Jump to content

csm101

Members
  • Posts

    16
  • Joined

  • Last visited

csm101's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

  1. jeg tror det "kvele" sporet ditt er det hotteste til nå. Har prøvd med en liten firkantet helle-bit, men den tipper vertikalt og detter ned etter kort tid. Må nok prøve med feks fiskebolleboks med stein oppi eller noe (brennkammeret er langt og tynt). Wish me luck!
  2. ok -ligner altså! Kan du utdype hva du legger i "Einen brenner jo opp, men den ulmer bare."?
  3. Stapper jeg ovnen full i einer (og det ikke tar fyr eller slokner) så røyker det fint i ca 1,5 timer hos meg. Brenner du eineren, eller ulmer/røyker du den? Det høres ut som om eineren forsvinner fort hos deg....
  4. Nå har jeg to mislykkede runder med einer-røyking bak meg. Første runden knep jeg igjen trekken, og hadde lokket tett på, da fikk jeg fin fin røyk. Etter 5 timer lukter fisken intenst "jubb" og har et klebrig lag med tjærepartikkler på seg. Andre runden lot jeg det være litt mer luft inn i ovnen, og mye mer luft ut av kassen. Røyken var nok en gang fin (god lukt, kald, og etter alt å dømme perfekt). Resultatet blir at det brenner ut en hel del ganger, men temperaturen stiger ikke for mye for det. Etter 5 timer er det lite tjære på fisken, men den lukter egentlig mer aske enn det jeg liker (ikke gammel sigarettstump som første gangen, men likevel) Jeg spiste litt brosme i dag, røykt på høvelspon (løv og bartre) -den var nyyyydelig! Den ble røykt i 6 timer. Det kan generelt virke som om fisken min blir ferdigrøykt litt fortere enn "standard oppskriften" tilsier, og når jeg bruker einer så blir resultatet hen i mot telefonstolpe.... Eineren er hugget ned og stappet inn i ovnen uten tørking (dvs at den er våt pga regnet). Det lar seg skjelden gjøre å vente på oppholdsvær for å røyke, da blir fisken rakfisk mens jeg venter (bor på vestlandet, og ja det regner). Røret er av typen spirorør, og skal være laget for bruk opptil 250 grader. Det blir nok varmere ved ovnen, men det er bare et lite stykke. Synspunkter/teorier?
  5. Jeg leser i boken "Røyk og rak, tørk og grav" av Helge Hagen, der finner jeg noe jeg har vanskelig for å svelge: "beregn 3,5 til 4 % salt av kjøttvekten. Fordel saltet på kjøttet og legg det kjølig i en tett plastpose. La kjøttet ligge til alt salt er oppløst. For ei spekeskinke kan dette ta 2-3 måneder" Jeg føler at det ikke er så lurt å legge et kjøttstykke i en plastpose i 2-3 måneder, men har egentlig ikke så mye mer enn magefølelsen å gå på. Kan noen si noe om dette?
  6. Da har jeg akkurat røykt 8 kg pale/torsk/brosme/hyse på 100% einer. Er (som vanlig) veldig spent på om dette går rett i komposten eller ikke. Når jeg røykte med fersk einer klarte jeg å holde temperaturen mye bedre, fiskekjøttet såg rått ut etter 5 timer. Men jeg ble litt engstelig når jeg la fisken ned i frysen: Jeg fikk nemlig et lite tjære-lag på hendene av å håndtere fisken. Det lukter litt "sot" av hendene mine etterpå, og ikke "røyk" slik det kanskje burde? Jeg la også merke til at det er ganske fuktig inne i boksen, det renner noen dråper ned på innsiden (og lager striper på treverket) Skulle det vært et slikt tjærelag på fisken? Burde det luktet litt anderledes (subjektivt beskrevet)?
  7. Det er notert! Takk for tips og hjelp!
  8. Regulering er kanskje litt bedre enn en permanent hindring i luftveien ja. Jeg skal nok prøve meg litt mer med fersk einer -selv om jeg har hørt uting om det (man vet jo egentlig ikke før man har prøvd selv) Nå gleder jeg meg til å prøve litt mer!
  9. Det er dessverre ikke noe spjeld der, men jeg kan jo saktens "sabotere" trekken ved å legge noe stein i begynnelsen av røret (eller noe annet som tetter litt igjen) Takker for gode pekepinner! Flisen jeg bruker er høvelspon (men korte små flak), den er litt luftigere enn sagmugg. Kunne det vært en ide om jeg pakket den hardt sammen (og la en stein på toppen)? Ser at røykemaskinene bruker en form for sagmugg-brikketter der flisen er pakket tett.
  10. ovnen er ikke helt i vater -det er rett nok! Det er ca 2 m fra glørene til toppen av kassen... så det er jo litt stigning, men ikke så mye hvis du ser bort fra den første og den siste meteren. Røret ligger flatt 6 meter. Kanskje jeg skal vatre om litt (selv om det blir x-tra mye jobb nå som den står ferdigmontert inne i et trangt hjørne...)
  11. Satser på at min 412 S fra 1987 tåler stål da! Er det noen begrensning på choker når man skal skyte stål fra dem?
  12. Nå røyker jeg litt laks og noe ost uti der. Første runden så har flisen tatt fyr, og dette til tross for at det nå er en stein på toppen av flisen inni brennkammeret. All trekk er igjen og jeg kan nesten ikke gjøre noe mer på den fronten! Skal jeg få bukt med dette må jeg nesten legge innpå våt flis, men det sitter litt langt inne! Holder på å forsøke mer igjen, men er redd for at det tar fyr igjen. Noen tips mot dette? Jeg lurer litt på hvorfor dere bruker sukker, dette er noe jeg har sett at blir brukt innen graving/raking for å fremskynde nedbrytningen. Når det gjelder røykelaks er det vel ikke et ønske om å smaksutvikle ved at fisken brytes ned samtidig?
  13. mjo? Kanskje det hadde vært en måte å kvele flammene på.... Bruker du 100% einer når du røyker altså? Har fått tips om at det blir ganske "tjærete" hvis man bruker for mye av den... Er det kaldrøyking's anlegg eller røykstove dette?
×
×
  • Create New...