Jump to content

haugen i bua

Members
  • Posts

    53
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by haugen i bua

  1. Eit herlig program med to freske jenter med ekte jaktglede, for håpe vi ser meir slike program på NRK. Gjer at NRK lisensen blir litt lettare å fordøye.
  2. Først vil eg gratulere jaktlykke med ein flott bukk, men eg registrerer at det blir mindre og mindre stue reint å skyte seg ein storbukk. At folk har forskjellige meiningar om forvaltnings modeller og kjøttkvalitet er vel noke som vi må respektere. Eg for min del synes at denne helte dyrkinga av dei som skyter flest mulig kalver er ein uting, då ein skutt hannkalv betyr at det blir ein bukk mindre. Men dette er mi meining og nok om det. Får berre håpe at det ikkje blir færre som tørr å legge ut bilder av felte storbukkar , det er dei som er krydderet i denne tråden.
  3. Gode tellinger var det hos oss også, men dei dyra har ikkje vore her sidan.( kansje dei skulla hatt ein tur til specsawers ) Dette med sofajegere synes eg det blir litt lettvint å skulde på, jegerane her har fått rimelig bra opptikk etterkvart so dei som ikkje er interesert i trakke oppe i fjellet plukkar sin del på bøen alikevel. Det som har vore virkligheta her hos oss er det har vore veldig lite dyr både på mark og til fjells , har trakka min del i fjor. Det er vel rett at M og R fylke har hatt ønske om å redusere bestanden ,noke som er oppnådd men da er det vel på tide å sette på bremsene litegrande.
  4. Her på søre sunnmøre har to kalde vintrer for eit par år sia, kombinert med romslige tildelingar rasert hjorte bestanden (etter mitt syn). Tidligere har alle høstet av trekkdyra for å spare sine eigne stamkoller, men hjorten kan berre fellast ein gong og med utvida jakttider (snart halve året), har trekkdyra gått i bakken på sin vandring over dei forskjellige valda. Skal man prøve å bevare stammen må man korte inn på jakt tida og samkjøyre tildelingane over større område enn idag, er ikkje noke hensikt med 700 mål per dyr i eine valdet hvis nabovaldet har 200 mål på dyr.
  5. Eg har prøvd ei passe dose med N-340 bak ei 40 grains V-max. Hastigheten låg på rundt 700 m/s , og presisjon på rundt 20 mm. Dette var for å få litt bedre demping, sjølv om dei fleste ser ut til å være av den oppfatning at 223 ikkje smeller med demper.
  6. Ingen tvil i at 6,5 mm er eit genialt caliber, men utvalget av jakt kuler er underlegent i forhold til 30 caliberet. Trådstarter antyder vel at valget av børse blir ein sako, og då har vi vel eit godt alternativ i 270 wsm. Passar kansje bedre i ei lett børse som sako ??
  7. Kupper tråden litt, lurer litt på ein sako 85 i WSM sjølv. Er vel ikkje tilfeldigvis noken som veit om låskasse lengda er den samme som i short utgaven dvs. 75mm magasin kapasitet. Har prøvd å sende epost til schou men dei er visst for opptatt til å svare.
  8. Kan anbefale en dyktige kar i dalsfjorden, Rune Brudevoll . Han har stoppa ut en kronar til meg for eit par år sia, og eg er meget fornøgd med resultatet.
  9. På en orginal 10/22 skal ikkje løpet vere frilagt, men det står vel i denne tråden at dette er en heldempet i frå Alm, og den skall ha frilagt løp. Det er ein av fordelane med å heildempe ei slik salong rifle at løpet blir så lett, at den dårlige aluminiums låskassa klarer å holde vekta av det. Har ein 10/22 target heldempa sjølv og det er ei kort og hendig kråkedrepar børse.
  10. Hadde nok satset på sving montasje ,da dette siktet er gjør børsa så topptung at du er avhengig av eit lettare sikte til normalbruk. Har forøvrig samme siktet sjølv på ein sako 85 varmint med recknagel G9 svingmontasje og det har vore ein god kombinasjon.
  11. Er kjøtthungeren så stor at en må lokke hjorten med siloballer, så bør en heller ta seg en tur på REMA maten er jo nesten gratis. På den annen side kan jo dette vere eit spark bak til dei som har lært opp hjorten til å spise siloballer, det er jo det som skjer når ein støtteforer med siloballer om vinteren. Har forøvrig eit døme ifrå heim komunen , der nokre bønder plagast med hjort som reiv sund siloballer og ville ha skadeløyve. Men når kommunen tilbaud seg å skyte dyra, var det plutselig ikkje eit problem lenger. Uansett så meiner eg silo har igenting med hjort å gjere , hverken før og etter jakta.
  12. Holder til i vanylven, og jaktar i fleire mindre jaktfelt som har nytt godt av å vere i trekkruta til hjorten men i år har det ikkje vore trekkdyr og etter det en høyrer ifrå jaktfelta i indre høgare strøk er det lite dyr der og. Trur nok at dei to harde vinterane i fjor og forfjor , kombinert med utvida jakt og høge tildelinga har vist resultater. Ei kjapp hauderekning i dei jaktfelta som eg veit resultat ifrå viser 13 felte dyr av 75 tildelte i år, og det taler for seg sjølv.
  13. Her på søre sunnmøre har vi ikkje berre svikt men heller total kolaps, no er det ei stund til jakta er over og dyr kan endå kome til ,men det ser dårlig ut. Har vel hittil håpa at dette var lokalt og at dyra har trekt over til nabovalda, men høyrer dessverre lite positivt rundt omkring.
  14. Hummeren går ikkje inn i teine med krabber i , så surt og saltet agn er kun for å holde borte krabben. Hummeren går på det meste, men beste agnet etter mi erfaring er eit surt kveitehaud og det varer lenge i teina. Ellers fungerer det meste av fiskehaud, lar dei ligge til det surner og hiver på litt salt for å få litt fastare konsistens.
  15. Jakt på storbukk er som regel det som har gitt meg dei beste jakt- natur opplevelsane (å snike seg inn på ein storing i fjellsida). Når eg då får kjøtet på talerkenen smakar det jakt ,eg får mimre litt og røle litt til gjestane om akkurat denne bukken. Hvis ein skal ha ein dato begrensing som hindrar meg i dette , ja då minkar jaktlysta betraktelig. Koller , kalv og ungdyr er kjøtt. Og storbukk er jaktopplevelse.
  16. Mork er vel en av dei her på forumet som eg synes har mange gode innlegg om hjortejakt , men akkkurat denne tråden og Morks syn på å felle kalvar er eg uenig i. Uansett om ein skyt ein bukk i setember eller i november , så meiner eg ein skal kunne nyte jaktopplevelsen og heller tåle at dyret har tapt seg litt i slutten av jakta. Det er no heller ikkje alle storbukkane som er utmagra, og uansett er kjøttet godt brukandes, hvis ein steller det rett. Skal ein diskutere kjøttkvalitet så burde vel alle dyra ha vore felt på marka så ein slepp å drage dei igjennom myr og mold, men då blir det vel lite jaktopplevelse igjen. Eg meiner vi skal skyte hjort for jakta sin del , og heller ta kjøttet som ein bonus.
  17. Finst nok en del små vald rundt omkring her på møre som ikkje huser store bukker i fleng, blir vel litt feil hvis enn sitter på eit bukkeløyve og ikkje ser bukk før etter brunsten, at en då skal brenne inne med det. Skyter ein en spissbukk så blir det ein framtidig bukk mindre , og skyter ein en hannkalv blir det ein framtidig bukk mindre. Nå handler vel denne tråden om kjøtt kvalitet, men dei fleste eg kjenner har kjøtt nok og skyter storbukk hvis dei får sjangsen, for det er liksom den som er prikken over i en.
  18. Eg har prøvd litt foskjellig , men favoritten er 165 interbond i 830m/s. Passe bløt til hastigheten og dei som eg har funnet igjen har hatt over 95 % restvekt.
  19. Har ein fått lov til å skyte ned måse utanfor jakt tid, så synes eg ikkje at ein skal redd for at det smeller litt. Eg hadde brukt yellow jacket i 22 lr , men hadde heller brukt 223 eller hagle. Skotsmellen i seg sjølv kan vere like effektivt som redusere bestanden .
  20. Har skutt en god del kråke med Eley subsonic, og har akkurat samme erfaring som vingemutteren skriver i eit tidligere innlegg . Eg bruker ein tapet kniv og skjærer eit kryss ca 3mm ned i kula, skuddreaksjonen blir som natt og dag. Blir litt feil å diskutere sikre og usikre skudd med 22 LR, fugl kan fly sjølv med eit godt treff med 22 Lr , leser i ein annen tråd at folk har opplevd at gåsa flyr 20 sekund med treff av 223 og då er det vel ikkje urimelig at kråka flyr eit stykke etter treff av 22 LR.
  21. På norma sine sider står det at 6.5x55 sin 120 grains helmantel (fågel) med utgangshastighet 820m/s har kulefall på 134 mm på 200meter og 115 mm vindavdrift ved 5 sekundmeter sidevind. Tilsvarende for 55 grain helmantel i 223 med utgangshastighet 990 m/s. Kulefall 104 mm og vindavdrift på 196mm . Dette er fabrikkammonisjon inskutt på 100 meter, så min konklusjon er at hvis du sikter midt i gåsa på 200 meter blir det bom eller dårlig treff med begge kalibera, så er spørsmålet om det er så mykje verre å stille 10 knepp sideveis kontra 6 knepp på 6,5x55. Og ting er sikkert er 6,5 stort nok til elg så er 223 stort nok til gås.
  22. Dette har vel vore diskutert før, men på hjortejakt i måneskinn og under mørke forhold hadde eg heilt klart gått for rettikkel 60 i andre plan. En får eit nokså åpent synsfelt slik at det blir enklare å observere og å bedømme vinkelen på dyret og lysdotten blir så liten at den ikkje blendar deg så mykje ( og ja eg veit at det går å dimme den ned til ingenting) Har forøvrig eit slikt sjølv.
  23. Har vore i kontakt med ABC fritid og dei hadde ikkje den ikkje inne, forferdelig synd at denne kula ikkje er å oppdrive til hjortejakta då det er ei knakandes god kule til hjorten. Er det nokon som veit grunnen til at kula ikkje er å oppdrive, ho har vel vore ute hos midway heilt sia fjoråret ?.
  24. Leser at her er en som bommet på 90meter på en tiur , gjekk for morro skuld inn på norma sin ballistikk kalkulator og sjekka verdiane på 223 og 6,5x55 med 90 grader sidevind og 10 sekundmeter vind. Begge var helmantel fabrikkammo, avdriften var 55mm på 223 og 46 mm på 6,5x55. Det blir 9mm forskjell på 90 meters hold, det er ikkje for å vere kranglefant men eg synes 223 blir litt nedvurdert av dei fleste, det er nesten som folk tror det er eit luftgevær.
  25. Er vel skjelden at holdet på toppjakt blir meir enn 200 meter ? burde da ikkje 223 rem, ha anslgsverdi nok til å ta livet av enn skogsfugl ? eller er virkelig tiueren så steike hardskutt ?
×
×
  • Create New...