Jump to content

Hjortejakt 2013


Nanook

Recommended Posts

  • Replies 472
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Eies. Dine hentydninger og måten å skrive på i tråden er ikke noe som tilfører tråden noe.

Måneskinns jakt er effektivt, det er en fin måte å plukke ut de dyr en ønsker, det er og med å redusere bø tyvene.

Ser en på Bedre Jakt.no vil du se at der er færre og kortere ettersøk ved denne jakt formen.

Nå skal jeg ut å sette meg i en gammel løe. Har to dyr som skal plukkes vekk. :-)

Her har jeg tid til å se om det er de to rette dyrene jeg skyter. Noe jeg sjeldent har tid til i skogen. :(

Link to comment
Share on other sites

Eies. Dine hentydninger og måten å skrive på i tråden er ikke noe som tilfører tråden noe.

:(

Syns du er litt rask å dømme her. Han spør jo lenger oppe om noen har prøvd måneskinnsjakt og får svar på dette.

Jeg oppfatter hans innlegg som ett søkende etter en bekreftelse.

Er det ikke lov å stille ett spørsmål uten å få slike kommentarer som du kommer med her?

Link to comment
Share on other sites

Slippe bikkja?

 

Aldri hørt om noen som jager dyrene i måneskinn.. For meg virker det som risky saker. Er jo det som gjør måneskinnsjakta såpass trygg som den er at dyrene aner fred og ingen fare. Da faller de som regel om raskere også slik at man slipper lete hele natta etter et perfekt skutt dyr.

 

Om det er jakt skal jeg ikke diskutere her, men mange liker å sitte i ro!

Link to comment
Share on other sites

Det blei ein fin debut på hjortejakta for min del! 14 tagger skutt 14.09.13 kl. 20:40

Lungeskudd på 40-50 meter. Den gikk en runde rundt seg selv før den tippa over :)

 

hva var vekta? :)

 

Usikker på det. den skal veies igjen idag. hadde kun vekt som gikk til 55 kg tilgjengelig. etter vi hadde delt hjorten så bunna begge halvdelene 55, så den har iallefall 110 kg slaktevekt.

 

Vekta stoppet på 125 kg :)

Link to comment
Share on other sites

Hadde en helt grei dag på post i dag. Spissbukken kom først, stilte seg lagelig til, og ble liggende død i myra. 10 minutter senere kom fjorskua (elg) i samme sporløypa som spissbukken. Hun led også samme skjebne og ble liggende igjen død i myra :) (Jakter i Møre & Romsdal, her starter elgjakta 10. september).

9kugx2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Sitering av overforstående innlegg er slettet jmonsen

 

Skal ikke si noe om jeg er enig eller ikke i å slippe hund om natta. Men å slippe hund etter hare på måneskinn er helt normalt.

Så jeg synes dere er veldig bastante mot ersa her. Det er kanskje ikke vanlig på hjort på vestlandet. Men der skal man vel helst sitte i uthusvinduet å skyte dyr på bøen:-)

Jeg synes ersa bør prøve dette om han vil. Og kom gjerne med tilbakemelding her om hvordan det var.

Alt nytt er ikke farlig.... :shock:

Link to comment
Share on other sites

jo, det er faktisk en del som gjør det ;) er bedre vitring og mere liv i skogen om natta, så det blir mye enklere for hundene og finne spor å spore. jeg vet det ikke er så veldig vandelig, men det skal vist være utrolig morsomt.

når jeg slapp bikja natt til lørdag skyet det over så jeg måtte koble bikkja og gå tilbake til hytta.

Link to comment
Share on other sites

I kveld kl 1955 fikk jeg første hjorten for året. Eilita fjorkolle på ca 38 kg. Etter å ha blitt rundlurt av en større bukk, reiste jeg ned igjen til huset. Der på marken på nedsiden av veien, stod hjorten, ca 100 meter fra avkjørslen. Jeg kjørte hjem, stoppet bilen, ladet børsa og gikk på oppsiden av veien, da deer var bedre bakgrunn. Idet jeg legger meg ned, kommer hjorten stormende over veien. Jeg lager et lite brøl, og hjorten stopper på 50 meter, med hodet bak en busk. Jeg fjerner sikringen, legger an i bogen og trekker av. Hjorten går omtrent 10 meter før den bukker død om. Treff rett i bog, resulterte i en ganske så stygg utgang. Kula var 200 grains oryx i 30.06. Bilder kommer senere. Da står det igjen en bukk og en kalv på kvota.

 

Edit:

 

Her kommer bilde som lovet.

dDVGd2ZM.jpeg

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

På post i 18-tida. Jaktstige ved et tråkk/vad i elva oppå fjellet. Fin plass. Ser mye og tida går fort når man har store lier man skal scanne med kikkert. Kl. 20 har jeg vurdert lenge å gå ned. Så ser jeg en bevegelse. Det er kanskje 100 m unna innimellom noen furuer.

Opp med Zeiss-kikkerten og får se fire dyr komme målrettet mot vadet. Finner en spissbukk og konser kun på den. Tror de andre er kolle med kalv og muligens ei kvige. De kommer utpå ei myr som strekker seg fra stigen min og 100 m til venstre. Midt utpå er det plutselig beitetid! Ja, ja. Skrur Swarovskien opp på 10x og følger spissbukken. Jaktstigen har ei slik bøyle og dermed har jeg godt anlegg. Når den dreier nok, slipper jeg skuddet. DYra er 60-70 m unna nå. Høgt smell som slår tilbake fra en fjellvegg en km. unna. Dyr i sprang. Spissbukken springer 10 m mot meg og deiser i myra. 51 kg. Skrått inn og kurant ut. Men, Nosler Accubond 150 grs i 850 m/s + er kommer ikke ut av mine løp mer. Makan til blodslått har jeg ikke sett siden jeg prøvde Fusion på to-tre dyr. Nei, tilbake til Woodleigh 165 grs!

 

IMGn_4677.jpg

Link to comment
Share on other sites

Men, Nosler Accubond 150 grs i 850 m/s + er kommer ikke ut av mine løp mer. Makan til blodslått har jeg ikke sett siden jeg prøvde Fusion på to-tre dyr. Nei, tilbake til Woodleigh 165 grs!

 

 

 

Kanskje det går fint med accubond neste gang??? Har skutt et titalls hjort og en del rådyr med accubond med bra resultat, dog i 270win og 140gr kule. Siden jeg lader selv, har jeg alltid en trang til å prøve noe nytt. Så i år ble det barnes tsx som skulle testes. Skjøt en spissbukk (hjort) forrige helg med heller dårlig resultat, kula gikk inn og ut rett bak bogen, med blodslåtte sider som resultat. Lenge siden jeg har hatt et så stygt slakt, det stemmer vel ikke helt med de fleste tilbakemeldinger og tester på denne kula. Min konklusjon er...det er aldri et skudd som er likt, har testet de fleste premium kuler opp igjennom åra, de fleste med godt resultat. Men en gang i blant skjer det noe som gir stygge slakt, uansett kule. Derfor mener jeg et skudd blir for tynt grunnlag å avskrive accubond`n på, jeg fortsetter i hvertfall med barnes kula og satser på at neste slakt ser bedre ut. Uansett, lykke til med kulevalget ditt :D

Link to comment
Share on other sites

Det var da veldig til nedrakking på enkelte kuler. Der er tusen variabler som avgjør hvor mye kjøtt som blir blodslått. En er selvsagt hvordan man treffer, hvor lenge dyret er i bevegelse etter skuddet, holdet: ved korte hold raser ofte dyrene mye lengre enn ved skudd på 200m. Jeg er rimelig overbevist om at de får med seg smellet på korte hold og derfor finner krefter selvom de "er døde". Støkte eller vâre dyr tåler også mye mer, før det er tomt, mange ganger

 

Treffer man grove bein vil disse ofte splintres og der lages sekundeærprosjektiler som skjærer i muskelvevet.

Ofte er blodslått kjøtt rett og slett blod som kommer ut mellom muskellagene, det ser ut til at dette skjer med med magre dyr enn med feite.

Dyr som beveger seg mye etter skuddet bidrar ofte til at blodet sprer seg mye mer enn på dyr som man skyter av ryggen (helst i underkant) på og som blir liggende på skuddstedet.

 

Derfor: Hvis man bruker ryggskutte dyr som referanse så kan man se hvilke kuler som er stygge med kjøttet, og se hvor stort området rundt skuddsåret som er ødelagt. Skudd andre steder i dyret inbefatter så mange variabler at det er nærmest umulig å si hvilken kule som er god og dårlig.

Men uansett så er Premiumkuler å anbefale, bruker selv for tiden 200grs Swift A-frame i en .300mag og North Fork 160grs i en 7mm08 på bøen men der er mange andre som duger godt.

 

Min ringe erfaring bygger på genuin interesse for og testing av jaktkuler i veldig mange år og flåing og finpartering av mange hundre hjort.

Link to comment
Share on other sites

Det var da veldig til nedrakking på enkelte kuler

 

 

Veidinn...hvis det er meg du sikter til, ber jeg deg lese igjennom innlegget mitt en gang til. Rakke ned på kuler er vel akurat hva jeg ikke gjør. Mulig jeg forklarer meg dårlig, men det jeg mener er at " en gang i blant blir det stygge slakt uansett kule... forde, som du sier, det er mange variabler som avgjør. Derfor skal jeg fortsette å bruke barnes kula som jeg skriver i innlegget mitt, forde et tilfelle er et alt for tynt grunnlag til å avfeie en kule på. Det samme oppfordrer jeg Mork til ang Accubond`n.

 

Jeg jakter mest med 270win, 300 winmag og 9,3x62. Over mange år har jeg testet og brukt kuler som : Swift, Rhino, Tonheim, Accubond, Interbond, Oryx og helt sikkert noen fler. Alle med godt resultat, men alle har også i enkelte tilfeller gitt et og annet stygt slakt, sånn er`e bara...finnes ikke en eneste kule som aldri gir noe blod søl.

Link to comment
Share on other sites

Vi er nok sikkert ganske enige, jeg skrev vel egentlig mer generelt da jeg stadig ser folk som skriver masse dritt om enkelte kuler uten å analysere hva som egentlig skjedde.

 

Jeg kuttet også ut Accubound i 7mm08 for noen år siden, likte ikke at der åpenbart var fliker som løsnet slik at der ble flere "uthull" i kjøttet. Har filt et par i ettertid og ser at mantelen ikke er loddet fremme på kula. Når man leeenge har hatt jaktkuler som hobby så bruker man de som holder best sammen til jakt.

Kjenner andre som har skutt endel hjort med slike i bl.a. 7mmRM og de er fornøyd men så skyter de hovedsaklig ryggskudd. Da blir der et relativt stygt sår men blodet sprer seg ikke fordi dyret blir liggende i smellet.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har skutt en del dyr i årenes løp og i yngre år var jeg ikke så nøye på hva jeg stappet i magasinet med variable resultat. Billigkuler fragmenterer oftest med ødeleggende resultat. Dagens preiumkuler gjør sjelden det og det som kan skape problemer er treff i solide knokler, da får man som regel alltid sekundærfragmenter.

Jeg får ike helt med meg hva dere legger i ordet ødelagt kjøtt. Blodslått kjøtt er da på ingen måte ødelagt. Blodet ligger mellom kjøtthinene og er enkelt å fjerne. Personlig bruker jeg ribber fra rådyr og hjort til oppmaling. Det er noe mer arbeid med å fjerne slod fra hinnene, men ikke overkommelig, med mindre en har mange dyr å partere samtidig. Knust kjøtt, fullt av beinsplintrer er noe helt annet og er i mine øyne kun brukendes til hundefor. Var for noen år siden med som gjestejeger på et elglag og maken til kjøttbehandling har jeg aldri vært borti ! Jeg var kun med for å hjelpe til med å fylle kvota uten kjøttpart, men denne gjengen ville kaste ALT som var blodslått. Jeg tok vare på det og satt igjen med 10 kg førsteklasses elgkarbonade. Dette var kun en elg ! Det var så mange grunneiere dyret skullle deles på at jeg tror jeg var den som satt igjen med mest kjøtt :?:

Jeg skyter med Barnes kuler og er kjempefornøyd, bruker stort sett 270 win, lada ganske hardt og det blir av og til noe ekstra blodutslag, but what's the problem. Siste rådyret jeg sjøt kasta jeg 3.4 hg og det er INGENTING.

Link to comment
Share on other sites

De hjortene jeg har skutt med fusion har vært fine i slaktet(3006, 150gr). Det jeg har sett av oryx på hjort har vært mye blodslått. Allikevel er det mange som har andre erfaringer. Støtter meg til at det kommer an på skuddplassering osv. Siste råbukken ble skutt med fusion i 6,5x55. Tror ikke avskjæret kan være mer enn 50g :wink:

Link to comment
Share on other sites

Jeg fikk et rådyrkje i går som ble skutt med en billig jaktamunisjon fra S&B i 7x57R. det var et stygt slakt! holdet var riktignok 16 meter. Men det var reine V-MAX kula. skudde satt rett bak den ene bogen inn og midt i den andre på vei ut, hele den bogen hvor utgangshullet satt forsvant i skuddet... utgangshull med en diameter på 10-15 cm!

Link to comment
Share on other sites

Fikk skutt denne 10 taggeren klokken 02:30 den 22/9 med 7-08en min, skjøt den med hjemmeladet Hornady 139 grs SST ladet med 41grs Varget den datt død 1 meter fra skuddstedet og holdet var 82 meter. Det hører med til historien at kulen satt i skinnet på andre siden av dyret og hadde 68% restvekt, legger ved bilde av kulen også. Storfornøyd med jakten, ladningen, slaktet var også meget bra så denne kulen funker fint til hjort for mitt bruk hvertfall.

 

20130922-P1000161.jpg

20130923-DSC_0083.jpg

Link to comment
Share on other sites

Artig sak. Må nevne at tidlig på 1900tallet så skjedde det samme innerst i Sognefjorden, mulig det var i Lærdal? En lensmann fikk på samme måte en hjortekalv inn med sauene. Hjorten var uhyre sjelden der inne på den tiden og denne kalven ble satt på fjosen og vist til interesserte mot 10øre i inngangspenger.

Skal se om jeg finner igjen historien, den var skrevet rundt 2.VK etter hva jeg husker.

Link to comment
Share on other sites

Lite å lese om hjortejakt her. Er det ingen som jakter?

 

Vel, for mitt eget vedkommende er det litt jakting. Ikke helt god i et kne, så det

blir rolige posteringsøkter med lokk. Oppi tre. På fjellet.

Mandag fikk jeg fram to bukker. En 8- og en 6-takker. I tillegg kom det ei kolle trekkende forbi.

Situasjonen var så kjekk at jeg tok fram fotoapparatet for å filme, og motivasjonen for å løsne

skudd ble mindre og mindre.

Tirsdag samme plass. Dårlig vær, men det dukket opp en 6-takker. Også da ble fotoapparatet brukt

i stedet for rifla. Nå har jeg derimot bestemt meg for å skyte om situasjonen er god.

Trykk på linkene for å se filmsnuttene. Et dårlig fotoapparat og lys gjør at kvaliteten er sådær.

Om dere kjører opp lyden så kan dere høre bukken gå i den våte myra og plaske i dammen.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Legger du ut bilde av kjeven og svært gjerne rosenstokkene hvis du rengjør skallen. Hvis sistnevnte er unaturlig grove i forhold til geviret og hvis de er veldig lave så kan det tyde på at den er over middagshøyden.

Forøvrig veldig sjelden på norske hjortebukker blir så gamle.

Link to comment
Share on other sites

Legger du ut bilde av kjeven og svært gjerne rosenstokkene hvis du rengjør skallen. Hvis sistnevnte er unaturlig grove i forhold til geviret og hvis de er veldig lave så kan det tyde på at den er over middagshøyden.

Forøvrig veldig sjelden på norske hjortebukker blir så gamle.

 

Prøver med noen dårlige mobilbilder. Kjevebildet ble helt mislykket, så det får jeg ta en annen dag.

Dere som har greie på det, kan kanskje si noe med å se skalle/rosenstokker?

Baksiden:

Bilde0895.jpg

Forfra:

Bilde0896.jpg

 

Bilde0897.jpg

 

Bukken til høyre er 6,5 år. Merkadyr fra Straumsnes i Tingvoll kommune, et godt stykke unna lia mi.....

Bilde0898.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...