Jump to content

Maksimal skyteavstand på jakt


M67

Recommended Posts

  • Replies 377
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Hårete selvanviser kan sikkert også ordnes...

 

De fleste som driver langholdsskyting har nok større treffsannsynlighet på 400m enn de alle aller fleste andre skyttere har på 100m. Man skal ha greie på ganske mye ballistikk før man kan prøve på sånt under feltforhold, så det er for spesielt interesserte... Tror neppe dette er en jaktform som vil bre om seg så veldig som enkelte frykter!

Et godt prinsipp uansett jaktform er å sette en maksgrense for seg selv: F.eks, at 10 av 10 skudd skal sitte i snusdåsen på rådyrjakt f.eks? Eller f.eks. innen 15cm på større vilt? De fleste jegere måtte da kanskje holdt seg innenfor 100m? Endog 75m?! Det rare er at mange av langholdsskytterne klarer det der opp til 400-500m uten problemer. Hvorfor begrense de til 100 eller 200m fordi andre ikke får det til?

Dette er ikke bilkjøring på veier der man kan møte andre, det er en helt annen sak. Her er det snakk om en kontrollert situasjon, et slikt skudd stresser man ikke fra seg med 200 i puls!

 

Nei, MPS har rett, vi får passe på å treffe, og holde kjeft..

Link to comment
Share on other sites

Det dreier seg om hva dommeren vil si

HVORFOR skal han si det ene eller det andre? Skal han bruke §19 ukritisk, så ER det veldig mye annet som er mere vanlig som er straffbart.

Hvorfor er det ikke straffbart å skyte på tversflygende gås? Risikoen for skadeskyting er jo antakelig en god del større enn td. min "historie" om elgen på andre sida av jordet?

 

Ja det er et dårlig argument å trekke fram det, eller å skyte en travende elg fra stubben, OG det bør fortsette å være lov. MEN jeg skjønner bare ikke hvorfor det ene "selvsagt" skal føre til dom, og det andre er vanlig praksis?

Er det ikke naturlig at all jaktskyting med tilsvarende risiko for skadeskyting er tilsvarende straffbar/ikke straffbar?

 

Og Kammerherren, skuddet er ikke hele jakten nei, enig der - det er bare avlivingen som skiller jakten fra arbeidet. Hvorfor tror du at alt det andre ved jakten er fraværende om holdet plutselig blir over 199m? jakt er jakt.

 

K

Link to comment
Share on other sites

greie på ganske mye ballistikk før man kan prøve på sånt under feltforhold,

Joda, men først og fremst trenger en TRENING. pang-pang-pang-pang, året rundt, langt hold, kort hold, mye vind, lite vind, kaldt, varmt, opp, ned, regn ( :mrgreen: ) kaldt, wtf. til en kjenner begrensningene sine -

 

K

Link to comment
Share on other sites

.

HVORFOR skal han si det ene eller det andre? Skal han bruke §19 ukritisk, så ER det veldig mye annet som er mere vanlig som er straffbart.
Jeg hevder ikke at det burde være slik, men er overbevist om at det er det.

 

Jeg tror det er lettere å bli dømt etter skadeskyting på storvilt enn småvilt, uten at det nådvendighvis er riktig

Link to comment
Share on other sites

Kunne ikke vært mer enig M67.

 

Når det gjelder langhldsjakt så er ikke jeg der ENNÅ, til det har jeg for lite trening, men om jeg får trent nok har jeg ingen skrupler for å skyte dyr på 500-600m.

 

Hva påtalemakten vil legge i en slik sak er uvisst, ser at mange er overbevist om at det ender med domfellelse, uansett utfall av selve skuddet.

Jeg tror det går bra om skuddet går bra og omv... slik det gjerne er på annen type jakt!

Link to comment
Share on other sites

Jeg personlig er også av den oppfatningen at man ikke skal få skyte opp til man endelig har flaks og klarer 5 av 5 innenfor ringen, jeg er også av de som mener 30 pliktskudd er alt for lite.

Jeg er mye på skyte banen, 1 -2 ganger i uka det meste av året men ser ikke på meg selv som noen god skytter. Jeg er mer en god nok til å skyte innenfor " normale" avstander på jakt men ikke til å stille opp i en skyte konkuranse.

Har et par kompiser som må ta oppskytingen 2, 3 og 4 ganger pr. år, det er de samme som er på banen for første gang 2 uker før reinsjakta starter, tror dere jeg har kommentert dette for dem? Et par ganger!

Nå heller jeg sikker bensin på bålet men allikevel:

Jeg regner med at dersom man skyter på 5-6-7 eller 800 meter har man tofot eller annen støtte og det er heller ikke da imponrende at man treffer i sentrum av hva riflen er innskutt på dersom man har like og optiale forhold.

Alle kan soome inn med kikkerten og ta et avtrekk.(Nå blir det sikkert bråk)

Sønnen min på 9 år fikk 3 tiere og 2 niere med 6,5 på tofot første gang han prøvde denne på 100 meter (Hadde skutt en del med 22WMR så han viste hvordan han skulle sikte)

Poenget mitt er alle faktorene som må kalkuleres fra 0 meter og ut til over en kilometers avtand, og ingen må fortelle meg at dette er like enkelt som på 100 meter uansett hvor mye man trener/loggfører/rapporterer.

 

Dette er ikke et forsøk på å hisse opp noen eller tråkke noen på tærne dersom jeg har en skrivefeil eller har utrykt meg litt uklart. Det er simpeltenn et innlegg på mine meninger til mine kammerater på kammeret en lørdags kveld :wink:

 

mvh

SauerHansen

Link to comment
Share on other sites

Nå har dere brukt de siste 3 sidene på å fortelle oss hvor fantastisk mye bedre dere er enn alle andre til å skyte! Jeg har faktisk litt problemer med å tro det. Som jeg har nevnt skyter jeg selv en del feltskyting, og middagstallerkensamlinger på 500 meter er vanlig der. Jeg har en kompis som skyter mellom 5 og 10 elg i året, pluss mye hjort, rein og rådyr. Han er samtidig blandt de 5 beste DSF skytterene i landet. ( det er noen tusen av oss) Likevel har han holdt igjen skudd pga avstand mange ganger, og da er det alltid under 300 meter det er snakk om.

 

Om Kammerets medlemmer har gått fra å synes 200 meter er greit, til 300- 400, er helt urelevant. Jeg tror heller fra 150 meter til 200 meter er politiets grense

Link to comment
Share on other sites

Nå synes jeg vi drifter av litt igjen, men det er jo lørdagskveld :D

Det vi diskuterer etter min oppfatning er to jaktformer, den tradisjonelle og den mer utradisjonelle langholdsskyting. Så røres mange argumenter og standpunkter sammen for å fremheve fordeler eller forsvare hva en liker å drive med.

Det er ikke noe argument at mange skyter på dyr i bevegelse og skadeskyter, eller skadeskyter gås i sideskudd for den del. All skadeskyting uansett avstand vil kunne rammes av §19 hvis du blir observert av jaktpoliti eller oppsyn.

Så blir det fremhevet hvor mange dårlige skyttere det er blandt tradisjonelle jegere. Det er sant nok det, men det må ikke glemmes at det er også mange tradisjonelle jegere som trener minst like mye som enkelte langholdsskyttere. Tenk bare på alle som driver aktivt med jaktfelt og jegertrap for eks.

Jeg jakter på tradisjonellt vis og for meg er det mye mer praktisk å trene på tradisjonelle jegermessige stillinger enn det er å ligge bak rifla som står på en to-fot eller over en sekk. For mitt behov blir denne skytingen en akademisk øvelse uten særlig praktisk betydning. At langholdsskyting er interessant og fasinerende i seg selv synes selvfølgelig jeg også, men å bruke denne formen for skyting på levende dyr står for meg som noe unødvendig. Jeg har også skutt elg på avstander som er lenger enn "normalt" og er for så vidt kapabel til å gjøre det, men finner det unødvendig og upraktisk.

Eventuellt moral eller umoral tror jeg vi bør legge død i denne diskusjonen da det i seg selv blir et alt for flyktig eller flytende begrep.

Link to comment
Share on other sites

Stille 6,5x55 skrev:Noe og tenke på er at enkelte, ikke jeg, skyter prøva (5skudd innafor30cm)på faktisk 4-5-6-7-8-900 ev 1000meter

 

Her regner jeg med at de bruker en form for støtte eller så blir jeg superimponert.

Bruker de en form for støtte er jo ikke dette lov på oppskytingen, og derfor ikke godkjent prøve.

 

Bruker man alltid en form for støtte på langholdsskyting, 500m og oppover eller skyter man noen ganger på frihånd?

 

mvh

SauerHansen

Link to comment
Share on other sites

ja og 200m er alt for langt for jeger ola med sine 35 skudd i året, OM han har dagen/drittflaks og faktisk KLARER prøva på første forsøk, hvis ikke har han jo raskt 40-45 eller 50 skudd det året.

 

Noe og tenke på er at enkelte, ikke jeg, skyter prøva (5skudd innafor30cm)på faktisk 4-5-6-7-8-900 ev 1000meter mens den gemene hop ikke klarer 5 skudd innafor 30cm på 100meter uten drittflaks/2-3-4-5 forsøk.

 

HVA ER VÆRST??

 

 

En liten detalj, får en lov til å skyte opp til elgprøva med to-fot hos dere? :mrgreen: Jeg tviler nemlig på at noen her hjemme er kapable til å skyte samling på 30cm @ 900-1000m liggende uten anlegg..... Jeg antar at du ikke mente det, og jeg er ellers veldig enig i at det er forferdelig mye elendig skyting å se om sommeren. Det går faktisk veldig hardt utover elektronikken..... :cry:

 

 

Edit: Ser at jeg var litt sent ute her ja.....

Link to comment
Share on other sites

langhold=støtte ja hva ellers?? er vell ingen av dere tastaturonanistermoralistiskestabbursronkereogsaueskjendere som hadde trudd noe annet??

 

 

Eller jo dere TRUDDE faktisk at Poacher, meg med flere skøyt rådyr stående lang arm@4-5-6-7-meter++ :roll::roll:

 

Jaggu godt det finnes andre forum enn kammeret.no

 

Da er det ikke like imponerende!

Hvem var det som kalte noen andre en f"orumidiot tidligere" i tråden?

 

Det imponerer meg mere å se folk skyte fine samlinger stående på 100 - 150 meter en en som ligger med tofot på 4-500 m

 

mvh

SauerHansen

Link to comment
Share on other sites

Nå var det kanskje ikke akkurat det jeg trodde, men det er jo greit å sammenlikne epler og epler da...... At Ola Dunk sliter med å skyte opp til prøva uten anlegg kan da aldri direkte sammenliknes med liggende skyting med støtte, det var det jeg mente. Tydeligvis er du akkurat så arogant stille 6,5x55 at du avfeier ALLE andre debatanter her inne som fullstendig amatører. Det du og andre sier her inne om at de rette personene bør ha blanko fullmakt til å gjøre akkurat det de føler for i en gitt jaktsituasjon er fullt mulig i en rekke land. Kan det være en ide og forlate dette tungrodde forferdelige landet hvor ingen har mulighet til å gjøre noe gøy pga et forferdelig overformynderi snart??? Denne diskusjonen har så langt vært virkelig interessant å følge med på, men nå føler jeg enkelte har kommet for langt ned i glasset til at seriøsiteten opprettholdes. :roll:

Link to comment
Share on other sites

I vinter (februar) var jeg på kontoret til selveste lensmannen her i bygda. Jeg var ute for å snakke om lov/tillatelse til å skyte på stål i utmark, der jeg har grunneiers tillatelse. Ville da sjekke med polititet at jeg faktisk kunne skyte. Dette var ingen problem sa han til meg. Så lurte han på om jeg skulle skyte hjort på 1000 meter, siden han hadde lest om mine fellinger i fjor i lokalavisa. Jeg svarte at det er jo ikke umulig, men at det ikke er lov vel?? Han svarte da at han visste ikke om noen lov som skulle forby det, han synes at det var interessant at jeg ville skyte på avstander lenger enn de som er på vanlige skytebaner,han tenkte da på stålplate skytinga mi. Han hadde blitt imponert om jeg skjøt en hjort på 1000 meter sa han.

Om han fremdeles mener det, kan jeg ikke si noe om, men siden alle snakker om hvor anmeldt og dømt man kommer til å bli ved sånne skudd, så synes jeg det var verdt å nevne denne lille samtalen. Kan jo ikke gå ut ifra at alle på kontoret hans deler hans mening om emnet. Men dere snakker som om at politet ligger ute i alle jaktfelt og sjekker hvor lange hold det blir skutt på. Jeg spør, hvordan skal de kunne få greie på at jeg ikveld skjøt en hjort på 811 meter, om jeg ikke skriver om det i et offentlig forum, eller forteller det til lokal avisa? Dere skriver som om at man automatisk blir avslørt om man skyter sånne skudd. Hvor tar dere det fra?

 

Jeg har i år skutt 2200 skudd der 80% av skuddene ble sendt mot mål opp mot 800 meter. Har trent så og si 3-4 ganger i uka på dette, kun avbrutt av kraftig regn og vind, og litt økonomi. Det koster å smelle mye. Komfort grensa mi går ved 500 meter, neste år går den kanskje ved 800, jeg jobber meg utover. Målet er ikke jakt, men jeg vil aldri utelukke et jaktskudd på sånne avstander om jeg en dag skulle få behov for å prøve det.

Link to comment
Share on other sites

Det var meg det SauerHansen som kalte deg for ForumTosk, ikke forumidiot, du får bruke di rette orda om du ønsker å lage ett poeng av noe

 

 

Jeg vet det var deg, og regnet med at du skjønte svaret mitt var rettet til deg.

Du blir bare patetisk og dum når du begynner med usaklig drittslenging til folk her på forumet.

Kanskje du skal besøke et av de andre forumene du er så glad for fins, slik at vi kan få saklige svar på spørsmålene våre.

 

SauerHansen

Link to comment
Share on other sites

Perspektiv.

En hvilken som helst humlepung kan kneke inn prøven på åttende forsøk, dra på jakt alene, gørrskyte en hjort på 10 meters hold, få hetta og ikke vite hvor hverken han eller hjorten var da skuddet falt. Klokken er 1520 og ettersøkshunden er på plass innen 4 timer, da er det for mørkt så ettersøket må utsettes til neste morgen. Osv. Dette er helt greit i dagens samfunn.

Rett og slett uangripelig.

Men om en dedikert spesialist skyter perfekte skutt utover normale hold,skal han kjølhales.

Ok, ja han kan gørrskyte han også.

Men blir resultatet værre enn i eksemplet over?

 

Er jeg så for anarki?

Selvsagt ikke, men jeg vil ha et regelverk som er utarbeidet av folk som vet hva de snakker om, og jeg vil at folk dømmes for klare regelbrudd, ikke for synsing og trynefaktor.

 

Paradokset er at vi har et rettsvesen som tar seg nær av hva anonyme tastaturslitere

skriver på et internettforum. Vi sitter her og er engstlige for hva Onkel Blå måtte mene om det som skrives her inne. Og det blir sett på som normalt, og vi priser oss lykkelige for at vi bor i verdens beste land å leve i.

 

Det neste paradokset er at Eirik Braathen får rett gang på gang, selv om han stemples som en spurv som har gått ut på dato...

Link to comment
Share on other sites

Gal mann, det er jo nettopp dette som feller folk...Vi har en egen evne til å skulle skryte/vise hva vi har prestert. Hvorfor tror du ellers det dukket opp en filmsnutt på youtube som viste 4/5 hjort felt på 19 sekunder. Hadde ikke den filmen kommet ut hadde det aldri blitt noen sak! Jeg vil derfor tro det bare er et tidsspørsmål før det finnes en norsk film på youtube som viser rådyr skutt på 500m+ i Norge. Da har vi saken gående, hva som måtte komme ut av det kan en jo bare fantasere om. Når en ser hva tidligere reaksjoner har vært så vil jeg anta at det ikke gavner oss skyttere og jegere. At du har en så real lensmann er jo utrolig bra!! Ikke alle som har det, ta godt vare på han!!

 

Fossdal, jeg er veldig enig i mye av det du skriver, problemet i vårt samfunn er at det er for dårlig betalt å være lokalpolitiker ( fulltids...), så det er mange som ender i disse rollene som aldri skulle vært der. Dette fører igjen til at vi får en rekke nye regler tredd nedover ørene, siden utrolig mange kompetente folk innenfor de forskjellige fagfeltene aldri kommer på banen siden de er opptatt med noe helt annet. Dette gjelder i stor grad også stortinget, med alle rådgiverne som finnes der. Det er skummelt mange lover som blir til uten at det er tilstrekkelig undersøkt i forkant.

Link to comment
Share on other sites

I vinter (februar) var jeg på kontoret til selveste lensmannen her i bygda. Jeg var ute for å snakke om lov/tillatelse til å skyte på stål i utmark, der jeg har grunneiers tillatelse. Ville da sjekke med polititet at jeg faktisk kunne skyte. Dette var ingen problem sa han til meg. Så lurte han på om jeg skulle skyte hjort på 1000 meter, siden han hadde lest om mine fellinger i fjor i lokalavisa. Jeg svarte at det er jo ikke umulig, men at det ikke er lov vel?? Han svarte da at han visste ikke om noen lov som skulle forby det, han synes at det var interessant at jeg ville skyte på avstander lenger enn de som er på vanlige skytebaner,han tenkte da på stålplate skytinga mi. Han hadde blitt imponert om jeg skjøt en hjort på 1000 meter sa han.

Om han fremdeles mener det, kan jeg ikke si noe om, men siden alle snakker om hvor anmeldt og dømt man kommer til å bli ved sånne skudd, så synes jeg det var verdt å nevne denne lille samtalen. Kan jo ikke gå ut ifra at alle på kontoret hans deler hans mening om emnet. Men dere snakker som om at politet ligger ute i alle jaktfelt og sjekker hvor lange hold det blir skutt på. Jeg spør, hvordan skal de kunne få greie på at jeg ikveld skjøt en hjort på 811 meter, om jeg ikke skriver om det i et offentlig forum, eller forteller det til lokal avisa? Dere skriver som om at man automatisk blir avslørt om man skyter sånne skudd. Hvor tar dere det fra?

 

Jeg har i år skutt 2200 skudd der 80% av skuddene ble sendt mot mål opp mot 800 meter. Har trent så og si 3-4 ganger i uka på dette, kun avbrutt av kraftig regn og vind, og litt økonomi. Det koster å smelle mye. Komfort grensa mi går ved 500 meter, neste år går den kanskje ved 800, jeg jobber meg utover. Målet er ikke jakt, men jeg vil aldri utelukke et jaktskudd på sånne avstander om jeg en dag skulle få behov for å prøve det.

 

Bare en liten ting som jeg føler at jeg må presisere. Fattern er lensmann, og å være lensmann er noe helt annet enn å være jurist. :)

 

Hjemme hos oss (Lofoten) gikk for noen år siden en av førstebetjentene ut i avisa, og bekreftet at det var lov å kjøre bil på islagt vann. Dette vet de fleste at det ikke er, da vann er utmark. En vanlig politimann, lensmann eller ikke, har generelt ikke kjempegreie på spesifikt lovverk, og jurister vet bare litt mer, og ikke minst hvordan man skal slå ting opp :)

 

Men du har helt rett, ingen vil bli tatt for slik skyting om man ikke er dum nok til å skrive om det i avisa, forum eller lignende. Det er jo allerede et par som har brent seg på dette.

 

Personlig, hadde jeg drevet med langholdsjakt, hadde jeg aldri skrevet noen tall sort på hvitt, men kunne godt delt erfaringer osv.

 

Annen ting som er litt interessant er om det er noen andre land som har lovverk i forhold til dette :?: Leser Poacher f.eks er på jakt i Skottland, er det reguleringer der?

Link to comment
Share on other sites

Fossdal: +1

 

Kammerherren: Vi skulle ikke hatt betalte politikere i hele tatt! Da var da dritten begynte, Når mer eller helst mindre intelligente folk ble ansatt på fulltid for å finne på alle finurligheter... Sitter i Spania meste av tiden gjør endel av de også.. Nei, la Stortingspolitikere møtes en gang i året, og kommunepolitikere møtes kvartalsvis. Det var i de tider de bygde landet!

Link to comment
Share on other sites

Jeg skal heller ikke svare for andre ang avstand i andre land, men da jeg var i Sør Afrika i fjor, så var ikke avstand noe særlig tema. Jeg måtte presisere at jeg ville komme godt inn på dyrene, de er nemlig ikke redde for å la kunder skyte på 300m+. Jeg vil nemlig tro at når det kommer til utenlandsjakt der vi rike nordboere eller feite amerikanere dukker opp for å legge igjen en del penger, så ser de nok ofte mellom fingrene på skyteferdighetene. De får jo uansett betalt for påskutte dyr mener jeg. Jeg vet det er store forskjeller ute å går her, og noen er definnitivt mer seriøse her enn andre, men poenget er at moralen har ofte en verdi som kan måles i kroner og øre.

 

At vi i Norge har en overflod av lover og regler er strengt tatt en konsekvens at vi kan ta oss råd til det. Like den som vil.

 

En liten utfordring til slutt: Er det noen som er villige til å teste ut paragraf 19? Lag en liten dokumentar i form av en film der du viser hvordan du trener på skikkelig langhold, viser til gode resultater og deretter går på langholdsjakt. Legg deg på en åskam, overvåk en hjort i 3 timer, skyt den med et perfekt bogskudd slik at den dør raskt. (Skyteavstand minimum 500m). Ta så kontakt med en politijurist å si at du ønsker dette prøvd for retten. Det hadde oppriktig vært interessant å sett hva som kom ut av noe slikt.

 

Edit: Kiwi, vi må jo forholde oss til realiteten. Vi har betalte politikere, vi har stemmerett og vi har således mulighet til å påvirke. Om folk ikke er fornøyde med hvordan vi har det i Norge, så er det fritt å bevege seg innenfor Chengen. Om alt er mye bedre der er mer usikkert..... :roll:

Link to comment
Share on other sites

Det jeg har problemer med Kammerherren er at vi har skapt oss en politisk elite uten nevneverdig bakkekontakt. Dette er dessverre en selvforsterkende effekt, noe vi neppe kommer ut av. Jeg mener det er grunnleggende feil at noen skal livære seg på politikk alene. Vi har en statsminister som aldri har hatt møkk under neglene etter et ærlig dagsarbeid, eller annen lønnsjobb for den del. Vent litt, det er feil, han jobba et år i statistisk sentralbyrå...

 

Poenget er at vi får en del folk som utarbeider lover uten å ha snøring.. Dagens storting er veldig produktive når det gjelder lovmaking... Prisen vi betaler for hva dette supperådet utfører er etter mitt syn blitt vel høy.. Bare vent, jakta har flere lover i vente, men ikke pga noen innlegg på et skarve forum, men som en konsekvens av kjedsomhet og kunnskapsløshet i POD..

Link to comment
Share on other sites

Det er faktisk et helt seriøst forslag. Det er helt tydelig at enkelte her inne mener de presterer så godt på lange hold, regelmessig at de derfor helt forsvarlig kan skyte på hjortevilt på ca 500m. Om de mener dette er godt nok til at det bør finnes en åpning i lovverket slik at de ikke risikerer straffeforfølgelse så hadde jo det løst hele debatten. Jeg tror nemlig bestemt at om det skulle bli en anmeldelse av en slik jakt uten at dette var diskutert i noen rettsal i forkant med gode argumenter og dokumentasjon så ville det ende med dom.

 

Kiwi, jeg er 100% enig, endelig. Men, jeg har pr dags dato ikke noe godt forslag til å løse dette problemet. Jeg ønsker derfor å forholde meg til gjellende regelverk, slik at jeg i alle fall ikke mister hverken samlerlisens, jaktlisens, eller gud forby, retten til å eie våpen!

Link to comment
Share on other sites

Det er utrolig morsomt å følge denne tråden. Enkelte lar seg provosere slik at de omtrent løfter seg selv etter håret. Innleggene blir da deretter.

 

Men likevel kommer det innimellom innlegg som er reflekterte og saklige. Noen er verd kommentarer.

Skyte med støtte kontra friarm.

På oppskyting til storviltprøven er det lov å bruke reim, en god skytter holder meget stødig med reim, og presisjonen er like god som med improvisert støtte i felt. Dersom en skytter regelmessig skyter samlinger på under 30 mm på 100 m bør det for alle være klinkende klart at vedkommende kan skyte dyr på vesentlig lenger hold enn de som ikke klarer prøven før på sjette forsøket.

Skal vi bruke moderne risikostyringsmodeller, så tilsvarer det at man setter en grense for sansynlighet for å kunne avgi et dødelig skudd. For eksempel 98%. Hver jeger må så vurdere om man i en situasjonen har en 98% sikkerhet for vitalt treff.

Har man det så er § 19 oppfylt.

 

Våpen og ammunisjon er et annet felt som er like viktig.

Tidligere i tråden har noen blandet sammen avstand og krav til lovlig ammunisjon til storviljakt. Ammunisjon er lovlig dersom den oppfyller energikravet, den er da lovlig til storvilt uansett avstand.

 

Presisjon er en av de to viktigste kravene for utstyr til jakt på laange hold. Jeg har prøvd mange jaktvåpen, ytterst få av dem har egenpresisjon god nok til avstand over 300 m.

Den andre viktige kravet er kuler som dreper effektivt på lange hold. Det er ekspansjonen av kulen som setter grensen for hvor lange hold det er forsvarlig å jakte på.

 

En kule som ikke ekspanderer dreper så dårlig at jeg synes det er uforsvarlig å skyte dyr med dem. Selv med perfekt treff i senter av lungene kan dyr bli stående 10-15 min før de faller om. Med en kule som i tillegg har høy BC vil effekten bli enda dårligere i dyret.

Det som da begrenser skuddhold på storvilt er ekspansjon. I dag vet jeg ikke om noen kuler som ekspanderer pålitelig på avstander større enn ca 500 m skutt med utgangshastighet på ca 900 m/s. Da blir lengste mulige holdet som jeg mener at utstyret fungerer på er ca 500 m.

Dette er mye kortere enn den avstanden det er mulig å treffe et dyr på med 98% sansynlighet (under optimale forhold), men ville være min teoretiske maksavstand om jeg skulle prøve meg på langholdsjakt. Desverre har jeg ikke områder der det er mulig å se dyr på slike avstander uten at dyrene er i bevegelse, så jeg får ikke prøvd teorien.

De som driver jakt på lengre enn 250 m kjenner godt til dette dersom de er seriøse, og avstander lengre enn 500 m er nok ment for å provosere og trekke opp en debatt.

Link to comment
Share on other sites

Hodeskudd er jeg ikke glad i.

Når man har demontert noen skaller og ser hvor liten prosessoren med tilhørende interface og kabling mot fremdrift er, så avholder en seg fort fra det som aktuelle mål. I tillegg så sitter hele sensorpakken på samme struktur, og slikt vilt har en uvane med å bevege sensorene ofte for å scanne omgivelsene for farer. Det fører til stadig og uregelmessige bevegelser på sensorpakken for å oppdatere bildet av omgivelsene med både billeddannende, akustiske og luktsensorer.

Bevegelsene på sensorpakken skjer normalt før fremdrift settes på, slik at ved å observere sensorpakkens bevegelser og fokus kan man med litt trening se om viltet planlegger å koble inn fremdrift.

Dersom viltet ikke observerer tegn til fare, og strukturen med prosessor, sensorpakke og drivstoffpåfylling senkes for å fylle drivstoff kan man være rimelig sikker på at det ikke planlegges bevegelse. Da har man nødvendig tid til å sette et velplasert skudd i området omkring hydralikkpumpe og oksygenopptaket.

Da er som oftes saken i boks, men det er viktig at hydralikken påføres så store lekkasjer at fremdriften og hydraulisk trykk til prosessoren opphører nesten umiddelbart. Det er derfor jeg mener at en ekspanderende kule er nødvendig.

 

Jeg har sett video av skudd på mye lengre hold, men det er ofte mindre dyr. Jeg vet ikke hvilke sansynlighet det er for ekspansjon av kulene på den avstanden, men det finnes andre måter å oppnå øket effekt på. Men ingen av disse løsningene er handelsvare, og jeg mener fortsatt at ekspansjon er den eneste lett tilgjengelige måten å få øket virkning på.

Link to comment
Share on other sites

Det har vært tatt opp av flere at vi i Norge har et lovverk som går utenpå det beste i utlandet. En fordel vi har i Norge, som ikke alle andre land tillater, er det å si ifra om vi er uenige i noe myndighetene foretar seg. Ytringsfrihet kalles det. Om det er tilstrekkelig mange som mener at Storberget går for langt, ja da vil det under normale omstendigheter være mulig å få han til å endre på saker og ting igjen. Ellers er det også fullt mulig å få prøvd lovverk i en rettsak, ta bare saken til Are Fossjord i Norsk Våpeneier Forbund. Han nektet politiet innsyn i huset sitt for å sjekke om han oppbevarte våpnene i henhold til gjellende regler. Saken endte opp i retten og han tapte så det sang. Men, han fikk i allefall prøvd saken! Det er viktig! Om det er slik at medlemmer her inne er så overbevist om at den jaktformen de ønsker å praktisere ikke er i strid med paragraf 19, ja, så ta saken til retten, så ser vi hva som kommer ut av det. Jeg skal være den første til å holde kjeft om resultatet i en rettsak er at langholdsjakt er tillatt i Norge, om jegeren er kyndig. Frem til det finnes en rettskraftig dom om saken, så stiller jeg meg negativ til langholdsjakt i Norge. Hva som skjer i andre land er uvesentlig for norske forhold.

Link to comment
Share on other sites

Det er faktisk rimelig lavt nivå på kunnskapsnivået , når folk tror at man driver jakt på lengre avstander stående frihånd.

Det viser et total mangel på forståelse av hva som ligger bak.

Man kan forvente at man setter seg noenlunde inn i hva temaet dreier seg om før man kaster seg inn i en debatt...

Link to comment
Share on other sites

Mulig det er tilfelle Streken, men sånn eg ser det, så blir det slengt ut påstander om å knekke 1000 meter grensa på jakt, og når det blir stilt spørsmål undervegs her om mulige scenarioer og faremomenter med det, som ikkje blir besvart eller kommentert, så blir det litt suspekt også, og då er det fort at både påstander og surr..

 

Hvis dei som driv med langholdsjakt skal få forståelse for det dei driv med, så er det første dei må gjere er å kle av synsinger, påstander og lære oss andre, på kva måte dette er forsvarlig opp mot vanlig jakt.. Hvis ikkje det blir gjort, så er det klart at det er vanskelig å sette seg inn i dette..

Link to comment
Share on other sites

Streken, dette går jo begge veier. En av "dere" langholdsskyttere har jo tidligere i tråden snakket om Ola Dunk som sliter med elgprøva og en som ligger med annlegg og skyter på 400m i samme setning...... Hørt om epler og pærer før? :mrgreen:

 

Det eneste jeg er bekymret for i denne sammenhengen er det juridiske, som jeg føler er svært lite avklart. Det hjelper jo heller ikke at de som er pro langholdsjakt i særlig grad ikke tør å stå frem rundt dette her hjemme. Turer utenlands tells ikke i denne samenheng.... :D

 

Jeg har tidligere skrevet at jeg kjenner til en liten gruppe her inne som er SVÆRT dyktige på langholdsskyting, så jeg føler egentlig ikke at dette handler så mye om det er mulig eller ikke. Med rett mann, rett utstyr og god tid, så går det nok oftest bra, men jeg er som sagt veldig usikker på dette opp mot paragraf 19.

Link to comment
Share on other sites

Det er helt greit det mauser, men det er rimelig mange tråder som forklarer endel om temaet, endel har blitt besvart i denne tråden også.

Man får en følelse av å starte på scratch hver gang man diskuterer.

 

Det stemmer sikkert det, men hadde det vært greitt å samle det på ein plass i ein tråd kanskje ? I tråden om Langholdsjakt av Poacher, så burde det kanskje vært oppdatert, kva som er både pluss og minus med langholdsjakta og kva krav og kvaliteter du må ha ?. Rekner med at dere også innser at det er negative momenter med å skyte på langt holdt, ikkje berre posistive ? Det setter litt krav til skytter, utstyr og ikkje minst variabler som vær og vind, og eventuelle oppfølgingsskudd, dersom ein kan være uheldig ( det kan stort sett alle være.. )

Uansett om du som skytter er 100% sikker i det øyeblikket du trekker av, så kan eit vindkast sørge for at kula forsvinner utenfor det treffpunkt du ville ha, ikkje sant ? Ikkje bland kortene med å sei at det kan også ein gjere på 25 meter, med dyr i fart, snakker fortsatt om skyting på stillestående dyr, der skytteren har anlegg, vil den vinden forårsake samme treffpunkt som om kula skulle gått 3-4 gonger så langt, under samme forhold ?

 

Hittil så har stort sett alt av problemstillinger blitt avfeid, med at det også finst dei som må skyte opp 8 ganger, og skadeskyter, og at ein kan like gjerne skadeskyte på løpende dyr på 25 meter, som ein kan på langholdsjakt..

Det svinger begge veier Streken, som eg skreiv tidligere, all info og svar på problemstillinger vil åpne augene atskillig meir enn kontrakritikk og flåsete bemerkninger på at det skadeskytes også på 25 meter.. Det er det eg vil til livs med det eg spør om..

 

For å sei det sånn, eg har veldig lyst å akseptere langholdsjakt, og at det skal bli akseptert av den jevne mannen i gata. Eg har absolutt ingen motforestillinger mot langholdsjakt, dersom eg kan bli overbevist, at dette er ein heilt grei måte å jakte på, men det hadde vært morro å hatt ein oversikt over kva kaliber/kule på forskjellige avstander. Ein .223 kan ikkje sammenlignes med ein .338 LM, ikkje sant ?

Eg spør ikkje for å være vrang, eller motvillig, eg har lyst å overbevise meg sjølv om at hvisomdersomatte, så kan dette være heilt greitt.. Personlig har eg også lyst å strekke litt grenser når eg føler at eg blir kapabel til det, men eg trur uansett kva utstyr ein har og personlige kvaliteter, så er det ikkje kun det som det står på, det er nødt til å være ei grense, for kva ein kan rekne som forsvarlig, uansett mannen bak rifla, og om utstyret står til Gull på 1000 Yards mesterskap..

Link to comment
Share on other sites

Det burde etterhvert være mulig å forstå at tallet 1000meter kan være lagt frem like mye for å teste argumentasjonen eller for å si det på en annen måte, for å se om man kan finne en definitiv grense for hva som kan gjøres eller ikke.

Selve moralen i dette synes jeg ikke er det viktigste å diskutere, da den som kjent varierer fra person til person og fra kultur til kultur.

Jeg synes det er for mange som prater for mye, og tenker for lite.

Bli gjerne provosert. Jeg synes det blir undermåls å kreve at vi som evt støtter jakt på litt lenger hold enn det vanlige skal måtte svare for eller stå til rette for hvert enkelt innlegg i enhver diskusjon.

Kanskje vi kunne fremlegge noen teorier om jakt som vi kunne etterprøve logisk, istedetfor denne møljediskusjonen?

Så jeg kan fremlegge noe jeg kan stå for:

Jeg kan skyte et dyr på feks 400 meter, like sikkert som jeg kan skyte det samme dyret på 100 meter.

MEN ! en hel rekke forhold må være riktige, deriblant:

Været, dyrets oppførsel, terrenget, lyset og magefølelsen.

Hvis disse forholdene er riktige, da ser jeg ikke noe problem med et slikt skudd.

Potensiale for feil er tilstede, men ikke i en så vesentlig mye større grad enn på 100 meter, at jeg ikke kan ta skuddet.

Det mener jeg.

Ønsker man nå at jeg skal måtte gå igjennom ytreballistikk, indreballistikk, kulevalg, patronvalg, treningsmengde, dyreatferd og lovverket "slik vi kjenner det" for å tilfredstille forumets medlemmer ?

Link to comment
Share on other sites

lengste eg har skote på er cirka 200m..var ein flott 12 taggar, forøvrig første bukken min og, så derfor eg skaut..også er eg veldig dårlig og sjå avstandar:(eg trudde det var rundt 140 - 150 men tok litt feil!hadde eg visst det var 200 hadde eg nok ikkje skutt idag..men den datt etter eit skot i bogen og eit i nakken:)

 

satt forøvrig i cirka 5 minutt og sikta på den før eg skaut så følte meg ganske trygg på skotet:)

Link to comment
Share on other sites

En ting er å avgi et sikkert skudd på langt hold, en annen ting er å få inn et treff på langt hold.

Hvordan målet forholder seg i løpet av den tiden det tar før prosjektilet når frem er en ukjent faktor.

Og til slutt kommer problemet med å finne igjen dyret etter et ikke optimalt treff....

Ved skadeskyting vil dyret bevege seg fra skuddplassen, og selv en godt skutt elg med dødlig treff kan gå laaaangt.

 

Om skytter så skal forflytte seg tilsvarende skyteavstanden for å finne igjen skuddplassen, så kan et skadeskutt dyr ha tilbakelagt et godt stykke før man når fram, og da kommer den virkelige utfordringen.

Jeg har gått ettersøk på elg etter nettopp en slik situasjon, og det var ikke noen morsom opplevelse.

 

Ved ett tilfelle har jeg skutt mot elg på avstand over 200 meter, avstanden ble senere anslått til rundt 280 meter på kartet.

Da hadde jeg godt anlegg og dyret sto oppe i et hogstfelt i en relativt bratt dalside, altså oversiktlig og en sannsynlig fluktretning som ville bringe dyret nærmere skytter.

Definitivt ikke hverdagskost da jeg ikke vil overdrive mine evner som skytter.

Link to comment
Share on other sites

En ting er å avgi et sikkert skudd på langt hold, en annen ting er å få inn et treff på langt hold.

Hvordan målet forholder seg i løpet av den tiden det tar før prosjektilet når frem er en ukjent faktor.

Og til slutt kommer problemet med å finne igjen dyret etter et ikke optimalt treff....

Ved skadeskyting vil dyret bevege seg fra skuddplassen, og selv en godt skutt elg med dødlig treff kan gå laaaangt.

Om man har avgitt et sikkert skudd, er vel "treff" en automatisk reaksjon???

Når man først skal sende avgårde ett skudd på langt hold, som i denne debatten nå har utviklet seg til å bli 1000 meter, så er ikke dette med flyvetiden det største problemet. Jeg observerte i går i nesten 3 timer, en hjort som lå i ei lita ur og kosa seg i sola. Den reiste seg til slutt opp, og ble stående i 20 minutter med perfekt bredside, uten å røre seg i det hele tatt. Jeg kan ikke fatte at om jeg skulle ha skulle ha skutt på dette dyret, at dyret plutselig etter å ha stått dørgende stille i feks 8 minutter, skulle brått flytte seg i løpet av de 1.5-2 sekundene det hadde tatt for kula å komme frem.

Man skyter ikke et sånt skudd på ett dyr man oppdaget for 1 minutt siden. Og i en jakt situasjon, føles 1 minutt ganske lenge ;)

 

Her hvor jeg jakter, ville jeg hatt utrolig mye bedre oversikt ved skyting @ 1000 meter, enn om jeg stod oppe i lia og ikke kunne sett hvor hjorten stakk etter at den forsvant inn i første kratt etter 50 meter. Ja, jeg er raskere på pletten til å kunne leite, men jeg bruker ikke å leite så veldig mye etter dyr som forsvinner, da henter jeg heller hunden i stedet for å tråkke rundt og sette mye lukt i terrenget. Så jeg synes at argumentet om flyvetid og oversikt ikke berører så godt aspektet ved godt gjennomført langholds jakt. Impulsskyting er noe helt annet.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...