Jump to content

8X68S

Members
 • Content Count

  1,285
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Everything posted by 8X68S

 1. I starten bør du holde deg til data fra anerkjente kilder, feks Ladeboken, Norma og Lapua. Følg "oppskrifta" slavisk. Samme/tilsvarende tennhette, samme hylse, samme kule, samme krutt, samme kruttvekt, samme col osv. Når du får erfaring og blir kjent med rifla di kan du bytte ut komponenter, helst kun en om gangen og kun hvis du forstår hva du gjør. Alle tilpasninger gjøres slik at marginene øker. Gjør du det slik blir alt mye morsommere, mer lærerikt og helt trygt. Lykke til.
 2. Har sendt en Leupold til USA gjennom Jakt og Friluft. Sa som det var at jeg ikke viste om den var kjøpt der, eller ikke. Ingen problem overhodet. De opplyste at det kom til å ta lang tid, fordi den blei sendt med andre varer begge veier. Topp service fra J&F, som ikke kosta meg ei krone. Da jeg leverte og henta kikkerten hos en av deres samarbeidspartnere. Reklamasjons/service avdelingen til Leupold er jeg mer skeptisk til. De klarte ikke å finne/utbedre feilen på to forsøk. Det er ikke akkurat Østeriksk nivå på de gutta der, nei.
 3. Skifteattest vedlegges våpensøknad, skriv en liten merknad om situasjonen i merknadsfeltet på søknaden. Det var i allefall slik det ble gjort når jeg kjøpte våpen fra dødsbo. Lykke til.
 4. Jeg ser absolutt grunn til å bytte enten krutt eller kule, hvis det skal skytes på hold ut mot 300m. Jeg har skutt elg på slike avstander med tsx. Men jeg har både vesentlig høyere hastighet, tyngre kule og litt større diameter på kula enn TS. En kombo som fungerer greit, på hold fra 5m til 300m. Det er jo litt av cluet med tsx at den holder sammen på kortere hold, med de hastighetene en bør ha for sikker ekspansjon på maksholda.
 5. For maks hastighet med 150grs tsx eller andre blyfrie kuler i 308W. Så er det vel cfe 223 krutt som gjelder. Søk opp trådene om cfe 223 som ligger her på Kammeret. Er litt i tenkeboksen selv om 150 grs tsx og cfe 223, blir vårens griseladning i en kortpipa 308W. Det er fristende med så kort pipe som mulig når den skal tres ut gjennom luka. Har ikke ladd annet enn 150 grs treningskuler, med dette kruttet selv enda. Moderate ladninger på 48grs, som ga god presisjon på 200m. Jeg har heller ikke kronografert, så jeg har ingen resultater å dele med deg. Men det finner du i overnevnte tråder.
 6. Det kan hende at målet med å legge noe ut for salg, ikke er å selge det. Men å tilfredstille Dragen.
 7. Må være ideell til å få tatt livet av den ene pokkers flua, som selfølgelig får dilerium, akkurat når jeg er i ferd med å sovne. Ikke pokker om den vil sette seg slik at den kan slås heller. Men med en slik så tenker jeg det skal bli nattero, ja.
 8. For å gjøre dette ordentlig og være sikker på at kjøper er over 18 år, så kan du jo be om å få tilsendt bilde av godkjent legitimasjon på mail eller mms. Velkommen til Kammeret forresten.
 9. Det er ikke større tillit til norske forskeres arbeid og funn, når det gjelder DNA på den "norske" ulven. Enn at Stortinget har vedtatt at resultatene skal kvalitetssikres av uavhengige utenlandske forskere. Så da bør det være greit at vi lekmenn, heller ikke tar alt for god fisk . Det er sunn skepsis og ikke å se spøkelser på høylys dag, som noen liker å hevde.
 10. Jeg ville nok reist på et valpekurs eller alliert meg med en dyktig hundejeger. Når det kommer til dressur og trening av valpen. Det er mange "skoler" om dressur og hundehold. En kan bli bra forvirra hvis en leser alt en kommer over av bøker og artikler. Etterhvert så finner du ut hva som passer for deg. Bikkjene mine er jaktkompiser og verktøy, de trenes og behandles deretter. De bor ute hele året og trenes ekstra opp før jakta, utenfor sesong har de litt ferie. Det er forskjell på å skaffe seg en bruklig og lykkelig jaktkompis og på å få barn. Tipper dette går utmerket for TS jeg, selv om han ikke går tur med bikkja tre ganger om dagen. Kjøp valp fra en seriøs oppdretter, med gode referanser og som har bikkjer med god jaktlyst. Da kan du lære minst like mye av bikkja, som den lærer av deg. Er du alikevel uheldig og får noe som ikke jager, så kast ikke bort 10 år på den. Livet er alt for kort og jaktdagene er alt for verdifulle til det.
 11. Jakta endel med en 412 kombi 12/222 som jeg lånte av far min. Det jeg likte godt med den og som jeg savner, er de åpne siktene. Det er kanskje de beste jeg har prøvd.
 12. Pussestokkmetoden funker fint på kombi. Det er en enkel og grei måte å måle col på. Jeg har så lang friflukt i min, at jeg stort sett setter kulene med kulehold lik kaliber. Lader på samme måte som til rifle, inkl delvis ompressing av hylsen. Ikke noe hokus, pokus på noen måte dette.
 13. Arv har med om du skal betale søknadsgebyr eller ikke å gjøre. Før opp arv i merknadsfeltet, er du heldig slipper du gebyr også på Kragen. Affeksjon har med bruksområde å gjøre. Det er våpen du kan ha registrert utenom jaktvåpen garderoben og uten at de er registrert som sportsvåpen, dfs eller njff feks. Disse kan du ikke bruke eller kjøpe ammo til. Du kan ha intill 3 våpen registrert på bakgrunn at de har affeksjonsverdi for deg. Da må du godtgjøre hvilken tilknytning du har til disse. Skriv et vedlegg til søknaden der du grunngir bakgrunnen for at du ønsker disse to våpna registrert på affeksjonsgrunnlag. At du vil ta vare på jakthagla etter bestefar. Og Kragen som er en viktig del av slektshistorien. Gjengi gjerne noen av historiene knyttet til denne. Hvis du seinere finner ut at du vil bruke en eller begge børsene kan de enkelt omregistreres til bruksvåpen. Lykke til.
 14. La ei bikkje eller katte, som ikke er like sympatisk innstilt til rottene, hospitere i hundegården din ei ukes tid. Så er du kvitt problemet. Beagelen din vil sikkert sette pris på ei uke eller to innendørs nå på vinteren.
 15. Som et økonomialternativ vurderer jeg å få tilpassa ei innstikkspipe i 7x65R. Da slipper jeg unna med 15' istedenfor 35'-40'. Prisen på ekstra løpsett (som må tilpasses på fabrikk) er såpass at en nesten kan kjøpe en kombi og en dobbelrifle. Spesielt hvis en av de kan kjøpes brukt. Mulig Jakt og Friluft fortsatt har liggende det dobbelrifle løpsettet i 9,3x74R, som de aventerte på finn til under 20', det var latterlig billig.
 16. Hvis jaktlykka slår til, så kan du jo lage "ryggsekk" av hjorten. Slik som noen hardiger gjør når de bærer ut elgkalver. Hjorten på ryggen og rifla på tvers over brystet, så er du klar for scootertur. Eller legge igjen hjorten og hente bilen, de få gangene det er aktuelt. Kanskje en bedre løsning, men ikke like spektakulær.
 17. Siden du skal ha dobbelrifle og kombi løpsett så er det vel BBF97 som er mest aktuell. Da spennes begge slaglåsene samtidig. På BBF95 spennes kun en slaglås. Den er raskere og lettere å spenne. Det kan være en fordel på en kombi. Men fungerer nok dårlig som dobbelrifle. Jeg har en BBF97 kombi, kaliber 12/76 og 7x65R. Den er hendig og god å skyte stående med. Rifleavtrekker (fremre avtrekker) er meget god, det samme er presisjon og samskyting. Jeg har en 2,5-10x56 og et Docter Sight i hurtigmontasjer til denne. Bytter mellom disse uten treffpunktforandrig overhodet. De åpne siktene er enkelt justerbare. På min er det kolbe med svinerygg, nå hadde jeg valgt rett kolbe. Ellers er jeg meget godt fornøyd med den. Ei bruksbørse som er 100%problemfri og krever lite velikehold. Jeg hadde vel vurdert 8x57 IRS i dobbeltløpet og 7x57R i kombiløpet. 9,3x74R gir en viss rekyl i denne mtp andreskuddet. Ville valgt 7x57R foran 7x65R mtp ammotilgang. Du får vel Jaktmatch til den, fin fugle og treningsammo. Selv om mengdetreningen gjøres med andre våpen så må du trene endel med denne også. Tenker du og også bruke kikkert til kombiløpet så må du muligens ha en egen til dette. Det kan være ulikheter i festespora på løpsetta. En kompis av meg bruker samme kikkert på en BBF95 og ei 9,3 pipe til en R93. Jeg kan bytte kikkert mellom kombien og 8x68S pipa på R93'n, men disse passer ikke på pipene i 308 og 45blaser. Men mellom de kan jeg bytte innbyrdes. Egentlig idiotisk at dette ikke er 100% standardisert. En BBF97 med to løpsett og tilhørende montasjer og optikk, koster fort såpass at du også kan vurdere en dobbelrifledrilling. Feks en Merkel L961. På den annenside så ville det oppsettet du tenker på, sammen med ei hagle. Dekket alle mine behov for jaktvåpen. Får se om jeg går for et dobbelrifle løpsett i 8x57JRS den dagen guttungen skal begynne å jakte. Så kan han overta rifla mi.
 18. @M67Kanskje du har rett i det. Men avtakbar bakstokk med brutte gjenger kan fort også bli under 84 cm, hvis ikke pipa er god å lang. Dette ser ut til å være en akseptert løsning. Ser ikke den helt store forskjellen på denne løsningen. Og det å kappe en vanlig riflestokk på samme sted og folde den frem langs siden. Begge deler er for alle praktiske formål ubrukelig uten bakstokken montert. Nesten like ubrukelig som å ta av hele stokken og skyte med rifla. Så jeg ville tro at det var greit, men det kan godt hende jeg tar feil.
 19. Det er heller ikke bestandig at resultatet av et prosjekt er det viktigste. En kan lære mye underveis, som en kan bruke på neste prosjekt. Eller før neste nyanskaffelse. Når jeg får tenkt meg litt om så er å lage seg ei sekkebørse av en 22 Krag, sikkert både artig og lærerikt. Tenker dette er noe en kan gjøre selv uten å involvere våpensmed. Feks. Skaffe en foldemekanisme, kappe pipa med baufil, krone, montere skinne eller beholde åpne sikter, montere patronholder i ladelokket, prøve seg fram med feks ceracoat, slanke stokken med sliperondell. Kan bli mye kos i furtebua av slikt. Og tilslutt prøveskyte og jakte (helst med briller.)
 20. @BygdaguttEn Krag med en litt slank stokk og karabinlengde på pipa er ei hendig og snerten rifle. Jaktrifa etter bestefar har denne utførelsen med en bjørkestokk uten overtre. Denne er mer hendig enn min egen kongsbergbygde elgrifle M1951. Og denne igjen er absolutt snerten i forhold til de fleste moderne rifler. Så å få en hendig rifle av en Krag er ikke noe dødfødt prosjekt. En donorstokk som kan slankes og eventuelt lages foldemekanisme på bør kunne skaffes for en billig penge. XS har hylser med picatinnyskinne som kan limes på pipa foran låskassa. For bruk med scoutsikte. Da må du i såfall ofre baksiktet og overtreet. Fint prosjekt for en hendig jaktkarabin i 6,5x55. Det har vært et problem med sikkerhet for skytter på krager i 22 lr, hvis hylsa revner. Da kan en få messingbiter og kruttrester i ansiktet og øynene. Da synes jeg det kanskje er bedre med en kombi som den du la ut bilde av. Ellers kan du se på en Savage 24, disse fås vel også i kal 20/22wmr. Og koster ikke mange kronene på Finn 2-3000,- har jeg sett de gå for. Men siden du vurderer en bøylerifle, så kan du jo prøve å få tak i en takedown utgave. Har sett et par win94 takedown på Finn. Ellers synes jeg en Co-pilot fra Wild West Guns er helt rå. Men de blir litt dyre og omstendlige å få tak i. En TD bøylerifle er en super sekkerifle og "ruslebørse" i min bok.
 21. 8X68S

  God Jul!

  God Jul til hele gjengen. Her ble jula tradisjonen tro skutt behørig inn. Trivelig å høre at det smallt flere plasser oppover bygda.
 22. Det er vel vanskelig å finne bedre stålsikter enn de du har på kragen fra før. Diopteret er vel et Kongsberg M30, hvis jeg ikke blingser for mye. Hvis du borer større hull i skiva eller fjerner hele innsatsen. Har du et Spøkjekrinsdiopter, som er vesentlig bedre enn alt du får kjøpt fra junaiten. Et litt grovt stolpekorn med hette over, så er du i mål. De siktene TS har linka til er vel til Ar15 type rifler og blir alt for høye. Mulig du finner noe fra XS eller Skinner du kan bruke, men jeg ser ikke vitsen. Du får jo ikke picatinnyskinna bak over kassa. Så hvis du skal feste diopteret i denne kommer det langt fram, det er ikke så gunstig. Har brukt et Skinnerdiopter som jeg festa i sporet etter baksiktet på en M94. Det er ikke like bra som å ha diopteret på bakre låskassebro. Hvis du ikke har muligheter for å montere sikter selv, og du skal bytte eller flytte framsiktet. Så er det vel nesten bedre å skaffe en kikkertmontasje til amerikansk Krag. Og et lite kikkertsikte med plex retikkel, som du vrir 90 grader i ringene. Eller montere et Doctersikte på M30 diopteret. Men hvis ikke penger spiller noen rolle så blir den nok riktig så lekker med ny td-stokk, jaktdiopter og helst også en kikkertmontasje fra Rafdal. Så er det dette med å slakte en nummerlik langkrag da, det må jeg innrømme at jeg har et ambivalent forhold til. På en side er dette noe som absolutt bør tas vare på, men det betyr desverre ofte at de blir stående i et skap og samle støv. Da er det kanskje bedre at den får nytt liv, i et annet format. Men jeg er ikke så begeistra for tanken. Det er nå uansett opp til deg hva du gjør med din egen rifle. Jeg burde vel uansett holde kjeft, da jeg har unevnlige planer for en 120 år gammel amerikanerinne.
 23. Hvis du googler karbon Krag, så finner du en tråd av @Ranger#44 her på forumet. Den kragen har både kort pipe og picatinnyskinne. Der kan du finne litt inspirasjon. Med en vanlig foldekolbe må rifla være minimum 84 cm med kolben folda inn, det går ikke med 40 cm pipe. Du måtte isåfall lagd en foldeløsning, der rifla for alle praktiske formål er ubrukelig hvis ikke kolben er folda ut og i lås. Men du kan også kappe kolben du har i pistolgrepet og montere et skjøtestykke med brutte gjenger. Mener at bla Rafdal har bygd take-down rifler med en slik løsning. Egentlig kan du bruke alle løsninger der du kan ta av bakskjeftet. Så det er bare å finne din indre Reodor Felgen. En prosjekttråd med bilder, når du kommer i gang. Hadde blitt satt stor pris på.
 24. Den krymper ytterste halve millimeter av hylsehalsen i krymprilla på kula. Resten avhylsa røres ikke. Likner på krympen du har på fabrikkammo. Bruker konsekvent factorycrimp når jeg lader til bøylerifler i 30-30, 356 og 45-70. Og faktisk også til dobblingen i 45-70. Skal du først krympe er faktorycrimpen super. Krymping med kuleisetteren fordrer vel rimelig lik lengde på hylsene og slikt gidder jeg ikke surre med. Men jeg har en batch med treningsammo i 308, som jeg vil prøve å krympe med factorycrimpen. Lada med litt ymse trekte 147grs kuler fra Natoammo. Hadde jeg vært lur så hadde jeg hivd de en runde i trommelen. Det var nemlig ulikt med svart guffe igjen på kulene. Dette merka jeg godt når jeg satte dem, kuleholdet er mildt sagt varierende. Tenkte det skulle gå rimelig greit, siden rifla er bortimot altetende på ammo. Men den kosten der likte den ikke. Siden det frister lite å trekke kulene, tenkte jeg å gi de en runde med krymp å prøve om det blir bedre. Hvis ikke går de på bålet. Eller bruker jeg ikke factorycrimp til 308.
 25. Ørn er kanskje vår viktigste eksportartiklel, derfor blir det nok aldri jakt på den.
×
×
 • Create New...