csm101 Posted October 16, 2011 Share Posted October 16, 2011 ok -ligner altså! Kan du utdype hva du legger i "Einen brenner jo opp, men den ulmer bare."? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tyren64 Posted October 16, 2011 Share Posted October 16, 2011 ....joda, bruker å få skikkelig fyr først. Så legger jeg en skiferhelle litt innpå slik at en del av varmen blir kvalt. Da ligger det bare å ulmer i resten. Som regel når jeg kommer tilbake etter ca 15min å løfter på hella, begynner det å brenne igjen. Da er det bare å legge på et par kvister til å tilbake med skiferhella. Å slik fortsetter jeg til hele 6 timer å x antall pils er borte Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
csm101 Posted October 16, 2011 Share Posted October 16, 2011 jeg tror det "kvele" sporet ditt er det hotteste til nå. Har prøvd med en liten firkantet helle-bit, men den tipper vertikalt og detter ned etter kort tid. Må nok prøve med feks fiskebolleboks med stein oppi eller noe (brennkammeret er langt og tynt). Wish me luck! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tyren64 Posted October 16, 2011 Share Posted October 16, 2011 Hehe...du fikser det vet du... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goggen Posted October 18, 2011 Share Posted October 18, 2011 Hadde regnet med noen svar på mine spørsmål om varmrøking av elghjerte, da ingen ble engasjert så måtte jeg prøve meg fram. Ble lotto - men det både ser ut og smaker som 7 rette Lunchen er akkurat fortært..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikr Posted October 18, 2011 Share Posted October 18, 2011 Perfekt smokering og konsistens på kjøttet! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oddgeir Posted October 18, 2011 Share Posted October 18, 2011 Noen som har brukt røykpistol før? Aldri sedt en slik dings før i dag, på jobben. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hholm1 Posted November 15, 2011 Share Posted November 15, 2011 Nå trenger jeg noen gode råd. Bruker et gammelt brusskap til å røyke i. Det som plager er at det blir så fuktig inne i skapet når jeg røyker. Det drypper brunt/svart vann fra ristene over og ned på kjøttet på ristene under. Er det noe jeg kan gjøre med det? Takknemlig for tips og råd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexuser88 Posted December 22, 2011 Share Posted December 22, 2011 Hei, ska te og røyke torsk, nett kjøpt røyk ovn. Noen tips? heilt fersk i faget lenge den ska saltest? lenge den ska røykest? og lenge den ska hengte te tørk etterpå? Takk for svar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snapphane Posted December 22, 2011 Share Posted December 22, 2011 Nå får dere lytte, for her taler en mann med erfaring når det gjelder kaldrøyking ! Også annen røyking dessverre, men har nå slutta med det. Jeg har en gammel dass som jeg røyker kjøtt og fisk i. I hvertfall er det sikkert at det er et gammelt skott av stål som i sin tid sto på en av Tinnsjøbåtene. Nei, ikke "Hydro", den ligger på 400 meters dyp med tungtvann i lasta. Man trenger: Tett dør. Råte® til å henge varene på. Tørr granved som hogges i spiler. Bitte litt tyri til opptenning. Finhogd briskebar, ikke for tørt ! Prosess: I en romslig eise av stein legges granspilene sammen med tyrifliser og påtennes. Bygg opp et lite bål av granspiler under tommen tykke. La det brenne en god stund til mesteparten av spilene har gått over i kull. Kvel varmen med en haug av finhakket briskebar og lukk døra. Dette vil nå gløde og utvikle en voldsom røyk. Surstoffet brukes opp, så det vil ikke ta fyr. Gjenta prosessen to tre ganger over to tre dager. For å oppnå kaldrøykingseffekt bør varene henges meteren over arnestedet. God jul ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tyren64 Posted December 22, 2011 Share Posted December 22, 2011 Litt vanskelig å svare på da jeg ikke vet hvor stor fisk du skal røyke. Men i allefall bør du skjære filet av den først. Så legger du den med skinnsiden ned mens du salter den, (grovt salt) Når jeg røyker laks, bruker jeg først å strø sukker over fisken før jeg dekker den helt med grovt salt. La fisken ligge slik ca 1 døgn (for fisk mellom 3-5 kg) Smak på fisken når den har ligget en tid i salt, da kjenner du lett når den har fått rett salt mengde. Men smak av den tykkeste biten da. Sporbiten har en tendens til å bli litt for mye salt dersom det er tykke fileter som skal saltes. Om du vil hindre dette, kan du jo ta den ut av saltet å skylle av sporbiten for så å legge den tilbake i salt med denne biten uten salt. Ta den opp av saltet å vask den godt under rennende vann til alt saltet er borte. Heng den nå slik at den får tørket seg.....den tar lettere til seg røyksmaken når den er tørr. Hvor lenge du vil la den henge i røyken avgjør du jo selv, men laks på denne størrelsen henger jeg ca 6 timer i konstant røyk. Nå er jo laksen noe feitere enn torsken så vil tro det tar litt kortere tid for deg. Når du tar den ut av røyken lar du den henge ca et døgn i et kaldt rom for at røyksmaken skal trekke godt inn. Har du litt god konjakk, kan du pensle et tynt lag over den nå.......blir god smak av slikt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexuser88 Posted December 24, 2011 Share Posted December 24, 2011 Hei igjen, har fått tak i noen fine blåkveite filere, fisken var vel ca 3-4 kg rund. Og tenkte eg skulle røyke den no, noen tips ang salt og lenge dei ska røykest? takk for svar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roymarius Posted August 5, 2012 Share Posted August 5, 2012 hei jeg lurer på om noen har noe erfaring med denne røykutviklern her http://www.shopacross.no/shopacross.no/Rykutvikler.html ? hvor kan jeg finne tegninger på at praktisk røykhus ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
30Ihmsa Posted August 5, 2012 Share Posted August 5, 2012 Har du prøvd Google? Søk på "røykehus" så popper det opp rimelig menge bilder som bør gi en god pekepinn på størrelse og utforming. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akita Posted August 7, 2012 Share Posted August 7, 2012 Røykutvikler shopacros. Har brukt denne i to år,fungerer greit må sjåast etter ca ein gong i timen.Har røykt pinnekjøt,hjortepølser,spekepølser,fenalår,rådyrlår ,bacon og røykelaks med godt resultat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roymarius Posted August 11, 2012 Share Posted August 11, 2012 hvilken mål har du på røyk huset ditt da ? lurer på om 100*100*160 cm blir for stort ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iversen Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 Hvordan lage oreflis? Har akkurat bygget et kaldrøykeri og trenger nå oreflis. Har or men den er fast i bakken i sin naturlige form... Hvordan går jeg frem for å lage flis til røyking? - Hvor grovt skal flisen være? Flis eller spon? - Må virke tørke først? - Skal barken fjernes? - Brukes kun stamme eller kvister også? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted September 20, 2012 Author Share Posted September 20, 2012 Kan bruke både treverk og bark.. Enkleste er vel å kjøpe ein flishugger/komposteringsmaskin, kutt passelige greiner om vinteren/våren, kjør det gjennom maskinen, så breier du det utover ein stor presenning og tørker det, eventuelt bruk vifte som blåser litt lett over flisa, så tørker det relativt fort.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iversen Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 Ok. Takk for svar! Hvis jeg vil røyke nå da? Hvor fort er relativt snart? Og kan jeg bruke våt flis i nøden? Hvor finkuttet må flisen være? Det er forskjell på flishoggerne som fåes kjøpt også.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted September 20, 2012 Author Share Posted September 20, 2012 Du kan selfølgelig bruke rå flis også, men det er fortere for at den dør ut, uten trekk/vifte, og det skaper kondens som gjer røykinga litt meir ineffektiv.. Grovheita er ikkje så vesentlig, ein vanlig kompostmaskin lager grei flisstørrelse, han eg får flis av, bruker ein stor som er tilkopla traktor, så flisa er ca 1x1x0.2 cm flis. Eg fyrer opp med bjørkepinner og lager ei lita glogrue, så tar eg eit par never med flis oppå, og venter og ser at det tar seg opp med røyk og ikkje dør ut, så kjører eg på meir og til slutt halve og heile 10 liters bøtter.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iversen Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 Flotte greier. Har hørt at noen bruker elektrisk høvel til å lage spon. Har du noe erfaring med det? Hvor mye flis brukes til f.eks 6-8timers røyking? Har en vanlig liten jøtul ovn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted September 20, 2012 Author Share Posted September 20, 2012 Ja eletrisk høvel skulle kunne lage flott flis, det trur eg skal gå bra..Veldig vanskelig å sei, eg fyrer direkte oppå ei jernplate på jordgulv i røykehuset, bruker nok ca ei full 10 liters bøtte pr. 1.5 time, hvis det er litt vind, så går det meir. Men i ein ovn, så veit eg ikkje kor mykje som går. Eg pleier å røyke pinnekjøtt, pølser og grovere ting mellom 6-10 timer, alt etter vær og temperatur.. Fint og mildt, så kan du klare deg med mindre, vått og/eller kaldt vær, så bør du kjøre litt meir røyk.. Men eg har faktisk gått ned litt på røyketida siste året, synst at enkelte gonger, så blir det i overkant mykje på spesielt pølsene, så kanskje 4-6 for pølser og heller meir f.eks pinnekjøtt og bacon.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iversen Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 Tusen takk for svar! Jeg gleder meg til å teste ut røykbua mi. Blir vel til å lage noen pølser snart jeg også. Ble jo ikke helt vellykket forrige gang men denne gangen har jeg trua. (Fikk forresten hjelp av deg den gangen også Takker! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted September 21, 2012 Author Share Posted September 21, 2012 Berre kjekt det, håpar det blir bra og at det klaffer denne gongen her.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyfjord Posted October 5, 2012 Share Posted October 5, 2012 Kan du velge selv om du skal kaldrøyke eller varmrøyke? Man kan til en viss grad velge kald eller varmrøyk. Med generatoren montert på et skap vil kokeplata som utvikler røyken være inne i røykskapet. Hvor mye varme som kan oppnås vet jeg ikke. Det kommer an på størrelse på skapet og utetemperatur. Jeg har generatoren stående fritt og har en fleksibel slange på 6-8 meter før den går inn i skapet. Der er det kaldrøyk. Som du ser av bildene tidligere i tråden har jeg et etasjeskille i skapet. Her passerer røyken et grillelement jeg har tatt fra en komfyr, og blir der oppvarmet. Med termostaten fra komfyren kan jeg regulere varmen i det øverste skapet. Finnes det noen i norge som selger briketter? http://www.kystbua.no/index.php?nr=90&idkategori=136 leverer både generator og briketter. Jeg kjøper mine briketter fra England til betydelig lavere pris. (om noen har eller skaffer seg slik generator så ta kontakt så bestiller vi sammen) Hei Hvor bestiller du i England? Hva blir prisen derfra? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted October 5, 2012 Share Posted October 5, 2012 ebay.co.uk http://www.bushwear.co.uk/index.php?ClassID=140 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyfjord Posted October 5, 2012 Share Posted October 5, 2012 Ok takk.Er litt dårlig på dette med toll og slikt.Kommer det mye tillegg til prisen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyfjord Posted October 5, 2012 Share Posted October 5, 2012 regnet om pund til norske.120 older koster 361 kroner derfra.Blir jo ikke noe særlig billigere enn herfra da? http://www.vinsenteret.no/storefront.php?c1=876 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted October 5, 2012 Share Posted October 5, 2012 frakt+25%moms+tollbehandlingsgebyr (ca 200kr) Tydeligvis ikke noe å spare på den handelen:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roymarius Posted October 6, 2012 Share Posted October 6, 2012 er det noen som vet hor man får tak i bra røykspon ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
v-max Posted October 6, 2012 Share Posted October 6, 2012 hmmm...røyking av fugl?noen med erfaring?and feks? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spets Posted October 6, 2012 Share Posted October 6, 2012 Fikk servert røkt bryst av canadagås en gang. Det var i alle fall snadder. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted October 6, 2012 Share Posted October 6, 2012 er det noen som vet hor man får tak i bra røykspon ? http://scanholm.no/butikken/roykespon/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikr Posted October 6, 2012 Share Posted October 6, 2012 er det noen som vet hor man får tak i bra røykspon ? Ser det er flere som lurer på dette med spon. Dette får du tak i hos endel sagbruk og det finnes de som bare skjærer løvtre som or og eik. Begge disse er fine til røyking, men eika har en anelse mer stram smak enn ora. Ha en dialog med sagbruket og hør når de skjærer en treslag etc for å unngå blandingspon. Når det er sagt så har jeg de siste årene drevet særs mye med kaldrøyking av fisk og kjøtt. Primært laks og viltkjøtt. Jeg hadde i mange år kun fint spon av or i ovnen. Har forøvrig ca 15 meters avstand fra ovn til røykeri. De siste 3-4 årene har jeg gått over til å fyre med hele vedskier og ikke spon. Sparer mye tid og strev på dette og jeg klarer iallefall ikke å merke noen negativ effekt på smaken, kanskje tvert imot. Temperaturen ligger da rundt 20 grader alt etter hvor varmt det er i lufta den dagen en røyker. Perfekt til det jeg har i bua.. Husk - Det er det som skjer før og til dels etter røyking som er det betydningsfulle. Klarer en å holde en temperatur så er røyking en lek... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smedbakken Posted October 9, 2012 Share Posted October 9, 2012 Etter lengre tids spekulering gikk jeg for en stund siden igang å bygde meg et røykeri som krever minimalt med ettersyn og påfylling. Dette ble en suksess og jeg velger da å dele mine erfaringer med øvrige medlemmer i forumet. Røykeriet er en kasse, 1mx1mx1,5m, med hengslet lokk i toppen. Det er brukt material med not og fjær for å få det tett. Under lokket er det fire tverrtre med kroker for å henge det som skal røykes. Røykeriet har ikke tregolv, men er plassert på subbus. Dette pga brannsikkerheten. I fronten nederst er det en luke på 0,5m x 1m for å komme enkelt til røykutstyret. I bunnen har jeg en steinhelle som det står en kokeplate oppå. For å produsere røyk bruker jeg en kasserolle som har diameter tilnærmet lik kokeplata og kasserollen er ca 20cm høy. Det er boret tre hull i siden på kasserollen. I tillegg er det boret fire hull i lokket på kasserollen. Jeg legger først en neve spon i midten av kasserollen. Deretter legger jeg en skive(ca Ø15cm x 15cm) av det treslaget jeg skal røyke med oppå sponet. Husk å bor et hull på ca 20mm midt i skiva. Så settes kokeplata på halv guffe og etter ca et kvarter er kassen fylt med røyk. En sånn skive treverk på Ø15cm x 15cm produserer røyk i ca 12 timer. Jeg har montert temperaturmåler inne i kassen med display utvendig for å holde kontroll med temperaturen. Enkelt og greit!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barskekarsten Posted October 9, 2012 Share Posted October 9, 2012 Det høres ut som en veldig god løsning Smedbakken. Har du bilder? Det hadde væer kult å se hvordan det hele er satt sammen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted October 9, 2012 Share Posted October 9, 2012 Hva slags temperatur har du i dette røykeriet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smedbakken Posted October 10, 2012 Share Posted October 10, 2012 Ja jeg skal legge ut bilder av røykeriet i løpet av uka Temperaturen ligger mellom 20 og 30 grader. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chrrusaa Posted October 10, 2012 Share Posted October 10, 2012 Et tips til varmekilde: http://biltema.no/no/Fritid/Hage/Grill/Tilbehor/Grilltenner-46164/ Bare å legge denne på et flatt underlag, helle over spon og einer, og sette i kontakten. Bruk en steinhelle e.l. over sponet slik at det ikke flammer opp. Normalt lager dette røyk i ca 2,5 timer, så må det fylles på med spon rundt varmeelementet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perca Posted October 12, 2012 Share Posted October 12, 2012 Ser det er mange fine konstruksjoner av røkeovner og røkehus her. For hjemmebruk kan man kaldrøke veldig enkelt. Det er nok med en trekasse, eller pappeske om man vil. Samt en brødform. Det er alt. og rist til å legge fisk eller kjøtt på. Trikset er å fylle en brødform med røkespon, helle på noen dråper rødsprit i den ene enden og tenne på. når spriten slukker har man gløding i sponet, og det eter seg sakte bortover. Dette utvikler røk i 10 timer og ubetydelig varme. Våre danske venner bruker dette endel. Legger inn en link her http://www.roegeovnens-venner.dk/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cortinaman Posted October 17, 2012 Share Posted October 17, 2012 Ser det er mange fine konstruksjoner av røkeovner og røkehus her.For hjemmebruk kan man kaldrøke veldig enkelt. Det er nok med en trekasse, eller pappeske om man vil. Samt en brødform. Det er alt. og rist til å legge fisk eller kjøtt på. Trikset er å fylle en brødform med røkespon, helle på noen dråper rødsprit i den ene enden og tenne på. når spriten slukker har man gløding i sponet, og det eter seg sakte bortover. Dette utvikler røk i 10 timer og ubetydelig varme. Våre danske venner bruker dette endel. Legger inn en link her http://www.roegeovnens-venner.dk/ Brødformtrikset høyrest så enkelt ut at til og med eg kan greie det! Seriøst, har kikka på ulike løysingar i det siste, men dette er særs tiltalande sidan det er særdeles portabelt og enkelt å bruke på terasse. Spørsmål: kor fint røykespon bruker du? Sagflis eller høvelspon? Tørt spon? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted October 17, 2012 Author Share Posted October 17, 2012 Prøv å bruk så grov flis som mulig og det bør være tørr.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cortinaman Posted October 17, 2012 Share Posted October 17, 2012 Prøv å bruk så grov flis som mulig og det bør være tørr.... Er klar over at det er vanlig ja og at fuktig spon ikkje er bra, men fungerer denne brødformteknikken med grov flis? Varer den i 10 timar med tørt spon? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted October 17, 2012 Author Share Posted October 17, 2012 Det veit eg faktisk ikkje, men den ulmer iallfall ikkje i 10 timer, hvis den er for fin, det veit eg.. Du må nok prøve deg fram, dei første gongene og loggføre resultatet.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perca Posted October 23, 2012 Share Posted October 23, 2012 Vi bruker spon av bøk som ulmer lenge. Den er veldig fin, men må selvsagt være helt tørr. Jeg kan forsøke å sette opp en test for å se hvor lenge ulmer. Det vil selvsagt variere litt med mengde spon og hvor mye trekk det er. Her er en link til en danske som bruker kulegrillen sin til det samme. Hmm, må testes snarest. http://www.grillguru.dk/forum/viewtopic.php?f=151&t=9121"%20target="_blank"%20target="_blank Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dekkmann Posted October 25, 2012 Share Posted October 25, 2012 Nå har jeg endelig fått rigget til en røykeovn hjemme og skal til å røyke fisk og kjøtt. Men dette er noe jeg aldri har gjort før og lurer derfor på noe, for idag falt snøen her så da lurer jeg på om det egentlig går bra å røyke når det er så kaldt ute. Bør man da eventuelt kutte ned på rør lengden?Det er 6 meter idag Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
predasjon Posted October 25, 2012 Share Posted October 25, 2012 Hvorfor ikke investere i en lavvo, kjøtt blir perfekt røkt, pluss at man kan kose seg med par pils og god selskap rundt bålet mens man røyker kjøtt/fisk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cortinaman Posted October 25, 2012 Share Posted October 25, 2012 Hvorfor ikke investere i en lavvo, kjøtt blir perfekt røkt, pluss at man kan kose seg med par pils og god selskap rundt bålet mens man røyker kjøtt/fisk Hvorfor ikke? Det blir så trangt på terassen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
predasjon Posted October 26, 2012 Share Posted October 26, 2012 Ja. Det var det da.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melk Posted November 6, 2012 Share Posted November 6, 2012 Hei! Jeg tenkte jeg skulle ta med meg et rådyrlår og 4 orrfugl til et røkeri for ..... røyking.... Hvor lenge holder et røkt rådyrlår i kjøleskapet? (mulig jeg blander tankene mine med speking) Har noen testet røkt orrfuglbryst? Er det noe særlig? Håper på svar fort da jeg skal levere dette i morgen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.