Jump to content

Sølvrev

Members
 • Posts

  1,287
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Sølvrev last won the day on September 13 2020

Sølvrev had the most liked content!

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Sølvrev's Achievements

Mentor

Mentor (12/17)

 • Reacting Well Rare
 • Dedicated Rare
 • Very Popular Rare
 • First Post
 • Collaborator

Recent Badges

629

Reputation

 1. Sølvrev

  Ny jaktrifle!

  Virker som de er ivrige på å kappe hos J&F i Arendal.... Da de foreslo å kappe 5 cm på min nye Sauer 404 XTC i .30-06 med 56 cm pipe satte jeg foten ned!
 2. Sølvrev

  Ny jaktrifle!

  Alle tester jeg har lest viser en reduksjon i hastighet på 2-5 m/s, typisk 3-4 m/s, for hver cm du korter ned pipa. Så også med .308 Win.
 3. Interessant problemstilling! Hvis det er slik at høyhastighetskuler i f. eks. .223 kan ekspandere/skades eller skifte retning av et strå, og kulere i grovere kaliber tilsvarende ved treff i en liten kvist, er det vel ikke utenkelig at treff mot et (større) hagl kan gi samme effekt?
 4. Sølvrev

  Ny jaktrifle!

  51 cm må da vel være til å leve med? Så har du litt å gå på mht. tyngre/homogene kuler og hastighet, kanskje også bedre balanse i våpenet. Hvis du synes H2 blir for lang/tung med 2 eller 3 moduler kan du jo skaffe en mindre og lettere demper. Jeg er storfornøyd med Freyr & Devik Fw196.
 5. Ja, påtalemyndigheten anket Lagmannsrettens frifinnelse til Høyesterett. Og Høyesteretts 4 dommere var enstemmige på at anken måtte forkastes😊. (Tror for øvrig den (u)heldige jegeren brukte en lyssterk Zeiss....).
 6. Ja, hvis du tenker på Balestrand-saken ble det henvist til §19. Men her kom Lagmannsretten (i motsetning til Tingretten) fram til at tiltalte (dvs. skytteren) hadde tilstrekkelig kontroll på situasjonen til å avfyre et fullt ut forsvarlig skudd. Og Høyesterett sa seg enig. Nå er det vel ikke noe i veien for å støtte seg på paragraf 19 ved bruk av termisk optikk heller, fordi den kanskje største utfordringen ved jakt under dårlige lysforhold er å kunne vurdere vinkelen på dyret dersom det ikke står med bredsiden til slik at du bare ser to bein. Edit: Jeg har i snart 15 år jaktet på det samme valdet i Balestrand, men det var en lokal jeger som ble anmeldt for ulovlig jakt.
 7. Ekspansjonen på TTSX i innlegget over var ikke så veldig overbevisende.... Likevel burde et godt treff med ventilering av begge lunger hatt bedre effekt. Men som andre også refererer til kan ulike forhold påvirke hvor "tungdrept" dyret er. Og det vil alltid være enkelttilfeller der selv den beste kule med nær sagt optimalt treff gir uforklarlig dårlig effekt. Uansett er det som @bobby og @Per-S påpeker noen delvis motstridende forhold som må være oppfylt for at homogene kuler skal ha god effekt: høy hastighet for å sikre god ekspansjon, og tilstrekkelig masse for å gi dyp penetrasjon. Det kan være vanskelig å oppnå i .308 Win, der patronen har relativt beskjedent hylsevolum og pipa gjerne er kappet i korteste laget.
 8. Jeg har brukt (og bruker fortsatt til esken er tom!) 140 grs Fusion i 6,5x55 til rådyr, og det funker fint. Denne ammunisjonen er ganske moderat ladet, da oppgitt utgangshastighet er "bare" 2530 fps (771 m/s). Og slaktene har så langt vært stort sett fine. En kompis felte en 1 1/2 år gammel hjortebukk med 150 grs kule i .308 Win, og måtte sette et fangstskudd i nakken fra relativt kort hold. Den kula holdt ikke spesielt godt sammen..... Ville nok vært en smule skeptisk til Fusion i magnumhastigheter.
 9. Jeg har også en Leica Geovid 10x42 med avstandsmåler. Og ja, den er stor og tung, veier rundt 1 kg. Etter mange års bruk er jeg nesten blitt avhengig av den. Ikke fordi jeg skal strekke skyteavstandene med rifle, men først og fremst fordi det er en knakende god kikkert! Og fordi jeg liker å ta ut avstand til noen referansepunkter i terrenget hver gang jeg dumper ned på en post. Jeg jakter mye rådyr med drilling, og det jeg sliter mest med er vurdering av forsvarlig haglehold.... Nå går jeg ikke all verdens langt verken på elg, hjort eller rådyrjakt, og da går det fint å bære Leicaen med godt polstret reim over høyre skulder mens kikkerten henger ned bak/under venstre arm. Men her om dagen kom jeg over et godt tilbud på en Zeiss T FL 10x32 (skulle egentlig hatt 8x32, men forhandler var utsolgt), så jeg kjøpte en slik også. Den er selvfølgelig mye lettere og hendigere å ta med på lengre turer. Men for for meg er kombinasjonen av kikkert/avstandsmåler gull for det meste av jakten på hjortevilt. (Jeg synes det blir mye å holde styr på med separat avstandsmåler, hadde en Nikon fra før.)
 10. Det er vel fortsatt forbudt å legge ut fôr til ville hjortedyr, kf. CWD-forskriften §6?
 11. De skal idéelt sett ligge under press, jeg lar de ligge i en liten plastboks i kjøleskapet. Det vil dannes en lake etter noen tid, og en liten skvett cognac blir sjelden feil. Men kjøtt til graving bør være av prima kvalitet. Har duebrystene dine fått litt misfarging etter oksydering ville jeg brukt dem til noe annet.
 12. Jeg har gravet duebryst etter en oppskrift jeg fikk fra en kokk i distriktet for mange år siden. Du bruker like mengder salt og (brun)sukker, en spiseskje av hver burde holde til to bryst. Krydderet i denne oppskriften er hakket dill, knuste einerbær og svart pepper. Brystene vendes regelmessig og er ferdige etter 3 døgn. Skjæres i tynne skiver og serveres med litt rømme eller crème fraïche samt eplegelé.
 13. "Rypeflua er en lusflue i samme familie som den forhatte hjortelusflua, som har spredd seg i Sør-Norge de siste årene. – Da jeg startet rypejakt som guttunge, så jeg aldri rypefluer på fugl." ****************************************************************************** Interessant observasjon. Jeg fant lusfluer på ryper skutt i Setesdal vesthei allerede for om lag 40 år siden. Men det kan jo være lokale variasjoner, slik som det nå er med hjortelusflua? Kunne være artig å høre andres observasjoner....
 14. Prøv med Normas ladedata for denne kula, er du helt fersk er MRP et veldig trygt kruttvalg for 140 grs og oppover i 6,5x55. Vil du bruke et krutt fra Vithavuori er ikke N560 så veldig ulikt MRP, og det er liten forskjell på N160 og URP. Sjekk også ladedata fra Vihtavuori for tilsvarende kulevekt. Men uansett hva du enn gjør, hopp ikke rett på maksladninger! Jeg har vekslet mellom tennhetter CCI 200, CCI BR og S&B for hjemmelading og kan ikke si jeg merker noen forskjell. Prisen på tennhetter utgjør en beskjeden kostnad i det store bildet, men sjekk på nettet om du vi ha de billigst mulig. Det er for øvrig en tråd om Bondstrike fra før:
 15. Skal du skyte "lydløst", blir det subsonic i 22. LR eller et grovere kaliber. Velger du sub i .22 blir det både krum kulebane og en del avdrift ved sidevind, velger du sub i f. eks. 30-kaliber blir det "bare" krum kulebane. Så det blir uansett å kompromisse. Jeg ville som flere ovenfor valgt .223 med lyddemper om jeg skulle ha en dedikert småviltrifle. Men det trenger jeg ikke, for jeg har 6,5x55 og lader selv. Da kan jeg lade med ulike kuler til ulike formål😊. Edit: "Hadde forøvrig vært smart å hatt minimum anslagsenergi på alle jaktbare arter i norge. Finnes det kanskje et skjema?" Vi hadde dette i forskriften en del år tilbake, med graderte krav til anslagsenergi for ulike typer småvilt. Jeg vet ikke om det egentlig var så lurt.... Nå er det opp til jegeren å velge riktig verktøy (ut over .22 LR) i et human jakt-perspektiv.
×
×
 • Create New...