kabar Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Noen som vet hvor jeg kan få kjøpt forsvarets RSP? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amatør Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 På nærmeste supermarked, som turistproviant. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amatør Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kabar Posted July 27, 2010 Author Share Posted July 27, 2010 er det akkurat det samme? har lyst på noen av forsvarets og. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
høggern Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 om den selges er det noen som har fått tak i rester de kvitter seg med. Tror ikke denne har vært i vanlig salg merket RSP. turistproviant derimot, det er omtrent det samme. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amatør Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 For de som husker det, RSP er utrolig godt, når man ikke har fått mat på noen dager.... Hva har du tenkt å bruke det til? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kabar Posted July 27, 2010 Author Share Posted July 27, 2010 Jeg har tenkt å spise det... Tenkte jeg skulle ha det i en Bug-Out-Bag Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
høggern Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 da anbefaler jeg en eller flere poser real turmat og en eller flere bokser turproviant Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kabar Posted July 27, 2010 Author Share Posted July 27, 2010 Ja det blir nok det til slutt. Takk for svar! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Gringo Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Har ikke prøvd Turistprovianten selv, men det er jo bare å kjøpe en boks å teste. En sammenligningstest med forsvarets utgave hadde vært på sin plass. -Er den delikate fettranda på plass i den sivile utgaven ? -Er boksen laget av tykt panserstål ? -Svir innholdet seg i bunnen dersom man varmer delikatessen i emballasjen, slik det gjør med den miltære ? Ja, her er det mange viktige parametre som må sammenlignes. Post gjerne en fyldig artikkel om testen i denne tråden. Jeg har noen grønne bokser fra 80-tallet (nei, jeg selger ikke), og det er jo kjent som fiiine årganger. Her må vi finne alternativer når kriselageret går tomt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomMarius Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Har selv noen bokser fra 70-tallet liggende, og man trenger ikke å ha gått mange timene uten mat før RSP er godt, på brødskive med litt krydder på.... mmmmmmmmmmm... Jeg skal kjøpe meg en boks med turistproviant en dag og bålsteike den for sammenligning, rapport vil komme. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Gringo Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Ja, gjør det. Venter i spenning. En liten RSP-oppskrift mens vi venter: 1 boks RSP 1 boks tomatbønner, chilibønner, barbecuebønner e.l. Så mange egg man vil ha. Så mange brødskiver man vil ha. Varm RSP´en på stekepanna med litt smør (eller fettklatten i boksen). NB! Ikke for varm panne. RSP svis lett. Krydre etter smak. Når RSP´en har fått litt gylden farge, klasker du oppi bønnene og lar det surre på svak varme til blandingen er gjennomvarm. I mellomtiden steker du speilegg. Klask RSP-blandingen på smurte brøskiver (ekte smør) og topp herligheten med speileggene. Nyt. Ai, ai, ai...så godt... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vargen Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 -Er den delikate fettranda på plass i den sivile utgaven ? -Er boksen laget av tykt panserstål ? -Svir innholdet seg i bunnen dersom man varmer delikatessen i emballasjen, slik det gjør med den miltære ? Ja, nei, ikke prøvd. Smak og konsistens er identisk, etter det jeg kan huske. Har ikke kunnet sammenligne side ved side med ekte RSP. Jeg har en følelse av at de sivile boksene er en del mindre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arn i brakken Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 En annen oppskrift: en boks RSP (Rester av Sprengt Personell), to kakeblokker ( ikke av den søte sorten) fra stridsprovianten. Dette kokes sammen til en grøt. NAM!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Gringo Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 RSP og kraftsuppeblokk. Nam, men da var jeg veldig sliten og veldig sulten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
høggern Posted July 28, 2010 Share Posted July 28, 2010 Min erfaring (jeg har spist mye forskjellig militær proviant i felt når man har vært litt kjørt) er at det ikke på noen måter bør testes ut i kontrollerte former. Da blir smaks-nedturen stor. Det er godt i felt når man er trøtt sliten sulten og i felt. Men når man ikke er en eller flere av de tingene så smaker det ikke på langt nær så godt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ruger #1 Posted July 28, 2010 Share Posted July 28, 2010 Enig med Høggern. Tror til og med feltstøvlene, tilberedt over primusen hadde smakt godt i gitte situasjon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomMarius Posted July 28, 2010 Share Posted July 28, 2010 Enig med Høggern. Tror til og med feltstøvlene, tilberedt over primusen hadde smakt godt i gitte situasjon Har ikke sett støvlene mine da skjønner jeg? Men en ting som blir glemt i denne tråden er jo at RSP faktisk er godt. Når man får herligheten ut av boksen, skraper ut ALT fettet og får det oppi stekepanna, varmer det til det spruter.... mmmm... Frem med brødblingsen, fyll på med RSP og krydre på toppen, evt med speilegg eller annet snadder oppå (trengs ikke, da det kamuflerer den gode RSP-smaken... ) Boksen med "Turistproviant" er i dag innkjøpt.. Kan hende den må bøte med livet til helga, skal muligens til fjells da. Så da blir det ikke i kontrollert form engang. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fat_dog86 Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 Er attpåklatt, så selv om jeg er for ung for RSP genrasjonen(e), så har jeg noen bokser på samvittigheta som jeg fikk av han. Bare gode minner om den Men nå har jeg faktisk fått en ny favoritt om man skal ha en blikkboks til bålet! Ikke samme næringsinnhold pr vekt, men utrolig godt - Bullens pilsnerkorv! Fåes ikke kjøpt i Norge på de steder jeg har vært, men stort sett et hvert sted fra store kiosker og opp, når en kommer over grensen til söta bror. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mjøllner Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 Fikk ei skje stekt RSP med piffi midt i en mestringsøvelse over 7 dager. Beste jeg noengang har spist!!! Etter forholdene da selvfølgelig. Ellers har det gått med mange bokser av rent økonomiske grunner da alle mine penger ( i de yngre dager) gikk til tur og klatreutstyr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VestlandsJeger Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 Eg kunne tenke meg å få lagt opp eit digert lager med slik boksmat i tilfelle Siv kjem til makta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rammstein85 Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 Jeg ville nok vært veldig skeptisk til og spise boksmat fra 70 tallet kan fort bli løs i magan vil jeg tru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G.Larson Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 Har spist RSP fra '54 og det smakte bra det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amatør Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 Spiste du den i '76 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
389. 300wm Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 Min elg hund har vel spist noen 100 slike Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomMarius Posted July 30, 2010 Share Posted July 30, 2010 Min elg hund har vel spist noen 100 slike ER DU GAL !??!!!?! Du forer da vel ikke bikkja på slike spesielle fristelser? Og til "Rammstein85" eller hva du kalte deg, jeg hadde ikke nølt ett sekund med å spise boksmat fra 70 tallet... Kunne vært fra 1920 for alt jeg bryr meg om. Så lenge boksen ikke buler er det trygt å spise. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mS Posted July 30, 2010 Share Posted July 30, 2010 [...] hadde ikke nølt ett sekund med å spise boksmat fra 70 tallet... Kunne vært fra 1920 for alt jeg bryr meg om. Så lenge boksen ikke buler er det trygt å spise. Førkrigshermetikk er ofte/noen ganger loddet med bly... Gikk stort sett greit den gangen, om du bare spiste en boks av og til. (var en og annen ishavsekspedisjon som forsvant pga blyforgiftning fra hermetikk) Nå, derimot, når boksene har fått ligge i fred å løse opp blyet i 60-70 år bør man nok være VELDIG forsiktig. Men så lenge det er de "nye" RSP-boksene, som er "helpresset" uten lokk i bunnen og uten lodding på siden, er det uproblematisk å spise uskadet (ikke rust/lekkasjer) RSP fra lenge siden. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G.Larson Posted July 30, 2010 Share Posted July 30, 2010 Spiste du den i '76 ? '92 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomMarius Posted July 31, 2010 Share Posted July 31, 2010 Førkrigshermetikk er ofte/noen ganger loddet med bly... Du sier vel kanskje noe. Men etter krigen nøler jeg ihvertfall ikke med. Godt er det også.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BRM Posted July 31, 2010 Share Posted July 31, 2010 Har alltid med en eller to bokser på turer. genialt om turen blir lengre eller om noe annet skjer. fikk en kartong med rsp fra gamlesjefen min. så har vel en 30-40bokser igjen . digg digg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rådyrfot Posted July 31, 2010 Share Posted July 31, 2010 Hehe...i midtøsten o.l kan du sikkert skrape ihop et par hundre bokser tvilsomt at du må betale noe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
komatøs Posted August 22, 2010 Share Posted August 22, 2010 Etter en fuktig tur på byen tidligere i sommer, måtte jeg ha litt nattmat før jeg køya i feltsenga. Fyrte opp stormkjøkkenet i teltet og stekte en boks rsp, en sen 80talls årgang. Hadde oppi en halv pose sprøstekt løk, og en god dose ketchup. Har aldri vært så frisk som når jeg våknet opp dagen derpå. RSP kurerer, anbefales. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Desert-Beagle Posted August 22, 2010 Share Posted August 22, 2010 Det er lenge siden det ble slutt på RSP. Husker noe blei solgt ut på såkalte militærauksjoner for en del år siden. Både turistproviant og snurring er i handel i en del dagligvarehandler og er fullt på høyde med RSP (om en syns at fett gjør mett og ikke har noe i mot å bære med seg slike bokser) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Avtrekker'n Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 Heisann kam(m)erater! Jeg har en dunge med sånne bokser (selger ikke ) i kjeller'n selv, og kan godt skrive en "test" der jeg sammenligner med dagens kommersielle hermetikk, dersom det er interesse for dette. Det er lenge siden jeg har skrevet noe særlig nå og jeg kjenner det klør litt i forfatternerven... Hvilke typer kommersiell hermetikk kunne dere tenke dere at jeg sammenlignet med? Snurring og turistproviant er vel selvskrevne. EDIT: Boksene er merket 1989, betyr dette at de er produsert i '89 eller at de er "best før" (skal byttes ut av forsvaret i) '89 og produsert X antall år før? /Avtrekker'n Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Gringo Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 Årstallet er produksjonsår. Det mest interessante er om den militære og den sivile utgaven er like. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mS Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 [...]om den militære og den sivile utgaven er like. Lenge siden jeg har hatt de side om side, men mener å huske smaken (inkludert fettranden), fargen og konsistensen var identisk. Størrelsen, derimot, er forskjellig. Det går ca. 1,5 "turistproviant" på en RSP, det medfører at med turistproviant er kanskje akkurat litt for liten til de gangene det er skikkelig kaldt og slitent og vått og gnagsår og brekt skistav og jævlig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Avtrekker'n Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 Det mS sier her stemmer stort sett. Smaken er dog ikke 100% lik. Den sivile utgaven smaker... "ferskere." Jeg tror det kan komme av at det er (mer) sau i den militære. Ellers føles konsistensen veldig lik. Fettranden er også på plass. Den militære har dog dette karakteristiske plast/voks -laget på innsiden av boksen som lager en usunn skorpe på hele kjøttstykket når man steker en boks rett på bålet. Så til alle dere som ikke var klar over det; den er altså ikke helt bra å få i seg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rammstein85 Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 Da er det vel ikke urimlig og tro at den sivile turistprovianten og snurringen kan etes om 20+ år også da? eller hadde forsvaret noen spesielle konserveringsmidler?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mS Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 [...]den sivile turistprovianten og snurringen kan etes om 20+ år også da?[...] Det er i hovedsak 3 faktorer som angir hvor lenge hermetikk holder: 1) Innholdet reagerer med seg selv og blir en jevn masse (har du prøvd 30 år gammel "fruktcocktail" har du nok sett at det er mer blitt en grøt enn fruktbiter i sukkerlake) 2) Embalasjen reagerer med innholdet. (dvs. rust på innsiden av boksen eller evt. plastbelegg løses inn i maten (eller gamledagers blyforsegling gjør innholdet giftig)) 3) Ufulstendig hermetisering. (dvs. for kort koketid (over 20 minutter), eller for lav temperatur (over 120 grader), gjør at sopp/bakterier overlever og formerer seg videre inne i boksen, "Joika kaker" fra tidlig '80-tal er kjent for dette). For RSP/turistproviant og tilsvarende greier (leverpostei f.eks) we det bare 2) og 3) som er aktuell. Begge er "lett" å se: 2)frisk og hel innside av boksen = friskt innhold og 3) boksen buler = farlig innhold. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rammstein85 Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 Det var et velformulert svar husker med gru jeg fant et par hermetikk bokser blant rotet inne i en gammel seter på fjellet når jeg var gutt. skjøt hull i dem med salongen for og sjekke innholdet, har aldri kjent verre stank verken før eller siden gudene vet hvor gammle de var, muligens fra krigen, da jeg også fant en gammel krag blant rotet også Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Avtrekker'n Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 Jeg husker da vi for et par år siden rydda på låven, og der, mellom ei gammal brannpumpe og et par turkise slalåmstøvler fra Bobbysocks-alderen sto det en boks. Etiketten var så bleket av tidens tann at man knapt kunne se hva som sto og man begynte å lure på om det var ei gammal landmine man hadde funnet. Ved nærmere ettersyn kunne man skimte at det sto "Homes" på den siden som hadde stått mot den ene slalåmstøvelen og så i måte ikke blitt offer for sollysets utviskende effekt. Dette bekreftet at det var Joika fra 60-tallet, og ikke den landmina man først trodde det var. Bekymringen for plutselig detonasjon ble dog ikke mindre av den grunn. Selvsagt måtte herligheten smakes på, boksen hadde hverken synlige skader, rust eller buler. Fatter'n konkluderte med at det kanskje var som med en god vin, at den ble bedre med årene. Jeg stilte meg tvilende til den påstanden, men er en person som av natur er åpen for nye impulser og slettes ikke redd for å prøve noe nytt. Smaken var upåklagelig. Kakene var kanskje litt "løsere i fisken" enn de man kjøper nå til dags, men slettes ikke ille. Det føles alltid like kult å spise noe som var slaktet mens Elvis var kongen av musikk og man selv ikke var så mye som påtenkt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Kid Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 men er en person som av natur er åpen for nye impulser og slettes ikke redd for å prøve noe nytt. Nytt og nytt??? ville vel kansje si du prøvde på noe gammelt jeg da.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Avtrekker'n Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 Gammelt nytt... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Kid Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 nytt for deg kansje?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scarcrow Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 har selv hatt RPS på pizza... dette var meget godt! har ikke sett det på lenge lenge.. vet bare at finner jeg en eller flere bokser så blir det pizza igjen hehe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tools Posted September 1, 2010 Share Posted September 1, 2010 Rsp ble aldri spist etter eg var på kjøkkenet i forsvaret og måtte skrape vekk det" grønne " laget på toppen før det havne i lapskausen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivara Posted September 1, 2010 Share Posted September 1, 2010 etter å ha blitt litt inspirert av denne tråden, så ble det raskt bestemt at dagens middag skulle bli Turistproviant. Men , på butikken hadde de bare Snurring i hylla så jeg får nøye med det idag... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rammstein85 Posted September 1, 2010 Share Posted September 1, 2010 Er godt det og, i tileggg mer i boksen. men begge variantene smaker best ute i skogen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivara Posted September 1, 2010 Share Posted September 1, 2010 helt klart best uti skogen ja. Var heller ikke det samme med snurring når jeg hadde gledd meg på turistproviant... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SuperHansen Posted September 1, 2010 Share Posted September 1, 2010 Jeg var inne til førstegangstjeneste i det momentet forsvaret begynte å bytte ut Rsp med den nye stridsprovianten..Vips så ble det pizza,lasagne,lapskaus osv alt med rsp i messa.. Rsp er ikke ett bra substitutt for kjøtt i lengden! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.