Jump to content

bard1487687027

Members
 • Content Count

  175
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Neutral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hva er i veien med "the queen of the medium bore" 375 H&H Magnum da? Skyt med 270 grain og ha kulebanen til ei 30-06 med 180 grain som er flattskytende nok til hva du vil jakte. Du har aldri for lite kaliber til å skyte noe som helst og rekylen er ikke mye verre enn ei 300wm. Du vil sitte med ei rifle som er skutt inn fra 0 til omtrent 260 meters hold uten å holde over eller klikke noe som helst. Er du kompetent til å skyte stående med skytestokk på lengre hold enn 1/4 kilometer? Vel da kan du jo enten lage ei klikktabell eller gå for en 7mm eller 30 kaliber magnum da som kan strekke holdet ut omtrent 40 meter til. Om du får deg en 375 h&h har du ei safaririfle som er lovlig på alt, nå og inn i fremtiden. Det er et alvorlig bra kaliber på elg, og for eksempel kodiak grizzly om den anledningen skulle by seg. Husk noen steder er kravet 338wm på grizzly, så 300wm blir ikke god stemning på det heller. skal du absolutt ha ei flattskytende 30 kaliber ville ikke jeg gå for noe annet enn ei 300wm fordi om du ikke får med skudda på en eller annen måte, vel da kjøper du ny pakke i butikken. 300wsm 300blaser og hva har du kan du kanskje finne, men det vil ikke bli lett å finne der nede. Det koster også sykelig mye mere for muligens 8 meter lengre mpbr, så hva er vitsen?
 2. Jeg bruker nå bare denne på storviltjakt siden jeg kom over dem i fjor. Jeg skyter 7mm 139 gr GMX i 7-08 Rem og oppsummerer under; I min rifle hvor jeg lader 45,5 gr med Norma URP og skyter dette i min model seven med standard model seven løp og Hausken 150 demper kan jeg konkludere med følgende. 1. Jeg skyter hull i hull presisjon på 100 meter fra benk, spredning på 11mm så den er meget presis 2. Har nå felt 1 stk 130kg hjort, 1 stk 90 kg villsvin, 1 stk 154 kg villsvin og av alle ting en grevling med denne ladningen. I samtlige dyr har den penetrert rett gjennom og dyrene har dødd veldig raskt. Mest imponert var jeg av det største villsvinet. Da gikk kula inn gjennom bogen, smadret et ribbein på vei inn, 2 ribbein på vei ut og det kraftige frembeinet på grisen var klippet tvers av, det var imponerende fra ei 7-08 med 9 grams kule var samtlige som var med på jakta enige i. 90 kg grisen sprang 30 meter, 154 kg grisen 15 meter, hjorten 0 meter den datt hvor den ble truffet etter å ha stått i ro i noen sekunder, og grevlingen bare rulla over steindau. Så kula penetrerer ufattelig bra, og den dreper fort 3. Kulene er billigere enn for eksempel Norma Oryx så til å være premium kuler uten bly er de behagelige mot lommeboka også. Det er et aber, og det er et viktigt et... den ekspanderer ikke under 610 m/s og jeg vil nesten påstå at den ikke bør gå slakkere enn 700 m/s eller der omkring i fart, jo mere fart jo bedre i denne kula da den ikke er kobber men en hardere legering som er samme som mantlingen på Hornady sine kuler.
 3. Her er fra Rogaland på oppstartsdagen 16 stykk på noen få morgentimer
 4. Tipper Rafdal Våpen kan fikse det for deg. Sett på et lilja løp for eksempel å skyt 10mm samlinger fra benk eller bedre
 5. Så på en Ruger SR22 pistol over disk i USA til 323$ Her kommer den på ca. 4500,- Det er sånn omtrent 125% dyrere det da... En Mossberg 88 kostet 188$ og her 1999,- det er bare 72% dyrere det da... Jeg synes prisen på våpen i Norge er svindyre, for ikke å snakke om ammunisjon. Federal truball slug i USA koster 6 kroner skuddet, her rett under 14 kroner skuddet... Jeg vet at avgifter og skatter spiser opp veldig mye her på berget, men det er ikke det eneste svaret på dette her....
 6. jeg har utbyttbare choker og her er min erfaring. Jeg satt inn imp cyl i nedre løp og 1/4 i øvre, det har stått der siden. Jeg leste en plass at patronen og forladningen betyr mere enn choken. Det er mye mulig for jeg får forskjellige samlingen på forskjellige patroner. Men haglen min har jeg skutt gjess, ryper, ender, rådyr, rev, mink og annet rart. Aldri hatt problemet med at truffet dyr ikke dauer, det er mere skytteren (megselv) om han treffer eller ei som betyr noe.
 7. Så langt har jeg bare god erfaring med dem, når jeg sendte inn kjøpstillatelse for en 10/22 som de aldri fikk på lager, ringte jeg rundt å fikk vite Jaktdepotet hadde inne, uten problem sendte Jakt og Friluft dokumentene videre til jaktdepotet. Når jeg kjøpte model 7 min var alt boller og brus så jeg er hvertfall fornøyd med dem. Personlig liker jeg aller best Jaktdepotets kjappe svar vie epost, og hater seindrektigheten til Winge. Send dem en epost at du vil kjøpe noe og se om du noensinne får et svar, sjangsen er 70% at du aldri får et svar. Er du heldig tar Jan telefonen og han ordner opp mens resten ser ut for å ha avresjon mot å besvare. Jeg har bortimot gitt opp å handle av Winge... Jakt og Friluft liker jeg da de er raske i responsen, og jeg har aldri hatt noe tull. Men jeg har heller aldri fått noe tilpasset av dem. Beste børsemaker i Norge etter min mening/erfaring er Rafdal, gud bedre meg for et fantastisk bra arbeid han utfører. Han har bygget om to av riflene mine og de er en som en våt drøm etterpå.
 8. Jeg bruker imp cyl og 1/4 på min O/U med 2er hagl 12/76 black cloud og da detter gjessene rett ned så jeg er fornøyd med det.
 9. Siden mariner har 5 skudds magasin er det lett å få kjøpt 28" løp til den med utbyttbare choker ganske billig. Det er blånert men hvem bryr seg hvordan det ser ut. Siden mariner ikke er 500 men 590A1 versjon er den bygget mye kraftigere til militær spesifikasjon. Ikke at det betyr så mye for jakt, men det betyr hvertfall at den tåler veldig mye bank. Jeg sitter å vurderer denne selv mot 870, og sitter å vipper frem og tilbake. Kan ikke fatte at 870 er så dårlig som enkelte sier, er det av erfaring eller?
 10. Spørs hva du skal bruke den til det, det er vel ikke så mange godkjente 223 halvautoer akkurat, samt de koster vel hvertfall det dobbelte i innkjøp og er mye tyngre enn en Rem 597 da. Eneste konkurrent i lignende baner er vel ei mini 14 og da kjøper du deg dårlig presisjon som det er endel arbeid å rydde opp i, ser de ligger på 9500 og opp også hos våpen søilen http://www.vapen-soilen.no/display.aspx ... rodid=7911" target="_blank" target="_blank" target="_blank, mens Remington 597 i 22WRM koster 5300,- før du pruter hos Jakt & Friluft http://www.jaktogfriluft.no/display.asp ... rodid=9987" target="_blank" target="_blank" target="_blank 22 WRM skudd får du fra omtrent 2,40 kroner skuddet http://www.jaktdepotet.no/display.aspx? ... rodid=8642 som er billig nok til du kan skyte for moro uten å måtte gråte, mens skudd til 223 er dyrere ihvertfall til mini 14 for den liker ikke barnaul eller stålhylser så da ramler det rundt 4 kroner for billige skudd med rimelig dårlig presisjon, lader du selv og da må du helpresse driten med smøring og full pakke som ikke er moro i volum tro du meg på det. Vel, lader du selv er prisen helt grei på 223 men om du skyter endel så spyr du av smøring, rengjøring og helpresse tullet som 1/2 auto vil ha for å fungere smertefritt. Jeg lader for DFS og jeg hadde aldri giddet å lade om jeg måtte helpresse det er ihvertfall sikkert. Progressive presser er ikke boller og brus når du må helpresse da du får krutt som henger i hylsehalsen og så søler det krutt over faenmeg alt. Nei, det er ikke mye moro. Så om du vil ha ei rifle du kan skyte endel med uten å måtte lade, samt du kan jakte rev o.l. med vel da er jo 22 wrm i 1/2 auto kjekt å ha. Men da kan en nesten spørre seg hva som er feilen med 22lr og en 10/22 med enda billigere skudd og høy morofaktor, du mister jakt på større småvilt men for dette er jo en voksen rifle helt greit uansett med helmantel. Men om du vil bruke riflen på alt mulig til og med Rådyr da er vel en mini 14 eller for eksempel en Molot Vepr (svintung) gode greier. Om du går for mini 14 fiks avtrekket, og bedd stokken så er presisjonen grei nok, ikke på boltrifle nivå men helt greit til sitt bruk. Skal du bruke den endel for eksempel til dynamisk skyting i tillegg vel da koster det enten endel kroner i skudd ellers så sitter du å helpresser og banner etter 4-500 skudd lading på en kveld og du har en haug igjen å presse
 11. Jeg er helt enig, du trenger slett ikke tyne maks utav en patron på 100 meter, men når jeg leser at URP som tilsvarer RA10 og Norma 19 skytterlagskrutt ikke er noe særlig til 123 grs kuler når det er dette kruttet som brukes som 8 grams (123grs) kruttet av svært mange konkurranseskyttere ser det ut som et heller lite gjennomtenk svar. For 9 grams (140 grs) kuler er MRP og tilsvarende skytterlagskrutt mye bedre egnet enn URP og tilsvarende. Jeg ser også at noen skriver om noen øre hit og dit på kuler, nosler mot ditt og datt her er det ikke mye og hente, skyter en såpass mye er det skytterlagskrutt som lønner seg som nevnt over, du sparer omtrent 2,5 kroner skuddet på det og ikke noen øre hit og dit på kulene.
 12. Fatter ikke hvorfor URP ikke skal passe til 123grs kuler, dette er jo omtrent RA10 som er det kruttet som gir best fart i 123grs kuler på skytterlagstabellen hvertfall. For 140grs er URP ikke det beste etter min erfaring da er MRP et bedre egnet krutt.
 13. Om du vil kan du bruke Norma 19 eller RA10 (det er bortimot samme krutt, og tilsvarer omtrent URP i lot som selges nå hvertfall) for høy hastighet på 123 grs kuler. Jeg bruker RA 10 og i ladetabellen til skytterkontoret er det medfølgende ladadata til 920 m/s for 123 grs kuler. Det er meget fin feltladning med lite fall og vindavdrift. For 100 grs kuler bør du selvsagt slå opp i en tabell for å se hva som funker best, RA10/N19/URP bør gi god fart... Som alltid med krutt start på minimum og jobb deg oppover så funker det sikkert fint. Jeg lader per i dag 6,5x55, 7-08 og 375 H&H magnum med RA 10 og bruker URP data for å lage ladning, begynner på minimum og jobber meg oppover, så driter jeg i farten men ser etter beste samling mellom min og maks og lader det etterpå. Siden jeg aldri kjøper mindre en 6 kg og helst 24 kg om gangen er det greit å sette opp favorittladninger og holde seg til denne i den lotten. Kommer det en ny lot nr ved neste bestilling begynner jeg med å sjekke om det er ny data på boksen i forhold til den gamle. Er det ingen forskjell begynner jeg på minimum igjen og jobber meg oppover men er det forskjell, blir det endel vurderinger som må på plass før jeg bruker det i det hele tatt mot URP data.
 14. Her er noe info om hjortekikkertsikter Jeg har disse tre modellene Zeiss Victory HT 3-12X56 med kulebanekompensator, jeg vil si den er ekstremt bra den sitter på natt/post børsen min men denne riflen med kikkersikte kommer til å bli solgt da nedenfor er min allrounder som fikser hva denne riflepakken utfører har jeg erfart. Og planen med 338en vil overgå denne vedrørede nattskyting. Docter Unipoint 2,5-10X50 dette er favoritten min som sitter på en Model Seven og er min allround rifle/kikkert kombo, denne brukte jeg blandt annet til bøjakten i år og felte hjort 02:30 med overskyet vær 4 dager etter fullmåne når de fleste andre jegere i området hadde gitt opp på grunn av skytelyset. Den gir god toleranse på øyeavstand og er meget klar, som sagt min absolutte favoritt. Denne kikkerten kan du få tak i for rundt 11 000,- helt ny hos f.eks jaktfall og flere andre, du får den også i 3-12x56 men jeg foretrekker faktisk 2,5-10x50. Meopta Meostar 3-12x56 som jeg har på 338 winmaggen min, den har jeg en kjøper til som jeg antakelig selger denne til da 338 riflen skal få en 1-4x ett eller annet samt en fast 8x56 Schmidt & Bender for bøjakt og Villsvin da en fast 8x56 slår de andre rett ned i støvlene på lys styrke, som skal monteres med svingmontasjer. Som tidligere nevnt jeg har vært strålende fornøyd med Meoptaen, men jeg vil bruke denne riflen til snikjakt typisk 1-4x samt spesielt villsvin på natten og vil da teste ut dette opplegget som nevnt. Ellers har jeg erfaring med Nikon, Leupold og Swardo. Nikon er helt grei til normal jakt (ikke natt) Leupold har jeg hatt i 2-7x32 som var suveren til dagjakt og snikjakt og jeg angrer på jeg solgte denne. Swardo var jeg utrolig glad for men når jeg fikk rette prisen for den ble den solgt og erstattet med Vicory HT kikkerten som nå ryker til fordel for fast 8x56 og en 1-4x på svingmontasje.
 15. Siden du spør må jeg spørre tilbake, hva slags jakt skal du bruke kikkerten din til? Til Hjortejakt, skumringsjakt og nattjakt bruker jeg 8x56 Meopta kikkert som er veldig bra, alternativt så jeg på en Fujinon 7x50 FMTR-SX II som koster under 7000,- og er ufattelig bra til hjortejakt. Men så kom jeg over et latterlig bra tilbud på Meoptaen på XXL til 5000 og slo til på denne. Jeg jakter blandt annet bøjakt på natten med den og for å si det sånn ser du bedre i denne enn i kikkertsikter, ja i toppmodeller fra swardo, Zeiss og hva det måtte være slår denne kikkerten dem og er meget klar og tydelig om natten. Til hjortejakt ville jeg valgt enten 7x50 eller 8x56 uten å tenke meg om, dette støttes av alle dem jeg har jaktet med oppover årene også. Du kan tydelig se dyrene i denne om natten, og når du flipper over til f.eks zeiss victory ht 3-12x56 satt til 8x56 har du dårligere bilde og mange ganger for dårlig til å skyte. Så kikkerten slår siktet, og det er mye mere enn bra nok. Til villrein som endel i familien jakter på er det 10x42 som teller sier de, og lysgjennomgang er ikke verdens viktigste der, men klarhet i optikken som teller. Til all annen jakt bruker jeg personlig 8x42 Nikon Monarch finnes det bedre kikkerter? Selvsagt, funker denne til all dagjakt og i skumringen? Absolutt den er helt super til dette, ikke veier den all verden heller så den er lett å ta med seg. Så om du vet hva du skal ha kikkerten til er det lettere å gi råd. For Hjort ville jeg gått for Fujinon i 7x50 eller en god 8x56 der finner du jo mange i flere prisklasser, som sagt jeg er meget fornøyd med Meoptaen og den ligger på rundt 10000,- i butikker. For villrein er det rimelig vanskelig å slå Leica trinovid 10x42 sies det For generell jakt til alt mulig rart untatt nattjakt ville jeg gå for en 8x42 og der sies det at Leica trinovid er det som er vanskeligst å slå, men du trenger ikke dette til slik jakt. Jeg ville gått for en mellomklasse kikkert da de er klare, vanntette og greie å ta med seg. Jeg er fornøyd med Nikon Monarch og ser ikke behovet for å oppgradere denne i det hele tatt. Husk det er j=%#& tungt å ta med en 8x56 eller 7x50 og det er bedre å kjøpe en 8x42 samt en 7x50 slik at du alltid har med en kikkert, da har du noe du orker å dra med på snikjakt og alt mulig samt en knallkikkert til bøjakt og annen jakt om natten. Det er mine 2 cent.
×
×
 • Create New...