Jump to content

Skjøttarstuggun

Members
  • Posts

    812
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    4

Skjøttarstuggun last won the day on July 1 2019

Skjøttarstuggun had the most liked content!

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Skjøttarstuggun's Achievements

Experienced

Experienced (11/17)

  • Very Popular Rare
  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Rare
  • Conversation Starter

Recent Badges

203

Reputation

  1. Ført ca 10 år. Ca 110 deltagere/jegere per år. 308W øker og står nå for ca 50%. 6,5 deretter med ca 30% og 30-06 med ca 15%. De med relativt ny rifle har ikke 30-06. Av "førsteriflene" har de siste årene alle unntatt en vært en av de tre store. De ene 300 WM. Av "andreriflene" er det en blanding av en av de andre tre store, .223 (rådyrjegere) og 7x57R. Det har vært tradisjon fra før min tid å selge billig FMJ/hullspiss og blyspiss fra Partizan i 6,5, 308W og 30-06. Personlig er jeg meget fornøyd med at totalsalget av blyspiss har gått drastisk ned. Jeg vil ikke kjøpe mer av det. Forhandler om godpris på blyfri fra leverandør for kommende sesonger. For FMJ/hullspiss ser jeg samme tendens som på prøven. En redusert andel 30-06. PS. Jeg har en del ganger her inne gjort meg upopulær med noe divergerende meninger fra det jeg har kalt "Kammereliten". Jeg må nok en gang be dere tenke dere om hvor representative dere er for norske jegere og sportsskyttere. For å sette det på spissen, kan en få følelsen av at en er mindre begavet og ikke har forstått noen ting om en her inne forteller at en jakter med .308 og kun har en 3-9x40 kikkert og ikke bruker tofot. Min erfaring fra to av de virkelig store elgkommunene i landet sier noe annet. Men meg om det.
  2. 30-06 er på en nedadgående trend. Fører statistikk på kaliber på storviltprøven hos oss. Både andelen av skyttere med 30-06 og andelen ammo vi selger i "de tre store" er dette kaliberet på vei nedover. Men bevares, det kommer til å bli ammo til salgs og skyttere som bruker det i sikkert 50 år til.
  3. Det var da svært hvor det tar av. En skrev noe om økonomi. Jeg svarte at det er billigere med en pistol enn med to, og at det er billigere med 9mm enn med .45. For all del. Jeg synes .45 er et flott kaliber, og jeg kjenner gode og erfarne skyttere som behersker det utmerket. Men til nye skyttere anbefaler jeg .22, 9mm og .38. Så får .45 komme om noen år.
  4. Du har helt rett som naturtalent. For oss vanlige som trenger å trene, blir det tross alt en del kroner i løpet av året. Svaret mitt var til han som brakte økonomi inn i diskusjonen. Da er det fortsatt slik at det er billigere med en pistol i 9mm og trening kun med denne ammo enn med en pistol i 9mm, en pistol i .45 og trening med begge typer ammo.
  5. Ikke bortsett for at de bruker det som grunnlag for kjøp.
  6. Håndvåpen til meget aktive, unge sportsskyttere ser jeg som det minst tvilsomme punktet sikkerhetsmessig.
  7. Min erfaring gjennom mange år er at de som absolutt skal kjøpe .45 til mil og 9mm til grov, først og fremst er ute etter å skaffe seg flest mulige våpen. I feltløypa ser jeg dem ikke. Hvis økonomi og sportsskying skal prioriteres, anbefaler jeg en god 9mm til begge program. En sparer utgiftene til en .45, en sparer ammokostnader, og ikke minst får en langt mer treningstid per våpen som igjen gir bedre resultater.
  8. Vi kan håpe at individuell trening på banen i små grupper blir tillatt snart. Etter hvert også vanlige stevner opp til Samlagsstevner. Alt fra LDKS og oppover er jo avlyst. Er også spent på om vi får gjennomføre storviltprøve.
  9. Hva sier dagens lov og forskrift om bortreist våpeneier? Har noen opplevd å få kontroll mens de var på ferie? Jeg spurte vår lensmann om dette. "Om dere vil kontrollere meg, og jeg er bortreist på ferie, hva så?". Svaret var at da fikk jeg gjøre en avtale med politiet så snart jeg kom hjem.
  10. Jeg trener .308 med et lager jeg har av Harald V før de ble blyfri. Jeg skyter inn på 200 meter og sjekker deretter med Lapua Naturalis før jakta hvert år. I min rifle går sistnevnte ca 4-5 cm lavere på 200 meter. Med ca 3 knepp opp på 1/4 moa, blir det bra nok til jakt. Jeg vil tro at du kan gjøre det samme med de fleste ok FMJ. Avviket er hos meg konstant fra år til år. Så enten det ikke er avvik eller det er noen cm, justerer du bare tilsvarende når du går fra treningsammo til jaktammo.
  11. Innskytingsavstand: Det kommer an på hva jeg skal bruke den til. Kulebanen er ofte slik at den krysser på 15 (på vei opp) og 50 meter (på vei ned). Så må en lære seg hvor mye over det blir i det mellomliggende. Til kråker etc: CCI sub HP eller Eley sub HP. Til trening med den rifla kan SK standard sikkert være et ok alternativ. Men du må prøve. En vet aldri sikkert uten å teste.
  12. Her på kammeret er det nok F60.0 som rår.
  13. Det har du helt rett i. De tre store blir her på Kammeret stort sett beskyld for enten å sitte med hendene i fanget eller slikke noens rygger. Men det er disse som med faktabaserte og nøkterne innspill som følge av godt samarbeid, har klart å få det hele dit det i dag har kommet.
×
×
  • Create New...