Jump to content

Sølvrev

Members
 • Content Count

  182
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Sølvrev last won the day on May 25

Sølvrev had the most liked content!

Community Reputation

105 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jeg har Swaro Z6i 1-6x24 på drillingen, og Z4i 3-12x50 på mine to rifler i hhv. 6,5x55 og .30-06. Jeg er først og fremst jeger, og mine øyne er nå blitt så voksne at jeg trives best med god forstørrelse og opplyst retikkel. Så får jeg heller leve med litt trangt synsfelt på korte hold. 100% enig i @hewi sin oppsummering.
 2. Jeg antar (og dette er bare kvalifisert synsing!) at Fusion ligger nærmere Oryx enn BondStrike i ballistisk koeffisient, og at disse to kulene ikke har vesentlig forskjellige egenskaper på lengre hold. BondStrike ligger iflg. herr Lien helt i toppen av jaktkuler med BC over 0,6. Men dette er vel bare av akademisk interesse? Innskutt på 100 m vil Oryx med utgangshastighet rundt 800 m/s ha 2,5 cm større kulefall på 200 m, 13 cm på 300 m, igjen iht. Jørund Liens artikkel. Ekspansjon innenfor 300 m burde være tilfredsstillende for alle. Normas ballistikk-kalkulator viser litt andre tall, men ingen vesentlig forskjell. Mitt råd: er du fornøyd med Oryx, fortsett med den. Vil du ha noe rimeligere, prøv Fusion. Vil du ha noe litt dyrere (og med hardere kule) kjøp Swift A-frame eller Federal Premium Trophy Bonded Tip.
 3. Er vel begrenset med erfaringer siden kula var ny i fjor, men bladet Jakt testet BondStrike 180 grs i .30-kaliber i forrige nummer. Kula ble da sammenlignet med Oryx. Hvis du ikke har lest denne testen kan Jørund Liens kommentarer oppsummeres: - høyere ballistisk koeffisient gir BondStrike bedre flyveegenskaper (mindre vindavdrift og litt flatere kulebane) - BondStrike ekspanderer litt mer, særlig ved lengre skyteavstander - Bondstrike har noe lavere restvekt, særlig ved høy hastighet/korte hold Så får man jo mene hva man vil om testskyting i is er relevant for jakt. Men det gir i hvert fall et objektivt grunnlag for å sammenligne ulike kuletyper. Hvis du synes Oryx er for myk og ekspansjonsvillig, er kanskje ikke BondStrike førstevalget blant alternative kuler? Siden du skal jakte elg ville jeg heller satset på Swift A-frame.
 4. Finkalibret rifle (.223) og kombinasjonsvåpen (kombi eller drilling) med riflekaliber 7x57R.
 5. Problemstillingen er vel at hylsene svikter et sted der de absolutt ikke burde sprekke? Ellers er det min erfaring fra lading, både med 5,6x52R, 6,5x55 og .30-06, at Norma sine ladedata er relativt konservative. Og hvis man nå må skyteforme slike hylser før lading, hvilke ladedata skal man da bruke?
 6. Svært utrivelige symptomer! Jeg har ladet lillebroren (5,6x52R) i over 20 år og sett hylser som svikter, men aldri opplevd noe lignende. Det er 2 ting jeg ville sjekket før/under neste skyting: - Prøv med en liten papirbit/remse i hylsebunnen og se om du får lukket børsa skikkelig - Når hylsa sprekker, skjer det på samme sted (oppe, nede, til høyre/venstre?) hver gang (sett et lite tusjmerke på hylsebunnen før avfyring og la det f. eks. peke rett opp) Lykke til!
 7. Da håper jeg vi i denne tråden kan ha friske meningsutvekslinger, etterleve Forumreglene og omtale hverandre på en respektfull måte, samt være venner selv om vi er rykende uenige!
 8. Jeg er rimelig sikker på at dette må ha noe med børsa å gjøre, enten en feil/skade helt bak i kammeret eller at den ikke lukker skikkelig/lukker skjevt. Hva sier han du kjøpte børsa av, og opplever du problemer når du skyter haglpatroner?
 9. Sølvrev

  Rifle i .308

  Jeg tenker at om du er sånn noenlunde normal av vekst og har fått tak i en rifle med stokk som passer greit nok, er det to forhold som kan ødelegge gleden med å skyte: - et hardt og dårlig avtrekk med mye kryp (jeg vet det, for jeg har hatt BRNO!) - frisk rekyl fra et udempet og lett jaktvåpen Hvis avtrekket må byttes av børsemaker drar det fort kostnader. Kjøper du et nytt våpen i Browning-klassen bør eventuelle finjusteringer dekkes av forhandler. Siden jeg har oppfattet at du skal ha lyddemper på en rifle i kaliber .308W, er rekyl et ikke-tema. Hva angår presisjon er det, som påpekt i andre tråder, sjelden noen uoverkommelig oppgave å finne ammunisjon som går mer enn tilfredsstillende. Med mindre du har kjøpt et skrapvåpen. Og hva angår stell av våpen: de må pusses og oljes, både inn- og utvendig for å sikre funksjonsdyktighet og et langt liv. Men de "rustfrie" tåler mer fukt før det skjer noe.....
 10. Enig med de to innleggene over, treffer du grove bein (overarm/skulderkule) blir det mye klin uansett. Og det er nesten umulig å oppnå "knall og fall" uten store skader, med mindre du treffer ryggraden. Og så høyt er det vel ikke tilrådelig å plassere skuddet. Swift A-frame er eksempel på en "bonded" blykule med forholdsvis treg ekspansjon, Norma Oryx er mer lettekspanderende men holder likevel godt sammen. Jeg har notert restvekt på 97-99% på Oryx-kuler plukket ut av felt hjort. Accubond er vel svært lettekspanderende så vidt jeg har lest? Jeg har skutt mange rådyr med 180 grs Oryx fra .30-06. Med skuddplassering litt høyt og like bak bogen blir det ikke nevneverdig søl. Ellers er det også slik som Per-S sier at kulas hastighet vil ha betydning for kjøttskaden, en langsom og tung kule vil gi penere slakt enn en lett og rask. Jeg har sett rådyr skutt med .223Remington som er vesentlig mer ødelagt enn mine. Siden du lader selv kan du prøve Oryx 180 grs ladet til rundt 750 m/s, det burde holde bra både til hjort og rådyr innenfor rimelige skyteavstander. Du kan selvfølgelig også prøve A-frame, men den koster en del mer. For øvrig er vel ikke pris noe tema for jaktkuler, det blir jo ikke så mange skudd pr. år hvis du har en rimelig blykule til trening og oppskyting. Jeg har ingen erfaringer med homogene kuler.
 11. Kan ikke sitere alt, men dette innlegget var skremmende lesning! Jeg har ingen forutsetning for å uttale meg om hvordan jegerprøvekurs gjennomføres rundt omkring og med ulike arrangører, men for de kursene jeg har førstehåndskunnskap om (i regi av NJFF) kan jeg garantere at dette er særdeles viktige fokusområder gjennom hele opplæringen. Blir separat behandlet under samling 2 Våpen og våpenlovgivningen, samling 3 Human og sikker jakt i praksis og samling 4 Skyting med rifle og hagle (6 timer på rifle- og leirduebane).
 12. Sølvrev

  Rifle i .308

  Dette kan umulig bli feil!
 13. Noen kommentarer til innleggene så langt: 1. Rifleskytedelen av kurset ble betydelig utvidet ved revisjon av undervisnings- og studieplan 2017. Det praktiske rundt skyting kan nok fortsatt være noe snaut. Sikkerhet og våpenhåndtering rundt jakt er rimelig godt dekket, sikkerhet iht. baneinstruks for skytterlag kan være mangelfullt. 2. I motsetning til førerkort hvor man i tillegg til teori lærer å kjøre bil, lærer man ikke å bli en god skytter på jegerprøvekurset. En hver seriøs instruktør understreker at dette er noe den enkelte selv må trene inn på leirdue- og/eller riflebane. 3. Det er selvfølgelig helt uakseptabelt at instruktører baserer undervisningen på egne tanker og idéer. Lærestoff og teori skal være iht. godkjent lærebok og gjeldende lover og forskrifter. Annen praksis bør rapporteres tilbake til kursarrangøren. 4. NJFF har ikke lenger noe med instruktørutdanningen å gjøre, de er kun teknisk arrangør for jegerprøvekurs på linje med andre arrangører. Fra 2015 er det NaCL (Natur Consult Larsson AS) som på oppdrag fra Miljødirektoratet utdanner og oppdaterer instruktørene. De som ikke er kjent med endringene for jegerprøven i 2017 finner de nye undervisnings- og studieplanene som egne pdf-filer på Miljødirektoratets nettside for instruktører.
 14. Kan så være. Men om kritikken skyldes misforståelser og feilinformasjon, så la oss få klare opp i dette. Og hvis ikke, la alle som nå poster innlegg få vise etterlevelse av Forumreglene og moderatorenes oppfordringer.
 15. Jeg har vært medlem i snaut 2 år nå, men som leser fulgt med på Kammeret i vesentlig lengre tid. Fra tid til annen blir det uttrykt misnøye med jegerprøveinstruktørene og jegerprøveopplæringen i enkelte innlegg under ulike tråder. Misnøyen kan omfatte både generelle sleivspark, påstander om vranglære, og diverse andre former for kritikk. Særlig utsatt synes instruktørene knyttet til NJFFs kursaktivitet å være, uten at jeg har forstått hvorfor akkurat disse blir trukket fram i dette forumet. Siden det nå nettopp har vært en stor kampanje kalt vårrengjøring, tenkte jeg det kunne være bra en liten utlufting før sommeren. Så derfor spør jeg: - Hva er galt med jegerprøveinstruktørene? - Og hvor har dere informasjonen fra?
×
×
 • Create New...