Jump to content

REVEJAKTA 08/09


Bård 308

Recommended Posts

  • Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

I natt var jeg atter på plass ved åtet. Satte meg kl ett med mord i blikket og lett avtrekker-finger...

Fem på tre såg jeg det lyste i øyne i skogkanten, og jeg fikk reven i siktet. Eneste aber var at det var såpass mørkt at jeg ikke såg de fineste trådene i siktet, så ventet med å skyte. Satt slik og siktet på den hver gang jeg såg øynene der borte i mørket, men den ville ikke komme nærmere, og jeg fikk ikke godt sikte. Stillingskrig kalles vel det her :)

 

Ti over halv fire lot jeg blikket forlate siktet et øyeblikk, bare for å sjekke resten av jordet, og der kom det jammen en annen rev luskende. Den stoppet et halvt sekund, og dermed vandret den til de evige revemarker :lol:

Såg det var en bra stor rev, lot den ligge så lenge jeg satt. To timer etterpå, klokka nærmet seg stygt 6, kom det en rev til, men den passerte den døde i godt trav og slakket ikke ned før den var ute av syne, fulgte den i kikkerten, men ville ha sikkert skudd, så den fikk passere. Håpte den ville komme tilbake, men som tidligere erfart lønner det seg å "shoot on sight"

 

Halv sju forlot jeg posten, hentet reven som er rundt ti kg, og dro på jobb igjen. Fant en overkjørt oter 4 km fra sjøen, tro hva den gjorde der... Plukket den med og puttet i frysen, informerte viltnemda.

Alt klart til neste dyst ved åtet :P

 

2 totalt

Link to comment
Share on other sites

I dag har jeg vært med og filmet revejakt med finsk støver. Leif Arne Basnes er eier av finskestøver Dixi og hun jager rev som en gud. Karene hadde ringet inn en rev og Dixi ble sluppet. Hun jaget en fin runde før reven kom rett på posten vår og Stian avsluttet det hele med en fulltreffer med hagla. Reven var en fin hanne på 8 kg og den ble skutt på 15 meter.

Det hele er filmet og blir å se i filmen Revejakt som kommer til høsten.

 

Kristoffer Clausen

www.jaktogdvd.no

Link to comment
Share on other sites

@ JanT: Jeg tror nokk jeg ville lagt litt mere i et kamera hvis jeg først skulle investert.

missforstå meg rett, det er sikkert et helt ok kamera til sitt bruk, men utendørs ip kamera er en investering, da kan det være kjekt med eks. IR lys og autofokus.

men jeg er ingen ekspert på området da..

Link to comment
Share on other sites

holder på å lage meg ny åteplass til resten av vinteren og til neste sessong. hogger ut skog for å få en fin skytebane og mer lys mot åte. skal lage meg luke i veggen på låven og påstere der. gleder meg veldig til den blir ferdig, har sett nye revspor der hver dag jeg har holdt på å hugge å åta har forsvunnet :D

 

noen som har tips om hvor jeg kan få i revåte i melhus kommune, send mail eller lignende...

takk

Link to comment
Share on other sites

Forventningene var store til dagens revejakt. Vi skulle få hjelp av en dreven revejeger med både støver og hihund.

Vi delte oss først opp i et par lag på 3 mann.

Og etter en snau time med sporing kunne begge lag melde om at de hadde rev som var gått inn i hi.

 

6 mann med spade, spett, hipeiler la så spente i vei på truger med hihunden i ryggsekken.

normal_Rev_jakt_2009_007.jpg

 

Framme ved det første hiet blei postene fordelt og hunden sluppet inn i hiet. Full los !

Hunden gjorde bra arbeid, inn og ut mange ganger. Men reven ville ikke ut.

Hunden blei peilet jevnt, og vi blei nødt til å begynne å grave. Og med et drøyt 1 m dypt hull 7-8 m fra hiåpningen,

begynte vi å få overtaket.

Etter 2 og en halv time klarte vi å presse tispa ut.

normal_23022009566.jpg

 

Så gikk turen videre til neste hi. Men også denne skulle vise seg å bli vrien å få ut.

Også her måtte peileren brukes intenst. Her peilet vi hihunden bare en halvmeter under bakken omtrent 10 m fra hiåpningen.

Og vi kunne høre at det gikk hardt og brutalt for seg under bakken. Så måtte spettet og spaden fram igjen.

 

normal_23022009570.jpg

Vi kom oss ned, og det viste seg at hunden hadde fått noen skrammer. Men tøffingen var fortsatt ved godt mot.

Med lommelykt og hodet til en fryktløs hundeeier nede i hullet blei reven lokalisert.

Mobilen med kamera blei stukket ned for å få bedre oversikt over hvordan reven lå til.

normal_23022009575.jpg

Reven var nå presset inn i ei "blindgate".

Og etter ytterligere noe graving kunne dagens rev nr. 2 endelig dras ut etter et velrettet skudd.

 

Vi retter en stor takk til denne Tryslingen som i dag kom på besøk og ga oss en god innføring effektiv revejakt med hihund.

normal_23022009584.jpg

mener å huske at han i løpet av dagen kom med en kommentar som lød :

"det var da f.... så vriene rever dere har her i bygda da".

Link to comment
Share on other sites

Ja SNØA66 dette var en jaktdag vi begge satte stor pris på.

Vi har begge skutt en del rev både på åte og under lokkejakt, men i dag fikk revejakta en ny dimensjon.

Blir nok hihund her i bygda etterhvert også nå.

Må innrømme at jeg var litt skeptisk når Tryslingen ga meg lommelykta i hånda for at også jeg skulle se etter hvordan reven lå. (Noen minutter før hadde reven tross alt et godt tak i snuta på hihunden når vi trakk den opp av hullet vi gravde).

Men alt gikk jo bra.

2 rever i dag, og 7 totalt denne sesongen på vårt terreng lar seg høre.

Link to comment
Share on other sites

Begynner å bli mye bilder her nå av hi-jakt med terrier så jeg får vel bidra litt jeg også:)

 

Vi har sendt den ene Parson Terrieren våres til Sverige for å prøve å få den til å bli den første Norsk fødde, Svensk hijaktchampion. Da må den sprenge 2 rever i natur med følge av dommer + ta en prøve i kunsthi. Til nå har hun sperengt 4 rev og en grevling der borte, men kun 1 rev med dommer. Så vi håper på en til i lag med dommer :D

 

På lørdag sprengte hun 2 rever fra samme Hi, legger ved et bilde av hunden med dem felte revene.

 

normal_pippidobbelrev.jpg

Link to comment
Share on other sites

En kompis av meg (gasse) skjøt ei lita tispe på et åte vi har, den veide 3,7kg.

Var ikke noe tengn på at den var skadd før den ble skutt.

Er ikke dette en veldig lite rev til å være så sent på sesongen?

Her hører vi jo bare om di store revene som blir skutt, noen som har vert borti å skyte så liten rev så seint på sesongen?

Link to comment
Share on other sites

hei,har fått meg en rovdyrlokk av typen cass creek predator ll.noen der ute som har noen erfaring med en slik type elektronisk lokk,å eventuelt hvilken av di forskjellige typen lyd egner seg best på rev. :?: flott hvis noen har tips :D

 

Se på tråden viewtopic.php?f=20&t=10435 og følg de samme retningslinjene som for lokking med fløyte.

Altså: beveg deg inn mest mulig medvinds til en plass med utkikk utover store flater med sikker bakgrunn og vinden i ryggen, god camo, lokk i ca 1min og opphold i 3-4min, gjentas i 30min.

Hvis det ikke er kommet noe innen denne tiden så er det enten tomt eller du er avslørt, bytt til ett nytt tereng noen km bortenfor.

Pga dette er det greit å gjøre avtaler med mange grunneiere så du får et stort område og mange flater/ekrer/åkrer/islagtevann å regjere over da de fleste plasser bare kan jaktes i bestemte vindretninger, da kan du fylle en jaktdag med lokkejakt.

Prøv lydene du har og se hva som virker best, kanskje det forandrer seg etter årstidene, som muselyd/rådyrkje om høsten, hareskrik om vinteren og parringsbjeff/lyd nå i parringstiden.

Lykke til og gi rapport :wink:

Link to comment
Share on other sites

Godt å kjenne lukta av krutt igjen. Nr 24.

IMG_0044.jpg

 

Har knapt vært utenfor stuedøra siden 18.feb. Da ble jeg far for første gang. Det har riktig nok blitt noen små korte lufteturer med hunden, men været har vært preget av snø og vind, slik at eventuelle spor forsvinner med en gang. Slik har dagene gått helt frem til Mandags morgen. Det hadde ligget urørt sporsnø hele natta, og da jeg kikket ut soveromsvinduet kunne jeg fornemme en stripe med ”avtrykk” i snøen nede ved bekkedalen bak huset.

Etter at bleier var skiftet og alle var fornøyde, tok jeg med meg hunden for å ”gå en luftetur”. Avtrykkene i snøen var jo selvfølgelig revespor. Hva annet? Disse førte meg et stykke opp bekkedalen der vi støtte på to spor til. Et fra nor og et fra vest. Det kunne tyde på at her var det snak om 3 individer. Kanskje. Sporene førte sammen og gikk enda et stykke langs bekken før de dreide opp og vestover. Da jeg kom opp over kanten kunne jeg til min store fornøyelse se at sporene hadde (selvfølgelig) retning mot åteplassen bak fjøset til fatter`n. Et av sporene skar ut ca 200m før åta og opp på en høyde rett ved. Mens de andre gikk rett inn i lyset foran posten. Der har reven(e) romstert rundt omkring åta, gravd litt i snøen (antagelig er det en del hundefor som ligger igjen), før sporene fortsatte inn i marka. Det jeg nå var nysgjerrig på, var når de hadde vært der, og når de kom tilbake. Det skulle jeg snart finne ut litt mere av.

I går kveld var vi og drakk kaffe hos foreldrene mine. Klokken nærmet seg 10.30 da jeg ble ”var” et eller annet på jordet nedenfor huset. Jeg reiste meg og gikk til vinduet for å se nærmere etter. Men fant ikke ut noe mer. De som var til stede lurte selvfølgelig på hva jeg så etter, men jeg holdt det for meg selv. Etter å ha tømt 2 kopper kaffe vandret tankene tilbake til verdenen utenfor. Jeg kunne ikke dy meg. Rifla hadde jeg stående i våpenskapet på låven. Vertskapet ble informert om at de måtte ha meg unnskyldt et lite øyeblikk. Fatteren smilte, og visste nøyaktig hva jeg hadde i tankene. Så strøk jeg på dør. Veien gikk opp på låven via fjøset. Der fant jeg rifla og et hørselsvern. Deretter gikk jeg gjennom siloen og ut på baksiden. Jeg stilte meg i en skygge på hjørnet av fjøset, og speidet utover mot åta. Etter ca 10 min så jeg tydelig en skygge oppe på høyden/kollen ovenfor åta, på vei ned og inn i vegetasjonen. Der ble den borte. Tid og tålmodighet hadde jeg ikke i dag. Så etter et kvarter begynte jeg å lokke ved å lage muselyder med leppene. Det hender at jeg overhode ikke får dette til. Andre ganger får jeg ut en og annen godlyd. I går kveld syntes jeg det meste stemte. Det syntes reven også. Etter å ha lokket bare to ganger, kom det pinadø en rev fykende inn i lyset bare 30m fra meg. Dette er med største sannsynelighet ikke den samme reven som jeg så først, siden denne kom fra en hel annen retning. Helt sikker kan man jo aldri være. Men uansett. En rev er en rev. I ren forfjamselse og fornøyelse av at dette hadde fungert så til de grader, ble jeg bare stående et øyeblikk å gape. Reven virket stresset, og hadde det tydeligvis travelt med å lokalisere ”musa”. Før jeg engang rakk å heve børsa, hadde reven forsvunnet ut av synet, bak en snøskavl som sperret for utsikten fra der jeg sto. Reven var der enda, og jeg kunne se skyggen av den ide jeg snek meg forover. Målet var å komme meg frem til skavlen, og bruke den som anlegg for børsa. Jeg hadde ikke gått mange skrittene før jeg fant det for godt å kle av meg skoene, og fortsette i bare sokkelesten. Det siste stykket måtte jeg åle meg på magen. Vel fremme på skavlen ble det konstatert at jeg ikke var et sekund for tidlig. Reven var på veg bort fra meg, og befant seg nå i grenseland av hva man kan kalle forsvarlig skytelys. Avstand ca 150m. Sikringen ble skjøvet frem samtidig som reven ble funnet i kikkertsiktet. Like før jeg i desperasjon skulle til å lokke på nytt (det hadde garantert blitt fjasko), og like før reven forsvant inn i mørket, satte den seg jagu ned på huk for å tisse/markere.(Tanken slo meg rett før skuddet gikk: He he. Å så en tispe da gitt). Reven datt rett i bakken. Og jeg kunne tilfreds puste inn den deilige lukten av kruttrøyk som kom sivende ut fra kammeret i det sluttstykket ble dratt bak. Aaah! Dette ladder opp ”batteriene” :wink: .

 

Siden det nå blir liten tid til jakt og friluft måtte jeg bare sette meg ned en stund for å nyte øyeblikket. Her på skavlen jeg skjø fra.

IMG_0035.jpg

 

Denne dama har vært ute i hardt vær før. Øret var kløvet på langs.

IMG_0033.jpg

 

Men hun har den fineste pelsen til nå i vinter. Faktist en av de peneste jeg har sett.

IMG_0053.jpg

 

Til alle dere andre som har skutt rev i det siste: Gratulerer :D

 

Litt reklame: Dette kamoteltet jeg skaffet meg er bare helt rått. Det har nå stått av 2 stormer, og har vært nesten totalt begravet i snø. Det står som en påle. ANBEFALES!! :D:D

IMG_0047.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nå har jeg oppgradert reveåtet med en liten elgkalv som ikke tålte vinteren :( , og et påkjørt rådyr. :(

Men den enes død osv.. Nå har mikkel mat leeenge! :wink:

 

I forhold til viltstell er jeg litt i tvil om det å mate reven med f.eks 300kg kylling, som nevnt tidligere, eller hundrevis av kg med annen mat er gunstig. Skulle tru at rev og kråkefugler som ikke blir skutt får en relativ feit vinter på denne måten og dermed produserer mere unger til våren. På vårt åte forer vi forholdsvis ofte men lite og der er reven fast. Får desverre ikke tid å sitte så mye pga småbarn, dermed er ikke resultatet imponerende men reven er der.

 

Har noen andre tanker om foring på åte kontra økning i bestanden av de individene som ikke blir skutt?

Link to comment
Share on other sites

Litt reklame: Dette kamoteltet jeg skaffet meg er bare helt rått. Det har nå stått av 2 stormer, og har vært nesten totalt begravet i snø. Det står som en påle. ANBEFALES!! :D:D

 

Hvilket telt er dette Sofus??

 

Og igjen gtatulerer med nok en rev....og fin jakthistorie!!

Link to comment
Share on other sites

Hannrev.jpg

 

Dro en tur til hytta etter jobb i dag for å frese opp veien ned til hytta. Tok selvfølgelig rifla med meg. Sjekka filmingen med en gang jeg kom. Så at det hadde vært rev ved åta hver kveld/natt siden søndag. Gikk ut og gjorde med ferdig med snøfresingen. Klokka ble 19:30 da jeg gikk å satte meg i bua. Var spent på om reven kom nå etter at jeg har drevet på ute å bråka med snøfresen og saget noe plank som jeg skal bygge kasse til mårfelle. Har mår på åta også. Kl 21:00 så jeg en mørk skygge mellom meg og åta. Sjekket i kikkertsikktet, joda det var en rev. Jeg sendte avgårde en 40 grains v-max kule og reven datt i smellet. En fin hanrev på 6,5 kg, den fineste jeg har skutt denne sesongen. Ikke noe ødelagt skinn i dag. Har skutt 2 rever tidligere med samme ladning og da ble det store inngangshull. Altså 1 rev til på meg. Det har kommet mye snø de siste dagene her. Ser på filmingen at reven er på åta selv om det snør og blåser mye.

Link to comment
Share on other sites

Da har det nettop vært en rød rev på åta mi, hadde ikke den rette våpne heime så jeg fikk ikke tatt den.

Men det var stili og se på den gæve etter maten og så spise den, bære det var en stor opplevelse. Prøvde å ta bilde med digital camera men det ble for mørkt og jeg torte ikke å bruke blitsen.

 

Før håpe at den kommer igjenn i mårra da skal jeg ha den rette våpnet i våpenskape :D og kansje får jeg rev nr to :twisted:

Link to comment
Share on other sites

Nå har jeg oppgradert reveåtet med en liten elgkalv som ikke tålte vinteren :( , og et påkjørt rådyr. :(

Men den enes død osv.. Nå har mikkel mat leeenge! :wink:

 

I forhold til viltstell er jeg litt i tvil om det å mate reven med f.eks 300kg kylling, som nevnt tidligere, eller hundrevis av kg med annen mat er gunstig. Skulle tru at rev og kråkefugler som ikke blir skutt får en relativ feit vinter på denne måten og dermed produserer mere unger til våren. På vårt åte forer vi forholdsvis ofte men lite og der er reven fast. Får desverre ikke tid å sitte så mye pga småbarn, dermed er ikke resultatet imponerende men reven er der.

 

Har noen andre tanker om foring på åte kontra økning i bestanden av de individene som ikke blir skutt?

 

Vel.. Disse dyrene hadde uansett blitt revemat, jeg bare flyttet dem ca en km.

Sjangsen for at jeg får skutt reven og kråkene når kadaverene ligger på åtet mitt er uansett mye større enn om de ligger oppe i skogen der ingen ser dem! :wink:

Link to comment
Share on other sites

Ja, det er jeg selvfølgelig enig i. Tenkte mere på når en legger mye (>200 kg) slakteavfall osv i skogen. Min tanke/teori var da om rev og andre rovdyr som ikke blir skutt på åte vil øke overlevelsen og kull størrelse. En annen ting er om det er nødvendig med så mye åte? Dette er bare mine tanker og jeg ville bare høre hva andre mener om det.

Link to comment
Share on other sites

Tenkte mere på når en legger mye (>200 kg) slakteavfall osv i skogen. Min tanke/teori var da om rev og andre rovdyr som ikke blir skutt på åte vil øke overlevelsen og kull størrelse.

 

Hvis det åtet blir liggende fram til rådyra "kalver". Vil det ha en meget positiv effekt for overlevelsen av rådyr kjeene. Reven kan ta rundt 50-90 % av årsproduksjonen av kjeene. Så noe som viser seg å ha meget positiv effekt for rådyrbestanden er å starte foring av reven i begynnelsen av mai og holde på med det til rådyr kjeene blir større og vanskeligere for reven og ta. Det vil alltid være letter for reven å gå på åta og hente mat, enn og måtte jakte selv.

 

Pluss at hvis det er mye snø, er det gunstig for småviltet å slippe å bli jaktet på. De får mere ro, forbrenner mindre. Som igjen vil ha en direkte påvirkning på avkommet. Kanskje ikke str på kullet men styrken på det. Som igjen har direkte påvirkning på overlevelses even. Så jeg tror vel at summen vil være positiv.

Link to comment
Share on other sites

Nja, er ikke helt sikker på kilde hennvisningen på de tallene. Mener og ha lest de i en bok om revejakt. Og at tallene stammer fra en undersøkelse i utlandet. Skal se om jeg kan finne materiale som undbebygger påstanden når jeg kommer hjem i kveld. Men 50 % er et tall man ofte hører bli nevt når det gjelder revens beskattning av årsproduskjonen av rådyr kjeene.

 

I et forsøk på og underbygge/avkrefte de tallene. Har jeg nå sendt en mail til Nina med spørsmål om de har noen undersøkelser/forskning på dette området. Noe man skulle tro de har. Når/hvis svaret kommer, kunne det vært innteresant og diskutert dette i en anne tråd. Som kunne omfattet forvaltningen av rådyrstammen vår.

Link to comment
Share on other sites

[quote name="Bambi og Reven' date=' av John Linnell, Manuela Panzacchi, John Odden og Reidar Andersen, Norsk institutt

for naturforskning"] Revene ta ut fra 10 til 50% av kjeene født hver sommer. Predasjonen synes også til en viss grad å være additiv til andre dødsårsaker, dvs. mange av kjeene drept av rev ville ellers ha overlevd.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...