Jump to content

Sølvrev

Members
 • Content Count

  403
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Sølvrev last won the day on September 4

Sølvrev had the most liked content!

Community Reputation

238 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jeg ville også vurdert sikter med 50 mm objektiv. Hvis skal ha 6 x zoom må du nok se etter brukt for å holde deg innenfor budsjett, kan du klare deg med 4 x det nok mulig å finne nye sikter 3-12x50 i premiumklassen (Zeiss, Svarowski, Leica, m. fl.). Alle skal jo ha 6 eller 8 x zoom nå. Et sikte med 4 x zoom og 50 mm objektiv er mindre, nettere og ikke minst lettere. Og det vil dekke de fleste former for jakt.
 2. Sølvrev

  Første rifle

  For kr 20' får du utrolig mye bra, både av nytt og brukt. Kjøper du ny "riflepakke" i butikk er det vanlig å saldere med en rimelig kikkert, kjøper du tilsvarende pakke brukt kan du få med et premium kikkertsikte. Hvis du ikke skal bruke våpenet før neste år kan du ta deg god tid. Følg med på Finn og se hva som blir lagt ut der, og gjør som andre har anbefalt: besøk forhandlere og klå litt på ulike våpen. Ellers er jeg 100% enig i anbefalingene om kalibervalg: hold deg til 6,5x55, .308W eller .30-06. Og demperen kan med fordel være liten og lett. Jeg er ikke uenig med garvede skyttere som mener det er lurt å starte med salongrifle .22 LR. Men det går etter min mening utmerket godt an å trene seg opp til å bli en mer enn god nok jaktskytter med et av de nevnte kalibrene. Uansett er mengdetrening en bra ting, ikke så mange skudd pr. trening men å trene ofte. Du behøver ikke kjøpe egen salongrifle for å lære deg det grunnleggende med skyting. Benytt tiden fram til neste sesong med å melde deg inn i et skytterlag og tren med utlånsvåpen i .22LR. Mange skytterlag har slike.
 3. Tvilsomt om du får respons av bukk på denne tiden av året. Men om du etterligner kjeets kontaktlyd får du kanskje lokket inn geit (eller rev). Hvis du lykkes med å lokke geit må du være oppmerksom på at den kan ha eget avkom. I så fall er det absolutt ikke bra å skyte mordyret fra kjeet/kjeene. Jeg ville heller satset på smygjakt eller drevjakt med hund i stedet.
 4. Skjønner poenget, men hvis du har skutt inn rifleløpet på 20 m hold og du må skyte på lengre avstand vil treffpunktet bli alt for høyt. Eksempelvis, hvis siktelinjen på ditt våpen er 60 mm over senterlinjen på rifleløpet, vil du treffe ca. 8 cm for høyt på 50 m, 13 cm på 75 m og hele 18 cm på 100 m. Og selv 8 cm er mye på et så lite mål som en rev. Hvis du derimot skyter inn rifla "midt i" på 50 m, vil du være ca. 3 cm for lavt på 20 m og 2 cm for høyt på 100 m. Hele clouet med et kombinasjonsvåpen er etter min mening å bruke hagleløpet til korte hold, for rev og rådyr < 25 m, mens rifleløpet kan benyttes på lengre avstander.
 5. Jeg ville vært mer bekymret for fuktighetseksponering enn temperatursvingninger, særlig for de patronene som lagres ute i konteiner. Leirduepatroner er så vidt jeg vet ladet med stål(jern)-hagl, og over tid vil fuktighet kunne føre til rustdannelse slik at haglene klumper seg. Men nå er det jo forskjell på tørt innlandsklima østpå og det været vi har her på sørvest-landet....
 6. Jeg leverte inn min BRNO (forløperen til ZKK-serien) i .30-06 til J&F i Arendal i mai. Et godt brukt, men velholdt våpen med flott avtrekk (justert/polert av børsemaker Alm). Mangler kikkert og demper, men jeg vil tro du kan få våpenet inkl. 30 mm montasje for en meget gunstig pris (hvis det ikke er solgt).
 7. Et godt plassert skudd er MYE viktigere enn kaliberet/patronen, så sant vi snakker om noe som er godkjent for storviltjakt. Jeg har som @Skaubjønn ovenfor tidligere framholdt 6,5x55 for de som ikke er skytevant med storviltvåpen. Men om man setter demper på en ikke alt for lett .30-06 går det utmerket å lære seg å skyte godt med denne også.
 8. Jeg har presset tennhetter ut med utstøternåla i dia (med veldig forsiktig pressøkning) uten de har gått av. Det er jo da en forutsetning at du får patronen inn i hylseholderen. Alternativt har jeg satt av hetter ved å plassere hylsene i en liten skrustikke, og benytte en liten spikerbit holdt i en telefontang som jeg gir et lett slag med en hammer. Vernebriller og hansker er en selvfølge ved slike operasjoner!
 9. https://www.nationen.no/motkultur/kommentar/jakten-pa-ingen/ Fordeling av skyld og straffeansvar er en sak for politiet. Mandatet til en granskingsgruppe, i dette tilfellet Statens havarikommisjon for transport, er å klarlegge hendelsesforløpet og de ulike aktørenes handlinger, finne årsaksbildet, samt foreslå tiltak for at slike hendelser ikke skal skje igjen. Jeg antar politiet i tillegg til sin egen etterforskning, vil bruke foreliggende rapport fra Helge Ingstad-havariet som en del av grunnlaget for å ta ut eventuelle siktelser mot de involverte partene.
 10. Her var det sparsomt med informasjon. Slik våpnene framstår i annonsene tror jeg kanskje Remington-rifla fra J&F er det beste (og tryggeste) kjøpet. Du sier ikke noe om kostnadsramme, men for 5000 kr +/- bør du nok være forberedt på å oppgradere kikkerten.... Mange mener at .30-06 begynner å bli et ukurant kaliber. Det gjør ikke jeg! Dette er etter min mening det mest allsidige storviltkaliberet du kan velge.
 11. Helt uproblematisk. Jeg har aldri opplevd at det stilles spørsmål.
 12. Nja, vesentlig mengde er nå ett moment. Hvor fast proppen sitter et annet. F. eks. våt snø som har frosset til is.
 13. Nei, maskerings-/kirurgtape stenger bare munning(ene) og blåses vekk av lufttrykket foran hagl-ladningen. Det er når løpet blokkeres av snø/jord et stykke innenfor munningen at trykket KAN bygges opp slik at pipa sprenges. Jo mer dritt du har fått inni, jo større er sannsynligheten for sprengning.
 14. Sølvrev

  Rådyrjakt ammo

  For omlag 25 år siden kjøpte jeg en kartong med 500 stk. Remington Heavy Magnum BB 12/76 (50 gram blyhagl) med tanke på rådyrjakt. Etter ett skudd med kombien på papp-plate 25 m tenkte jeg det må finnes bedre patroner enn dette. Hvis det er noen som digger heftig rekyl og smell samt litt klumpete sverm med ujevn dekning, så send meg en PM. Vedkommende skal få et gunstig tilbud! Bruker nå bare Rottweil Weidemannsheil i 12/70 i drillingen, med hagldiameter 3,5 og 4 mm i hhv. 1/4 og 1/2 boring.
 15. Her er det vel bare å si amen! Veldig bra artikkel - kan forfatteren ha hentet inspirasjon fra diverse tråder på Kammeret, mon tro?
×
×
 • Create New...