Mauser68 Posted November 7, 2012 Author Share Posted November 7, 2012 Har du salta rådyrlåret, så held det nok sikkert ei stund i kjøleskapet, usaltet og røkt, så har det nok ikkje så veldig mykje meir holdbarheit enn ferskt, toppen 14 dager. Men eg ville ha droppa å hatt nyrøkt kjøtt i kjøleskapet, det har ein tendens til å smitte over smak til andre ting, som ikkje alltid er like kult at det smaker røyk av. Speking av lår bør du kun tenkje på om du har hatt det i 5-6 dager i salt.. Og det bør du henge ein kald, luftig plass, for best resultat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melk Posted November 7, 2012 Share Posted November 7, 2012 Takker for svar Mauser. Fikk vite nå av røkeriet at de lar rådyrlåre ligge en uke i salt! Synes dette virka litt brutalt, men de bør da vite hva de driver med. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 7, 2012 Author Share Posted November 7, 2012 Heilt i orden det. Eg bruker 1 veke på lammelår, når eg skal lage fenalår, eg hadde brukt mindre tid på eit rådyrlår fordi det normalt er mindre og mindre fettrikt, men det er heilt sikkert ok med 1 veke. Det blir salt nok og det kjem til sin rett, for det er mat ein skal kose seg med, gjerne inntil øl, så det er like greit at det ikkje er mulig å ete store mengder av det, fordi då har det kort levetid.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted November 7, 2012 Share Posted November 7, 2012 1 uke, det blir ihvertfall salt nok... Jeg er for kjiip til å bruke rådyrlår til tørkakjøtt, så her går det i bog, 2-3døgn i salt er passe er jeg kommet fram til. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smevik Posted December 15, 2012 Share Posted December 15, 2012 Er det noen som har prøvd å bruke trekull til oppfyring? Ser for meg et spann eller noe med masse ordentlig trekull, for så å strø spon oppå. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted December 15, 2012 Author Share Posted December 15, 2012 Har aldri testa det med kull, men det burde gå bra trur eg.. Eg fyrer opp med eit lite bjørkebål og når det kun er stort sett er glohaugen igjen, legg eg oppå eit par never med flis/spon og lar det ta seg opp, før eg har større mengder med spon oppå. Det har alltid funka bra.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smevik Posted December 15, 2012 Share Posted December 15, 2012 Tror rent trekull kan funke. Der vi røyker er et stykke unna, så jeg kan ikke fyre opp så ofte. Jeg ser for meg at en god slump trekull burde holde liv i gloa en stund. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sjur Dale Posted December 15, 2012 Share Posted December 15, 2012 Trekol vil gå fint så lenge det er reint for grillvæska. Sjølv fyrar eg opp med bjørk og får ein glohaug før eg legg på våt flis/spon frå lauvtre. Dette ulmar i fleire timar utan tilsyn. Kanskje litt spraka blir med. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barskekarsten Posted December 18, 2012 Share Posted December 18, 2012 Er det noen som har testet denne: http://www.macsbbq.co.uk/CSG.html Bilde fra http://www.smokyjos.co.uk/smokeblog/?p=197 Det ser ut som en kurrant patent for oss som røyker 1-2 ganger i året. Ser for meg at et par pappesker kan bli røykhus de gangene jeg trenger det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted December 18, 2012 Share Posted December 18, 2012 Har akkurat pakket opp en slik, men ikke fått testet enda. Planen er en sammenleggbar kasse/,røykhus. Satser på røyking av litt bacon og noen pølser i løpet av romjulen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
protto Posted December 19, 2012 Share Posted December 19, 2012 Heisann. Har lest denne tråden fleire ganger og søkt info på nettet ellers, og har lenge hatt lyst til å bygge meg eit anlegg for kaldrøyking. Ettersom eg er tobarnsfar og har alt for mange hobbyar har det aldri vorte byggd røykehus... Men her om dagen, etter tips herifrå: " target="_blank laga eg ein liknande variant. Som røykkammer har eg brukt ein 150l OSO varmtvanstank som er kappa toppen av, denne hadde eg ståande for ein annan hobby er ølbrygging og bygging av utstyr til dette. Har lagt ei rustfri rist/kjeleunderlag fra IKEA i toppen til å henge kjøt og fisk i. Røykgeneratoren er ein ståltermos som har fått eit 40-50mm hol i botnen med ei rist over holet i rustfri perforert plate med 2mm hol tett i tett. (Også frå ølbryggeutstyr). Nokre røyrdeler i rustfritt på toppen utgjer venturien og montering for vifta, som er frå ein utrangert lap-top PC. Vifta blir dreven av ein brukt mobilladar. Røykgeneratoren skruast rett på røyret som stikk ut i botnen av VVB'en. (der som sikkerheitsventilen ein gong sat). Fyller termosen med flis frå kompostkverna og fyrer på under rista i botnen med ein lighter eller propanbrennar. Den produserar temmaleg mykje røyk og eg tenker det kunne vere lust å ha ein variabel straumforsyning til vifta for å regulere trekken. Baconet heng til tørking etter å ha vore tørrsalta, så ein av dagane blir det første testen. Orflisa ligg og får tørke litt den og, og eg har planar om å gå i skogen og finne litt forskjellig treslag å teste med utover. Eple, Plomme, Or, Kirsebær, Eik, Ask, Hassel er noko av det eg har lyst å prøve. Og Sprake (Einer) sjølvsagt. Skal sjå om eg får til å legge ut eit par bilder av Reodor-prosjektet. Edit: Prøver meg på bilder: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
protto Posted December 27, 2012 Share Posted December 27, 2012 No har eg røykt bacon og laks med veldig bra resultat syns eg, iallefall til å vere første forsøk. Røykaren brann i halvannan time på ein fylling og eg røykte både bacon og laksen på tre fyllingar/4,5time. Det blir ganske tett og fin røyk, og heilt kald. Hadde eit trådlaust steiketermometer i tanken og tempen låg på 10-12°C under heile seansen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barskekarsten Posted January 10, 2013 Share Posted January 10, 2013 I et forsøk på å lage en slags kopi av denne: Prøvde jeg meg med en sikt der bunnen er trykket opp: Problemet mitt er at det slukker med en enste gang spriten er brent ut. Jeg har også prøvd å tenne den med en skål med sprit under og da brenner det 3cm bort fra skåla og så slukker det. Det er testet i en åpen grill så det er litt trekk, men det blåser ikke. Sponene er bøkespon fra Biltema. De er en mellomting mellom Abuspon og de grove de selger på Jula. Tanken var at det var en gylden middelvei som kunne funke. Hva er det jeg gjør feil? Har du fått tested din Chiefen.v-2? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tjensve Posted January 10, 2013 Share Posted January 10, 2013 Kanskje litt off topic i denne tråden, men mitt spørsmål er hvilken erfaring kammerbrukerene har med å bruke spon av eik til røyking av kjøtt og fisk? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wolverine67 Posted January 10, 2013 Share Posted January 10, 2013 Takker for svar Mauser. Fikk vite nå av røkeriet at de lar rådyrlåre ligge en uke i salt! Synes dette virka litt brutalt, men de bør da vite hva de driver med. Ramsalt!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted January 10, 2013 Share Posted January 10, 2013 De er en mellomting mellom Abuspon og de grove de selger på Jula. Tanken var at det var en gylden middelvei som kunne funke. Hva er det jeg gjør feil? Har du fått tested din Chiefen.v-2? Jeg har ikke fått testet min enda men tror jeg skjønner hva som er problemet ditt; du har for grov "flis"; de posene som selges til den røykeren er mer som sagstøv/sagma enn flis. I et par tråder jeg har lest om røykeren er det også anbefalt å tørke flisen i stekovnen et par timer for å sikre at det er 100% tørt-noe som visstnok er en forutsetning for at den skal virke. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barskekarsten Posted January 11, 2013 Share Posted January 11, 2013 Takk for tips. La spona på et brett i ovnen på 125 grader. Etter noen timer var bakeplate+spon blitt 100g lettere så det må ha vært fuktig spon. Jeg prøvde igjen med litt bedre resultat, men det slokka veldig fort alikevel. I stedet for å kjøpe nye spon fant jeg fram en PC vifte, et stålrør og litt anna snax. Da ble det fart på sakene! Bilde kommer over helga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
340wby Posted January 31, 2013 Share Posted January 31, 2013 jeg håper att de på kammeret som bruker røykovn det være seg Bradley eller lignende kan dele sine erfaringer med oss. Jeg vurderer å anskaffe meg en selv, http://www.kystbua.no/produkt/bradley-r ... l-6-rister" target="_blank Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slurpefisken Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Jeg kjøpte den her (http://www.kystbua.no/produkt/bradley-r ... r-original) i høst og har nå røkt 6 Lakser og 30 kilo Bacon i den.Og jeg må si at jeg er veldig godt fornøyd med resultatet. Tror ikke du trenger å kjøpe den digitale med 6 rister, hvis ikke du skal røyke store mengder på en gang da. Får plass til fileter av 2 stk 7-8 kilos lakser eller 4 store stykker sideflesk i den. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panhead Posted February 6, 2013 Share Posted February 6, 2013 Eg har hatt den digitale med 6 rister i 3 år nå og er veldig fornøyd.Har bytter ut ristene med pinner og får glatt plass til 10-15 lakse fileter.Legger litt einer i vannbolla og trykker play.Må kjøre den i ein to gang da den bare går 4 timer om gangen. Veldig greit system og enkelt i bruk S Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ubrukelig Posted February 6, 2013 Share Posted February 6, 2013 Hvor mye røykutvikling er det fra en slik røyker? Tenker da på den røyken som vil være plagsom for naboer for de av oss som bor i blokk.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MorganKane Posted February 8, 2013 Share Posted February 8, 2013 Slo sammen like tråder. M.K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted February 25, 2013 Share Posted February 25, 2013 Er det noen som har testet denne: http://www.macsbbq.co.uk/CSG.html Bilde fra http://www.smokyjos.co.uk/smokeblog/?p=197 Det ser ut som en kurrant patent for oss som røyker 1-2 ganger i året. Ser for meg at et par pappesker kan bli røykhus de gangene jeg trenger det. Da har jeg fått testet litt; fungerer som bare det. Triksene er 100% tørr spon og en teskje rødsprit på sponen over telyset for å få ting igang. Kassen min er 60x60x120cm og den er fyllt med røyk på noen minutter. Helt full brenner den i 8-9timer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bombas Posted August 29, 2013 Share Posted August 29, 2013 Hei, jeg er nyoppstartet med røyking, før ørret og laks perfekt men tenkte og prøve meg på røkte elgpølser, skal bruke storfetarm og lurer på om tips i forhold til røyketid og om jeg kan bruke bare einer eller noe mere?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted August 29, 2013 Author Share Posted August 29, 2013 Nei til pølser ville eg nok ha brukt orr/older eller bøk, einer passer i grunn best til fisk synst eg iallefall.. Om du mikser inn litt einer so bør det gå bra, men ikkje bruk kun einer, det er mitt tips iallefall.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lingva Posted September 7, 2013 Share Posted September 7, 2013 Hei. Jeg bruker en elektrisk grilltenner som jeg legger under spona. Når det gløder og ryker godt, slår jeg av strømmen. Den kjøpte jeg billig på Clas Ohlsson, og den har jeg brukt i flere år. fungerer utmerket. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lingva Posted September 7, 2013 Share Posted September 7, 2013 Det blir nok for tett, noe som fører til kondens. Et par ventiler oppe på hver side avhjelper nok, men selv sverger jeg til treskap. Har du rør som fører røyken til skapet, eller er røykgeneratorn direkte på skapet. Jeg pleier å legge en sammenrullet(løst) strisekk over hullet der røyken kommer inn, for å ta vekk det lille som er av fukt. Tempen/fukt ute er og avgjørende Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bharsvik Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 Etter mange, mange år med planer og spekulering har jeg endelig laget meg et skikkelig røykeri. Jeg har lagt litt ekstra arbeid i det, og syns resultatet ble riktig bra. Tidligere erfaring med røyking har gitt meg grå hår fordi det alltid har vært en kamp for å få jevn røyk uten at det slukner eller tar fullstendig overhånd med flammer. Denne gangen har jeg sveist meg en ovn av aluminium og montert ei kokeplate på 2 kw i den med nivåbryter. For å lage spon hugger jeg opp ved/ einer og kjører gjennom kompostkverna. Jeg har gjennomført en prøvefyring til nå, og det gikk over all forventning! For å sikre full kontroll på røyken har jeg montert en vifte fra pc i en justerbar ventil i røykehuset. Gjennomstrømningen reguleres nå kun med ventilen. Lar bildene tale for seg.. I morgen skal et fenalår være prøveklut! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted November 13, 2013 Author Share Posted November 13, 2013 Ser bra ut det der, håpar du får dreisen på det. Ellers så kunne du brukt kompostkverna di og lagt ut kvisthugget på striesekker og fått tørka det i den tørre delen av året, då kunne du i grunn ha sløyfa heile røykjeovns opplegget. Då kunne du bygd røykjehuset direkte på ein ringmur på ei lita støypt plate, men med ein liten ventil i døra som slapp inn litt luft. Då kunne du fyrt opp eit lite bål med bjørkepinner direkte på ei jernplate i gulvet og strødd kvisthugget oppå, så etterfylt med jevne mellomrom. Men det er mange måter å komme i mål på, det ser ut til å kunne fungere det der då. Sent from my GT-I9300 using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Gringo Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 Jeg bruker en sånn røykmaskin: Som jeg forer med dette: http://www.4bent.no/produkt/smadyr/burs ... -2-4mm-25l pluss litt eineflis. Veldig enkelt og funker kanonbra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yhaug Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 Da har jeg også prøvd meg på kaldrøyking av bacon... Kjøpte meg en røykgenerator og modifiserte ett gammelt kjøleskap, funka som snus det Problemet var bare at det var litt vrient å beregne røyketiden så baconet ble litt vel røykt, men det kunne tålt litt mer salt. Spørsmålet er om litt av røykesmaken vil forsvinne dersom jeg ligger det i saltlake en stund, hvor sterk lake og hvor lenge skal det ligge ? Hjelper det å henge det til lufting ? Lukter litt vell bål..... Tips mottas med takk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 Jeg lar det ferdigrøykte baconet henge 2-3-4dager på en tørr og luftig plass; det gjør mye med røyksmaken. Neste gang jeg lager bacon er planen å henge baconet lenge; spekebacon høres jo bare riktig ut:-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yhaug Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 Vil noe av bålsmaken forsvinne når det henger? Hang det i kjelleren i en halvtime i går kveld, men det lukter jo bål i hele huset. Nå henger det ute i nordavinden. For håpe at det hjelper.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
30Ihmsa Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 Jeg bruker en sånn... Er det bare en "akvariepumpe" som brukes? Og det røret...stopper det ved inngangen, eller går det videre inn? Så ikke dum ut den der.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Gringo Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 Kun akvariepumpe (luftpumpe), og røret går litt inni røykekassa. Man får kjøpt ferdige utgaver også. Litt annen utforming, men samme prinsipp: http://vapenloftet.no/nettbutikk/produk ... generator/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 Vil noe av bålsmaken forsvinne når det henger?Hang det i kjelleren i en halvtime i går kveld, men det lukter jo bål i hele huset. Nå henger det ute i nordavinden. For håpe at det hjelper.... Smaken og lukten mildner ja. Venturi røykgenerator; http://www.instructables.com/id/Cold-Sm ... il-Shaker/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Gringo Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 Siden det nærmer seg jul, vil jeg gjerne komme med et tips. Kjøp et ekstra fenalår og hiv det i fryseren. Når sommeren og bålsesongen kommer, tiner du låret og tar det med deg på tur. Om du henger det litt over glørne, vil det bli både stekt og røkt samtidig. Skjær av stykker etterhvert som det stekes. Nytes gjerne sammen med gode venner (og noen kalde pils) i de små timer. Det er vanvittig godt, men vær forberedt på at du blir veldig, veldig tørst etterpå. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lennart Posted December 3, 2013 Share Posted December 3, 2013 nå blir det snart bacon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yhaug Posted December 3, 2013 Share Posted December 3, 2013 Da har baconet hengt ute siden søndag og smaken har begynt å minne litt mer om bacon.... Tenker jeg prøvesmaker det i morgen også....ingen tvil om at det blir bedre av å henge til lufting. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bjorn Tore Posted January 5, 2014 Share Posted January 5, 2014 Har bygget meg et enkelt lite røkeri jeg også I første omgang blir det vel å prøve meg på å lage bacon, og kanskje en røkt ørret eller to.. Har prøvekjørt røykgeneratoren, men fant ut at en akvariepumpe ble i minste laget så jeg koblet til en frysebokskompressor istedenfor. Mulig jeg har for fin spon til at en akvariepumpe klarer å lage nok trekk... Jeg har gått løs på noen vedskier av plommetre og eik med elektrisk høvel og knuser sponen etterpå... Får ikke noe sørlig mer enn en time med røyk når jeg bruker kjøleskapskompressoren, men røyken er kald nok (kan holde neven på røykrøret uten problem) så jeg får vel etterfylle en gang i timen eller så Gleder meg til hjemmelaget bacon (og ørret hvis jeg finner en eller to ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tom K Posted January 5, 2014 Share Posted January 5, 2014 Jeg har en sånn ABU sak til å røyke fisk, kan denne brukes til å røyke mindre kjøttstykker ? dette blir jo i såfall varmrøyking. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yhaug Posted January 5, 2014 Share Posted January 5, 2014 Det kan du. Har røykt mye hjortefilet i abu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tom K Posted January 5, 2014 Share Posted January 5, 2014 Supert, da får jeg prøve det til helga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Villmainn Posted January 20, 2014 Share Posted January 20, 2014 (edited) Bør man fjerne barken fra einer og or som skal brukes til kaldrøyking? Har noen prøvd å bruke poppel til røyking? Skal visstnok være ganske vanlig i Amerika. Edited January 20, 2014 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Villmainn Posted January 20, 2014 Share Posted January 20, 2014 Og forresten, hva med hegg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tom K Posted January 20, 2014 Share Posted January 20, 2014 Jeg husker min far fikk tak i deler av noen gamle sherrytønner, dette brukte han til varmrøking av bla ørret og Ål....da selvfølgelig omgjort til sagflis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Villmainn Posted January 28, 2014 Share Posted January 28, 2014 Jeg bruker en sånn røykmaskin: " target="_blankSom jeg forer med dette: http://www.4bent.no/produkt/smadyr/burs ... -2-4mm-25l" target="_blank pluss litt eineflis. Veldig enkelt og funker kanonbra. Har du god erfaring med flisene fra www.4bent.no? De inneholder vel ikke noe annet rask fra uønskede treverk f.eks.? Det er jo et veldig billig alternativ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted February 28, 2014 Share Posted February 28, 2014 jada; den røykeren koster 34 pund på amazon.co.uk... under 10pund i frakt, med moms blir det 550kroner i postkassa. 25kg Nitrittsalt koster 420-450kr Tokai-generatoren har du en OK pris på. Fint at du driver butikk; men noe av det en da vil oppleve er at folk sjekker priser og informerer om både bra og dårlig Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 28, 2014 Share Posted February 28, 2014 (edited) Prisene du nevner på labyrinten er ikke min pris. Denne er laget for hånd i Tyskland og er bedre enn den du nevner. Koster mer med håndlaget enn masseprodusert. Nitrittsaltet eg har kjøpt er 10 kg og eg betalte høy kilopris,- så jeg tror du skal gå litt stillere i dørene. Du glemmer frakta på 25 kg salt. Den må vel regnes inn. Frakten på 25 kg er ikke gitt bort. Edited February 28, 2014 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted February 28, 2014 Share Posted February 28, 2014 jaja, du får stå på.... Fått vasket tjæren av kjøttet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.