Jump to content

Tikka 512

Members
 • Content Count

  311
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

31 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jeg har tenkt litt på det samme sjøl, men har bare flere spørsmål. Bare vage "fantasier" fra min side. Jeg får meg nok aldri noen .458, uansett. Kan man skyte .458X2" i et .458 win mag kammer, på samme måte som man kan skyte .458 win mag i et .458 Lott kammer? https://en.wikipedia.org/wiki/.458×2-inch_American Og kan man da korte ned hylsa enda mer for å få enda mindre hylsevolum? Kan man bruke .452 pistolkuler for å få bedre ekspansjon i lave hastigheter? Blir disse tunge nok til anslagkravet på rådyr?
 2. Jeg har en Tikka 512 kombi med to avtrekkere, med ekstra haglepipe til. For noen år siden var jeg til børsemaker med den for å få lettere avtrekk på den bakerste avtrekkeren, den til riflepipa. Den ble lettere, faktisk ganske god, men da jeg trakk av fremre avtrekker gikk begge løpene av. Dette oppdaget jeg heldigvis under tørrtrening hjemme med klikkpatroner. Børsemakeren fikk ordnet det raskt da jeg var tilbake hos ham. Tror han gjorde jobben mens jeg venta i butikken.
 3. https://winchester.com/Products/Ammunition/Rifle/Ballistic-Silvertip/SBST300SA .300 WSM skal klare 917 m/s med 180 grs kule, men kanskje ikke med kort løp. Den har riktignok bare x53 hylse. https://en.wikipedia.org/wiki/.325_Winchester_Short_Magnum .325 WSM skal visstnok klare 930 m/s fra ei 61 cm pipe. Det kan du nok ha rett i
 4. Etter hvert dukker det opp flere minner i hukommelsen. Skulle ønske jeg kunne huske nyttige ting også, men unyttige minnene er tross alt bedre enn krigstraumer. Jeg var gjest på ei rådyrjakt for noen år siden, og en av de andre gjestene var en ca 60 år gammel erfaren fugle- og elgjeger, men han hadde nok ikke skutt mange rådyr. Da vi før jakta diskuterte hagle vs rifle sa han "Jeg jakter jo med tredve null seks, så viss jeg bare er borti dyret, så faller det." Noen år senere gikk jeg på samme lag som en av samme typen på et jaktfeltstevne. På et rådyr, stående skyting, om jeg husker riktig, hadde han et i vomma, et nede i foten et i halsen og to bom. Han godtok null poeng på det holdet, siden det var en konkurranse, men sa etterpå at "Jeg hadde jo fått dyret viss det var jakt."
 5. Jeg har skutt ganske mange runder på trappbanen med kombi og 1,24-4X kikkertsikte, og da har det kommet noen spørsmål. -Sikter du gjennom kikkertsiktet? -Er det nok at du ser dua i kikkertsiktet, så treffer du, eller må den være i krysset? Men ingen slår gubben som kom til meg å sa: -Jeg har aldri sett noen med kikkertsikte på ei hagle før. -Det er en kombi. Jeg liker å bruke kikkertsikte når jeg bruker kuleløpet, svarte jeg. (Vet ikke om han viste eller forstod hva en kombi er.) -Kan du skyte på lengre hold med den? undret gubben. -Jeg skjøt ei gang ei skjære på ca 140 meters hold. -Med hagle??? spurte han. Øynene hans var store som tinntallerkener. -Nei, da brukte jeg rifleløpet, svarte jeg. Så gikk han tilbake til sitt med et fjernt og undrene blikk.
 6. Noen tror stilling av kikkertsikter er en slags magi. Ei gang jeg skjøt på elektriske skiver fikk jeg grei samling litt utenfor tieren. Tror det var noen i åtteren og noen i nieren. Jeg spurte standplassledere hvor mange cm jeg var fra senter, og fikk til svar at "Den er så god at du må ikke finne på å stille på den!" Ei annen gang ble det noe kødd med kasteren på trappbanen. Skytterne fikk ordre om å tømme våpen, noe alle faktisk klarte. Da vi stod å ventet studerte en av de beste skytterne blant oss en av patronene og utbrøt: "Kult! Det står på patronen hvor stor kruttladning den har!" Jeg sa at det var vekten på haglene som sto skrevet på patronen. At alle leirduepatroner har 24 gram US 7 stålhagl, og at jaktpatroner i kaliber 12 ofte har mellom 32 og 36 gram hagl. Dette var helt nytt for ham, selv om han hadde skutt hundrevis av leirduer hvert år, i flere år og sikkert jaktet i minst 15 år. Den siste fikk meg til å tenke på den tida da blyhagl var forbudt, og mange ikke viste om at det fantes andre lovlige haglmaterialer enn stål. Husker ingen spesielle gullkorn fra den tida, men det er det kanskje noen andre som gjør.
 7. I år vil jeg være "han" som skal bruke 150 grs Interlock på reinsdyrjakt og 185 grs Lapus Mega på elgjakt, og som spør om det stemmer at jeg må ta skyteprøven to ganger med samme våpen. "En kar" på banen sa jeg må ta prøven med den samme kula jeg skal bruke på jakt.
 8. Jeg hørte en gang om en gammel (ensom) gubbe som jevnlig la ut gammelt landbruksutstyr for salg i annonser i avisen. Hann hadde ikke en eneste maskin å selge, så han beklaget alltid at maskinen allerede var solgt. Dette var noe han gjorde for å få telefoner fra andre gubber, så de kunne snakke om gamle maskiner og gamle dager.
 9. http://www.europeanbowhunting.org/index.php/italy Etter det jeg kan forstå her er buejakt på villsvin allerede lovlig i Lombardia.
 10. Helt riktig. Vi legger bagasjen vår i tronken. Tronk, uttalt med sørvestnorsk skarre-r.
 11. Jeg bor i Kvinesdal, og jeg uttaler det dai. Mange av mine sambygdinger sier også hæmbørger, six-pack og badetobben. Flere har amerikansk pass, og jobbet som floor-legger i Amerika på 60- og 70-tallet.
 12. I bladet Jakts spesialnummer "Rifleguiden" fra 2017 er det en artikkel om en som har fått bygd en krag om til 9,3x57. Han ville ha ei rifle med grovt skytts, lavt kammertrykk. Og så kjapp og lettskutt rifle som det er mulig å oppdrive på denne siden av halvautomaten. Ommbyggingen ble gjort av Rafdal Våpen. Edit: Nå, nesten tre timer etter at jeg postet dette har jeg lest hele tråden, og ser at jeg var noe sen med disse opplysningene.
 13. Jeg kjøpte fra landro.no, men jeg kjøpte en 100-pakkning.
×
×
 • Create New...