Jump to content

Ospa

Members
  • Posts

    953
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    7

Everything posted by Ospa

  1. Ospa

    Rifle for elg.

    Hva er totalbudsjettet ditt på egentlig?
  2. Ospa

    Rifle for elg.

    Selve rifla er verdt 1500-3000kr..maks.. kanskje litt mer om det er en spesiell stokk. Den nye Vanguarden på XXL til 2200kr er samme rifla.
  3. Ospa

    Rifle for elg.

    Tror disse har justerbart. Jeg har en gammel Howa hvor avtrekket er ganske dårlig.
  4. Ospa

    Rifle for elg.

    Jo- veilede pris er for tett opp mot Tikka/Browning, og de har tatt inn store parti. Siste årene har de prøvd å bli kvitt de. Rifla skyter stort sett alltid bra (samme rifle som Howa 1500). Største ulempen for mitt bruk er at de ikke er spesielt lette (3.4kg), som er en god halvkilo mer enn en T3. Men igjen; folk kjøper jo Blaser, Sauer, S&L osv. som veier like mye eller mer, og betaler gjerne 30x og vel så det for å jakte elg på +-100m.
  5. Ospa

    Rifle for elg.

    Denne er spell ny, og står klar på XXL nå.. jeg tror ikke du klarer å gjøre noe bedre kjøp om du kan leve med 30-06..
  6. Ospa

    Rifle for elg.

    En dempet 6.5x55 er «veldig snill». For veldig mange er 30-06 med tyngre kuler nok til at de skyter merkbart dårligere. Noen skyter godt med mye rekyl, de aller fleste gjør ikke. En 9.3x62 gir ingen fordeler til trådstarter- kun ulemper; dyr ammunisjon, lite tilgjengelig ammunisjon, større sannsynlighet for dårlig skyting og dårlige opplevelser på skytebanen.
  7. Ospa

    Rifle for elg.

    Hvorfor skal han være begrenset til det? Dessuten, akkurat nå; J&F har to pakker 338wm i nettbutikken. Jaktdepoet har null. Det er jo relevant. Rekyl, munningsvipp, ubehagelig støy, munningsflamme.. det trenger ikke være like pietistisk som å sitte på en hard, sørlandsk kirkebenk hvor man påtvinger seg både frykt og smerte.. det kan gjøres mer behagelig for seg selv og de rundt. Da skal du ikke ha 338wm, 9.3x62 eller andre ugunstige kreasjoner som du MÅ lade til for å komme under 1000kr+++ hver gang du går på banen. 6.5x55 eller 308 er valget. 30-06 muligens, siden det er rimeligere rifler på bruktmarkedet og fremdeles ok utvalg i rimelig ammo. Om pris er veldig avgjørende, og du skal file på noe, så gi litt på hvor glatt sluttstykke må være. Ikke velg en «dustepatron» som du ikke har lyst, råd eller mulighet til å skyte med. En Vanguard, Howa, Ruger etc. har alle (stort sett) presisjon nok til å felle elg på 100m, 200m eller enda lengre hold, og koster ca halvparten av en T3.
  8. Ospa

    Rifle for elg.

    Enig, men den gir mer mening enn: Som har enda mer rekyl, kostnader og utilgjengelighet på ammunisjon..? Spare hørselen, dempe rekylen, munningsvippen og støyen på skytebanen..?
  9. Ospa

    Rifle for elg.

    Helt enig. Dette er (selv om de går igjen) helt relevante spørsmål for både nybegynnere, og noen som skal opp på hesten igjen. Hvilken rifle, hvilket kaliber til X jakt, på X avstand. Om noen er lei av å lese overskriften, eller temaet er det bare å skygge unna.
  10. Ospa

    Rifle for elg.

    Det er mer rekyl i 9.3x62 enn 30-06, som har mer rekyl enn 308 som igjen har mer rekyl enn 6.5x55.. Såpass mye at en relativt fersk skytter bør prøve det ut litt grundig før han kjøper ei lett rifle i nevnte kaliber.
  11. Ospa

    Rifle for elg.

    9.3x62 uten å lade å til «første rifla» høres ut som en særdeles dårlig ide. Du kan i beste fall få tak i noe jaktmatch eller liknende til 25-30kr patronen.. som du sannsynligvis må bestille på nett en måned i forveien fordi «ingen» har det i butikken, bortsett fra ei pakke Oryx, som koster 1600-2000kr eska for 20 patroner.. 6.5x55/308/30-06 har ett utvalg til 1/3 av prisen, som du kan kjøpe hvor som helst. Mindre rekyl har de også. 50 skudd med 6.5x55 på banen merkes ikke. 50 skudd 30-06 med 180gr kuler, lett rifle og midt på treet rekylopptak merkes godt. 50 skudd 9.3x62 på en kveld gir vond skulder, dårlig skyting og koster FRA 1500kr og nordover.
  12. Ospa

    Winchester m70

    Jeg har en High-Tech omtrent som på bildet. Den er lett, god å skyte med (har slengt på en kolbeforhøyer pga montasje/kikkert)og fin å holde i hånda (litt ru/tekstur i overflaten) Virker å være solid også.
  13. Er de verre enn ei «varmint» kule eller annen hurptigekspanderende kule?
  14. Kanskje prøve ei tradisjonell blykule i samme fart for å se om den ekspanderer?
  15. Ospa

    7 Mag

    Når man går over ett (overbore) hakk eller to, er det tydeligvis lite fart å hente på lette kuler. 120gr kule i 7mm RM må da fort gi 1050m/s++ i 60cm+ pipe? Jeg får 1070 m/s med 110gr TTSX/V-max ut av 68cm pipe i 270w. Tyngre kuler som 145gr Eld-x har ca 950m/s. Jeg vil anta man ser virkelige forskjeller med de tyngste kulene, og en lang patron..
  16. Ospa

    Lager viltåker

    Fikk overtalt bonden i det ene terrenget vi leier til å frese opp ett gammelt jorde på ca 11 mål. Planen er å (for hånd) hive på skjellsand, litt fullgjødsel, og så med hovedsaklig Timotei. Blir også noen striper med formarkål og diverse langs kantene. Er det noen som har erfaring med å så timotei på frihånd, etter torva er frest en gang?
  17. Hvorfor må du ha den i karbon? Det finnes jo mange kompositter som er like lette, og rimeligere i pris?
  18. 1. Skuddplassering (viktigst) 2. Valg av kule til jobben (tilpasset anslagshastigheten, type vilt/motstand etc.- ganske viktig). 3. Kaliberstørrelse (minst viktig)
  19. Ei kort lita rifle er hendig ved snikjakt i skog og kratt. Når den skal bæres i hånda, bør den også være lett, og en R8 er vel fort 3.5kg uten kikkert og demper? Det er tungt! Langrifla mi med 68cm karbonløp, High-tech stokk og picatinny, veier nesten nøyaktig 3kg. En kg til/fra har ikke så mye å si når den bæres i sekken, men i hånda merkes det. I min verden er R8 ei posteringsrifle, og da hadde jeg ikke giddet å kappe løpet.
  20. Sous vide gjør at kjøtt fra hjortedyr får konsistens og smak som leverpostei. Med noen få unntak, er det generelt en dårlig metode for å tilberede kjøtt. Om du braiserer en skank eller seigt kjøtt, får du mye bedre smak av kjøttet og kraft i samme slengen.
  21. Ungene mine er generelt «så som så» begeistret for skarv og fiskender, «ok» til dykkender (kvinender er kanskje hakket mildere enn havelle og svartender- som nå er fredet) og «liker» gressender. Ung skarv og det meste av sjøfugl som fileteres ut der og da, syntes jeg selv er nydelig mat! Rosastekt med nykvernet pepper, en glasert vintergrønnsak, litt kraftig sjy og noe godt i glasset- jeg liker det veldig godt. Litt (som @M67 sier) som en ung hval. I oppveksten spiste vi alltid «bifangsten» i garnet (alker, ærfugl, skarv, lomvi etc). Moderen luktet på fuglen for å sikre den ikke var blitt «skjemt» (jeg er sikker på noen slapp forbi), før den gikk i gryta med løk, jevning, og skvett fløte. Det var fort litt «kraftig» smak- som ei god levergryte- men absolutt ett høydepunkt når det var på menyen. Sjøfugl som har hengt ei uke eller så i sjøbua, syntes jeg derimot er for spesielt interesserte (f.eks gamlingen som er oppvokst på alker, og liker de med ett tydelig innslag av Möllers).
  22. Jeg tror det koker ned til kuler som fragmenterer når farta blir høy nok, eller (som ofte er tilfelle i krig) kuler som «velter». Det øker kavitasjonen dramatisk. Om kula holder noenlunde lik form og ikke går i stykker/mister vekt, går det bedre.
  23. Noen betaler 850k i året for jakte rype i Mastukåsen (med kvote på 150 fugl)..
×
×
  • Create New...