Jump to content

Reindrift ute av kontroll


Guttapåskauen

Recommended Posts

Vel, så lenge staten, landbruksdepartementet og reindriftsforvaltninga ikke innfører noen regler de kan bruke så vil det selvfølgelig være enkelte som utnytter systemet. De som er "store" vil vel ikke slakte ned uten å få noe igjen for det. Blir nesten som om staten ber folk betale 25% ekstra i frivillig skatt for å bremse det private forbruket.

Er som i resten av samfunnet, enten må folk betales tilstrekkelig for å gjøre noe frivillig eller så må det en regel til (som håndheves).

Egentlig er dette en intressant diskusjon. Å en veldig intressant problemstilling. Det er ingen ny problemstilling (bare nevner det som voksenopplæring til de som tror dette er noe nytt), for dette har vært diskutert i minst 20 år.

Personlig har jeg ingen tilknytning til reindrifta, å det er intressant å se at enkelte trekker enkle konklusjoner her.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 120
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

SAMER bor i oslo. Fjellfinna har rein
Også litt for enkelt formulert.

Samer bor vel over hele norge. (og i andre land som finland, sverige, russland)

Her kan de som ikke har peiling lese litt:

http://no.wikipedia.org/wiki/Samer

 

Det som er litt gøy er at folk i denne tråden tror at samer=reindriftsutøvere. Det er feil, det blir som å si at nordmenn=bønder.

 

Her står det litt om reindrift, for de som gidder å lese:

http://no.wikipedia.org/wiki/Reindrift

Link to comment
Share on other sites

Vi har en oppdretsnæring også som sliter med troverdigheten.

Der er det helt klare reguleringer på hvor mye fisk det skal være i mærene.

Tross dette er det ca 40% for mye fisk i mangen annlegg.

Kan du være så vennlig å dokumentere denne påstanden? (En enkeltsak, der en sakesløs oppdretter ikke fikk levert fisken sin, pga. sykdom i andre anlegg (Polarlaks-saken), er ikke noen dokumentasjon).

ALLE akvakulturanlegg i landet blir kontrollert flere ganger i året.

Link to comment
Share on other sites

Vel, så lenge staten, landbruksdepartementet og reindriftsforvaltninga ikke innfører noen regler de kan bruke så vil det selvfølgelig være enkelte som utnytter systemet. De som er "store" vil vel ikke slakte ned uten å få noe igjen for det. Blir nesten som om staten ber folk betale 25% ekstra i frivillig skatt for å bremse det private forbruket.

 

 

Mener du virkelig at de skal få erstatning for å slakte ned noe de ulovlig har bygget opp :?:

Det er allerede helt klare regler for mange rein en har lov og ha :!: .

Det er i så tilfelle stikk i strid med all sunn fornuft, samt reindriftsnærinen eget syn som lover sanksjoner.

 

At dette er et 20 år gammelt problem kan så være.

Problemet er at for hvert år som går blir skaden på naturen større og større.

Dette er ikke noe naturen ordner opp i på noen år, i værste fall er skadene permanent.

Så det er nok grunnen til at fler og fler blir forbannet over dette

Link to comment
Share on other sites

Hvis det er et øvre reintall hver enkelt driftsenhet har lov å ha, så er det sannsynligvis ulovlig om de overskrider det. Om det derimot ikke er et slikt tall, så er det vel ingen lovbrudd? Jeg vet ikke om det er et slikt tall. Jeg bare spør om det enkelte uttaler er løse påstander, eller fakta.

Link to comment
Share on other sites

Fra Reindriftsloven (Lovdata):

 

§ 57. Bruksregler

 

Det skal fastsettes bruksregler for forvaltningen og bruken av distriktets ressurser. Bruksreglene må ikke stride mot loven her.

 

Bruksreglene skal sikre en økologisk bærekraftig utnytting av distriktets beiteressurser og inneholde nærmere regler om:

 

1. beitebruk, jf. § 59

2. reintall, jf. § 60

3. bruk og vedlikehold av gjerder og andre fellesanlegg

4. bruk av motorisert kjøretøy

5. disponering av reindriftsfond, jf. § 47

6. forvaltning av distriktets øvrige midler

7. fordeling av arbeidsplikter og investeringer

8. andre forhold som det anses hensiktsmessig å regulere ved bestemmelser i distriktets bruksregler.

 

Der det er påkrevet, kan områdestyret pålegge to eller flere distrikter å utarbeide felles bruksregler for ett eller flere av de forhold som er nevnt i første ledd.

 

§ 58. Utarbeidelse og godkjennelse av bruksregler

 

Bruksreglene utarbeides av distriktsstyret og skal godkjennes av områdestyret. Områdestyrets behandling skal, foruten en kontroll med at lovens regler for utarbeidelse av bruksregler er fulgt, også omfatte en vurdering av om bruksreglene gir grunnlag for en økologisk bærekraftig reindrift i distriktet.

 

Regler om beitebruk etter § 59 skal utarbeides i samarbeid med distriktets siidaer. Det samme gjelder fastsettelse av reintall etter § 60.

 

Før bruksreglene sendes områdestyret til godkjennelse, skal et utkast være behandlet på distriktets årsmøte. Utkast skal være sendt lederne for siidaandelene i distriktet to måneder før årsmøtet. Uttalelser som kommer inn på årsmøtet, sendes områdestyret sammen med utkast til bruksregler.

 

Hvis områdestyret ikke godkjenner de foreslåtte bruksreglene, skal reindriftsagronomen bistå distriktet ved utarbeidelse av et nytt forslag som skal behandles etter reglene foran. Områdestyret skal, hvis dette ikke fører frem, utarbeide bruksregler for distriktet.

 

Hvis et flertall på distriktets årsmøte krever det, eller hvis områdestyret forlanger det, skal nye bruksregler utarbeides i henhold til reglene foran.

 

Reintallet for den enkelte siida, jf. § 60, skal forelegges for reindriftsstyret for endelig stadfesting og godkjenning

 

§ 60. Reintall

 

I bruksreglene, jf. § 57, skal det fastsettes et øvre reintall for den enkelte sommersiida. Reintallet skal fastsettes ut fra det beitegrunnlag som siidaen disponerer. Det skal i bruksreglene gjøres nærmere rede for de drifts- og beitemessige vurderinger som ligger til grunn for det fastsatte reintallet. Der det er påkrevet for å få en forsvarlig bruk av vinterbeitene, kan det også fastsettes et reintall for de forskjellige vintersiidaene.

 

En vintersiida eller annen gruppering kan be om at det fastsettes et eget reintall for dem.

 

Overstiger reintallet i siidaen det reintall som er fastsatt etter første eller annet ledd, skal siidaen utarbeide en reduksjonsplan. Dersom siidaen ikke gjør dette, eller ikke klarer å gjennomføre planen, skal hver siidaandel redusere det overskytende antall forholdsmessig. Reindriftsstyret har ansvar for at en slik reduksjon gjennomføres. Det skal settes frister for utarbeidelse av plan og gjennomføring av reintallsreduksjon.

 

Det kan fastsettes et øvre reintall pr. siidaandel. En reduksjon av siidaens reintall i henhold til tredje ledd skal i så fall skje ved at de siidaandeler som har et reintall som overstiger det fastsatte reintall for siidaandelen, først reduserer ned til det fastsatte reintallet.

 

Departementet kan ved forskrift gi utfyllende bestemmelser om fastsettelse av reintall. Slik forskrift kan avgrenses til å gjelde ett eller flere reinbeitedistrikter eller ett eller flere reinbeiteområder.

Link to comment
Share on other sites

her er det nokk staten som har svikta reinnæringa nokk en gang.

 

de fleste rein eieran er villige til og redusere rein antallet. men slik som det har vært de siste 3 åran. så har ikke slakterian tat i mot nokk rein til slakt.

 

det er bare 2 slakterier i finnmark som tar i mot rein som jeg veit om nå.

Link to comment
Share on other sites

Det har vært for mye rein tidligere og. Jeg mener at så lenge ansvarlige myndigheter ikke tar noe så er det ikke bare reindriftsutøvernes feil at det er for mye rein. Altså mener jeg at landbruksdepartementet/staten har en del av ansvaret for dette. Det fritar ikke reineierne for ansvar, men det gir dem ikke hele ansvaret fordet.

Link to comment
Share on other sites

Problemet med fiskerinæringen i sin helhet har vel hele tida vært nære bånd mellom myndighetene og næringa. Se bare på hvem som er fiskeriminister i dag. I tidligere tider var det nærmest en tradisjon at fiskeriministeren var i familie med rederne. I reindrifta er problemet at ikke myndighetene tør gjøre noe.

Link to comment
Share on other sites

Som i mange ande tråder er det noen som har en fantastisk enkel tilnærming til virkeligheten og plassering av ansvaret i selve "skyldspørsmålet"....

 

At lokalbefolkningen i Finnmark har fått råderett over egen grunn igjen er ikke mer enn rett og rimelig. Vi leser i historiebøkene om hvor fæle England og andre europeiske stormakter var i kolonitida. Norge var også en stormakt tilbake i tiden, og rådde over nord-atlanteren i land tid - vi behandlet Finnmark og vår egen ur-befolkning minst like ille. Kristningen av "samene" er ikke noe vi bør huske med stolthet.. noen kunne godt steget ned av sin høye hest.

Nok voksenopplæring fra min side...

 

Til saken:

 

Reindrift, opprettslaks, skogsdrift, jordbruk mv som foregår på naturressurser er aktiviteter som trenger noen former for lovverk/fastsatte rammer for å fungere markedsmessig, og for å være bærekraftig. "Markedeskreftene" som ofte forherliges her inne fungerer ikke like godt på disse sektorene..

 

Som jeg leser av tråden, og El Gringos klipp og lim, skyldes problemene med overbeite på Finnmarksvidda kort og godt manglende handlekraft hos myndighetene med å få på plass en ordning som begrenser antall rein.

At man gir reindriftssamene skylden for dette alene er litt søkt? I jord og skogbruket eier brukeren et spesifikt areal, som vedkommende skjøtter slik at det skal gi avkastning i all framtid for kommende geneasjoner. Dette er PRIVAT eide arealer! Beitearealene på Finnmarksvidda eies i felleskap, og det ligger ikke direkte i enkeltindividets interesse å ta vare på dette. Man får gratispassasjerer mv som med alt som eies i "fellesskap".

 

Produksjonskvoter tilpasset et anslått bæreakraftige antall er eneste veien å gå. Er dette reindriftssamenes oppgave å få på plass??

Om du tror dette, tenk igjennom problemstillingen "gratispassasjerer", eller "bukken og havresekken" en gang til...

For de som er håndverkere her, førte dere opp arbeidsinntekt på kledningen dere skiftet ut, badet dere pusset opp el.l på privatboligen deres? Ikke det nei? Det skal faktisk fordelsbeskattes (siden dere er så flinke å kunne et håndtverk og drive for dere selv).... Samtidig så forventer vi altså at reinsdriftssamene skal være bedre enn "alle oss andre"? så lenge det finnes smutthull, gråsoner, ikke avklarte problemstillinger, så vil mennesket være kreative og gjøre sine krumspring. Dette trenger ikke være ulovlig etter lovens bokstav, og da er det ikke ulovlighter!!! Uetisk, ja, som oftest er det det, men det har aldri vært ulovlig å være drittsekk...

 

Per S viste til et godt forslag om å samle inn all rein, for så å dele ut igjen oppgjør for de dyrene eierne har gitt opp. De kunne også tildelt forholdsmessige kvoter til samme driverne basert på et maks antall rein på vidda. Det er enkelt, det virker, og er noenlunde rettferdig. De som har svarte rein hadde da ikke fått noe igjen for å posisjonere" seg..

 

"Problemet" med en slik løsning er vel overvåking av antallet deretter. Vil driverne holde seg til kvotene? Husk, vidda er stor... Jeg fester imidlertid stor lit til at de røde helt sikkert klarer å finne opp en måte å overvåke dette på, og forhåpentligvis en løsning som ikke blir altfor dyr å administerere :wink:

 

Nei, Staten er faktisk den aktøren som har størst skyld her i denn saken i form av unnlatenheten som er vist av ryggradløse politikere og udugelige byråkrater. Det er så mye lettere å drive symbolpolitikk som barskogvern (enda den næringen er temmelig regulert med krav og det aldri har vært bedre tilstand i skoge enn nå pga fornuftig drift osv), CO2 utslipp i utlandet ,og lista kunne fortsatt i det uendelige... Reinsdrifta tør de imidlertid ikke røre... :roll:

 

Nei, nå skal jeg ut å få meg frisk luft, skinnhellighet og dobbeltmoral har en tendens til å gi meg kvalmefornemmelser..

Link to comment
Share on other sites

Som i mange ande tråder er det noen som har en fantastisk enkel tilnærming til virkeligheten og plassering av ansvaret i selve "skyldspørsmålet"....

 

Kristningen av "samene" er ikke noe vi bør huske med stolthet.. noen kunne godt steget ned av sin høye hest.

 

Hvis du leser alle historiebøkene, vil du lese at det ikke bare var samene som ble utsatt for kristning i Norge.

Opprinelig trodde vel Nordmenn på Norøn mytologi :!:

Kristingen av Nordmen ble vel stort sett utført med sverd og øks.

Dette er vel også noe black metall mijøet bygger sin ideologi rundt.

 

Produksjonskvoter tilpasset et anslått bæreakraftige antall er eneste veien å gå. Er dette reindriftssamenes oppgave å få på plass??

 

Svaret på dette er Ja.

Reindriftsnæringen ønsker kort og godt ikke noen innblanding fra øvrige myndigheter til tilpasse dette.

 

Problemet er som jeg har skrevet tidligere at det ikke er levert inn slakteplaner, noe som skulle hvert levert inn juni i fjor.

Dermed er kontrollen med anntall rein ute av kontroll for reindriftsstyret,

 

Nei, Staten er faktisk den aktøren som har størst skyld her i denn saken i form av unnlatenheten som er vist av ryggradløse politikere og udugelige byråkrater.

 

Staten har gitt tiliten til reindriftsnæringen siden det har vært et ønske om dette fra næringen.

At næringen har stor skyld selv tror jeg det er liten tvil om.

Ellers er jeg enig at det har vært unnlathet fra staten, men de etniske problemstillingene tror jeg er med på og gjøre dette komplisert når det gjelder bøtlegging og sanksjoner

Link to comment
Share on other sites

så lenge det finnes smutthull, gråsoner, ikke avklarte problemstillinger, så vil mennesket være kreative og gjøre sine krumspring. Dette trenger ikke være ulovlig etter lovens bokstav, og da er det ikke ulovlighter!!! Uetisk, ja, som oftest er det det, men det har aldri vært ulovlig å være drittsekk...

For å ta en parallell - pensjonssaken mot de tidligere stortingsrepresentantene Talleraas og Stangeland. Mange har vært fortørnet, og vist til at vanlige NAV-brukere har fått ubetinget fengsel for å ha tiltusket seg småbeløp ved uriktige opplysninger. NÅR (ikke hvis) Talleraas og Stangeland blir frikjent, må vi se på hva Kiwi har skrevet, og huske at "ingen kan dømast utan ved lov - " (Frostatingsloven).

 

Det som skjer på Finnmarksvidda, er det som Ottar Brox kaller "almenningens tragedie". Dvs., når en forsyner seg mer enn tradisjonen tilsier av fellesgodene, er det ingen mekanisme som hindrer han, og etterhvert mange andre, i å gjøre dette. Og hele almennings-systemet vil bryte sammen.

 

Hvis løsningen blir faktiske max-kvoter på antall dyr, eller produksjonsmengde kjøtt, kan man nok få samme handel med kvoter som man har sett i fiskerinæringen.

Link to comment
Share on other sites

Jegermeistern er inne på noe veldig vesentlig mht kvotesystemer. (Du har ikke tilfeldigvis en bakgrunn fra ressursøkonomi du også, på Ås?):

 

Skal man ha en regulering av produksjonen må vi også ta debatten om HVEM som skal bli sittende igjen med produksjonsrettighetene til slutt...

I fiskeindustrien fikk vi vel neppe den samfunnsmessige beste løsningen, men mer i tråd med AP's turbokapitalisme kanskje?

 

En annen utmerket parallell til kvotesystemer som ikke fungerer i det virkelige liv er melkekvoteordningen i landbruket:

Her omsettes produksjonsrettighetene til melk fritt (i alle fall halve kvoten fritt til private, den andre til staten til fastsatt pris).

Resultatet av dette er at 50-60åringene selger kvota si, legger ned gården, og de unge i startfasen låner penger for å kjøpe denne kvoten, og settes i enda hardere gjeld siden driftsbygningene heller ikke var spesielt billige å sette opp. Penger går slik rett ut av næringa, men staten p åsin side gnir seg i hendene siden man samtidig får en storstilet strukturrasjonalisering, ikke helt i tråd med naturbetingede forutsetninger her i steinrøysa... Vakkert..

 

Dersom man får kvoter på reinsdyrleveranser fra Finnmarksvidda, så vil vi nok også der ende opp med noen få som får hele kaka dersom kvotene blir fritt omsettelige til høyeste bud. Vil det gavne lokalsamfunnende der oppe?

 

"Sørpå" så har vi "vanlige bygdefolk" på fjellet som har rein sammen på et begrenset område, der viser det seg at det fungerer siden de eier grunnen i et sameie - de forvalter noe de faktisk eier selv.

I mitt hode koker det ned til at det meste som eies i "fellesskap" gjerne forfaller siden alle vil bruke det, mens de færreste vil ta vedlikeholdskostnaden.. Om det er Staten, eller AS eller lignende så går det gjerne dårligere enn om det er en person som får eie noe. Men, i Norge 2010 så skal man jo ikke eie noe mer enn andre, så lenge det ikke er en dyr villa eller bil da...

Link to comment
Share on other sites

Det er ikke like ille med reindriftsnæringen alle plasser i finnmark (troms)

Reindriftsnæringen klarer stort sett og forvalte og regulere anntallet rein på en fornuftig måte.

Men det finnes problemommråder hvor enkelte reineiere posisjonerer seg i form av å øke besetningene, samt ikke leverer nødvendige oplysninger for kontroll og slakting.

Disse bør ikke tjene på og drive med ulovligheter, men heller få bøter.

Link to comment
Share on other sites

Står fortsatt på det standpunktet at man knapt kan kritisere staten i dette tilfellet.

 

Om man hadde forsøkt å stramme inn på reindriftsnæringen så hadde det blitt oppfattet som et overgrep fra storsamfunnet mot en minoritetsgruppe.

Nå har jo reindriften ved flere anledninger også signalisert at de ikke ønsker at nordmenn skal legge seg borti reindriften.

 

Altså må reindriften løse dette selv.

 

Alternativet måtte være som nevnt lenger oppi tråden her, samle all rein, la reineierne få det de har dokumenterte krav på og slakte resten.

Link to comment
Share on other sites

 

Nå har jo reindriften ved flere anledninger også signalisert at de ikke ønsker at nordmenn skal legge seg borti reindriften.

 

 

Dersom denne påstanden er korekt, lurer jeg sterkt på vilken nasjonalitet reineirne er.

 

Dersom der er mer rein en naturen tåler i Finmark og Troms, så har staten ved Matilsynet plikt til å gripe inn. Slik det ser ut så er bestanden for stor i enkelte områder, og da er der en løsning. Reduksjon av dyretallet.

Link to comment
Share on other sites

Reineierne er norske statsborgere, samt en og annen fra nabolandene som har beiterett på tvers av landegrensene.

De er statsborgere når det passer dem best, dvs. når de har mest å hente på det, men er en egen gruppe som skal behandles annerledes enn en de andre statsborgerne når de (ihvertfall tror at de) har mest å hente på det.

Link to comment
Share on other sites

Fjern etterspørselen. Om vi slutter å kjøpe reinskjøtt i ti år fremover, løser dette problemet seg av seg selv.

Her tror jeg du har totalt skivebom. At slakteriene ikke vil slakte pga for mye kjøtt på lager(dårlig etterspørsel) har visstnok forsterka problemet med for mye rein.

Link to comment
Share on other sites

Er offentlige støtteordninger så store at næringa helt kan greie seg uten salg?

Det sier i så fall sitt - og vel så det :-)

Det vet jeg ikke noe om.

 

Men pga at slakterier pr i dag begrenser slaktinga får man ikke redusert bestanden. Altså forsterker det effekten av for stort reintall i utgangspunktet. (Kansje de reinene som burde vært slakta er i dårlig form utover vintern, kansje de blir mat for rovdyr, kansje det må betales erstatning for rovdyrtatte dyr, kansje rovdyrstammen øker pga mye tilgang på enkel mat, kansje ideen din rett og slett var dårlig?)

Link to comment
Share on other sites

No kjenner eg ikkje verken næringa eller problemstillinga so veldig godt. Men "alle veit" jo at det er altfor mykje rein i høve til beitegrunnlaget.

Andre næringar med overproduksjon og/eller overbeskatning av ressursgrunnlaget har jo diverse ordningar med kvote eller konsesjonar for å kontrollere produksjonen. Fins det noko slikt for reindriftsnæringa?

 

Eit moment til:

Sånn som eg har forstått kulturen innan reindriftsnæringa so kan dyreantal samanliknast med kroner og øre i resten av næringslivet. Det er status med høgt antal dyr, men samtidig mykje hemlighold kring det nøyatige antalet... Det seier seg sjølv at det ikkje akkurat hjelper på situasjonen.

Link to comment
Share on other sites

Tja, har andre en reindriftseierne mere peng enn de oppgir å ha i banken. Så får de straffe skatt så det svir.

 

Som sauebønder, må vi oppgi hvor mange dyr vi har (for å få tilskudd etc).

 

Mitt intrykk er at reineierne er skattesnytere, for det er i hvertfall de peronene som har mere penger/formue enn de oppgir i min bok.

 

Slik sett har de to valg, oppgi hva de har. Og så får en ta tingene derifra, med avskyting og justeringer av antall dyr. Men slik at man kan få solgt noe av overskuddet.

 

Eller de får lov til å samle inn det de sier de har, og så går staten inn og destruerer det som måtte finnes av rein ellers i området (skyt og grav ned). Slik at rein som "ingen eier" blir tatt bort fra beiteområdet, og belastningen på beitegrunlaget går ned til levelige nivå.

 

Uansett må det drastiske middler til, der folk ikke klarer å styre seg selv. Frihet under ansvar, er ikke en unskyldning for å akseptere misbruk i stor skala. De som viser seg å ikke vere i stand til å ha ansvar, må miste sin rett til å styre selv (dette må man vel ta område for område?).

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Fjern etterspørselen. Om vi slutter å kjøpe reinskjøtt i ti år fremover, løser dette problemet seg av seg selv.

Her tror jeg du har totalt skivebom. At slakteriene ikke vil slakte pga for mye kjøtt på lager(dårlig etterspørsel) har visstnok forsterka problemet med for mye rein.

 

Etterspørselen er dær,men når samene krever SÅ høyt betalt for kjøttet som dem jør,sier det seg selv at slakteriene ikke har økonomi til å kjøpe opp slaktedyr. Snakk om åversubsidiert næring,å åverspriset kjøtt :evil:

Jeg kjøper IKKE reinkjøtt til den prisen som det kreves i dagligvarebutikkene. Nå har jeg å samer til nabo,men dem krever alt for mye for gullet sitt til at jeg gidder handle hos dem.

Reidriftsnæringa er stort sett ute av kontroll kan man trygt si.

Spør en same om hvor mange rein han/hun har,å du får ikke svar. Dette pga dem rett og slett ikke vet. Men at dem her ALT for mye i.f til beitegrunnlaget er det ingen tvil om. Når slaktevækta på kalvene ligger på 13 kg,sier det seg selv at det er for lite mat til dyrene. Hadde en sauebonde levert"skrapkjøtt"til Nortura,hadde både politi og mattillsynet banket inn døra neste dag. Men samer kan gjøre hva dem vil pga det er tradisjon..

Å går noe galt,å rein dør på beite etc,så søkes det ærstatning over en lav sko. For noen år siden ble det søkt ærstatning for flere dyr/kalver enn det var simler til å føde disse kalvene i enkelte distrikt..

Svindel kalles det..å kvallifiserer til straffeforfølgelse. Men det ble ikke gjort.

 

Nå er det jo ikke alle samer som driver på denne måte,men noen ødelegger dessverre for alle i denne sammenheng.

Link to comment
Share on other sites

Nå er det jo ikke alle samer som driver på denne måte,men noen ødelegger dessverre for alle i denne sammenheng.

 

Dette er en møkkatråd. Men jeg skal oppklare noe.

Det er forskjell på same og reineier. Ikke alle som eier rein er same. Og alle samer er ikke reineiere.

Det er ca. 1800-2000 reineiere i Finnmark. Og ca. 73000 innbyggere her. Hvor mange av disse er samer??

Og de to strofene du siterer over er ikke første læresetning til en same, men kanskje til en reineier. Jeg er same men ingen reineier. Så jeg kan ikke uttale meg om det.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

<...> Det er forskjell på same og reineier. Ikke alle som eier rein er same. Heller ikke er alle samer reineiere.

Det synes jeg var bra sagt. For en søring uten reindriftsinteresser, så kan man få inntrykk av at denne tråden innholder feilaktige fordommer noen eventuelt skulle ha mot Norges urbefolkning.

At mange dyr selvdør, må kunne sies å være et problem når det er mennesker som styrer dette. At noen legger de økonomiske sanksjonene inn i bunnlinjen og øker produksjonen for å gå i pluss, høres veldig blått og ikke grønt ut. Løsning: 100 (?) -doble sanksjonene.

Link to comment
Share on other sites

Enig, det er en møkkatråd. De aller fleste er enig om at reintallet må ned, men hadde man bytta ut same med jøde eller muslim i denne tråden så hadde mange av de mer politisk korrekte her inne steila.

Tja, kansje de politisk korrekte bare er politisk korrekt når det passer dem ?

 

Minnes jeg ble moderert en gang jeg gjenfortalte at "en kompis pleier kalle (butikkens navn sensurert) for Jøden" med klar beskjed om at dette var over grensa.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Dette sier vell sitt om dagens reindrift..å ikke minst staten som godtar alt dette.

http://www.vol.no/nyheter/innenriks/article422884.ece" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank

Vet ikke om du har lest det som står i artikkelen. Om personen er sitert rett her så er det en intressant vinkling:

- Vi sier ikke at gaupe og jerv spiste over 47.000 dyr, men de kan ha drept så mange, sier Nils Henrik Sara, leder for Norske Reindriftssamers Landsforbund til Dagbladet.

 

Kun 542 drepte dyr kunne dokumenteres, og Fylkesmannen i Finnmark aksepterte et tap på 10.452 dyr basert på skjønn. Forskere antyder at reineiere kan ha oppgitt dødfødsler og aborter som rovdyrtap, men Sara avviser at det svindles med rovdyrerstatningen.

 

- Langt ifra. I fjor forsvant det over 57.000 dyr, og spørsmålet er hvor ble de av. Naturen tar tilbake 10 prosent, men hva med resten? Vi mener drøyt 47.000 kan være tatt av rovdyr, sier Sara.

 

Han sier at "de kan være tatt av rovdyr", ikke at de er tatt av rovdyr(big difference). Akkurat som forskerne sier at det kan være at dødfødsler og aborter oppgis som rovdyrtatt, de sier ikke at det blir gjort. Jeg er helt enig i at det kan være at det meldes inn for høye tap.

 

edit skriveleifer

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...