Jump to content

Guovza

Members
  • Posts

    239
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Guovza

  1. Har jakta på Breivoll og Skog flere ganger de siste årene. Flott terreng, men litt lite om man liker å gå litt variert. Vær også obs på mange hytter, turfolk og jegere som bruker området.
  2. Takk for svar! Mitt sikte er Diavari V 5-15x42 og skal stå på en Sako Vixen. Jeg har tenkt meg litt om og kommet frem til at jeg ikke bør skyte inn på toppen av stolpen. Retikkelet er ikke medforstørrende og det vil bli ulikt treffpunkt om jeg stiller forstørrelsen annerledes enn under innskyting. Fordelen til dette retikkelet er nok som du sier hurtige skudd. Men jeg tror det er bedre på vilt med større treffsone enn fjellrype, det er nokså sjelden så dårlig tid på skuddet at jeg sliter med å finne retikkelet. Uansett skal jeg gi det et ærlig forsøk. Jeg liker jo resten av siktet svært godt! Har eventuelt en Zeiss Diavari C T* 3-9x36 med tynt retikkel jeg kan montere.
  3. Jeg har kjøpt et zeiss sikte med retikkel 2, noe jeg ikke var klar over før jeg fikk det i posten i dag. Siktet er tiltenkt småvilt og fuglejakt. Er det noen som har praktisk erfaring med dette retikkelet? Legges innskyting midt i trådkorset eller på toppen av stolpen? Ser for meg at stolpen dekker vel mye av viltet hvis jeg må holde over. Jeg skal ta det med på skytebanen og teste litt paktisk før jeg feller en dom.
  4. Det begynner å bli litt tynt rundt meg med tanke på ammunisjon og mange lager er tomme. Har noen tips for hvor man kan få tak i haglepatroner til rype/harejakt til en ok pris? Gjerne kvantumsrabatter.
  5. Hei. I min søken etter jaktterreng har jeg funnet ut at Rolla er det neste stedet jeg vil besøke, men jeg finner ingen jaktkorttilbud på Inatur.no eller andre nettsteder. Hjelp til å skaffe jaktkort mottas med stor takk!
  6. Observert endel småflokker på jorder mellom Elverum og Rena.
  7. Til dere som ikke fikk sett videoen jeg lenket til tidligere, prøv denne. http://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-nordnytt/dktr99112112/21-11-2012#t=7m3s
  8. http://nrk.no/nyheter/distrikt/troms_og ... /1.8709843
  9. Hvordan er presisjonen med standard 6,5x55 ammunisjon i rifler med AI-kammer?
  10. Du kan jo teste enda raskere krutt, jeg gikk fra n-130 til n-110 og opplevde mye bedre presisjon på "reduserte" ladninger tiltenkt rypejakt (ca 830ms). Dette i en .222 og norma 50 grs fmj.
  11. Hvis jeg tolker innlegget dit riktig så har du skutt rypene i umiddelbar nærhet av bilen, ikke noe å skryte av i mine øyne. Man skal holde seg for god til å skyte ryper, harer eller hva som helst fra bilen. Det er regulert av viltloven, og det gjelder også avledning av viltet med motorisert kjøretøy dvs. at du ikke har lov til å ha bilen i gang på en sånn måte at motorduren avleder viltets oppmerksomhet. Håper jeg tar feil, riflejakt på rype er veldig artig og setter litt andre krav en høstjakt med hagle.
  12. Heisann. Jeg kom akkurat tilbake fra skytebanen etter å ha testet ett par forskjellige ladninger med 144 grs Odin D-spiss FMJ, som er så og si identisk med Lapuakula du vil bruke. Jeg har også ladet med N-15 for å oppnå en rimelig patron til trening og småviltjakt. 144 grs Odin D-spiss FMJ Fed-210 hette Norma hylse N-15(NB: LES*) - 45, 46 og 47 grs Col 75mm *Jeg brukte en lot N-15 med 47,8 grs som maks for 140 grs sierra. Av ladningene ga 46 grs desidert best presisjon og samlingene ble dramatisk mye større når jeg gikk opp til 47 grs. Jeg tror det har sammenheng med at kula har tambak og ikke er bondet i ræva, noe som fører til at den ikke tåler kraftige maksladinger. Det holder uansett i massevis med 46 grs, og jeg anslår hastigheten til å være ca. 810-820 i min 58 cm pipe. 3 skudd @100 meter med 46 grs N-15. Bra rypepatron!
  13. Jeg har ved flere anledninger skutt to-tre ryper av samme flokken med rifle (uten lyddemper) uten at de har fløyet. Kommer også på en gang jeg skjøt en fjellrype med 6,5'en på ca 80 meters avstand, og i det jeg plukket den opp så støkket jeg ut en hare som satt 5 meter unna fjellrypa jeg hadde skutt. Jeg kastet meg ned og fikk skutt haren også når den stoppet ved en liten bakketopp. En annen gang stod jeg på 15 meter og skjøt to ryper med rifla (uten demper!) uten at de tok til vingene. Andre ganger kan det virke som man støkker alt vilt i en kilometers omkrets når en avfyrer skudd. Det finnes mange variabler rundt dette, men jeg skyter ved enhver skuddmulighet på lovlig vilt uansett hva jeg egentlig jakter på.
  14. Heisann. Jeg kjøpte en remingtonn i .300 winmag i vår og har ikke noen tidligere erfaring med kaliberet. Til elgjakta har jeg planlagt å bruke 165 grs TSX. Har ladet en batch allerede og kommer opp i 75 grs MRP uten å merke noe til høyt trykk (normale hevarmsløft, hettelommer ok osv.). Noe jeg stusser litt på er patronlengden jeg bruker; 88,5mm. Dette er over CIP maksimum slik jeg har forstått det. Jeg har 8 mm hold på bæreflaten av kula og 1,5mm friflukt. Jeg regner med at trykket og dermed hastigheten begrenses litt av at jeg har så lang patronlengde og volumet i hylsa er større enn ellers. Er det noe poeng i lade så lange patroner, eller bør jeg korte ned patronlengden og dermed oppnå høyere trykk og hastighet? Dersom noen andre har ladet 165 grs TSX er jeg svært interessert i å høre deres erfaringer og ladedata (helst med MRP/N-15).
  15. Da det ikke har kommet inn noen umiddelbare innsigelser tolker jeg det dithen at dette ikke representere særlig fare. Så nå fylles hylsene med N-130 og N-110 for å klargjøres hare og revejakt.
  16. Hei. Jeg har kommet over et parti med tomhylser kaliber .222 rem og håper å kunne benytte disse til lading. Det dreier seg om engangsskutte norma og sako fra 50-60-70-tallet. Det er ikke korrosive hetter. Er det noen her som har ladet så gamle hylser med hell eller uhell? Det er 1800 hylser så forhåpentligvis kan jeg bruke dem.
  17. Hjelper litt hvis du sier hva du er interessert i å jakte
  18. Takk for tips, fikk det til nå. Muffa med tennstempel og bolten var tatt helt fra hverandre så det var relativ mye kraft som skulle til for å smette det på plass. Det var altså ikke bare spent ned, men demontert. Da bærer det ut å skyte!
  19. Har problemer med å få satt sammen sluttstykket til en Sako Vixen. Jeg demonterte det med håndkraft, men nå får jeg ikke satt muffa og tennstempelet sammen med bolten. Demonterte det ved å vri muffa med klokken mens jeg holdt bolten med venstre hånd og det gikk uten store anstrengelser. Men å vri det på plass igjen klarer jeg ikke, har prøvd å feste muffa i skrustikke for å få full kraft på bolten, men den rikker seg ikke i det hele tatt. Er det ett knep jeg har gått glipp av?
  20. Joda, blir jakt. Fikk tilslag på prioritering nummer 13!
  21. Har ladet 35 grs V-max i .222 Remington med; N-130 24,0 grs. Col: 52,2 mm Hylse: Federal Hette: Federal small Rifle: Sako Vixen, 1:14 snurr NB: Dette er en hard ladning og jeg veide kruttmengden i hver eneste patron, du bør derfor ikke begynne rett på denne ladningen. Bygg deg heller oppover steg for steg. Jeg har skutt fire rev med akkurat denne kombinasjonen og to av revene har sprukket fullstendig etter litt lave treff. De to resterende har kun et inngangshull på omlag 5,7 mm, så pelsen har vært meget fin. Samtlige har vært døde før skuddsmellet ga dem hastverk.
  22. Var en tur i hjemmefjellene i Øst-Finnmark i går, første turen min i år. Tok av i fra fjæra og labbet meg oppover i terrenget noen kilometer uten å se hverken fjær eller labber. Kom over en langrygg og fikk derfra innsyn på det dypereliggende terrenget som ligger i le av fjellene i sør. Herfra kunne jeg se hele fire flokker i kvit drakt, omlag 200 totalt. Jaktet på 2-3 kvadratkilometer der oppe resten av tiden og fikk fylt kvoten på 5 ryper uten nevneverdige problemer. Synes 100 grs Lapua fmj i 6,5 lagde litt mye søl med fuglene. Det er mulig jeg bare var uheldig med treffene da vinden var til stede, men jeg synes det var litt grov gjennomgang. Beklager den elendige bildekvaliteten, fotoapparatet ble dessverre liggende hjemme.
  23. Rypejakt i Finnmark er for tiden rent sjansespill, tidligere meget gode rypebiotoper kan være tomme mens andre steder er bestanden frisk og sunn. En forklaring kan være bjørkemålerangrepene for ett par år siden som har foretatt en fullstendig områkering på vegetasjonen i store områder. Rypene har rett og slett ikke de grunnparameterne som tidligere gjorde deres eksitens så formidabel. Derimot kan en finne bra med ryper på steder man tidligere har avstått fra jakt. For fjellrypa er det en annen sak, og jeg mener selv at bestanden har økt i de områdene jeg selv jakter. Mye hare! Skitt jakt!
  24. Var innom XXL naf-huset i går og der solgte de alt av Remington HDhagl i 12/70, 12/76 og 12/89 til 25 kr stk! De skulle visstnok slutte å føre dette, så her er det mulig å gjøre god handel Kjøpte noe 2'er og 4'er selv.
  25. Har ikke brukt vihtavuori til denne kula, men om du er opptatt av pris kan du like så godt benytte deg av Norma-15, som er til forveksling likt Norma MRP. Har ladet denne kula med 46 grs n-15, men det var med MIN lott i MIN rifle. Jeg vil anbefale deg å begynne på 43 grs og bygge deg oppover. Jeg satte col til 76mm.
×
×
  • Create New...