Jump to content

8X68S

NOJS
 • Content Count

  1,228
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

8X68S last won the day on November 17 2017

8X68S had the most liked content!

Community Reputation

256 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. 8X68S

  Pipeemne, reg.pliktig eller ikke?

  Klart du kan. Trenger ikke noe kontakt med tante før du har tenkt å kamre. Ingen som har noe med om du har tusenvis av emner liggende , før du får planer om å kamre et av dem.
 2. I et av terrenget jeg jakter elg i kunne jeg uten problem skutt kvota aleine. Dett er i lavlandet i Telemark, forholdsvis mye elg i terrenget og elgen står godt for bikkjer. Når jeg også bor midt i terrenget, så hadde dette gått greit. Men jeg jakter også i et annet terreng i nabobygda, fra bygda og opp til fjellet. Her er det nærmest fritt for elg og den vi får tak i, står ikke for bikkja. Det reiser flere km, i verste fall mil. Men for 15-20 år siden var det også her slik som det er hjemme, da hadde det nok gått. I tillegg jakter jeg på fjellet i ei anna bygd, det er ikke så lett som i de andre terrenga. Store avstander, tynt med dyr og utrolig lettbeint elg. For ikke å snakke om terreng i ulveland eller i områder med mye streifulv, der tror ikke elgen står for bikkjer der før den må. De blir jo slitne etterhvert. Vi hadde streifulv innom et av terrenga for 3 år siden. Her aldri sette elg som har reist så fort og langt noen gang. Jeg sto og så på elgen i uttaket. Et boff, så reist kviga manen og la av gårde i et forrykende tempo. Og den reiste langt og lengre enn langt. Men hadde jeg hatt tilgang til å jakte aleine i de to lavlandsterrengene, når jeg starta for 25 år siden og fram til nå. Så hadde jeg hatt endel hundre elg på samvittigheten.
 3. Ja, kanskje det, veit a pokker hva vi skal gjøre. Vennlig mobbing har iallefall ikke funka. Et spesialtilfelle der trening heller ikke har hatt så stor effekt, fordi det koker over i hue når det kommer elg. God elgmedisin med moderat rekyl er 8x57IS med fabrikkladd 12,7 g Oryx. Det er noe med forholdet mellom kulevekt, diameter og utagangshastighet, som gjør at denne imponerer meg. Samme med de gutta som bruker 18,5 g kule i 9,3'n i meget sedat hastighet (godt under fabrikknivå), det er også ei grei oppskrift. Synes dette funker vesentlig bedre enn 338WM, 375 og min egen 8x68S. Mtp fluktstrekning og kjøttødeleggelser.
 4. De elgene vi har funnet daue eller liggende i nærheten etter vomskudd, er utelukkende skutt med magnumpatroner. Så utgangshastighet helst over 900m/s er best ved vomskudd. Sånn sett er det bedre med en 300 wby enn en 6,5x55 i vomma. Disse elgene var selvfølgelig ikke egna til menneskemat, men det blei nå iallefall ikke lange ettersøk Men det er nok bedre med mer trening, enn å utstyre lagets vomskyttere ( Den mest notoriske bruker 6,5x55 )med magnumrifler med lette kuler i frisk hastighet. En annen fordel med å trene er at en da behersker litt grøvre reskap, hvis en får lyst på det. Og iallefall har en ørliten mistanke om hvor en treffer, slik at en slipper å tømme hele magasinet etter elgen.
 5. 8X68S

  Bettinsoli combi

  @fiskern86 har du en Bettinsoli kombi eller skal du kjøpe deg en kombi? Hvis du skal kjøpe, så kan du skrive litt om bruksområde, budsjett ev. Optikk og andre ting som gjør det lettere å gi relevante råd. Ser du er ny på forumet, velkommen skal du være. Ikke bry det om artighetene rundt skrivefeil, det er nok ikke vondt ment.
 6. Det er ingen grunn til å tro at den differansen på 1% mellom 308 og 30-06 har noe som helst med rekyl og gjøre. De aller fleste bruker like kuler i tilnærmet lik hastighet i disse to kalibrene. Det er et titalls andre faktorer som spiller en vesentlig større rolle enn den lille hastighetsforskjellen eller kruttvekta mellom 308 og 30-06. Denne konklusjonen kan ikke trekkes fra undersøkelsen. Det er synsing uten grunnlag. Så til TS sitt spørsmål om jegere skyter bedre på storviltjakt med demper. Ja, det vil jeg tro noen gjør. Iallefall observerer jeg når jeg er standplassleder under skyteprøvene. At de som trener lite/er så stressa at de har problemer med prøva, pleier å skyte bedre/klare prøva, etter at de har fått seg demper. Så for den som trener veldig lite så, hjelper det absolutt med demper på banen. Spesielt siden det da er "slitsomt" å skyte noen serier etterhverandre. Men de hadde hatt vesentlig bedre utbytte av å trene littegrann, enn å kjøpe seg demper. Eller helst begge deler da det er lettere å trene med mindre rekyl. Alternativt trene med 22 eller luft, som er en enda bedre løsning. Og mtp jakt så er det ikke så dumt å skyte såpass at en vet hva en kan og ikke kan. Å kjenne sin begrensning er nøkkelen til å skyte gode nok jaktskudd og det kan ikke en demper på jakt gjøre noe fra eller til med.
 7. Skriv et skriv som forklarer situasjonen, få tidligere eier til å bekrefte at denne tilhørte din bestefar. Har en kompis som har vært igjennom samme prosess, ikke noe problem å få denne affeksjonsregistrert for han. Men ulike våpenkontor har ulik praksis.
 8. 8X68S

  Helt fersk

  På norsk har du jo Ladeboken i forskjellige utgaver. Et par av de er tilgjengelig på nett på Nationalbiblioteket. NB. no. Søk:ladeboken. Ellers har vel far din sikkert noen aktuelle bøker liggende. Ønsker deg lykke til med en fin hobby, og synes du er heldig som har en mentor i starten.
 9. 8X68S

  Ny rifle til å skyte kråke med.

  Se der ja, da lærte jeg noe nytt i dag og. Fiffig løsning fra Alm.
 10. 8X68S

  Ny rifle til å skyte kråke med.

  Du får høyere fart med 40cm pipe enn 68cm. Med 22lr så får du maks hastighet med kortere løpslengde enn 40cm, husker ikke helt men kanskje et sted mellom25 og 30. Etter dette "bremses" kula i pipa. Det største problemet med å kappe 22lr er at ammo som før gikk underlyds, etterpå går overlyds. Men du kan jo bruke sub hp på kråka.
 11. 8X68S

  Er bøylerifler noe å ha?

  LFC er ikke så dumt det. Jeg brukte denne konsekvent når jeg lada til 356. Spesielt til halvmantla revolverkuler på 180 grs, som ble ladd til trening var denne super. Krympe da et par mm nedenfor krymperilla for å få funksjon fra magasinet. 220grs Speer er vel bortimot den eneste ordentlige storviltkula til 356'n hvis du ikke vil bruke blykuler. Og er etter det jeg har forstått ikke akkurat så lett tilgjengelig. Så jeg hadde nok vært litt gjerrig på de. Ellers er en 356 bigbore ei trivelig rifle. Super å gå med i hånda og en fryd å skyte med. En blir rett og slett glad langt inn i sjela av en dag på banen med ei slik.
 12. 8X68S

  Weatherby Mark V 30.06 (førstegangskjøp av rifle)

  Jeg ville sett etter eldre Remington 700 og Winchester M70, med trestokk. Alle modeller av Tikka opp til T3. (T3 er etter min mening overprisa på bruktmarkedet.) Alle modeller av Sako. Howa 1500/Weatherby Vanguard. Dette er i praksis nesten samme rifla. Krico. Lakelaner/Kongsberg 389 og 393. +sikkert noen som jeg ikke kommer på i farten. For 8-10000,- ville jeg prøvd å finne en med gode montasjer og et kikkertsikte av forholdsvis god kvalitet. Gammelt europeisk er bra, av de amerikanske er Leupld et sikkert stikk. Men sikter fra Burris, noen serier fra Bushnell (B&L het vel 3200 og 4200 seriene tidligere.), Redfield og litt eldre japanskproduserte kan også funke bra. Jeg ville ikke prioritert at det fulgte med demper eller tofot. Ammo derimot får du aldri for mye av. Lykke til med jakten på Finn.
 13. 8X68S

  Blyfri kule 308 . Laveste lovlige vekt?

  @Sakoen75 det høres us som cdp hadde vært kula for deg, som er glad i Partition.
 14. 8X68S

  Kikkertmontasje til den gamle modelen til Brno 22lr

  Det betyr at skinna er vinkla framover. Disse brukes for å få nok klikk på kikkerten, når en skal skyte på lengre hold.
 15. 8X68S

  Kikkertmontasje til den gamle modelen til Brno 22lr

  Hvis du søker etter cz 527 scopemounts, så får du frem mange alternativer. Bla picatinnyskinne som passer. Cz 527 har også 16mm spor slik som din mod.2
×