Jump to content

Magasinkapasitet og ny forskrift.


Mas-36

Recommended Posts

I den nye våpenforskriften fra 1. oktober så står det at rifler ikke skal ha større magasiner enn 10 skudd. Hvordan vil det påvirke våpen som har faste magasiner større enn 10 skudd? Blir de forbudt eller er det kun løse magsiner det menes i forskriften?

Link to comment
Share on other sites

Tviler på at politiet vil håndheve denne bestemmelsen også når det gjelder faste magasin, selv om ordlyden i EU-direktivet kan forstås slik.

 

Ny forskrift er under utarbeidelse nå, og der har det komme inn flere høringsuttalelser som påpeker akkurat dette. Jeg forventer at lovgiver får med seg forskjellen i "skadepotensiale" og lager unntak for fast magasin, som eksempelvis rørmagasin i lever action rifler.

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Mas-36 said:

Men slik blir det når folk som ikke har peiling på våpen skal lage regler og skytterorganisasjonene våre bare sitter å ser på.

Det er flere skytterorganisasjoner som har vært tungt på ballen her. De organisasjonene som faktisk bruker 10sk magasiner i sine programmer vil ikke ha problemer med å fortsette med det. Det blir mer papirmølle (til de går lei av det) .

Verre er det med våpnene som ikke hører hjemme i en konkurransegren med sine >10sk magasiner, som 94en, og Henryen, og flere andre rifler som har >10 "faste" magasiner. De har falt mellom to eller flere stoler. Jeg kan liksom ikke se at DFS eller NSF skulle gått på barrikadene for disse våpnene, som er irrelevante for deres virksomhet?

En annen ting er at vi for mange år siden fikk et forbud mot hagler med magasin for mer enn 5 patroner. Jeg kjenner ikke til noen som gikk og leverte inn haglene sine?

 

K

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

OK, så organisasjoner som har mer enn nok med å få lagt til rette for sine medlemmer, og sikkert inngår kompromisser der også, skal bruke ressurser, og kanskje inngå kompromisser om ting som er helt uinteressante for medlemmene?

Du kan ikke forvente at seilforbundet skal sloss for lavere HK-avgift, og du kan ikke forvente at NJFF skal sloss for >10 skudds magasiner. Det var andre ting som var viktigere. Det er vel mer relevant å spørre, hvorfor sloss ikke de som dette berører, for det?

 

Det er så fint å forvente at andre ordner opp.

 

For noen dager siden var det et "råner-treff" ute i Sørlandsparken, og de hadde laget stygge dekkstriper på asfalten, og det var visst en stor katastrofe for noen... Så de hadde sperret av.
Råner-talsmennene (dette er mange hundre folk) uttaler så til avisa, "hvis vi hadde fått en plass å være, så.." Fått, en, plass... Samtidig bygger Søgne skytterlags 30-40 medlemmer 100 og 200m skytebane ute i skogen, til seg selv.  Det er vel ikke utenkelig at rånerene kunne bygd noe selv? Og det er vel ikke utenkelig at "ukurant museumsbørse med magasin-foreningen" kunne, vel, gjort noe selv? Eller det nettopp det?

 

K

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Før en fyrer seg opp og klager på prest og DFS og NJFF må en lese seg opp...

 

§ 106.Overgangsbestemmelser

Den som på ikrafttredelsestidspunktet har tillatelse til å eie og inneha skytevåpen eller våpendeler som ikke tidligere har vært forbudt, men nå forbys etter § 5, § 6, § 7 eller § 7a kan fortsatt eie og inneha våpenet eller våpendelen. Tilsvarende gjelder for den som på ikrafttredelsestidspunktet har tillatelse til å eie og inneha skytevåpen som nå reguleres av nye krav etter § 12 til § 18 og § 20. Ved søknad om tillatelse til å erverve og inneha nye skytevåpen etter paragrafene nevnt i annet punktum inngår likevel de der nevnte skytevåpen.

 

 

De typiske rørmagasinene for 22-våpen er easy fix å gjøre om om behovet er der..

Link to comment
Share on other sites

"Det er forbudt å erverve våpenmagasin til skytevåpen med patronkapasitet på mer enn fem for hagler, 10 for rifler og 20 for pistoler, med mindre unntakene etter andre til femte ledd eller § 106 første ledd kommer til anvendelse."

 

Skal legge tverrviljen ganske greit til for at dette skal tolkes som at en rifle med innebygget rørmagasin plutselig blir ulovlig. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det er en ganske subjektiv tolkning.

Det står INGENTING om at rifler med høy  kapasitet blir ulovlig, og tenker man litt på hvilke andre ting som skjerpes inn på (halvauto rifler spesielt) så er det ikke helt fjernt at hensikten er å regulere rifler med store magasin som kan skiftes raskt.

 

Det henvises også spesifikt til løse magasin senere i forskriften, men ikke ett sted noe rundt rifler som blir ulovlig. 

 

"Våpenmagasinprotokollen er en fortløpende fortegnelse over salget av løse våpenmagasin med patronkapasitet som nevnt i tredje ledd"

 

 

Link to comment
Share on other sites

Uansett, et luftvåpen er et luftvåpen. De kan kjøpes fritt om du er over 18 år. Selv hardbarkede kriminelle kan gå å kjøpe luftvåpen i butikk. 5,5mm og større må du uansett søke om og da kan de sikkert si "Nei denne har store magasiner og kan ikke kjøpes". Og det vil ramme SVÆRT få folk i landet. Færre enn de som har bøylerifler, halvautomater i .22 med plass til mer enn 10 skudd i faste magasiner.

Edited by Mas-36
Link to comment
Share on other sites

Direktoratet ønsker seg forresten forbud mot luftvåpen med større kaliber enn 5,6mm (og etterregistrering av hagler, og behovsprøving for replica (i form av medlemskap i klubb/forbund og aktivitet)). Joda, prisen for å få en absolutt jaktvåpengarderobe på 8 våpen kan bli vel høy..

 

Beklager avsporing. 

 

Å fikse disse 22-ene med rørmagasin til max 10 patroner klarer alle som får til å pusse de. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...