig og gira du var så er ikke du den som vil legge skytesporten død i Norge. :D

Heller ikke mye av det du har diskutert som lener en til å tro noe annet enn at du lever og ånder for skytingen ! ;)

Link to comment
Share on other sites

I tilegg har det ene et betraktelig større skadepotensiale en det andre, og det er noe myndigheten kan tenkes å være interessert i.

Ja, 12,7x99 har et betydelig større potensiale til å skade lettpansrede mål, men hvor ofte driver egentlig sivile med panserbekjempelse i den sivile delen av verden? Hvor plaget er vi i vesten med at sivile ser seg nødt til å beskyte panserkjøretøyer? Har dette i det heletatt skjedd etter andre verdenskrig? Og hvor mange har blitt drept med sivile rifler i dette kalibret på verdensbasis? Jeg har bare hørt om en, i Mexico i 2008, og dette er på tross av at kalibret har vært i bruk av entusiaster i 30 år.

 

Det folk stjeler ammunisjon fra forsvaret til bruk i private våpen skjer nok helt sikkert. At denne ammunisjonen vil bli brukt til anslag der våpnets panserbrytende egenskaper er avgjørende ser jeg derimot på som et rent Hollywoodscenario med en sannsynlighet nær null.

 

Dersom vi derimot ser på litt mer realistiske scenarioer, så er det liten tvil om at rimelige og lett skjulbare håndvåpen har et større farepotensiale for samfunnet enn tunge enkeltskuddsrifler...

 

mvh,

Cogito

Link to comment
Share on other sites

Ingen for øyeblikket siden 50 BMG ikke er lovlig for sivile og det er jo noe av poenget her. Hadde de vært lovlige så hadde det nok vært konkuranser.

 

Vært i USA for lenge? :winke1:

 

I norge må man først ha ett ervervsgrunnlag før man kan søke om våpen, ikke å kjøpe våpen for å så finne noe å bruke dem til.

Dvs først må en eksisterende skytterorg eller man starter en ny, søke om å få godkjent ett program med . 50 og så kan man kjøpe våpen. Andre veien vil aldri gå i Norge.

 

Hehe, ja jeg har vært her en stund nå så det er ikke alt jeg er oppdatert på og må beklage hvis jeg sier noe som ikke stemmer helt :-)

Link to comment
Share on other sites

Ang upper

det er vel bare å søke det. Meg bekjent er det ikke lagt inn restriksjoner på våpendeler,

 

Sønader på registreringspliktige deler til HA-rifler blir også stoppet. Har en søknad inne på ekstra løp til HA-rifle (levert før 22/7). POD fortalte politidistriktet at den skulle stoppes, og at kun utskifting av eksisterende deler skulle godkjennes.

Link to comment
Share on other sites

Det er en litt kreativ løsning... Jeg ville ha søkt og klagd til pod på dette, om det kom avslag. Desverre er erfaring at det er mye manglende kunnskap og innsikt i forvaltningsprosesser ute hos de lokale kammerene.

 

Utskifing krever ikke søknad, medn reservedeler / topper - skaper ikke noe nytt våpen.

 

Søk, søk søk , og la de som styrer med det bestemme. Ikke la være fordi vi nisser her inne synser og mener i hytt og gevær :wink:

Link to comment
Share on other sites

Når det er sagt, om man begynte å lage en lov fra bunnen av som ikke ble basert på føleri, ville man kunne diskutere om en slik skulle bli forbudt eller ikke.

Alle lover er basert på føleri... Vi syns ikke at det er ok at andre tar greiene våre? ergo vi lager en lov mot å stjele osv.

Først: Jeg kunne nok brukt et annet ord enn føleri.

Følgende er min påstand:

"Jeg vil ikke at noen skal ta tingene mine, så jeg vil ha en lov mot å ta tingene mine"

er IKKE det samme som

"Jeg vil ikke at noen skal ta tingene mine, så jeg vil forby [aktuell redskap] for å hindre at det blir brukt til å ta tingene mine".

 

Du kan gjerne sette inn "motorsag" som aktuell redskap, da dette ikke er et praktisk redskap for tyveri.

 

Og når man diskuterer hvorvidt en lov burde være slik eller slik, er det lite mening i å komme med "men loven sier dette". Jeg er fullstendig klar over at revolvere er lovlige og tolvsju ikke, det er jo akkurat mangelen på logikk i det jeg kommenterer. Det var derfor jeg skrev "aktverdig" og ikke "lovlig".

 

Hva baner angår er det vel med dagens kunnskap fullstendig mulig å lage en bane som kan brukes til tolvsju? Men om du leser "Forskrift om anlegg av, kontroll med og godkjennelse av sivile skytebaner av 1. juli 1988" (jeg vet ikke om det finnes oppdateringer) så står det ingenting om hvordan man kan bygge en bane som vil gi tilstrekkelig sikkerhet ved bruk av tolvsju. Faktisk åpner ikke forskriften (så langt jeg kan se) for skyting til mer enn 300m. Innendørs (der man kan støpe og lesse opp sand så selv en 40mm Bofors :mrgreen: blir stoppet) så er det ikke tillatt å skyte med noe kraftigere enn 7.62 NATO.

Om jeg skal tippe, kommer dette av at en eller annen "ikke forstod hvorfor man skulle ønske noe annet". I mitt flåsete sinn mistenker jeg at tweed var involvert.

Link to comment
Share on other sites

Og at jeg skal lide for at en i forsvaret stjeler er vel ikke riktig? Da får forsvaret rydde i egne rekker og høyne sikkerheten sin noen små hakk så ikke slik ammo kommer på avveie!

 

Det er vel et større problem enn at noen 12,7 MP-skudd kommer på avveie at Forsvaret pr i dag har noe slikt som 1500 AG3 på avveie? Hva var det NOKAS-gjengen brukte igjen? :twisted:

 

Istmus

Link to comment
Share on other sites

Og at jeg skal lide for at en i forsvaret stjeler er vel ikke riktig? Da får forsvaret rydde i egne rekker og høyne sikkerheten sin noen små hakk så ikke slik ammo kommer på avveie!

 

Det er vel et større problem enn at noen 12,7 MP-skudd kommer på avveie at Forsvaret pr i dag har noe slikt som 1500 AG3 på avveie? Hva var det NOKAS-gjengen brukte igjen? :twisted:

 

Istmus

Hehehe ja, du har grusomt rett der!!! Skulle tro bortkomne våpen som ag3 ville reist et større øyenbryn en hva en privateid 12,7 burde gjort!

Link to comment
Share on other sites

Hva har dette med saken å gjøre? Skal tyveri av militært utstyr liksom gjøre lovlig eie av potensielt farlige våpen mindre farlig? Om noe understreker det bare problemet med 12.7x99, hvis forsvaret ikke kan forhindre tyveri av en AG3, hvordan skal de forhindre tyveri av multipurpose? Man kan jo si at dette ikke er vår feil og at vi ikke burde bli straffet for det, men jeg tror ikke vi kommer noen vei med det argumentet. Da er det bedre å fokusere på å bevare sivile kaliber uten samme problemstilling.

 

En 505 Gibbs vil være en langt mer hensiktsmessig storviltpatron, 408 CheyTac slår vel tolvsju glatt til langhold. Og skal man på død og liv ha max kraft kan man se på .510 DTC EUROP, som rett og slett er en lett justert tolvsju.

Link to comment
Share on other sites

potensielt farlige våpen

 

Jeg har til gode å se et eneste remedium som både går under kategorien "våpen" og går klar av kategorien "potensielt farlig".

 

Spørsmålet her, slik jeg ser det, er hvor sannsynlig misbruket er. For min del ser jeg på misbruk av tolvsju som lite sannsynlig sammenlignet med de fleste andre våpen som jegere og skyttere i det ganske land bruker til stadighet.

 

Om jeg skulle dra en Breivik, er tolvsju noe av det siste jeg ville vurdert. Det er rett og slett ikke praktisk å misbruke.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har til gode å se et eneste remedium som både går under kategorien "våpen" og går klar av kategorien "potensielt farlig".

Joda, men det er likevel en ganske kvantitativ forskjell på feks en 308 og en tolvsju. Hvis vi ikke aksepterer det så er vi plutselig tilbake til 40mm Bofors-argumentet (la oss slippe det).

 

Spørsmålet her, slik jeg ser det, er hvor sannsynlig misbruket er.

Nei, en risikoanalyse må inkludere både sannsynlighet og konsekvens. Jeg er enig i at risikoen ikke er voldsomt stor, men jeg ser også en del scenarier hvor konsekvensene kan bli betydelige. Hvis vi i tillegg tar med lovlig nytteverdi går ikke regnestykket opp for min del. Selv om jeg i utgangspunktet er motstander av å ofre minoriteter for å redde flertallet ser jeg ikke at tolvsju er verdt å sloss for. La de "få" den om det er så viktig, men ikke la de bruke den som springbrett for å ta alt annet som likner i samme glefset.

Link to comment
Share on other sites

Om jeg skulle dra en Breivik, er tolvsju noe av det siste jeg ville vurdert. Det er rett og slett ikke praktisk å misbruke.

 

Da er du ganske fantasiløs, evt bare fornekter fakta.

 

Det er ikke spesielt fristende å male ut om slike hypotetiske scenarioer, men du kan tenke deg hva MP gjør mot biler og busser. Da enten i mengder i stillestående rush hour, eller mot utvalgte mål.

Link to comment
Share on other sites

Selvfølgelig er det ikke baner og programmer spesifikt for .50BMG i Norge, det blir jo som å ha et forbund som driver med ulovlig gateracing. Det er forbudt, så ingen tar seg bryet med å lage verken baner eller programmer. De vil jo ikke bli brukt.

Buejegerforbundet ringte, de vil gjerne snakke med deg.

Link to comment
Share on other sites

Ärlig talt, en .50BMG med MP, selv en enkelskudds .50BMG skurkene flere muligheter hvis jeg önsker ta ut noe/noen.

Penetrasjonsevnen og kraften i prosjektilen ER meget höy.

 

Men ja, dette er ikke noe vanlige kriminelle bruker. Det blir ved terroranslag og ved spesielle situasjoner meg grovt griminelle. Feks i NOKAS lignende ran.

 

Nå er jeg i prinsipp for att alle lovlydige skal kunne erverve våpen, men jeg ser også problemet med ekstremt kraftige våpen såsom handholdte/enkeltmannsvåpen i .50BMG.

 

Dermed ikke sagt att jeg mener .50 burde vart forbudt, men noe sted må man sette grensen.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har til gode å se et eneste remedium som både går under kategorien "våpen" og går klar av kategorien "potensielt farlig".

Joda, men det er likevel en ganske kvantitativ forskjell på feks en 308 og en tolvsju. Hvis vi ikke aksepterer det så er vi plutselig tilbake til 40mm Bofors-argumentet (la oss slippe det).

Det er ikke like stor forskjell på en 600NE og en tolvsju, eller har jeg misforstått noe? Er det kaliberet som er problemet? Eller bare at man kan bruke kaliberet til uønskede aktiviteter?

 

Spørsmålet her, slik jeg ser det, er hvor sannsynlig misbruket er.

Nei, en risikoanalyse må inkludere både sannsynlighet og konsekvens. Jeg er enig i at risikoen ikke er voldsomt stor, men jeg ser også en del scenarier hvor konsekvensene kan bli betydelige. Hvis vi i tillegg tar med lovlig nytteverdi går ikke regnestykket opp for min del. Selv om jeg i utgangspunktet er motstander av å ofre minoriteter for å redde flertallet ser jeg ikke at tolvsju er verdt å sloss for. La de "få" den om det er så viktig, men ikke la de bruke den som springbrett for å ta alt annet som likner i samme glefset.

For å sitere meg selv:

"(...)når man diskuterer hvorvidt en lov burde være slik eller slik, er det lite mening i å komme med "men loven sier dette"."

Nytteverdi for tolvsju er like stor som for pistol og revolver. Unyttig, men noen liker å holde på med det.

 

Hva å bruke den som springbrett angår: Det er logisk for mange (inkludert meg selv) at når først .50BMG er forbudt, kan man med samme logikk forby de andre kalibrene som er nevnt tidliger i tråden som har samme bruksområde. Så kan man se at 700NE ser skummel ut (det er ikke små saker), og forby den fordi den er "unyttig". 460 Weatherby ble nevnt tidligere som en ypperlig patron for stort og farlig vilt. Det er kort vei fra å forby de resterende MØR-kalibrene til å kunne argumentere for at ingen har et jaktmessig behov for noe større enn 460Weatherby. Da står vi igjen med "koseskyting" og konkurranseskyting. Her stiller samtlige kalibre likt, om noen ønsker å utfordre seg selv med langholdsskyting med en 20mm subsonic wildcat så er vel det like "gyldig" som argument som ethvert DFS-program?

 

Om jeg skulle dra en Breivik, er tolvsju noe av det siste jeg ville vurdert. Det er rett og slett ikke praktisk å misbruke.

 

Da er du ganske fantasiløs, evt bare fornekter fakta.

 

Det er ikke spesielt fristende å male ut om slike hypotetiske scenarioer, men du kan tenke deg hva MP gjør mot biler og busser. Da enten i mengder i stillestående rush hour, eller mot utvalgte mål.

 

Det følgende vil bli usmakelig om man har nære bånd eller følelsesmessig tilknytning til Utøya.

 

Beklager å måtte skuffe deg, men fantasiløs er jeg ikke. Joda, MP vil lage fire sorter baluba i det scenariet. Men det vil også en .50ball. Eller en colaflaske med ANFO. Eller et hvilket som helst av de 1500 forsvunne AG-3'ene. Eller de fleste andre våpen der man ikke må bruke tid på å finne igjen målet. Det ideelle våpen i et slikt scenarie er et fint riflekaliber i halv eller hel auto. Liten rekyl, god penetrering. Er man dau så er man dau, man blir ikke mer dau av en tolvsju.

 

Selvfølgelig er det ikke baner og programmer spesifikt for .50BMG i Norge, det blir jo som å ha et forbund som driver med ulovlig gateracing. Det er forbudt, så ingen tar seg bryet med å lage verken baner eller programmer. De vil jo ikke bli brukt.

Buejegerforbundet ringte, de vil gjerne snakke med deg.

Edit: Ser at det under var skivebom (det i klammeparentes), og ser at du har et lite poeng, men jeg vil hevde at det er forskjell på å utvide det lovlige bruksområdet til noe som allerede er lovlig, kontra det å få gjennom en sak der dagens lovverk ikke tillater noen form for bruk eller eie av de nødvendige remedier.

{Hvor langt må en gjennomsnittlig buejeger (utenfor bysentra) gå for å finne en øvingsbane? For min egen del, fra her jeg sitter, er det plenty av steder jeg kan drive med slikt i en radius av hundre meter. Diskusjonen om buejakt går på dyrevelferd og er fullstendig irrelevant for det du siterte.}

 

@Ken Adams: Det eneste som skiller .50BMG fra store afrikakalibre er den berømte Raufoss-MP'en. E100 kan fint sammenlignes, så da står man igjen med de "eksotiske" ammunisjonstypene. Som allerede er forbudt.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Øystein, da går man trolig imot forumreglene slik denne tråden har utviklet seg..

 

Mitt forslag er å la denne tråden rulle sin gang med diverse filosofering, men samtidig lage en helt ny tråd for dette emnet.

En tråd med kun konkret informasjon. Brev som sendes/besvares, offentlige uttalelser og generell utvikling i saken.

 

Rett og slett en liten opprydding ;)

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...