Jump to content

HJORTEJAKTA 2012


Hjortetrekk

Recommended Posts

  • Replies 999
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Hei

På hjortejaktgruppa på Facebook er det en tråd der mange har lagt inn slaktevekt, kjønn og skuddato på kalver skutt i år.

Jeg har sett litt på dataene og tenkte jeg kunne dele det her:

 

29 hannkalver med snittvekt 27,5 kg

33 hunnkalver med snittvekt 23,7 kg

17 kjønn ikke oppgitt med snittvekt 25,2 kg

Totalt 79 med snittvekt 25,4 kg

 

Selv om det er for lite data til å gi sikre resultater, ser det ut som de veier 24,4 kg ved jaktstart og deretter legger på seg 78 gram slaktevekt hver dag (regresjonsanalyse)

 

Om jeg får mer data kan jeg oppdatere. Nyeste fall vare fra 4/10

 

Mvh

Chr Meland

Link to comment
Share on other sites

tja, er det ikke det som har vært målet, spesiellt fra fylkeskomunens side, da-å få ned bestanden?

Var jo det som var målet, men mange plassar har vel overdreve litt med nedskytinga!

 

Få ned til ei god bestand håper eg vi gjer i vårt vald(med mindre "fåbortfaenskapet" bøndene får bestemme)..Er folk med sånne syn på hjortebestanden som har fått ein unnskyldning til og øydelegge mange hjortebestandar dei siste åra trur eg

Link to comment
Share on other sites

Holder til i vanylven, og jaktar i fleire mindre jaktfelt som har nytt godt av å vere i trekkruta til hjorten men i år har det ikkje vore trekkdyr og etter det en høyrer ifrå jaktfelta i indre høgare strøk er det lite dyr der og.

Trur nok at dei to harde vinterane i fjor og forfjor , kombinert med utvida jakt og høge tildelinga har vist resultater.

Ei kjapp hauderekning i dei jaktfelta som eg veit resultat ifrå viser 13 felte dyr av 75 tildelte i år, og det taler for seg sjølv.

Link to comment
Share on other sites

Satt oppi lia i går kveld. Full konsert. Hadde en ganske nærme, ca 100-200 meter og han svarte på lokkinga mi. Men brått var det slutt, også på de som var lengre unna. Prøver dere å lokke eller smyge innpå i sånne tilfeller?

 

Litt redd for at jeg ikke brøler riktig og blir avslørt.

Link to comment
Share on other sites

Det er veldig dødt i terrenget hos oss.

Bukkene brølte bra om natta da månen var på sitt beste, men nå har det blitt helt stille. Bukkene har aldri brølt på dagtid her i de 16 årene jeg har jakta her.

Men de kan holde på utover formiddagen når det går for fullt.

 

Jeg må skyte inn igjen go børsa da skulder reima sleit tvert av, og børsa gikk i bakken med et brak. Knakk pistolgrepet, men siden det er tommehull, sitter det fremdeles fast. Litt superlim gjør susen. Skjøt et testskudd etterpå, og den gikk 30 cm for lavt. Har nå demontert alt, Duracoata løp og kasse og demper, og skal skyte den inn til helga. Så får vi se om det blir en tur opp i bjørkeskogen på storbukk jakt.

Link to comment
Share on other sites

Fikk vite at det er blitt felt en 16-tagger i Hobøl i Østfold en av de siste dagene. Sannsynligvis den største hjorten som er skutt i Østfold i moderne tid. Ble felt under elgjakt, i stålos. Og ja, det var ett lovlig dyr, selv om det er helt idiotisk at de tok ut denne, når man skal skyte 3 dyr i en kommune hvor avskytning nettopp har blitt tillatt, til stor frustrasjon for fylkeskommunen. Har dessverre inget bilde, men jeg har sett den nok ganger selv til å vite at den er helt enorm.

 

Link til sak om frustrasjon:

http://www.moss-avis.no/nyheter/trosser ... bled=false" target="_blank" target="_blank

Link to comment
Share on other sites

Er litt samme tendens her på Sunnmøre. Men jeg velger å tro at det er vanvittig mye koller her og ikke nok bukker til å bedekke de. Dermed mange koller uten kalv.

 

Sent fra min alltid strømtomme Galaxy Note.

Er redd det ikkje er det som er tingen hos oss..Er mykje hjort, men sikkert ikkje så mykje som deke har!Pluss at det brøler rundt kvert hjørne no så er mykje bukkar:)

Men var sein brunst ifjor, begynte seint oktober og varte kansje 2 - 2,5 veker..

Link to comment
Share on other sites

Feltet har 20 dyr. Til nå skutt en voksen bukk.

I dag ble rundballen kjørt ut på jordet 60 m foran jakttårnet......

Jeg mener det er lavmål. Noen av dere mener sikkert man ikke skal mene noe om dette,

for da stikker man nesen borti noe man skal holde seg unna. Les: jaktform.

Jeg er ikke skrudd sammen slik. Er det på kanten både etisk og lovmessig, bruker jeg min rett til å ytre min mening!

 

Viser til viltloven:

§ 46. (jaging og lokking av vilt)

 

Vilt må ikke jages eller lokkes bort fra andres jaktområde. Fôring av vilt kan allikevel skje som ledd i et planmessig viltstell. Grunneier eller bruker kan skremme eller jage bort vilt når dette må anses nødvendig for å avverge skade eller ulempe.

 

Det nærmeste vi kommer planmessig viltstell i dette tilfellet, er å skyte dyr som skal fram og spise. Blodpøler rundt rundballer gir meg dårlige vibber. Historien slutter som tidligere år med at foringen opphører når jakta er slutt.

 

Kom gjerne med meninger. I mangel på jakthistorier kan vi sikkert ha en meningsutveksling om saken. Håper vi kan skille sak og person denne gang. Selv om noen av dere sikkert mener jeg bryr meg for mye om andre.......

Link to comment
Share on other sites

For meg er det like interessant å vite om kammerfolket som ikkje er for slik jaktmetode ville skifta meining viss viltloven hadde heilt tydelig tillat det? Kva er eigentlig den store forskjellen på åte til rovvilt og åte til hjortevilt? Kva gjer det sistnevnte mindre etisk forsvarlig? Er det noko nytt som skremmer oss litt? Eg berre spør! Personlig er eg av den oppfatning at slik rundballetøys ikkje høyre heime på storviltjakt...

Link to comment
Share on other sites

For meg er det like interessant å vite om kammerfolket som ikkje er for slik jaktmetode ville skifta meining viss viltloven hadde heilt tydelig tillat det? Kva er eigentlig den store forskjellen på åte til rovvilt og åte til hjortevilt? Kva gjer det sistnevnte mindre etisk forsvarlig? Er det noko nytt som skremmer oss litt? Eg berre spør! Personlig er eg av den oppfatning at slik rundballetøys ikkje høyre heime på storviltjakt...

Heilt einig, berre tull..Sånn jakt trur eg er med på og gi folk dårleg syn på jegaren og!

Link to comment
Share on other sites

Er kjøtthungeren så stor at en må lokke hjorten med siloballer, så bør en heller ta seg en tur på REMA maten er jo nesten gratis.

På den annen side kan jo dette vere eit spark bak til dei som har lært opp hjorten til å spise siloballer, det er jo det som skjer når ein støtteforer med siloballer om vinteren.

Har forøvrig eit døme ifrå heim komunen , der nokre bønder plagast med hjort som reiv sund siloballer og ville ha skadeløyve.

Men når kommunen tilbaud seg å skyte dyra, var det plutselig ikkje eit problem lenger.

Uansett så meiner eg silo har igenting med hjort å gjere , hverken før og etter jakta.

Link to comment
Share on other sites

Kom igjen frå jakt no:)Var seint ute, kjørte fram i dalen klokka sju..

 

Var ikkje komt langt før det sto ein STOR bukk på eine bøen!Hadde dårlig tid så kjørte videre..300 meter lengre framme sto det ein fin bukk og, rett atmed veien:)Flaks for den at vi ikkje har lov og skyte bukk på bøen..

Såg ingenting før eg for heim igjen, då hadde den store bukken lokka til seg fleire dyr..Så blei ikkje fangst, men fantastisk gøy og sjå fine bukkar og høyre på brølinga!

Link to comment
Share on other sites

Triste greier det mork!

 

Det skal jaktes. Skøyt denne bukken i dag http://bak7fjell.blogspot.no/#!/2012/10 ... rling.html" target="_blank

Ikke den største, men den ble skutt på brøling i utmarka og filmet på 30 meter mens den kom brølende..... Fantastisk opplevelse! Skitt jakt videre!

 

Flott bukk! Hørtes ut som en magisk jaktopplevelse. Er det mulig å se filmen etter hvert?

Link to comment
Share on other sites

Prøvde å lokke igår kveld for første gang og det funka godt det tok ca 20 min så var det en 8-10 tagger som sto 20 meter fra jakt bua.etter 30 min med beite så gikk den inn i skogen igjen så da prøvde jeg å lokke på den igjen og da tok 5 min så sto den 30 meter fra jakt bua igen satt da å lyste på den med hodelykta i en 20 min før den tusla seg inn i skogen igjen.hørte flere grove bukker som svarte på min hjemme laga lokk av en 30 cm støvsuger slange ,siden det er min kone som skal skyte stor bukken i år så måtte jeg sitte der å prate med gutta inne i skogen og det var en kjempe artig opplevelse.no er kona ute får å prøve seg og kanskje kommer 16 taggerern ned som ble sett for ikke lenge siden :)

Link to comment
Share on other sites

Tidligere i jakta, da det var fullmåne, var det en 5-6 bukker som brølte mye. Inatt dro jeg en tur ut med bilen, parkerte strategisk, og slo av motoren og åpna vinduet for å lytte. Etter 5 min hørte jeg en bukk, laaangt oppe i fjellsida. Han fikk aldri svar, kun han som brølte. Da jeg dro tilbake i formiddag, holdt han på enda, på samme sted, og fremdeles aleine. Vet ikke helt om jeg liker tendensen, men det er ingen andre bukker som har blitt felt heller. Mulig de har flyttet et annet sted.

Er usikker på om jeg skal ta ham, eller la ham gå.

 

Hva mener dere?

Link to comment
Share on other sites

Vanskelig å seie der der, men det kan jo vere at dei andre bukkane føler dei har "gjort jobben" for i år og trekt seg tilbake. Dei kan jo også vere i brunst sjølv om dei ikkje brøler, avhengig av antall konkurrenter og str på dei i området ( min erfaring da). Men min teori er at han er aleine oppi der sammen med einkolle eller to, men har utfra tidligere erfaringer lært seg at han må jobbe for premien viss det skal bli noke på han i år :P

Link to comment
Share on other sites

Endelig bynte hjortejakta for vår del også. Gikk fra bilen i 7 tida i dag å hørte 2 bukker som sto å brølte høyt oppe i bjørkeskogen. Da vi hadde smyget oss oppover i 15- 20 minutter skilte vi lag, jeg skulle gå på den bukken som brølte lengre sør i lia mens han andre skulle gå på den bukken som brølte rett ovenfor oss.

 

Jeg smøyg meg sakte bortover mot en bekk. Da jeg var på tur ned på isen i bekken fikk jeg se noe til høre for meg 60 meter lenger opp i bekken. Det var en 8-tagger som var på tur til å krysse. Men uheldig vis så den meg først og den løp oppover lia, jeg brølte på den og den stoppet, me det var selfølgelig bak noe kratt så jeg så bare bakdelen på den.

 

Etter bukken ble borte trekte jeg oppover etter den. Hørte så noe brøling oppe på snaua, da jeg kom opp dit fikk jeg et lite glimt av en hjort som trekte opp og inn på fjellet.

 

Da fikk jeg melding fra han jeg jakter i lag med att han hadde 2 bukker som sto å brølte til hverandre på 150 meter. Så jeg for opp på snaua og trekte nordover, da ble jeg var 1 bukk, hind og kalv som sto i område hvor han var. Tenkte jeg skulle prøve og komme meg høyt opp og komme ned der dyra sto, men dom som jeg var tenkte jeg ikke på vindrettningen. Så de dyra ble borte.

 

Mye spor i område, men alt står høyt virker det til. Rett å slett brutalt rått å smyge på hjort som står å brøler! Får prøve igjen i morgentidlig :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...