Jump to content

6,5x55 - Hvilke patroner er best til elgjakt?


hunter77

Recommended Posts

Skal på elgjakt, og lurer på om noen har erfaringer med hvilke patroner som er "best" i 6,5x55.. ?

Har noe Norma elite 9,1 g. hvor det står på pakken at det er en godkjent storviltpatron. Har også partisan blyspiss 9 g.

Men det er jo en billig patron. Må kula være over 10 gram? Stusser litt på det der..

Er det noen som har et konkret tips om hva som duger her?

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Jeg har selv meget begrenset erfaring med 6,5x55; annet enn at jeg anser det for å være et "norsk" kaliber - og er stolt av det.

 

Men;

 

Når jeg skal på jakt; liker jeg å prøve litt forskjellig ammunisjon - bare for å se hvordan de går i riggen. Hadde jeg vært deg; hadde jeg prøvd å slenge meg på en kamerat, for å se om dere kunne spleisa på en pakke eller to med blanda drops. Sjekk ekspansjonen (spylerveske-kanner fulle av vann på rekke) - og presisjonen generelt. Det finnes sikkert noen tester av dette på nettet; men da får du ikke sjekka presisjonen i jernet DITT. Dette anser jeg for å være veldig viktig; spesielt hvis du skyter lette skytterlagskuler til vanlig - og så skal velte en elg med fullstendig ny ammunisjon.

 

Og når jeg finner noe jeg liker - så kjøper jeg opp slik at jeg har i fremtiden.

 

Tommelfingerregelen er vell noe som at;

"Prosjektilet skal ekspandere til dobbel størrelse, i en kontrollert og gradvis ekspansjon".

 

6,5^2= 13mm

 

 

Dansken

Link to comment
Share on other sites

Jeg har ikke prøvd NORMA ORYX 10,1gram i kal 6,5x55 på Elg, men Oryx kula har jeg veldig god erfaring med i kal.30

Har lest mange kuletester og Oryx kula i 6,5mm har alltid kommet godt ut. Jeg hadde valgt den hvis jeg skulle ha brukt 6,5x55 på Elg.

Selv bruker jeg 6,5x55 på rådyr, da lader jeg med en 9,1gram Nosler Accubond....

Link to comment
Share on other sites

Glemte å skrive at jeg selv har tenkt å bruke AccuBond i 6,5x55 på elg i år. Håper det blir bra. En ting er sikkert og det er at den er bedre enn Nosler og Elite og de har tatt livet at mange elg i dette landet.

 

Kjenner jegere som har brukt denne kulen i mange forskjellige kalibere (også magnum) og har vært veldig fornøyd med den.

Link to comment
Share on other sites

Dere har utelukket kanskje den beste kula i 6,5 i følge Lien. Rhino gjorde rent bord på den utvida testen av elgkuler i 6,5.

Accubond har jeg jaktet med noen år og finner ikke den spesiellt bra til elg. Den er litt for bløt på nære hold. Skutt noen elger/rådyr på 30-50 m og da ser det IKKE bra ut har. Byttet til Barnes tsx, og fra i år skal jeg prøve Woodleigh.

 

"Konklusjon"

Barnes tsx, A-frame, Rhino er vel i egen klasse. Woodleigh, Oryx Remington Clu og noen til er vel hakk i hel og fullgode kuler til elg.

Velger du en av disse nevnte kulene er steika berget:-)

Link to comment
Share on other sites

Greit at jeg valgte A-frame da :D .

Elgen er jo såpass stor at jeg nok skal klare å treffe den på kort hold selv om presisjonen er noe av det verste jeg har sett i ei boltrifle som er i god stand (den skyter 12-15mm med 130gr GT, 5@100), A-framen holder 10eren, såvidt, om en er perfekt sentrert...

 

Men i 910 m/s kan det jo være greit om den er solid.

 

K

Link to comment
Share on other sites

Fjernet unødvendig sitering. Kjell Olav

 

Jerognal, du stjal litt av poenget mitt :D 910 m/s syntes jeg var drøyt selv men tolket det kanskje slik at han husket feil, 810 m/s - noe som er normalt. (100 m/s mere er veldig drøyt.) Jeg legger meg på ca 780- 830 m/s alt etter tyngde på kulen, fra 140-156 grs kuler. Bruker N-160 krutt på det meste... så til de andre 6,5 laderne, tror ikke dere skal strekke dere etter 910 m/s!

Link to comment
Share on other sites

Jerognal, du får "fint" 910m/s i 6.5x55 også om du har langt nok rør foran patronen. Det er iallefall noen som påstår de gjør det.

I -284en (som er litt OT men ikke helt) får jeg det i 60cm pipe, men det som er verdt å merke seg - med 3grs (!) mindre krutt enn f.eks. 9g Lapua Scenar må ha.

 

K

Link to comment
Share on other sites

Jerognal, du får "fint" 910m/s i 6.5x55 også om du har langt nok rør foran patronen. Det er iallefall noen som påstår de gjør det.

 

Takk du! Spar oss for disse "har hørt om" hastighetene....

Her holder vi oss gjerne til facts.

Inntil noen andre DOKUMENTERER at dette er oppnåelig med 140 gr. A-frame og trygge trykk, tror jeg vi av sikkehetsmessige hensyn lar dette ligge!

Link to comment
Share on other sites

Lader du med n570 og har 70-75 cm pipe kan du få ganske friske hastigheter på 140 grains kuler med moderat trykk.

Ulempen er at kruttet er veldig grovkornet og at hylsa blir fort veldig full.

 

edit: Det hadde vært artig om noen med pressure trace hadde trykkmålt noen fulle hylser med n570 og 140 grains kuler. Slik at vi fikk skikkelige fakta på bordet.

Link to comment
Share on other sites

Har ladet til ganske friske hastigheter med n560 og 9,1grams smk har ikke prøvd med n570 ennå.

Dette i sauer 70cm løp, måling av trykring viste at trykket nok var høyere en maksladningen på nc96m boksen med samme kula ellers ingen trykktegn. Ladedata for denne ladningen tror jeg det er best å holde for seg selv 8)

 

Med gode jaktkuler som fks. a-frame er nok dette langt over maks

Link to comment
Share on other sites

Hva med Lapua Mega? Fungerer den godt? Trodde dette var liknende kule som Oryx. Stemmer dette?

 

Lapua Mega er grei nok. Men den er ikke på langt nær så god som Oryx. Anbefaler Oryx til di fleste kaliber. Ofte fine samlinger i det meste av kaliber og rifler. God bredde på soppen, og dybdvirkningen er upåklagelig. "Griser" lite, sammenlignet med mange andre kuler. Ved hastigheter som kryper et stykke over 900 m/s ville jeg nok vurdert A-frame, barnes eller PBP. Selv om den holder greit sammen ved høyere hastigheter. En ting en bør merke seg er at A-frame kan være vrien å få til å gå godt i enkelte våpen.

 

Tilbake til Oryx. Hatt en liten test. 300 WM med 180 grains oryx. Gjennomsnitt hastighet på 980m/s i cronograf (Litt vel kvass MRP ladning). Skutt i is på klosshold. 86% restvekt og en enorm sopp. Det er godkjent og vel så det. Men da var det ikke stort igjen av kule formen lenger. Ganske nær bristepunktet.

 

Andre kuler jeg har god erfaring med utenom overnevnte er Woodleigh, Scirocco 2 og Nosler. Har et par bekjente som sverger til Remington Core Lokt Ultra. Men har ikke noen erfaringer med denne kula selv.

 

Styr unna di billigste. Prøv selv og finn en kule som går godt i rifla di. Det viktigste av alt er hvor kula sitter i dyret!

Link to comment
Share on other sites

Har ikke egen erfaring med den endda; men dersom det blir elgjakt på meg nå i høst lurer jeg på Federal Premium som nå kommer i 6,5x55 med Trophy Bonded (Bear Claw eller Tip?). Noen som har brukt denne som fabrikkammo?

 

Trohy Bonded kulene i seg selv har vel et meget godt rykte; og patronene ser ut å være ladd til å holde kravet til "stort storvilt" slik jeg har forstått fra den lpkale pusheren.

 

Har brukt Fusion under bukkejakten i år. Grei ammo det; men dels holder den vel ikke kravet til "stort storvilt" og dels ville jeg nok ikke stolt på denne kule i 6,5 på stor elg heller - opplevde at kulene fikk litt vel hard medfart i rådyr på litt mer "kreative" skuddvinkler.

Link to comment
Share on other sites

Jeg bruker Oryx og er kjempefornøyd med den. skutt dyr fra 10 til 200 + med den.

Prøvde Elite får mange år siden men den ver jeg skikkelig misfornøyd med. Også andre i jaktalget er det.

Spesielt på korte hold. :?::?:

Kan nevne 1 eks der jeg skøyt på en 1,5 års kvige på 65 m med treff i boden. kula lå mot et knekt ribbein uten å ha gått inn i det aller helligste. :?

Har flere episoder der korte gold med Elite har fungert svært dårlig, aner ikke hvorfor.

Mitt råd er kjøp ORYX!!!

Link to comment
Share on other sites

K får nok 910m/s i 6,5-284 Norma'en sin :D

 

Hvorfor ikke bare si at du får 970 m/s på en 6,5 (-06?) Vi forholder oss vel til cal 6,5x55 som trådstarter spør etter. Hva andre klarer i andre kalibre er helt uinteressant og i værste fall kan det være direkte farlig!

Uansett så håper jeg og tror at hjemmeladderne her inne ikke lader patronene sine etter en debatt inne på en tråd sånn helt uten videre? Dette gjelder alle tråder spør du meg....

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

Har flere episoder der korte gold med Elite har fungert svært dårlig, aner ikke hvorfor.

Mitt råd er kjøp ORYX!!!

 

Funger dårlig på korte hold grunnet høyere anslagshastighet, og kula blir påført en belastning den ikke tåler. Styr unna konvensjonelle kuler i 6,5 til elgjakt. Eneste unntaket er MEGA som fungerer ok.

 

Ellers er jeg enig i rådet ditt, men aller helst ville jeg brukt en kule som garanterer resvekt i dette kaliberet (TBBC, A-frame NF o.l)

Link to comment
Share on other sites

Kan på det varmeste anbefale Swift A-frame på elgen. Skutt to elger i høst med denne kula i 6,5x55. En eldre okse og en kalv. Oksen stupte tilnærmet i smellen, mens kalven gikk 10m. Meget lite kjøttødleggelse på begge dyrene og kula som jeg fant igjen i oksen hadde en strøken sopp og tilnærmet 100% restvekt.

Link to comment
Share on other sites

men dersom det blir elgjakt på meg nå i høst lurer jeg på Federal Premium som nå kommer i 6,5x55 med Trophy Bonded (Bear Claw eller Tip?).

 

Finnes denne fabrikkladet til 6,5 ??

Jepp. Kjøpte en pakke på Stenvaag for et par uker siden senest. Trophy Bonded Bear Claw 140grains kule i forkromet (eller noe slikt) hylse.

 

Bruker fortsatt Fusion på rådyr (bra pris og super presisjon) men har nå notert innskytingsinnstilling med Federal Premium TBBC også dersom jeg plutselig blir med noen etter elg eller hjort.

Link to comment
Share on other sites

130grain barnes tsx holder nok i massevis til elg men er 10grain for lett etter norsk regelverk, lapua naturalis er tung nok men vet ikke om den gir nok fart i 6,5x55. Tror nok 120grain tsx burde fungere bra på hjort og reinsdyr og kansje elg også.

Men siden regelverket er foreldet når det gjelder moderne kuler kan ikke disse brukes i norge, 156grains og 160 grains kuler er nok den sikreste måten å holde kravene med 6,5x55

 

6.5x55SEHuntingMetricImperial.jpg

Naturalis holder ikke norske krav i fabrikk patroner utfra data fra lapua

Link to comment
Share on other sites

Skal sjekke hva som står på esken over helgen en gang. Mener at den holdt kravet formelt men må sjekke for å være sikker.

Fant den i et gammelt katalog fra Federal. Lurer på om denne egentlig er utgått av produksjon. Har fortsatt ikke fått sjekket dataene på esken jeg kjøpte, men i den gamle Federal-katalogen jeg fant var den oppgitt med V0 på 2550; dette er vel ikke spesielt fort? Den er også omtalt på et annet forum (Snipershide?) som oppgir energi på 100 yards til 1699 footpounds; det er i så fall godt UNDER kravet til en 140 grains kule slik jeg har skjønt det. Kjipt; tydeligvis er denne da ladet med advokatladninger til bruk i gamle våpen i USA. Skal uansett få sjekket esken jeg kjøpte; men mistenker nå at denne IKKE er svaret på bra ferdigrullet elgammo. Jaja, da har jeg i hvert fall gode kuler i rådyrammoen fremover....

 

Man får vel starte med hjemmelading da :(

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hmmmm, som tidligere skrevet i denne tråden bruker jeg Oryx på elg. Men nå etter å ha lest denne tråden må jeg si jeg har veldig lyst til å prøve txp til neste år. Jeg synes slik testing er interresant og morro. Men gidder ikke eksprentere med ting som folk mener er dårligere enn det jeg allerede har. Nå er det vel bare å få tak i TXP og prøve den. Alltid gøy med noe nytt...... :oops:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...