Jump to content

Quote

Members
  • Posts

    118
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Quote

  1. * Lyddemper * Tofot * Camoteip/-rull på kikkertsikte - og i verste fall lyddemper. * Durocoat (generelt, men spesielt i camofarger) * GRS-stokk * Overdimensjonert lysåpning på kikkertsikte - eksempelvis Zeiss Victory FL Diavari 6 - 24 x 72
  2. Det var ikkje meininga frå mi side å starte ein diskusjon kring tal skot før jakta. Ville berre dele ein litt artig episode. Nemlig at naboen tydelegvis vart smitta av skytegleda mi, og tok seg like godt ein tur ut sjølv. Ein kan vel også vere fornøgd over at ein bur på ein slik stad der naboen svarar med ein salutt framfor bekymringsmelding til onkel blå. Det er tydeleg at jakta betyr mykje for bygda, og det er godt å ta ein tenkepause over kor heldige vi er som har moglegheit til å utøve denne jakta.
  3. Vurderer å kjøpe ein Zeiss Conquest HD 8x42. Ser at den koster 5990 på Wingevåpen. Derimot koster 8x32-versjonen 4699,- på XXL. Er det verdt å legge desse ekstra kronene inn i kjøpet? Kikkerten skal nyttast mykje til hjortejakt på fjellet, skogs og på bøen. Er avhengig av akseptable egenskaper i skumring, motlys og at bildet naturligvis er skarpt slik at det er enkelt å sjå dyr på lange avstander. Nokon som har nokre tanker, meiningar eller erfaring til kva kikkert eg burde velje? Som student begynner smertegrensa å nærme seg ved 6000 kroner, men kva gjer ein ikkje for hjortejakta...
  4. Eg har tydelegvis frista naboen i kveld. Skyteprøva er tatt, men eg følte for å ta ut eldstaven/grisedödaren og lufte ho på 170 meter for ekstra trening. Etterkvart som eg byrjar å bli ferdig etter 10-15 skot, så har tydelegvis naboen høyrt skota og blitt frista til å trene litt sjølv. Supert at fleire trenar utanom prøveskota!
  5. Hjortejakt. Bekledning: Vadmelsuniform M39 - Jakka ligger som oftest i sekken, klar til postering. Hansker fra Bergans Vanntett hatt fra Bergans (Fælt å få regn i nakken) Grønn myggnetting - Super kamuflering for ansikt Ullsokker Ullgenser - (Koma / Forsvaret) Stilongs/ulltrøye Jaktstøvler, Gronell eller Muck Boots. Fleecejakke, Bergans. Utstyr: Sekk fra Bergans, lydløst stoff, 35 l. Tursag Taustump Kniv / + knivsliper Regnklær hvis det regner mye. Lommelykt Hjortelokk Jaktradio med GPS. Garmin Rino 650N Mobiltelefon Ammunisjonstaske i beltet. Har ett ekstra skudd i lomma. Sitteunderlag, men pleier å sitte på sekken hvis det er nødvendig. Det varierer selvsagt med hvor mye av dette jeg tar med, avhengig av turlengde og værforhold.
  6. Eg meinar og trur at unge bukkar flyttar seg meir enn andre dyr. Ein enkelt bukk tek vel "meir plass" enn ei kolle, revirmessig. Spesielt i brunsta.
  7. Mykje hjort i skogen for tida, og kveldane blir nytta til å sjå etter hjort i lia. No kan eg telle 7-8 stk. som går fast i lia på kveldstid og morgon. Elles har det vore særs gode teljingar. 45 stk. i bygda første kveld, 47 den andre kvelden. Vanligvis ligger dette på kring 30-35, og det blir rekna som bra. Har blitt miljøskada. Eg var på fjellet for litt sidan, og var igrunn meir interessert i å sjå etter hjortespor enn den vakre utsikta. Skyteprøva er tatt, og no kan berre jaktstarta komme.
  8. Våger meg ut med litt synsing kring eiga erfaring. Eg har vokse opp med hovudsakleg rifleskyting. Skaut ikkje med hagle før eg tok jegerprøva som 14-åring, men har skote ein god del leirdue dei siste 9 åra. Eg føler at hagleskytinga har gjort meg betre til å fylgje mål i bevegelse. Det same gjeld med rifleskyting som med hagleskyting med mål som er i bevegelse, der ein må fylgje målet frå bakkant og framover - og så trekkje av litt framfor. Samtidig så føler eg det er enklare å hive opp rifla i skuldra, og at siktepunktet er omtrent akkurat der eg ynskjer. Eg slepp å leite så mykje etter målet inni kikkertsiktet. Dette går naturlegvis inn på området våpenkontroll og -følelse, og korleis ein kan behandle våpenet på ein effektiv måte. Det er betre at våpenet følast som ein forlenging av armen din, framfor at det berre er ein tung stokk som forsøker å slå skuldra di ut av ledd. Vidare vil eg påstå at skyting generelt har ein del med psyke og evna til å fokusere å gjere. Skyting generelt vil eg seie verker positivt på dette.
  9. Ingen. Eg påpeika berre noko relativt mange verkar å misforstå (ref: trådtittel), og det var såleies ikkje noko kommentar til innlegget ditt.
  10. Det er vel ikkje snakk om å forby kaliberet i og for seg sjølv, men hindre at det ikkje blir det nye kaliberet til DFS.
  11. Nei, du trenger ikke å betale jegeravgift under opplæringsjakt, jfr. §7 i Forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst § 7.Fritak for jegeravgift Den som med hjemmel i § 6 er under opplæring i jakt eller fangst er fritatt for å betale jegeravgift. Miljødirektoratet kan etter søknad frita for betaling av jegeravgift i enkelte særlige tilfeller for å ivareta et allmennyttig formål. https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2002-03-22-313
  12. Er du folkeregistrert hjemme hos faren din?
  13. Abstinensene er på høygir nå. Jeg har forelesning på fredag, men lurer på å ta meg en langhelg. 1. september skulle ha vært en nasjonal helligdag.
  14. Supert tiltak! Det er ikke alle som er så heldige at de har sitt eget terreng som de kan jakte på. Jeg aner ikke hvor jeg hadde begynt hvis jeg måtte ha gått igjennom det samme...
  15. Jeg liker å ta turen innom Våpenloftet i Førde når jeg er der. Fin butikk som er pyntet med utstoppede dyr. Ellers er det mye snacks plassert langs veggene og utstillingsmonterene. Fikk god hjelp da jeg handlet hagle der. Var nybegynner, så det var utrolig greit at jeg faktisk gikk ut der i fra med en hagle som passet meg. Litt stive priser der, dog. Men alltid verdt å ta en titt.
  16. Jeg skyter rett og slett det som kommer. Kall meg gjerne en opplevelses- eller adrenalinjeger. Jeg er ute etter å koble av, gå i skogen og håpe på en rå opplevelse. Om det er en kalv eller en bukk som kommer luskende, er jeg egentlig likegyldig til. Hjertet hamrer av adrenalin. For å ta et lite sidespor. Jeg var med min far på jakt i mine yngre dager, og lå ved siden av han da han lokket til seg en bukk som brølte. Jeg kunne bokstavlig talt høre hjertet hans banke når bukken nærmet seg. Jeg har opplevd slik høy hjertebank også. Tro det eller ei, men det var en kalv som kom på post. En kalv som viste seg å være 18 kg. Bryr jeg meg om at det var lite kjøtt på den lille bukkekalven? Nei. Bryr jeg meg om at det ikke var en stor bukk? Nei. Det var en av de råeste jaktepisodene som jeg har hatt, selv om det ikke innebar et gevir å henge på veggen og en frys stappfull av kjøtt. Når jeg drar en kalv hjem, kan jeg tenke positivt: "Jeg er glad jeg slipper å dra ned en 100 kilos bukk". Jeg har lært meg å sette stor pris på kjøttet. Vi har såpass mange løyver at frysen(e) fylles uansett. Jammen klarer vi å spise det opp også. Gjester kommenterer at de alltid får hjortekjøtt. Julepølsene blir laget av blant annet hjortekjøtt. Hjort til middag blir det minst en gang i uka. Kanskje mer. Det er dette jakta betyr for meg. Opplevelsene blir servert på sølvfat. Jeg får tilbrakt tid med faren min og andre venner. Bonusen kommer når dyret blir servert på middagsfatet og kokken, min mor, kan si: "Denne har du skutt".
  17. Tippet ca 250 meter, om jeg husket riktig. Min taktikk var å først finne hva som var 100 meter, og så se hvor mange ganger jeg må doble den avstanden for å komme til der rådyrene stod. Jeg hadde ikke skutt på denne avstanden, rett og slett fordi jeg ikke har trening med det. Jeg begrenser meg til maks ca. 120-130 meter på hjortejakt. Akkurat i det jeg setter meg på post, så bestemmer jeg meg for hvor jeg skal skyte, og hvor jeg ikke ønsker å skyte. Det er mye bedre å bestemme seg på forhånd. Ja, jeg kan naturligvis strekke meg lenger - men jeg ønsker bare ikke å ta risikoen. Hvordan andre utøver jakta si, får være deres sak - så lenge de er sikker på hva de driver med. Hvis de med hånda på hjertet kan love at de er 100% sikker på utfallet av skuddet, hvorfor ikke. Jeg stoler på at folk vet hva de driver med. Hvis de skulle være så uheldig å skadeskyte, så håper jeg inderlig at de kan lære noe av situasjonen de var inni. Selvrefleksjon er viktig for å kunne finne sine egne grenser.
  18. 1) Ja, jakttider på voksne rådyrbukker varer fra 10. august tom. 23. desember. Kilde: http://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-03-01-190" target="_blank. 3) Rådyr blir regnet som storvilt. Det er derfor krav til godkjent storviltprøve og ettersøkshund.
  19. Se kapittel 16: http://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2009-06-25-904 § 78 - Ved midlertidig oppbevaring av våpen som medbringes i forbindelse med jakt eller konkurranse, hvor det ikke er mulig å oppbevare våpenet i henhold til ovennevnte regler, skal våpenet oppbevares under forsvarlig tilsyn. Våpenet kan midlertidig forlates uten tilsyn hvis en vital del medtas og oppbevares under tilsyn. Spørsmålet blir også hvilken avtale du har med arbeidet. I min arbeidskontrakt står det blant annet at det ikke er lov til å ta med våpen og andre farlige gjenstander. Slik jeg tolker loven, så har du lov til dette siden du holder våpenet under forsvarlig tilsyn. En har jo også lovparagrafen: Kapittel 17. Transport av skytevåpen § 84.Transport av skytevåpen Under transport skal skytevåpen være tomt for ammunisjon, og skytevåpen og ammunisjon skal være under tilsyn. Våpenet skal under transport være nedpakket i futteral, bag, veske, sekk eller lignende. Det er på offentlig sted ikke tillatt å transportere våpen i hylster eller lignende som bæres på kroppen. Transporteres våpenet som reisegods, skal en vital del fjernes eller våpenet sikres på annen måte slik at det ikke kan brukes. Medtas våpenet i motorvogn, skal det være anbrakt slik at det ikke er lett tilgjengelig. Våpenet kan da oppbevares udelt, dersom det er under forsvarlig tilsyn. Forlates motorvognen uten forsvarlig tilsyn, skal en vital del tas ut og medbringes. Våpenets hoveddel og ammunisjon kan etterlates innlåst dersom det skjules på en forsvarlig måte. Jeg tror ihvertfall at du har lov til det. Et minimum er ihvertfall at du tar med deg en vital del.
  20. Rådyr er det ikke snakk om, nei. Er i Ytre Sogn i Sogn og Fjordane, og dersom man ser noe som ligner på en hjort - så er det en hjort. Det ble kanskje litt feil av meg å si kalver, i flertall. Jeg hadde bare en prat med en som tok hjortetelling her i går kveld for å få vite resultatet. Han nevnte at det var en i kommunen som hadde fått en nyfødt kalv på viltkamera i skogen. Jeg spurte ikke hvem som hadde tatt bilde av den. Både jeg og han stusset på at det var litt i tidligste laget, men hvem vet.
  21. Hørte at det allerede har blitt observert nyfødte kalver her i kommunen. Er ikke dette uvanlig tidlig?
  22. Quote

    Kniv på gang...

    Herlighet for noen vakre kniver du lager! Selger du kniver også?
  23. Jeg har tatt meg flere turer ut i skogen her i Ytre Sogn for å lete etter tegn til dyr. Det er veldig mye tråkk. Viltkameraet er plassert ut. På turen i går, gikk jeg på kolle med kalv. Artig å se at de er her. Det er vanligvis relativt tomt i terrenget så tidlig på året. En annen plass i kommunen hadde en bekjent sett 31 dyr på innmark. Anbefaler alle å ta seg en tur ut for å se og studere hvilke reser dyrene har. De forandrer seg jammen meg litt fra år til år. Forresten, er det vanlig at hjorten feier gevirene når det nærmer seg felling av gevir? Har sett en del trær som har blitt feiet, og ut i fra fargen på treet så ser det ikke ut som at det var så veldig lenge siden det ble gjort.
  24. Alt for lenge igjen til hjortejakta. Får begynne med litt skyting snart, og sette ut viltkameraet. Spent på hvor mange dyr det er i skogen. Har ikke sett noen fysisk hittil i år, men har sett mye spor.
×
×
  • Create New...