Jump to content

Realistisk presisjon


Umbo

Recommended Posts

Nå skal jeg legge hodet på blokka, vise hvor dårlig jeg er å skyte og legge ut bilde av alle skuddene jeg skjøt i dag. Ikke noe filter her. Ikke noe grave frem den aller beste samlingen den gangen sol, måne og stjerner stod på geledd, blodtrykk og stressnivå var som hos en søvnig krokodille og kulebanegudene var i usedvanlig godt lune. M67 og Sunnmøring - gjør dere klar til å rive dere i håret.

Skutt med fabrikkammunisjon. 180gr Federal Fusion i .308win og RWS Evo 159gr i 7x64. Skutt med tofot men jeg var ikke akkurat murt fast bak børsa. Skytinga ble gjort i ei brennkave innimellom dagens andre gjøremål, fant plutselig et hull i kalenderen. Brukte ikke demper,  var skutt inn for jakt i Polen neste uke og ville bare verifisere litt. 4 av skuddene er åpenbare skytterfeil, jeg meldte dem for meg selv når jeg skjøt. Men skytterfeil er en del av presisjonspakken. Vi har alle skytterfeil, noen mer enn andre. Vi må kjenne disse for å vite hvor presis vi egentlig er.
image.jpeg.99b7fde096d46177294aad2a89887d9b.jpeg
Fra topp til bunn:
Hansen/LW .308win. Swaro 2.3-18x50 med utvendige tårn. Federal Fusion 180gr.
Kommentar: to mindre skytterfeil på 100m. 7 klikk opp til 200m OK.

Merkel Helix 7x64. Zeiss V8, 2,8-20 med utvendige tårn. RWS Evo 159gr. 
Kommentar: en skytterfeil på 100m og en på 200m. Trakk begge ned. 5 klikk opp til 200m. Trenger 6 klikk.

Mauser M98 .308win. Meopta 2,5-15x56, lukkede tårn. Skutt inn med overslag. 
Kommentar: skuddene på 100m føltes 'uryddige' uten at klar skytterfeil føltes. Skuddene på 200m var godt utført teknisk.

Lærdom? Jeg må trene mer! Men jeg vet fra før at den realistiske presisjonen min (meg + gevær) ikke er stort bedre enn dette. Jeg kommer aldri til å vinne NM i benchrest med disse våpnene og det skulle da bare mangle, det er tross alt jaktvåpen vi snakker om her. Og selv er jeg ikke bedre skytter enn en litt over middels Ola Elgjeger. Mauseren skal gis litt mindre overslag, samt aldri brukes på jakt ut over 150m uten kikkert med åpne tårn. Frøken Hansen blir med der det kan bli litt hold - og tid til å klikke. Funker det på jakt? Jada, bare jeg husker på mine egne begrensninger.

Noen flere ærlige erfaringer, serier og samlinger der ute? 
Jeg vet de er der. Jeg er såpass ofte på skytebanen vår for å rydde ned papir folk glemmer å ta inn at jeg vet at alt ikke er hull-i hull ;-) 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jeg er ikke mer enn en middels god skytter, og mine største utfordringer ved testskyting er:

 

- rene og gode avtrekk (selv ved skyting fra benk)

- nøyaktig lik plassering av trådkors fra skudd til skudd

 

Likevel samler mine jaktvåpen (vesentlig) bedre enn dette. Våpnene er Merkel drilling med rifleløp i 5,6x52R, Browning A-bolt i 6,5x55, og Sauer 404 i .30-06. Som jeg har skrevet før, 3-skuddsgrupper innenfor 30 mm på 100 m er o.k, 20 mm gjør meg glad, og er gruppen innenfor 10 mm er jeg i himmelen. På en god dag samler alle mine våpen innenfor 20 mm.

 

Men du skyter med to-fot uten å være "murt fast bak børsa", jeg skyter fra benk. Jeg merket meg også er at "Skytinga ble gjort i ei brennkave innimellom dagens andre gjøremål". Kanskje har du hatt det for travelt? Var kombinasjonen våpen/ammunisjon optimal? Hvis ikke alt stemmer tror jeg faktisk ikke du kan forvente så mye mer....

 

Trening kan nok gi noe tettere samlinger. Bedre/stødigere skytestilling likeså. Men først og fremst tror jeg omstendighetene rundt testskytingen har størst påvirkning: at du finner roen og har fullt fokus på oppgaven. Da er det nok best å konsentrere seg om et våpen om gangen, og kanskje også prøve litt ulik ammunisjon?

Edited by Sølvrev
Presisering.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Sølvrev skrev (20 minutter siden):

Jeg merket meg også er at "Skytinga ble gjort i ei brennkave innimellom dagens andre gjøremål". Kanskje har du hatt det for travelt?

4 møter man helst ikke vil være på på jobb, og 12 ting man ikke rakk på grunn av det, og så videre, med tilhørende mengder kaffe, og så brennkjøre til banen for å teste - sjelden man finner gode ladninger på den måten...

 

K

Link to comment
Share on other sites

@Torf Ja, det var det jeg var litt ute etter å få frem også. Selv om det kanskje ble litt klønete formulert. Ville jeg skutt så tette grupper som mulig hadde jeg nok gjort ting annerledes. Jeg hadde egentlig ikke tenkt meg på banen i dag, jeg var ferdig innskutt med det våpenet jeg skal bruke. Men sjansen bød seg og jeg grep den. Og jeg tror resultatene etter min dag på skytebanen i dag ikke er så ulike de mange sitter igjen med etter en treningskveld. Fordelen min er kanskje at jeg har et rammeverk å sette det inn i. Jeg vet hva jeg kan. Oftest er det bedre men i dag var det dette jeg kunne. Greit å ha med seg, det i bakhodet også, før det skal løses skudd mot noe som er levende. Og så tenkte jeg at ved å dele samlinger som ikke er utenomjordisk gode kan en senke terskelen litt for å snakke om reell presisjon i jaktsituasjoner, med jaktvåpen - for vanlige folk. 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Du må ikke vise slik skyting her inne? Her er kun klistrelappen eller helst en halv en om du er en middels skytter. Alt annet skal kritiseres og hakkes på..... Derfor har jeg sluttet å vise samlinger her inne.

 

For min del vil jeg si helt greie samlinger i en stresset situasjon Umbo :)

  • Like 5
  • Dont like 1
Link to comment
Share on other sites

Umbo skrev (10 timer siden):

Og så tenkte jeg at ved å dele samlinger som ikke er utenomjordisk gode kan en senke terskelen litt for å snakke om reell presisjon i jaktsituasjoner, med jaktvåpen - for vanlige folk. 

Ja, burde vel kanskje tatt det poenget? Det er mange forhold som påvirker realistisk presisjon med jaktvåpen i jaktsituasjoner som det kan være vanskelig å simulere. Det viktigste er derfor at den enkelte blir best mulig kjent med rifle og ammunisjon gjennom trening, både på bane og i felt, med ulike skytestillinger og på ulike hold. Da får man et bilde på sine egne og verktøyets begrensninger, og må forholde seg til det.

 

Ellers har jeg merket meg fra Mr. Liens våpentester i bladet Jakt at det ikke er så mange våpen som gir 5-skuddssamlinger innenfor 50 mm på 100 m. Noen synes å være kresne på ammunisjonen, andre samler tett med én type, mens relativt få samler godt med alt. Det er også nyttig lærdom. Hva man kan oppnå med matchvåpen og "fintuning" av hjemmeladet ammo er mest interessant for konkurranseskyttere.

 

Men for egen del er det en svært god opplevelse å se at mine hjemmeladede patroner setter tette samlinger "under optimale forhold"😇. Jeg kjenner også mine begrensninger under jakt, og prøver derfor etter beste evne å vurdere alle variablene som spiller inn i en reell situasjon i felt før jeg avsikrer våpenet. Og så er det greit å minne om at skyting både er en fysisk og mental aktivitet, også for vanlige folk i jaktsituasjoner. 

 

Edited by Sølvrev
trykkleif
Link to comment
Share on other sites

Samlinger er nå egentlig lite interresant i jaktsammenheng med mindre du skal skyte/jakte på veldig små dyr/fugl. Det som virkelig betyr noe er om kula lander i «området» der den skal/der du sikter.  Standarden for storvilt er jo satt av staten og alle vet at det er innenfor 30 cm på 100 m 😏

Edited by Bly
Link to comment
Share on other sites

Ville prøva om rifla skaut likt etter og ha vore ute av stokken, tenkte greit og veta når det vert regn. Greit og ta ho ut og tørka ho skikkeleg.

legg ved nokre bilder, haldet er berre 74 meter, brukte ikkje blyspiss som ho er innskoten med, men heimelada 108 gr scenar. Det fyrste bildet visar ‘’oppsettet’’ Det andre biletet er skotet før eg tok ho ut av stokken, det tredje er etter eg har tatt ho ut og skudd ho saman at. Det fjerde er måten eg prøvar og få det likt på, litt lakk.65F1BF92-AADA-44EF-9F2B-F3B0D40C2BDA.jpeg.d6984949ddaed6796841cd4e73b7cc27.jpeg9C27163B-3063-4E25-8985-586E289623B8.jpeg.a6ea94acd0fde8b053fcd7fe8eaab14f.jpeg2E18103E-296C-48C1-968E-0E473CD1AA3C.jpeg.2d667aef6e330e093df14f0dabfcc56a.jpeg

716A9B43-F3BC-4256-A77E-D043F816C9A3.jpeg.200d56351a17034b92c38db3d791b2a3.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Eg meinar ikkje at eg testar presisjon med eit skot, eg testar for og sjå om det blir likt etter demontering og montering igjen og så eit nytt skot. 5 skots sammling er vel best for og testa presisjon men eg skyt 3 skots sammlingar, kjem litt an på omstendigheitene då. Dersom eg Finn ei sammling som ser bra ut skyt eg heller eit par tre treskotsammlingar igjen. 
Mi praktiske erfaring er at presise ladningar ser ein fort om er det når ein skyt inn rifla, dersom ein er vant med og gjera det, og gjerne har gjort det med nokre rifler opp gjennom åra.

Edited by Stihl Crazy
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Chiefen.v-2 said:

De papptalerkenen er vel 17-18cm i diameter? 6 x død elg/hjort/rein.

 

Å kunne sette 3 skudd som dekkes av en lapp-perfekt i senter av blinken er artig det, men ikke nødvendig..

Diameteren stemmer. Egentlig er det 13 døde dyr. Det var aldri meningen å klemme skuddene tettest mulig sammen, det har jeg gjort før med disse børsene så jeg vet at de virker med denne ammunisjonen. Det jeg gjorde i går er selvsagt helt ubrukelig for å vite noe om egenpresisjonen til våpenet eller statistisk analyse av presisjonen til ammunisjonen. Det ble mer av en stresstest og det var planen. Jeg fikk testa det jeg ville teste denne gangen, alltid greit når det er to uker siden sist jeg var på banen og skal på jakt i morgen.

Ellers har @Torf et godt poeng, og tankegangen hans for testskyting til jakt bruker jeg ofte de gangene jeg har vakt. Da setter jeg opp ei skive, en sliten jaktfelt-figur eller noen leirduer et sted, skyter et skudd nå og et skudd da i løpet av dagen når muligheten byr seg og tenker over resultatene i bilen på vei hjem. 
 

Link to comment
Share on other sites

Fikk ikke med meg at jeg var nevnt i dette innlegget.. når det er sagt så vet jeg ikke hva en "uærlig/ærlig" samling er.. jeg er kanskje "enkel" som konsentrerer meg om å skyte og gjøre det best mulig hver gang..

 

Trening gir muskel hukommelse.. og muskel hukommelse gir beskjed når noe er feil.. dette er desto viktigere med mere feltmessig/jakt stillinger.. en har kortere tid på å korrigere seg.. og når en vet at flere parameter er feil (liggestilling..vinkel..kolbe plassering.. puls osv) så bør denne "følelsen" være nok til at en holde skuddet igjen om det er snakk om jakt..

 

Alle har "dårlige" dager på banen.. men trening gjør at det blir færre av de.. og ha sine ritualer i forkant av skyte økten for bedre gå inn i "boblen" mentalt.. har jeg en "dårlig" følelse når jeg legger meg ned første gang.. så jobber jeg litt med det grunnleggende.. "point of aim".. pust.. og en 15-20 tørre avtrekk.. (det samme som jeg gjør flere ganger i uken og tar en 20-30 min økt på gulvet hjemme og jobber med de samme tingen) for nettopp å bygge muskel hukommelse..

 

Skyter en fabrikk ammunisjon så er en prisgitt at denne gir god presisjon i akkurat det våpenet som en benytter..

 

Lader en selv..og kan tune ladning til pipesvigningen og i tillegg til en gunstig hastighets node.. så kan også en jakt rifle prestere overraskende bra.. og hva er en "jakt rifle"? Jeg leser hele tiden at en jakt rifle ikke kan prestere.. feks.. en Blaser R8 med standard 17mm pipe definerer jeg som en jakt rifle og ikke en "benkskytter rifle" på lik linje som en Tikka..Merkel..Sauer osv.. og en kan fint få denne til å prestere presisjon og 3skudd samlinger under 5mm gang etter gang om skytteren gjør jobben..

 

A1530A1E-6249-4B39-B39C-49FE44E06897.jpeg.828daa08f2dc59b3fe416b5693349ea1.jpeg

 

Det er som regel ikke riflen sin feil om samlingene ikke er "gode nok" det er skytteren.. manglende trening /eller ikke nok trening.. eller at en ikke har lagt nok arbeid i lade prosessen.. eller valg/testingen av fabrikk ammunisjon..

 

Hva som er god nok presisjon får bli opp til den enkelte.. og til vanlig jakt så trenger en jo ikke være så veldig kravstor..om blinken er en Elg eller en hjort og holdene er 100m pluss minus..

 

Men om en skal felle en kråke på 300-700m så stiller jo ting seg litt annerledes og den 20mm samlingen på 100m er ikke lenger "minutes of kråke" på 400m.. 

 

Det er nesten.. men bare nesten så jeg føler på en "skam" som er så "freidig" at jeg legger over gjennomsnittet av energi i det å utvikle en presis ladning.. (for det er jo tydeligvis helt unødvendig og bortkastet tid) i følge enkelte.. men hvorfor skal andre enn meg selv.."bestemme" hva som er bra nok for meg? 

 

Det værste jeg vet er når noen andre skal sette begrensninger for hva andre skal klare/kunne/prestere ut i fra egen begrensede prestasjon/kunnskap.. 

 

Tren mere.. den som skyter 5K-10K skudd pr år har garantert mye lenger mellom de "dårlige" dagene.. og de "dårlige" samlingene er garantert ikke like dårlige som de er med noen som har dårligere treningsgrunnlag..

 

Siden snøen forsvant her på Sunnmøre så har jeg hatt med meg to av de jeg jakter med på litt målbevisst trening på litt hold.. på denne tiden så har de gått fra å treffe 30 cm gongen på hold ut til 500m med litt gafling.. til å treffe 15cm gongen ut til 500m med CB skuddet hver gang.. en del teori.. en del jobbing med ligge stilling..pust..avtrekk.. en liten jobb på laderommet.. og 1000-1500 skudd så satt det.. og dette med enkle jakt rifler.. men de har kjøpt seg LH optikk .. 

 

Litt "ærlige" blinker..som ikke er skutt nå måne og sol står på linje..

 

To CB skudd skutt to forskjellige dager på 425m 

248D9CFE-FDB5-4481-8472-606C015CF709.jpeg.f6bf0a8d40550befe37192d6ed121cf2.jpeg

 

3skudd på samme avstand som over.. skutt liggende på grus/gress..

4F45A79C-A90D-4825-817E-9330781B2BB4.jpeg.56b1d2294a1295f05dd7f057d757692e.jpeg
 


5 skudd på 405meter skutt liggende på grus/gress men på matte..

341094A6-4BCD-431C-B9F2-A6B57F0D66F6.jpeg.870ab0c67d3b586008018a9b0fe5f121.jpeg

5 skudd 313 meter.. 

5C8BBD44-00F5-48D7-8AB0-3C2D63C47C56.jpeg.bd097725d7a981953a376c7f87ca8b11.jpeg


10 skudd på 500m.. skutt liggende med tofot..på matte.. på grus/gress.. 
D74CE41B-4D14-4722-891C-2C0C4B397480.jpeg.5c587ebfb98a9b06c5da6d0632d6e575.jpeg

 

så en samling med skytter feil.. og alt for mye høydespredning.. og det er ikke ES/SD hastighet som er synderen.. dette ligger på skytteren ene og alene..

088BE690-FA14-4315-82E9-3D30AF3F23F4.jpeg.20707c0323c08ac32ff7e823d3329ba1.jpeg

feil plassering av kolben.. for lav liggestilling og ikke lik kinn kontakt..


korrigering..og en ny serie.. straks litt bedre.. E4717289-871B-4649-9875-B13E2CC419B5.jpeg.f3ff9204976004046f216ad7d20ec71f.jpeg

 

Jeg legger alltid all skyld på meg som skytter når jeg ikke lykkes..

 

bommer jeg på vinden..så er det ikke vinden sin feil.. men jeg som ikke klarte å lese den godt nok..  er ikke samlingene gode nok..så er det ikke riflen eller ammunisjonen sin feil.. men jeg som gjorde n skyte teknisk feil.. (og det er viktig å reflektere over hvorfor det skjedde.. hva gjorde en feil.. for så å øve på å ikke gjøre de feilen igjen..)

 

 

 

 

 

Edited by Sunnmøring
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Leste kjapt gjennom no, lesa meir i morgon men cb skudd er det cold barrel?

 

Kva sikte og forstørelse har du på dei halda der? Har sjølv eit meopta optika 5 4-20x50 i bakhånd, kunne vera kjekt og testa litt kva som går Ann og få til på 2-3 hundre meter liggande med støtta framme og bak. Veldig bra skutt foresten!

Edited by Stihl Crazy
Link to comment
Share on other sites

Sunnmøring skrev (21 minutter siden):

en kan fint få denne til å prestere presisjon og 3skudd samlinger under 5mm gang etter gang om skytteren gjør jobben..


Seriøst? 5mm samlinger med ei jaktrifle er helt innafor? Er ikke det høyt BR-nivå? Jeg har aldri hørt om noen som skyter slike samlinger med «vanlige» jaktvåpen. 

Link to comment
Share on other sites

Ospa skrev (25 minutter siden):

Jeg har aldri hørt om noen som skyter slike samlinger med «vanlige» jaktvåpen.


Du har helt rett @Ospa.. det er nok ikke mulig…

1D339406-3E11-42C3-BABB-4609EABBCBBE.jpeg.c2d899d478dd6ce6263a237662750309.jpeg
3skudd 100m 7x64 Blaser R8 standard løp..

 

70E984C2-6BA9-4DB6-8461-A6E3EF8B8A28.jpeg.f4210a392a9f51f05aaea26eabf0d713.jpeg

3 skudd 100m Blaser R8 6,5x55 

 

744EED8F-B466-4C84-B57B-F48EF3345E7A.jpeg.7bdcec180cfb09480f5930812be173d7.jpeg

3skudd 100m 308w SAKO TRG M10..

 

B70A2343-7F79-47B9-A5A9-872DE8B0D763.jpeg.c6665701a4d6841235f2374fa5870bf7.jpeg

5 skudd 100m Blaser R8

 

E583EF3E-E1CF-47D6-BC62-3EECCE5152E9.jpeg.f7caeb993f73d29fc74065e1d8e7c2a9.jpeg

3 skudd 100m (denne blinken og den over er skutt rett etter hverandre ) men det er sikker flaks å skyte to slike samlinger på rad?E23EF9D5-114D-4731-BE82-80982CB41F6B.jpeg.c5d68ed6dcdcbd0d19faa7831515c1fa.jpeg

5 skudd 100m Blaser R8 

 

763F121A-AFF7-4369-989D-7F4F96022ABB.jpeg.e4e0f17487be8b5c0513c3da061b95b5.jpeg

5 skudd 100m Blaser R8..


EF718474-DE73-4EB6-B39F-901F342F0BFA.jpeg.779eb9d91a592fad189da924c2f4a853.jpeg

8skudd 100m SAKO TRG..308w..

 

Jeg har sikkert 100 vis av slike papp blinker liggende som er pluss/minus lik presisjon som på disse bildene som jeg har tatt vare på opp gjennom årene.. og mange av de jeg skyter/trener med klarer også å prestere mye bedre enn det du mener er "høyt BR nivå" med sine jakt rifler..


29399F97-0B2E-4C6E-9CB7-63A41FF2064E.jpeg.2f278916fb7e5cbf7672ef6637c885df.jpeg

Disse blinkene er skutt etter hverandre.. men en enkeltskudd kipplauf.. med støtte på en sekk.. og en børse slik den ligger på bildet er under 3kg..  det er vel ingen av de som er større enn 6-7mm utenom 1 som består av 5 skudd..  men men..  det er vel flaks dette også?

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Sunnmøring skrev (3 minutter siden):


Du har helt rett @Ospa.. det er nok ikke mulig…

1D339406-3E11-42C3-BABB-4609EABBCBBE.jpeg.c2d899d478dd6ce6263a237662750309.jpeg
3skudd 100m 7x64 Blaser R8 standard løp..

 

70E984C2-6BA9-4DB6-8461-A6E3EF8B8A28.jpeg.f4210a392a9f51f05aaea26eabf0d713.jpeg

3 skudd 100m Blaser R8 6,5x55 

 

744EED8F-B466-4C84-B57B-F48EF3345E7A.jpeg.7bdcec180cfb09480f5930812be173d7.jpeg

3skudd 100m 308w SAKO TRG M10..

 

B70A2343-7F79-47B9-A5A9-872DE8B0D763.jpeg.c6665701a4d6841235f2374fa5870bf7.jpeg

5 skudd 100m Blaser R8

 

E583EF3E-E1CF-47D6-BC62-3EECCE5152E9.jpeg.f7caeb993f73d29fc74065e1d8e7c2a9.jpeg

3 skudd 100m (denne blinken og den over er skutt rett etter hverandre ) men det er sikker flaks å skyte to slike samlinger på rad?E23EF9D5-114D-4731-BE82-80982CB41F6B.jpeg.c5d68ed6dcdcbd0d19faa7831515c1fa.jpeg

5 skudd 100m Blaser R8 

 

763F121A-AFF7-4369-989D-7F4F96022ABB.jpeg.e4e0f17487be8b5c0513c3da061b95b5.jpeg

5 skudd 100m Blaser R8..


EF718474-DE73-4EB6-B39F-901F342F0BFA.jpeg.779eb9d91a592fad189da924c2f4a853.jpeg

8skudd 100m SAKO TRG..308w..

 

Jeg har sikkert 100 vis av slike papp blinker liggende som er pluss/minus lik presisjon som på disse bildene som jeg har tatt vare på opp gjennom årene.. og mange av de jeg skyter/trener med klarer også å prestere mye bedre enn det du mener er "høyt BR nivå" med sine jakt rifler..


29399F97-0B2E-4C6E-9CB7-63A41FF2064E.jpeg.2f278916fb7e5cbf7672ef6637c885df.jpeg

Disse blinkene er skutt etter hverandre.. men en enkeltskudd kipplauf.. med støtte på en sekk.. og en børse slik den ligger på bildet er under 3kg..  det er vel ingen av de som er større enn 6-7mm utenom 1 som består av 5 skudd..  men men..  det er vel flaks dette også?

 

 

Holy hell! Jeg bøyer meg i støvet. Antyder ikke det er flaks, men regner med du konkurrerer på høyt nivå i ett eller annet? 

Link to comment
Share on other sites

Ospa skrev (2 minutter siden):

men regner med du konkurrerer på høyt nivå i ett eller annet? 


Hehe.. tja hvert år i alle år så har jeg hatt som mål å komme meg på en konkurranse eller to.. konkurrerte i mange år aktivt med leirdue skyting.. men gikk lei av å bruke av helger for å reise land og strand rundt for å konkurrere.. (som medfører svært dårlig samvittighet over at det lå en dyr båt i småbåthavnen som ikke ble brukt.. og at en hadde bundet opp store verdier i hytte som en ikke får brukt fordi en reiser rundt som en annen "splint" for å konkurrere.. eller misligholdte fuglehunder som ikke får all den trening de trenger til jakten.. og at en har en dårlig inngang og for dårlig trente hunder når jakten setter inn..


Samt en stigende misnøye fra de en har valgt å dele livet med..angående manglende deltakelse på helge aktiviteter..

 

å stikke på banen sammen med gode kompiser..og jakt kompanjonger.. snakke om alt og ingenting samt å skyte litt er en av de tingene jeg setter veldig høyt..  eller hyttetur på egen hytte med familie og venner.. blir i mitt hode mye mere givende..enn å skulle bruke 20 timer i bil..skyte en konkurranse eller to i løpet av en helg.. og møte sure blikk når en kommer hjem fordi alt i hjemmet faller på en i stedet for på to.. for meg så blir det oppskriften på en dyr skilsmisse.. men ungene blir større.. hundene eldre.. (snart pensjonister) og det kommer ikke ny hund i hus med det første når de går på sin siste reis.. så hvem vet hva tiden vil vise.. 

 

Det nærmest jeg har kommet konkurranse har vært 1000 meter web cup som var konkurranse på 1000m som kunne skytes lokalt om en var 3 stk skyttere eller flere.. og det gikk noenlunde greit.. men selv der så var det ikke like lett å få tellende resultater i alle kvartaler..

Den værste kritikeren er meg selv.. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Sunnmøring skrev (8 timer siden):

feil plassering av kolben.. for lav liggestilling og ikke lik kinn kontakt..

 

Hei. Du skriver lengre opp at du fikk dårligere samling når du ikke hadde lik kinnkontakt mot kolben.

 

Er det på grunn av ulik plasseringen av øyet i senterlinjen av kikkerten for hvert skudd ? Dvs. et parallakse-problem ? Eller er det noe annet ? Jeg regner vel med at du har ganske dyre kikkerter som kanskje ikke har dette problemet, men på min billige Hawke Vantage 6-24x50 så er det litt problemer med dette med min 22LR på 100m. I hvert fall mistenker jeg at det har en innvirkning. Jeg klarer ikke å justere bort parallakse-feilen i begge planene, det blir et kompromiss ser jeg. Vurderer seriøst en ganske dyr kikkert på denne børsa, men vet ikke helt merke/type som er veldig bra på dette med parallakse-nøyaktighet. Jeg bruker den børsa kun til blinkskyting på 50 - 100m. Kunne vært moro å prøve 200m også.....

Edited by Bergara-Man
endring
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Sunnmøring said:

Jeg har sikkert 100 vis av slike papp blinker liggende som er pluss/minus lik presisjon som på disse bildene som jeg har tatt vare på opp gjennom årene..

Hva er vitsen med det? Skrytebilde? Greit nok det! Men er det noe jeg har erfart gjennom alle åra jeg har skutt, så er det at 3 eller 8 skudd i ei lita klase har liten statistisk verdi med mindre det sitter minst 50 til i samme hullet. Også kan man kanskje spørre seg hva verdien av det er🤔

Link to comment
Share on other sites

@Sunnmøring: Bare for å ta det første med en gang; det at du ble nevnt i trådstarten var ikke ment som kritikk av noe slag. Det var mer et godslig nikk. Et løft på hatten til en av de som viser forumet at det er mulig å skyte j*vlig bra med jaktutstyr. Jeg lærer mye av å lese innlegg fra deg og enkelte andre om hva de gjør, hvordan de trener, hva de legger vekt på og så videre. 

Men litt av greia er at der noen når å skyte titusener av skudd i løpet av et år rekker jeg kanskje 1000-1500. Der noen kan finpusse på hastighetsnoder eller eksperimentere med anal-lading så er ladekroken min på 1,2 kvadratmeter drukna i restene fra vinterens kjøkkenoppussing - fortsatt. Og der noen rett og slett har talent for skyting er jeg svært middels utrustet i så måte. Der noen kan trene på lange hold dag inn og dag ut har jeg tilgang til max 200m. Og jeg tror kanskje min virkelighet deles av flere enn din, selv om vi alle skulle ønske vi var mer som deg. Dette er virkeligheten for mange av oss, ikke kritikk eller forsøk på å være spydig med noen som trener, satser og deler.

Denne virkeligheten ville jeg forsøke å sette ord og bilder på, ved å vise en dønn ærlig gjennomgang av min siste tur på banen. Jeg er ikke flau over det som ble vist, men heller ikke stolt. Det var rett og slett så god jeg var denne gangen. Måten jeg valgte å løse oppgaven på er en del av det. Og jeg fikk faktisk den bekreftelsen jeg lette etter før jeg reiser på jakt i dag. Samt et par andre erfaringer å lagre i harddisken.
 
Målet ved å demonstrere middelmådighet i praksis var å gjøre det lettere for andre middelmådige å komme på banen og dele sine erfaringer. Og som sagt i åpningen - jeg vet de middelmådige er der ute, og de er i flertall. Såpass mye skyting og resultater av skyting ser jeg gjennom en sesong på standplass. Igjen - ingen kritikk til deg som deler og lærer oss andre om skyting. Men jeg tror mange føler på håpløshet når de skyter samlinger på 3-4cm og samtidig leser at piper som ikke gir skytteren samlinger på under 30mm egentlig bør sendes til hugging.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Umbo skrev (8 minutter siden):

Men litt av greia er at der noen når å skyte titusener av skudd i løpet av et år rekker jeg kanskje 1000-1500. Der noen kan finpusse på hastighetsnoder eller eksperimentere med anal-lading så er ladekroken min på 1,2 kvadratmeter drukna i restene fra vinterens kjøkkenoppussing - fortsatt. Og der noen rett og slett har talent for skyting er jeg svært middels utrustet i så måte. Der noen kan trene på lange hold dag inn og dag ut har jeg tilgang til max 200m. Og jeg tror kanskje min virkelighet deles av flere enn din, selv om vi alle skulle ønske vi var mer som deg. 

 

..... Men jeg tror mange føler på håpløshet når de skyter samlinger på 3-4cm og samtidig leser at piper som ikke gir skytteren samlinger på under 30mm egentlig bør sendes til hugging.

Tid, talent og tilgang til baner er viktige forutsetninger, men det handler også om to andre forhold:

 

Hvor interessert man er i skyting generelt, og hvilke typer vilt man har til hensikt å felle på ulike hold.

 

Jeg er på linje med mange andre her inne jeger. Da trenger jeg å vite at mine verktøy er "gode nok".

Link to comment
Share on other sites

Og ikkje minst "the Benjamins" kostar peng og skyta mykje og ikkje minst alt av utstyr som skal handlast inn. Går ikkje på ei lav/normal inntekt det som sunnmøring held på med dersom ein skal forsørga andre, såvidt eg kan forstå iverfall. Men eg synes det er inspirerende og lesa og sjå på sånne samlingar og skyting. Stå på sunnmøring!

Link to comment
Share on other sites

Jeg er en relativt middelmådig skytter. Mange her inne vil sikkert mene jeg skyter dårlig også. Bruker kun fabrikkammo og er passe fornøyd hvis jeg får til 30-40mm samling med 3 skudd fra benk.  For 20 år siden når jeg ladet selv og skjøt og testet mere fikk jeg ofte til å bruke en lapp på 3 skudd, men ikke regelmessig da heller. Ladeutstyret står fortsatt i boden og har planer om å dra det frem hver vinter, noe som sikkert ikke skjer i år heller. Skyter de 30 obligatoriske, og kanskje 100-200 til i tillegg i forskjellige stillinger, sikkert alt for lite. 
Jeg synes skyting er moro, men tid og tilgang begrenser mulighetene. Jakt er hovedfokuset og praktiserer den etter beste evne i forhold til skyteegenskaper. 
Kråke på litt over 200m hold er for min del mitt lengst skutte vilt. Rådyrbukk på ca 170 m er vel nummer 2. Har vel skutt et par hjort på rundt 150m, resterende dyr er skutt på kortere hold, flesteparten på under 100m. Noenlunde jevnt fordelt mellom utmark og innmark. Usikker på antall totalt, men utregning av gjennomsnitt tilsier at det ble tresifret for en god del år siden. 
De fleste er skutt fra anlegg av varierende grad. Dødelig treffområde for hjort er vel kanskje 20-25cm, rådyr kanskje 15cm. Dvs ikke så vanskelig å treffe på 100-150m for en middelmådig skytter med ok anlegg. 
Jeg lar flere sjanser gå fra meg hvert eneste år pga for langt hold, for dårlig anleggsmulighet eller dyr i fart. Kvoten fyller jeg allikevel og opplevelsene blir det bare flere av. Hadde jeg skutt og trent mere kunne jeg sikkert utnyttet mange flere skuddsjanser, men ser ikke helt vitsen bortsett fra at jeg kunne tilbringt mere tid i sofaen da kvoten hadde blitt fylt. 
All ære til F.eks Sunnmøring og M67 (og sikkert flere)her inne som sannsynligvis kan felle hjort like sikker på 500m som jeg kan på 100m.  
Jeg mener at jeg ikke er noen dårligere jeger selv om jeg ikke skyter klistrelappsamlinger på 100m. 


Evne til å holde igjen og la være å skyte hvis en er usikker på skuddet er den viktigste egenskapen til alle jegere, uavhengig av avstand og situasjon. 

Skyter en mye og godt, kan en utnytte mulighetene bedre.
Jakt er imidlertid mye mere, kjennskap til viltet, vite om hvor de holder til i forskjellig vær i terrenget, evne til å spotte dyr, evne til å snike seg innpå, tålmodighet osv. 

 

 





 

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Umbo skrev (9 minutter siden):

 jeg tror mange føler på håpløshet når de skyter samlinger på 3-4cm og samtidig leser at piper som ikke gir skytteren samlinger på under 30mm egentlig bør sendes til hugging.

Har man råd til å sende pipene til hugging, så er det bedre enn å ligge og teste og teste som en tulling. 

 

Man skyter kanskje ikke like bra hver dag, men ei pipe som går, den går. Og der er nok f.eks. kipplaufpipa til @Sunnmøring

 

Jeg har et par sånne, og har hatt noen -

 IMG_0950.jpeg.0507bcfd128a17fa8b06e65f853ceaaa.jpeg

200m

 

CA69B486-8F71-4BE0-A572-E2D20328AD5D.jpg.3a9834a7c26a38d272d15756e2365268.jpg

500m, i vind. (i motsetning til Sunnmøring skyter jeg faktisk stevner. Ikke for vinne, men for å ha det trivelig sammen med andre skyttere, og få alt tilrettelagt av arrangøren)

 

Denne rifla har jeg aldri funnet ei ladning som går dårlig i. Jeg fant "godladninga", med Berger VLD for noen år siden (1500 skudd siden) og har prøvd litt ulikt innimellom, testa A-Tip, men 25mm på 200m holder ikke mot 10-12...

 

De fleste er midt i mellom, og under er noen grupper med ei "alt inkludert, bare det beste, koster mer enn bilen"-PRS-rifle...

 

 

Men det er med ei kule, den går faktisk knallbra med andre kuler.

305085175_546562650602357_5006276295054560810_n.jpg.5bba1b1885ce32bea83759c29695dae8.jpg305085175_546562650602357_5006276295054560810_n.jpg.5bba1b1885ce32bea83759c29695dae8.jpg

100m

 

 

 

Også PRS - rifle, men ei anna. Sunnmøringen snakker om stevner, men går aldri på dem - dette skjøt jeg VM i PRS med. Og det funka bra. Det er statistikk her, og vind, og de to øverste tror jeg var "mine", eller iallefall ikke typiske

IMG_0690.jpeg.22dcb337488b8ef7193aaea6b3113148.jpeg

100m

 

Stihl Crazy skrev (34 minutter siden):

kostar peng og skyta mykje og ikkje minst alt av utstyr som skal handlast inn. 

Det er et stort poeng. Men jeg tror egentlig ikke det handler mye om talent og trening, som noen sier lenger opp i tråden. Skal en skyte samlinger som er 25mm, som den under. Så er det nok et spørsmål om rett framgangsmåte, basic skyteteknikk - som jeg jo ser på banen at mange mangler. Men det er 1 time med å høre etter, ta imot råd, og ha litt åpent sinn, så kan alle skyte sånn med ei rifle som faktisk går sånn.

IMG_0691.jpeg.edf80aaa4a484c59a52435957eb3945e.jpeg

 

Skal du skyte det på 500m begynner det å bli krav til ammo, og krav til trening og erfaring. Men i vanlig vær på 100m, skal det der gå - om rifla er der.

Og der kommer pengene inn. En Sako er en Sako og kvalitet, men ei jaktrifle fra Finn er kanskje ikke der selv om det er en Sako, en riflepakke på "høsttilbud" er kanskje ikke der, osv. Og fabrikkammo (unntatt "match" i match kalibere) er ihvertfall ikke der.
Rifla betyr mye - og en kan hente en hel del på å eksperimentere litt, forskjellige kuler, harde eller svake ladninger, osv. Men en kan sjelden eller aldri hente 10mm grupper slik, med ei rifle som ikke samler kanskje 25-30mm "av seg selv".

 

En historie, sikkert fortalt før. Jeg lå og skjøt, med ei rifle som er "ganske bra" (den var 50-års presang til meg selv, og ingenting er holdt igjen) , skulle skyte en ti-skuddsserie, og hadde skutt 5 eller 6 når en av skytterlagets mer sosiale og pratsomme karer kom - det ble pause. Aner ikke hvor lenge - men etterhvert kom vi inn på rifla som lå på gulvet, og jeg spurte om han ikke ville prøve den. Han la seg ned og skjøt resten av de ti skuddene. Gruppa endte opp på 8-10mm...

 

Uansett @Umbo så må man jo sammenligne med det som er relevant å sammenligne med. Det hender jeg hopper over en bekk, eller seiler en tur, men Mike Powell hoppa 9m, og gutta i Americas cup seiler i 100km/h... Det går ikke an å sammenligne.

Jeg skyter i perioder 3-4 ganger i uka, har 6 110mm rør fulle av piper under ladebenken, tar ei god til konkurranse og ei mer tvilsom til trening, lader fort til trening, og nøye til konkurranse - må si "øøhh ee, hmm" når noen spør hvor mange rifler jeg har - og det går ikke an å sammenligne med en som skyter noen 100 skudd med jaktrifla. Og i går var vi tre relativt OK konkurranseskyttere på banen, og traff strengt tatt ikke en skit allikevel.

 

For å summere bablinga,
Mange som tror de kan skyte, vet ikke hvordan man gjør det, og skyter derfor dårlig. Ofte lærer de å skyte når de begynner å teste ladninger, og tror de har utviklet en bedre ladning...

Mange, eller de fleste, vanlige rifler, samler bare ikke så bra som folk tror. Kanskje en gang, men ikke i gjennomsnitt.
Man kan i stor grad kjøpe seg til små samlinger, på kort hold. På langt hold må man skyte seg til dem.

 

K

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Bly said:

liten statistisk verdi med mindre det sitter minst 50 til i samme hullet.

Jeg dokumentere lite grupper på papir, men fant et bilde av en blink fra "bloggen min" hvor jeg tester en ny S&L pipe i en STR. Her har jeg skutt 10 skudd @100m med fabrikk ammo 139 Scenar fra ei pipe jeg nettopp har "skutt inn" etter montering. Gruppa er/var jeg strålende fornøyd med og pipa var "godkjent til langhold".

Blink.jpeg.c6e5c3a50b228767fbae4cd5e13d483d.jpeg

Jeg har ikke noe mål på gruppa, men kula er 6,5 så de som vil kan sikkert regne. Så til poenget! For det første er ikke gruppa helt i senter av lappen. Det er en avtrekksfeil som har gitt ei "flue" opp til venstre. Den er like fult en del av gruppa. Om jeg hadde skutt 50 eller 100 skudd til, så hadde det blitt ganske mange flere "fluer" rundt omkring. Hadde jeg brutt skytestillingen så hadde nokså sikkert "gruppesenter" flyttet på seg fra gang til gang også. Ser man realistisk på det så hadde nok en 50 eller 100 skudds gruppe i hvert fall fylt 8eren på blinken. 

Det ser alltid fint ut med 3 skudd i hjørnet på en liten lapp, men det er ingen jeg har sett som noen gang har klart å plassere 100 eller for den saks skyld 50 skudd på samme vis. Den reelle presisjonen til skyter/rifle er disse 50/100 skudden, ikke de 3.

Så jeg spør igjen. Hva er vitsen med 3 skudd i hjørnet av en lapp?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Bly skrev (9 minutter siden):

Det ser alltid fint ut med 3 skudd i hjørnet på en liten lapp, men det er ingen jeg har sett som noen gang har klart å plassere 100 eller for den saks skyld 50 skudd på samme vis. Den reelle presisjonen til skyter/rifle er disse 50/100 skuddene, ikke de 3.

 

Skivene fra UNL 300 og 500m, og F-Class viser jo dette. Jeg har skutt mange dobbeltstevner, der man da skyter 80-90 skudd mot samme siktepunkt på en dag eller ei helg. F-class 10eren på 300m er nokså stor, men jeg vet at jeg har skutt noen og 80 skudd, fredag, lørdag, og søndag i den, uten å være i 9eren i mellom - 500m UNL-blinken er mindre, men den og lever farlig av og til ;)

 

K

Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, M67 said:

Mange, eller de fleste, vanlige rifler, samler bare ikke så bra som folk tror. Kanskje en gang, men ikke i gjennomsnitt.
Man kan i stor grad kjøpe seg til små samlinger, på kort hold.

Her fant jeg et strålende eksempel på hvor galt alt kan bli. Her er det skutt med en Sako 85 i 223 rem med 8" snurr og ammo er fabrikk 55gr Fmj fra S&B

blink2.jpeg.1560e64df6f855d3ce45dd71e5ab25da.jpeg

 

Link to comment
Share on other sites

Bly skrev (51 minutter siden):

Så jeg spør igjen. Hva er vitsen med 3 skudd i hjørnet av en lapp

En lapp er et relativt stort siktepunkt på 100m.. og når en feks sikter på øvre venstre hjørne .. så vil en jo at skuddene treffer nettopp der en sikter.. derfor bruker jeg hjørnene på en lapp til siktepunkt.. 

 

Umbo skrev (2 timer siden):

Men litt av greia er at der noen når å skyte titusener av skudd i løpet av et år rekker jeg kanskje 1000-1500. Der noen kan finpusse på hastighetsnoder eller eksperimentere med anal-lading så er ladekroken min på 1,2 kvadratmeter drukna i restene fra vinterens kjøkkenoppussing

Som jeg også var inne på litt lenger oppe angående tidsklemmen.. så er dette noe jeg har full forståelse for.. jeg har selv vært gjennom perioder med minimal fokus på skyting.. 

 

En må se presisjonen opp i mot hvor mye tid en legger ned.. som jeg sier til mange på banen.. og andre som spør.. "du skyter bra i forhold til trenings grunnlaget" problemet er jo haller at mange har  urealistisiske forventinger til presisjon basert på nettopp treningsgrunnlaget..

 

M67 skrev (1 time siden):

Men det er 1 time med å høre etter, ta imot råd, og ha litt åpent sinn, så kan alle skyte sånn med ei rifle som faktisk går sånn.

 

Det å være åpen for konstruktive tilbakemeldinger er en god vinkling med tanke på å få progresjon.. 

Bly skrev (4 timer siden):

Hva er vitsen med det?

 

tja.. i en verifiserings og utviklings prosess så var blink med notater noe som ble tatt vare på.. ikke alt har blitt loggført.. og mye har blitt kastet.. og det er ikke bare de minste samlingene som har blitt lagret.. like viktig er de seriene som er blitt skutt og der jeg har detektert feil på stilling.. feil på vindlesing..osv.. hva som ble skrudd og hva realiteten var.. 

 

Jeg er egentlig ikke så opptatt av å ta vare på de gode samlingene.. jeg er mere opptatt av å luke ut feilen jeg gjør.. feks i helgen når jeg var å skjøt så var det mange samlinger som ble skuttt på forskjellige hold som sikkert hadde passet bra å synliggjør, om en hadde vært opptatt av å skryte..

Link to comment
Share on other sites

Bly skrev (1 time siden):

Jeg har lite forhold til de skivene? Jeg trodde de var nokså store?

F-Class 300m, ca 90mm. Jeg er ikke spesielt god, men har skutt 300p flere ganger, også på rad, dvs. 600p, På stevne, ikke hjemme i hagen

F-Class 500m, 145m, her også er det nokså "vanlig" å skyte fullt 

 

UNL 500m, 97mm, opplever dette som "skal gå i vindstille", min pers er vel 297 - skutt med 200STR i 6.5x55, ikke noe BR-oppsett. 

 

Om å skyte på 300m, så er jo 300m verdensrekorden, med diopter og reim, 600/43* på ei skive der 10 er 100mm, og * er 50mm.

 

K

Link to comment
Share on other sites

Bergara-Man skrev (8 timer siden):

Hei. Du skriver lengre opp at du fikk dårligere samling når du ikke hadde lik kinnkontakt mot kolben.

 

Det har ingenting med paralellakse justeringen.. når en ligger bak og strekker halsen så skaper det ulike spenninger i kroppen.. dette endrer kroppen som masse og gir derfor endringer i rekylopptaket.. som igjen gir forskjellig treffpunkt..en så liten ting som ulik mengde luft i lungene kan gi treffpunkt mellom skudd..

 

Død er død.. det kan reproduseres.. det er veldig vanskelig å reprodusere spenninger i kropp og muskulatur.. så om hodet kan ligge dødt oppe på kolbe så.. samme blir det om en bruker hodet til å presse ned kolben for å flytte trådkorset dit en ønsker.. det gir elendig presisjon..

Edited by Sunnmøring
Link to comment
Share on other sites

M67 skrev (35 minutter siden):

F-Class 300m, ca 90mm. Jeg er ikke spesielt god, men har skutt 300p flere ganger, også på rad, dvs. 600p, På stevne, ikke hjemme i hagen

F-Class 500m, 145m, her også er det nokså "vanlig" å skyte fullt 

UNL 500m, 97mm, opplever dette som "skal gå i vindstille", min pers er vel 297 - skutt med 200STR i 6.5x55, ikke noe BR-oppsett. 

 

Om å skyte på 300m, så er jo 300m verdensrekorden, med diopter og reim, 600/43* på ei skive der 10 er 100mm, og * er 50mm.

 

K

 

Og ikke minst verdensrekorden på 300m helmatch ( 40 liggende, 40 kne og 40 stående) med 1190/1200p med reim og diopter. 

110 tiere og 10 niere..

Edited by Torf
Link to comment
Share on other sites

Sunnmøring skrev (2 timer siden):

 

Det har ingenting med paralellakse justeringen.. når en ligger bak og strekker halsen så skaper det ulike spenninger i kroppen.. dette endrer kroppen som masse og gir derfor endringer i rekylopptaket.. som igjen gir forskjellig treffpunkt..en så liten ting som ulik mengde luft i lungene kan gi treffpunkt mellom skudd..

 

Død er død.. det kan reproduseres.. det er veldig vanskelig å reprodusere spenninger i kropp og muskulatur.. så om hodet kan ligge dødt oppe på kolbe så.. samme blir det om en bruker hodet til å presse ned kolben for å flytte trådkorset dit en ønsker.. det gir elendig presisjon..

 

Ok, takk for forklaringen. Jeg har nok gjort litt slike feil med å presse ned kolben mot sandsekken.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, M67 said:

F-Class 300m, ca 90mm. Jeg er ikke spesielt god, men har skutt 300p flere ganger, også på rad, dvs. 600p, På stevne, ikke hjemme i hagen

F-Class 500m, 145m, her også er det nokså "vanlig" å skyte fullt 

Men dette er vel i bunn og grunn "liggende benkeskyting" med omtrent tilsvarende utstyr? Så da har du litt margin på vind når du trekker fra presisjonen til utstyret?

Edited by Bly
Link to comment
Share on other sites

Stihl Crazy skrev (2 timer siden):

Ein legg vel hjørna i korset utanpå lappen vil eg tru


stemmer..

 

Bly skrev (2 timer siden):

En lapp er 15mm og de fleste siktene har klikk som er 0,1 mil. Du skal ha litt flaks for at dette går opp og at gruppa lander i hjørnet du sikter på😉


så når jeg på 3 skudd serien sikter på Høyre nedre hjørne og treffer der..så er det flaks? Eller når jeg på 5 skudd serien sikter på Venstre øvre hjørne og treffer der med 5 skudd så er det flaks? Jaja.. jeg får ta og fylle ut Lotto kupongen hver helg framover siden jeg har slik en flaks.. litt urettferdig for andre da men men.. 

 

jeg sikter på de "hjørnene" bort i mot hver gang jeg er på banen.. og jeg treffer de hjørnene der jeg sikter stort sett hver gang.. men siden du @Bly sier det er flaks..så får jeg vel bare ta til takke med din eminente konklusjon..

C34405F2-A4C5-4098-BDDE-CFECEAF902D7.jpeg.33c7ba077c74d67f1e5e7d2460d6ba3a.jpeg

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Sunnmøring said:

men siden du @Bly sier det er flaks..så får jeg vel bare ta til takke med din eminente konklusjon..

Jeg tror ikke du skjønte hva jeg mente😉 Men kan du ikke stappe 50 skudd i et 5-6mm hull? Så får vi se om det går? Jeg kan ikke gjøre det, men jeg kan som deg lage 3 skudd litt sånn her og der på en lapp nå og da.

Edited by Bly
Link to comment
Share on other sites

Bly skrev (13 minutter siden):

stappe 50 skudd i et 5-6mm hull?


De fleste som skyter litt..skjønner at det skal mye til.. som regel så blir 5 skudd samlingen større enn 3 skudd..og 10 skudd større enn 5 skudd osv.. for egen del så er det vanskelig å holde konsentrasjonen over tid..  på ett eller annet tidspunkt så kommer det dårlige avtrekket..en holder pusten litt for lenge osv.. som gjør at en samling åpner opp om skudd strengen er på 50 skudd.. eller 30 skudd for så vidt.. men å skyte 10stk.. 5 skudd samlinger..fordelt over flere treninger og like vel ende opp med et anstendig snitt på samlingens størrelse er mere realistisk..

Link to comment
Share on other sites

Det beste avtrekket til all praktisk skyting, med mye trening, er skiskytteravtrekket på Anschutz Fortner-riflene.

Det er et 550g trykkpunkt-avtrekk.

Alt annet er egentlig økonomiske kompromisser i sammenlikning.

 

En Fortner med kikkert er et perfekt utgangspunkt for å finne sine begrensninger i stresstesting. Her vet man at man kan se bort fra mekanisk presisjon. Dermed kan man teste forskjellig balanse i våpenet med forskjellige lyddempere, teste forskjellige kikkerter eller samme kikkerter med forskjellige retikler, lett kikkert/tung demper vs tung kikkert/lett demper, etc i forskjellige stresstester. Skaffer man seg ei 22lr-rifle for å lage en "perfekt mal" må man feks huske på å gjenge løpet for de demperne man bruker på grovkalibrede jaktrifler, ikke 22-dempere

Så er det bare å finne ut hvilken våpenkombinasjon som passer til relevante stresstester til bruken man ser for seg. Feks; hvilket oppsett passer best til presisjonsskyting liggende med tofot og 15-sekunders 5-skuddstreff på skiskytterblink?

 

Det smarteste Blaser R8-eiere kan gjøre er å skaffe seg er 22lr-sett (hvor man ikke starter med å kappe pipa før man har skutt et skudd..).

Vi har fått noen R8 eiere med 22lr på villsvinbanen/skiskytterbanen og etter endel skyting er feks skinnekikkerter det første som går i "bøtta" pga manglende innstillingsmuligheter til kroppen.

 

Når alt dette er på plass kan man forsøke å overføre skyteegenskapene fra denne type 22lr-rifler til grovkaliberrifler. Lykke til 8)

 

 

 

 

Edited by Torf
Link to comment
Share on other sites

Stihl Crazy skrev (1 time siden):

Kor tungt avtrekk har du sånn ca til slik presisjon skyting?


Om spørsmålet var rettet til meg.. så er de fleste avtrekkerne på de våpen jeg skyter mye med satt til +/- 900-950 gram og ett på ca 450-500 gram… for meg så er det viktigst å ha et noenlunde likt avtrekk på de våpene jeg skyter med.. i og med at de fleste våpen jeg har er "systemvåpen" så kan jeg benytte flere kaliber på det samme avtrekket..

 

Jeg har prøvd mange avtrekker vekter.. fra 100gram og oppover.. det er selvfølgelig en treningssak.. men jeg får ikke den "følelsen" jeg ønsker/ er vandt med når det blir for lett.. 

 

På jakt våpen så har jeg "direkte avtrekk" men liker egentlig best "to stegs/trykkpunkt" avtrekk når det kommer til langhold og presisjon skyting..

 

Torf skrev (22 minutter siden):

Det smarteste Blaser R8-eiere kan gjøre er å skaffe seg er 22lr-sett (hvor man ikke starter med å kappe pipa før man har skutt et skudd..).


Jeg trener selv mye med mitt R8 22LR sett (med u-kappet pipe😉) og prøver å få kjøre gjennom 4-5000 skudd hver vinter.. men det blir mest stående og sittende stillinger med 22LR når en skyter på 15m.. 4-5K skudd som treningsgrunnlag hjelper mye på å komme i gang med senter tent skyting på en god måte.. når snøen forsvinner og solen titter fram..
 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jeg skiftet ut avtrekkeren på min Bergara HMR med Triggertech Rem 700 Primary (modellen uten bolt-release, da Bergara har egen bolt-release bak på siden av låskassa).

 

Kan justeres ned til ca. 750 gram.

 

En klar forbedring, som konstruksjonen viser så er det en fritt-flytende rulle av herdet stål som benyttes i systemet. Gir et rent og fint avtrekk.

 

hiw-r700.png?v=97533013414212626811513733595

 

TriggerTech Remington 700 Drop in Trigger Primary

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...