Jump to content

Castor

Members
 • Content Count

  725
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  18

Castor last won the day on August 28

Castor had the most liked content!

Community Reputation

371 Excellent

2 Followers

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Castor

  Jaktfilmer fra folket

  JEEB......jeg er derimot ikke sikker på om tommel skal opp eller ned og er også usikker på hva "budskapet" i denne videoen er, da det ikke går klart fram via video-tittel hva man forsøker å fronte. Vil du ta oss en tur med ut på duejakt? Vil du vise oss en ny duppeditt GOPro'en er montert på? Vil du vise fram en ATEC demper for hagle? For å ta det positive først.....GoPro'en montert på duppeditten viser en uvanlig kameravinkel. Så det negative........Om det er duejakt man forsøker å formidle, så er det skivebom. Her får man ikke med seg mer enn at det skytes med hagle påmontert en ATEC demper og det finnes en del YT videoer om akkurat det, fra før. Du må nesten presisere litt mer hva det er du forsøker å formidle via denne videoen før min tommel går opp evt ned, eller legger seg i hvilestilling. Overstående må ikke oppfattes som negativ kritikk, men som konstruktiv kritikk, bare for å ha nevnt det.
 2. Castor

  Home Made Låsekasse

  Han mener vel at det er litt enklere å slå gjenger på ei ny pipe, enn å produsere ei ny låskasse tenker jeg. Fordelen med prøv og feil er at man lærer ut av det og at mkII versjon uten unntak blir bedre enn mkI😊 Om du evt bestemmer deg for spiral lock og legger den i låskassa, kan du ta høyde for feil, ved å gå opp et hakk på utvendig dim på låskassa, slik at det blir mer gods tilgjengelig om det skulle gå i vranglås. Personlig ville jeg gå for enkle og utprøvde løsninger, framfor å finne opp kruttet på nytt, men det er meg. Igjen.....dette er et spennende prosjekt og følge med på. Kudos for det.
 3. Castor

  Home Made Låsekasse

  Interessant tråd dette og artig og følge med på. Kjempeinitiativ. Spent på hva sluttresultatet blir👍 Har "klippet og limt" litt i snitt skissene dine litt lengere opp i tråden her Aannerud . Kan det være at teksten er byttet om og snudd på hodet og at det øverste snittet viser stål kasse med tradisjonell innfesting......og at den nedre snittet viser Alu kasse med hylse......for meg ser det slik ut, men alternativet kan jo være at gamle Castor ikke lengere er istand til å tyde teksten😊 Du vet hvordan det er her på forumet......her må alt dokumenteres og strekkbelastes ned til minste lille gjenge og skrue før det er akseptabelt. Mange "hakkespetter og papegøyer" her på forumet😀
 4. Castor

  Kjøpe brukt speilreflekskamera

  Du er sikkert klar over det, men nevner det likevel....RX10 har variabel zoom opp til 25X, tilsvarenede brennvidde ca 600mm på max, som jeg personlig synes er svært så anvendbar i mange sammenheng. Da trenger man ikke drasse rundt med blytunge og ofte kostbare linser i kamerabagen, rundt omkring i skog og fjell. Trenger heller ikke låne linser. Stort sett bare fordeler med et bridgekamera synes jeg, men det spørges jo litt hvilke krav hver enkelt setter til bilde/videokvalitet OG i hvilke sammenheng dette er tenkt brukt. Om man vil ta'n enda ett skritt videre finnes det bridgekameraer med adskillig mer potent zoom område å få tak i nå om dagen. Om du....som du nevner HotShot har låst deg til Canon/DSLR er saken grei. Løp og kjøp, fortrinnsvis brukt på finn.no😊
 5. Castor

  Kjøpe brukt speilreflekskamera

  Alternativt et brukt Sony RX10.......anbefales uten reservasjon. Ligger flere brukt på finn.no nå
 6. Castor

  Storviltprøven 2018

  Manndomsprøva 2018 er avlagt........nok en gang, med en litt annerledes vri denne gangen. Var sesongens siste offisielle trening nå i kveld og da måtte man teste ut jaktformen....Igjen...ved å skyte på metallsilhuett-figurer med salongrifla. Slik ser 22LR rifle (small bore) bukken ut. Ikke rare krypet egentlig. På størrelse med ei langbeint Rotte vil jeg tro. Har satt opp ei 50 BMG hylse og ei pakke SK Match 22LR ammo slik at man får en formening om størrelsen på denne figuren, som......ikke er veldig stor. De nedskalerte bukkene i small bore øvelsen står på 100 meters avstand. Det er stående skyting som gjelder her. Nuvel.....slik ser det ut før serie. Dette er hva man vil se....etter endt 5 skudds serie. Jammen greide man å legge alle figurene flate gitt. Nesten ikke til å tro egentlig. Jukset litt da, så det ble sittende skyting ut av det. Sittende skyting er en del lettere en stå, men man må holde i skjeftet og 22LR er veldig følsom i mange sammenheng. Spesielt for vind og avtrekksfeil. Så var det å sjekke treffpunkt, som var OK, men ett par knepp for lavt. Hadde det ikke vært for at denne 22LR rifla, som er ei CZ452 2E-A.....har grei presisjon med nettopp SK Match ammo (selvom Lapua Biathlon er favoritten) så hadde nok ett eller et par av skudda gått under, men her gikk det i boks. Som man ser så hadde det blitt et ørlite ettersøk ut av det på bukk nr 1 (venstre) etter treff i overgang forbein/kropp, men kompisen fikk det helt iht jegerprøveboka (bogskudd) Disse småkrypene er såpass lite treffområde at man nok må holde seg i umiddelbar nærhet av 10eren på 1/2 meters skiva, for å sikre konsise treff. Kan anbefale skyting på reaktive mål. Artig og man får kontant tilbakemelding ved treff. Anbefales herved......og ikke minst en annerledes og mer interessant måte å avlegge Storvilt/manndomsprøva på.
 7. Castor

  Må vi utrydde hjort og rein?

  Godt skrevet og presist formulert Fjordajeger. I forhold til CWD prøvetaking.......spesielt av villrein vil jeg nok si at verden har gått litt framover, siden CWD ble oppdaget hos villrein i Norge, for ei tid tilbake, spesielt ang metodikk og hvem som anses skikket til å utføre prøvetakingen. Pr dags dato ang overnevnte er prøvetakingen delegert jegerne, noe som fungerer helt greit ut fra min erfaring og en del andre reinsjegere jeg kjenner sin erfaring. Man må huske på at dette prøvetakings regimet er nytt.......og det må gå seg til blant jegerstanden. Når det er sagt.......er det ikke verdens undergang om ikke alt av spesifiserte hjernehalvdeler og lymfeknuter blir med i prøveglasset bort på. Veterinærhøyskolen. Det er bedre med litt.......enn ingenting, selv om man selvfølgelig leser medfølgende instruksjon og gjør det man kan, for å få med alt ned i prøveglasset. Dette går seg til. Ingen blir professor i hjernekirurgi etter ei uke på reinsjakt........ja nå snakker jeg mest for meg selv........bare så det er nevnt. Nuvel........dette prøvetakingregimet er kommet for å bli og kommer til å omfatte alt av hjortevilt, så det er bare å begynte på "utdannelsen" Skulle ikke forundre meg om dette med CWD prøvetaking blir obligatorisk og ganske så vektlagt pensum i jegerprøveboka, om det ikke allerede er det. Videre ser jeg det refereres til en lov omhandlende hjernehalvdeler i formalin og om disse hjernehalvdelene ikke befinner seg i formalin så er det feil prøvetaking. Da vil jeg si.......det er litt forskjell på teori og praksis. Formalin er noe man ikke drikker veldig mye av, ei heller sniffer mye på, før man merker det, for å si det slik. Det står heller ikke i hylla for reseptfrie medisiner på apoteket sammen med hodepinetabletter og avføringsmiddel. Formalin bruker man for å konservere likdeler bla. Litt merkelig at man vektlegger hjernehalvdeler i formalin da de som utfører prøvetakinga får inn ganske pill råten hjernemasse og lymfeknuter en gang i mellom og har fortsatt nada problem med å stille rett "diagnose". Avsluttningsvis har de som produserer disse "speklene" til å ta hjerneprøve med, en utviklingsjobb foran seg, da de ikke passer til å utføre hjerneprøve av rådyr. De er alt for breie. Jeg måtte modifisere speklet en lille smule for å få utført prøvetakinen på rådyr, på en tilfredstillende måte.
 8. Castor

  Bukkejakta 2018

  Først...gratulerer til alle som har felt bukk i det siste. Znopi....den bukken der så ganske grom ut. Det geviret der bør du ta vare på og gi litt spesialbehandling. En av de bedre faktisk, så de ærbødigste gratulasjoner.
 9. Castor

  Bukkejakta 2018

  Bukkejakta er vel så smått på hell nå, men jeg lurte litt forsiktig på om dere hadde lyst til å være med en tur ut på bukkejakt? Husk på å ta med ei kanne med kaffe og sitteunderlag. Myggmiddel kan også være lurt å putte i sekken.
 10. Castor

  Villreinjakta 2018

  Da er man hjemme igjen etter ei snau uke med reinsjakt på Hardangervidda………og det ble en god del kjøtt i fryseboksen ut av denne jakt-turen dere. Vi så ikke så mange dyra, men utnytta den tjangsen vi fikk vil jeg si. Resultat av jakta kom uten tvil av framifrå lagsamarbeid, i form av at en mann satt med kikkert og dirigerte 2 mann i posisjon inn på flokken. Det fungerte veldig bra det. Det er et ordtak som heter: de gamle er eldst, men i denne jaktsituasjonen må man nok innrømme at de yngste….er yngst….for "ungdommen" ordna skikkelig opp og sørga….som allerede nevnt….for kjøtt i fryseboksen ja. KLAKK……KLAKK der lå det 2 dyr i bakken. Et par ladegrep senere, så lå det jammen 2 dyr til i bakken gitt. Slik kan det gå noen ganger. Flaks og uflaks utjevner hverandre over tid. Slik så det ut da jaktsjefen ankom åstedet. Dyra lå ferdig "sala opp" og vomma ut, som dere ser. Akkurat slik man vil ha det, som jaktsjef😄 Overstående er også et resultat av mange timers skytebanebesøk forut for jakta og ikke minst besluttsomhet i selve skuddsituasjonen. Det ble et aldri så lite knivtreff i fjellheimen også. En av gutta på laget har dilla på Bark River kniver og hadde tatt med en liten "kolleksjon" til fjells. De fikk kjørt seg skikkelig i løpet av slaktinga. Alle knivene overlevde, for å si det slik. Både kjøpekniver og hjemmelagde😄 Etter slaktinga var unnagjordt, var det tid for CWD prøve-taking. Da måtte jaktsjefen til pers gitt, etter å ha tatt ansvar og utnevnt seg selv til hjernekirurg😄 Det gikk stort sett bra. Aller hjerneprøvene ble med ut av hypofyselappen, men er litt mer usikker på lymfeknutene. Flesteparten av lymfeknutene ble nok med ned i prøverøret de å. Gjort er gjort og spist er spist, så Nasse Nøff....eller var det Ole Brum? Jaktsjefen i dyp konsentrasjon. Hjernekirurgi er delikate saker. Kan meddele at alle CWD prøvene var negative, bortsett fra CWD prøva fra hjernebarken til Jaktsjefen Den var svært så positiv, men det visste man vel egentlig fra før😄 Det verste var……eller beste var….litt etter hvordan man vurderer det, at her kunne man nok lagt ned 2 dyr til i samme slengen, for disse dyra var svært så samarbeidsvillige og spake å ha med og gjøre, så de var sannsynligvis ikke støkket, ei heller skutt på, før vi panga på de. Sett ut fra hvordan det hele utviklet seg mht slakting, kjøtt-håndtering, bæring ned til gards og på kjøla, var det greit at det ble med de 4 dere ser over her og ikke 6 dyr. Meeen hadde man hatt 6 løyver tilgjengelig er jeg nok redd det hadde blitt flere dyr ut av det uansett ja. Dere vet hvordan det er når det koker i topplokket. Sikker mange som kjenner seg igjen i denne situasjonen.....kjøttbæring til gards med tung bør Nå overlevde vi med grei margin, men med evt 6 dyr under sekkelokket, hadde man overlevd med minst mulig margin vil jeg si. Det ble noen turer fram og tilbake, med aaalt for tung bør og veldig sletne reinsjegere etter hvert. Slik så det ut på kjøla etter at første tur til gards var unnagjort. Skikkelig solide bakparter av vaksin bukkj dette. Må bare nok en gang berømme grunneier for at han har investert i kjøle. Gull verd når det er snakk om å prekivere kjøtt over tid. Det er jo tross alt noen kronasjer som henger i kjøttkrokene her da.....og flere lonser ble etter hvert som børene fant veien til kjøla. Nuvel....det er helt greit at det er en stund til vi skal på reinsjakt igjen, men på den annen side….reinsdyr-jegere er en egen rase homo sapiens…..de har selektiv hukommelse, så om kort tid er slitte kneskåler, skakkjørte rygger og utmagrede hypofyselapper helt glemt….og vips, så er man på reinsjakt igjen. Åjaaa....holdt nesten på å glemme det, men jaktsjefen har alltid med viltkamera i ryggesekken når det er snakk om å jakte villrein. Dette ble plassert ut strategisk ved etterlatenskapene av reinsdyra. Tror dere ikke det ble opptak av Fjellrev på viltkamera da. Nesten så man ikke tror at det er mulig og en aldri så liten sensasjon egentlig. Hvor mange frittgående Fjellrever er det i Norge tro? Kan det være ca 240 eller noe, men her er hvertfatt et dårlig skjermdump av en av de. Da var det slutt fra denne kanten, i denne omgangen. Nei ikke helt. Dere vet sikkert om at gamle gutter må oftere opp av sengehalmen enn normalen nattestid, for å sjekke at alle kroppfunksjoner virker tilfredstillende. Slik er det her i huset også. Når man er ferdig med gjøren og laden på toalettet, tar man gjerne ei runde rundt omkring i huset for å sjekke at alt er på stell. Da tar man en titt ut av stuevinduet i samme slengen. Tror dere ikke at man helt ubevisst sjekker om det står reinsdyr på plenen da, så jaktmodusen er ikke helt avslått enda nei😄 Jaktsjefen bor omtrent midt i Kongsberg sentrum, så at det står reinsdyr på plenen nattestid/morgen er nok ikke særlig stor, men man vet jo aldri. Men om så skjer, da blir det behørlig dokumentert.
 11. Castor

  Villreinjakta 2018

  Jeg tar ikke med de to råeste knivene opp i fjellet lengere fordi jeg har lett for å glemme igjen effekter i fjellheimen.......bla kniv . Ville vært krise og personlig konkurs å miste noe slikt......og samtidig får jeg meg liksom ikke til å spraylakkere håndtaket på de orange heller, for lettere å finne de igjen. Bruker de til beverflåing og på spekeskinka da
 12. Castor

  Villreinjakta 2018

  Nå må du ikke bli fornærmet da Bell, men min erfaring med hvor lenge en kniv holder i forbindelse med slakting generelt, er at de holder et snaut dyr før de blir sløve. At en kniv holder 2-3 reinsdyr, vel....det er kilometervis fra min erfaring, men kan ha litt med hvordan man definerer begrepet sløv og gjøre. Min definisjon er at de holder som allerede nevnt......Et snaut dyr før det butter. Jeg kan forsikre om at jeg har prøvd mange.....mange kniver i forbindelse med slakting opp gjennom årene og topp 2 så langt....er disse. Den underste er det råeste jeg har prøvd pr dags dato, men som nevnt, den må slipes innimellom den å. Vil bare understreke at det er lov å ha divergerende meninger om hva slags utstyr man drar med seg til fjells.....og jeg har prøvd og feilet adskillig, før jeg havnet på "pakka" på bildet litt lenger opp i tråden her. Jeg registrerer videre at det er et relativt stort sprik ang hva som er optimalt.......alt fra Brusletto hunter med knekt blad.....til hele kniver, for å si det slik😄 Det viktigste er at man har med seg sag og høvleri til fjells. Uten egnet/gjenglemt redskap blir det fort vekk en jobb ut av det👍 Å dra til fjells med bare 1 kniv i sekkelomma.......åååå......skummelt synes nå jeg. Hørte forresten om en kar som hadde glemt igjen gromkniven........han vomma rein med ei steinflis. Det gikk det å, men jeg tipper at optimalt var det nok ikke nei.
 13. Castor

  Villreinjakta 2018

  Presist og velformulert Olesøn......spot on.....det forskjell på å prekivere en stakkarslig reinskalv kontra 4-5 bukk i en "smell" Ikke at det skjer så ofte man prekiverer "såpass" med dyr, men det skjer innimellom. Da setter man pris på.....som nevnt av Olesøn.....å plukke opp en skarp kniv i løpet av prosessen, ellers kan man oppleve å bli ganske svett på ryggen😄 Flere innlegg og meningsytringer ønskes. Artig å høre om andres erfaringer også.
 14. Castor

  Villreinjakta 2018

  Er dere klar for ei lita historie? Reinsjakta er nært forestående og man lengter skikkelig etter å komme til fjells gitt, såpass at man så smått har begynt å pakke sekken. Kjøttkasser og gåstaven eller Gandalf-staven som gutta på jaktlaget kaller den, står allerede klare på verandaen. I dag morres var gåstaven søkk vekk dere. Måtte ut på et aldri så lite ettersøk. Fant den igjen borte på busstoppet. Der sto den lent oppetter busskuret og venta på bussen til Rjukan😄 Vi hadde en skikkelig alvorsprat og ble enige om at.....til helga, da drar vi til fjells. Nok om det......Ang pakking, så ser dere et bilde av hva jeg har i sekken og bruker i forbindelse med slakting og prekivering, om man er så heldig å få lagt dyr i bakken. Et bilde sier mer enn 1000 ord sies det. Støtter det utsagnet. Dette er resultatet etter 30 års prøving og feiling av hva jeg har i sekken, i forbindelse med slakting og partering av rein i felt. Kan anbefale presenning 2x2 m......kjempekjekt og legge slakt og oppstykkede deler på. Kan også brukes som tarp i et knipetak. Billig i innkjøp er den også. Så oppe fra venstre mot høyre. 4-5 søppel-poser......ikke standard-tykkelse (med 0,05 mm veggtykelse) men de med 0,1 mm veggtykkelse. Viltpose (den grønne) Veldig viktig i fjellet. Garantert 2 millioner topptrimmede spyfluer som sitter klare i startblokkene, topp motiverte til å legge egg på nyskutt reinskrott. Vi/jeg pleier å partere og legge kjøttet i viltposen med en eneste gang, om vi ikke bærer hele skrotten ned i vedskjulet, men der må viltposen på omgående. Kjøttposer......ikke det norske flagget, som man kanskje skulle tro ut fra fargen, men kjøttposer i vaskbart stoff. Fargen er valgt med hensikt. Lett å finne igjen i fjellheimen, om man legger kjøtt igjen i felt. Plastposer type KIWI/Rema...4-10 stk. Hendige å bruke om man velger å beine ut. Kan samle "like" stykker i en pose eks. Malekjøtt i en, ytre/indrefilet i en....osv Nede fra venstre......svamp til å tørke vekk blod med utenpå og inni dyret. Må ikke brukes om man vomskyter. Da blir vondt fort vekk til værre. Husk grundig reingjøring av svampen etterkant. Strikk......kjekt å ha i forskjellig sammenheng. Strips....for bruk til å blende av i front og akter for skruff....inni dyret under vomming. Havalon-kniv...med 3 stk reserveblad. Genial til finjustering av kjøttet. Blir bladet sløvt....bare å bytte. CRKT foldekniv. Perfekt kontur på bladet til all round bruk i forbindelse med slakting og partering. Håndtaket er demonterbart, slik at man kommer til i alle kriker og kroker for reingjøring. Retningstabil og fin å jobbe med. Eggen kunne nok med fordel holdt seg skarpere lengere. EKA Swing Blade. Genial kniv som holder seg brukbart skarp. Retningstabil og fin å jobbe med. Favorittkniven pr dags dato Mora kniv.....10 kroners. Bruker den på beina/slanker for å legge flåsnitt og til kutting av ledd (kne/hase/nakke). Ingenting sløver en kniv mer enn kontakt med bein. Gjør ingenting om man mister denne. Billig i innkjøp. Blir fort sløv....og lett og sette opp FieldTorqe kniv. En spennenede nykommer. En universal-kniv. Erstatter saga. Brukes på samme måte som en boksåpner nå man skal åpne opp bryst og bekkenbein. Kan og erstatte bukåpneren. Tror den passer perfekt til slakting av reinsdyr. Prøvde den på et rådyrkje i fjor, men der var den for stor. Bryne Latex hansker. Nuvel....dette er nok ikke den letteste "pakka" man drar med seg til fjells, men tjangsen for presentable slakt er innenfor rekkevidde, for litt av vitsen med å jakte er å kunne presentere fine slakt og kjøtt, etter hjemkomst heimen. Denne "pakka" veier ca 2-3 kg........så gramjegeren.no og jeg er nok ikke enige om innholdet i jaktsekken nei😄 Bare å komme med innspill og legge til evt trekke fra.....om dere synes det blir for mye av det gode.
 15. Castor

  Bukkejakta 2018

  Nå da....KLAKK...... der tror jeg ganske bestemt at gamle Castor'n fikk seg bukk i bakken og etter hvert kjøtt i fryseboksen. Det var på tide. Hadde store planer om å gå knallhardt ut den 10'ende, men nei. Kom meg ikke ut før i går kveld, men da gikk det kjapt og i boks på første forsøk gitt. Ikke så uventet egentlig, da jeg har "hilst" på bukkefar de 3 siste gangene jeg har vært ute på rådyr/bukkespaning. Han og kjærestene hans har holdt til i området i hele sommer. Han kom så fint spankulerendes etter 10 minutters lokking med Buttolo blåsa. Lett å få til den rette lyden med den. Anbefales. Nesten litt uvirkelig å se han kom smygenes ut på snauhogsten, rett nedenfor jaktstigen, for å sjekke opp. Slik ser han ut. Ikke noe praktbukk, men definitivt en jeg kommer til huske noen år framover, etter alle nærmøtene i løpet av sommeren. Ser nesten ut som det kan være broren til bukketassen jeg knerta på samme stedet i fjor. Samme formen på gevirstengene. Som ventet var han full av flått. Må ha vært minst 200 av de småjævlene som kosa seg rundt omkring i pelsen på denne bukken. Særlig under "armhulene" satt de tett som haggel. Slik ser en flått ut på ca 1 cm avstand. Fordømrade småkryp. Fjernet hvertfatt 4 eller var det 5 stk fra diverse steder på kroppen etter prekivering. Frekke er de også. Tror dere ikke det satt en blodsuger kun cm fra vesleCastor'n da. Er ikke mange som uten invitasjon får lov til å leke i intimsonen til Castor. Dette ekle krypet var ikke invitert til lekestund nei. Etter denne tildragelsen, ble det Permitrinbehandlig av mann, mus og utstyr, for å si det sånn. Å bare for å ha nevnt det.....bildet er ikke av flåttbefengt vesleCastor, selv om det muligens kan se slik ut. Nå er bukkejakta over for meg og fokuset er brått over på Reinsjakt, som kun er ei ørlita uke og ett knepp unna. Åjoo.....tror dere ikke at jeg fikk filma bukkejakta da, så om ikke aaalt for lenge kan dere bli med ut på bukkejakt og se hvordan det dro seg til. Tror det blir ganske så severdig faktisk.
×