Jump to content

REVEJAKTA 09/10


jmonsen

Recommended Posts

  • Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Jaja. Ser man det ja. Tror jaggu jeg fikk alfatispa også. Fin dame på ca 7kg.

IMG_0499.jpg

Ikke så mye mindre enn han reven jeg tok sist.

IMG_0503.jpg

 

For et par dager siden, like etter fjøstid (ca kl.1915), var jeg på låven for å gjøre et stykke arbeid. På denne tiden av døgnet har det blitt jaktet lite de siste årene. Så jeg skulle samtidig benytte anledningen til å holde “reveland” under oppsyn.

Jeg hadde pratet med fatter`n noen timer tidligere angående reve aktiviteten bak fjøset på denne tida. Han kunne ikke si at han hadde fornemmet noe, men det skulle nå være rart om det ikke skulle være aktiver rever tidlig på kvelden også.

Underveis i arbeidet hadde jeg hyppige runder bak fjøset for å granske landskapet nøye med kikkerten, og ca kl 20.30 fikk jeg akkurat øye på en bevegelse ute på jordet før den forsvant inn i mørket. Jeg kunne ikke si det helt sikkert, men det lignet mistenkelig noe som tilhørte K9 familien. Det var all bekreftelse jeg trengte. En av de nærmeste kveldene måtte ryddes klar til revejakt.

Det ble i kveld. Dagens plikter var tidlig ferdige, og junior var i seng. Kona skulle se på tv. Jeg ser nesten aldri tv, så da var det bare et alternativ igjen.

 

Tiden var egentlig knapp. Kl 19.30 var jeg oppe i tårnet. Ingenting var egentlig klargjort for en økt der oppe, så jeg måtte improvisere. Jeg trengte stol og skytestøtte. Stol var der nede ved skytebenken. Som skytestøtte tok jeg det første og det beste jeg kom over: Stativet til en Bosch kryss-laser :mrgreen: .

IMG_0481.jpg

For å forhindre at stativet lagde lyder tok jeg og klippet opp en gammel ull sokk og stripset biter fast til aktuelle deler. Uprøvd patent, men det viktigste er å komme seg raskt på post og falle til ro. Og det hadde ikke vært ro lenge. Etter en time, ganske nøyaktig 20.30, oppdaget jeg i side synet en bevegelse nesten rett under meg. Ut fra skyggen av stein muren bak tårnet kom det til syne et hode med lysende hvit underside, etterfulgt av en gul/rød pels, fire ben og en “fluffy“ hale. Reven virket tydelig skeptisk så nært tårnet. Slik ble den stående slik en stund. Det var total vindstille. Jeg rørte ikke en finger. Her måtte ting skje på revens premisser. Til slutt begynte den å flytte på seg igjen. Akkurat dit jeg hadde håpet. Den vinklet av 90grader og satte kursen rett ut mot belyst område og kjøtt bitene ute på jordet. Jeg fanget den opp med kikkertsiktet mens jeg zoomet inn til passe forstørrelse. Reven fulgte skyggen av tårnet, og da den hadde kommet ca 150m skar den ut av skyggene. Jeg plystret og reven stoppet med brei sia til. Skytestillingen virket forbløffende stødig. Rettiklet lå fjellstøt i bogen , og uten betenkning ble avtrekkeren skjøvet bakover. E-tip`n fant nok en gang veien hjem og reven ble liggende i smellen.

IMG_0473.jpg

 

Til slutt.

Svar på tidligere spørsmål. Når det gjelder vind har den aldri vært noe problem. Jeg flytter og plasserer posten ut fra vindretning og vindstyrke. Reven går som regel med vinden i nesa når den nærmer seg et potensielt måltid. Som oftest ser jeg reven lenge før den får ferten av meg. Skulle den mot formodning komme inn slik at den lukter meg, får det bare stå til. Denne litt dristige posteringen jeg driver med, har vist seg desidert mest effektiv. Oppe i tårnet blir det aldri problem. Å sitte å glane på en spot-belyst åte, for så å skyte først når reven begynner å spise av åta, gir for lite rev. Her flombelyses et stor område med gult matt lys. Dette bryr reven seg ikke om, og du kan plukke de revene som bare nøyer seg med å inspisere åta på trygg avstand. De fleste gjør det hvis det er bra med mat i skogen.

Legger også ved et grovt kart over kjerneområdet.

kart.jpg

Åte kassene er plassert strategisk til i forhold til trekkruter. Likeså er Åte gropa. Avstand fra kassene til gropa er ca 180m. Bruker også å ha en eller annen form for åte i andre enden av jordet. Avstand ca 250m.

Dette ble litt kort fortalt (fikk dårlig tid her nå), men håper det forklarer litt.

 

Gratulerer til dere andre reveskyttere.

 

Mvh Sofus

Link to comment
Share on other sites

Ser noen spør hva slags lys og div folk har. Selv har jeg ei dokkestue montert på traktorhenger som jaktbu etter reven så er fullt mobil på den plassen. På det nåværende åtet mitt har jeg 400x400watts pærer som belysning(drivhus) så kan ikke klage på lyset og reven kommer villig så da er alt i skjønneste orden. :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Første snøfallet var for et par dager siden. Hadde lagt ut mye åte.

Idag var jeg opp for å se om det hadde vært noe aktivitet. Det letta mange ravner. Men jeg så revespor. Og trur du faen meg ikke reven stod på 60 meter da jeg kom opp? Jeg hadde ikke børse eller noen ting med meg, dessverre.

 

Jeg tenkte med meg selv at det ikke var noen vits i å sette seg i glugg siden jeg allerede hadde støkket den. Men jeg gjorde et forsøk. Satte meg i gluggen i 4 tida. Jeg satt å hutra og halvsov. Plutselig bare tar jeg et lite blikk ut og der er jaggu reven på mot åta. Jeg fikk ganske høy puls må jeg innrømme.

Kombien lå ved sida av meg og jeg kjente løpet og dro den forsiktig opp. Jeg hadde lagt en ullsokk oppå gluggen sånn at det ikke skulle skrape med børsa.

Dette klarte jeg uten å bli oppdaga. Jeg fikk se reven i kornet og lirka forsiktig sikringen av. Pustet lett ut og pang. Der var min første rødrev dæv. Den hadde imidlertidig mye skabb på seg(ingen pels på hale eller føtter og det var en ungrev. Jeg gikk ut og dro stakkaren litt unna åta og henta parafin for å fyre på den, vil jo ikke at hunder skal komme bort å få skabb!

 

Takk for en fin dag!

 

:D

Link to comment
Share on other sites

Etter hjortejakta har det blitt mye slakteavfall som blei kasta ut som åte. Prøvde først fredag kveld men måtte avslutte tildli pga, jobb dagen etter.

 

Men i kveld vart det andre boller ja. Hadde vurdert i hele kvell om jeg skulle sette meg ut eller vente til neste helg, men da fattern kom inn igjenn etter en liten tur ute i verkstedet blei det ikkje et spørsmål engang, revespor over hele gårdsplassen og et spor som gjekk 30 meter fra huset.

 

Satte meg ut ca 23.15 og etter en kaffekopp og litt kjikring blei jeg overraska av at den plutselig sto en rev på åte uten at jeg hadde sett den, så jeg tok tikkan opp å sikta på den å plystra, den stoppa og jeg skaut. Den datt på stedet men plutseli var den på tur ned jorde med bakføttene på slep, så tikkan blei kasta opp å jeg brente av ve første muligheit og da var det kveld.

 

Sessongens første rev skutt med tikka t3 lite 6,5 x55 på ca 70 meter

Link to comment
Share on other sites

Fekk så lyst å sitte i "glugga " i går kveld, så eg reiste opp på hytta og fyrte opp så det var varmt i tilfelle eg trengde ein liten pause. Ca klokka seks satt eg meg ut på verandaren, og sat til 23.00. Så sov eg i to timar, og so sette eg meg ut klokka 01.00. Vart til slutt litt lei av å sitte der utan å sjå noko i så mange timar. Då eg skulle til å gje meg klokka åtte, såg eg ein svart strek nett utanfor skogen. Eg fekk opp rifla, og håpte at reven skulle komme ut på marka og litt nærmare. Det gjorde den desverre ikje, og eg såg ikje den meir att. Var ein veldig mørk rev. Avstanden var ca 150 m, så eg tykte holdet var litt for langt. Men ein får vel høyra på det dei seier : EIn skal aldri angre på skudd ein aldri avfyrde.

 

På atet derimot har det ikje vore trafikk i heileteke. Fleire revar har gått nærma, bortimot 20 meter, men ikje på åtet. I dag fann eg ein daud saueskrott, som eg drog opp på åtet, får håpe dette gjer susen, pluss eg kappa opp fiskebitar og strødde rundt :)

Link to comment
Share on other sites

Revebåser som har fanget skabbrever, må dei brennast? Velgte å brenne min bås, for den sto so nerme hus :?

 

Veterinæren sa at det kun var smittsomt i et par dager, altså fra klær og matter ol. (Hadde nettopp et lite tilfelle på den firbente :? )

Så du trenger nok ikke holde revebåsen stengt så mye utover dette.

 

Wikipedia sier forøvrig at det kun er smittsomt i ca 36 timer.

Link to comment
Share on other sites

håperdet, har desverre ikke anledning til å teste dette før kvelden..

Mulig jeg virker litt gretten nå, men du føler liksom ikke selv at du BURDE teste for å være sikker FØR det dukker opp noe med puls i?

Eller er det ikke så nøye "bare man kommer seg på jakt"?

Link to comment
Share on other sites

Fikk skutt ei lita reve tispe natt til fredag.Gikk ikke ut for å se på den men gikk å la meg igjen. 2 timer seinere vaslet revevasleren igjen å da var det en stor rev på åta, fikk ikke tak på den for den var bare bort på åta noen sekunder før den stresset ut i skogen igjen. når reve tispa blei henta om morgenen hadde d vært en rev å spist på den, dratt av pelsen rundt kule hullet på begge sider, ikke en blo dråpe på resten av reven. har skutt ca 120 rever å aldri sett lignende

noen som har opplevd noe lignende??????

Link to comment
Share on other sites

håperdet, har desverre ikke anledning til å teste dette før kvelden..

Mulig jeg virker litt gretten nå, men du føler liksom ikke selv at du BURDE teste for å være sikker FØR det dukker opp noe med puls i?

Eller er det ikke så nøye "bare man kommer seg på jakt"?

 

 

joda du har rett i det, men tror blyspiss kula gjør jobben uansett hvor i bogen jeg treffer..

Link to comment
Share on other sites

Sesongens andre rev datt for 22-250'n min søndag morgen :D En Hannrev på 6 kg.

Har observert rev i området jeg skjøt den på flere ganger, og nysnø viste at den hadde vært der kun timer før meg. 8) Satte meg i jordekanten med min Nordic Predator og startet lokkinga. Lokket i 20 sek og skulle ta fløyta ut av munnen da reven plutselig kom ut fra skogen på 150 m hold!! Den satte seg og så på meg i 5-10 sek før den trakk nærmere for å få vinden av meg. Etter litt stress med å få fløyta bort og børsa opp, datt reven for v-max kula på ca 120 meters hold! :):evil:

 

Første reven jeg har fått inn med lokken, så det var moro! Ga helt klart mersmak!! :D8)

Link to comment
Share on other sites

Etter jul blir det 6,5 som jeg skal bruke til rev. Noen som har tips om hva slags kule jeg skal bruke?

 

Tenker på 95 grain hornady v-Max.

Muligens helmantel men er i tvil.

Kanskje Oryx?

Hva bruker dere og hva synes dere er best?

Hvis en skal ta vare på skinn i kombinasjon med 6,5x55 som forøverig er et kjempekaliber til det meste som går på 4 bein og flakser i lufta her i kongeriket, er min erfaring at 6,5x55 og 95 grs VMAX ikke ikke er et godt valg. Blir spektakulær virkning, men veldig humant, for å si det forsiktig, pent og dannet.

 

Oryx'en er en sikker vinner i så måte, men gir gjennomskyting på langs og tvers - og en må fram med stoppenål og tråd hver gang, om en vil berge skinnet på mikkel rev.

Best resultat har jeg personlig fått med såkalte bondede kuler i moderat hastighet. Blir noen "korsting" med nåla, men ikke urovekkende mye jobbing.

 

Brukte selv før i verden 6,5x55 i forskjellige varianter - med helmantel, som er skånsom mot pelsen. MEN gjentar MEN en må være pinøye med skuddplassering ved bruk av FMJ og er derfor ikke å anbefale.

Kula må plasseres på frambeinet, på moderat hold og med anlegg , ellers er det bare snakk om et fåtall avfyrte skudd, før en opplever ettersøk.

 

Regulariteten i "knall og fall" effekt er heller ikke overbevisende med 6,5x55 på revejakt, med alt annet enn ved bruk av VMAX. Er hvertfall min erfaring

Finnes andre kaliber som er mye bedre egnet og mer spisset mot revjakt - for å si det slik.

222, 223 og 22.250 med egnet kule og bra skuddplassering er bra medisin og normalt skånsom med pelsen.

 

Et annet moment en del muligens ser litt stort på, er rikosjettfare og bakgrunn, som bør vurderes og sjekkes ut nøye enten en driver med åtejakt eller er ihuga lokkejeger.

 

Ellers er det topp forhold for revjakt her på mine kanter av landet nå i natt, så det er kun få strakser før denne gutten er ute i felt. Tipper der blir noen revefall i natt, både her og der i kongeriket.

Skitt jakt til alle som skal prøve seg de nærmeste timene.

 

Legger ut et bilde etter ei vellykket natt ved glugga, for et par tre år siden.

17112007015928X36s6Vi7O545.jpg?96

Link to comment
Share on other sites

2zjarns.jpg

 

Åtekassene er på plass, og i går regna det noe så voldsomt. Har ikke satt meg ut enda, venter på snø og kulde.

 

Antar at kjøttpålegg og rester av årets første rakfisk gjør susen. Venter i spenning.

 

Gratulerer til alle som er godt i gang, og har skutt.

 

Nå har det kommet snø, og kulde. Viltkamera viser at det er aktivitet. Prøver å være tålmodig (ikke lett), fortsetter å fore. Må først en tur til Skåne på villsvinjakt. Reiser i morgen. :P

Link to comment
Share on other sites

Ifølge kulebanekalkulatoren til Norma (www.norma.cc) vil en 11.7g oryx i 800ms som er skutt inn på 200m treffe 1.4cm høyt på 30m. Har du høyere utgangshastighet enn 800ms er forskjellen ennå mindre.

 

Det med utgangshastighet har fryktelig lite og si på noe sånt:) det som gjør utslaget er hvor høyt korset i kikkerten er i forhold til sentrum av løpet:) hvis du ikke vet hvor høyt det er på børsa hans så blir det feil det du sier:)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...