Gullvingen Posted October 14, 2011 Share Posted October 14, 2011 en merkelig greie, altså dette gjelder lever fra elg, ku, geit, etc.. Hvorfor er det slik at svært mange pizzagumlende folk (les yngre folk) ser på denne maten som usj og æsj og gusj...? Lever er jo utrolig godt, riktignok ikke det samme som hjort eller elg øff cørs, men det er jo særdeles god mat??!! Mange ser på dette som innmat som er uspiselig, men sleng det over, kanonmat spør du meg, med en skikkelig saus og poteter og annet snadder er det heilt konge! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ilatad Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Godt spørsmål. Nå er ikke jeg så gammel da, men synes lever er veldig godt og undervurdert. Det samme gjelder hjerte og tunge. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mullins Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Pålegg av tunge og stekt eller speka hjerte er snadder . Ja og glemte det som vokste opp med når det var lite mat ellers tilgjengelig, nemlig blodpudding og lungemos ( vet at det ikke er av vilt, men hva som er nødsmat blir en delikatesse senere ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadob Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Er ikke lever sånn avfallsorgan??? Jeg kaster ihvertfall leveren. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sako_35 Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Riktig at leveren er avfallsorgan i dyrene, jeg tok for 1 gang mot til meg i år, plukket med meg leveren fra 2 elgkalver. Kan nemlig ikke fordra lukta av rå lever, men oppstekt lever er bare så godt. Fikk dette mye hjemme, mor var sjef på å lage lever. Nå har jeg prøvd å lage for 1 gang, og det ble bra. Hendt jeg har funnet ferdiglaget lever hos Strøm &Larsen på Torshov, så da har jeg handlet med meg derfra. Sako_35 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vingemutteren Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Lever fra ungdyr er nok trygt og godt å spise (gjelder nærsagt enhver art). Men Lever fra gamle dyr skal dere få ha for meg. Skarp smak, bør serveres i sos etter mitt syn (blandet med hjerte slik jeg var vant til det). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiwi Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Hjerte og tunge er veldig godt - men lever og nyrer kan dere få ha i fred for meg. Dette er renseorganene.. Slik nødmat hadde sin funksjon den gangen det var proteinbrist og folk flest hadde knapt med penger - i dag får man maten gratis i forhold, da kan man spise ordentlig kjøtt.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oysteinlarsen Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Lever skal vera frå unge dyr, ja. Okselever er eg ikkje tøff nok til, og heller ikkje nyrer. Skal ein ete nyrer er visstnok lammenyrer dei beste, og då skal ein rosasteike dei. Kan visstnok renska dei for pisselukt ved å splitta dei og ha i eddikvatn, men...tja, kva skal ein seia? Me har fargefjernsyn og sko på beina, og mat er det nok av... Tunga er noko av det beste på heile dyret, tykkjer eg, og hjartet er jo faktisk berre kjøt som er veldig magert. Må skjæra det fint og laga det til anten raskt eller lenge. Aller best er hjarte som er røykt. Kalun (rensa magesekk) er vel stort sett i bruk som bikkjefôr her heime, men har vore ete ein del før i gamle dagar, og er meir i bruk nedover på kontinentet og i Asia. Smakar stort sett ikkje noko, tykkjer eg, når den er laga til rett, men nokon snakkar om pisselukt av det. Eg har aldri merka noko til dét, snarare vil eg seia at kalun ikkje smakar stort. Kanskje ein må ha flaks med kven som har preparert det, det er faktisk eit handtverk i Frankrike og Italia ("tripier"). Det tek til seg smaken til det som det kokar i, stort sett. Verdt å merka seg for den som er glad i det sterke, er at suppe med kalun, eventuelt chili og masse kvitlauk oppi er eit anerkjent middel mot tømmermenn i Mexico, Filipinane, Tyrka, Bulgaria, Korea og Georgia. Kan ikkje vera tilfeldig med ein slik geografisk spredning. Åt friterte, sprø grisetarmar snitta opp i små "blekksprutringar" her om dagen på ein dim sum-restaurant. Smakte godt, men det var ein ettersmak langt der bak ein plass som ikkje gav nokon tvil om kva som hadde gått gjennom dei... Men litt chili og soya kan gjera underverker. Eg trur eg held meg til rissuppe med svinelever og -hjarte og friterte kyllingføter i svartbønnesaus. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Ete brukte filter?? nei-tror ikke det. Gjør untak for leverpostei laget av kalvelever. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sakura-trhm Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Så lenge det ikke er direkte farlig så eter jeg som regel det. Mye god mat i ting folk rynker på nesen av. Om de kebabspisende, pizzagumlende, pølsespisende kresne menneskene hadde visst hva som skjulte seg bak krydderblandingen som maskerte produktet hadde de mest sansynlig ikke vært så gira på å ete det. lever hadde vært luksusmat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Går nok mye innmat i "kebabkjøtt" ..... Spurte den lokale kebab-kongen hva slags dyr kebabkjøtt kom fra-så ut som et spørsmålstegn hele fyren Om lever; det er vel anbefalt å begrense inntaket av lever fra voksent vilt pga at div stoffer hoper seg opp i den. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flanged Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Helt riktig som @Chiefen.v-2 påpeker med leveren. Mann kan spe ut leveren med å blande den med kjøttdeig og diverse krydder. Blir utrolig gode leverkaker med litt mildere leversmak. Hjertet har jeg alltid tatt vare på, tunga har som regel fattern fått Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
.30 Herrett Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Hva med binyrene da? "Beste på heile trollet " Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dridungen Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Tunge fra hjortevilt, beste på hele dyret. kokt i rimelig salt vann en 40-60 min alt etter størrelse. Snacks resten av kvelden... Ingen problem med å spise ei elgtunge på kort tid. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kimjorgen Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Leste en artikkel tidligere om en kar som spiste testikler fra elg/hjort(husker ikke helt). Praktiseres også det blant dere "særspisere"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robinson Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Jeg er redd for at jeg hører til en generasjon som fikk lever altfor ofte til middag av mor. Det og hvalkjøtt. Det gjør at jeg heller vil ha pølser enn å spise lever.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tailgunner Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Jeg er 26 år og spiser gjerne lever, hjerte, tunge, kval, sel, sjøfugl osv. Det gjør også de fleste(muligens alle?) av dem jeg omgås med til vanlig. Vi er alle oppvokst på bygda så det er vel der det ligger. Vi er vandt til jakt, fiske og fangst og i alle fall jeg har foreldre som måtte spise det som ble satt på bordet eller sulte for god råd hadde dem ikke. Oppdragelsen ble nokk litt påvirket av det Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mullins Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Er ikke sær hvis en beholder helsa, noe slags innmat som lever osv kan en ha hvis en vet hva slags dyr det er av. Jeg har smakt den tørka kumagen på en tur i Polen , det bar litt som pasta , litt uvant, men tenkte at det var som tidligere generasjoner spiste og ikke kasta noe . Det var smaksløst, men god buljong til den. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ilatad Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Hjemmelaget leverpostei er også utrolig godt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fat_dog86 Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Sliter også med renseorganen, men resten er ikke noe problem. Smaken er ikke den verste, om en ser bort ifra fiskelever som er noe av det verste jeg har satt tenna i (både sei og torsk). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest graahund Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Lever av kalv, det være seg elg eller rådyr er snadder. Kona er en mester i og lage gode retter av dette. Nam nam . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tyren64 Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Lamelever i fløtesaus, er utrolig godt. Samme lametunger, kok dem skrell dem å legg dem i en trykkform sammen med aspick. Blir et herlig pålegg. Svinelever til hjemmelaget leverpostei. Stekt slik at det blir en litt hard skorpe på toppen All lever av voksne dyr går også å bruke, men denne er litt strammere i smaken å bør spees ut med litt annet kjøtt. Tror gamlingene var mye flinkere enn oss på å benytte seg av slike ting. Klart det ikke var slik velstand før som nå, men dem viste nok også hva som var godt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blood Trail Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Har en gryte med Tripe stående på ovnen nå! Får se hva jaktlaget sier i morgen ;-D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ranger Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Spiste kokt kalvehjerne på en bondegård i Frankrike i 1988, smaken var mest interessant før jeg fikk vite hva det var! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
høggern Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Alle som har spist kebab feks vet vel ikke 100% sikkert at de ikke har satt tenna i litt lever feks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gullvingen Posted October 15, 2011 Author Share Posted October 15, 2011 Lag vendig av mel, salt og pepper, stek på høy varme med godt smør, hiv den stekte lavra i ei jerngryte, fres ut panna med litt vann, gjenta til all lever er stek. Lage en digg og god saus, tilsett det du liker av krydder, selv har jeg min hemmelige oppskrift, til og med neserynkere har forsynt seg flere ganger...smatt smatt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bård 308 Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 stekte levera å hjerte fra hare idag på bålet, trødde igjennom en pinne å stekte det på glørne uten tilbehør, kan ikke akuratt si at det var kjempegodt, men spiselig og veldig tørt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tyren64 Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Nei lever å div innmat til hare vil jeg IKKE ha da dette kan inneholde innvoldsormer... Men den levergryta til Gullvingen hadde jeg gjerne satt tenna i Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bård 308 Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 grilla den skikkelig ...om det hjelper? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Funtaz Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Alle som har spist kebab feks vet vel ikke 100% sikkert at de ikke har satt tenna i litt lever feks Nå er vel mye av kjøttet som brukes kebab såkalt MUK. Hvis du ikke vet hva dette er så prøv google Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bård 308 Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 noen som så hellstrøm? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gullvingen Posted October 15, 2011 Author Share Posted October 15, 2011 Men den levergryta til Gullvingen hadde jeg gjerne satt tenna i Charlottløk, paprika, mais, vanlig løk, freses i panna først... God og kraftig saus, med brunost, tyttebær, oregano, estragon, dill...purre... mmmm nammenam Men til opplysning, uansett hva du spiser og uansett hvor ofte, du blir dritt lei dersom du sluker for mye av samme vare, enten det er kjøtt, fisk eller annen mat... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
høggern Posted October 15, 2011 Share Posted October 15, 2011 Alle som har spist kebab feks vet vel ikke 100% sikkert at de ikke har satt tenna i litt lever feks Nå er vel mye av kjøttet som brukes kebab såkalt MUK. Hvis du ikke vet hva dette er så prøv google Tja i tillegg til div annet slakteravfall, sikkert innmat og (og er det forresten noen som har sett nabokatta og den løshunden som rak rundt her i det siste? ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gullvingen Posted October 15, 2011 Author Share Posted October 15, 2011 ang katter... Blitt overraskende lite katter her siste året, kebabsjappa har overraskende nok senket prisene på babben siste året. Billige råvarer??? God tilgang?? Pølse til middag i morra!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.