Jump to content

Sølvrev

Members
 • Content Count

  699
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Everything posted by Sølvrev

 1. Her er en gammel tråd om emnet, tror det var i Vestfold en bekjent av meg var med sin vorsteher for en god tid siden. Det er mange som er godkjent for å drive aversjonsdressur med strømhalsbånd (de fleste tilknyttet NJFFs lokalforeninger). Problemet er å finne noen som (lovlig) har rådyr i hegn, og dette bør noen blant hundefolket i NJFF ha nærmere informasjon om. Alternativt kan du jo høre med kontaktpersoner for jakthundrasene i NKK.
 2. Jeg tipper det er produsenten som setter ned prisen på 4 x zoom som et ledd i en utfasing av dette zoomområdet. Det gjorde Swarovski for noen år tilbake, og jeg fikk et meget godt kjøp på en 3-12x50i. Nå om dagen skal jo "alle" ha minst 6 x zoom....
 3. Søk opp nærmeste lokalforening av NJFF, og spør der. Jeg mener å ha hørt at det finnes tilbud på Østlandet.
 4. Vanskelig å gi noen prisantydning på generelt grunnlag, her vil nok viltbestanden (både for småvilt og rådyr) være sterkt utslagsgivende for hva et terreng er verd. Når du skriver småvilt, tenker jeg skogsfugl og hare, kanskje også duer hvis det er eikeskog i terrenget. For nevnte småvilt kan rundt 4 kr pr. mål være et utgangspunkt hvis viltbestanden er rimelig god. Ut fra beliggenhet vil jeg tro begge terrengene har en god rådyrbestand. For rådyr kan det være greit å ta utgangspunkt i en snittpris pr. fellingsløyve. Vi (litt lengre vest) betaler kr 1500 pr. rådyrløyve. Siden vi har langtidsleie (5-årskontrakt) må vi unngå å ta ut voksne geiter, slik at nevnte snittpris gjelder voksen bukk og kje. Det er ikke uvanlig at grunneiere har urealistiske forventninger til jaktleie, og slik det etter hvert har blitt er det ikke uvanlig at de finner noen med høy betalingsvilje. Jeg antar begge terrengene har vært utleid tidligere, så mitt beste tips er at du spør om det er greit du tar en prat med de som leide før. Hvis grunneier mener dette er ugreit og i tillegg forlanger høy pris, bør det ringe en bjelle.......
 5. Hva med et alternativ 3: la våpnene minus en vital del være i våpenskapet og bli med flyttebilen, mens du transporterer de vitale delene i din privatbil?
 6. Ja, det var nettopp poenget mitt. Å kalle dette sjenerende støy ville dog være å dra den alt for langt! (For øvrig, jeg har papirer på svekket hørsel, men med gode hjelpemidler går det fint i hverdagen😉)
 7. Jeg bor i luftlinje 5 km fra en skytebane. Det er ikke fri sikt til standplass eller støyvoll, og banen ligger i tillegg nede i et søkk i terrenget. Men det er delvis nakent fjell bak og til den ene siden av skytebanen som reflekterer skuddsmellene. Under spesielle værforhold (vindretning fra banen og i kaldt stille vær) har jeg ingen problemer med å høre skyting fra Forsvaret (antar det er 5,56 Nato som brukes).
 8. Som jeg (og mange andre) har skrevet før, for å få ned prisen på ferdige riflepakker er det vanlig å saldere med et (relativt) rimelig kikkertsikte. Så også her. Jeg har ingen erfaring med Burris optikk, men det er flere tråder om dette tidligere. Jeg støtter deg i valget av .30-06, en meget allsidig storviltpatron😊. Test av kikkertsikter i "Jeger" 23 innlegg 9. apr. 2016 Kikkertsikte 5000 +/- 15 innlegg 15. feb. 2018 burris four x 3-12x56? 21 innlegg 30. mai 2011 Erfaringer med Burris Eliminator? 37 innlegg 22. jan. 2011 Flere resultater fra www.kammeret.no
 9. Nei, det var før. Nå heter det "innenfor et rimelig tidsrom etter påskyting", kf. §23 i Forskrift om utøvelse av jakt og fangst.
 10. Nei, absolutt ikke! Tror jeg ville styrt unna denne hvis formålet er allsidig storviltjakt.
 11. Jeg har også Claus Demmel-varianten, en Weisskirchen og en annen blåsevariant, samt en Buttolo. Det ligger en rekke videosnutter ute på nettet om hvordan man kan få best utbytte av hver variant. I tillegg har Kristoffer Clausen utviklet sin egen rådyrlokk og laget en hel film om alle suksesshistoriene med nettopp denne lokken. Jeg tror ikke det er noe fasitsvar på hvordan man skal bruke de ulike lokkene, men min erfaring er at det er (mye) bedre å lokke for lite enn for mye. Og så er det lurt å starte forsiktig med kjeenes kontaktlyd, for eventuelt å lokke til seg en brunstig geit som har bukken på slep. Clausens film viser bukkejakt i et åpent og flatt åker-/eng-landskap i Polen, og han lokker mye og intenst. Det kan være en god strategi når terrenget er oversiktlig og rådyrene er langt unna. Lokker du slik i et småkupert norsk skogslandskap med tett vegetasjon hvor dyrene kan være ganske nær, vil du fort avsløre din plassering slik at geit eller bukk smyger seg rundt og inn på deg mot vinden. Og da har du tapt! Jeg har også erfart at bukkene kan reagere svært ulikt på lokking. Noen ganger synes de å gi blanke f..., mens andre ganger kommer de stormende inn.
 12. Her er 3 stk. 180 grs Norma Oryx i .30-06 ladet til rundt 780 m/s plukket ut av voksen hjort skutt på 60-90 m. Alle kulene på bildet nederst har mer enn 95 % restvekt, 2 av dem har også vært innom grove bein på vei inn eller ut. Mega vil nok ha noe lavere restvekt, men er ikke fullt så myk som Oryx. Gir muligens noe bedre penetrasjon. I 6,5x55 har jeg ikke merket noen vesentlig forskjell i presisjon mellom disse kulene, Mega er kanskje litt foran? Her er en tråd om testing av storviltkuler i 6,5x55 .
 13. Nei, i 6,5x55-hastighet går det veldig bra. Samme med Lapua Mega 155 grs.. Du trenger kulevekt >10 gram for å klare 2200 J-kravet. Satser du på ferdigladet ammunisjon skal Federal Fusion 156 grs også være veldig bra etter hva jeg har sett fra tester.
 14. Hvis du ikke absolutt vil ha et mindre og lettere sikte (1-6x24), behold det du har og bruk det med den maks forstørrelsen du er bekvem med. Selv om prisene på brukt premiumoptikk er forbausende høye (og etterspørselen god) må du regne med å ta et visst verditap på Zeissen din. (Og om noen år, når synet ditt er blitt litt dårligere, vil du kanskje prioritere en høyere forstørrelse på bekostning av en litt kilen øyeplassering).
 15. Hvis du skal ha demper også på .308-rifla ville jeg gått for en A-tec Optima 45 med A-lock mini hurtigkobling. Den er modulbasert, så da skaffer du en frontmodul i .30-kaliber og en i .338-kaliber, slik at demperen kan brukes på begge våpnene.
 16. Kanskje lurt å starte testingen med 70 mm-patroner? De gir i hvert fall jevnere skuddbilder enn 76 mm i min drilling.
 17. Jeg mener å ha lest for noen år tilbake at det også har vært rømninger i Bergensområdet.
 18. Det er fortsatt en del viktige detaljer vi ikke kjenner fra denne saken, men noe lærdom kan vi likevel trekke: - Hold slike saker unna media og rettssystemet, da de skader hele jegerstandens renommé. - Hvis du er (storvilt)jeger og jakter sammen med andre, velg dine jaktkamerater med omhu.
 19. Jeg ville følt meg ytterst ukomfortabel med å bruke denne hagla, men skjønner det er surt å skrote den. Det er imidlertid enda surere om du eller noen andre fortsetter å bruke den og det skjer en alvorlig ulykke.
 20. Sølvrev

  55grs Black Hills

  En video på YouTube forteller at dette er ei kule fra Hornady (mest sannsynlig Interlock). Restvekt rundt 50% og en del fragmenter ved skudd i gel, kan lett bli mer splinter ved treff i bein.......
 21. Jeg mener det viktigste (nest etter valg av egnet haglstørrelse) er at du finner ammunisjon som gir jevne skuddbilder (god dekning) i ditt våpen. Det som går bra i et våpen går ikke nødvendigvis bra i et annet. Nå har du funnet at RWS og Winchester 20/76 i egnede haglstørrelser går godt i din drilling (antar det er blyhagl) - bruk disse! Velg gjerne US # 2 eller 3 i løpet med åpnest boring, og et eller to nummer grovere i det andre. Jeg skyter US # 3 og 1 i 12/70 i min Merkel drilling med hhv. 1/4 og 1/2 boring, effektivt på rådyr opp til 25 m med gunstig skuddvinkel.
 22. En sunn reaksjon, og helt normalt! 😉 Men kanskje lurt å ikke se seg helt blind på fabrikkmerke? Det er mye bra i bruktmarkedet, og jeg mener det viktigste er å finne ei rifle som gir god presisjon. .308Win, .30-06 eller 6,5x55 dekker alle ditt behov. Og hva kikkertsikte angår, er jeg enig med @Sakoen75. Kjøp det dyreste du har råd til. Det er fra tid til annen gode bruktkjøp på optikk på Finn, men kvalitetsoptikk holder seg ofte forbausende godt i pris. (Jeg har solgt 2 stk. eldre Swarovski, og det ble nesten krig om det første, en 17 år gammel Habicht PV-line 2,5-10x42).
 23. Hagla bør tilbake til børsemaker, er vel ikke så viktig hva vi spekulerer i her på Kammeret? Hvis ikke børsemaker kan stille en sikker diagnose og utbedre feilen bør du kvitte deg med våpenet. Jeg mener å ha hørt om lignende tilfeller, men husker ikke detaljene.
 24. Ja, og det er kanskje en grunn til det? 😉 Hva angår gjennomskyting av elg med 6,5x55, er nok det i stor grad avhengig av skuddavstand, skuddplassering, samt størrelse på elgen.
 25. Lapua Mega eller Norma Oryx. Federal Fusion 156 grs har også fått gode skussmål, men den har jeg ikke prøvd.
×
×
 • Create New...